Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Cu diacritice si charset=iso-8859-2, cum se face indexarea?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
95 replies to this topic

#73
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007

View Posti0nutzb, on Dec 10 2008, 15:39, said:

Băi, cum dracu ajungeți voi la statistici d-astea? 50%? 70%? Wtf?! a făcut vreunu' vreun studiu, ceva?

Am peste 5 forumuri, cred ca pot sa-mi dau cu parerea pe baza a ce vad (si nu am forumuri de manele/sex/alcool)  <_<

Eu abia astept sa va optimizati site-urile cu diacritice ca sa degajati piata, oricum in mare parte traficul va fi pe termeni fara diacritice, as paria orice pe asta :)

#74
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

Quote

Am peste 5 forumuri, cred ca pot sa-mi dau cu parerea pe baza a ce vad (si nu am forumuri de manele/sex/alcool)

Câți utilizatori ai per total pe cele 5 forumuri?

#75
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
mihaicro, ca atitudine semeni cu webc, dar nu vreau sa iti aduc o ofensa.

Am luat in calcul lunga expunere despre nationalism, patriotism si comunism. M-ai inteles gresit, dar ca aparator infocat ce te afisezi iti respect atitudinea.

Trebuie doar sa te gandesti la ce a zis lord_ice, ceea ce e realitatea: putini oameni (fata de care am respect, doar pe ideea asta) scriu cu diacritice.

View Postlord_ice, on Dec 10 2008, 18:43, said:

Eu abia astept sa va optimizati site-urile cu diacritice ca sa degajati piata, oricum in mare parte traficul va fi pe termeni fara diacritice, as paria orice pe asta :)

Cred ca discutia se duce in derizoriu, unii dintre noi sint idealisti, altii realisti ..iar prin intrebari de genul, "Câți utilizatori ai per total pe cele 5 forumuri?" nu o sa aflati rata de utilizatori ce foosesc diacriticile.

Cautati pe Google cu diacritice si vedeti rezultatele returnate. Ele spun destul de multe.

Disputa asta, constructiva zic eu, ar trebui sa ne satisfaca nevoia de a ne exprima opiniile, nu si de a le impune.

Succese. :)

#76
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Nu vrea nimeni să impună nimic, nici nu ar fi posibil, că doar nu stă nimeni în spatele unui optimizator cu rigla să-i dea peste degete dacă vrea să facă optimizare pentru cuvinte fără diacritice. Mă miră că se interpretează această discuție ca pe un fel de luptă între adepții optimizării pentru cuvinte cu diacritice și adversarii acestui tip de optimizare. Discuția a pornit de la întrebarea dacă să se facă optimizare ȘI pentru cuvinte cu diacritice. Cred că ținînd cont de evoluția din anul ăsta a internetului românesc răspunsul e că da, trebuie făcută și optimizarea pentru diacritice, aceasta e tendința de evoluție. Bineînțeles, nimeni nu-i obligat s-o facă, ci doar cine vrea să se obișnuiască pentru a fi pregătit pentru situația cînd siturile românești vor avea în majoritatea lor diacritice, perioadă care nu e atît de departe pe cît se crede.

Reacția celor care refuză optimizarea și pentru diacritice e de înțeles. Pînă acum fiecare optimizator a făcut teste și și-a alcătuit o anumită strategie de optimizare a cuvintelor-cheie bazată pe scrisul fără diacritice folosit în majoritatea siturilor. E greu de acceptat că toată această muncă va deveni nefolositoare odată cu răspîndirea scrisului cu diacritice și că va trebui reluat totul de la început, alte teste, alte incertitudini, alte rezultate neclare care se pot schimba peste noapte. Dar soluția nu este de a încerca blocarea răspîndirii scrisului cu diacritice pe situri, ci adaptarea la noua situație.

Un optimizator care încearcă să-și convingă clientul că e mai bine să aibă un sit fără diacritice, deoarece optimizarea e mai ușoară și cu rezultate mai bune, îl îndrumă pe o cale greșită, care îl poate face să piardă investiția în situl respectiv. Asta pentru că de la începutul internetului s-a zis că pe primul plan în ce privește reușita unui sit e conținutul, ceea ce nimeni nu poate nega. Google zice și el de mult asta, iar acum că a apărut ghidul de optimizare pentru începători (tradus și în română, din păcate fără diacritice) acest lucru cred că a devenit clar pentru toți. Deci optimizarea e bună, ea îl poate aduce pe vizitator pe sit, dar rămînerea acestuia acolo și revenirea lui e determinată în principal de conținut. Și bineînțeles că e important ca acel conținut să fie relevant, util, interesant, dar e important și să fie prezentat într-un mod plăcut ochiului și ușor de citit. Aici intervin diacriticele și mulți și-au dat seama că ele nu sînt un moft, internauții români chiar le apreciază și le place să citească texte scrise astfel. Deci pe piață și-au făcut apariția situri cu diacritice și numărul lor crește în fiecare zi. Intervine deci și acest factor în alegerea unui sit sau a altuia. Un internaut caută cu Google și în general vizitează siturile de pe prima pagină cu rezultate. Dar asta nu înseamnă că face clic pe primul rezultat și rămîne acolo. Mai clicăie încă vreo 3-4-5 ca să-și facă o idee și despre celelalte situri. Ori dacă un sit e pe primul loc la Google dar are text scris fără diacritice, iar altul e pe locul 5 dar are text cu diacritice nu se știe care din ele va cîștiga, însă un rol important începe să-l aibă confortul de citire și acesta e oferit de siturile scrise cu diacritice.

Optimizarea e ca un fel de marketing, e necesară, însă nu are ponderea cea mai importantă în ce privește alegerea unui sit de către vizitatori. La fel ca la orice produs și siturile trebuie să aibă în primul rînd calitate bună pentru a-și păstra clienții (vizitatorii). Pentru că idealul este acesta, păstrarea vizitatorilor. Degeaba e un sit pe primul loc la Google dacă lumea uită de el după prima vizită. Un alt sit poate fi pe locul 8, dar dacă are o calitate bună a conținutului (și o citire ușoară prin prezența diacriticelor) își va păstra vizitatorii, chiar dacă optimizarea sa e mai puțin bună decît a sitului de pe locul 1 (scris fără diacritice și cu conținut mai slab). Deci optimizatorii nu trebuie să piardă din vedere aspectul general al problemei, care este păstrarea vizitatorilor. Sigur că un optimizator își negociază contractul în funcție de niște chestii specifice pentru activitatea lui, cum ar fi păstrarea prezenței în primele locuri pe Google, dar nu trebuie să uite că succesul unui sit (și prelungirea contractului) depinde și de alte lucruri. Unul din acestea e confortul vizitatorului, iar a-l sfătui pe proprietarul unui sit să folosească text fără diacritice se poate dovedi o mare greșeală, pentru că e posibil ca situl concurent să nu fie atît de bine optimizat, însă să fie mai plăcut la citit avînd diacritice, deci își va păstra un procent mai mare din vizitatori.

Internetul românesc e în schimbare și în ce privește diacriticele. Tendința spre folosirea lor pe situri e clară. Dar va deveni clară și folosirea lor la căutări. Pînă acum lumea nu a scris cu diacritice din cauză că nu putea să cumpere ușor tastaturi cu diacritice imprimate și nu știa cum să instaleze o mapare în Windows care să ofere diacritice și pe o tastatură US. Însă lucrurile se schimbă și în acest domeniu. Pe de o parte cunoștințele despre instalarea mapărilor devin din ce în ce mai accesibile (se găsesc chiar și pe acest forum, la secțiunea de limbă română) iar pe de altă parte recent a avut loc un eveniment care va stimula folosirea diacriticelor. E vorba de calculatoarele oferite gratis elevilor de liceu din clasele a IX-a și a X-a. Caietul de sarcini include în mod expres "tastaturi cu caractere românești", deci probabil că acestea au ajuns deja în mîinile elevilor ce au primit calculatoare. E prima generație de elevi care va avea în fața ochilor tastaturi cu diacritice imprimate. În mod sigur le vor folosi inclusiv la căutări, mai ales că probabil și la școală se va insista pe folosirea scrisului cu diacritice.

Cred că oricît de mult se opun unii optimizatori sau programatori la scrisul cu diacritice, evoluția către acesta nu poate fi stopată, pentru că e o evoluție spre normalitate.

#77
SE7EN

SE7EN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,245
  • Înscris: 22.04.2005
Nu inteleg cum faci tu tot felul de presupuneri aiuristice despre tendinte web si comportamentul userilor fara absolut nici o baza. Tu iti dezvolti o "pledoarie" pe baza unor idei false si tot construiesti in jurul acestor idei in nestire. Ma amuza aceasta indarjire a ta de a ne explica noua ce bine e sa folosesti diacritice folosind niste argumente puerile. Romanii nu scriu cu diacritice, e un fapt, obisnuieste-te cu asta si nu, nu o sa scrie nici in viitorul apropiat. Nu conteaza daca e bine sau rau, conteaza realitatea iar toate argumentele tale pentru optimizarea pentru diacritice sunt zero. Postul tau de mai sus parca e o compunere scolara, meriti un zece pentru impresia artistica si un patru pentru partea tehnica.

Edited by SE7EN, 11 December 2008 - 10:22.


#78
alopia

alopia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 353
  • Înscris: 07.10.2007

View Postwebc, on Dec 26 2007, 22:51, said:

iar pagina tinta este iso-8859-2

De ce nu Unicode Utf-8??  :naughty:

Oricum Unicode e viitorul. Eu unul chiar nu inteleg de ce se mai incapatineaza unii cu seturi de caractere de genul iso-8859-2 cind exista solutia eleganta Unicode. Asta ca sa nu mai vorbim de globalizare si continut mixat in 2-3 limbi diferite. Si acum aberati nitel pe tema cu  iso-8859-... versus variable length character encoding in ochii motoarelor de cautare.

Si hai sa va spun una buna care da peste cap toate teoriile cu iso-8859-draci. Robotul google cu Unicode lucreaza intern. Orice alt set de caractere e convertit frumos in unicode manipulat si salvat in baza de date this way. Ia uitati-va frumos la page source la google.ro <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" sa va treaca pofta de iso-8859-2 :D

Edited by alopia, 11 December 2008 - 10:51.


#79
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View PostSE7EN, on Dec 11 2008, 10:21, said:

Nu inteleg cum faci tu tot felul de presupuneri aiuristice despre tendinte web si comportamentul userilor fara absolut nici o baza. Tu iti dezvolti o "pledoarie" pe baza unor idei false si tot construiesti in jurul acestor idei in nestire. Ma amuza aceasta indarjire a ta de a ne explica noua ce bine e sa folosesti diacritice folosind niste argumente puerile. Romanii nu scriu cu diacritice, e un fapt, obisnuieste-te cu asta si nu, nu o sa scrie nici in viitorul apropiat. Nu conteaza daca e bine sau rau, conteaza realitatea iar toate argumentele tale pentru optimizarea pentru diacritice sunt zero. Postul tau de mai sus parca e o compunere scolara, meriti un zece pentru impresia artistica si un patru pentru partea tehnica.

Se7en, dă o raită pe bloguri, dă o raită pe siturile ziarelor, dă o raită pe siturile de știri, dă o raită pe forumuri, dă o raită pe ce parte a internetului românesc vrei tu și încearcă să compari situația de acum cu cea din urmă cu 2-3 ani, ca să nu zic mai mulți. Răspîndirea scrisului cu diacritice și tendința constantă de creștere a numărului de utilizatori care-l folosesc este evidentă pentru oricine vrea să deschidă ochii și să accepte o realitate prezentă și dinamică, nu una trecută și încremenită.

Acum 2-3 ani nu existau servicii Google și Microsoft traduse în română, acum aproape toate sînt traduse, iar aceste traduceri sînt cu diacritice. Cine se duce pentru prima dată pe Google cu o adresă IP din România e trecut automat pe situri cu limba română scrisă cu diacritice. Și are de unde alege din serviciile traduse oferite de Google: Motorul de Căutare, Gmail, iGoogle, Blogger, Grupuri, Picasa, Desktop, Earth, etc. Și la Microsoft e același lucru, anume servicii scrise în româna cu diacritice: Motorul de Căutare Live, Hotmail, SkyDrive, etc. Internauții români nu vedeau în urmă cu 2-3 ani situri mari traduse, la fel cum nu vedeau multe situri românești scrise cu diacritice. Dar acum lucrurile s-au schimbat mult, pe de o parte localizarea (traducerea) tinde să devină o regulă pentru toate companiile mari de internet, pe de altă parte această localizare se face la modul serios, folosind limba română corectă, cea cu diacritice. Foarte multă lume folosește serviciile MS și Google, unde se vede peste tot româna scrisă cu diacritice. Ce părere crezi tu Se7en că vor avea despre companiile românești care refuză să scrie cu diacritice pe siturile lor ? În mod sigur una proastă, pentru că dacă străinii sînt în stare să-și scrie siturile corect, cum se face că românii nu pot s-o facă ? O să-mi spui că românii nu scriu cu diacritice, deci nu le pasă că văd situri scrise la fel cum o fac și ei. Ba le pasă, pentru că își doresc să citească texte cu diacritice, așa cum sînt scrise și ziarele, cărțile, afișele, subtitrările, interfețele telefoanelor mobile, etc. Românii nu disprețuiesc diacriticele, pur și simplu din cauza unor circumstanțe negative (absența tastaturilor în principal) au învățat să scrie fără ele și acum le vine greu să reînvețe să scrie la calculator. Dar asta nu înseamnă că nu preferă să citească texte cu diacritice. Siturile românești vor sesiza această preferință și se vor adapta la ea.

Românii nu scriu acum cu diacritice în majoritatea lor, e adevărat. Dar acest lucru nu e înghețat pentru eternitate, tendința s-a schimbat, românii vor scrie în marea lor majoritate cu diacritice în maximum 5 ani. Asta pentru că au fost rezolvate problemele legate de codări, toți proprietarii serioși de situri au trecut sau se gîndesc să treacă pe UTF-8, s-a terminat cu diversele codări ISO care puneau probleme de afișare. După cum am zis tastaturile cu diacritice și-au făcut deja apariția în casele oamenilor care au copii de liceu și comercianții o să ia seamă la asta oferind și ei unele în magazine. Nu e de ici de colo să apară brusc pe piață sute de mii de tastaturi cu diacritice prin programul de calculatoare gratuite (aparent se vor distribui 450.000 de astfel de calculatoare pe an). Chiar dacă nu toți elevii o să le folosească, tot rămîne un număr important care o va face. Asta se adaugă la celelalte condiții care vor face ca internetul românesc să migreze către scrisul cu diacritice, așa cum s-a întîmplat de la început în toate celelalte țări europene. Situația de acum e aberantă, nu văd cum își închipuie unii că ea va persista pe timp nedefinit.

Se7en, forumiștii care citesc discuția asta nu sînt la școală ca să dea sau să primească note și nu sînt nici fraieri ca să nu știe de trucul brucanian cu notarea din partea unei pseudo-autorități care poate influența opinia audienței. Aici se discută cu argumente, cine le are va fi luat în seamă, cine nu le are și dă doar note riscă să fie ignorat. Eu nu le-am dat note celor care nu scriu cu diacritice, e treaba fiecăruia cum scrie/optimizează, eu zic doar că aceia care nu iau în seamă tendința de acum riscă să piardă clienți. Pentru că un optimizator serios va începe de acum să facă optimizare și pentru cuvinte-cheie cu diacritice, nu va aștepta doi ani, ca să se trezească apoi că altul a făcut-o înaintea lui și Google l-a înfipt bine pe acesta pe un loc fruntaș la căutările cu diacritice, de unde nu mai poate fi scos cu ușurință, tocmai pentru Google atunci cînd face listele cu rezultate ține cont și de timpul de cînd există anumite pagini optimizate.

În concluzie Se7en, sigur că realitatea contează, însă ea nu e statică, e în schimbare, iar cine va dori să se adapteze la realitatea care se profilează va avea de cîștigat. Și cine va dori să se opună schimbării, încercînd să țină timpul și obiceiurile în loc va avea de pierdut. Cred că alegerea e clară pentru oricine are o gîndire cu care analizează realitatea în mod dinamic privind nu numai în prezent, ci și în viitor.

P.S. Acum cîteva zile a apărut un motor de căutare românesc. Evident că nu se compară cu Google, nici n-ar avea cum din moment ce de-abia s-a lansat și nu a indexat prea multe situri. Reacția responsabilului de proiect referitoare la absența diacriticelor semnalată în comentarii arată că lucrurile s-au schimbat în internetul românesc.

Edited by mihaicro, 11 December 2008 - 11:40.


#80
SE7EN

SE7EN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,245
  • Înscris: 22.04.2005
:lol: Notele alea erau o figura de stil, nu trebuie sa ma bagi tu in seama, sincer putin imi pasa daca influentez pe cineva sau nu. Daca ai impresia ca forumul asta e vreo adunare de batrani in care fiecare isi asteapta randul sa-i spuna parerea cu intelepciune te inseli. Ca ma ignori tu n-are absolut nici o importanta pentru ca cel putin pe forumul asta esti un anonim. Nu e o disputa pentru ceva deci nu vreau sa "atrag" pe nimeni de partea mea sau a altora, mi-am exprimat opinia, ca nu-ti convine tie asta-i altceva. Totusi indarjirea ta pe o tema de kkat e demna de o cauza mai buna. Scuza-mi limbajul direct si scrisul fara diacritice dar pur si simplu nu ma intereseaza asa ceva iar ca sa ma apuc de acum sa optimizez pentru diacritice si fara diacritice e o pierdere de vreme. Sigur tu vezi o mare utilitate, foarte bine,  insa la momentul actual nu e nevoie de optimizarea pentru diacritice. Majoritatea nu stiu sa scrie si fara diacritice, nu stiu unde vezi tu viitorul ala luminos in care toti webmasterii si utilizatorii scriu fericiti cu diacritice si impartasesc idealurile tale despre o limba romaneasca curata, eu nu-l vad. Limba romaneasca se degradeaza pe zi ce trece nu stiu de ce esti tu asa de sigur ca peste doi ani toti vor scrie cu diacritice.

#81
alopia

alopia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 353
  • Înscris: 07.10.2007

View Postmihaicro, on Dec 11 2008, 11:27, said:

P.S. Acum cîteva zile a apărut un motor de căutare românesc.

Sper ca nu-i vorba de LICRI ca m-au umplut de spam intitulat "LICRI MOTOR DE CAUTARE PENTRU ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA"
Proasta metoda sa lansezi un motor cu enervant spam.

:(

Edited by alopia, 11 December 2008 - 13:42.


#82
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View PostSE7EN, on Dec 11 2008, 11:57, said:

Ca ma ignori tu n-are absolut nici o importanta pentru ca cel putin pe forumul asta esti un anonim. Nu e o disputa pentru ceva deci nu vreau sa "atrag" pe nimeni de partea mea sau a altora, mi-am exprimat opinia, ca nu-ti convine tie asta-i altceva.

Stai puțin că nu ți-am zis că te ignor. Îți înțeleg punctul de vedere și știu că nu e numai al tău. Eu am adus argumente pentru punctul meu de vedere, iar cei care citesc discuția vor decide cum procedează în ce privește optimizarea pe care o vor face de acum încolo.

View PostSE7EN, on Dec 11 2008, 11:57, said:

Totusi indarjirea ta pe o tema de kkat e demna de o cauza mai buna. Scuza-mi limbajul direct si scrisul fara diacritice dar pur si simplu nu ma intereseaza asa ceva iar ca sa ma apuc de acum sa optimizez pentru diacritice si fara diacritice e o pierdere de vreme. Sigur tu vezi o mare utilitate, foarte bine,  insa la momentul actual nu e nevoie de optimizarea pentru diacritice. Majoritatea nu stiu sa scrie si fara diacritice, nu stiu unde vezi tu viitorul ala luminos in care toti webmasterii si utilizatorii scriu fericiti cu diacritice si impartasesc idealurile tale despre o limba romaneasca curata, eu nu-l vad. Limba romaneasca se degradeaza pe zi ce trece nu stiu de ce esti tu asa de sigur ca peste doi ani toti vor scrie cu diacritice.

Tema e foarte importantă, nu e una minoră. Trecerea internetului românesc de la text chel la text cu diacritice se va face, nu mai e nici o îndoială, România e o excepție în Europa din acest punct de vedere. Procesul a început deja și va duce și la schimbări în ce privește optimizarea pentru motoarele de căutare. Deci nu e vorba de cum văd eu lucrurile, ci de cum evoluează ele în realitate și cum se adaptează optimizatorii la această schimbare.

E un lucru obișnuit ca un profesionist într-un anumit domeniu să fie la curent cu ce este mai nou în domeniul respectiv, pentru ca să poată să ofere servicii bazate și pe tendințele mai noi. O chestie nouă pe internetul românesc e reprezentată de apariția diacriticelor în textele de pe situri, dar și în căutări. Sigur că acum e vorba de ceva restrîns, majoritatea textelor și a căutărilor fiind fără diacritice. Dar un optimizator profesionist trebuie să vadă și cum stă treaba cu diacriticele, în așa fel încît să facă optimizare și pentru ele dacă i se va cere acest lucru. I0nutzb zicea un lucru corect mai înainte, anume ce se va face un optimizator dacă vine un client și-i cere optimizare și pentru căutări cu diacritice ? E dorința clientului și plătește pentru ea, iar dacă nu e îndeplinită merge la concurență. Poate că acel client e iubitor de diacritice sau poate că vrea să se asigure că situl lui va rămîne în fruntea listei lui Google și peste 5 ani, cînd mulți români vor scrie cu diacritice. E treaba lui de ce ar cere așa ceva. Însă eu vin și spun și mai mult, ce se va întîmpla dacă acel client va cere o dovadă că optimizatorul a mai făcut astfel de lucrări, adică a mai optimizat situri pentru căutări cu diacritice ? Poate că de dovedirea acestei experiențe anterioare depinde obținerea contractului.

Nu e deci normal ca un optimizator român să înceapă încă de pe acum să se specializeze și pe optimizarea pentru căutări cu diacritice ? Ba da, așa ar face orice profesionist adevărat, el trebuie să se adapteze și la tendințele ce se profilează la orizont. În definitiv deranjează cu ceva dacă un optimizator își pune în pagina de prezentare (portofoliu) faptul că face optimizări și pentru căutări cu diacritice ? Nici vorbă, e un avantaj pe care îl are față de restul de optimizatori, care va conta și el în obținerea de contracte.

View Postalopia, on Dec 11 2008, 13:41, said:

Sper ca nu-i vorba de LICRI ca m-au umplut de spam intitulat "LICRI MOTOR DE CAUTARE PENTRU ROMANIA SI REPUBLICA MOLDOVA"
Proasta metoda sa lansezi un motor cu enervant spam.

Nu, e vorba de Okidoki făcut de o echipă de la MediaPro.

#83
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004

View Postmihaicro, on Dec 11 2008, 14:10, said:

Nu e deci normal ca un optimizator român să înceapă încă de pe acum să se specializeze și pe optimizarea pentru căutări cu diacritice ? Ba da, așa ar face orice profesionist adevărat, el trebuie să se adapteze și la tendințele ce se profilează la orizont. În definitiv deranjează cu ceva dacă un optimizator își pune în pagina de prezentare (portofoliu) faptul că face optimizări și pentru căutări cu diacritice ? Nici vorbă, e un avantaj pe care îl are față de restul de optimizatori, care va conta și el în obținerea de contracte.

Ma simt iar nevoit sa ii sustin in cele scrise pe cei care sint sceptici in privinta posturilor tale si a modului de a vedea lucrurile.

Din experienta proprie, crezi ca e greu sa optimizezi pentru cautari cu diaritice?

...si te rog nu imi raspunde printr-un post lung, in 3 cuvinte ma poti lamuri de capacitatea si experienta ta in domeniul asta. :)

#84
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Da, e mai greu, în măsura în care se poate numi "grea" activitatea de optimizare pentru niște cuvinte-cheie. Se introduce o variabilă în plus care trebuie urmărită și ea, variabilă care are cîteva chestii specifice, precum cea explicată mai jos, cauzată de neparticiparea autorităților românești la întrunirile unde au fost decise codările folosite la scrisul pe calculator.

Diacriticele cu virgulă și cu sedilă
=====================

Există două tipuri de diacritice românești, cele cu sedilă (Ș Ț => incorecte, dar folosite pe scară largă sub toate SO Windows.) și cele cu virgulă (Ș Ț => corecte, dar folosite doar de o parte din cei care au Vista). Literele românești corecte ( Ș și Ț cu virgulă dedesubt, separată de literă) nu au fost incluse în codările uzuale pentru Europa de Est (ISO-8859-2 și Windows-1250), deci ca urmare ele nu apar în fonturile din Windows 95->XP. În aceste SO se folosesc Ș și Ț cu sedilă (un fel de virgulă lipită la partea de jos a literei). De-abia în Windows Vista și-au făcut apariția diacriticele cu virgulă, pentru că au fost incluse în codarea Unicode.

Google face diferențiere între cele două tipuri de diacritice Ș/Ț și pe bună dreptate, pentru că Ș (cu sedilă) există în turcă și Google nu are de unde să știe dacă într-o pagină românească un cuvînt e românesc sau turcesc (scris în turcă).

Deci cine vrea să facă optimizare pentru cuvîntul "șoarece" trebuie să țină cont că există o diferențiere în funcție de Ș-ul cu care scris acest cuvînt:

http://www.google.ro...l...utare&meta= (Ș =28.000 de rezultate) - sedilă

http://www.google.ro...l...utare&meta=  (Ș = 68 de rezultate) - virgulă

În momentul de față majoritatea utilizatorilor folosesc XP, iar cei care scriu cu diacritice sub acest SO folosesc diacriticele cu sedilă (Ș/Ț), deși se poate scrie și cu cele cu virgulă (dar trebuie instalate două lucruri suplimentare, o actualizare de la MS și maparea lui Secărică pentru XP). Cei care folosesc Vista scriu în marea lor majoritatea cu diacriticele cu virgulă (așa e configurat implicit SO), dar pot scrie și cu cele cu sedilă dacă vor (trebuie instalată maparea lui Secărică pentru Vista).

Din totalul utilizatorilor care scriu cu diacritice sub XP și Vista, vreo 90% folosesc diacriticele cu sedilă și restul pe cele cu virgulă. Optimizatorii pot deci să optimizeze numai pentru cuvintele ce conțin Ș/Ț scrise cu sedilă, astfel vor optimiza pentru majoritatea celor care scriu cu diacritice în acest moment. Asta e valabil acum, peste vreo 3 ani majoritatea utilizatorilor vor scrie folosind diacriticele cu virgulă, dar probabil că va rămîne încă un număr important de utilizatori de XP.

În concluzie un optimizator care vrea să facă o optimizare perfectă pentru cuvintele cu diacritice va face optimizare pentru cuvintele respective scrise atît cu Ș/Ț, cît și cu Ș/Ț (evident, dacă cuvintele la care face optimizarea conțin aceste litere). Deci cineva care a primit o comandă de optimizare pentru sintagma "MUȘCHI ȚIGĂNESC" va trebui să facă optimizare pentru "muschi tiganesc" (fără diacritice), "mușchi țigănesc" (Ș/Ț-sedilă) și "mușchi țigănesc" (Ș/Ț-virgulă). E un pic mai complicat (sau mai consumator de timp) decît optimizarea doar pentru cuvinte fără diacritice, dar în acest fel se acoperă tot spectrul de scrieri folosit pe internetul românesc.

Edited by mihaicro, 12 December 2008 - 12:04.


#85
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
Matale cam bati campii, sincer. :nonobad:

Ti-au mai zis-o si altii in forme mai delicate, dar deja esti consumator de timp si duci omenii in deruta.
No offence.

Nu e nici o problema in a optimiza pentru diacritice, se exclude doar un singur factor ce nu poate fi optimizat decat partial: forma link-ului care nu contine diacritice.

In rest, nu exista nici o problema in a optimiza un site cu diacritice pentru cautari cu diacritice.

Ai dreptate intr-un singur punct, e dificil (si inutil as zice eu) sa faci un site cu diacritice sa iasa la cautari cu si fara diactirice.


Vorba lunga saracia omului. Cred ca unii dintre noi s-au lamurit in privinta ta.

Keep on going..

#86
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007
mihaicro...tu-mi pari mai mult poet decat webmaster :)

Filozofia si internetul....tu sigur ai terminat filologia la liceu si drept/litere la facultate (daca este cazul).
Important nu este ce credem noi ca o sa se intample.
Baietii de mai sus septarul, krumel, au mare dreptate, faci niste afirmati de "profet" cand nu ai pe ce sa te bazezi, eu vad ca multi din cei ce vin si pe aici prin scripturi , prin seo, hosting, nu stiu a scrie corect romaneste dar sa scrie cu diacritice (asta ca sa ma leg doar de softpedia) ... anyway, teoria ca teoria, practica ne omoara...is curios cum dau diacriticele in urlul unui site social ... ceva in genul "ar?tat" "?i" "g?sit" si Google va spune "this page was not found" ... bine, la cele care nu au suport ptr diacritice, si...cate au?

#87
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View PostKrumel, on Dec 12 2008, 12:19, said:

Matale cam bati campii, sincer. :nonobad:

Ti-au mai zis-o si altii in forme mai delicate, dar deja esti consumator de timp si duci omenii in deruta.
No offence.

Nu cred că te obligă cineva să citești ce scriu eu, o faci din proprie inițiativă și pe timpul tău personal. Iar eu nu scriu pentru X, Y sau Z, adversari îndîrjiți ai prezenței diacriticelor pe situri și implicit a optimizării pentru cuvinte cu diacritice. Eu scriu pentru cei care au privirea îndreptată spre viitor și își dau seama că a venit timpul să încerce și optimizarea pentru cuvinte cu diacritice, asta pentru a se pune la punct în avans pentru schimbările ce vor veni și din această parte.

View PostKrumel, on Dec 12 2008, 12:19, said:

Nu e nici o problema in a optimiza pentru diacritice, se exclude doar un singur factor ce nu poate fi optimizat decat partial: forma link-ului care nu contine diacritice.

In rest, nu exista nici o problema in a optimiza un site cu diacritice pentru cautari cu diacritice.

Am zis eu undeva că e vreo problemă ? Citește mai bine. Sînt totuși niște particularități care nu existau în cazul cuvintelor fără diacritice. Sintagma "muschi tiganesc" nu pune nici o problemă deosebită dacă e scrisă fără diacritice de cinev acare caută cu Google, însă dacă e scrisă cu diacritice ("mușchi țigănesc" sau "mușchi țigănesc") e interpretată diferit de Google în funcție de tipul de diacritice folosite (sedilă, respectiv virgulă). Cît timp lumea va folosi predominant XP (încă vreo 2-3 ani), optimizarea trebuie făcută pentru diacritice cu sedilă, cînd lumea va trece majoritar la Windows XP și Windows 7, optimizarea va trebui făcută pentru diacritice cu virgulă. Asta bineînțeles alături de cea pentru cuvinte fără diacritice, care va rămîne probabil încă 5-6 ani cea mai importantă. E un lucru de care trebuie ținut seama, diacriticele sînt din ce în ce mai prezente pe internetul românesc, deci lumea va căuta și cu diacritice.

View PostKrumel, on Dec 12 2008, 12:19, said:

Ai dreptate intr-un singur punct, e dificil (si inutil as zice eu) sa faci un site cu diacritice sa iasa la cautari cu si fara diactirice.

Nu mi se pare dificil și nici inutil, ba chiar va deveni metoda predilectă de optimizare peste 2-3 ani, cînd siturile cu diacritice vor deveni majoritare.

View PostKrumel, on Dec 12 2008, 12:19, said:

Vorba lunga saracia omului. Cred ca unii dintre noi s-au lamurit in privinta ta.

Asta e valabil doar dacă vorbești prostii, lucruri superficiale, fără valoare, doar de dragul pălăvrăgelii. Dacă aduci lămuriri asupra unui aspect folosind argumente, nu este deloc timp pierdut pentru cine scrie și cine citește. Pe forumurile de SEO străine sînt discuții lungi și detaliate și n-a pomenit nimeni acolo de proverbe din astea despre sărăcia indusă de vorbe, tocmai pentru că se discută chestii importante, despre activitatea SEO prezentă, dar și viitoare. E un lucru obișnuit pentru profesioniștii din orice domeniu să studieze tendințele de dezvoltare ale domeniilor respective. Nimeni cred că nu-și închipuie că pe internetul românesc lucrurile s-au așezat definitiv și nu se mai poate întîmpla nimic de-acum încolo în domeniul SEO.


View Postlord_ice, on Dec 12 2008, 12:56, said:

Important nu este ce credem noi ca o sa se intample.

Nu, important este să te uiți cu atenție la ce se întîmplă în domeniul în care activezi și să tragi niște concluzii de pe urma acestor observații, nu să te gîndești că lucrurile stau pe loc și nu trebuie să-ți faci nici o grijă. Faptul că diacriticele sînt din ce în ce mai prezente nu cred că e greu de observat, am dat deja destule exemple. În fiecare zi apar situri cu diacritice, chiar și unele străine care sînt localizate în română. Numai în ultimele două zile am mai descoperit două astfel de situri, care nu sînt ale unor companii mari:

http://10minutemail.com/

http://www.myheritag...dex.php?lang=RO

View Postlord_ice, on Dec 12 2008, 12:56, said:

Baietii de mai sus septarul, krumel, au mare dreptate, faci niste afirmati de "profet" cand nu ai pe ce sa te bazezi, eu vad ca multi din cei ce vin si pe aici prin scripturi , prin seo, hosting, nu stiu a scrie corect romaneste dar sa scrie cu diacritice (asta ca sa ma leg doar de softpedia) ... anyway, teoria ca teoria, practica ne omoara...is curios cum dau diacriticele in urlul unui site social ... ceva in genul "ar?tat" "?i" "g?sit" si Google va spune "this page was not found" ... bine, la cele care nu au suport ptr diacritice, si...cate au?

Am arătat mai sus că guvernul a făcut cadou elevilor de liceu peste 400.000 de calculatoare cu tastaturi cu diacritice. În mod sigur chestia asta va continua în fiecare an, deci dacă în trecut astfel de tastaturi erau greu de găsit, acum au venit direct în casele a sute de mii de oameni. Vor începe să le folosească, așa că nu e greu de prevăzut că peisajul internetului românesc se va schimba și se va ajunge să se scrie corect (cu diacritice) peste cîțiva ani. A crede altceva înseamnă a nega posibilitatea evoluției înspre bine. Sigur că fiecare poate să aibă părerea proprie , dar hai să lăsăm timpul să-și spună cuvîntul în ce privește folosirea diacriticelor, acum că tastaturile cu ele imprimate sînt disponibile.

Cît despre adresele cu diacritice, ele există deja și pot fi observate de ani de zile pe Wikipedia în limba română sau pe DMOZ (Google Directory). Chiar mă mir că există cineva care nu știe cum arată ele. Internetul merge spre Unicode, semnele de întrebare în loc de litere nu vor mai exista peste cîțiva ani. Și asta nu din cauza României, ci a Chinei, Japoniei, Coreei de Sud, țări al căror alfabet necesită codarea Unicode pentru a fi afișate corect la utilizatorii ce folosesc alfabete latine la calculatoarele lor. Cred că știrea potrivit căreia numărul domeniilor .cn (chinezești) a depășit numărul însumat al celor .org, .net și .info a ajuns și pe secțiunea SEO de pe Softpedia. Internetul mondial se schimbă, numărul utilizatorilor din Asia este în continuă creștere și necesită o adaptare tehnologică care este oferită de Unicode, codare care face posibilă afișarea oricărui caracter tipografic cunoscut.

Mă uimește gradul de necunoaștere al celor care își zic specialiști SEO în ce privește codările și diacriticele. Poate că pînă acum astfel de aspecte nu au contat, dar de acum încolo vor conta.

#88
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007
Evolutia nu s-a bazat niciodata pe bine! Daca se baza pe bine, se dorea binele nostru si al planetei pe termen lung si mediu....ceea ce clar ca nu se vrea...wtf...oamenii mor repede, cati "mosi" mai vedeti voi pe strada? Parca nu mai e ca inainte...

O evolutie clara este disparitia PC-ului as we know it...tot mai putini au timp de pc, laptopul si alte resurse (iphone, htc,  and shit like that), adevarat destul de limitate acum, ii iau locul rapid in societatea business...
Imi pare rau, spre rusinea mea, desi am terminat informatica la facultate nu is deloc pasionat de hardware.


Mie nu-mi place nici sa scriu mult, nici sa filozofez , nici sa ma gandesc ca in tara asta a lui Papura Voda va fi mai bine...mie imi place sa traiesc momentul, chiar crezi ca e asa de greu sa treci la diacritice daca vom fi nevoiti?
Sau crezi ca cei ce pornesc primii si prind un avans consistent?

Cum urla unu pe un forum al meu "am bagat 10.000 de euro in seo la 2 firme dealungul ultimilor 2 ani si m-a intrecut 1 cu un blog de 1 luna maxim vechime" ... viata e asa de frumoasa :lol:

Edited by lord_ice, 12 December 2008 - 19:45.


#89
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004

View Postmihaicro, on Dec 12 2008, 19:17, said:

*****
Asta e valabil doar daca vorbesti prostii, lucruri superficiale, fara valoare, doar de dragul palavragelii. Daca aduci lamuriri asupra unui aspect folosind argumente, nu este deloc timp pierdut pentru cine scrie si cine citeste. Pe forumurile de SEO straine sînt discutii lungi si detaliate si n-a pomenit nimeni acolo de proverbe din astea despre saracia indusa de vorbe, tocmai pentru ca se discuta chestii importante, despre activitatea SEO prezenta, dar si viitoare. E un lucru obisnuit pentru profesionistii din orice domeniu sa studieze tendintele de dezvoltare ale domeniilor respective. Nimeni cred ca nu-si închipuie ca pe internetul românesc lucrurile s-au asezat definitiv si nu se mai poate întîmpla nimic de-acum încolo în domeniul SEO.

****

Ma uimeste gradul de necunoastere al celor care îsi zic specialisti SEO în ce priveste codarile si diacriticele. Poate ca pîna acum astfel de aspecte nu au contat, dar de acum încolo vor conta.

Ce sa zic, ai replica pentru orice, doar ca aberezi constant.

Oricum, viitorul sta in diacritice, aceasta problema existentiala care impiedica dezvoltarea spiriuala si mentala a romanilor, o conspiratie rautacioasa a americanilor.

E complicat sa dai replica unui om care isi uita sirul motivarilor de la un post la altul:

"Krumel" said:

Din experienta proprie, crezi ca e greu sa optimizezi pentru cautari cu diaritice?

"mihaicro" said:

Da, e mai greu, în masura în care se poate numi "grea" activitatea de optimizare pentru niste cuvinte-cheie. Se introduce o variabila în plus care trebuie urmarita si ea, variabila care are cîteva chestii specifice, precum cea explicata mai jos, cauzata de neparticiparea autoritatilor românesti la întrunirile unde au fost decise codarile folosite la scrisul pe calculator.

*****
Am zis eu undeva ca e vreo problema ? Citeste mai bine.

Eu te intreb de SEO, tu imi spui de XP si "neparticiparea autoritatilor românesti la întrunirile unde au fost decise codarile folosite la scrisul pe calculator. ".

Ah si da, propun un raspuns pe masura de vreo 50000 de cuvinte in post. Astfel incat sa uiti si tu de unde ai inceput si unde ai ajuns.

Viitorul arata bine... mai ales cand 4 iti spun ca aberezi si tu tot odai inainte cu "Batman, batman..."

Tu fiind generalizat, nu caracterizez persoane de fata, decat daca se simt.

Succese.

#90
darkstar_tfd

darkstar_tfd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 18.08.2005
Am urmarit topicul de ceva vreme, am postat si pe la inceputuri, a venit momentul sa ma implic din nou. O sa incerc sa fiu cat de scurt se poate.

1. Timișoara

2. Timișoara

3. Timisoara

Studiu de caz
- rezultatele pentru stringurile 1 si 3 sunt destul de similare. Toata lumea stie sa foloseasca versiunea "cache", rog a se aplica pentru stringurile respective ( deci, repet, 1 si 3 ).
                                Eu testez pe Wikipedia ca mi-s dragi tare.
Frecventa stringului Timișoara
title - 66.7%
body - 2.6%

Frecventa stringului Timisoara
title - 0%
body - 0.1%

------------------------------
                                  Trecem si la al doilea rezultat, Primaria Timisoara
Frecventa stringului Timișoara
title - 33.3%
body - 0.1%

Frecventa stringului Timisoara
title - 0%
body - 2.4%

-------------------------------

Trecem apoi la stringul 2 cautat, unde in cache avem 0% densitate cuvint cheie "timisoara". Si totusi...

lug timisoara
hopaaa
sau daca preferam versiunea cached

Pentru ca Google stie ;)

Vrei sa optimizezi ? Foloseste in text si timișoara si timișoara. Nu e nevoie sa-l folosesti de prea multe ori. O singura data e suficient - asta ti-e optimizarea. Despre asta e dezbaterea asta de 5 pagini.

Sau hai sa mergem si mai departe. De ce sa folosesti timișoara si timișoara cand poti sa adaugi orice alt string cu diacritice ? chiar "și" ori "Noutăți"

Cat conteaza ? destul de putin.

De ce ?

Pentru ca sunt alti factori care conteaza mai mult. De exemplu IP-ul ala de Romania. Continut despre Timisoara. Backlinkuri de la site-uri din sau despre Timisoara (da, geo-targeting ). Imaginile.

Poate reuseste si-mi explica si mie cum a iesit site-ul asta la stringul Timișoara cand densitatea e 0% ? Da, factorul numit "diacritice" pentru pozitionarea in paginile cu rezultate ale google a unui site scris cu diacritice are importanta ce tinde spre 0.

Care e ideea pe care incerc sa o dezvolt ? Ideea e ca NU E GREU sa optimizezi atat timp cat cunosti situatia. Majoritatea celor care activeaza in domeniul asta stiu foarte bine ce fac, stiu foarte bine ce inseamna research. Nu e nevoie sa ne explice nimeni ca trebuie sa ne orientam spre diacritice. O vom face atunci cand trebuie. O vom face atunci cand aduce trafic sau atunci cand aduce vanzari.

Daca vrea un client sa apara si pentru cautarile la diacritice, nicio problema. Se rezolva. Si continutul in sine va ramane acelasi. Mai sus ai exemplul incontestabil.

Inca o data : nu e nevoie sa spui unuia care presteaza SEO/SEM cum sa isi faca treaba. Nu trebuie sa ii spui cum trebuie sa scrie textul ( cu sau fara diacritice ). El va sti inaintea ta, pentru ca e antrenat pentru asta, pentru ca citeste zilnic noutatile si pentru ca "miroase" schimbarile din algoritm foarte repede.

O noapte super va doresc!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate