Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Conectare sursa auxiliara

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Primul tranzistor va lucra in regim de saturatie atit timp cit curentul de colector nu depaseste 60mA (valoarea poate fi si mai mare daca beta este mare). 1kOhm in baza inseamna un curent de (3V-U_be)/ 1kOhm= 2,3mA. Asta da un curent de colector la saturatie de 2,3mAx30 = 69mA. Deci cind prima sursa scade cu 0,7...0,8V sub 3V atunci al doilea tranzistor preia. Pe consumator va exista o tensiune mai mica decit pe prima sursa cu U_CE_sat = 20...200mV (in functie de curentul prin consumator U_CE_sat poate sa creasca). Deci la preluare ramine pe consumator o tensiune de 3V-0,8V-U_CE_sat_primul = minim 2V.
Al doilea tranzistor va lucra la limita de saturare de 0,8V...1V atit timp cit prima sursa nu pica de tot. Deci pe conumator ramin minim 2V, iar cind prima baterie va fi luata tensiunea va creste la 3V-U_CE_sat_aldoilea.



Tranzistoarele cu germaniu au proprietati mai slabe decit cele cu siliciu din cauza asta cercetarile nu s-au urmarit in continuare dupa aparitia siliciului.
Diodele cu germaniu conduc la aproximativ 0,4V. Schottky merge la 0,3V. Tocmai pentru a evita pierderea asta am propus tranzistori care au U_CE_sat mai mic de 0,2V.

#20
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Daaaa ..... ? Si ce se intampla cand scoti prima baterie afara in vederea schimbarii ?

#21
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Am spus conectezi intii printr-un intrerupator inseriat cu 100Ohm la masa ca sa asiguri in continuare curentul din baza al tranzistorului al doilea:

"Leaga intre bateria care "pica" (a primului tranzistor) si masa consumatorului un buton/contact printr-o rezistenta de 100Ohm. Cind LED-ul se aprinde ai timp sa schimbi bateria care pica, dar inainte apasa contactul asa incit sa ai legatura cu masa. Dupa ce ai schimbat bateria care pica deconecteaza iar."

#22
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Eu cred ca solutia este prea complicata deoarece se ignora punctul de plecare...
Deci daca se alimenteaza un circuit oarecare de la o baterie durata de viata a bateriei va fi limitata la o perioada t. Se doreste posibilitatea schimbarii acestor baterii fara pierderea datelor. Apare de aici ideea ca circuitul ar putea sa faca si trecerea de pe o alimentare de baza pe o alimentare de rezerva, caz in care s-ar dubla durata de functionare la 2t. Perfect, dar...  prin alimentarea in paralel cu doua circuite, prin sistemul propus de diode, consumul se imparte (teoretic) in mod egal si va creste durata de utilizare a acestor bateriii la dublu, adica se obtine tot 2t. :)
Deci nu ramine decit sa se tina cont de acest lucru si sa se inlocuiasca pe rand bateriile din sistemul de baza  si din sistemul de rezerva inainte de perioada maxima 2t, fara pierderea datelor din memoria respectiva.  :cool:
Concluzia va fi ca  orice varianta se alege rezultatul este acelasi: se dubleaza durata de functionare fara interventia operatorului si nu se pierd datele necesare iar varianta cu diode este cea mai simpla. ;)

Si o corectie la "o corectie"  facuta de "specialisti": afirmatia initiala este inca valabila  :D  deci tensiunea de deschidere  pentru germaniu este in medie de 0.15-0.25V.

#23
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Ca de la specialist la „specialist“:

nu-i domle nici corectura si nici chiar greseala. Uf este dat de obicei intre 0,2...0,4V. Confuzia poate sa provina cel mult din interpretarea caracteristicii diodei cu germaniu, care nu are practic o tensiune fixa de la care incepe conductia. Oricum, daca vrei sa stii ce tensiune vei avea pe dioda trebuie sa cunosti curentul necesar consumatorului.
Uite comentarii care de fapt nu sint greseli:

http://www.faqs.org/...emi/SEMI_3.html
„...For silicon diodes, the typical forward voltage is 0.7 volts, nominal. For germanium diodes, the forward voltage is only 0.3 volts.“

sau:

http://www.kellerstu...am/semitest.htm
„...For a germanium diode, it will be lower, perhaps .2 to .4 V or so in the forward“

sau:

„... This is a simplistic view, but is true for diodes operating as rectifiers, switches, and limiters. The forward breakover voltage is approximately six tenths of a volt (0.6V) for silicon devices, 0.3 V for germanium devices, and 1 V for selenium devices“

dar si in acelasi document:

They are the most common and cheapest, and have a forward voltage drop of about 0.65 volts. Germanium diodes have a forward voltage drop of about 0.1 volt. Germanium diodes, though, are typically much more expensive than silicon diodes

http://www.geocities.../omkkl/pod.html

#24
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Sa-ti imprumut un ASZ sa faci teste?! :cool:
Este vorba despre tensiunea de deschidere, adica pragul de la care intra in conductie.  :)
Referintele cu valoare "stiintifica" zero se pot exclude... adica exista si site-uri care vorbesc din "amintiri"...
Exemplu:

Quote

http://www.kellerstu...am/semitest.htm
„...For a germanium diode, it will be lower, perhaps .2 to .4 V or so in the forward“
Mai pe romaneste: "perhaps"= poate, probabil... :cool:
Si totusi nu spune 0.4 V asa cum ai afirmat, deci... vrei sau nu tot raminem la 0.15-0.25V. ;)
Iar la  capitolul diode, adica de acolo de unde am pornit ai demonstrat singur ca valoarea mentionata de tine este gresita:

Quote

...Germanium diodes have a forward voltage drop of about 0.1 volt...
...deci multe vorbe si rezultatul ramine acolo de unde am pornit, mai simplu:  recunoaste  ca ai gresit ...  :rolleyes:

#25
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Asa si acum la tema:

In solutia cu diodele mai apare un aspect:

Daca diodele nu au caracteristica identica, probabilitatea ca acest lucru sa se intimple fiind foarte mare, sau daca bateriile nu livreaza absolut aceeasi tensiune, sau chiar in „worst case“ amindoua supozitiile sint valabile, atunci curentul va fi preluat de catre o singura dioda pina cind tensiunea pe bateria respectiva scade sub cea de pe bateria diodei pasive, dupa care intra cea de-a doua dioda samd.
Care dioda va prelua prima depinde de caz (combinatie intre caracteristica si tensiuea de la bornele bateriei). Intrebare: cind se va pune problema de schimbat bateriile care rind se scoate primul nestiind care dintre tensiuni e cea mai mica? Un argument ar fi caracteristica „moale“ a diodelor cu germaniu, asa incit diferentele sa fie foarte mici. E intr-adevar valabil?

#26
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Teoria este corecta dar practica o depaseste... :)
Si iata demonstratia: Sistemul isi propune sa dubleze durata de alimentare la "2t" si acest lucru este realizat fie prin participare comuna- doua seturi de baterii in paralel sau prin participare separata-> deci alternativ cite un set de baterii. Pe ansamblu indiferent de modul de comutare intre sistemele de alimentare, deoarece nimic nu se pierde efectul este identic . ;)
Practic se pot folosi diode cu siliciu, deoarece se afirma ca pragul de mentinere minim este 1.8V, dar daca exista posibilitatea se cumpara de exemplu 1N5822 dioda schottky =>11.000 fara TVA la Vitacom.

#27
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Ok fie din partea mea si cu diode. Dar n-as folosi siliciu, pentru ca se arunca bateria la ca. 2,4...2,5V si e pacat.


Daar in solutia cu tranzistori ar avea comoditatea sa fie anuntat de un LED cind trebuie sa actioneze.
Sau de ce nu aceeasi schema ca la tine dar cu doua pnp-uri cu baza peste 1kOhm la masa. Foloseste bateriile chiar ca pina la limita de 1,85...1,9V

Maestre esti bun si probabil cam singurul adevarat pe aici! Ti-am urmarit threadurile. Dar esti incapatinat tre sa recunosti!

#28
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Da diodele cu germaniu tot nu conduc de la o "medie" 0,15...0,25V. Ia uite ce de specialisti si cite afirmatii:

http://www.geocities...ricitate_05.pdf

http://manual-electr...ome.ro/cap3.pdf

Iar discutam despre virgule!

Da alta treaba: chiar are nevoie de diode. Sa ia 4 baterii si...la revedere.

#29
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Ma bucur ca faci "cercetari" in acest domeniu. :)
Totusi  primul link nu se doreste a fi o rezolvare a teoriei diodelor si este la un nivel scolar mediu, iar a doilea link prezinta corect teoria diodelor, cu mentiunea "tensiunea de deschidere pentru germaniu  este de 0,2-0,3 V", dar atentie in functie de modul de realizare, doparea cu impuritati, se poate obtine o variatie semnificativa. Am atasat o demonstratie de calcul pentru tensiunea de deschidere la doua valori de curent: 1mA si 0.1 mA  in conditiile la care curentul invers de saturatie este o valoare din textul respectiv -> Is=0.000001 A
Rezultatul este Ud=0.172V pentru 1mA si Ud=0.115 V pentru I=0.1mA. :cool:
Cine a lucrat din greseala si cu amplificatoare audio realizate cu tranzistori cu germaniu stie care este valoarea de polarizare pentru etajul final clasa AB. De la o medie de 0.2V pentru o jonctiune BE, la o valoare de 0.4V cum ai declarat tu este o eroare de 200%. Deci nu sint doar virgule...  :D

Attached Files



#30
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Treaba cu diodele devine misto!
Esti „amabil“ insa Nu fac „cercetari“ nici vorba da ma distrez ca fiecare!

La obiect:
Pai sigur ca da daca Is = 1MicroA. Si nu te contrazic nici macar din greseala, dar asta e un exemplu de calcul. In literatura de specialitate se specifica pentru diodele cu germaniu o gama de tensiune de deschidere de 0,2...0,4V. Daca vrei si nu te conving nici exemplele care vor urma iti dau si sursa de literatura.
Linkurile date le-am gasit la repezeala asa ca si o lista cu diode de tipul AA  ( http://www1.business.conrad.de/ )

AA103: 0,3V la IF = 1mA
AA114: zice mai mic de 0,45V la IF = 1mA
AA130: 0,4V la IF = 1mA

Intrebarea nelamurita este de cit curent are nevoie Circuitul respectiv si oricum deoarece caracteristica diodei cu germaniu permite cresterea in continuare a tensiunii pe dioda cu cresterea curentului, este f.putin probabil sa ai nevoie de chiar curentul la deschidere

#31
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Seria AA este cea mai proasta alegere. Cred ca sunt diode la care contactul  se face punctiform cu un fir de wolfram. Sunt echivalente cu seria diodelor detectoare romanesti EFD. Practic ai cam 0.3 V la 1-10mA.  O serie de diode serioase ar fi seria EFR-care sunt concepute pentru redresare la curenti mari. Daca vrei sa faci teste de jonctiuni pentru germaniu foloseste un tranzistor de tip AC 180,181,187, etc...
Cel putin la aceste tranzistoare daca se masoara cu un instrument pe functia "diode", curentul injectat este de 1 mA, iar valoarea masurata pe jonctiune este de 0.15-0.16 V. :)
Daca alegi tranzistori  de putere seria AD, ASZ vei obtine la 1mA o cadere si mai mica de tensiune. Acest lucru este specificat si de teorie, care spune ca in functie de modul de dopare a semiconductorului respectiv valoarea tensiunii de deschidere poate sa fie foarte mica (vezi demonstratia anterioara). Iar Is=curentul invers de saturatie, poate sa fie 1 uA, deoarece plaja de valori este de la 10 pA la 1 uA.
...Cred ca am pierdut timpul destul pentru o problema la care raspunsul este invariabil: "0.15-0.25 V".  :cool:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate