Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...
 

Prețuri pentru proiectare

- - - - -
  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#55
reshizzo

reshizzo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 29.10.2007
buna ziua,

eu meam facut planul de 2 studenti .. si imi cere 4€/mp .. se merita?

ca sa fie planul aceptat si stampilat trebuie sa ma duc singur sa  mi le rezolv si sa platesc

#56
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 kiwy, on Jan 11 2008, 22:06, said:

Si ca sa nu uit, asigurarea arhitectului ca am tot ce trebuie in teancul de acte si doar trebuie sa merg la un birou sa le depun si dupa 30 de zile iese acordul unic pt AC a fost o mare minciuna.  A trebuit sa mai platesc pe altcineva care sa alerge in vreo n locuri, dupa n avize si din astea pana sa fie totul oki sa acepte consiliul judetean hartiile.
Biroul Unic este o institutie unde se emite "acordul unic". Se numeste "unic" pt. ca te duci intr'un singur loc ca sa rezolvi si sa obtii TOATE avizele cerute prin C.U. Asta e menirea acestei institutii si scopu' principal pt. care a fost creata.
Daca tu a trebuit sa platesti pe cineva ca sa'ti obtina avizele independent, in afara "obligatiilor" acestei institutii (ma refer la acordu' unic) este strict vina institutiei respective ca nu'si onoreaza obligatiile cerute de lege.
De exemplu in Bucuresti Acordul Unic se emite doar la Primaria Sector 6 (acolo se obtin toate avizele) si la CJI (consiliul judetean ilfov-desi aici merge foarte greu). Restu' sectoarelor nu recunosc "acordul unic".

Ca si o completare, in unele judete din tara "acordu' unic" functioneaza ca la carte in alte judete aceeasi institutie cere obtinerea avizelor independent, ceea ce este evident ilegal. Acest lucru NU se doreste de respectiva institutie pt. ca se elimina contactu' dintre beneficiar si avizator, deci dispare ocazia de a oferi spaga, deci NU vor.

Cel mai simplu ar fi fost daca ai fi ales un arhitect din judetu' unde ai avut tu lucrarea, nu cred ca te'a obligat cineva sa'ti alegi colaboratorii. Daca firma de proiectare este din acelasi judet unde ai avut lucrarea, atunci sunt niste imbecili.

Daca documentatia este gresita, atunci insitutia respectiva (Mediu, Sanepid, Pompierii si altii) emit un document prin care se cere refacerea documentatiei si mentiuni clare referitoare la erorile de proiectare facute. Daca aceste erori sunt evidente si numeroase cu siguranta arhitectu' este un imbecil. Daca se refuza documentatia fara explicatii oficiale, acesta este un abuz.

AAA, era sa uit, serviciile de depunere-ridicare avize se platesc separat si sunt onorate de un curier. Cel putin in cazu' meu si al alor colegi de breasla cu care colaborez. Practic folosim acealsi curier.

LE: Fiecare aviz este reprezentat de o FISA TEHNICA care trebuie completata de arhitect. Tot pe aceeasi pagina sau pe verso(depinde de aviz), este o rubrica dedicata avizatorului. Se completeaza in 2 sau 3 exemplare. Tot pe fisa tehnica, pe verso, sunt specificate documentele ce trebuie sa insoteasca dosarul. E foarte simplu. Daca se cere un alt document in plus fata de cele specificate, acesta este un ABUZ. Realizarea documentatiei cadru este aceeasi pe tot cuprinsul tarii. -_-

 vimp, on Jan 11 2008, 16:23, said:

Ce nu inteleg eu este cum pot cumpara proiectul fara factura si proiectantul sa raspunda legal pentru acesta??? Pe ce baza?
1.obligativitatea raspunderii vine prin semnarea documentatiei. Arhitectu' are o stampila care ofera drept de semnatura + obligativitatea inscrierii proiectului la OAR. Orice proiect inainte de a fi autorizat si primit de primarie trebuie sa aiba o "dovada de inscriere la OAR". Deci exista 2 creiterii prin care arhitectu'si asuma raspunderea (stampila+dovada). Dovada s'a bagat ulterior pt. a mai stoarce ceva bani.
Ingineru'si asuma raspunderea prin semnarea documentatiei + verificarea oficiala facuta de verificatoru' de proiecte la fundatii. Inginerii nu au stampila, din cite stiu se lucreaza la asta. Aici presupun doar ca'i treaba verificatorului (cel putin daca nu se cunosc) sa'i cera inginerului diploma de absolvire a studiilor. In mod traditional verificatorii de proiecte lucreaza cu ingineri cunoscuti. Intre ei exista o relatie de lunga durata unde ingineru' este indrumat de verificator sa respecte anumite criterii. Uneori verificatoru' poate cere inginerului exagerarea anumitor elemente de rezistenta pt. "siguranta" investitiei. Asta'i un abuz (parerea mea).
La documentatia de rezistenta ce insoteste proiectul este anexata "legitimatia" verificatorului + toate plansele de rezistenta si memoriul sunt stampilate de acesta.
Verificatorii au "autoritate" in toata tara, atit cei pe disciplina de arhitectura cit si cei de rezistenta. In unele Judete NU se recunoaste acest drept. Evident este un abuz.
2.Orice relatie comerciala este insotita de un contract semnat de ambele parti.
3.Orice serviciu are un pret. La acest pret se adauga TVA'ul. TVA'ul este al statului NU al celui care ofera servicii. Daca tu ca si beneficiar NU vrei sa platesti acest TVA si sa NU primesti factura, raspunderea oricum ramine valabila.

PS: referitor la verificatori. Am facut lucrari in toata tara si am avut parte de abuzuri doar in Prahova si Brasov. De exemplu, la lucrarile mari proiectele trebuiesc verificate la disciplina de arhitectura la PSI. In Prahova si Brasov sunt foarte putini verificatori cu aceasta autoritate si sunt in cirdasie (relatii de rudenie) cu cei de la pompieri sa accepte proiecte verificate la PSI doar de ei. -_- E golanie.

Edited by punkt, 15 January 2008 - 09:53.


#57
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,535
  • Înscris: 10.05.2007

 vimp, on Jan 11 2008, 16:23, said:

Astea sunt preturi fara TVA si cica, daca nu vreau factura  vor fi pretri finale.
Ce nu inteleg eu este cum pot cumpara proiectul fara factura si proiectantul sa raspunda legal pentru acesta??? Pe ce baza?
Pe de alta parte, daca nu imi dau factura atunci ar fi normal sa mai lase si din pret, intrucat, in acest caz ei nu mai platesc darile catre stat, si atunci castigul lor este deplin.
Uite cum vine treaba. Cred ca chestia asta se intelege total gresit, hai ca la mine unde ma ocup singur de toata proiectarea e mai simplu dar in cazul lui punkt de exemplu unde la un proiect isi bat capul o gramada de oameni pretul este total justificat. Pretul care se cere este cel ce se doreste castigat, faci un proiect proictantul iti cere sa zicem 100 mil, asta e pretul proiectului, daca vrei factura pe toata suma n-ai decat sa platesti 19 mil la stat doar sa te lauzi la prieteni cu o factura babana, vrei sa fi practic faci o factura de 19 mil si platesti in plus la cei 100 mil doar 2 sau poate nu mai platesti nimic. Pe proiectant nu-l intereseaza cat vrei tu sa ti se dea factura, atata tip cat iti platesti TVA-ul din factura, ala oricum se duce la stat si nu se imbogateste nimei din suma respectiva. In executie e altceva caci tva-ul incasat de constructor se poate deduce prin diverse cheltuieli ale firmei, insa la o firma de proiectare, in afara de curent si cartuse de imprimanta si foi nu prea exista alte cheltuieli si astfel tva-ul se duce cam tot la stat.
Proiectantul nu raspunde cu facturi. Doar administratorul firmei raspunde de chestii legate strict economic sau legal in privinta facturilor. Arhitectul raspunde doar cu stampila si semnatura. Contractual raspunde firma de proiectare.

#58
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 Astra_rullz, on Jan 15 2008, 11:28, said:

In executie e altceva caci tva-ul incasat de constructor se poate deduce prin diverse cheltuieli ale firmei, insa la o firma de proiectare, in afara de curent si cartuse de imprimanta si foi nu prea exista alte cheltuieli si astfel tva-ul se duce cam tot la stat.
Proiectantul nu raspunde cu facturi. Doar administratorul firmei raspunde de chestii legate strict economic sau legal in privinta facturilor. Arhitectul raspunde doar cu stampila si semnatura. Contractual raspunde firma de proiectare.
- cele mai mari cheltuieli intr'o firma de proiectare sunt salariile.
- + contractele de colaborare cu inginerii. La rindu' lor si ei au firme si cheltuieli si salarii and shit.

#59
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,535
  • Înscris: 10.05.2007
Nu cred ca se intelege un lucru simplu si banal.
Proiectantului ii convine ca la cei 100 mil sa se plateasca in plus si tva-ul si sa reiasa o factura de 119.     Odata ca poate tva-ul nu se va duce tot la stat caci poate face invstitii si il recupereaza, plus ca cifra de afaceri a firmei creste si poti participa si la licitatii, etc, plus ca esti acoperit legal si economic oricaror controale.
Daca proiectantul accepta sa emita factura mai mica sa scada tva-ul o face pentru ca beneficiarul sa plateasca mai putin din buzunar.

#60
vimp

vimp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 03.12.2004
@punkt si astra : ca de obicei sunteti baieti buni si va multumesc pentru raspuns. Eu inteleg acum treaba cu "raspunderea", sa nu mai zic ca de cea cu TVA-ul stiu demult :). Dar din cate stiu eu o firma mai plateste ceva impozite pe venit sau pe profit (mama ei de fiscalitate ca nu stiu cum e-cat se mai complica si lumea asta) ceea ce inseamna ca daca da factura atunci din acei bani (-19%) inca mai da ceva la stat, ca atare, atunci cand nu da factura ar fi normal sa mai lase nitel pretul jos (ok, stiu ca mai sunt si alte metode de a da mai putin la stat - reinvestire, sponsorizare, etc). Toti arhitectii cu care am vorbit au evitat negocierea din acest pdv (nici mie nu mi-a trecut prin cap sa pun problema asta :) ).
Pana una alta trebuie sa caut un model de contract - am pe undeva tot de aici de pe forum de la business.

#61
rba

rba

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 20.02.2007
salut,

intentionez sa-mi construiesc si eu o casa in sectorul 6, in apropierea unui lac :D . casa va avea aprox 75 -85 mp la sol si aprox 50-60 mp demisol/subsol cu fundatie la 2.5m pe talpa continua (studiu geo :( ). casa va avea subsol/demisol, parter si etaj mansardat.

in momentul de fata sunt in cautarea unui arhitect pentru realizarea  proiectului (complet). imi puteti recomanda pe cineva?

multumesc.

cu stima,
rba

Edited by rba, 21 January 2008 - 14:44.


#62
LED

LED

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,716
  • Înscris: 10.04.2006
Am nevoie de un arhitect in Bucuresti. Pot primi detalii de contact pe adresa de mail cavalerul intunecat satanist@guguu punct bom .

Asta nu'i un topic de anunturi. Pe aria de JURNAL sunt useri care si'au construit case, unele din lemn. Vorbeste cu ei in privat.

Edited by punkt, 23 January 2008 - 09:05.


#63
silcos

silcos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 03.03.2007
am citit tot topicul si sunt perfect de acord ca proiectul sa fie platit la valoarea lui.
nu inteleg insa cum ar putea un arhitect/proiectant ori stuff sa spuna ca munceste o luna la un proiect de casa P+1.
cred ca dureaza o luna pana sunt gata toate hartiile, dar in intervalul asta lucreaza la 15 proiecte lejer, zic eu.
chiar nu cred ca dureaza 22 de zile lucratoare, 8 ore pe zi doar un asemenea proiect.
in cazul asta, sincer, sa zicem ca 15 proiecte la 200 mp fiecare ori 14E/mp face un total de ..... 42.000 euro?
hai ca nu or fi 15 proiecte, ori fi 10, or fi 7, or fi 5, dar sincer nu cred ca lucrezi la un singur proiect o luna.
si atunci mai poate spune cineva ca 14 euro pe mp e un pret care doar acopera cheltuielile si aduce un profit rezonabil? eu nu cred, cred ca e o poezie spusa pe de rost de cei ce vor sa ia cat mai multi bani, fara sa negocieze.
cirfa de 15 proiecte am pus-o de la mine, poate e cineva atat de sincer sa-mi spuna cam cate proiecte de p+1 la 200 mp poate face un arhitect intr-o luna. daca am gresit eu si nu poate face decat unul, imi cer scuze, imi torn cenusa in cap!
pe de alta parte, nu prea vad cum e "fair" sa ma duc la un arhitect, sa il intreb ce proiecte existente are, sa imi arate unul, sa il accept asa cum e sau cu modificari minime, la care el sa spuna tot 14 E pe mp, fara a lua in calcul faptul ca proiectul ala nu a necesitat munca suplimentera (sau foarte putina) fiind deja produs pentru un alt beneficiar!
aici tot o luna a muncit? sau 30  de minute sa il scoata la imprimanta cu modificarile de nume necesare?
un ultim aspect, referitor la factura si TVA. Sa il vad eu pe cel care va spune la Garda Financiara, Politie, Finante si altii ca a vrut doar sa faca un favor beneficiarului ca acesta din urma sa nu mai plateasca TVA. Pe langa TVA, arhitectul nu plateste si un impzit pe profit, care e de 16%?
sper ca nici un arhitect de pe forum sa nu se simta ofensat. Recunosc importanta acestora, ii admir pentru scoala facuta si munca depusa.
Toate bune.
Cica: hotilor! da sa nu va suparati. Tare!

Edited by Astra_rullz, 16 March 2008 - 20:33.


#64
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,535
  • Înscris: 10.05.2007
Te iau la mine la firma si iti dau unul. Dupa o luna cand ai sa vezi cat volum de muna este, plus cate persoane sunt implicate, cate semneaza si raspund pe ce au semnat...ai avea alta mentalitate.
Nu e vorba numai de munca ci si de responsabilitate. Ai idee in caz de Doamne-Fereste pe cati din familia unui proiectant ii aecteaza o calamitate la una din casele proiectate si pe care si-a dat semnatura si stampila?
Eu as spune ca 20 euro/mp e suficient, legal si recomandat ar fi un 7% din valoarea finala a investitiei. Adica daca ai un proiect complet cu casa, gard, fosa, etc....ar trebui platit pentru partea de proiectare acel procent din valoarea totala a investitiei. Ne-am obisnuit sa platim decat munca bruta. Daca vin 6 nespalati si cer 400 de mil sa ridice o casa dai, dar daca cere un arhitect si intreaga lui armata 80 de mil ti se pare scump.
Din pacate suntem romani si asta e, platim numai munca bruta, intelectualitatea sa faca greva in fata guvernului. Bine ca nu-s multi ca voi ca altfel ne-am vinde pe-un cartus de kent. :death:

#65
blu_angel

blu_angel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 12.10.2006
Eu nu stiu cat timp ii ia unui arhitect sa faca un proiect de P+1 (sa zicem 150mp), dar zic cat timp imi ia mie partea de rezistenta:

saptamana 1
ziua 1: intalnirea cu arhitectul, primirea si discutarea temei
ziua 2: modelarea structurala si propunerea structurii
ziua 3: discutarea solutiei de rezistenta+calculul fundatiei
ziua 4: planurile de fundatie+intocmirea documentatiei PAC
ziua 5: verificarea proiectului si predarea documentatiei PAC catre arhitect

saptamana 2
ziua 6: calculul suprastructurii (armare placi, armare grinzi, armare stalpi)
ziua 7: plan cofraj placa peste parter, plan armare placa peste parter, plan armare grinzi peste parter
ziua 8: plan cofraj placa etaj, plan armare placa etaj, plan armare grinzi etaj
ziua 9: plan armare stalpi, extrase de materiale, intocmirea documentatiei D.E.
ziua 10: verificarea proiectului D.E. si predarea catre arhitect

Concluzie: 6-7 zile de lucru la proiect si 3-4 zile pierdute pe drumuri

Asa ca, arhitectul in mod normal obligat-fortat trebuie sa ma astepte 2 saptamani pana ii dau tot proiectul de rezistenta.
Aa, ca pot reduce timpul si la 4 zile, cum obisnuiesc sa ma mai trezesc la 3 dimineata (acum sunt treaz de ex) sa lucrez pana la 11, dorm iar 4 ore si lucrez pana la 23.00, e decizia mea. Insa nu imi poate nimeni impune ca trebuie sa fac asa pentru oricine.

Eu zic ca e rezonabil timpul de 1 luna pentru un proiect P+1. Si asta nu neaparat pentru ca arhitectul sta 1 luna sa lucreze la el, ci ca mai sunt si alte persoane implicate in proiect.

Edited by blu_angel, 17 March 2008 - 04:26.


#66
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 silcos, on Mar 16 2008, 20:21, said:

cred ca dureaza o luna pana sunt gata toate hartiile, dar in intervalul asta lucreaza la 15 proiecte lejer, zic eu.
zici extrem de prost.

#67
blu_angel

blu_angel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 12.10.2006

 punkt, on Mar 17 2008, 08:13, said:

zici extrem de prost.

Plus ca dupa depunerea CU dureaza o luna pana il ridici, iar AC-ul tot o luna.
Deci doua luni de asteptat sa iasa niste acte. Normal ca in timpul asta poti lucra la proiect in continuare, insa din momentul in care ai contractat lucrarea si pana in momentul in care se poate apuca de constructie (adica si cu faza DE completa), cred ca si pentru o cocioaba de 30mp tot trec doua luni si jumatate.

Punkt, esti arhitect si poti sa confirmi/infirmi, insa asa am observat la arhitectii mei ca merg lucrurile.

#68
geo76com

geo76com

    Maninc clone fara memorie si stresez userii bugetari

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,934
  • Înscris: 14.09.2004

 blu_angel, on Mar 17 2008, 10:58, said:

Plus ca dupa depunerea CU dureaza o luna pana il ridici, iar AC-ul tot o luna.
Deci doua luni de asteptat sa iasa niste acte. Normal ca in timpul asta poti lucra la proiect in continuare, insa din momentul in care ai contractat lucrarea si pana in momentul in care se poate apuca de constructie (adica si cu faza DE completa), cred ca si pentru o cocioaba de 30mp tot trec doua luni si jumatate.

Depinde in ce oras sau daca e vorba de Bucuresti, depinde de sector. Daca tu zici ca ai aprobarile in 2 luni inseamna ca vorbesti de firma de arhitectura a primarului sau a unui sefulet din primarie ;)
Eu iti zic din experienta ca dureaza minim 6 luni in Bucuresti B)

#69
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,535
  • Înscris: 10.05.2007

 blu_angel, on Mar 17 2008, 04:22, said:

Concluzie: 6-7 zile de lucru la proiect si 3-4 zile pierdute pe drumuri
Asta daca e printre putinele lucruri pe care le ai de facut. Dar cu 15 proiecte cum zice silcos, mai stii ce extrase de armare ai mai facut ieri si pe unde te-ai oprit? Iti dai seama 15 proiecte pe luna!!! Adica unul la doua zile.
Adevarul e ca recordul e de 2 zile jumate cu arh, rez si dde dar mi-e neclara saptamana care a urmat. Adica cred ca am dormit tot timpul.

#70
LED

LED

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,716
  • Înscris: 10.04.2006
@Astra - pe nespalati ii iei la suturi in fund in caz de ceva, pe cand "intelectualul rasat" te poate duce cu vorba si depinzi de el, la o adica iti pune hartiile in brate (si nici macar) si te trimite la plimbare. Hai sa o intoarcem pe toate partile, dracul e mai mult gri decat negru.
Iar de la greva celor prost platiti pana la arhitecti distanta e mare. Vars lacrimi de crocodil cu gandul la a doua categorie. Spun asta fara intentia de a blama munca lor. Poate doar a unora dintre ei, pentru care lungul nasului este doar o chestiune de anatomie.

Edited by LED, 17 March 2008 - 22:55.


#71
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 Astra_rullz, on Mar 17 2008, 22:31, said:

Adevarul e ca recordul e de 2 zile jumate cu arh, rez si dde dar mi-e neclara saptamana care a urmat. Adica cred ca am dormit tot timpul.
asta ar insemna ca dupa 6 luni nici n'as mai sti ce naiba am facut.

pt. curiosi, in cazu' meu, media e de 2 proiecte pe luna (case), desi este irelvant pt. ca in ultima perioada am avut numa' lucrari mari.

Exista firme de proiectare care se infiinteaza doar pt. o singura lucrare ce se desfasoara pe 2-3 ani. NU mai trageti concluzii timpite pt. ca munca asta nu este un eldorado.

Edited by punkt, 18 March 2008 - 07:52.


#72
blu_angel

blu_angel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 12.10.2006

 punkt, on Mar 18 2008, 07:50, said:

asta ar insemna ca dupa 6 luni nici n'as mai sti ce naiba am facut.

pt. curiosi, in cazu' meu, media e de 2 proiecte pe luna (case), desi este irelvant pt. ca in ultima perioada am avut numa' lucrari mari.

Exista firme de proiectare care se infiinteaza doar pt. o singura lucrare ce se desfasoara pe 2-3 ani. NU mai trageti concluzii timpite pt. ca munca asta nu este un eldorado.

As fi vrut sa zic eu de media de doua proiecte pe luna (la case ma refer), insa am vrut sa vina de la altcineva.
Asa ca, este absolut normal ca atunci cand ai un proiect in derulare, sa dai cel putin o luna termen pentru alt proiect nou.

@LED: Mentalitatea ta creaza un cerc vicios. Este la fel ca ospatarul care la inceput isi propune sa se poarte educat cu clientul, pana da de niste tigani care ii arunca mancarea pe jos si il si amenintaca il asteapta afara.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate