Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Statia de la Bod

- - - - -
  • Please log in to reply
118 replies to this topic

#109
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

View Postright_here, on Jan 3 2008, 00:26, said:

....
Problema expunerii la radiatie nu e chiar asa grava la aceste frecvente destul de mici. E mult mai grav sa tii telefonul aproape de cap, ca frecventa la tel e de vreo 1000x mai mare si energia transferata in tesut creste cu f^2. Eu am intrat de multe ori in camera de la baza antenei (circuitul pi de acord) de la Tancabesti, cu emitatorul la full power si nu am avut nimic.

Si acum o intrebare!
Ce stiti depre emitatoarele pe unde scurte ale RRI de la Tiganesti - pe drumul Bucuresti-Ploiesti, imediat dupa Tancabesti, unde se face la stanga drumul spre Peris (scrie Peris - 8km, venind dinspre Bucuresti). Antenele sunt pe camp. Putere, frecventa, poze...
Ca aceste antene sunt chiar impresionante.
Cu radiatia nu stiu ce sa zic, parca as vorbi 10 min/zi la mobil decat sa stau langa un emitator de 10 kw... mobilul merge la 900 Mhz si puterea lui e maxim 1.5 W , cele moderne nu trec de 1 W si in general cand ai semnal bun puterea e maxim 0.5 W. Acum sa ne gandim la 10 kw ce ies intr-o antena cu 4-6 db castig si dau de la 4-500 m in capul oamenilor de pe blocurile 1 Mai si Chibrit... M-am urcat pe un bloc acum 2 veri si simteam ca ma incalzeam pe partea de N :coolspeak: , aparatele de radio receptionau RRA si RRC chiar si in scurte (toata banda de la 7 Mhz in sus :rolleyes: ), iar statiile de  radioamator pe 2 m, aveau receptie de la etajul 5 in jos. Abia in PMR 446 era treaba cat de cat ok.
Una e ca ai fost o data la emitator, ok, si eu am fost la Costila, si alta e sa-ti bata zilnic cat stai acasa. Problema turnului nu e neaparat amplasamentul aproape de zone polulate si puterea cat inaltimea prea mica : lobul vine la 40-50 m peste sol, adica afecteaza serios la etajele superioare. Conventia de la Geneva specifica clar : 300 m minim turn pentru > 30 kw PAR, dar la noi merge, ca ne facem ca confundam puterea de emisie cu PAR-ul. Acum sa vedem cui ii cade PARul in zona respectiva...
Eu nu stiam ca RRI emita din Romania pe scurte... De altfel am receptionat cu greu RRI cu antena exterioara si Sony 7600 din Germania si Israel. Pe radiouri vechi de unde scurte nu am reusit sa-l aud.

Edited by rvic77, 21 January 2008 - 11:34.


#110
right_here

right_here

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 30.12.2007

Quote

LORAN transmite cu antena de unde lungi, de regula stalp ca la Tancabesti dar mai inalt nu retea
Aveti dreptate, eu vazusem demult pe un site o antena asemanatoare si acolo scria LORAN - dar era un site de amatori  de fotografie, deci nu e ceva sigur.
http://www.trinidadb...ne/P7060195.JPG
http://www.trinidadb...aine/maine.html
Am vazut ca toate antenele LORAN sunt gen stalp si Romania nu figureaza in lista de emitatoare LORAN. Ce e ciudat la acea antena e ca pentru fiecare  lob are foarte multe puncte de alimentare de la sol - mie mi se pare ca la sol nu sunt doar izolatori de sustinere, ci multe transformatoare de alimentare. O fi vreun fel de radar la frecvente mici?

Quote

Cu radiatia nu stiu ce sa zic, parca as vorbi 10 min/zi la mobil decat sa stau langa un emitator de 10 kw
Scuze, nu m-am exprimat clar. Eu ma refeream doar la Tancabesti ca e pe frecventa mica si cam retras de restul lumii, emitatoarele FM sunt intr-adevar periculoase - am citit undeva ca lungimea de unda fiind de acelasi ordin de marime cu lungimea corpului pot sa apara rezonante si disipare de energie in corp, crescand riscul de leucemie. La Herastrau e o adevarata "varza electromagnetica": emitatoare de cate 10kW pentru RRA, RRC, R Bucuresti, RR Muzical, cateva emitatoare in chirie de cativa kW; emitator DAB de 1kW; TVR1, TVR2 a cate 1kW; Antena satelor pe UM. Cum or fi reusit sa le lege la antene si sa nu se influenteze reciproc, numai ei stiu... Asculta cineva pe DAB?

Am auzit si eu RRI in Ploiesti acum vreo 4 ani, pe 7,...MHz pe la ora 2-3 noaptea si foarte slab.
Incerc sa uploadez o "harta" pentru antenele Yagi, ca data trecuta nu a mers. Am trecut ieri pe acolo dar nu prea se vedeau ca era ceata si zapada pe camp. Pe vreme buna se vad usor.

[ http://pcplanet.evonet.ro/upload/thumbs/trmmyk2zmkzmvfokte2z.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by right_here, 21 January 2008 - 22:05.


#111
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
O sa ma uit si eu la antenele alea, maine merg la Azuga. Cred totusi ca sunt de backup si momentan nu emit. Chiar daca sunt cu lateralul spre Buc si Ploiesti datorita distantei mici, seara trebuia sa se auda impecabil ! De altfel pe site-ul RRI nu este precizata nici o frecventa pentru Romania.

#112
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,607
  • Înscris: 07.02.2003

View Postright_here, on Jan 21 2008, 21:49, said:

Am vazut ca toate antenele LORAN sunt gen stalp si Romania nu figureaza in lista de emitatoare LORAN. Ce e ciudat la acea antena e ca pentru fiecare  lob are foarte multe puncte de alimentare de la sol - mie mi se pare ca la sol nu sunt doar izolatori de sustinere, ci multe transformatoare de alimentare. O fi vreun fel de radar la frecvente mici?
Loranurile sunt alimentate cu niste bobine intr-adevar, explica putin si pe wiki sistemul de acord si intr-una din poze chiar se vede putin o bobina dinaia.
Apropo de antenele din poza mea iata si imaginea oferita de Google Earth a zonei.

Si eu in copilarie ma gandeam la radare si chestii dinastea mai alesa ca erau asa mazive, impunatoare pentru un inginer si oricum erau multe mituri pe vremea lui Ceausescu, care mai de care mai fanteziste dar odata ce m-am mai apropiat de domeniul RF am realizat ca nu poate fi radar dintr-un motiv fara echivoc si anume, nu este in miscare iar un radar cat o fi el de radar are nevoie sa baleeze si sa opereze pe frecvente mai mari (ca sa fie si eficient).

In prezent pana la proba contrarie ramamn la ipoteza ca sunt antene de emisie directive de unde scurte, capabile de mare putere. Configuratia indica un sistem radiant cu 3 lobi, fiecare grup de antene creeaza un lob pe directia pe care este orientat. Cred ca o posibilitate de a afla cu siguranta ce este (daca sunt in functiune) este sa utilizam un scanner performant cu atenuare astfel incat sa detecteze numai semnalele foarte puternice si astfel sa identificam frecventa de emisie care dupa parerea mea sigur este undeva in unde lungi - medii - scurte joase, dupa marime, nu are cum sa fie mai sus.

Odata m-am gandit chiar la sistemul VOR pentru avioane vechi, ala de tramsmite semnale morse prin lungi si medii si e folosit de avioane pentru a lua vector directie (prin radio-locatie) dar oricum configuratia directiva a lobilor anuleaza si aceasta posibilitate, un VOR trebuie sa fie cu emisie omnidirectionala.

O sa caut si antenele de care vorbeai tu care par directive de unde scurte cu polarizare orizontala (folosite de regula de radioamatori). Zici ca drumul spre vest de face imediat dupa tancabesti ?

Attached Files


Edited by andreic, 22 January 2008 - 16:48.


#113
right_here

right_here

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 30.12.2007
Da, drumul spre Peris este spre vest, am pus o imagine din Google Earth. Totusi in imagine nu se vede nici o antena sau cladire - dar sunt, cand nu e ceata se vad bine. Nici antena de la 855kHz si  linia de alimentare nu sunt prea evidente pe Google Earth.
[ http://pcplanet.evonet.ro/upload/thumbs/mdi1mzd2mgfnrmj2hmm0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Eu am tot insistat ca sunt antene se unde scurte pentru RRI, pentru ca am vazut un raspuns la un post aici
http://www.radioamat...r...&order=time

#114
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,607
  • Înscris: 07.02.2003

View Postright_here, on Jan 23 2008, 12:50, said:

Da, drumul spre Peris este spre vest, am pus o imagine din Google Earth. Totusi in imagine nu se vede nici o antena sau cladire - dar sunt, cand nu e ceata se vad bine.
Imaginea google are vechime de 1-2 ani cel putin. Asta inseamna ca acele instalatii sunt noi si nu erau cand s-a "pozat", altfel se vedeau. Caz in care iar am dubii, RR International emite demult pe scurte, deci ori ala e un backup ori e altceva.

#115
derbyowner

derbyowner

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 11.07.2014
Salut. Mi-am facut cont adineauri doar ca sa pot vedea si intreba si eu una alta despre antele acelea uimitoare de laTincabesti !
As dori sa stiu pentru inceput ce sistem reprezinta reteaua de cabluri orizontale care imprejmuiesc siteul, sunt niste cabluri dispuse circular, parca 5 sau 6, pe izolatori ciudati.
Multumesc!

#116
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,540
  • Înscris: 13.06.2004
Mai căutam ceva despre emiţător şi am redescoperit subiectul (deşi acum văd că ar trebui mutat la Radio şi Tv).
Staţia de emisie are pagină de facebook: https://www.facebook.com/radiobod.ro/
Oare o mai exista generatoarele? https://www.rador.ro...-de-emisie-bod/
andreic, cât despre emisiile internaţionale, acum un an jumate, când am ascultat ultima dată pe Lungi (nu mai am radio funcţional cu aşa ceva) se prindeau Polonezii.

#117
superrazvan

superrazvan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 21.06.2005
revin in actualitate tehnologiile discutate aici?

#118
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,191
  • Înscris: 18.04.2008
1200 W mai cred, dar 1200 kW, cred că strălucește la puterea aceea.

#119
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,607
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdjl, on 18 mai 2021 - 12:48, said:

andreic, cât despre emisiile internaţionale, acum un an jumate, când am ascultat ultima dată pe Lungi (nu mai am radio funcţional cu aşa ceva) se prindeau Polonezii.
Se prind si acuma, parca pe 225kHz. Pe unde lungi radiourile uzuale cu antena interna pe ferita au performante ceva mai modeste, nu stiu daca ai vazut acum dar se pot face receptoare sdr cu TEF-uri care prind pe unde lungi de rup cu antena telescopica, chestii care nu le auzi cu Tecsunul... ti le scoate aproape "hi-fi".

Apropo... ce topic vechi Posted Image

PS - am inteles ca 153kHz acuma e SSR RRA "Noted carring SSR Radio România Actualități network in Mar 2022 for coverage of crisis in Ukraine."

Edited by andreic, 19 April 2022 - 12:00.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate