Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Mansardare bloc de locuinte. Echitabil sau nu?

- - - - -
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#55
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
si eu stau la etajul 4/4 si chiar m-ar interesa daca se poate asa ceva

#56
msniper

msniper

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 24.07.2007
1. ACORDUL VECINILOR ( NOTARIAL...SA NU MAI AVETI PROBLEME )
2. SCOS CERTIFICATUL DE URBANISM...IN CARE E SIGUR TRECUT INTOCMIREA UNUI RAPORT DE EXPERTIZA.....DAR ASTA AR TREBUI SA SE OCUPE PROIECTANTUL...VOI CONTRIBUITI NUMAI CU BANII :naughty:  :D  :P

#57
arhanghel2004

arhanghel2004

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 30.07.2007
Pentru mansardarea blocurilor exista in momentul de fata si normative. In pricipiu, se pot mansarda blocuri pana la P+9 etaje, cele cu P+4 au mai multe sanse la aprobari. Mansardarea se poate face pe o scara, pe un tronson sau pe intreg blocul. Structura blocului trebuie sa fie din PANOURI MARI. Daca blocul a fost proiectat dupa 1977 se cere doar acordul proiectantului initial pentru modificarile aduse constructiei. Pentru blocuri construite inainte de 1977 ar trebuie si o expertiza pentru evaluarea gradului de asigurare seismica cu urmatoarele precizari:
- daca sunt tasari ale terenului;
- daca au facute modificari structurale de catre locatari;
- daca sunt degradari structurale datorate seismelor sau altor factori (atmosferici, chimici, din exploatare...)
ALTE CONDITII
- Se indeparteaza straturile terasei, ventilatii, chepenguri si alte constructii existente pe terasa.
- Se consolideaza aticele prefabricate si se prelungeste scara existenta prin crearea golului de scara in planseul terasei.
- Se executa mansarda cu structura si materialele de alcatuire cele mai usoare astfel incat bilantul greutatilor (ce se scoate si ce se pune) sa nu depaseasca 10%.
PASI IN REALIZAREA INVESTTIEI
1. Acordul proprietarilor aferenti terasei pe care se face mansardarea.
2. Certificatul de urbanism care in prima faza incepe cu formula: Asociatia de proprietari nr. ... din ... prin investitor (SC,  persoana fizica) solicita eliberarea certificatului de urbanism pentru mansardarea Blocului ... Sc. ....
3. Conventie de lucru incheiata intre investitor si asociatie in care se trec lacrarile ce urmeaza a fi executate (mansardarea propriu-zisa,  lucrari de reabilitare a fatadelor, lucrari de reabilitare a instalatiilor, usa la intrare in bloc, eventual interfon, refacerea aleelor si spatiilor verzi eventual deteriorate, alte conditii specifice solicitate de catre asociatie in schimbul ocuparii terasei.
4. Proiectul mansardarii faza PAC, PT si DE toate specialitatile, Documentatii pentru avize si acorduri.
5. Executie, receptie finala, cadastru, act de proprietate incheiat intre investitor si fiecare proprietar in fata notarului (notarul poate merge el din apartament in apartament) prin care se cedeaza anumite drepturi catre noul proprietar.
Alte detalii, cu alta ocazie, pentru cazuri concrete.

Am proiectat si s-au executat astfel de mansarde in Constanta si Navodari unde au fost si deschideri din partea primariilor

#58
kngofnet

kngofnet

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 28.08.2007
ce se intampla in cazul in care unii din propietari nu pot semna din diverse motive(sunt plecati din tara).sunt necesare semnaturile tutror propietarilor "cap coada"?
credeti ca este posibil sa "duc" liftul pana pe bloc ?bine'nteles asta presupunand schimbarea integrala a clasicului lift "comunist" cu unul de ultima generatie,cheltuiala pe care mi o asum.

niste sfaturi avizate m ar ajuta mult.

multumesc

#59
kngofnet

kngofnet

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 28.08.2007
din ce am citit eu pe aici te costa 12000 de euro doar proiectul pt o mansarda pe un bloc de 8 etaje? :o  :o

#60
spe

spe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,504
  • Înscris: 13.02.2006
N-are cum bre, ca fac proiectul la o firma din Suceava, nu din New York...

Preturile aflate pana acum sunt intre 3000 si 5000 de euro pentru proiect. Autorizarile cred ca mai ajung vreo 4000.

#61
arhanghel2004

arhanghel2004

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 30.07.2007

 kngofnet, on Aug 28 2007, 22:40, said:

ce se intampla in cazul in care unii din propietari nu pot semna din diverse motive(sunt plecati din tara).sunt necesare semnaturile tutror propietarilor "cap coada"?
credeti ca este posibil sa "duc" liftul pana pe bloc ?bine'nteles asta presupunand schimbarea integrala a clasicului lift "comunist" cu unul de ultima generatie,cheltuiala pe care mi o asum.

niste sfaturi avizate m ar ajuta mult.

multumesc

Pentru intocmirea actului de proprietate trebuie gasiti toti proprietarii sau cei care-i reprezinta legal.
E posibil sa fie schimbat liftul, cu costurile mari pe care le presupune. Se trece in "Conventie de lucru" orice lucrare, pentru a nu fi contestata ulterior.

#62
madalina2007

madalina2007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.09.2007
Am trecut prin experienta mansardarii.Pot sa-ti spun ca in Sibiu, sunt deja foarte multi care sunt "contra"mansardarii.Poate ca ar fi mai bine sa va intresati si ce riscuri presupune, si cu foarte mare grija sa va alegeti  firma constructoare pentru ca in sibiu, doar de curand au aparut in 2 ziare(nu stiu daca pot sa le numesc -cf regulamentului dar se gasesc foarte usor pe internet =doar introducand topicul:mansarde inundatii sibiu de ex)reclamatii ale unor oameni care la un moment dat au crezut ca asta e solutia, si acum sunt disperati=au ajuns la ziar(au fost inundati de nenumarate ori ).Parca in ultima vreme e o adevarata avalansa de reclamatii la adresa firmelor constructoare  de mansarde care dupa ce se vad cu semnaturile oamenilor nu mai au nici un bun simt. Conteaza foarte mult sa vedeti unde au mai construit si sa mergeti la fata locului sa vedeti daca oamenii au fost multumiti.Si sa aflati cat mai multe pareri.Ca sa nu va para rau dupa ce ati semnat, ca atunci e prea tarziu, intreabati in stanga si in dreapta despre constructor si informati-va foarte bine despre cat de serios este.Asta inainte de a semna , nu dupa.Va doresc succes.

#63
madalina2007

madalina2007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.09.2007

 spe, on May 15 2007, 13:28, said:

Eu inca stau in dubii. Vreau sa incep sa arunc banii intr-o gaura de asta fara fund, numita si "constructie noua". Insa sunt nehotarat, sa fie mansarda sau casa "pe pamant"?

Am baza pentru ambele variante, adica parintii mei stau la etajul 4/4, acum cativa ani, impreuna cu ceilalti vecini de etaj, au facut proiect si scos autorizatie pentru acoperit tot blocul. In dosarul ala foarte gros este si un tabel cu semnaturile tuturor vecinilor cum ca sunt de acord sa cedeze bucata lor de terasa in favoarea celor de la etajul 4. Deci acoperis exista, si cu modificari ( destule, ce-i drept ) poate deveni si mansarda. Adica am "fundatia" pentru o mansarda :D

Casa... o casa e visul nostru, insa ma gandesc la cheltuielile suplimentare care pot apare. Am teren intravilan pe la 15 km de orasul meu ( Suceava ). Insa cand incep sa pun pe hartie costuri pentru fundatie, "tras" curent, hidrofor, bazin colectare ape uzate, rezervor de gaz, etc, etc, incep sa arat cam asa :o

Intrebarile mele ar fi:
- cat costa un proiect de 80 - 100 mp de mansarda, in comparatie cu unul pe aceeasi suprafata pentru o casa? Sunt la fel la pret oare?
- exista diferente intre costurile avizelor de obtinut? Dar costuri cu bransamentele la curent, gaz, apa?

A, si cel mai important: Fac mansarda din materiale usoare, ca n-am cum sa mai fac un etaj de bca sau caramida. Vad ca in ultima vreme s-au inmultit fenomenele meteo extreme. Oare nu poate fi luata pe sus mansarda de o vijelie de asta cum vedem pe la stiri?


Sfatul meu ar fi sa te apuci de o casa.Nu te speria de costuri.daca ai pamantul e foarte avantajos pentru tine.Undeva la 20.000euro o ai la rosu.Finisezi o camera poentru inceput, si in timp, daca nu dispui de finante,tot o rezolvi.Si e casa nu "cosmelie" de mansarda.Chiar nu ai vazut mai nou stirile de la tv?despre mansarde.Fi serios.sunt si scumpe si pe deasupra si facute de mantuiala. Casa e casa, orice ai zice.

#64
madalina2007

madalina2007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.09.2007

 catalinmariescu, on May 30 2007, 10:48, said:

Cand exista un astfel de risc plus deranjul pe o perioada lunga de timp(praf,mizerie,galagie,etc) cam cum credeti ca trebuie acceptat cu usurinta ca unii sa-si faca mansarde pe nervii locatarilor?Bonificatii de genul celor discutate mai sus nu acopera in nici un fel deranjul si sunt convins ca cei care au dat semnatura pentru mansardare si-au muscat mainile dupa ce au trecut prin momente de groaza(tavan cazut,inundatii,curent intrerupt) doar pentru ca au vrut sa faca un bine si sa nu fie impotriva.

Am aflat de la diferite persoane si din presa o multime de povesti de groaza legate de procesul de mansardare si de deranjul enorm pricinuit de tot felul de investitori.
Am o prietena care mi-a povestit ca toti locatarii dintr-un bloc de 4 etaje au dat semnaturi pentru mansardare si s-au trezit ca in loc de 4 apartamente cate ar fi trebuit sa fie la mansarda au aparut 12 garsoniere.

Vecinul(pensionar) de la etajul 4 de la mine din scara a venit ca ar vrea sa facem mansardare ca sa scape de frig,caldura,infiltratii si a vrut sa adune semnaturi de la locatari,era super convins ca totul va fi bine si era intrigat de ce mai multi vecini(inclusiv eu) i-au cerut detalii despre desfasurarea lucrarilor.Investitorul se angaja fata de locatari sa zugraveasca casa scarii si sa puna o usa noua la intrarea in scara.ATAT!

Dupa ce a mai umblat si pe la alte scari unde se facusera mansarde a constatat ca nu merita pentru ca aproape toti constructorii sunt neseriosi si locatarilor deja le parea rau ca au fost de acord din cauza ca deranjul,galagia,mizeria erau mult mai mari decat se asteptasera.A renuntat la idee si a ramas sa facem la comun izolatia ca sa nu mai aiba probleme cu infiltratiile.

Ca sa pun problema si dintr-un alt punct de vedere,cand m-am mutat in blocul in care stau printre motive a fost si faptul ca sunt doar 3 apartamente pe palier,12 apartamente in toata scara(liniste,mai putini locatari,mai putine probleme),ca sa fiu de acord sa renunt la acest avantaj ar trebui ca respectivul investitor sa fie foarte convingator.

Nu am pretentia ca am cunostiinte de specialitate,vreau doar sa spun ca si blocul meu a fost mansardat si ni s-a oferit 1000 de euro / apartament insa deranjul , praful, zgomotul, si neajunsurile din timpul si de dupa finalizarea mansardei, distrugerea spatiului verde(am sfarsit noi prin a   curata zona verde, caci cei care ar fi trebuit sa o faca nu s-au sinchisit)ne-au facut sa regretam ca am optat pentru aceasta solutie.cat de sigure sunt asta nu o mai stiu.Stiu doar ca prin mai in Sibiu a cazut o mansarda la o vijelie.Asta ar trebui sa ne dea de gandit.mai cunosc si pe altii care au semnat pentru asa ceva, intradevar cam la toti le pare rau.

#65
eddymutu7

eddymutu7

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 04.12.2005
sunt eu pe langa subiect sau acum e nevoie doar de 50+1% din semnaturi sau doar de semnaturile celor de la ultimul etaj in intregime?
sau poate fi in constanta asa si in bucuresti altfel(100%?)stiu ca acum 2 ani si emil boc milita pt 50% in parlament nu doar pt cluj!dar acum nu stiu nimic cu certitudine,sper sa ma lamureasca cineva mai calficiat

si cum se pot estima costurile pt termoizolarea blocului?dar expertiza tehnica a unui bloc?

ah,ca din partea unor locatari,ce oferte var interesa din partea unor investitori?trebuie sa aveti ceva schitat clar in minte de vreme ce sunteti dispusi sa negociati
multumes in speranta unor raspunsuri cat mai la obiect
sanatate

Edited by eddymutu7, 08 September 2007 - 23:47.


#66
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007

 eddymutu7, on Sep 9 2007, 00:40, said:

sunt eu pe langa subiect sau acum e nevoie doar de 50+1% din semnaturi sau doar de semnaturile celor de la ultimul etaj in intregime?
sau poate fi in constanta asa si in bucuresti altfel(100%?)stiu ca acum 2 ani si emil boc milita pt 50% in parlament nu doar pt cluj!dar acum nu stiu nimic cu certitudine,sper sa ma lamureasca cineva mai calficiat

si cum se pot estima costurile pt termoizolarea blocului?dar expertiza tehnica a unui bloc?

ah,ca din partea unor locatari,ce oferte var interesa din partea unor investitori?trebuie sa aveti ceva schitat clar in minte de vreme ce sunteti dispusi sa negociati
multumes in speranta unor raspunsuri cat mai la obiect
sanatate

Pe 22 August 2007 s-a schimbat legea veche din 2001.

Legea veche (544/2001) spunea asa:

Inchirierea sau folosirea de catre persoanele fizice ori juridice a spatiilor aflate in proprietatea comuna a
proprietarilor se face numai prin contract de inchiriere sau de folosinta, semnat din partea asociatiei de proprietari de
catre presedinte, pe baza hotararii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.


Legea noua (230/2007) spune asa:

Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

DECI eu inteleg ca termenul "majoritate" se refera la 50% + 1, trebuind sa-si dea neaparat avizul numai cei de la ultimul etaj.

In plus, s-a mai bagat un "corolar":

Art. 40. - Asociatia de proprietari are obligatia sa ia masuri cu privire la imbunatatirea confortului termic al cladirii.

Deci, probabil ca daca asociatia de proprietari e reticenta la "nou", vor veni cu forta sa-ti instaleze mansarda, pe pretext ca nu ai apartamentul izolat ca lumea.

Legea noua este aici:

http://www.avocatnet...9278/p_1/2.html

Ce sa negociezi si cu cine? Nu vezi ca iti pune mansarda CU FORTA?!

Am schitat clar in minte un singur lucru: abuzurile celor care conduc tara depasesc orice imaginatie. Suntem pur si simplu niste cobai ordinari inghesuiti in cutiile de chibrituri pe care le-a facut Ceausescu si peste care acesti porci mai plesnesc inca un etaj - doua.

N-au case? De ce sa investim vreun ban ca sa le facem? Da-i dracu de boschetari, ii aruncam la mansarda.

Daca vine un cutremur, mai mor niste cobai. Cui ii pasa? Nimanui, evident!

Poate ca e chiar mai bine. Abia or sa aiba loc sa mai puna o baza americana, ceva, pe locul respectiv, ca doar e clar ca lumina zilei la ce e buna tara asta pe timp de globalizare.

Daca i-as propune eu d-lui Boc sau d-lui Basescu sau cui vreti dvs. dintre cei care locuiesc la vila sa-si faca mansarda si sa mai primeasca in vila lui cocheta un biet suflet? Eh? Care ar fi reactia lor? V-ati intrebat?!

Ce dracu domne, chiar suntem prosti sa nu vedem ce se intampla?

Edited by jl_rona, 14 September 2007 - 21:14.


#67
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007
Si inca ceva. (stiu ca vorbesc prea mult, dar nu ma pot opri, asa niste draci mi-a facut chestia asta).

Ii aruncam la mansarda pe cobai, precum spuneam, si ii mintim ca le vrem binele, oferindu-le un "win-win solution", ca sa vorbesc in termeni moderni.

Pe ce se bazeaza schema? Pe prostia locatarilor, evident, care or sa se bucure ca vine ingerul din cer sa le izoleze casa gratis si or sa semneze, macar 50 % + 1 dintre ei, ca de mai multi nici nu avem nevoie ca sa luam o decizie peste capul celor care nu au chef de balamuc si nu semneaza.

Eu mi-am pus intrebarea: de ce il arde grija pe dl Basescu sau pe dl. Boc daca am eu apartamentul izolat termic sau nu?

Atata timp cat toti locatarii au fost de acord cu conditiile de livrare initiale ale apartamentului si au contractat aceste apartamente in conditiile date atunci, asta cu izolarea termica ar trebui sa fie treaba personala a fiecaruia, nu sa ma bage pe mine la gramada si sa MA OBLIGE sa o fac!

Asa cum unuia nu ii place ca nu e blocul izolat, asa nici mie nu imi place mansarda pe bloc, dar diferenta e ca pentru a-ti pune izolatie nu imi mananci mie din spatiul pe care L-AM PLATIT (TERASA), pe cand daca iti faci mansarda practic mi-ai confiscat bunul meu (parte din terasa!) - asta chair nu o vede nimeni?! Poate eu vreau sa fac plaja pe bloc in patratica mea, NU?!

Daca nu am izolatie, nu am si gata. Chestia aia ca dau frigul la vecini prin pereti nu tine. Atata timp cat sunt proprietar, pot sa-mi fac si patinoar in casa daca asa imi place.

AM DREPTUL SA AM IN CASA CE TEMPERATURA DORESC, 0 grade sau minus!, ca DOAR IN DEMOCRATIE CAND NU MAI SUNTEM TOTI EGALI LA CALORIFER, CINE A VRUT S-A DEBRANSAT DE LA RADET SI SI-A PUS CENTRALA CU GAZE, DECI POT SA FAC FOCUL CAND VREAU EU SAU SA NU IL MAI FAC DELOC.

Asta cu debransarea a fost voie, nu?!

Cine vrea izolatie, sa si-o faca pe banii lui, sa nu mai stea cu mana intinsa la asa-zisa pomana a statului deghizat in firme de binefacere.

Nu vedeti ca asta cu izolarea blocului e doar un pretext ca sa iti plesneasca mansarda?!

Edited by jl_rona, 14 September 2007 - 21:56.


#68
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007
Ca sa pun problema si dintr-un alt punct de vedere,cand m-am mutat in blocul in care stau printre motive a fost si faptul ca sunt doar 3 apartamente pe palier,12 apartamente in toata scara(liniste,mai putini locatari,mai putine probleme),ca sa fiu de acord sa renunt la acest avantaj ar trebui ca respectivul investitor sa fie foarte convingator.

Asta e un alt aspect! Intr-adevar! Pai apartamentele la blocuri mai mari erau mai ieftine!
Deci iata o alta cale pe care ni se fura banii pe care i-am dat!

#69
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007

 arhanghel2004, on Jul 30 2007, 09:37, said:

Daca blocul a fost proiectat dupa 1977 se cere doar acordul proiectantului initial pentru modificarile aduse constructiei. Pentru blocuri construite inainte de 1977 ar trebuie si o expertiza pentru evaluarea gradului de asigurare seismica cu urmatoarele precizari:
- daca sunt tasari ale terenului;
- daca au facute modificari structurale de catre locatari;
- daca sunt degradari structurale datorate seismelor sau altor factori (atmosferici, chimici, din exploatare...)

Deci se mansardeaza si blocurile care au prins cutremurul din 1977?! TU VORBESTI SERIOS?! :o

#70
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007
Citate interesante din lege:

Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spațiul său al unui delegat al asociației, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare sau să se înlocuiască elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spațiu. Fac excepție cazurile de urgență, când accesul se poate face fără preaviz.

Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică și eficiența energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervențiilor se va avea în vedere menținerea aspectului armonios și unitar al întregii clădiri.


Unul dupa altul, aceste articole din lege imi spun mie ca organele autorizate au voie sa-ti intre in casa si sa decida dupa bunul lor plac daca apartamentul e izolat indeajuns sau nu. ---> ei vor spune intotdeauna ca nu e izolat bine, daca izolarea nu a fost facuta de firmele lor fantoma ---> mansardarea fortata a blocului.

(2) În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligația de a lua de urgență măsuri pentru consolidare, cu sprijinul autorității publice locale sau centrale.

Deci cel putin pentru cei care locuiesc in blocuri construite inainte de 1977 s-a introdus si "asigurarea obligatorie in caz de cutremur" cu care am fost de atatea ori amenintati.  :coolspeak:

Edited by jl_rona, 14 September 2007 - 23:09.


#71
jl_rona

jl_rona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 14.09.2007
Dupa mai multe ore de citit legi in fata calculatorului, ceea ce nu inteleg e cum ramane cu cota indiviza?!

Viitorii proprietari ai mansardei imi vor plati mie cota parte dupa recalcularea cotei indivize care acum se va imparti la mai multe apartamente, sau cum?!

#72
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,531
  • Înscris: 10.05.2007
de fapt ce urmaresti? legile sunt facute pentru situatii si situatii. faptul ca se interpreteaza dupa bunul plac si se respecta decat ce se vrea asta-i alta treaba. incarca cat mai succint si mai ingurgitabil sa-ti exprimi de fapt pasul? daca continui alt 7 pagini de citate mi- teama ca nu va mai da nimeni importanta subiectului pntru care a fost deschis topicului.
Calmos...... :OK:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate