Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Alimentare cu APA (fantana sau retea), bransament

- - - - -
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#1
aria51

aria51

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 12.02.2007
Deschid acest nou topic in dorinta de a discuta despre unele aspecte legate de apa rece potabila, meteor, freatica sau de orice alta natura.
Pt. inceput as solicita ajutor in a afla ce prevede legislatia in vigoare cu privire la calitatea apei potabile ? Cum se stabileste cantitatea de apa meteor ce este facturata de regia de apa ? Cum se calculeaza cantitatiea de apa rece ce merge la canal ? Multumesc.

#2
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
Facturarea apei meteorice


•Facturarea apei meteorice este efectuată conform Hotărârii Guvernului nr. 1591/2002, capitolul VIII, art.75, pct.(3), care prevede următoarele : "cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua publică de canalizare este determinată prin înmulţirea cantităţii specifice multianuale de apă meteorică, stabilită conform normativelor în vigoare, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator." Cantitatea de apă meteorică este preluată de racordul de canalizare de care clientul beneficiază.

•În conformitate cu Hotărârea nr. 23/18.03.1993, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Anexa 4, cantitatea specifică multianuală pentru locuinţe este de 0,2 mc/mp şi an. Această cantitate este facturată defalcat pentru fiecare perioadă de facturare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, aplicând tarifele de canalizare practicate în acea perioadă. Defalcarea cantităţii facturate se face calculând cantitatea medie pe zi, calculată la numarul de zile corespunzător tarifului din perioada respectivă.

•Calculul se efectuează astfel :
- se înmulţeşte cantitatea de apă rezultată, conform prevederii Hotărârii nr. 23 (0,2 mc/mp.an), cu suprafaţa declarată de client;
- se împarte această cantitate la numărul de luni din an;
- cantitatea lunară rezultată se facturează în funcţie de perioada inclusă în factură.

•Exemplu :

- 0,2 mc/mp.an  X  531 mp =106 mc/an
- 106 mc.an       /  12 luni   = 8,9 mc/ lună

»

De ce se facturează canalizarea 100% din volumul de apă consumat ?


•Facturarea canalizării cu 100% din volumul de apă consumat nu reprezintă o decizie  APA NOVA.

Apa Nova respectă legislaţia română în vigoare şi dispoziţiile Contractului de Concesiune:

•Hotărârea Guvernului Romaniei nr. 1591 din 18 decembrie 2002, care stipulează la articolul 75: "...cantitatea de apă evacuată de către celelalte categorii de consumatori (casnici) se consideră a fi egală cu cantitatea de apă consumată...".

•Hotărârea 109/1997 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care menţionează la articolul 16: "Utilizatorul racordat la reţeaua publică de canalizare este obligat să plătească serviciul de canalizare, plata fiind stabilită prin înmulţirea cantităţii de apă deversate cu tariful în vigoare. Cantitatea de apă uzată menajeră deversată este egală cu cantitatea de apă consumată, măsurată sau stabilită conform normelor legale".

•Contractul de Concesiune semnat între Municipiul Bucureşti şi Apa Nova menţionează la articolul 13.1.3: “Relaţia dintre Concesionar şi Clienti este, în primul rând, o relaţie contractuală, suplimentată prin Reglementari.” , iar
"Reglementări sunt Hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 108/1997 şi 109/1997, care impun reglementări cu privire la prestarea serviciilor de furnizare a apei potabile şi de canalizare către Clienţi”

» Cum stim daca avem pierderi de apa?


În cazul în care aveti contor de apartament, asigurati-va ca toate robinetele sunt închise. Notati indexul dumneavoastra seara, înainte de culcare si faceti acelasi lucru dimineata. Daca indexul evolueaza, aceasta înseamna o pierdere. Faceti acest lucru cu regularitate.

» Care sunt serviciile incluse in tariful pentru apa si canalizare?
Tariful pentru apa potabila cuprinde în principal cheltuielile pentru captarea apei din râuri, tratarea acesteia pentru a deveni potabila, pomparea ei în retelele stradale si catre consumator.
Tariful pentru canalizare cuprinde în principal cheltuielile pentru colectarea apelor uzate si pluviale în reteaua stradala, transportul si epurarea acestora pentru a putea fi redate mediului natural.
Pierderile din reteaua publica de apa nu sunt incluse în consum. Dumneavoastra achitati doar apa ce trece prin contorul de bransament.

» Cum putem reduce consumul de apa
Un consum rational de apa poate fi considerat acela de 5 metri cubi pe luna pentru fiecare persoana, ceea ce
înseamna aproximativ 170 de litri pe zi.
- Faceti dus, nu baie. Astfel, consumul de apa se va reduce cu 80%!
- Reparati imediat obiectele stricate: un robinet care picura consuma aproximativ 17 litri într-o singura zi, iar o toaleta, aproximativ 40 de litri!

» Este apa de la robinet potabila?



Apa distribuita bucurestenilor este potabila si de calitate.

Unde se realizeaza tratarea apei?
Apa este captata din cele doua surse apropiate Bucurestiului, Dâmbovita si Arges. Tratarea ei se realizeaza on-line în statiile de tratare de la Arcuda si Rosu, unde s-au facut mari investitii de modernizare în ultimii ani.

De câte ori este verificata calitatea apei potabile?
Calitatea apei este controlata continuu, cu analizoare automate si permanent, prin analize complexe fizico-chimice, biologice si microbiologice efectuate în laboratoarele de productie:
mai întâi pe întregul flux de tratare si chiar la iesirea din statiile de tratare, prin analize fizico-chimice, biologice si bacteriologice, efectuate în Laboratoarele de Proces ale uzinelor de apa apoi, la rezervoarele statiilor care pompeaza apa spre reteaua de distributie si, de asemenea, la intrarea în retea ajunsa aici, apa potabila este verificata în diferite puncte ale retelei de distributie, prin mostre care se recolteaza si se trimit Laboratorului Central de analize al Apa Nova Bucuresti
de asemenea, apa este verificata la puturile din interiorul orasului, prin analize complexe fizico-chimice, biologice si bacteriologice, efectuate periodic la punerile în functiune a unor tronsoane noi, sau înlocuiri în reteaua de distributie a apei potabile precum si prin analize suplimentare si expertize efectuate în Laboratorul Statiei Pilot, prevazut si cu echipamente speciale destinate spectrofotometriei de absorbtie atomica pentru metale grele.

Cum si ce se verifica?

    * Începând cu luna iunie a anului 2003, verificarea la uzinele de tratare si la statiile de pompare este realizata complet automatizat si în mod continuu, 24 de ore din 24. Sunt controlati parametrii calitativi: temperatura, turbiditate, conductivitate, pH si clor liber. În paralel, în laborator, specialistii Apa Nova Bucuresti verifica ceilalti parametri calitativi.
    * În reteaua de distributie a apei potabile, verificarile sunt facute de specialistii ANB în 49 de puncte fixe si în mai multe puncte alese aleatoriu.
    * Anual, conform normativelor legale în vigoare, numai în reteaua de distributie se efectueaza peste 6.000 de analize pentru verificarea calitatii apei potabile.
      
      Laboratoarele de analiza a apei ale Apa Nova sunt echipate cu analizoare performante ce permit analiza cu rezultate garantate a tuturor indicatorilor de calitate a apei potabile. Sistemul de asigurare a calitatii din laboratoare prevede marcarea, codificarea probei si apoi analiza, vizând eliminarea oricaror erori în determinarea calitatii apei potabile.

Cine verifica analizele efectuate de Apa Nova?
Analizele facute de Apa Nova Bucuresti sunt dublate de analizele si expertizele realizate de:
Administratia Nationala "Apele Române" pentru resursele de apa de suprafata si subterana
Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti pentru apa de pe filiera de productie si apa potabila distribuita consumatorilor

În cursul anilor 2002 si 2003, nu s-a emis nici o notificare de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti privind lipsa de potabilitate a apei.

Trebuie sa ma tem de clorul din apa?
Clorul este uzual utilizat ca dezinfectant în uzinele de apa.
Din analizele facute, concentratia clorului se afla în limita admisa si deci nu pericliteaza sanatatea consumatorilor. Pentru persoanele mai sensibile sau pentru cele care se cunosc a fi alergice, o precautie în plus nu strica niciodata.

Acestora le recomandam sa lase apa în repaus, la rece, o ora sau doua înainte de a o consuma, sau sa adauge în apa câteva picaturi de zeama de lamâie.



» Este cazul sa ne temem de clor?


Clorul este o substanţă necesară pentru eliminarea bacteriilor. De aceea, el este folosit chiar şi ca un conservant alimentar. Clorul prezintă, într-adevăr, unele incoveniente la nivelul gustului şi al mirosului, dar el nu implică nici un risc pentru sănătate!

Clorul este utilizat ca dezinfectant în uzinele de apă.

Dezinfecţia este obligatorie pentru orice sistem de alimentare cu apă. Dar există şi obligativitatea menţinerii unei anumite concentraţii a dezinfectantului în sistemul de alimentare cu apă tocmai pentru asigurarea securităţii calităţii apei.

Din determinările făcute, au rezultat concentraţii ale clorului care nu periclitează sănătatea consumatorului. Utilizat în doze mici, o picătură de clor la 1000 de litri de apă (5 căzi de baie), el este total inofensiv.

Apa cu miros de clor este, în mod obligatoriu, o apă care a fost tratată şi sigură din punct de vedere bacteriologic.

»

Pot chiar eu sa cer o analiza a apei?


Acum puteti sa va convingeti cu ochii dumneavoastra de calitatea apei potabile oferite de Apa Nova Bucuresti.
Achitând contravaloarea analizei la casieria de la sediul nostru central, pasii de urmat sunt:
- Primiti o copie dupa factura si chitanta, cu care mergeti la Laboratorul de Apa Potabila din strada Sinei 44, sector 5
- Primiti recipientul necesar analizei
- Se aduce proba de apa
- Se emite buletinul de analiza, pe care îl ridicati de la laborator
- Se efectueaza analizele fizico-chimice, bacteriologice si biologice solicitate
Laboratorul are în functiune un sistem de asigurare a calitatii apei care prevede marcarea, codificarea probei si apoi analiza. Procedura aferenta vizeaza eliminarea oricaror erori.

#3
Dana_H

Dana_H

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,264
  • Înscris: 27.11.2005
Adica Apa Nova analizeaza apa furnizata de ea...ce e asta, bancul cu culmea obiectivitatii? :lol:

Alt laborator de analiza a apei mai exista in Bucuresti ?

#4
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
intimplator stiu cum se lucreaza acolo, ce analize fac precum si dotarile de laborator si crede-ma ca asa este-apa la iesire din statie este compatibila cu oameni clinic sanatosi.
Acum ca reteaua de distributie nu e 100% in buna stare e o alta mincare de peste...
Da, mai sint si alte laboratoare :)

Edited by Evergreen, 18 February 2007 - 01:13.


#5
aria51

aria51

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 12.02.2007
Daca sunt respectate normele in vigoare ale calitatii apei potabile, cum explicati faptul ca prin dezinfectarea cu clor a conductelor in operatiile curente, se produc combinatii de genul clorfenolului ? Nu clorul din apa rece are acel miros de medicament ci clorfenolul cu miros intepator ca la toaletele publice. Se mai foloseste sulfatul de cupru pt. decantarea primara ? Ce carasteristici bacteriologice trebuie respectate pt. apa potabila ?

#6
mitzunator

mitzunator

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 183
  • Înscris: 18.03.2006
Vreau sa aflu si eu cat costa un proiect pentru a ma racorda la teava de apa potabila? se ia pe m liniar pe complexitate pe bransamente  cum se calculeaza? multumesc anticipat!

#7
akkad

akkad

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 05.10.2006
Salut,

de curand am constatat ca am o pierdere de apa. Mentionez ca locuiesc la curte.
Apa se scurge cumva direct (sau aproape direct) in canalizare. Nu am gasit cu ochiul liber + sapat in diverse locuri locul unde se intampla fenomenul.
Am inteles ca exista niste aparate care pot detecta locul exact unde se petrece scurgerea, dar nu stiu ce sa caut. Apa Nova nu mai are, asa ca trebuie sa caut o firma de instalatii dotata cu asa ceva. Stie cineva de asa ceva ?

#8
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,155
  • Înscris: 16.06.2009
de unde stii ca ai pierdere de apa?
ce fenomen te-a determinat sa ajungi la concluzia asta?

Edited by casuta_papusilor, 05 August 2009 - 21:07.


#9
akkad

akkad

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 05.10.2006
ca sunt opriti toti consumatorii si contorul se invarte de nebun. Am gasit unde este, dar dupa mult deranj.

#10
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,155
  • Înscris: 16.06.2009

 akkad, on 6th August 2009, 09:57, said:

ca sunt opriti toti consumatorii si contorul se invarte de nebun. Am gasit unde este, dar dupa mult deranj.
unde era sparta?

#11
akkad

akkad

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 05.10.2006
era o imbinare chiar langa caminul de apa

#12
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 05.06.2006
Salut, forumisti

Alimentarea cu apa a instalatiilor sanitare din casa, este exclusiv cu apa din fantana, cu ajutorul unui hidrofor.
Va intreb cum pot face ca reteaua de apa a orasului, ce va fi instalata in curand, sa intre in casa si sa alimenteze consumatorii, dar fara a taia teava care vine de la fantana.
As vrea sa folosesc apa de fantana cand nu are presiune sau se opreste apa curenta.

Multam

#13
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 liviu_np, on 31st August 2009, 14:06, said:

..cum pot face ca reteaua de apa a orasului, ce va fi instalata in curand, sa intre in casa si sa alimenteze consumatorii, dar fara a taia teava care vine de la fantana...
am recitit, si tot nu mi-am dat seama care e problema: de ce nu intercalezi un Teu, si pui 2 robineti, 1 pe-o ramura, altul pe cealalta ?

Edited by scheleton, 02 September 2009 - 21:54.


#14
shimano

shimano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 23.01.2006
Stau la casa si consumul pe ultimele 3 luni a fost 126 mc fata de aprox 40-50 mc in rest. Problema este de la camin si pana la intrarea in pivnita, am oprit apa in casa din pivnita si tot se invarte. Din pacate este teava veche de plumb si nu pot sa imi dau seama unde ar fi crapata, iar la atatia mc nu da nici un semn de umezeala pamantul (este si acoperit de dale).

La ce adancime trebuie sapat pentru noua teava si din ce material se recomanda ? Precizez ca are un traseu cam de 40 m majoritatea acoperit de dale tip piscot.

#15
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,013
  • Înscris: 26.11.2001
Am un put care ofera apa de buna calitate dar are o regenerare lenta. Precizez ca folosesc in acest moment un hidrofor de ejector , 6mc/ora. Dupa ce consum ~200 de litri, putul da semne ca seaca. Daca se opreste consumul in maxim 10 minute putul se regenereaza.

La consumul din casa (cazi/masini de spalat vase/rufe, gatit, etc) nu se resimte nici o problema, insa de curand a aparut necesitatea udarii gradinii, ceea ce implica cantitati mai mari de apa "dintr-un foc".

Am cochetat cu ideea unui bazin tampon de 750l AquaPur Valrom din care sa consum atat pt casa cat si pt gradina, insa am renuntat la idee, nu vreau sa consum apa dintr-un "butoi", oricat marketing ar fi fost indesat in el.

In plus, pentru o siguranta sporita ar fi trebuit sa ma leg la cap cu instalatie UV, ceea ce implica alti bani/distractie.

Am ajuns la ideea de a folosi apa direct din put pentru casa (elimin riscul de a avea microbi) si dintr-un bazin tampon de 1000 litri pentru udat gradina. Am sa arunc niste monede de argint in butoiul de 1000 litri, sunt convins ca gazonul va supravietui :) Problema care se pune este cea a "automatizarii", inca nu stiu sa face ce imi doresc si anume:

- daca nu exista apa in bazinul tampon (cu minim si maxim setate de plutitor), acesta sa se umple lent. Cu alte cuvinte hidroforul sa functioneze 1-2 minute, apoi sa ia o pauza de 10 minute.
- daca exista cerere de apa din casa, aceasta sa aibe prioritate. Cat timp am nevoie de apa in casa, bazinul tampon sa nu fie alimentat.

Ce idei au instalatorii de pe aceasta arie referitor la acest mic proiect?

#16
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
parerea mea e ca puturile normale (deschise, in care "sta" apa) si panza freatica sub pamant nu au nici un fel de probleme in a mentine apa necontaminata, chiar daca nu folosesc UV sau argint. E suficient sa fie inchise sa nu pice praful sau insectele in ele.
Adica as folosi un bazin intermediar de stocare din care sa trag cu hidroforul. Pentru apa de baut (chiuveta de la bucatarie) poti sa pui un sir de 2-3 filtre din ce in ce mai fine, ultimul pe carbune activ sau ceramic care nu lasa bacterii sa treaca si-s rezonabile ca pret.  Mai merge si un filtru de sedimente general ca sa impiedice nisipu sa intre in instalatie.

#17
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,013
  • Înscris: 26.11.2001
Am deja in casa 2 aparate Ecowater: un Junior (filtru multimedia - http://www.ecowater....d...m=3&pid=59) si un dedurizator ESM 25 ( http://www.ecowater....d...em=3&pid=10 ).

Oricum, am decis sa nu consum apa pt casa dintr-un bazin tampon, vreau sa fac si sigur voi reusi sa rezolv automatizarea descrisa mai sus.  Totul e ca nu stiu cum, momentan.

#18
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
pai cred ca ai nevoie de debit mai mic. Daca e corect ce spui ca 200l consumati din put se regenereaza in 10 minute, inseamna ca putul suporta 20l/minut, arhisuficient pentru nevoile casei.

Bazinul pentru gradina poti sa-i pui sistem cu plutitor ca la WC si un robinet care limiteaza debitul la 4-5l/minut. Hidroforul il va umple treptat.

In casa cred ca robinetii obisnuiti nu lasa mai mult de 10-12l/minut... doar sa deschizi toti robinetii simultan sari de debitul asta, dar si asa 200l iti ajung si pentru baie si pt. masina de spalat si sa te speli pe maini...

Edited by blimpyway, 22 July 2010 - 07:12.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate