Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Sa construim o casa 2007 - Finisaje

- - - - -
  • Please log in to reply
1551 replies to this topic

#1
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005
Ca sa facem cautarea mai usoara, am facut un topic doar pentru finisarile necesare constructiei unei case: gletuire, zugraveli, pereti rigips, fatade, culori, gresie, faianta.
Puneti intrebari in tema, va rugam.

Quote


Edited by Kidu, 22 January 2007 - 22:44.


#2
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005
QUOTE(zen @ Jan 15 2007, 21:43) *
rigipsul lipit e o solutie fals ieftina.
casa va lucra, iar rigipsul lipit odata cu ea.
nu poti indrepta abaterile de planeitate din galustile de adeziv, oricat de buni meserias ar fi. peste o anumita grosime de adeziv, crapa, ca atare nu ai o structura stabila.

odata ce ai placat la exterior, nu mai ai punti termice datorita spatiilor intre caramizi.


Deci sa inteleg ca cel mai bine e sa pun rigips pe schelet metalic ? Cu vata minerala?

Zidurile sunt facute destul de bine (drepte). Daca lipirea cu adeziv este nerecomandata atunci oare de ce se aminteste de ea pe mai toate site-urile celor ce fac rigips?
http://www.lafarge.r...tipologie1.html
http://www.aic.info....ps/finisare.htm

Multumesc


eu iti spun cum am vazut ca se comporta.
in mom asta, iti garantez ca habar nu ai ce abateri au peretii tai, chiar daca la ochi par foarte drepti.
la o imbinare de rigips, 4 mm sunt o imensitate.

#3
m_criss23

m_criss23

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 11.05.2006
lipirea  placilor de gips carton e o mare aberatie(pereti lucreaza in timp..iar pe langa asta e necesar o punte de aer intre perete si placa de gips carton)ce e neplacut aici?-exista posibilitate de ai intra soareci ,gandaci...ceea ce intr-un dormitor se poate transforma noaptea intr-un cosmar(propie experienta)

#4
X-plane

X-plane

    ANTICOMUNIST.

  • Grup: Validating
  • Posts: 7,838
  • Înscris: 15.03.2006
Cel mai bine renunti la placarea interioara cu Gipscarton, unde nu esti fortat de imprejurari si faci tencuiala clasica, glet, etc.

Nu are moarte.

#5
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
T E N C U I E L I
GENERALITĂŢI

Acest capitol prezintă elementele pentru caietul de sarcini referitoare la lucrările de tencuieli umede necesare a se executa (obişnuite, drişcuite, decorative, etc.) pentru interior şi exterior.

- tencuieli interioare la pereţi şi plafoane aplicate pe zidării de cărămidă sau pe elemente din beton armat, drişcuite şi unele gletuite.
- tencuieli interioare la pereţi şi plafoane aplicate pe elemente din beton armat, reparate şi gletuite cu glet de aracet.
- tencuieli exterioare cu aspect de piatră naturală (similipiatră)
- tencuieli decorative din mortare preparate cu mozaic de marmură şi adaos de oxizi coloranţi

MATERIALE SI PRODUSE
Pentru pregătirea diferitelor tipuri şi mărci de mortare pentru tencuieli se utilizează materialele prevăzute în instrucţiunile tehnice C17-82 ca materiale de bază, precum şi materiale speciale din cele indicate în anexa nr. 1 din normativ C18-83.
Materialele de bază utilizate în mortarele pentru tencuieli sunt: lianţi, agregate, apă şi aditivi.
Var hidratat conform STAS 9201-80
Var pastă conform STAS 146-80, var pentru construcţii
Ipsos pentru construcţii conform STAS 5451/1-80
Ciment conform STAS 1500-78
Nisip conform STAS 1667-76 cu granulozitate conform tabelulului 2 din normativ.
Apa din surse locale corespunzătoare condiţiilor din STAS 790-73
În cazuri deosebite se pot utiliza diverse substanţe ca plastifianţi, acceleratori de întărire sau întârzieri de priză, adezivi, în limitele prevederilor din Normativul C17-82.
Aracet DP 50 M STAS 7058-80;
Praf de piatră, mozaic de marmură, oxizi pentru colorarea mortarului.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE

Varul stins manual sau mecanizat (pasta de var) se păstrează în groapă cel puţin 2 luni de la stingere şi până la punerea lui în operă – tencuieli. Varul bulgări în vrac sau praf în saci se păstrează în şoproane închise de umezeală. Cimentul vrac se păstrează în buncăre sau silozuri, iar cel în saci în şoproane închise.
Transportul mortarelor se face în funcţie de gradul de mecanizare al şantierelor, de locul de amplasare a instalaţiei de preparare a mortarului, de distanţele şi nivelurile la care se transportă.
Transport la distanţe mici pe orizontală se face cu tomberoane, roabe, dumpere pitice, bene sau pompe.
Pe distanţe mari, de la staţia de preparare a mortarului până la punctul de lucru, se face cu autocamioane, basculante, bene speciale sau autoagitatoare.
Pe verticală se face cu macarale elevatoare, pompe sau trolii instalate pe sol.
EXECUTAREA TENCUIELILOR
Executarea tencuielilor se va face conform proiectului şi caietului de sarcini, ţinând cont de normativele specifice acestei categorii de lucrări şi de prescripţiile tehnice în vigoare.

COMPOZITIA SI PREPARAREA MORTARELOR
Compoziţia şi dozajele uzuale pentru mortarele de tencuială cu var şi ciment se vor conforma prevederilor din Normativul C17-82 tabelul 6, iar consistenţa mortarelor pentru diferitele straturi va fi conform tabelului 10 din acelaşi normativ.
Determinarea caracteristicilor mortarelor de tencuială se va face conform metodelor prescrise în STAS 2634-80 "Metode de încercare a mortarelor în stare proaspătă şi întărită"
Condiţiile tehnice pentru mortare vor fi conform STAS 1030-70 "Mortare obişnuite de var, ciment sau ipsos. Clasificare şi condiţii tehnice"
Mortarele vor cuprinde un adaos de aracet de 0,1 kg la mp de suprafaţă tencuită.
Diferitele straturi componente ale tencuielilor şi procedeelor de aplicare a lor se diferenţiază în funcţie de poziţia lor în construcţie şi a suportului pe care se aplică, astfel:
- pe suprafaţa de cărămidă se execută în două straturi: grund şi tinci
- pe suprafeţe de beton armat (stâlpi, grinzi, plafoane) se execută în trei straturi: spriţ, grund şi tinci.
Grosimea finală va fi de cca 2 cm.
Lucrări care trebuie terminate înainte de începerea lucrărilor de tencuieli:
Se verifică terminarea lucrărilor care, efectuate ulterior, ar putea provoca deteriorarea tencuielilor (montarea tâmplăriilor, pozarea conductelor de instalaţii pentru alimentarea cu apă şi pentru încălzire, pozarea conductorilor şi celorlalte elemente ale instalaţiilor electrice şi altele).
Operaţiuni pregătitoare
Anterior executării tencuielilor se va efectua contolul şi pregătirea stratului suport.
Principalele operaţiuni care trebuie efectuate sunt următoarele:
- zidurile din cărămidă vor avea consumat timpul necesar tasării până la întărirea completă a mortarului (2-3 săptămâni);
- elementele de beton vor fi uscate;
- se controlează rigiditatea lor, planeitatea, verticalitatea, cu încadrare în limitele de abateri acceptate în prescripţiile tehnice corespunzătoare;
- rosturile zidăriei de cărămidă, în zonele mai puţin adânci de 3-4 mm, se vor curăţa, iar feţele de beton prea netede se vor aduce în stare rugoasă pentru asigurarea aderenţei.
Executarea trasării suprafeţelor de tencuit
Pentru aplicarea unei tehnologii corecte se vor aplica metodele expuse în lucrarea elaborată de MCInd - IPC 1984 "Tehnologii-tip – Tencuieli", cap. 38 – Trasarea suprafeţelor.
Execuţia amorsării
Suprafeţele de tencuit, verificate, curăţate şi trasate vor fi stropite cu apă după care se aplică prin stropire un spriţ de 1-3 mm grosime.
Amorsarea este obligatorie la suprafeţele de beton.
Consistenţa spriţului este fluidă,  din lapte de ciment  cu un redus adaos de nisip.
Se aplică manual sau mecanizat, asigurându-se uniformitatea acoperirii suprafeţelor şi respectarea grosimii stratului, rezultând o suprafaţă rugoasă şi bine întărită înainte de aplicarea grundului.
Executarea grundului
Grundul (15-20 mm) se aplică peste spriţ, într-una sau două reprize, la o oră după aplicarea spriţului pe zidărie de cărămidă şi 24 ore pe beton.
Grundul se aplică manual sau mecanizat, presupunând operaţiunile de aplicare în unul sau două straturi până la faţa martorilor orizontali sau verticali şi operaţiunea de nivelare cu dreptare care alunecă pe martori (fâşii de tencuială sau repere metalice).
Grundul se va aplica de jos în sus.
Se interzice executarea lucrărilor în condiţii de timp friguros sub  +5oC
Inainte de aplicarea stratului vizibil se va controla suprafaţa grundului pentru a se asigura starea sa uscată, lipsa neregularităţilor, golurilor şi eventual a granulelor de var nestins, pentru evitarea împuşcăturilor ulterioare aplicării stratului ultim.
Executarea stratului vizibil
Stratul vizibil, tinciul, executat din mortar cu aceeaşi compoziţie cu a stratului de grund are o cantitate sporită de var pastă şi cu nisip fin până la 1 mm pentru tencuieli obişnuite.
Pentru tencuielile speciale se vor adăuga materialele specifice acestora.
Grosimea stratului de tinci este de minimum 2-5 mm şi are diferite moduri de aplicare în funcţie de tipul de finisaj şi de materialele utilizate pentru acestea.
In lucrare se găsesc astfel, tencuieli cu suprafeţele drişcuite, gletuite sau decorative din materiale speciale ca: praf de piatră, mozaic de marmură, cu sau fără coloranţi.
Tencuielile interioare vor fi gletuite cu glet de ipsos în încăpeile şi zonele indicate în proiect . Acestea se vor executa cu respectarea prescripţiilor de preparare a materialelor şi de aplicare a lor cuprinsă în normativele şi instrucţiunile precizate.
Protejarea lucrărilor
După executarea tencuielilor se vor lua măsuri pentru protejarea lor până la întărirea mortarului de următoarele acţiuni:
- umiditatea mare care întârzie întărirea mortarului alternându-l;
- uscarea forţată din curent de aer, expunere îndelungată la uscare, supraîncălzirea încăperilor, care deshidratează mortarul şi contractându-se apar crăpături în tencuială;
- lovituri, vibraţii provenite din darea în exploatare a clădirii înainte de termen;
- îngheţarea tencuielilor înainte de uscarea lor.
Terminarea lucrărilor
După terminarea tencuielior se vor curăţa încăperile de resturile de mortar căzut în timpul execuţiei şi pregătire în vederea gletuirii, a zugrăvelilor sau vopsitoriilor.
VERIFICĂRI IN VEDEREA RECEPŢIEI LUCRĂRILOR
Operaţiunile de verificare se referă la:
- aspectul suprafeţei tencuielilor privind planeitatea, netezimea şi forma muchiilor verticale şi orizontale
- uniformitatea prelucrării privind rugozitatea şi culoarea sau nuanţe
- existenţa fisurilor, petelor sau zgârieturilor
- forma corectă cu pante şi lăcrimar a solbancurilor
- verticalitatea şi orizontalitatea suprafeţelor muchiilor şi profilelor
- grosimea totală a stratului de tencuială prin sondaj în cazuri speciale
- aderenţa stratului de tencuială
Abaterile admise se vor încadra în cele prevăzute în anexa nr. 4 din Normativul C18-83.

Edited by Evergreen, 16 January 2007 - 00:56.


#6
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
GIPSCARTON
GENERALITĂȚI
se referă la pereți de mascare și la tavane suspendate.
MATERIALE SI PRODUSE
La execuția lucrărilor se vor respecta în mod obligatoriu prevederile din agrementele tehnice emise de organele competente.
Gipscarton
Gipscarton normal, acoperit cu folie, 13 mm. grosime;
Gipscarton rezistent la umiditate: (verde), 13 mm. grosime;
Tratarea rosturilor: sistem în 3 straturi;
Standard de montaj.
Accesorii:
Profile de colț și rost de metal
Structuri de profile de oțel pentru pereți de compartimentare.
Montanți și traverse din profile de oțel de 64, 100, 150 mm. realizate din tablă galvanizată de 0,8 mm. grosime;
Elemente structură auxiliare: contravântuiri, agrafe, șuruburi protejate anticoroziv;
Standard de montaj.
Structuri din profile de oțel pentru tavane:
- Profile din oțel din tablă galvanizată de 0,8 mm. grosime;
- sistemele de suspendare cu buclă și piese de suspendare rapidă tip ancoră, cu sistem reglabil, protejate anticoroziv;
Standard de montaj.
Materiale auxiliare
- Șuruburi pentru gipscarton:
- Cuie pentru gipscarton;
- Adeziv;
- Chit de etanșare acustică;
- Termoizolație din fibră minerală;
- Barieră de vapori din polietilenă de 0,15 mm grosime.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE
Se vor respecta condițiile generale
EXECUȚIA LUCRĂRILOR
Executarea lucrărilor se va face conform proiectului și caietului de sarcini, ținând cont de normativele specifice acestei categorii de lucrări și de prescripțiile tehnice în vigoare.
Pereți MASCĂ
Caracteristici:
Pereții mască, vor fi vopsiți cu vopsele lavabile ca pereții adiacenți.
Asamblarea și tehnologia vor fi în conformitate cu instrucțiunile scrise ale producătorului.
Pentru realizarea pereților mască se folosesc plăci de gipscarton, cu panotaj într-un strat, pe o structură din profile de tablă de oțel zincată.
După montajul plăcilor, se va face o prelucrare a rosturilor cu bandă de protecție din fibră de sticlă, umplere cu pastă specială și o șlefuire a suprafețelor astfel tratate.
Se vor folosi pentru punerea în operă materialele și accesoriile prevăzute de acesta în conformitate cu tehnologia recomandată.
TAVANE SUSPENDATE
La realizarea plafonului suspendat și modularea lui se va lucra simultan cu executantul instalațiilor electrice pentru corelarea pozițiilor corpurilor de iluminat cu casetajul plafonului.
Condiții tehnice de montaj și ordinea operațiilor obligatorii la punerea în operă:
Trasarea pe pereții adiacenți a înălțimii plafonului suspendat;
Trasarea pozițiilor sistemelor de suspendare și prinderea lor de planșeu sau de structura metalică a acoperișului;
Montarea profilelor de bază și portante;
Panotarea – prinderea panourilor gipscarton 600 x 600 cu rost vizibil;
Racordarea cu elementele verticale se va face conform detaliilor specifice furnizorului.

VERIFICARI ÎN VEDEREA RECEPȚIEI LUCRĂRILOR
Se face pe tot timpul execuției lucrărilor conform prevederilor din Normativul C 56-85 caietul VIII.
Verificarea calității lucrărilor se va face în scopul asigurării corespondenței acestora cu prevederile din proiect.
Se va verifica de asemenea conformitatea cu indicațile de calitate impuse prin tehnologie de către producătorul materialelor.
Principalele operațiuni de verificare a lucrărilor vor fi următoarele:
verificarea verticalității sau orizontalității și planeității suprafețelor realizate;
certificarea izolării corespunzătoare acustice sau termice a ansamblului obținut
verificarea corectitudinii amplasării racordurilor instalațiilor în elementele realizate (pereți, tavane etc);
verificarea rigidității și stabilității elementelor realizate;

#7
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
TERMOIZOLAȚII
GENERALITĂȚI
Sunt cuprinse condițiile tehnice pentru executarea, verificarea și recepționarea lucrărilor de termoizolații:
la tavane;
la elementele structurii din beton armat spre exterior.
MATERIALE ȘI PRODUSE

Polistiren expandat EPS, de 120 mm la tavane și de 50 mm grosime la exterior.
Densitate: 15 kg/mc
Coeficientul de transfer termic, valoare efectiva: 0,035 W/m.K

Ca materiale auxiliare se utilizează:
bitum pentru lucrări de hidrozolații tip H 80/90, STAS 7064-70;
adezivi compatibili cu spuma de polistiren;
plase din fibră de sticlă;
Tencuieli – conform caiet „tencuieli”.
Sistemele de termoizolație trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
rezistență optimă de transmitere a căldurii in scopul evitarii pierderilor de caldura si formarii condensului pe suprafetele interioare;
stabilitate termica in scopul reducerii amplitudinii oscilatiilor de temperaturaă interioară și pe suprafața elementelor de inchidere in limitele confortului termic;
menținerea capacitații de izolare termică prin inlăturarea posibilităților de formare a condensului in interiorul elementelor de constructie;
rezistență la infiltratia aerului, pentru limitarea reducerii capacitatii de izolare termică datorită permeabilității la aer.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE
Recepționarea plăcilor termoizolante se va efectua pe șantier, urmărindu-se:
verificarea modului în care au fost ambalate și transportate materialele, înainte de descărcarea lor din mijlocul de transport;
existența buletinelor de calitate și a marcajului;
respectarea condițiilor tehnice de calitate.
EXECUTAREA LUCRĂRILOR
Execuția se va face conform proiectului și detaliilor furnizorului de sistem, în concordanță cu prescripțiile caietului de sarcini, ținând cont de normativele specifice acestei categorii de lucrări și de prescripțiile tehnice în vigoare.
TERMOIZOLATII LA TAVANE
Se realizează un strat termoizolant de 12 cm grosime, lipit la fața interioară a plăcii de beton armat, în zonele indicate în proiect.
Pregătirea stratului suport
Inainte de aplicarea stratului termoizolant se vor termina și control straturile prevăzute sub acesta, precum și lucrările aferente: ventilație, aticuri etc.

Execuția lucrărilor
Lucrările de aplicare și lipire a plăcilor termoizolatoare se vor executa la temperaturi de peste + 50C cu muncitori special instruiți pentru acest gen de lucrări sub supravegherea permanentă a unui maistru cu verificarea și controlul organelor competente din cadrul întreprinderii de execuție.
Plăcile se lipesc, bucată cu bucată fără rosturi între ele, pe stratul de adeziv.
Dacă grosimea stratului termoizolant se realizează din mai multe plăci suprapuse, acestea se vor lipi între ele direct cu mastic de bitum la cald aplicat pe partea inferioară, numai cu peria, benzi de 10-15 cm lățime și la 40-50 cm distanță una de alta. Straturile de plăci se așază cu rosturile decalate cu cca. ½ placă longitudinal și transversal, pentru a se evita continuitatea rostului pe toată grosimea termoizolației.
Spre interior se realizează un tavan suspendat din gips-carton.
TERMOIZOLATII PE ELEMENTELE STRUCTURII DIN BETON ARMAT
Se va executa o termoizolație din polistiren, tencuit cu mortar de ciment cu inserție de fibre de sticlă – sistem Baumit sau similare.
Realizearea se face conform cu specificațiile furnizorului (producătorului) de sistem.
Aspectul exterior va similar suprafețelor tencuite adiacente.
VERIFICĂRI IN VEDEREA RECEPȚIEI LUCRĂRILOR
Pe parcursul execuției lucrărilor se va urmări și consemna în procese verbale de lucrări ascunse:
îndeplinirea condițiilor de calitate a suportului - să fie uscat și curat, să nu prezinte denivelări și asperități peste limitele admise;
montajul termoizoației cu rosutri strânse între plăci, respectarea prevederilor proiectului privind grosimea termoizolației și tratarea punților termice.

#8
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
PLACAJE  CERAMICE
GENERALITĂȚI
Sunt tratate următoarele lucrări:
- placaj de faianță la pereții grupurilor sanitare;
MATERIALE SI PRODUSE
La lucrările de placaje se vor utiliza următoarele materiale:
Plăci de faianță
Plăci de faianță pentru placarea pereților interiori, calitatea I, 15x15 cm, conform STAS 233-90 - Plăci din faianță pentru placarea pereților interiori.
Materiale pentru montarea și rostuirea plăcilor de placaj
– Nisip silicios grăunțos STAS 1667-70, nisip 8…3 mm – STAS 146-80, ciment STAS 1500-78, ciment alb STAS 7055-87, aracet DP 50 M STAS 7058-80;
– Mortar M100-T cu adaos de var;
– Adezivi speciali gata preparați pentru fiecare gen de placaj (ex.Kerakoll, Dufa etc)
– Apă – STAS 790-73.

EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE PLACAJ
Lucrări care trebuie terminate înainte de începerea lucrărilor de placaj:
Toate lucrările din instalații trebuie executate și efectuate probele de funcționare, probele conductelor de scurgere, probe de presiune ale conductelor de alimentare cu apă, probele de încălzire.
Vor fi montate diblurile și dispozitivele pentru fixarea obiectelor sanitare.
Placajele interioare se aplică după executarea stratului finit al pardoselilor.
Placajele se încep după montarea și verificarea funcționalității tâmplăriei interioare și exterioare
– se vor monta tâmplăriile (uși, ferestre);
– se vor definitiva spaleții și glafurile, tencuirea tavanului și a pereților adiacenți, care nu se plachează;
– se vor monta definitiv toate conductele de apă, electrice și de încălzire care urmează a fi acoperite, la care se vor executa și toate probele de presiune;
– se vor executa de preferință anticipat și toate pardoselile turnate sau placate, cu pantele necesare de scurgere la sifoanele de pardoseală;
– se vor executa plintele sau scafele cu grija respectării orizontalității perfecte a muchiei superioare.
Inainte de începerea lucrărilor de placaje, este necesar a se verifica dacă au fost executate și recepționate toate lucrările destinate a le proteja (de ex.: învelitori, planșee, etc) sau a căror execuție ulterioară ar putea provoca deteriorarea lor (de ex.: conducte pentru instalații, tâmplărie, etc) precum și dacă au fost montate piesele auxiliare (ghermele, pervazuri, suporți, colțare, etc).
Prevederi comune
– Pereții portanți din zidărie vor fi placați după 30 zile de la executarea zidăriei.
– Suprafețele care urmează a fi placate, trebuie să fie curățate și nu trebuie să prezinte abateri de la verticalitate și planeitate.
– Placajele se montează de jos în sus;
– Lucrările de placare se vor efectua numai după verificarea atentă a elementului suport. Se va constata lipsa oricăror fisuri sau crăpături active, planitatea și regularitatea suprafețelor în limitele toleranțelor admise.
– Suprafețele suport pentru placaje se vor pregăti în conformitate cu normativele tipului de suport și anume pentru executarea lucrărilor de tencuieli de zidărie și pe beton, indicativ C18-83.
– După curățirea atentă a suprafețelor astfel pregătite se va aplica un spriț din mortar de ciment nisip (0-3 mm) cu dozaj 1:2 și apă, în grosime de 3-5 mm.
Toate operațiunile, de la pregătirea suprafețelor până la rostuirea placajului (umplerea cu ciment alb a rosturilor) și curățirea prin frecare a feței, se vor executa respectând precizările din instrucțiunile tehnice C6-86.
Placaje din faianță
Pereții din zidărie de cărămidă nu trebuie să fie tencuiți, iar rosturile trebuie bine curățate pe adâncime de 1 cm.
Suprafețele elementelor de beton, netede, trebuie asprite printr-o ușoară spituire.
Pe tot parcursul lucrării și în următoarele 14 zile după terminarea lucrului, temperatura minimă în camere trebuie să fie de cel puțin + 50C.
Placarea cu faianță se execută pe toată suprafața peretelui,  până la tavan.
Străpungerile prin placaj pentru racorduri de țevi, prize, întrerupătoare electrice etc., vor fi mascate cu rozete și alte elemente ale pieselor de instalații.
Aplicarea plăcilor se va face cu rosturi de 1 mm fug pe fug, adică având și rosturile verticale în prelungire.
VERIFICĂRI IN VEDEREA RECEPȚIEI LUCRĂRILOR
Principalele verificări de calitate comune tuturor tipurilor de placaje sunt:
– aspectul și starea generală și corespondența cu proiectul;
– elementele geometrice (grosime, planitate, verticalitate);
– fixarea placajelor pe suport (aderența);
– racordările placajelor cu alte elemente ale construcției sau instalației;
Rosturile vor fi regulate, perfect liniare, bine și uniform umplute cu pastă de ciment alb.
Se verifică planitatea și verticalitatea suprafețelor placate și a muchiilor.
Nu se admit fisuri pe suprafața placajului.
La verificarea calității lucrărilor vor fi admise numai abaterile în limita celor prevăzute în anexa X.1 din Normativul C56-85.

#9
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,893
  • Înscris: 09.12.2004
PARDOSELI

GENERALITĂȚI
Sunt cuprinse condițiile tehnice pentru executarea, verificarea și recepționarea lucrărilor pentru următoarele tipuri de pardoseli:
- pardoseli din mozaic turnat pe loc în câmp continuu;
- pardoseli din gresie ceramică (normală și porțelanată-klinker).
MATERIALE SI PRODUSE
Materialele utilizate vor răspunde cerințelor enunțate în CSGA punctul  2.
plăci de gresie ceramică, culoare ocru;
plăci de gresie ceramică de mare rezistență (klincher), culoare ocru;
ciment Portland – STAS 388-68;
agregate din spărtură de marmură albă, cu granulație fină 3-5 mm și medie 7-9 mm;
agregate din spărtură de basalt negru cu granulația fină 3-5 mm și medie 7-9 mm;
coloranți pe bază de oxizi metalici, corespunzător condițiilor din STAS 6476;
apă, vezi STAS 790/73;
nisip cu granulația 0-1 mm;
sapă de mortar de ciment, marca M 100-T;
pastă pentru umplerea rosturilor din ciment alb Portland, nisip fin 0-1 mm, cu adaos de colorant la culoarea plăcilor.
.
EXECUTAREA PARDOSELILOR
Executarea fiecărui strat component al pardoselii se va face numai după executarea stratului precedent și constatarea că acesta a fost bine executat.
La trecerea de la execuția unui strat la altul, se va realiza o legătură cât mai perfectă între straturi.
Pardoselile la nivelul halei de montaj vor avea o grosime finală de 50 mm, iar la celelalte nivele de 70 mm.
Lucrări care trebuie terminate înainte de începerea realizării pardoselilor:
– Executarea pardoselilor se va face numai după terminarea lucrărilor prevăzute sub pardoseli (canale, fundații conducte, instalații electrice, sanitare, de încălzire, etc) și efectuarea probelor prescrise, precum și după terminarea în încăperea respectivă a tuturor lucrărilor de construcții montajm, a căror execuție ulterioară ar putea deteriora pardoseala;
– Inchiderile, pereții, acoperișul, planșeele, vor fi integral realizate;
– Lucrările de instalații sanitare, electrice și de încălzire, vor fi terminate și probate;
– Tencuielile, inclusiv reparațiile după lucrările de instalații, vor fi terminate și vor avea un grad de umiditate mai mic de 5%;
– Finisajele pereților cu excepția placajelor vor fi terminate;
Operațiuni pregătitoare
– Planșeele suport din beton armat, vor fi curățate și spălate cu apă de impurități, praf sau resturi de tencuială.
– Diveresele străpungeri prin planșeu, rosturile dintre dale, adâncituri mai mari, etc se vor astupa cu chituri sau după caz, cu mortar de ciment.
PARDOSELI DIN MOZAIC DE MARMURA TURNATE PE LOC
Imbrăcămințile din mozaic se vor executa dintr-un strat de mortar de ciment cu criblură de marmură albă, într-o singură culoare.
Imbrăcămințile din mozaic turnat se vor executa plane, orizontale sau cu pante spre gurile de scurgere sau rigole, cu pante de 0,5-1,0 %.

Cantitatea de ciment va fi de 600 kg la 1 mc de piatră de mozaic. Pentru colorarea stratului de mortar de ciment cu piatra cu mozaic se pot adăuga coloranți minerali sau cimenturi albe sau colorate, în proporție de cel mult 5% din greutatea cimentului.
Pe stratul suport rigid din beton sau pe planșeul de beton armat se va întinde un strat de mortar de ciment de poza cu dozajul de 400 kg ciment la 1 mc nisip, cu grosime de cca.35 mm, cu suprafața ruguroasă, pentru o mai buna legătură cu îmbrăcămintea de mozaic turnat.
După întinderea mortarului de ciment de poza, se va turna mortarul cu piatra de mozaic într-un strat de 15 mm grosime în încăperi cu uzura mare (holuri, depozite, etc).
După turnarea stratului de mortar de ciment cu piatra de mozaic și terminarea prizei, îmbrăcămintea din mozaic turnat se va proteja în primele zile de la turnare prin acoperire cu rogojini, sau rumeguș de brad (în grosime de 40 mm) care se vor uda periodic cu apă, până la frecarea îmbrăcăminții.
Finisarea suprafeței finite se va face prin frecare, șlefuire, ceruire și lustruire.
La încăperi cu suprafața pardoselii mai mare de 9 mp, mortarul de ciment cu piatra de mozaic se va lucra cu panouri cu suprafața de minim 2 mp, despărțite fie prin rosturi de turnare, fie prin benzi, care se umplu apoi cu mortar de ciment cu piatra de mozaic cu aceeași compoziție, la cerere, de culoare diferită.
Plinte din mortar de ciment
În toate încăperile este prevăzută realizarea de plinte, executate turnate pe loc.
Ele nu se vor așeza direct pe perete, prin intermediul unui strat din mortar de ciment.
Plintele se vor executa cu dozajele și în condițiile tehnice indicate la îmbrăcămințile din mozaic turnat. Inălțimea plintelor va fi de 100 mm, iar grosimea lor va fi astfel stabilită încât să depășească fața tencuielii cu 5-8 mm.
PARDOSELI DIN PLACI DE GRESIE CERAMICA
Plăcile din gresie ceramică se vor monta simplu într-o singură culoare.
Plăcile de gresie ceramică se vor monta pe un strat de suport rigid din beton sau pe planșeul de beton armat, prin intermediul unui strat de mortar de ciment de poză având dozajul de 300…500 kg ciment la 1 mc nisip, în grosime de 35-55 mm (în funcție de grosimea finală).
Inainte de montare, plăcile din gresie ceramică se vor ține în apă timp de 2-3 ore.
In cazul în care se  aplică pardoseala pe planșee sau pe straturi suport din beton crude, între acestea și pardoseală se va prevedea un strat de întrerupere a aderenței: hârtie, folii de polietilenă etc.
Plăcile se vor monta în patul de mortar, în rânduri regulate, cu rostul de 2…3 mm.
După o zi de lucru, întreaga suprafață se inundă cu lapte de ciment fluid pentru ca aceasta să pătrundă bine în rosturi, hidratând și mortarul de poza.
Umplerea rosturilor se va face la 3-5 zile după montarea plăcilor de gresie ceramică iar în intervalul de la montare până la rostuire, pardoseala nu va fi dată în circulație și se va umezi prin stropire cu apă cel puțin odată la 24 ore.
Curățarea îmbrăcăminții din gresie ceramică de excesul de lapte de ciment se va face prin așternere de rumeguș de lemn uscat, după 2 ore de la inundarea cu lapte de ciment și prin măturarea rumegușului.
La intersecția pardoselii cu elementele verticale, sub plinte, se vor realiza interspațiile de 5-10 mm care se vor umple cu material elastic. In cazul suprafețelor mari se recomandă realizarea unor rosturi de dilatare la cca. 30 mp sau 6 ml, funcție de modularea structurii.
In cazul montării pardoselii pe stratul suport de beton, rostul va fi lăsat și în acest strat.
Plinte din gresie ceramică
În toate încăperile este prevăzută realizarea de plinte de 10 cm înălțime.
La îmbrăcămințile din plăci de gresie ceramică se vor monta elemente de racordare (colțuri socluri, scafe) fixate cu mortar de ciment, astfel încât să depășească fața tencuielii cu 5-8 mm.
VERIFICĂRI IN VEDEREA RECEPȚIEI LUCRĂRILOR
Se vor executa verificări de calitate, comune tuturor tipurilor de pardoseli, cum sunt:
– aspectul și starea generală;
– elemente geometrice (grosime, planeitate, pante);
– fixarea îmbrăcăminții pe stratul suport;
– rosturile;
– racordările cu alte elemente de construcții sau instalații;
– corespondența cu proiectul.

Orice lucrare de pardoseli va fi începută numai după verificarea și recepționarea suportului.
Rezultatele verificărilor și recepțiile pe faze de lucrări se consemnează în procese verbale.

#10
dan2312

dan2312

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.12.2006
Urmaresc aceste discutii de la inceput si am adaptat informatiile la cazul meu.
Acum sunt in acest stadiu (vezi poze). Ma tenteaza sa aplic polistirenul la exterior fara sa tencuiesc (adeziv pe conturul si in centrul placi de ESP + ancorare cu dibluri), iar la interior sa plachez cu regips (sub care sa bag si instalatiile) fara sa tencuiesc.
Daca pun eu regipsul (materiale) ies mai ieftin decit daca tencuiesc cu mesteri (manopera + materiale). Voi ce parere aveti?

#11
dan2312

dan2312

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.12.2006

View Postdan2312, on Jan 17 2007, 09:18, said:

Urmaresc aceste discutii de la inceput si am adaptat informatiile la cazul meu.
Acum sunt in acest stadiu (vezi poze). Ma tenteaza sa aplic polistirenul la exterior fara sa tencuiesc (adeziv pe conturul si in centrul placi de ESP + ancorare cu dibluri), iar la interior sa plachez cu regips (sub care sa bag si instalatiile) fara sa tencuiesc.
Daca pun eu regipsul (materiale) ies mai ieftin decit daca tencuiesc cu mesteri (manopera + materiale). Voi ce parere aveti?

Attached Files



#12
dan2312

dan2312

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.12.2006
Greu, dar uite si exteriorul.

Attached Files

  • Attached File  ext.JPG   247.57K   1353 downloads


#13
dan2312

dan2312

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.12.2006
Ceva mai clar pt. interior.
M-ar interesa ceva aprecieri pe aceasta tema si din punct de vedere al comportarii (exploatarii) in timp a peretilor din rigips.

Attached Files

  • Attached File  int.JPG   157.38K   1294 downloads


#14
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postdan2312, on Jan 17 2007, 09:18, said:

Acum sunt in acest stadiu (vezi poze). Ma tenteaza sa aplic polistirenul la exterior fara sa tencuiesc (adeziv pe conturul si in centrul placi de ESP + ancorare cu dibluri), iar la interior sa plachez cu regips (sub care sa bag si instalatiile) fara sa tencuiesc.
Daca pun eu regipsul (materiale) ies mai ieftin decit daca tencuiesc cu mesteri (manopera + materiale). Voi ce parere aveti?

in mod normal, polistirenul expandat folosit la fatade se monteaza pe pat de adeziv direct pe caramida cruda, cu ancore suplimentare, iar colturile, muchiile rezultate din intersectia diferitelor planuri sunt intarite cu profile metalice special gindite pt. aces scop....dunt multe detalii de executat conform recomandarilor si la ferestre, usi si alte zone sensibile...

daca montezi gips carton(tencuiala uscata) pe structura, nu cred ca iesi mai ieftin decit in cazu' traditional (tencuieli, sprituri, gleturi si alte ipsosuri). Avantaju' gips cartonului pe structura este ca retelistica casei se rezolva mai elegant si se poate interveni local mai usor, iar stratul de aer dintre caramida si placaj este un bun izolator...

atasez niste documentatii ale unor producatori importanti din domeniu....ai grija la mansarda si rezolva straturile conform indicatiilor

Attached Files



#15
dan2312

dan2312

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 05.12.2006
Multumesc pentru aprecieri. Eu ma gindeam la faptul ca 1mp de tencuit e min. 7 lei + tinci 1leu/mp + glet 2lei/mp => min. 10lei/mp economie. Regips pun eu si nu am cheltuieli cu manopera. Cam asa sunt preturile pe la noi..

#16
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postdan2312, on Jan 17 2007, 13:37, said:

Multumesc pentru aprecieri. Eu ma gindeam la faptul ca 1mp de tencuit e min. 7 lei + tinci 1leu/mp + glet 2lei/mp => min. 10lei/mp economie. Regips pun eu si nu am cheltuieli cu manopera. Cam asa sunt preturile pe la noi..
NU STIU....stiu ca in Bucuresti ajunge la 120.000 ROLI glet+zugraveli (fara tencuieli)....iar in galati chiar mai scump....si mai stiu ca mesterii independenti sunt mai scumpi decit firma.
din punct de vedere al "elegantei" executiei si io's pro gips carton....deci....

#17
alexus 21

alexus 21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 15.01.2007
Buna seara tuturor si sper ca nu intrerup cu aberatii.Dupa ce am reusit"in sfarsit" sa citesc cele 100 pag si m-am pus in tema mai cu totul despre case am si eu o intrebare: Ce parere aveti de Spuma poliuretanica rigida ca izolatie termica si fonica a unei case.Am vazut pe ati2001.ro si zic ceva de 0,026W/mK.va multumesc si sper sa ma lamuriti si pe mine.

#18
as xxl

as xxl

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 13.02.2003
iti recomand pe afara polistiren, pe interior tencuiala pe baza de gips. tehnologie mai noua, mai rapida decat cea clasica, calitatate superioara oricarei existente (da punckt si rigipsului).

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate