Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

MiniDV (Digital Video) Q&A si Metode De Comprimare

- - - - -
  • Please log in to reply
246 replies to this topic

#1
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Courtesy of Mtz

1. Ce este DV?
DV este un standard international folosit de toate companiile din lume ce produc aparatura specifica acestuia.
Sunt trei tipuri de medii de stocare pe banda: MiniDV (majoritatea companiilor), DVCAM (Propietar Sony), si DVCPRO(Propietar Panasonic). Toate 3 folosesc aceeasi metoda de compresie: DV25 si care de multe ori este numita pur si simplu DV. Aceleasi date sunt stocate in cazul fiecarui format din cele 3 enumerate mai sus, diferenta constand prin modul in care informatia este stocata pe banda.
Mai este si Digital8 (format propietar Sony) foloseste tot compresie DV, care insa are o viteza de 1.5 ori mai mare decat in cazul DV si un spatiu de stocare cam de 2/3.
Daca ar fi sa se compare calitatea pe o scara de 1/10, cam acesta ar fi clasamentul in functie de posibilitati de achizite normale:
DV, DVCAM, DVCPRO (D-7), Digital8 - 9
Hi8, SVHS - 5.5
Video 8, Betamax - 4
VHS - 3.5

Specificatii DV25 (sau cum se foloseste in mod curent pur si simplu DV, desi nu este corect):
DV25 este codecul folosit pentru a comprima materialul video pe o banda (caseta) MiniDV, DVCAM, si DVCPRO.
Aceasta se intampla cand informatia este scrisa pe banda. Desi se spune ca materialul DV este necomprimat, este incorect deoarece acesta este intotdeauna comprimat insa la un raport destul de mic.

Specificatii comprimare DV25:
Compression Ratio: 5:1 Rata fixa.
Data Rate: 25 Mbps. De aceea se numeste DV25. Aceasta rata este intotdeauna constanta indiferent de ceea ce se filmeaza, secvente rapide, lumina puternica sau intuneric. Ca o observatie personala, DV are nevoie de lumina foarte buna pentru a inregistra la calitate maxima.
Iata si cateva marimi aproximative:
1 Secunda = 3.5 MB
1 Minut = 215 MB
4 Minute, 40 Secunde = 1 GB
1 Ora = 13 GB
Am prezentat aceste date pentru a va putea face idee despre spatiul necesar pentru un transfer prin intermediul firewire in computer.

Compression Method: DV25 foloseste Intraframe Discrete Cosine Transform (DCT), ceea ce inseamna ca vom avea numai I-frame-uri. Se foloseste asa deoarece daca se doreste editarea ulterioara se poate face oriunde pe parcursul filmului stiut fiind faptul ca editarea se poate face numai in dreptul frame-urilor (imaginilor ar fi traducerea dar ca sa nu se creeze confuzii voi folosi in continuare cuvantul "frame") de tip I.

Rezolutie: 720x576 in cazul PAL.

Aspect ratio: Puteti inregistra cu camera atat in modul 4:3 cat si in 16:9 (la majoritatea camerelor). Atentie cand inregistrati in modul 16:9 deoarece cand incarcati filmul in virtualdub imaginea o sa vi se para alungita. Printr-un resize de 720x408 obtineti un aspect ratio aproape corect de aproape 1.77 (16:9). Atunci cand codati mpeg2 pentru DVD, alegeti "Anamorphic" si 16:9.

Color Sampling (spatiul de culoare): YUY2 PAL DV foloseste 4:2:0, iar NTSC DV foloseste 4:1:1

2. Transferul pe calculator:
Transferul prin IEEE-1394 (FireWire) este un transfer de informatie bit cu bit de pe banda care este identica cu originalul si nu se numeste captura. Captura se poate face de exemplu prin tv tuner prin iesirea S-video sau RCA a camerei video, moment in care aceasta se poate comprima cu un codec la alegere din cele instalate in computer.
Partea hard presupune o placa de captura firewire si un cablu firewire.
IEEE-1394 sau FireWire este un standard pentru "transfer de date pe distanta scurta la viteza mare".
In functie de diferite metode de transfer iata o notatie a calitatii in functie de modul de transfer:
Firewire (sau IEEE-1394) - 10
Analog Component (Y, R-Y, B-Y) - 9
Y/C ("S-video") - 8
Analog Composite - 5
Am trecut aceste note deoarece majoritatea vor calitate maxima iar aceasta porneste de la transfer, in afara de faptul ca se poate cumpara o camera video din ce in ce mai performanta.
Partea soft presupune un program care odata facute conexiunile poate transfera informatia. Dintre acestea se pot enumera Windows Movie Maker, Pinnacle Studio 8, si in general acestea vin odata cu camera. Pentru cei care nu au aceste programe si doresc ceva free, o alternativa ar fi: Exsate DV Capture Live sau WinDV. Nu este nici o diferenta in ceea ce priveste transferul intre un soft pe bani sau unul free sau intre o placa FireWire ieftina sau una scumpa. Toate fac acelasi lucru: transfer.

Materialul video transferat este in format DV interlaced (intretesut) la majoritatea camerelor fiind foarte rare cele care o fac in mod progresiv si de aceea la urmarirea acestor imagini pe PC se vor vedea niste margini zimtate, ceea ce pe un televizor nu se vede, imaginea fiind perfecta. Sunt playere de PC care fac deinterlace on the fly si imagina va aparea fara zimti. In programe de editare cum ar fi virtualdubmod apare zimtuit.

Transferul prin firewire:

Daca folositi pentru transfer programul WinDV si doriti ca ceea ce va transfera pe calculator sa fie sub forma unui singur film (cu setarile initiale desparte tot materialul dupa "scenes" rezultand mai multe filmulete mici) faceti setarile urmatoare:
- Discontinuity threshold (sec): 0
- Max AVI size (frames): o valoare mare (recomadat > 100000; 1 caseta de 60 min in mod SP are cam 90000)

Daca folositi pentru transfer programul Exsate DV Capture Live aveti mult mai multe optiuni de transfer dar intotdeauna sa alegeti Type 2 daca doriti sa faceti conversia in DivX sau DVD.
Attached File  exate.jpg   54.69K   2033 downloads Attached File  exate2.jpg   15.71K   1304 downloads Attached File  exate3.jpg   55.24K   1238 downloads Attached File  exate4.jpg   59.53K   1335 downloads

Conversia/Comprimarea/Codarea:
Cum sa faceti conversia a ceea ce ati transferat, gasiti aici pentru DVD si aici pentru avi (divx).

enjoy,
Mtz

Edited by Mtz, 26 December 2007 - 01:22.


#2
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
3. Codecuri:
DV-ul pe care il transferati de pe catre camerele video este recomandat a fi salvat ca DV type-2 avand aceasta optiune in setarile de la WinDV sau Exsate. Aplicatiile Video-for-Windows (VfW) cum ar fi VirtualDub nu suporta nativ DV si de aceea, pentru editarea si vizionarea formatului DV este nevoie de un codec/decodor pe care sa il instalati. Cele mai raspandite sunt cele de la Cedocida (free), MainConcept DV Codec, etc. FourCC-ul folosit este dvsd.
Attached File  cedocida020.zip   59.28K   323 downloads

Daca se doreste schimbarea intre cele 2 tipuri de DV (type-1 sau type-2) se poate folosi urmatorul program free numit Canopus DV File Converter din atasament.
Attached File  Canopus_DV_File_Converter.zip   138.36K   245 downloads
Daca se doreste schimbarea FourCC-ului intre dvsd si cdvc se poate folosi "Avi FourCC Changer-ul" care vine odata cu XviD.

Trebuie stiut faptul ca materialul DV este BFF (Bottom Field First) deoarece unele programe asteapta sa le specificati cum sunt fieldurile (campurile). Nespecificarea acestui parametru poate duce la o codare cu imagini sacadate.

4. Editarea:
Editarea materialului DV transferat se poate face prin 2 metode:
- liniara cu VirtualDub (taiat si salvat fara recompresie, sau adaugare de diferite filtre si salvare prin recodare cu un codec la alegere)
- nonlineara cu programe cum ar fi Adobe Premiere, Pinnacle Studio 8, Sonic Foundry Vegas si prin care se pot adauga efecte, tranzitii, meniuri, text, etc rezultatul final fiind recodat.
De asemenea in functie de formatul final dorit, se pot imparti in MPEG4 (divx) codec folosit XviD sau DivX in 2 pasi, sau MPEG1/2 (VCD, SVCD, DVD) encoder folosit Canopus Procoder (care este un program dedicat lucrului cu DV), Cinema Craft Encoder sau HC Encoder (care este foarte bun si free).

Pentru transferarea materialului pe care l-ati filmat cu camera in format (S)VCD sau DVD veti gasi o metoda AICI.
Pentru transferul pe CD si conversia in DivX sau XviD, cititi AICI.

enjoy,
Mtz

Edited by Mtz, 20 May 2008 - 13:47.


#3
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
>Ca o observatie personala, DV are nevoie de lumina foarte buna pentru a inregistra la calitate maxima.

asta e o chestie care tine exclusiv de camera, de sensibilitatea ei (CCD, calitatea gain-ului, etc), DV-ul poate arata foarte decent si in acelasi timp foarte prost la lumina slaba

cateva mostre DV in low light puteti vedea aici, aici sau aici

>deoarece daca se doreste editarea ulterioara se poate face oriunde pe parcursul filmului stiut fiind faptul ca editarea se poate face numai in dreptul frame-urilor de tip I.

de fapt, editarea se poate face pe orice material, multe placi de captura si editare video mai slabutze folosind mpeg2 ca sursa (care are si P-uri si B-uri). problema este de ergonomie si de viteza cu care putem parcurge un asemenea material (mai ales in sens invers play-ului normal), pe langa problema calitatii care se pierde de doua ori la re-compresia unui material gata coprimat (sa zicem ca un mpeg2 de bitrate 9000 - de 3 ori mai putin ca un DV - ar arata inca destul de decent si ar suporta si codare in divx la final fara probleme, dar nu prea e recomandat)

Quote

IEEE-1394 - 10
Analog Component (Y, R-Y, B-Y) - 9
Y/C ("S-video") - 8
Analog Composite - 5

de fapt, de obicei o camera video dotata cu conexiune analog video-component Y Cb Cr (beta SP par example), va avea o calitate cam de nota 15 fata de IEEE1394, dar din cauza camerei, si a pretului ei, adica a gamei din care face parte :D
sa nu uitam ca DV si ca model capat de gama, este considerat semi-profesional si datorita compresiei deja aplicate.

>Materialul video transferat este in format DV interlaced (intretesut) la majoritatea camerelor fiind foarte rare cele care o fac in mod progresiv

sunt foarte rare si scumpe cele care o fac in progresiv nativ (in sensul de efectiv 25-30 de poze full rez), existand in schimb destul de multe care fac un pre-deinterlace inainte de a scrie pe banda si se lauda pe cutie ca au "progressive" mode (uneori e pacaleala pentru ca numai in modul photo se poate activa). deseori progressive la video inseamna un deinterlace facut inainte de a scrie materialul pe banda, dar captarea este tot in modul interlaced

mi se pare ca se poate lucra si cu type1 DV in VirtualDub, preservind din avisynth materialul. oricum nu e prea recomandat, chiar daca ocupa 95% din spatiul type 2 (diferenta minora)

Editarea : in functie de programul de transfer, in 99% din cazuri lipind cu virtualdub sau avisynth material DV type2 veti avea desincronizari, daca materialul are peste 60 min.

#4
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
AICI am gasit niste comparatii intre diferite codecuri.
Sincer, nu prea am inteles mare lucru, in special in ceea ce priveste conceptul de "Generation".
Poate explica cineva despre ce este vorba mai exact in acele comparatii?
Poate ajungem la o concluzie.

enjoy,
Mtz

#5
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
o generatie este conceptul imprumutat de la copierea analogica si inseamna un nivel de degradare, evident valabil in cazurilor codecurilor lossy (cum este si DV). de exemplu la VHS se spunea ca peste 3 generatii calitatea a suferit o depreciere deja observabila usor si peste inca 4 generatii materialul ajunge deja sub limita bunului simt, adica 7 generatii este maximul admis de duplicare a unei casete

in concluzie in pagina aceasta se refera la generatie in sensul de re-codare ca o  operatie noua de compresie (ca sa zic asa)

modalitatea aceasta de test e mai buna pentru ca intr-un numar mai mare de generatii problemele vizuale se amplifica si devin mai evidente

#6
jonae

jonae

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 680
  • Înscris: 27.04.2004
am si eu o camera digitala sony dar as dori sa transfer de pe caaseta pe calculator la calitate super bune ceva de genul filmelor avi . aveti vre-o idee, se poate sau sa ma multumesc cu calitatea medie pe care reusesc sa o fac acum??

#7
vlad_9791

vlad_9791

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 28.07.2005
tocmai ce mi-am luat o camera minidv panasonic nv gs33, problema apare la transferul pe calculator deoare singurul soft ce recunoaste camera este cel furnizat de ei pt. captat imagini still ( adik poze )
orice alt soft nu-mi recunoaste camera
functia de web cam functioneaza perfect
poate cineva sa ma sfatuiasca ce trebuie sa fac sau de unde pot face rost de un soft care sa poata captura filmele?

Edited by vlad_9791, 28 July 2005 - 19:53.


#8
cristiant

cristiant

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 13.05.2003

vlad_9791, on Jul 28 2005, 19:53, said:

tocmai ce mi-am luat o camera minidv panasonic nv gs33, problema apare la transferul pe calculator deoare singurul soft ce recunoaste camera este cel furnizat de ei pt. captat imagini still ( adik poze )
orice alt soft nu-mi recunoaste camera
functia de web cam functioneaza perfect
poate cineva sa ma sfatuiasca ce trebuie sa fac sau de unde pot face rost de un soft care sa poata captura filmele?

<{POST_SNAPBACK}>


Cablul USB este doar pt transfer de poze. Daca vrei sa faci transfer de filme de pe camera pe PC sau invers, trebuie sa faci conectarea printr-un cablu FireWire.

Softuri cu care poti sa faci transferul gasesti destule. Cel mai rapid si gratis este WinDV. Mai poti folosi si Vision Express de la Nero, Pinnacle si altele.

Cristian

Edited by cristiant, 29 July 2005 - 05:56.


#9
_BlueKiss_

_BlueKiss_

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 16.06.2005
Salutare! Am o camera JVC tot cu miniDV problema este ca cu TV tunerul nu mere nic RCAul nici SVHSul? Va rog sa imi datio alta idee?pls

#10
valerossi

valerossi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 29.08.2005
are cineva un link pentru " click to dvd " de la sony sa-l iau si eu ca nu gasesc pe nicaieri? am o camera sony 285e si am auzit ca asta e softul care-mi trebuie pentru functia " burn dvd " care este pe camera. mersi!

#11
denis.m

denis.m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,002
  • Înscris: 23.02.2005
Mtz, vad ca ghidul a fost scris in 2003

Mai e codecul Panasonic DV o alegere buna acum la sfarsitul lui 2005?

#12
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Da. Ai nevoie de el doar pentru decodare. DV are un standard si trebuie sa fie decodat si cu decodoare mai vechi. Ca la DVD-uri. Chiar daca un DVD e codat cu un codec de ultima generatie, el trebuie sa poata fi vazut si pe un player de acum 10 ani.

enjoy,
Mtz

Edited by Mtz, 08 October 2005 - 10:46.


#13
adiborlea2002

adiborlea2002

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 27.06.2005
Pentru cei interesati de programe de editare video, gasiti la pagiile urmatoare detalii foarte bune, ceea ce va poate da un indiciu asupra programului pe care-l veti cumpara.

http://www.chip.ro/r...p?id=708&rev=40

http://video-editing...tenreviews.com/

Eu, personal, lucrez de 1 an cu Pinnacle studio 9 si sunt super-super multumita de el.
Adevarul e ca sunt multe de invatat, dar cu rabdare si multa imaginatie merge orice.

Cand am facut primul filmulet si la-m aratat prietenilor mei au zis ca sunt profesionista..... Cand ma uit azi la el, imi vine sa rad. Omul invata cat traieste, nu?

Am folosit si Ulead, dar mie mi-a placut mai mult Pinnacle. Fiecare are ceva in plus sau in minus fata de celalalt.

Site-ul de mai sus zice ca pe locul I este PowerDirector. Am sa-l incerc si pe asta.

Pana atunci, succes tuturor!

Adriana

#14
fkruger

fkruger

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 07.03.2004
salutare la toata lumea !

Tema pentru Mtz:

Dupa ce m-ai invatat sa fac DVD-uri din avi si DivX, acum te rog sa imi spui cum as putea sa fac ce-a mai buna captura de pe camera mea (Sony HDR HC1) daca filmez pe formatul HDTV 1080i cu cineframe activat. Dupa ce descarc prin Firewire cu Sony vegas 6c imi apare o desincroniyare intre imagine si sunet.
Stii ceva de asta ?
In rest multzam pentru ghidurile voastre si tuturor celor care contribuie cu idei aici.
Pa.

#15
Night Elf

Night Elf

    El Comandante

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,883
  • Înscris: 22.03.2005
Te-ai gandit ca poate nu te duce sistemul sa transferi in HD?  :)
Nu stiu cum e la Sony Vegas, dar uite ce zic baietii de la adobe despre cerintele de sistem pt captura/editare/export in HD:

Adobe Premiere Pro 1.5.1 update - English
Bringing HDV editing to the desktop, the Adobe® Premiere® Pro HDV format extension adds the ability to edit in high-definition video when working with the HDV cameras from Sony or JVC. HDV uses the same IEEE-1394 (FireWire) connector as is used for digital video. Adobe Premiere Pro 1.5 with the HDV update provides control of the HDV devices, video capture, and output of high-definition video via the IEEE-1394 connector similar to the native control already enjoyed for digital video editing. This makes high-definition video editing affordable and accessible to anyone.
System requirements
• Intel® Pentium® 4, 3GHz 533 FSB Hyper-Threaded (Pentium 4, 3.2 GHz 800 FSB Hyper-Threaded recommended)
• Microsoft® Windows® XP Professional or Home Edition with Service Pack 2
• 1GB of 333Mhz DDR RAM (1GB of 400Mhz DDR RAM in Dual Channel configuration recommended)
• 800MB of available hard-disk space for installation
• Microsoft DirectX compatible sound card (ASIO-compatible sound card recommended)
• 8x AGP or PCI-Express Graphics Card with 128 MB DDR RAM (256 MB DDR RAM recommended)
• CD-ROM drive, CD recorder (CD-R/-RW) required for CD creation
• Compatible DVD recorder (DVD-R/RW, +R/RW) required for Export to DVD
• For HDV capture and export: OHCI-compatible IEEE 1394 interface and dedicated large-capacity 7200 RPM UDMA 133 IDE/SATA, or SCSI hard disk capable of sustained rates up to 20MB/s (for best performance use a RAID0 array with two or more drives)
• Optional: Surround speaker system for 5.1 audio playback

#16
fkruger

fkruger

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 07.03.2004
configuratia pe care lucrez este:

barton 3000+ , 1 Gb Ram PC 3200, Hdd WD 160 SATA, Geforce 6600 128 Ram, placa de baza ASUS anx8 deluxe cu IEE si XP sp 2

ar mai bun un atlon 64 ?

#17
seerkan

seerkan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 26.10.2004
FireWire e un cablu sau imi trebuie o placa pt asa ceva ? Imi puteti da mai multe detalii pls

#18
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Putin mai sus scrie asta:
>>>> Partea hard presupune o placa de captura firewire si un cablu firewire. <<<<<

enjoy,
Mtz

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate