Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 

Sursa, Inger sau demon ?

- - - - -
  • Please log in to reply
3925 replies to this topic

#1
cods

cods

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 05.06.2005
Ce este o sursa de alimentare? Sursa este un dispozitiv electric ce convertește curentul alternativ in current continuu, mai exact 230V in +3.3V, +5V,+12V si -12V, voltajele necesare computerelor pentru a funcționa.

Sursa e una din componentele unui calculator care este în general pusă pe ultimul loc în lista de cumpărături, dar pentru stabilitatea sistemul importanța ei este imediat sub placa de bază și la egalitate cu calitatea memoriilor. În continuare am să mă refer la sursele ATX.
Ce face o sursă ATX? Livrează curent continuu (DC) tuturor componentelor din calculator. Sarcină simplă dar care se complică odată cu cerința de a urma standardul care o definește. În zilele noastre e vorba de standardul ATX12V v2.x.
Un rezumat scurt al documentului de mai sus:
- s-a mărit ieșirea +12V DC
- s-a introdus obligativitatea a 2 linii de 12V pentru sursele care depășesc 20A pe linia de 12V
- conector ATX de 24 pini pentru cei 75W adiționali ceruți de PCI-Express
- definirea mai clară a eficienței minime și maxime în light load și typical load.

Ce căutăm la o sursă de calitate?
În primul rând variația tensiunilor principale (+12V, +5V, +3.3V) să fie conformă cu standardul, adică +-5%, cu un maxim de +-10% pe linia de +12V în peak load. Dacă se poate ca variația să fie și mai mică cu atât mai bine.
Apoi să aibă o eficiență cât mai mare. Eficiența reprezintă raportul dintre puterea utilă si puterea consumată. O eficiență cât mai mare are două efecte benefice: unul fiind o factură mai mică plătită furnizorului de energie electrică iar cealaltă fiind o sursă potențial mai silent (eficiență mare, mai puțină căldură de disipat, un ventilator cu turații mai mici, liniște mai multă).
O sursa de 500W cu eficiența 80% nu va furniza 400W, ci ea va consuma din priză 600W.
80PLUS este un site ce promovează sursele eficiente. Dacă vreți să aflați dacă sursa este certificată 80Plus vizitați acest link.
Ce înseamnă o certificare 80Plus? Sursa este capabilă de eficiență de minim 80% la un load de 20%, 50% și 100% cu un PFC mai mare de 0.9.

Certificări 80Plus:

Stardard : Eficiența peste 80% la 20,50 si 100% din capacitatea sursei.
Bronze:Eficiența 82,85,82 la 20,50,100% din capacitate.
Silver: 85,88,85 la 20,50,100%.
Gold : 87,90,87 la 20,50,100%.

Testarea se face la 110V, la 230V eficiența o sa fie cu 2-3 procente mai mare.
O mare problemă cu programul 80Plus este că testează sursele la temperatura camerei, eficienta scăzând odată cu creșterea temperaturii ambientale.
Majoritatea site-urilor ce masoară consumul componentelor, masoară consumul din priză.  Pentru aflarea consumului efectiv se iînmulțeste consumul cu eficiența sursei.
Și nu în ultimul rând silențiozitatea, sursa fiind unul din principalele componente generatoare de zgomot. Silențiozitatea se obține printr-o combinație de ventilator silent, controller inteligent al ventilatorului și nu în ultimul rând printr-o eficiență cât mai mare a sursei.
A, și bineînțeles să coste cât mai puțin și să țină cât mai mult.

Raspunsul la tranzienți
Tranzienții sunt oscilații de scurta durata cauzata de schimbarea incărcării sursei.La fiecare schimbare de incărcare a sursei tensiunile variază pentru o scurta perioada de timp înainte de a se stabiliza.
La pornirea/oprirea sursei tensiunile trebuie sa fie cu cel mult 10% peste valoarea nominală si să nu existe valori negative.
Specificațiile ATX spun ca liniile +12V trebuie sa rămană in stardarde atx pană la o incărcare de 60%, așa că la o incărcare mai mare a sursei e posibil ca tensiunile sa iasă din specificațiile ATX, fiind necesara o scurta perioada pana când tensiunile sa revină in specificații.

Topologia ajustare in grup si ajustare independentă
La sursele cu ajustare in grup liniile +12V si +5V împart același filtru cu intrare capacitiva, însemnând ca liniile sunt dependente una de cealaltă, ceea ce poate cauza problem la sursele de mare putere folosite intr-un sistem tipic(procesor cu TDP ridicat si SLI/Crossfire), in care consumul este pe liniile +12V, fapt ce poate cauza probleme la sursele de putere mare.

Exemplu concret :
Coolermaster 1KW topologie ajustare in grup: Cooler Master Silent Pro M1000 ReviewCooler Master Silent Pro M1000 Review.
Silverstone Olimpia 1KW topologie ajustare independenta: Silverstone OP1000-P 1000W Review.
Lăsând la o parte diferența dintre platforme, se vede clar ca odată ce creste consumul pe liniile +12V Coolermaster-ul e afectata de acest lucru, culminând cu testul CL2.
Partea buna este că majoritatea surselor de mare putere folosesc o topologie de ajustare independentă.

Câți Watti îmi trebuie pentru calculatorul meu?
În general mult mai puțini decât vă imaginați. Grosso modo o sursă brand de 300-330W face față unui sistem single procesor (chiar core 2 duo sau X2)/single video card la frecvențe stock.
Sunt destule calculatoare on-line pentru dimensionarea sursei, dar rezultatul final este departe de consumul real. Unul versatil și ținut la zi îl găsiți aici, dar eu aș prefera unul de genul ăstacare din păcate nu mai este actualizat de multișor.
Merită încercat și acestcalculator care pare fi foarte aproape de realitate.
În principiu pentru un calculator normal la frecvențe stock undeva pe la 170W - maxim 200W furnizați de sursă sunt suficienți.
Pentru o combinație letală gen Intel Prescott cu ATI X1900XTX mai puteți adăuga liniștiți încă 100W și încă sunteți în zona unei surse de 300-330W.
Lucrurile se schimbă când intră în ecuație și overclock-ul, dar dacă e făcut în limita decenței o sursă de 400-430W este arhisuficientă și în acest caz.
Tot ce contează în zilele noastre sunt A furnizați de linia de 12V.

Ca un ghid general de calcul al consumului la frecvențe stock puteți considera cam așa:

MB+MEM: 35W
HDD 7200 RPM: 7W în idle, 11W în seek
DVD-RW: 15-20W la scriere
CPU: click aici, căutați TDP-ul, luați în seamă și o eficiență de ~80% a etajului Vcore pentru un calcul mai exact.
GPU: pentru plăcile video contemporane click aici, . Dacă placa dvs. nu e acolo, mai căutați prin secțiunea Video că sigur o găsiți într-un articol mai vechi sau mai nou.

Adunați toate valorile și nu uitați că rezultatul este în full-load la toate componentele simultan, lucru care este imposibil în viața de zi cu zi.
Pentru a preîntâmpina eventualele problem apărute din cauza unei surse insuficiente, producătorii (in special cei de placi video) dau niște valori estimative pentru puterea sursei. Cerințele sunt pentru întreg sistemul, nu doar pentru placa video.
O problema cu aceste estimări este ca nu se specifica exact puterea necesara pentru placa video si de aici pot apărea confuzii. Aceste cerințe se numesc minime recomandate pentru ca nu exista cerințe maxime. Ele sunt estimative si conțin o rezerva de putere pentru a sigura buna funcționare a componentelor. Daca un producător recomanda o sursa de 450W si 30A pe +12V nu înseamnă ca sistemul nu va funcționa cu o sursa cu 440W si 29A pe +12V.
Teoretic,o placa video poate consuma 75W din slotul PCI Express, 75W dintr-un conector cu 6 pini si 150W dintr-un conector cu 8 pini. In anumite cazuri(Fur), se pot depăși valorile de mai sus, dar nu cu mult, altfel incat ele pot fi luate ca repere maxime pentru consumul unei placi video. Conform standardului ATX, o placa video nu poate consuma mai mult de 300W(75W din slot, 75W din conectorul cu 6 pin si 150W din conectorul cu 8 pini).In momentul de fata cea mai gurmanda placa video este Radeon HD 4870X2, care consuma 260-270W.
In principiu, este bine sa respectați cerințele date de producător, dar nu este un capăt de tara daca folosiți o sursa de capacitate mai mica.

Brand vs. No-name.
Una din greșelile frecvente e ideea că la ce-mi trebuie sursă de calitate când un vaporware merge la fel de bine. Aparent așa este, dar aveți în vedere următoarele la un no-name:
- însumați toți W pe linii. S-ar putea să aveți surpriza să iasă mai puțini decât ce-i scris pe etichetă.
- limitarea alimentării AC în zone foarte mici. La 220V AC o sursă no-name poate avea un interval de 215-225V, iar dacă AC-ul variază în afara acestor limite sursa nu mai furnizează cât ar trebui sau mai rău nu mai furnizează nimic. Costă mai mult să produci o sursă care e în stare să furnizeze ce scrie pe ea și la 200V sau 240V AC.
- specificarea unei temperaturi mici la care sursa livrează corect W la ieșire. De exemplu acum o sursă brand este în stare să furnizeze ce scrie pe ea până la o temperatură internă de 50°C, pe când un no-name e posibil ca de la 25°C temperatură internă să înceapă să scadă din W furnizați. Gândiți-vă că temperatura tipică din interiorul unei surse este de 35-40°C așa că nu este de neglijat nici acest aspect.
- ripple. Sunt acele mici "valuri" observate pe un osciloscop când măsori o tensiune. În standard e specificată o toleranță de 120mV pe +12V și de 50mV pe +5V și +3.3V. Bineînțeles cu cât mai mic cu atât mai bine, mai ales pentru sisteme overclockate. Nu prea vreau să mă gândesc cum arată la o sursă de 50 lei.
- și nu în ultimul rând lipsa protecțiilor de orice fel. Scenariul de coșmar e că atunci când se arde sursa ia cu ea și alte componente, pe când o sursă care se respectă se arde ea dar lasă în pace componentele.

Clarkdale si C6 State
Odata cu seria Nehalem Intel a implementat starea de economisire a energiei C6 si la procesoarele Desktop. Starea C6 permite procesorului ca intr-un final sa se oprească daca nu este utilizat. La sisteme cu procesor Nehalem nu sunt probleme, neexistând placi de baza cu grafica integrate, placa video asigura un consum suficient chiar in idle.
Cu apariția procesoarelor cu nucleu Clarkdale a apărut o noua problema, deoarece in idle procesorul poate consuma mai puțin decât consumul minim al sursei pe linia +12V (in general 1A), in cazul in care in sistemul respective nu se afla si o placa video dedicate sau alti consumatori pe +12V. Problema poate fi rezolvata cu ajutorul unor ventilatoare de carcasa sau achiziția unei sursei fără cerințe minime. Majoritatea surselor noi folosesc topologia CC-CC (current continuu), adică sunt practic surse +12V, iar liniile +5V si +3.3V sunt generate din linia de +12V.

Cum se citește eticheta unei surse.
Pentru a estima corect cerințele unei surse trebuie să știți să citiți eticheta. Pentru exemplificare am reprodus eticheta de la Antec Signature 650W.

Attached File  image001.jpg   37.17K   531 downloads

Puterea se obține înmulțind tensiunea cu intensitatea.
La exemplul dat avem rail-ul de +3.3V are o capacitate de 24A, adică 79,2W, iar linia de +5V tot 24A, adică 120W, dar împreună pot avea doar 140W.
Același lucru este valabil si la liniile de +12V, a caror capacitate totala este mai mica decât suma individuala.
Pentru alegerea sursei corecte trebuie sa vedeți ce cabluri sunt conectate la fiecare rail. Aceste informații le obțineți din manual sau de pe JonnyGuru si Hardware secrets.

Xbitlabs este singurul site care măsoară consumul individual al componentelor. Singura problema este ca folosesc un procesor ce gatuieste plăcile video, consumul acestora fiind ceva mai mare in realitate.

O sursă de 700W consumă mai mult decât una de 300W.
Parțial fals. O sursă furnizează exact cât are nevoie calculatorul, așa că nu este nicio diferență între 150W furnizați de o sursă de 700W și 150W furnizați de una de 300W.
În schimb intră în calcul eficiența. E foarte posibil ca sursa de 700W să aibă o eficiență scăzută la un consum de 150W pe când sursa de 300W intră în plaja în care funcționează la eficiență maximă. Deci într-adevăr e posibil ca sursa de putere mare să consume mai mult din rețeaua AC, dar pentru că a fost gândită să ofere eficiență maximă la load-uri mari. Cealaltă față a monedei este că o sursă de 700W poate fi mai silent decât una de 300W la un load de 150W din cauză că ventilatorul ei este gândit să se ambaleze la load-uri mai mari.
Mai jos aveti un tabel comparativ ca să vă dați seama că de la un anumit consum al calculatorului este o diferență notabilă între consumul de curent al unei surse cu eficiență de 80% și una de 65%.

Attached File  eficienta.jpg   128.24K   369 downloads

PFC. Îmi scade factura la curent și-mi îmbunătățeste eficiența?
Fals. Pentru cei în temă, aici pot citi și viziona grafice și ecuații despre PFC, dar pe scurt PFC (activ sau pasiv) nu are nici un beneficiu pentru un home user din .ro care plătește curentul în kWh nu kVARh.
Iar despre eficiență nu numai că nu o îmbunătățește, ba chiar o scade cu ~2-4% din cauza circuitelor suplimentare.

Dual 12V rails. Cine are nevoie de ele?
Intel a stabilit că ar fi mai sigur să se limiteze la 20A curentul care trece prin fire, dar atât 12V1 cât și 12V2 vin din aceeași linie de 12V în principal din cauza costurilor care ar fi implicat construirea a două circuite separate de 12V, fiecare cu protecția lui, etc.
Până la urmă, deși nu oficial, Intel a lăsat deoparte specificațiile cu dual rails 12V și a revenit la o singura linie de 12V lucru care nu poate decât să bucure un overclocker serios.
O explicatie la vesnica intrebare daca single rail e mai bine decit multiple rails o gasiti aici.

Surse modulare. Voltaje instabile?
Un mit disecat cu grijă aici. Concluzia finală: myth busted.

Am o sursă, dar nu știu cine e producătorul.
În general un brand care se respectă pune UL number al furnizorului sursei sub sigla unei certificări de pe etichetă. Trebuie să fie ceva de genul Exxxxxx.

Attached File  image003.png   238.5K   347 downloads

Căutați acel număr aici. et voila
Aici. găsiți o listă cu principalii producători și clienții lor.

Vorba lungă sărăcia omului, da? eu ce aleg pentru calculatorul meu?
Mai jos este o listă orientativă (nu-mi aparține) cu ce surse puteți alege fără a da greș. Lista este orientativă pentru că anumite modele de la un producător pot trece în categoria inferioară sau superioară.

Grad zero. Clasă industrială:
Zippy/Emacs
Etasis (modelele Silverstone Zeus sau cele fanless)
Win-Tact (PC P&C Turbo Cool)
Tot aici pot intra linistite Antec Signature, Seasonic M12D/S12D/X series sau Enermax Revolution85+/Galaxy Evo, Corsair AX.

Excelente:
Seasonic (Antec Neo HE, NeoPower/TP Trio/EarthWatts/TP New, PC P&C Silencers, Corsair VX450, HX450/520/620/650, TX650, SilverPower SS400/500/650, XFX Black Edition)
Cougar (brandul propriu HEC)
Enermax (Galaxy, Infiniti, Pro/Modu82+, Eco 80+)
Channel Well Tech PUC (TT Toughpower alea mari, Corsair HX1000, Gigabyte Odin Pro 1200)/DSG (Corsair HX750/850, GlacialPower AX950)
Impervio (Tagan PipeRock II, Silverstone Olympia/Decathlon, OCZ EliteXstream 1000/Fatal1ty 700W, Xclio Diamond)
Intra aici linistite si sursele Nexus cu OEM ATNG

Peste medie:
Enhance (majoritatea surselor Silverstone și Akasa, unele ASUS, Antec Quattro, Scythe ChouRiki, Coolermaster Silent Pro/RealPower Pro, BFG LS/MX, Zalman >850, Nesteq ECS, Tagan SuperRock)
Lite-On (Supermicro/Ablecom)
Delta (unele Chieftec, Antec Signature/EarthWatts D/CP-850/1000, unele Asus)
Enermax
SevenTeam (Sytrin, MGE, XG, unele CoolerMaster, unele Thermaltake, Masscool, unele Spire, Nesteq ASM, unele modele Silverstone)
Channel Well (unele Thermaltake-TR2 si Toughpower, Gigabyte Odin, Corsair VX550/TX750/950, Chieftec Turbo series, Xigmatek, unele Hiper)
Fortron-Source (Sparkle/SPI, Powertech, BFG, unele modele PC P&C, Aopen, OCZ GameXstream, Antec Basiq, Zalman, Nexus, Sharkoon, SilenX, Tacens Supero, unele modele Silverstone)
Topower (OCZ, Globalwin, Be Quiet!, Athena Power, A+GBP, Tagan, unele Vantec, Spire/Speeze, Mushkin, BFG, Scythe Kamakiri)
AcBel Polytech (Coolermaster, unele ASUS)
Andyson Electronics (unele modele Hiper, AC Ryan, Aerocool Zero-dBa, Sunbeam NUUO, BFG ES-800/EX-1000/1200, Vantec Ion2+, Ultra X3/X4)


Medii:
Superflower/TTGI/Fore Point/Fortrex
Wintech (Sintek, Ultras care nu-s prima generație X-Connect)
Sirtec (majoritatea Thermaltake, ceva Chieftec, Yesico, Lian Li, Tuniq Ensemble)
Heroichi (HEC/Compucase, câteva Thermaltake)

Cu precizarea că unele din sursele Thermaltake făcute de CWT pot trece în categoria superioară, la fel cum și unele surse produse de Topower pot trece în categoria inferioară.
De altfel și noile Enhance (Akasa 80+ sau Silverstone Element) certificate 80Plus pot trece în categoria superioară mai ales prin prisma raportului calitate/preț/eficiență/W.
O lista cu producatorii OEM o gasiti aici
De asemeni si un Power Supply FAQ mult mai tehnic il gasiti aici sau mai pe scurt aici.

La fel o listă cu sursele pe care ar fi bine să evitați pe cât posibil:

Achieve
Allied
ANS
Apex
Arrow
Aspire
Austin
Codegen
Coolmax
Demon
Deer
Delux
Duro
Dynapower
Eagle
EagleTech
Foxlink
Hercules
InWin (cu excepția modelelor FSP)
JNC
JustPC
Key Mouse
Kingwin
L&C
Logic
Linkworld
Macron Power
Maxpower
MGE
Mustang
Okia
Power-Man (cu exceptia modelelor FSP)
Powmax
Powerlink
Power-Up
Powerstar
QMax
Qtec
q-tec
Raidmax (cu excepția modelelor Topower/Tagan care nu-s vândute cu carcasele)
Real PC Power
Rexpower
Rhycon
Robanton
Rosewill
Skyhawk
Thermaltake (cu excepția Thermaltake W0057 PurePower 500W și ToughPower făcute de CWT)
TMP-ANS
Tsunami
Turbo
Turbolink
Ultra (cu excepția X2 & X-Finity)
US-Can
Viomax

Deși este plin Internetul de review-uri la surse aș vrea să recomand doar citeva site-uri pe care vă puteți baza când căutați un review de calitate.
- JonnyGURU - review-uri axate pe performanțele sursei. În plus are o metodologie interesantă de testare.
- Hardware Secrets - Singurul site care testeaza sursele si peste specificatii.
- (H)OCP - Metodologie riguroasa si primii care au introdus si transient testing.
- PCPer - Site OK.
- Hardware Canucks - Spre deosebire de celelalte site-uri care incarca sursa pe un ATE aici sursa e testata in real life pe un sistem high tech.
- OC3D - Metodologie identica cu jonnyguru.
- X-bit labs - tot axate pe performanțe
- SPCR - review-uri axate în principal pe partea silent a surselor.

DISCLAIMER: Nu sunt inginer electronist/electrotehnist, tot ce am scris mai sus e o compilație din câțiva ani de studiat subiectul PSU, așa că dacă s-a strecurat vreo eroare la care un profesionist se tăvălește pe jos de râs, vă rog ca atunci când vă opriți din râs să mă faceți atent și greșeala se va repara. De asemeni dacă am omis ceva atrageți-mi atenția și se va completa.

NOTA - Autorul acestui articol, cel caruia trebuie sa-i multumiti este burebista.

NOTA ( eiffel ) - Am actualizat postul lui cods cu acceptul lui burebista prin unirea a doua articole scrise de cel din urma. Din acest motiv mai pot fi prezente ceva erori. Daca veti gasi asemenea erori aduceti-mi la cunostiinta si le voi corecta.

NOTA - un link foarte util pentru identificarea producatorilor reali ( 10x marius_ro ) - http://www.tomshardw...turer,2913.html

Edited by eiffel, 01 July 2011 - 13:18.
Update


#2
w00tz

w00tz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 29.08.2006
Salutari. Tocmai cautam pe forum niste sfaturi privind sursele si am dat de tine, deci tin sa multumesc ca te-ai obosit sa scrii atat.
Problema mea e ca nu stiu cat de mult am priceput deoarece chiar nu ma pricep la electrotehnica, la wati la voltaj si la alte chestii d-astea.
Am desfacut acum calculatorul sa m-am uitat din curiozitate la numele sursei si am constatat (fara uimire) ca este o JNC, listata de tine la "de evitat"
Sincer nu am dat atata importanta surselor brand si m-am multumit si cu anonime, chiar nu m-a interesat  :confuzzled:
Pe ea zice total output max 250W, pe langa alte valori insirate. Am vazut pe un site o sursa la multi wati cu bani putini, si de aceea ma gandeam sa cumpar, dar am zis sa dau un search aici mai intai.
Nu cred ca am probleme cu watii, am un sistem bunicel spre invechit pe care-l foloseam ptr gaming, dar s-a dus perioada aceea din viata mea, desi mai am tentatii cateodata.
As vrea sa ma lamuresti si pe mine - Cum se manifesta lipsa de tensiune intr-un calculator care cere mai mult "suc" si mai aveam o intrebare mai putin stralucita: Mai multi wati inseamna mai mult la factura de curent, nu? (ps: am citit "O sursă de 700W consumă mai mult decât una de 300W. Parțial fals")

#3
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 23.05.2003
Lipsa de tensiune suficienta pentru componente se manifesta destul de simplu: in cazul unui no-name e posibil sa faca chiar poc in lipsa oricaror protectii, dar in mod normal ai probleme cu calculatorul daca nu ai suficienta tensiune. Adica blocari aleatoare, placa video-ti face figuri in jocuri, nu poti scrie un DVD ca iei restart, si tot felul de sicane d'astea. :)

Mai multi W nu inseamna automat factura mai mare. Totul se rezuma la eficienta sursei: o eficienta cit mai mare inseamna o factura cit mai mica, pentru ca sursa furnizeaza exact cit ii cere calculatorul, iar din priza trage exact cit are nevoie in functie de eficienta ei.

Edited by burebista, 16 December 2006 - 16:06.


#4
w00tz

w00tz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 29.08.2006
aha, am inteles. Presupun ca tu ai o sursa buna, dat fiind ca ai explicat toate astea si te pricepi. Poti sa imi spui si mie de care e?
Multumesc ptr lamuriri.

#5
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 23.05.2003
Seasonic. Prima a fost S-12 430, actuala e M-12 500.

#6
cods

cods

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 05.06.2005

View Postburebista, on Dec 16 2006, 18:59, said:

Seasonic. Prima a fost S-12 430, actuala e M-12 500.

Parca ar fi gagici :lol: :D .

De M-12 cred ca ai nevoie doar daca pui vreun 8800GTX cuplat cu un Quad Core :D(si totusi, cred ca abia ai trece de 300W consum). Insa la 3 milioane s-12 este o alegere foarte buna. Cand o pui in sistem si-i dai drumu` este posibil sa deschizi carcasa, sa verifici daca se invarte ventilatoru :D .

#7
w00tz

w00tz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 29.08.2006
:w00t:
e timpul sa pun la pusculita  :huh:

edit: haaaa l-am gasit pe burebista vorbind despre sursele astea pe alt forum :D:D  gg google

Edited by w00tz, 16 December 2006 - 19:00.


#8
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,291
  • Înscris: 23.05.2003
Heh cods stii ca M-12 a fost un cadou. ;) S-12-le era ultra-mega-arhi suficient pentru mine din toate punctele de vedere.

w00tz Seasonic e un fel de regina a surselor silent, dar mai sunt si alte optiuni sensibil mai ieftine si aproape la fel de silentioase.
Eu am niste pitici rai responsabili cu partea silent a calculatorului pe care nu i-am putut indupleca decit cu Seasonic, dar daca nu esti maniac absolut cu sunetele mai poti merge si pe un Fortron Bluestorm II 400, Akasa 80+ 400, chiar si un Sirtec/Yesico 430.

LE: Heh w00tz daca asta e pasiunea mea ce sa fac, despre asta vorbesc pe unde apuc. :D

Edited by burebista, 16 December 2006 - 19:05.


#9
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.04.2003
In afara de Tagan ce alte surse mai sunt modulare si se gasesc la noi ?

#10
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
nu doar tagan sunt modulare. frate'mio si'a luat un enermax modular de la pc-coolers.
dar modularitatea nu iti este de prea mare folos. in general, cam ai nevoie de toate cablurile, iar daca umbli mult cu ele, in timp, conectorii slabesc si ai probleme.
de la tagan merita o sursa modulara, daca are si adaptorii aceia de la SATA la MOLEX, atunci te ajuta la ceva modularitatea.

#11
mascotzel

mascotzel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,130
  • Înscris: 07.06.2006

View Postunpuisor, on Jan 26 2007, 12:28, said:

In afara de Tagan ce alte surse mai sunt modulare si se gasesc la noi ?
tagan zis de tine,enermax zis de proxtu...mai sunt seasonic,corsair,zalman,silverstone

#12
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.04.2003
Ma gandeam ca la un desktop normal cum e al meu cu doar un hard si un dvd nu prea am nevoie de 1000 de matze prin el. Nici la sursa asta no name nu folosesc toate firele.

#13
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.04.2003
Ce sa aleg intre sursele urmatoare:
Tagan Easycon Series TG430-U15
Antec NeoHE 430 430W\
AKASA Power Green 80+ AKP040FG8 BKEUV 400W

Primele 2 sunt si modulare.
Toate 3 au cam acelasi pret +sau - 10 roni.
Personal inclin spre Antec ca sa se pupe mai bine cu carcasa tot Antec dar imi place ca este si eficienta si f silentioasa in ciuda faptului ca are ventilatorul de 80 si nu 120.

#14
cods

cods

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 05.06.2005
Antecu` are unele probleme la reviziile mai vechi, dar este cea mai silentioasa dintre ele.
De tagan nu prea stiu detalii. Akasa are electronica enhance, de marca foarte buna cu eficenta similara Neo HE-ului.

Pana una alta, eu as alege Akasa sau direct un Seasonic S-12, chiar daca nu-i modular, cablurile se pot ascunde foarte usor, mai ales intr-o carcasa brand.

#15
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
uite aici niste detalii despre tagan :) Tagan
eu mi'am luat un DualEngine de 500W si din exterior pare solida si bine facuta.
modelul asta are 2 vent de 8, unul la in spate si unul in fata.
inca nu am testat'o, ca nu e gata noua carcasa, dar din ce am citit pe net, e silentioasa.

#16
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.04.2003
Nu stiu daca 500 W imi sunt necesari. Asta e pt calculatoare dual core cu 2 placi sli si alte minunatii. Pe sistemul meu cred ca si una de 300 ar merge brici. Insa imi iau de 430 ca daca fac un upgrade...
Vroiam si silentioasa si eficienta si modulara dar... nu poti sa le ai pe toate. La silentiozitate si eficienta Seasonicul e mai bun, daca vreau si modularitate ma gandeam spre Antec. Adica daca tot dau 2-3 mil pe o sursa cu toate ca mergea si una de 500 mii macar sa aiba de toate.

#17
mascotzel

mascotzel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,130
  • Înscris: 07.06.2006
2-3 milioane pe o sursa modulara n-o sa dai
o sursa buna modulara e Corsair HX520,Seasonic inside

#18
proxtu

proxtu

    fativore

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,451
  • Înscris: 12.02.2006
pai la banii astia ar merge asa ceva: Enermax ELT400AWT

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate