Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

SOBE de teracota

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
3892 replies to this topic

#1513
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

 costicamacovei, on 7th February 2012, 19:51, said:

buna
am si eu o rugaminte cine ma poate ajuta cu schita la o soba pe colt mai exact cum se fac fumurile
multumesc
    Cam asa ar arata, mai multe variante. La varianta cu cifrele in paranteza  se pot face 7 fumuri dar comunicarea intre 1 si 2 se face pe sus   si trebuie facut canal de comunicare. Iti recomand sa faci cu 5 dar din caramida rosie  6,5/12/24 cm sau mai mari,barem pentru spate (4 si 5)

Attached Files



#1514
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009

 BarbuN, on 8th August 2011, 14:29, said:

RASPUNS:
1. Daca ati fi citit postari anterioare ale subsemnatului ati fi citit ca niciodata, repet niciodata nu voi da detalii privind constructia efectiva a unei sobe. Am spus-o de mai multe ori, asta o fac din respect pentru sobari si apoi nu-mi doresc asumarea unor riscuri ulterioare. Asta e ! Nu voi incuraja sub nicio forma amatorismul in constructia sobelor si in interventii ulterioare asupra lor. Constructia unei sobe nu se poate compara cu spre ex. montajul de placi pentru pereti si pardoseli ( fostele candva faiante si gresii ceramice), montajul de placi de rigips sau zugravitul, operatiuni la care din pacate "toti ne pricepem" si unii dintre noi o facem chiar pentru bani, declarandu-ne specialisti in aste meserii. Constructia unei sobe cere unele conostinte prealabile. In general sobarii se formeaza provenind dintre zidari.Prin constructia ei sau prin interventii ulterioare se poate pune in pericol viata oamenilor. Chiar daca ma repet mai precizez inca odata ca un sobar bun apare dupa cca 8-9 ani de lucru efectiv, la inceput lucrand ca ajutor pe langa un sobar ff.bun. Din acest motiv sustin ca un sobar autorizat( PFA) trebuie sa lucreze in echipa cu un ajutor de sobar, ajutor care ulterior poate deveni sobar independent. Sobarul trebuie sa fie atent la toate detaliile de executie a sobei sa nu-si piarda timpul cu lucruri marunte.   Ajutorul face mortarul de pamant, cara umplutura de nisip acolo unde-i cazul, taie cu flexul in curtea casei , piesele insemnate de sobar, sficuieste cu lut interiorul sobei, chituieste si "lustruieste" soba si in final face curatenie in camera in care s-a construit soba. Proba finala a sobei cu foc facut din cateva surcele o face sobarul. Asa am invatat si eu sa construiesc-reconstruiesc sobe sau sa refac fumurile distruse in plina iarna inainte de a deveni inginer. Tata, DUMNEZEU sa-l odihneasac, platea cu lemne ( fiind padurar de profesie) ca eu sa invat de mic o meserie. SOBELE de TERACOTA m-a pasionat totdeauna. Asta m-a ajutat mai tarziu in proiectarea unor capacitati de productie de profil, in fabricatia  practica a pieselor ceramice pentru sobe.
2. Forumul mai este si o modalitate de a mai afle cate ceva de catre sobarii care-si fac zilnic meseria si din asta traiesc.
3. Forumul este si o modalitate de documentatie primara pentru studentii de la acele facultati care au cursuri de cuptoare, soba este privita ca un cuptor ( primesc multe mesaje personale sa-i ajut in realizarea unor proiecte de an in domenii unde nu gasesc niciun fel de notiuni elementare).
4. Forumul mai este si o modalitate de a le sugera unora dintre semenii nostri sa respecte regulile de baza ale democratiei : " sa nu realizeze nimic care sa puna in pericol propria-i viata sau pe cea a celorlalti !"
5. Forumul nu-i facut sa dea sfaturi complete si sigure in realizarea a ceva. Cel mult ne spunem parerea care pana la o limita nu ne implica responsabilitatea individuala juridica. Este un breimstorming: ce parere avem despre... Cum poti fi implicat ? Simplu: " am realizat sau construit exact cum a scris d-l.... Deci vina e a d-lui ca am realizat dupa schita data de el.... ". Alceva sunt exprimari de genul : " eu cam asa as face lucrul asta...In loc de...parca as face asa...".
4. In domeniul sobelor sfatul meu este sa apelati, chiar pentru curatarea lor cu atat mai mult refacerea sobei, la un sobar experimentat.  Stiati ca refacerea unei sobe este in cele mai multe cazuri mai dificil de construit decat o soba noua ? VIATA NU ARE PRET ! Cunosc bine vorba romaneasca: " n-o sa se intample tocmai mie !".
5. Ori de cate ori a trebuit sa apelez la cuvinte tehnice de minima cunoastere si care sigur n-a fost teorie, mi-am cerut scuze ptr.asta, stiind ca multi nu pot intelege !
6. In final: imi cer scuze stimate domn ca nu dau nici pe forum si nici prin e-maill personal, sfaturi concrete, poze, schite "babesti" cum se construieste sau se  reface o soba de teracota. Va previn ca, fie vorba intre noi, democratia implica si costuri ! Numai in societatea socialista, pe asta am trait-o ca pe cea comunista nu stiu cum arata, parea sa fie totul gratuit  sau ca avem iluzia ca aproape totul primim gratuit ! PUNCT !

Sa auzim de bine !
Ing.B.D.Nitu




RUSINICA pentru ce ai postat
niciodata, repet niciodata nu voi da detalii privind constructia efectiva a unei sobe. Am spus-o de mai multe ori, asta o fac din respect pentru sobari si apoi nu-mi doresc asumarea unor riscuri ulterioare.

Te ROG nu mai posta daca nu ajuti cu sfaturi si fotografii de la lucrarile DVS

2. Forumul mai este si o modalitate de a mai afle cate ceva de catre sobarii care-si fac zilnic meseria si din asta traiesc.
RUSINICA si pentru aceasta "IMPRESIE"

Domnule "profesor" te rog sa-ti amintesti ca aici posteaza oameni care au nevoie de ajutor si NU este un forum numai pentru cei " specializati" Va rog, mai ales pe Moderator sa se faca o sectiune unde discuata cei in "meserie"
Consider ca ai depasit nivelul bunului simt
  
  Cu respect Vasile Met

#1515
csomi

csomi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,984
  • Înscris: 08.01.2010
Domnule Vasilemet.

Dupa cum a scris si Dl ing.Nitu , aceasta meserie nu se invata de pe o zi pe alta, il sustin in afirmatia aceasta, si este adevarat ca executia unei sobe bune necesita  multa experienta si foarte mare raspundere, soba nu este numai un obiect de desing ca si un dulap, aceasta trebuie sa functioneze fara probleme, sa ofere comfortul dorit, sa se poata desfasura in jurul ei in siguranta activitatile casnice si de odihna.
La construirea unei sobe se iau in considerare multe aspecte, cum ar fi :, necesitatea termica a incaperi, a casei, partitionarea incaperilor, pozitionarea sobei, pozitia cosului,tipul cosului, diametrul interior a cosului,in unele cazuri si lungimea cosului, baza de sustinere a sobei, etc, etc . Sint informatii care se afla numai dupa o "expertiza" la fata locului dupa care se poate calcula, proiecta, planifica si declara cu siguranta ca constructia respectiva va face fata necesitatilor impuse.
Daca nu primiti un raspuns sau un sfat corespunzator pt dumneavoastra de la o persoana, eu spun ca nu e nici o problema, poate o va da altcineva, dar nu uitati ca un sfat sau un raspuns la problema orcaruia, se cere, poate frumos, dar eu cred ca raspunsul sau  sfatul nu este cu conditie obligatorie.

Cu respect, Csomi

Edited by scheleton, 08 February 2012 - 08:55.


#1516
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 csomi, on 8th February 2012, 10:39, said:

sfatul nu este cu conditie obligatorie...
merci csomi pt. interventie -ai dreptate in totalitate.
Daca scriam eu, se interpreta ca iau partea unuia sau altuia...

Suntem un forum, deci o comunitate umana (virtuala) -discutam, schimbam pareri si daca ne intelegem, e bine. Daca nu -asta e.
(nu numai ca nu pot sa-i dau dreptate lui vasilemet, trebuie chiar sa remarc ca mesajul sau e de fapt un atac la persoana.. Dar probabil ca exista explicatii pt. aceasta, am inceput sa ma obisnuiesc cu orgoliile din domeniul Sobarilor).

Ok, mergem inainte cu optimism si  ..cooperare.  :peacefingers:

Edited by scheleton, 08 February 2012 - 09:00.


#1517
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 vasilemet, on 7th February 2012, 21:48, said:

RUSINICA pentru ce ai postat
niciodata, repet niciodata nu voi da detalii privind constructia efectiva a unei sobe. Am spus-o de mai multe ori, asta o fac din respect pentru sobari si apoi nu-mi doresc asumarea unor riscuri ulterioare.

Te ROG nu mai posta daca nu ajuti cu sfaturi si fotografii de la lucrarile DVS

2. Forumul mai este si o modalitate de a mai afle cate ceva de catre sobarii care-si fac zilnic meseria si din asta traiesc.
RUSINICA si pentru aceasta "IMPRESIE"
Domnule "profesor" te rog sa-ti amintesti ca aici posteaza oameni care au nevoie de ajutor si NU este un forum numai pentru cei " specializati" Va rog, mai ales pe Moderator sa se faca o sectiune unde discuata cei in "meserie"
Consider ca ai depasit nivelul bunului simt
Cu respect Vasile Met
RASPUNS:
"Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune ! "
"Explozia" acestui "razboinic" al forumului vine ca urmare a urmatoarelor:
Pe PM i-am raspuns politicos ca nu-i pot transmite la solicitarea sa, contra cost, o copie a MANUALUL SOBARULUI ed.1952, avand o hotarare judecatoreasca prin care mi se interzice "EDITAREA, TRANSCRIEREA si RASPANDIREA SCRISA " a acestui manual. Aceasta a fost ca urmare a intentiei de retiparire a acestui manual cu multi ani in urma, iar actiunea in instanta a fost facuta de unii asa zisi mostenitori ai unuia dintre posibilii coautorii ai manualului. N-a fost nicio proba in dosar care sa ateste acest lucru. Am precizat ca acest manual nu are autori nominalizati, iar tiparirea s-a facut prin Ed.Tehnica, eu avand avizul scris de principiu al acesteia.
Aceasta pe de o parte.
Pe de alta parte detin manualul in original intr-un singur exemplar, legat printr-un cadou facut de un legator din Timisoara prin 1975 in coperti din piele de bivol si orice indoire a ei o poate distruge. Si la urma urmei nici nu-i cine stie ce carte. Nici azi nu cunosc modalitatea prin care s-a tiparit acest manual. Banuiala vaga o am ca ar fi aceeasi autori ai Manualului sobarului si cosarului, arh.Hopu si ing.Moian, dar nu sunt sigur.Pe ei nu i-am cunoscut niciodata si nu stiu unde si ce au practicat si lucrat.
Acesta este modul prin care d-lui isi exprima frustarea de a nu obtine ceva chiar si "contra cost".
  Nu asa se invata meseria de sobar, ci trudind ani si ani de zile cu mainile goale in mortar de pamant si nisip, prin ger,frig sau caldura insuportabila, cu pielea palmelor crapata sau roasa de nisip,tremurand sau nadusind, inspirand praf, mult praf, carand geanta cu scule in spate, schimband beneficiarii de la o zi la alta, mancat sau nemancat, mergand pe drumuri asfaltate sau pline cu noroi, prin ploaie sau omat, band apa calda de la o chiuveta sau rece dintr-o fantana,plecand de acasa dimineata si nestiind cand vii, fiind admirat sau injurat ! Asta-i o meserie care sigur nu se invata din carti. Este o meserie care poate sa-ti aduca satisfactii, bani sau deznadejde, tristete, saracie sau umilire.Este o meserie in care gustul berii il simti poate numai duminica la masa cu ai tai.
Este in schimb o meserie de a carei pasiune daca o practici o viata intreaga nu scapi decat la moarte.

Ing.B.D.Nitu


 csomi, on 8th February 2012, 08:39, said:

..
Domnule Csaby,
Nu stiu daca stiati, dar in sfarsit  Sectia de teracota de la Bistrita a fost "extrasa" din TERAPLAST, specializata in mase plastice si vanduta unui afacerist local.Nu-l cunosc personal dar stiu ca nu-i prea bogat. Din ce ar castiga din vanzarea de sobe intr-un an vrea sa plateasca ceea ce a cumparat. Mi s-a spus ca incepe sa faca deja restructurari de oameni si asta nu-i bine. L-ar fi adus ca sef de unitate din nou pe sing.Norocel si-l curteaza si pe ing.Bala dupa ce acesta a pus pe roate si investitia de la Livezile-Bistrita. Asta ar fi chiar bine.Sper ca noul proprietar sa realizeze si ceva investitii, altfel se alge praful si de aceasta capacitate de productie de teracota.Ar fi chiar pacat !
O zi buna,
Ing.B.D.Nitu

Edited by scheleton, 08 February 2012 - 11:12.


#1518
csomi

csomi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,984
  • Înscris: 08.01.2010
Nu stiam de acesta afacere in legatura cu Sectia de teracota din Bistrita. Sper sa ii reuseasca planurile de achitare asa cum is doreste prprietarul, A-s fi foarte bucuros daca acesti specialist dl.sing. Norocel cu atitudinea lui "severa"  :rolleyes: si dl. ing Bala cu experienta din domeniu, sa poata aduce aceasta productie la nivelul de calitate si productie a anilor '80.
Speram sa le auzim de bine si prosperare, este si interesul nostru tuturor ca aceasta fabrica sa nu fie data uitarii, care intrun fel poate duce si la sustinerea acestei traditii, meserii.
Va multumesc pt detalii, si daca mai aflati amanunte m-ar intersa.
Acum citeva saptamini am cerut domnului Zegrean o lista de preturi informativa a cahlelor de teracota produse de Livezile, pt ca sa auzit  prin Ungaria si de teracota de Bistrita.

Cu mult respect, Csomi

Edited by scheleton, 08 February 2012 - 12:22.


#1519
divinewind

divinewind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 516
  • Înscris: 06.11.2006
Nu stiu de ce se  solicita poze sau sfaturi daca omul nu vrea sa le dea. Este dreptul oricui sa faca ce vrea cu gandurile si cu viata lui. De ce insistati? Fiecare participa cu ce poate la acest topic si nu cred ca trebuie cineva fortat sau obligat...nu sunt suficiente informatii? Informatia este putere si nu e gratuita si se obtinea inainte de internet foarte greu...nu e de inteles ca nu oricine vrea sa-si posteze experienta de o viata in cateva fraze?
Si eu doresc informatii dar doar oferite din toaata inima altfel consider ca este un furt. Stiu bine ca o informatie in plus sau in minus poate sa ruineze o intreaga afacere...sa nu ne ascundem dupa deget.
Am inceput sa-mi construiesc o teracota singur si oamenii de aici m-au ajutat. Nu e terminata inca ptr ca a venit frigul si m-am oprit dar exista o bransa intreaga , dupa cate vad, in domeniu si toata munca lor trebuie respectata.

Eu va multumesc si nu am vrut sa supar pe nimeni doar ca fiecare om are un liber arbitru pe care nu cred ca il poate incalca nimeni.


D-l Vasile mi-a dat si ajutor pe pm deci chiar nu vreau sa supar pe nimeni.


Cand au vazut vecinii ca vreau sa fac singur teracota si vin cu idei ciudate, gen sobe de zidarie, s-au retras incet, sperand ca trebuia sa-i platesc pe ei iar daca o fac singur deja sunt un mic proscris. Asa ca fecare sfat de aici este foarte pretios si il tratez ca atare.

Edited by divinewind, 08 February 2012 - 13:29.


#1520
maryus315

maryus315

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 21.02.2007
Cum e cu facutul de teracote..dupa modele de pe net..ca afacere de ocazie ?

  Eu mie mi-am facut, am desfacut si refacut de cateva ori pentru a testa variante. La altii (desi mi s-a cerut contracost) nu ma bag. Odata pentru ca nu sunt calificat pentru asta si nu vreau sa pun viata altora in pericol. Eu am facut-o pe a mea, o cunosc, stiu multe despre cum trebuie folosita, curatata, alimentata, etc. Sa faci la altii? Mai stiu eu cum o foloseste ala? Sa doarma cu subarul inchis si cu jar in soba si sa vina sa-mi bata la usa procuratura? Ma lipsesc.
  Sunt autorizat ISCIR (RSVTI) si stiu ce inseamna o prescriptie technica, stiu ce inseamna ca raspunzi patrimonial, penal...ce inseamna sa vina procurorul si sa deschida dosar penal si sa dai cu subsemnatul despre ce fac altii desii tu treaba ti-ai facut-o ireprosabil. Eu pentru actiunile mele raspund, dar pentru ale altora..mai bine sa dorm linistit acasa langa nevasta!


Dar e democratie si toata lumea se pricepe la toate. Totusi a nu se confunda cu anarhia.

#1521
Pano

Pano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 07.02.2012
Buna ziua, sunt nou pe forum si daca gresesc cu ceva va rog sa ma scuzati;daca ma poate ajuta cineva, va rog ,as vrea sa aflu mai multe despre dimensiunile corecte ale fumurilor la o soba normala.mentionez ca am facut cateva sobe,dar unele sau infundat in-trun an.banuiesc ca are legatura cu fumurile.multumesc.

#1522
antoniosrl

antoniosrl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 258
  • Înscris: 21.02.2010
se infunda pentru ca depinde si ce arzi in soba , oricum scutura-le si tu mai des...

#1523
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,683
  • Înscris: 23.01.2010

Quote

Nu asa se invata meseria de sobar, ci trudind ani si ani de zile cu mainile goale in mortar de pamant si nisip, prin ger,frig sau caldura insuportabila, cu pielea palmelor crapata sau roasa de nisip,tremurand sau nadusind, inspirand praf, mult praf, carand geanta cu scule in spate, schimband beneficiarii de la o zi la alta, mancat sau nemancat, mergand pe drumuri asfaltate sau pline cu noroi, prin ploaie sau omat, band apa calda de la o chiuveta sau rece dintr-o fantana,plecand de acasa dimineata si nestiind cand vii, fiind admirat sau injurat ! Asta-i o meserie care sigur nu se invata din carti. Este o meserie care poate sa-ti aduca satisfactii, bani sau deznadejde, tristete, saracie sau umilire.Este o meserie in care gustul berii il simti poate numai duminica la masa cu ai tai. Este in schimb o meserie de a carei pasiune daca o practici o viata intreaga nu scapi decat la moarte.
Frumos, adevarat si corect
De 1000 de ori felicitari
Sanatate si spor!
:first:

Edited by scheleton, 08 February 2012 - 22:43.


#1524
Pano

Pano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 07.02.2012
Salutare oameni buni...as vrea neaparat sa fac niste cursuri daca se mai fac asa ceva,niste cursuri in ale sobaritului sau de unde pot invata mai mult...in zona olteniei de unde sunt eu am luat legatura cu cativa sobari dar nu dau toate detaliile chiar am vrut sa lucrez cu unul din ei ca saraol binenteles,chiar si fara bani,doar sa pot invata ceva.Nu a vrut.Or ce ajutor este bine venit.

#1525
maryus315

maryus315

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 21.02.2007

 Pano, on 12th February 2012, 17:43, said:

Salutare oameni buni...as vrea neaparat sa fac niste cursuri daca se mai fac asa ceva,niste cursuri in ale sobaritului sau de unde pot invata mai mult...in zona olteniei de unde sunt eu am luat legatura cu cativa sobari dar nu dau toate detaliile chiar am vrut sa lucrez cu unul din ei ca saraol binenteles,chiar si fara bani,doar sa pot invata ceva.Nu a vrut.Or ce ajutor este bine venit.

he he, evident ca nu a vrut. Doar nu era sa dea painea de la gura :)   Greu poti sa inveti ceva prin trial & error de unul singur, greu de facut numai dupa carti. Dintr-o intamplare am avut ocazia sa stau de vorba la o "betivaneala" de sarbatori cu un sobar autentic, cu scoala facauta pe vremuri de mult trecute. A terminat scoala (cu zeci de sobe din scoli curatete sau refacute sub ochiul maistrilor) si cand l-au luat in armata a ajuns la Bucuresti la reconstructie (tocmai ce fusese cutremurul). Multe smecherii zicea tipul. De ex: lasa intre fumul 2 si 5 o gaura cat "sa intre un ou mic de gaina" pentru ca soba sa nu afume daca hornul nu are tragere buna, face ce face si-l pune pe om sa cheme iar hornarul (e un orasel mic si sa afle cat de des se curata hornul) ca sa-i spuna beneficiarului clar ca daca nu-si curata hornul calumea el nu raspunde, pune cate 3 cleme in loc de doua (sa fie mai bine legate), lucreaza numai singur, nu se apuca de treaba pana omul nu da jumatate din bani avans.
  Mie chestiile mi s-au parut de bun simt, iar cand i-am explicat de sobe in clopote, rost uscat, etc zicea ca el nu are chef sa experimenteze, el asa le-a invatat, - asa le face ca merg bine asa cum sunt. Zicea ca la inceput musai sa inveti sa le cureti calumea, apoi sa le repari si abia apoi cand faci constructia efectiv cu mainile tale stii de ce se pune mai mult nisip in argila in partea de sus a sobei, de ce se bate cu ciocanul in caramizi, etc, etc si o faci astfel incat sa nu mai ai treaba cu ea decat sa o cureti.
  PS La nenea ii placeau taaaare mult lichidele..  :thumbdown: Socrii imi spuneau ca si sobarul de prin zona tot..asemanator in obiceiuri..

#1526
rath_romania

rath_romania

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.02.2012
Buna seara ma adresez persoanelor  care construiesc sobe ,sobe de teracota si cuptoare pizza, gratare de curte si etc ,am citit printre altele ca majoritatea care vor sa construiasca asa ceva nu stiu ce materiale se folosesc pentru asemenea lucrari.
Pentru asa ceva exista mortare refractare rezistente la temperaturi inalte(1100-1700c)adezivi,tencuieli,gleturi,rosturi(diferite culori)izolatii,placi samota de dimensiuni mari exemplu 1000x500x30 sau la grosime de 40mm.Materialele aceste sunt de productie austriaca de la firma Rath care este lider mondial in asemenea materialelor.Cei care sunt interesati va stam la dispozitie.Puteti intra pe www.rath.at si orice se poate cumpara din depozitul din mures





PS -si nu se mai foloseste in occident lut si pamant la contruirea sobelor :thumbup:

Attached Files



#1527
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,683
  • Înscris: 23.01.2010

 rath_romania, on 12th February 2012, 22:37, said:

.Puteti intra pe www.rath.at si orice se poate cumpara din depozitul din mures

PS -si nu se mai foloseste in occident lut si pamant la contruirea sobelor :thumbup:

Gratis nimic??ce drac" dom"le se foloseste lut si nisip ca nu costa nimic.

#1528
maryus315

maryus315

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 21.02.2007

 rath_romania, on 12th February 2012, 22:37, said:

placi samota de dimensiuni mari exemplu 1000x500x30 sau la grosime de 40mm...... etc, etc, este lider mondial in asemenea materialelor.


PS -si nu se mai foloseste in occident lut si pamant la contruirea sobelor :thumbup:

ei, pentru placile alea mari de samota as zice sa nu-ti stearga reclama, dar numai daca aduceti mai mari si mai groase :) .
Cu liderii mondiali ne-am lamurit fiecare, cred, fiecare.

PS. desfa matale o soba de teracota facuta cu mortar refractar si refoloseste materialele. Iti urez..mult succes  :deadtongue:

PS2. Daca tii neaparat cred ca pot sa arat ca doar din argila si nisip poti face caramizi care apoi sa le faci intr-o soba de caramizi folosind ca liant argila si nisip. In afara de usi si gratar nu ai nevoie de nimic "din afara curtii". Evident ca virgula  caramizile nu se compara cu cele produse industrial dar trebuie sa nici nu sarim in cealalta extrema si sa zicem ca pentru o soba de teracota ai nevoie de X lider mondial in lianti si refractare altfel..

Edited by maryus315, 12 February 2012 - 23:45.


#1529
csomi

csomi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,984
  • Înscris: 08.01.2010

 maryus315, on 12th February 2012, 22:39, said:

ei, pentru placile alea mari de samota as zice sa nu-ti stearga reclama, dar numai daca aduceti mai mari si mai groase :) .
Cu liderii mondiali ne-am lamurit fiecare, cred, fiecare.

PS. desfa matale o soba de teracota facuta cu mortar refractar si refoloseste materialele. Iti urez..mult succes  :deadtongue:

PS2. Daca tii neaparat cred ca pot sa arat ca doar din argila si nisip poti face caramizi care apoi sa le faci intr-o soba de caramizi folosind ca liant argila si nisip. In afara de usi si gratar nu ai nevoie de nimic "din afara curtii". Evident ca virgula  caramizile nu se compara cu cele produse industrial dar trebuie sa nici nu sarim in cealalta extrema si sa zicem ca pentru o soba de teracota ai nevoie de X lider mondial in lianti si refractare altfel..

Dl. Maryus315

Va sustin in legatura ca o soba poate fi facuta doar din argila si nisip, mortarele-adezivele refractare pot fi si pe baza de argila dar si pe baza de ciment refractar cu continut de samot , in unele cazuri cu recomandarea adausului de silicat de sodiu, Folosirea acestor materiale refractare,  le folosesc doar la focare, la caramizile refractare,  la remontarea unei sobe de teracota, dupa 10-15 ani, eu folosesc caramizi noi.

Cu respect, Csomi

Edited by csomi, 13 February 2012 - 10:04.


#1530
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

 Pano, on 12th February 2012, 17:43, said:

Salutare oameni buni...as vrea neaparat sa fac niste cursuri daca se mai fac asa ceva,niste cursuri in ale sobaritului sau de unde pot invata mai mult...in zona olteniei de unde sunt eu am luat legatura cu cativa sobari dar nu dau toate detaliile chiar am vrut sa lucrez cu unul din ei ca saraol binenteles,chiar si fara bani,doar sa pot invata ceva.Nu a vrut.Or ce ajutor este bine venit.


din ce zona a Olteniei esti d-le?   eventual localitatea.   Ar fi bine sa citesti  sa notezi ce te intereseaza  din cartea sobaruluyi postata de Google ,  si apoi vii si  pui intrebari, ca daca iti impuiem capuyl cu toate prostiile   te zapacim .Mai spune tu cum ai facut fumurile, ce fel de cos ai avut cum l-ai controlat si cit  de mincinosi sunt  benefeiciarii de taracote.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate