Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#793
dyana25

dyana25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,584
  • Înscris: 05.08.2008
Ok, o sa incerc sa fiu eu mai matura - e clar ca tu nu esti - si sa renunt la disputa cu tine.

Edited by dyana25, 24 May 2013 - 14:17.


#794
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 13:01, said:

Si daca nu o sa vi le dau o sa considerati ca v-am mintit, sau o sa ma credeti pe cuvant ca nu vreau sa fac publice anumite site-uri la care este abonata firma la care lucrez? Altfel, v-am dat deja si exemple de caractere copiate de pe acelea.
Ați spus că pe unele situri nu puteți lăsa mesaje decît fără diacritice. Acum îmi spuneți că e vorba de situri la care este abonată firma unde lucrați. Înțeleg deci că lucrați la o firmă care se ocupă cu lăsatul de mesaje pe forumuri. Grozav. Și mai spuneți că nu vreți să le faceți publice. Și vreți ca eu să vă cred pe cuvînt, ca și cum ceea ce spuneți ar fi plauzibil. Sau ca și cum pînă acum mi-ați fi inspirat vreun fel de încredere. E uluitor.

Iar dovada ar fi acele grupuri de caractere, pe care le pot genera foarte ușor și eu dacă schimb codarea paginii. Și pentru că eu spre deosebire de dumneavoastră îmi și dovedesc afirmațiile, iată cum arată articolul de la Wikipedia despre România dacă e afișat cu o codare schimbată:

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre.[4] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

Ca să vă răspund direct la întrebare: fie ne spuneți minciuni, fie aveți un calculator setat prost (n-o fi venit Academia să vi-l seteze). Încă nu ne-ați arătat nici un sit de internet unde vizitatorii nu pot lăsa mesaje cu diacritice și sînt nevoiți să le scrie fără. Asemenea situri or mai fi existînd ele prin vreun cotlon al internetului, dar sînt atît de rare încît nu pot constitui un motiv suficient ca lumea să scrie peste tot fără diacritice.

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 13:01, said:

Softpedia e toleranta in ceea ce priveste scrierea si respectiv eu profit de generozitatea si bunavointa adminilor.
Ați răspuns la altă întrebare, pe care eu n-am pus-o niciodată. Vă întrebasem de ce, dacă la Softpedia softul vă permite să scrieți cu diacritice, preferați totuși să scrieți fără.

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 13:01, said:

Nu-s obligata sa raspund la toate intrebarile, ca nu sunt la ancheta. Dar in caz ca va intereseaza ceva in mod special, nu ma supar daca repetati intrebarea la care va intereseaza foarte mult sa va raspund, mai ales daca o sa mi-o solicitati si frumos.
Nu v-a obligat, doamnă, nimeni! Ce tot îi dați zor cu obligatul și cu impusul? Ați venit să participați la o discuție, ați făcut niște afirmații stranii și acum refuzați să vi le susțineți. Într-o discuție rațională asta nu se face. Fiecare e dator să-și demonstreze afirmațiile, mai ales dacă i se cere. Ce naiba, dumneavoastră știți mai bine regulile dialogului decît mine, nu?

Bine, repet întrebările, pentru eventualitatea că pînă acum nu le-am exprimat pe înțeles:

1. Ce situri de internet cunoașteți unde utilizatorii nu pot lăsa mesaje scrise cu diacritice?

2. La Softpedia nu sînt probleme cu diacriticele. Atunci ce motiv aveți să scrieți fără?

Vă rog frumos să răspundeți.

#795
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007

Quote

Din cite se vede neintelegerile in dialog nu se datoreaza diacriticelor, ci interpretarilor intentionate

In mesajul meu de mai sus asta am scos in evidenta,diferenta dintre "moft si vina".Cacialmaua interpretarilor.

Edited by Ulpiatraiana, 24 May 2013 - 16:49.


#796
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,692
  • Înscris: 07.07.2006

View PostAdiJapan, on 24 mai 2013 - 15:32, said:

  Asemenea situri or mai fi existînd ele prin vreun cotlon al internetului, dar sînt atît de rare încît nu pot constitui un motiv suficient ca lumea să scrie peste tot fără diacritice.
Până nu demult, un asemenea sait era și marele mail.yahoo.com care se încăpățâna să afișeze contentul în iso8859-1 ca și opțiune implicită. Mailurile care veneau către vreo adresă yahoo cu un antet de genul "Content-Type: Text/Plain; charset="utf-8"" erau invariabil afișate aiurea. Mulți își setează encodingul browserului pe 'default' - adică ceea ce specifică serverul în content-type. Iar problemele apar când o pagină conține juma de text encodat central european, iar cealaltă jumate eastern european, în condițiile în care unicode-ul ar mulțumi și capra și varza șamd. Din fericire asemenea saituri sunt puține spre deloc.

#797
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postgigel de hohenţolărn, on 24 mai 2013 - 16:40, said:

Până nu demult, un asemenea sait era şi marele mail.yahoo.com care se încăpăţâna să afişeze contentul în iso8859-1 ca şi opţiune implicită. Mailurile care veneau către vreo adresă yahoo cu un antet de genul "Content-Type: Text/Plain; charset="utf-8"" erau invariabil afişate aiurea. Mulţi îşi setează encodingul browserului pe 'default' - adică ceea ce specifică serverul în content-type. Iar problemele apar când o pagină conţine juma de text encodat central european, iar cealaltă jumate eastern european, în condiţiile în care unicode-ul ar mulţumi şi capra şi varza şamd. Din fericire asemenea saituri sunt puţine spre deloc.
Așa este. Eu am cont de e-mail pe Yahoo din 2001 și la început eram nevoit să scriu fără diacritice, pentru că chiar dacă la mine se afișau bine cel puțin o parte din destinatari îmi spuneau că văd pătrățele sau semne de întrebare. Așa că am scris fără diacritice. (Probleme similare apăreau și cînd scriam în japoneză, pentru că japoneza are vreo trei codări principale și Yahoo le făcea ghiveci; trebuia să țin minte fiecărui destinatar ce codare i se potrivește.)

Dar problemele s-au rezolvat de cîțiva ani buni și la Yahoo, probabil de prin 2006–2007, la puțină vreme după ce și la Wikipedia s-a putut scrie ușor cu diacritice (de prin 2005). Eu n-am mai scris e-mailuri fără diacritice de atunci decît de pe telefoane mobile vechi. La Softpedia sînt înscris din 2006 și deja se putea scrie cu diacritice. Astăzi mai scriu fără diacritice numai în cîteva programe de pe calculatorul meu care nu suportă decît ASCII (Matlab, Origin, Arduino și cam atît). În rest, adică vreo 99%, tot ce scriu în română e cu diacritice. Pe internet 100%.

Prin comparație, acum vreo 20 de ani cam jumătate din ce scriam pe calculator era fără diacritice, iar e-mailurile erau toate fără, dar pe GeoCities aveam pagină scrisă cu.

#798
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,692
  • Înscris: 07.07.2006
Mai sunt probleme cu caracterele ș(s cu virgulă) şi ț(t cu virgulă) pe anumite staţii windows. Pe cale de consecinţă foarte multe texte scrise în română s-au propagat pe net în forma lor cu sedilă - adică ş şi ţ (formă pe care şi eu o utilizez, tocmai din această cauză). Problema diacriticelor apare mai ales în textele ştiinţifice, unde mulţi autori români aleg variantele fără diacritice ale numelor. În general mai toţi autorii din europa de est renunţă la diacritice, nu doar românii. În general căutările cu ş şi s nu returnează rezultate prea diferite, asta dacă se apelează la serviciile guagăl.com. La bing.com sunt diferenţe majore între căutările cu ş, s, sau ș de par examplu. La guagăl apar diferenţe între ș şi ş, dar nu notabile. Asta doar aşa, de par examplu. Una peste alta e cert că variantele cu virguliţă încă nu au prins, iar netul geme de texte scrise-n româneasca cu ş/ţ cu sedilă. Să nu mai pomenesc de documentele oficiale scrise cu aceeaşi grafie.

View PostAdiJapan, on 24 mai 2013 - 17:31, said:

  Eu n-am mai scris e-mailuri fără diacritice de atunci decît de pe telefoane mobile vechi.
Eu nu scriu niciodată texte cu diacritice de pe telefon. Primo, e mai scump, în cazul sms-urilor, şi secunod, e mult mai costisitor ca şi timp.

#799
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostAdiJapan, on 24 mai 2013 - 15:32, said:

Ați spus că pe unele situri nu puteți lăsa mesaje decît fără diacritice. Acum îmi spuneți că e vorba de situri la care este abonată firma unde lucrați.

Înțeleg deci că lucrați la o firmă care se ocupă cu lăsatul de mesaje pe forumuri. Grozav. Și mai spuneți că nu vreți să le faceți publice. Și vreți ca eu să vă cred pe cuvînt, ca și cum ceea ce spuneți ar fi plauzibil. Sau ca și cum pînă acum mi-ați fi inspirat vreun fel de încredere. E uluitor.



Domnule, nu va suparati, dar ati luat-o razna de tot. Credeti sau nu, tot ce v-am spus este si posibil si adevarat. Chiar nu-i problema mea daca nu puteti sa ma credeti.

A, si chiar ma doare la basca daca va deranjeaza ca nu folosesc diacriticele pe forum, tot atat cat si pe altii ii doare la basca, de normele privitoare la diacritice stabilite prin votul academicienilor pentru toti romanii in '93...

#800
dyana25

dyana25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,584
  • Înscris: 05.08.2008

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 21:20, said:

A, si chiar ma doare la basca daca va deranjeaza ca nu folosesc diacriticele pe forum
Trebuia sa spui asa de la inceput.

#801
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 21:20, said:

Domnule, nu va suparati, dar ati luat-o razna de tot. Credeti sau nu, tot ce v-am spus este si posibil si adevarat. Chiar nu-i problema mea daca nu puteti sa ma credeti.
Cînd cineva cere dovezi pentru afirmații neverosimile nu se cheamă că „a luat-o razna de tot”. Asta a fost o insultă gratuită, care nici măcar din punct de vedere retoric nu v-a folosit la nimic.

Sînteți în continuare datoare cu exemple de situri unde nu se pot lăsa mesaje cu diacritice. Dacă siturile alea sînt un așa mare secret de serviciu, atunci spuneți-mi măcar ce proporție reprezintă ele din internetul dumneavoastră. Că din internetul meu ele reprezintă 0%. Dar poate trăiesc eu pe altă lume.

View Postkaruna, on 24 mai 2013 - 21:20, said:

A, si chiar ma doare la basca daca va deranjeaza ca nu folosesc diacriticele pe forum, tot atat cat si pe altii ii doare la basca, de normele privitoare la diacritice stabilite prin votul academicienilor pentru toti romanii in '93...
Am zis eu undeva că mă deranjează scrisul dumneavoastră fără diacritice? Arătați-mi! Eu nu particip la discuția asta ca să vă critic pentru asta --- v-am spus deja: dacă nu vreți, nu vreți și gata ---, ci ca să contest „justificarea” pe care ați dat-o scrisului fără diacritice, și anume că cică ar fi din cauza siturilor unde nu se poate scrie cu. Aia nu e justificare, ci moft, cel puțin pînă o demonstrați.

Vă reamintesc că la întrebarea „De ce majoritatea nu folosesc diacritice?” ați răspuns: „Pentru ca exista o serie de site-uri care nu le recunosc si, respectiv, mesajele in care ai introduce diacriticele ar arata in final groaznic”.

Eu asta contest și susțin că e moft. Și e moft nu numai acum, în 2013, ci de mai mulți ani încoace. Pe Softpedia e moft de acum cel puțin șapte ani; uitați aici un mesaj scris de mine la Softpedia în februarie 2006, cu diacritice.

Mă puteți contrazice ușor: arătați-mi „o serie” de situri unde mesajele scrise cu diacritice arată groaznic. Eu cred că e deja foarte greu să mai găsiți un astfel de sit, darămite o serie. Dar dacă îmi arătați seria eu o să admit că ați avut dreptate (și o să vă mai întreb doar la Softpedia de ce scrieți fără diacritice).

Pînă una alta o să consider că justificarea dumneavoastră a fost un simplu pretext și că acum orgoliul vă împiedică să recunoașteți asta.

#802
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostAdiJapan, on 25 mai 2013 - 11:27, said:

Cînd cineva cere dovezi pentru afirmații neverosimile nu se cheamă că „a luat-o razna de tot”. Asta a fost o insultă gratuită, care nici măcar din punct de vedere retoric nu v-a folosit la nimic.



Nu pentru ca mi-ati cerut dovezi am zis ca ati luat-o razna, ci pentru felul jenant in care ati inceput sa va dati cu parerea despre mine pornind de la un minimum de date... Dar zic eu ca dumneavoastra deja stiti asta si n-ati vrut decat sa ma tachinati.

View PostAdiJapan, on 25 mai 2013 - 11:27, said:


Sînteți în continuare datoare cu exemple de situri unde nu se pot lăsa mesaje cu diacritice. Dacă siturile alea sînt un așa mare secret de serviciu, atunci spuneți-mi măcar ce proporție reprezintă ele din internetul dumneavoastră. Că din internetul meu ele reprezintă 0%. Dar poate trăiesc eu pe altă lume.


Din pacate mai multe informatii nu o sa va mai dau... Oricum eu nu ma pricep la destule chestii care tin de setari, sisteme de operare, programe etc., si toate astea oricum intra in atributiunile altor angajati. Poate ca intr-adevar e vorba doar de nepricepere la mijloc, desi am si motive sa ma indoiesc...

View PostAdiJapan, on 25 mai 2013 - 11:27, said:


Am zis eu undeva că mă deranjează scrisul dumneavoastră fără diacritice?



Arătați-mi! Eu nu particip la discuția asta ca să vă critic pentru asta --- v-am spus deja: dacă nu vreți, nu vreți și gata ---, ci ca să contest „justificarea” pe care ați dat-o scrisului fără diacritice, și anume că cică ar fi din cauza siturilor unde nu se poate scrie cu. Aia nu e justificare, ci moft, cel puțin pînă o demonstrați.
Vă reamintesc că la întrebarea „De ce majoritatea nu folosesc diacritice?” ați răspuns: „Pentru ca exista o serie de site-uri care nu le recunosc si, respectiv, mesajele in care ai introduce diacriticele ar arata in final groaznic”.
Eu asta contest și susțin că e moft. Și e moft nu numai acum, în 2013, ci de mai mulți ani încoace. Pe Softpedia e moft de acum cel puțin șapte ani; uitați aici un mesaj scris de mine la Softpedia în februarie 2006, cu diacritice.
Mă puteți contrazice ușor: arătați-mi „o serie” de situri unde mesajele scrise cu diacritice arată groaznic. Eu cred că e deja foarte greu să mai găsiți un astfel de sit, darămite o serie. Dar dacă îmi arătați seria eu o să admit că ați avut dreptate (și o să vă mai întreb doar la Softpedia de ce scrieți fără diacritice).


Pînă una alta o să consider că justificarea dumneavoastră a fost un simplu pretext și că acum orgoliul vă împiedică să recunoașteți asta.

Asa se intelegea, fiindca ma bateti la cap de mai multa vreme pe tema asta..

Asa am crezut eu, ca este o justificare buna... dar pana la urma poate sa fie vorba doar despre nepricepere.... nu moft, fiindca am recunoscut deja ca acasa sunt complet neputincioasa... Nu pot folosi si pace diacritice pe net.


Nu-s chiar asa de orgolioasa precum credeti; chiar imi cunosc limitele.

#803
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postkaruna, on 25 mai 2013 - 12:10, said:

Asa am crezut eu, ca este o justificare buna... dar pana la urma poate sa fie vorba doar despre nepricepere.... nu moft, fiindca am recunoscut deja ca acasa sunt complet neputincioasa... Nu pot folosi si pace diacritice pe net.
Trebuie să recunosc că m-ați surprins în mod plăcut. Nu mă așteptam să-mi dați și o replică onestă. Nu pot decît să vă felicit.

Setarea calculatorului e foarte ușoară. Există în multe locuri pe internet sfaturi pentru cei care doresc să scrie cu diacritice la calculator. Procedura depinde de sistemul de operare și de versiunea lui. Găsiți de exemplu sfaturi la Wikipedia.

#804
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostAdiJapan, on 25 mai 2013 - 12:26, said:

Trebuie să recunosc că m-ați surprins în mod plăcut. Nu mă așteptam să-mi dați și o replică onestă. Nu pot decît să vă felicit.



Setarea calculatorului e foarte ușoară. Există în multe locuri pe internet sfaturi pentru cei care doresc să scrie cu diacritice la calculator. Procedura depinde de sistemul de operare și de versiunea lui. Găsiți de exemplu sfaturi la Wikipedia.

N-ar trebui sa imi puneti atat de mult la indoiala onestitatea... dar, nah, nu pot sa va oblig.


Parte din sfaturi am incercat deja, dar nu stiu de ce nu merg.. Oricum, o sa mai incerc...

#805
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,692
  • Înscris: 07.07.2006

View Postkaruna, on 25 mai 2013 - 12:10, said:


Asa am crezut eu, ca este o justificare buna... dar pana la urma poate sa fie vorba doar despre nepricepere...
O justificare bună ar fi: comoditatea, nepriceperea, indiferența, lipsa de chef, așa vrea mușchiu meu șamd. Toate aceste justificări sunt valide.
Când spui că 'nu scriu cu diacritice pt că pe multe site-uri afișează caracterele aiurea' e vorba de o justificare fără temei.

La fel de neîntemeiată e și justificarea aia cu latinomania din mintea unora.

View PostAdiJapan, on 25 mai 2013 - 11:27, said:

Eu asta contest și susțin că e moft. Și e moft nu numai acum, în 2013, ci de mai mulți ani încoace. Pe Softpedia e moft de acum cel puțin șapte ani; uitați aici un mesaj scris de mine la Softpedia în februarie 2006, cu diacritice.
Hehe, se pare că-n 2006 era la modă sedila :thumbup:

#806
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View Postgigel de hohenţolărn, on 25 mai 2013 - 21:05, said:

O justificare bună ar fi: comoditatea, nepriceperea, indiferenţa, lipsa de chef, aşa vrea muşchiu meu şamd. Toate aceste justificări sunt valide.

Când spui că 'nu scriu cu diacritice pt că pe multe site-uri afişează caracterele aiurea' e vorba de o justificare fără temei.


Pai nu poti sa stii niciodata ce-i in capul omului... :whistling: Eu m-am gandit la pataniile mele... in conditiile in care chipurile scrisul cu diacritice parea sa fie cel recomandat... si la toata lehamitea care a urmat dupa....
Altfel, se poate face si dintr-un reflex... ca te-ai obisnuit asa...ori fiindca aderi la stilul majoritatii, ca sa nu faci nota discordanta,  mai ales ca intr-un loc, cum e SP, 99,9% din useri(inclusiv adminii si echipa de moderare) scriu fara diacritice... Sunteti putini cei care folositi diacritice aici. Puteti fi numarati pe degete. Unii dintre voi o faceti din pura pedanterie. Altii fiindca aveti un anume stil si/sau doriti sa demonstrati/exprimati ceva mai mult..., asa incat diacriticele va sunt absolut necesare ca sa va duceti scopul la indeplinire.

#807
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postgigel de hohenţolărn, on 25 mai 2013 - 21:05, said:

Hehe, se pare că-n 2006 era la modă sedila Posted Image
Așa este. Abia de vreo 3-4 ani încoace folosesc diacriticele standard. Dar asta e o chestiune secundară față de a scrie cu sau fără diacritice. Ea contează doar la prelucrarea digitală a textelor, nu și la citirea de către om. Chiar și la prelucrare lucrurile merg spre bine. De exemplu cel puțin pe Google căutarea nu e împiedicată de tipul de semne diacritice folosite, ba chiar nici de prezența sau absența lor.

Îi înțeleg pe cei care scriu în continuare cu sedile deși ar putea folosi virgule, pentru că mai sînt cîteva procente de internauți (deja sub vreo 3% probabil) care nu văd bine variantele cu virgulă. Pe de altă parte îi înțeleg și pe cei care scriu cu virgule intenționat, în ciuda afișărilor defectuoase, pentru a le semnala celor care au rămas în urmă că trebuie să facă ceva. Prin „cei care au rămas în urmă” mă refer atît la cei care folosesc calculatoare sau softuri învechite, cît mai ales la administratorii de forumuri, de situri ale ziarelor, de baze de date etc., sau la producătorii de soft care nu s-au îngrijit de problema asta.

#808
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Am găsit! Am căutat mult și am dat în sfîrșit de un sit românesc unde nu poți să lași mesaje scrise în română cu diacritice. E vorba de Revista22.ro, care permite lăsarea de comentarii la articole, dar avertizează:

Va rugam nu folositi diacritice! Intrucat nu toate sistemele de operare au acelasi tip de diacritice, textele pot aparea cu semne grafice care sa le distruga coerenta. Va multumim!

Vedeți de exemplu aici. Apăsați pe ADAUGA COMENTARIU ca să vedeți avertismentul.

O fosilă vie, care te obligă să vorbești peltic. Cu un pretext penibil.

#809
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007
Sînt foarte ocupat în ultima vreme, dar azi am intrat aici, după multe luni, mai mult din curiozitate.

„M-am” rîs tare, mai ales de aiurelile din ce în ce mai abracadabrante ale lui Crugasic.

În ce mă privește, doar sms mai trimit fără diacritice, deși aș putea să le scriu cum trebuie, fiindcă n-am cum ști întotdeauna dacă destinatarul nu are încă vreun model mai vechi de telefon, care nu le decodează cum trebuie. În rest, nu mai scriu fără diacritice de niște ani buni, în nici un fel de mediu. Iar dacă se plînge vreun tălîmb că nu înțelege vreun mail de la mine (fiindcă nu știe nici acum să-și seteze decodarea cum trebuie), nici nu-i mai răspund, îl las să fiarbă în propria oligofrenie.

Cît despre disputa sedile vs. virgulițe, eu le folosesc pe ambele (în funcție de context și de sistemul avut la dispoziție, pe laptopul personal am ambele aranjamente de tastatură instalate, pe lîngă alte limbi), dar, deși știu că cele cu virguliță sînt, istoric vorbind, cele corecte, trebuie să admit că cele cu sedile se „văd” de multe ori mai bine, din pricina desenului prost al celorlalte.

În rest, mofturi.

(A, păzea, că s-ar putea să mă angajez temporar în învățămîntul superior, ca hobby, să vezi ce-i pic pe capete, dacă văd lucrări scrise fără diacritice, nu contează care, pentru început. Să vină cu mă-sa tunși!) Posted Image

Edited by pamfil nastase, 20 June 2013 - 03:52.


#810
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011
La sfîrşitul unui mesaj recent al meu spuneam de un articol apărut pe secţiunea de limbă rumînă a Ştirilor Yahoo, în care era vorba despre o iniţiativă de combatere a scrisului fără diacritice în Polonia. Tot acolo se amintea în treacăt de situaţia gravă existentă în aceeaşi privinţă în Rumînia, unde spre deosebire de Polonia nu apare nici o iniţiativă oficială în favoarea scrisului corect la calculator.

Între timp am descoperit un alt articol, în care se porneşte de la cel apărut pe situl Yahoo şi se analizează pe scurt situaţia de la noi, autorul fiind de părere că scrisul fără diacritice îngreunează comunicarea şi afectează exprimarea în scris. Articolul nu este unul polemic şi în el se foloseşte un limbaj echilibrat. Cu toate astea, comentariile la el dezvăluie ura pe care o au mulţi din ziua de azi faţă de limba lor maternă, ei nedorind în nici un caz să înceapă să scrie cu diacritice.

Motivele invocate sînt cele cunoscute şi demontate deja, la care se adaugă bineînţeles şi argumentul latinoman după care diacriticele "urîţesc alfabetul moştenit de la strămoşii romani", argument a cărui stupiditate arată intensitatea spălării la creier practicate de latinomani în şcolile rumîneşti. Din acest punct de vedere aşa-zis "estetic", este interesant faptul că cuvintele englezeşti cu care îşi împopoţonează mulţi mesajele, deşi provenite dintr-o limbă germanică, bucură ochii latinomanilor, care nu au nimic cu ele, în timp ce diacriticele neaoşe fac ca ochii latinomanilor să sîngereze de-a dreptul.

Există însă şi un argument angloman, după care rumîna fără diacritice ar fi înţeleasă mai bine de străinii care ştiu engleza. În urmă cu 200 de ani s-a decis relatinizarea limbii rumîne pentru ca în ochii străinilor ea să semene mai bine cu latina şi limbile romanice vestice. Acum se scrie fără diacritice pentru ca în ochii aceloraşi străini rumîna să pară că seamănă cu engleza, o limbă germanică. Ironia soartei, nu-i aşa?

Am să dau mai jos un mic citat cu cîteva extrase din comentariile la articol, dar recomandarea mea este să fie citite atît articolul, cît şi toate comentariile.

<-----------------------------Începutul citatului------------------------>
avem o populatie semianalfabeta si pe voi va doare de diacriticele de pe internet/computer
eu poate nu vreau tastatura cu diacritice care e problema
-------------------------------------------
Pentru Tehnologia Informatiei si mediul pe-fir diacriticele sunt o pacoste.
Acum e mult prea tarziu pentru o astfel de schimbare. Nu am inventat noi Calculatorul Personal si sistemul de operare Ferestre.
-------------------------------------------
Personal, mi se pare ca fara diacritice aspectul cuvantului e mai ingrijit si ceva mai usor de citit (incorect fonetic, dar inteligibil) de strainii care stiu engleza.
-------------------------------------------
da, conteaza forma, mie diacriticile romanesti nu-mi plac…
Pe de alta parte, scopul scrierii e transmiterea unui mesaj. Daca mesajul se intelege foarte bine in forma simplificata, de ce tb sa trecem la complicaciuni?
-------------------------------------------
eu personal sint un dusman inversunat al diacriticelor care uritesc alfabetul mostenit de la stramosii nostrii Romani.
-------------------------------------------
impunerea de tastaturi cu diacritice sau la softuri cu diacritice obligatorii mi se pare aberant si nejustificat economic nici pentru producator nici pentru utilizator care vor trebui sa plateasca in plus un moft elitist

Comentarii la articolul "Cu sau fără diacritice" scris de Ciprian Şiulea
<-----------------------------Sfîrşitul citatului------------------------>

Concluzia este că poate la început s-a scris fără diacritice din comoditate, acum însă se scrie fără diacritice din răutate faţă de limba rumînă.

Edited by Crugasic, 22 June 2013 - 20:37.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate