Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...
 Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa
 [email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...
 Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#325
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View Postcharme, on Nov 25 2008, 22:47, said:

aista [mapare] e cuvant din limba română pe care-o promovati cu spor?  :rolleyes:

Da, e un cuvînt dintr-o limbă al cărei vocabular continuă să evolueze prin inventarea de cuvinte sau prin preluarea unora străine care suplinesc absența unor cuvinte autohtone și se adaptează perfect dpdv gramatical la limba română. Eu am folosit și continui să folosesc atît "aranjament de tastatură" (traducere a lui "keyboard layout") cît și "mapare de tastatură (traducere a lui "keyboard mapping"), ambii termeni fiind sinonimi atît în română cît și în engleză. De ce e bine să avem mai mulți termeni pentru același concept ? Pentru că uneori e nevoie de ei la scris ca să nu se facă repetiții prea frecvente, care sînt supărătoare. Sau pentru situațiile în care unul din termeni "nu sună bine". De exemplu traducerea lui "how are the keys arranged in the romanian keyboard layout?" prin "cum sînt aranjate tastele în aranjamentul de tastatură românesc?" sună mai puțin bine decît "cum sînt aranjate tastele în maparea de tastatură românească?".

View Postpamfil nastase, on Nov 26 2008, 01:32, said:

Ce mare brînză, la urma urmei? Pe forumuri scriu cu diacritice, pentru că mi-a intrat în reflex și nu-mi ia din viteză.  La mailuri nu mă încumet, căci nu pot fi niciodată sigur că cel care primește țidula mea electronică nu vede niște maimuțe în loc de caractere românești. Am văzut că dom' Secărică are un plugin or smth. și pentru e-mail, dar nu are sens să mă complic, cine știe ce alte drăcii se întîmplă, iar destinatarii poate tot drăcării văd, dacă nu instalează și ei același lucru. În definitiv e-mailul e pentru comunicare rapidă, neprotocolară.

În altă ordine de idei, mi se pare un pic deplasată atitudinea profesoral-mustrătoare a unora față de cei care - din diverse motive - nu scriu cu diacritice pe forumuri. Mă enervează și pe mine documente scrise (fie ele și neoficiale), firme, reclame, site-uri oficiale etc. fără diacritice, dar cred că față de forumuri ar trebui să fim mai toleranți.

Cele mai folosite programe de poștă electronică (Outlook Express, Outlook, Windows Mail) sînt compatibile Unicode de foarte multă vreme, deci sînt afișate corect toate diacriticele românești, inclusiv cele cu virgulă. Și serviciile de poștă electronică ca GMail, MS Live (Hotmail) sau Yahoo Mail sînt compatibile Unicode. Nu e nici un motiv să nu se scrie mesajele de poștă electronică fără diacritice, iar dacă se dorește cu orice preț evitarea unor probleme de afișare se pot folosi diacriticele cu sedilă. Eu așa scriu și nu s-a plîns nimeni nici în cazul forumurilor, nici în cel al poștei electronice.

Eu n-am văzut nici o atitudine "profesoral-mustrătoare" contra celor care nu scriu cu diacritice pe forumuri. Nu s-a dus nimeni în celelalte secțiuni ale forumului Softpedia să-i amenințe pe cei care nu scriu cu diacritice că îi paște iadul ortografic. Poate că pe acest fir au fost atitudini mai dure la adresa acestora, dar e vorba de un fir dedicat scrisului cu diacritice, unde vin și persoane care încep cu chestii evident aberante de genul : "limba română trebuie să se modernizeze și să renunțe la diacritice, etc.". Nu stă nimeni după cineva să-l/s-o convingă să scrie cu diacritice, fiecare decide singur(ă) ce impresie vrea să le ofere celorlalți dpdv al scrisului îngrijit și corect dpdv ortografic.

Edited by mihaicro, 26 November 2008 - 22:01.


#326
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

View Postmihaicro, on Nov 26 2008, 22:15, said:

Cele mai folosite programe de poștă electronică (Outlook Express, Outlook, Windows Mail) sînt compatibile Unicode de foarte multă vreme, deci sînt afișate corect toate diacriticele românești, inclusiv cele cu virgulă. Și serviciile de poștă electronică ca GMail, MS Live (Hotmail) sau Yahoo Mail sînt compatibile Unicode. Nu e nici un motiv să nu se scrie mesajele de poștă electronică fără diacritice, iar dacă se dorește cu orice preț evitarea unor probleme de afișare se pot folosi diacriticele cu sedilă.

Eu am avut probleme, acum cîțiva ani, ce-i drept, cînd doream eu cu orice preț să scriu cu diacritice. Și am primit drept răspuns ceva de genul: dacă mai scrii cu maimuțe, nici nu-ți mai citim mailurile, că ne chinuim la fiecare cuvînt să ghicim dacă e "mă-ta", "masă" sau "mîță".

(La yahoo aș avea dubii și azi, am primit un mail în nemțește, nici pe-ăla nu-l afișa corect...)

De atunci nu mai experimentez pe nervii altora, dacă am de zis doar "vezi că ți-am trimis cutare lucru" sau "sosesc mîine la ora cutare". Cînd vreau să fiu mai povestaș, pun frumos textul într-un attachment și gata.

O fi între timp altfel (deși alea cu virguliță aud că încă n-ar fi chiar perfect funcționale în toate sistemele de operare), dar pînă n-or fi pe scară largă și fără ca utilizatorul de rînd să trebuiască să facă tot felul de giumbușlucuri, pentru că arde de nerăbdare să i se ofere o mostră de scris îngrijit, eu scrisorile electronice mi le scriu ca pînă acum.

PS: Pe tastaura mea nu știu unde sînt ghilimelele românești corecte (jos-sus), în MS Word apar corect, dar pe internet mi le pune pe alea englezești. Dacă știe cineva, să-mi spună și mie cum se pun alea care trebuie. Dar dacă sînt de apăsat mai mult de două butoane pentru fiecare semn sau trebuie să mai instalez nu știu ce, forget it.

#327
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postpamfil nastase, on Nov 27 2008, 09:49, said:

Pe tastaura mea nu știu unde sînt ghilimelele românești corecte (jos-sus), în MS Word apar corect, dar pe internet mi le pune pe alea englezești. Dacă știe cineva, să-mi spună și mie cum se pun alea care trebuie. Dar dacă sînt de apăsat mai mult de două butoane pentru fiecare semn sau trebuie să mai instalez nu știu ce, forget it.
În MS Word apar corect pentru că face Wordul conversia lor.

Eu folosesc driverul de tastatură românească de la secarica.ro. Ghilimelele sînt pe tasta cu tilda (~). Cele de jos („) se obțin apăsînd tasta pur și simplu, iar cele de sus (”) se obțin cu shift (logic, nu?). Dacă totuși vreau tilda atunci apăs aceeași tastă împreună cu Alt+Shift. Ghilimelele unghiulare (« »), folosite pentru citate în interiorul citatelor, sînt pe tastele <> și se obțin cu Alt+Shift. Dacă vreau semnele <> atunci apăs cu Alt. Am și ghilimele englezești, fără să comut tastatura, la locul lor, doar că e nevoie să apăs Alt+Shift simultan, ceea ce e foarte ușor de făcut cu o singură mînă.

Una peste alta m-am obișnuit să las tastatura în configurația RO inclusiv atunci cînd scriu în engleză, franceză sau cînd programez, pentru că am absolut toate literele și simbolurile de care e nevoie. Cine vrea să scrie în maghiară, germană și alte cîteva limbi poate face și asta, tot fără a comuta tastatura. În felul ăsta nu a fost nevoie să îmi formez reflexe decît pentru o configurație, încît acum degetele mi se duc deja singure acolo unde trebuie (fără să mîzgălesc tastatura și fără să lipesc abțibilduri). Dimpotrivă, ca să scriu fără diacritice trebuie să fac un efort conștient. Noroc că de vreun an încoace nu mai am nevoie de asta nicăieri.

Edited by AdiJapan, 27 November 2008 - 08:41.


#328
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Felul tău de a gîndi este foarte întîlnit și trebuie să recunosc că eu însumi nu am scris mult timp cu diacritice tot din motivul că ar putea exista persoane care să nu le vadă bine. Dar este un raționament greșit care nu face decît să alimenteze cercul vicios ce stă la baza perpetuării scrisului fără diacritice.

În această perioadă diacriticele cu sedilă sînt văzute bine de toată lumea, fără excepție. Diacriticele cu virgulă nu sînt văzute bine de cei care au Windows 98/ME/2000 sau Windows XP nepeticit cu actualizarea de fonturi de la Microsoft. În rest, acestea sînt văzute bine indiferent de sistemul de operare. Numărul celor care utilizează Windows 98/ME/2000 este infim, sub 2%. Problema e cu cei care folosesc Windows XP, care sînt vreo 80%, din care probabil 60% cu el nepeticit (chiar dacă au SP2 sau SP3). În concluzie atîta timp cît majoritatea utilizatorilor vor folosi Windows XP trebuie scris cu diacriticele cu sedilă.

Repet, toate serviciile mari de poștă electronică bazată pe internet sînt acum compatibile Unicode, inclusiv Yahoo. Ca urmare dacă se trimite un mesaj care e scris cu diacriticele cu virgulă el va fi afișat corect, însă cu condiția ca utilizatorul să aibă XP peticit (!) sau Vista. Însă dacă se trimite un mesaj cu diacriticele cu sedilă el va fi afișat bine oricum, indiferent ce SO are utilizatorul.

===========
pamfil nastase:
O fi între timp altfel (deși alea cu virguliță aud că încă n-ar fi chiar perfect funcționale în toate sistemele de operare), dar pînă n-or fi pe scară largă și fără ca utilizatorul de rînd să trebuiască să facă tot felul de giumbușlucuri, pentru că arde de nerăbdare să i se ofere o mostră de scris îngrijit, eu scrisorile electronice mi le scriu ca pînă acum.
==============

Asta este o reacție fundamental greșită. Scrierea fără diacritice nu este rezultatul unor condiții adverse obiective, ci al unui lanț al slăbiciunilor autoîntreținut și bazat pe lene sau pe frică. Foarte multă lume nu scrie cu diacritice pentru că nu are tastaturi cu ele preimprimate și probabil spune că nu va scrie pînă nu vor apare acestea (deși instalarea mapării RO și punerea unor bucăți de scoci nu ia mai mult de 15 minute). Alții spun că se tem că textele nu vor fi afișate corect și pînă cînd nu va exista siguranță completă în afișare alor nu le vor folosi peste tot. Dar cine și cînd poate oferi această siguranță? Cine să iasă și să spună că este în regulă, toată lumea vede diacriticele? Academia, care n-a fost în stare să promoveze o lege prin care să se impună obligativitatea vînzării de tastaturi românești în magazinele de calculatoare ? Așteptarea unui semn de la o astfel de autoritate care e cu privirea întoarsă spre trecut și nu spre prezent sau viitor este o greșeală enormă. Nu e nevoie de nici un giumbușluc dacă se scrie cu diacriticele cu sedilă. Nu există persoană care să nu le vadă bine.

Edited by mihaicro, 27 November 2008 - 09:11.


#329
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
„Academia, care n-a fost în stare să promoveze o lege prin care să se impună obligativitatea vînzării de tastaturi românești în magazinele de calculatoare ?” – (mihaicro)

Academia Română nu promovează legi. Academia Română a dat o Hotărâre, cu privire la grafia limbii române, pe care nu o respectați nici dvs.  Legile sunt de competența Parlamentului. Știu că sunt ca o ciocănitoare, dar nici cu dvs. nu mi-e rușine; nu vreți să vă aliniați la grafia actuală.

#330
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View PostCBV, on Nov 27 2008, 09:49, said:

„Academia, care n-a fost în stare să promoveze o lege prin care să se impună obligativitatea vînzării de tastaturi românești în magazinele de calculatoare ?” – (mihaicro)

Academia Română nu promovează legi. Academia Română a dat o Hotărâre, cu privire la grafia limbii române, pe care nu o respectați nici dvs.  Legile sunt de competența Parlamentului. Știu că sunt ca o ciocănitoare, dar nici cu dvs. nu mi-e rușine; nu vreți să vă aliniați la grafia actuală.

Citiți mai atent mesajele mele. Am zis să promoveze, nu să adopte o lege. Oricine poate promova o lege. Dacă este utilă va putea fi luată în discuție în Parlament și adoptată. Dacă 100.000 de oameni alcătuiesc o petiție cu privire la promovarea unei legi despre obligativitatea vînzării de tastaturi cu caracterele românești fiți sigur că Parlamentul o va lua în discuție și o va adopta, pentru că nimeni nu-i poate nega utilitatea. De altfel situația din România este ieșită din comun, nu există țară europeană unde să nu se găsească tastaturi cu diacriticele limbii oficiale preimprimate. Se tot vorbește de civilizație, dar o măsură extrem de simplă ca vînzarea de tastaturi cu diacritice este ignorată complet, populația mai puțin familiarizată cu calculatoarele fiind nevoită să folosească o ortografie greșită în timp ce Academia nu face absolut nimic pentru asta, deși se laudă că are în grijă limba română.

Academia ia bani degeaba din impozitele plătite de populația română și nu e în stare să promoveze acțiuni utile, ci numai unele aberante, cum sînt cele despre scrisul cu  și "sunt" sau prostia cu niciun/nicio, toate măsurile astea îngreunînd scrisul și vorbitul în română. E clar că aceia de acolo nu doresc să promoveze limba română, ci din contră, doresc să scîrbească populația și să o determine să urască limba română, dovadă și girul dat de Academie traducerilor grotești făcute de Microsoft România la SO Windows XP și Vista.

Grafia "actuală" nu e deloc actuală, e o grafie arhaică, nepotrivită pentru o limbă modernă care trebuie folosită într-o perioadă în care comunicarea între oameni e din ce în ce mai rapidă. Pentru binele limbii române și al vorbitorilor ei trebuie renunțat cît mai repede la schimbările prostești făcute în 1993 și impuse ulterior cu metode staliniste, lucru care nu s-a întîmplat în nici o țară civilizată care a făcut reforme ortografice. În Franța a fost făcută o reformă ortografică în anii 1990 dar nimeni de acolo nu a avut tupeul să impună măsuri staliniste prin care să fie amenințați cei aflați în școală că nu vor promova examenele dacă nu vor adopta modificările ortografice. Așa ceva este de neconceput într-o țară civilizată și democratică, în care deciziile importante se iau cu acordul cetățenilor. Ultimul bastion al totalitarismului românesc este Academia care își închipuie că mai merge în anul 2008 cu metode dictatoriale de impunere a unor modificări ce complică limba. Oricine ține la ușurința de scriere și vorbire în română trebuie să respingă acele modificări care vin dintr-o nostalgie interbelicoidă absolut de neînțeles într-o perioadă în care se pune accent pe claritatea și rapiditatea comunicării, lucruri care nu erau importante în perioada interbelică, pentru că ritmul vieții de atunci nu era atît de rapid ca acela de azi.

Edited by mihaicro, 27 November 2008 - 11:25.


#331
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Lăsați poveștile și respectați grafia. E o chestiune de onoare.

#332
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

CBV said:

Știu că sunt ca o ciocănitoare, dar nici cu dvs. nu mi-e rușine; nu vreți să vă aliniați la grafia actuală.
Lăsați poveștile și respectați grafia. E o chestiune de onoare.
D-le Mihaicro, vă traduc eu mesajul lui CBV: V-aliniați! Drepți! Tonul la cîntec!... Cu cîntec înainte, marș!!!

Cum, nu v-ați aliniat încă?!

#333
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
„vă traduc eu mesajul lui CBV” – (AdiJapan)

Mesajul meu este simplu de înțeles pentru cine vrea să priceapă.

#334
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Este exact ce am spus eu. Decizia din 1993 nu poate fi sprijinită cu argumente raționale și atunci se apelează la trucuri ieftine de genul sentimentalismelor și a îndemnurilor moralizatoare. În 1993 s-a apelat la anti-comunism și la necesitatea reluării tradiției trecute, iar în 2008 se apelează la sentimentul de onoare. NU MAI ȚINE !!! Lumea nu mai poate fi prostită în 2008 ca în 1993. Uitați-vă ce s-a întîmplat cu scandalul de acum legat de vaccinarea anti-HPV. Ministerul Sănătății a avut 2 ani la dispoziție să explice populației ce și cum, să facă dezbateri la TV la ore de maximă audiență și n-a făcut nimic, s-a ascuns și a încercat să oblige populația să-și vaccineze fetele de 11-12 ani. Au dat 23 de milioane de euro pe vaccinuri și n-au fost în stare să facă o dezbatere care nu i-ar fi costat nimic, pentru că TVR e televiziune de stat și e obligată să pună la dispoziție spațiu de emisie pentru lucrurile de importanță națională. Dar pentru că n-au făcut asta reiese că au ceva de ascuns, că nu e totul în regulă așa cum spune propaganda oficială a unora care în mod sigur au primit comisioane grase de la fabricanții vaccinurilor (comisioane plătite tot de populația care e împinsă la vaccinare). Adică lumea e pusă să plătească un experiment cu propria sănătate pentru care opiniile speciliștilor sînt împărțite în acest moment, neexistînd date clare despre efectele pe termen lung ale vaccinului. Însă în 2008 oamenii nu se mai lasă prostiți de propagandă și de îndemnurile la aliniere, ei vor să fie lămuriți, să li se prezinte argumente, nu dictate. Adică dacă ei tot plătesc un lucru măcar să știe exact ce cumpără, nu să li se vîndă promisiuni cu acoperire neclară în realitate.

Academia a făcut în 1993 la fel ca Ministerul Sănătății în 2008, dar atunci i-a mers pentru că lumea era încă amețită de schimbările din societate și avea alte griji decît limba română. Discuțiile despre schimbarea ortografiei au început în 1991, dar pentru că specialiștii în marea lor majoritate nu erau de acord, s-a trecut la luarea unei decizii și la impunerea sa în mod stalinist, cu șantaje și amenințări cu pedepse grave. Se vede acum cît de mare a fost greșeala de atunci. În 1993 românii scriau și vorbeau toți la fel. Dar în 2008 există trei categorii de români: cei care scriu și pronunță "sînt", cei care scriu "sunt" și pronunță "sînt", cei care scriu "sunt" și pronunță "sunt". În cazul lui Î și  există mai multe categorii : cei care scriu peste tot cu Î, cei care scriu cu Î și  și cei care scriu numai cu Î dar în același timp cu "sunt". Limba română scrisă și vorbită a fost fragmentată de Academie în mai multe dialecte pentru că așa le-a trecut prin cap unor nepricepuți că vor putea să păcălească populația și să se transforme peste noapte din comuniști în anticomuniști. Iar acum în loc să le pese celor de la Academie de invazia masivă de englezisme care distruge totul în calea ei (ortografia și fonetica limbii române sînt practic desființate de englezisme), ei o țin cu reîntoarcerea la tradiția scrierii lui "nici o / nici un" cu "nicio/niciun", ca în perioada interbelică, atunci cînd se scria și "de la" legat ("dela"). Academia nu a avut și nu are nici o viziune și trăiește într-o lume paralelă. Își bagă capul în nisipul trecutului sperînd că astfel va fi ferită de uraganul prezentului. Însă nu mai ține, oamenii nu mai acceptă să fie cobai și să scrie sau să vorbească mai greu pentru a satisface poftele lingvistice ale unor încremeniți în epocile trecute.

Edited by mihaicro, 27 November 2008 - 13:28.


#335
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
„Este exact ce am spus eu. Decizia din 1993 nu poate fi sprijinită cu argumente raționale” - (mihaicro)

Chiar „exact”. Hai să ne lăudăm singuri. Academicienii, care au votat, sunt niște prostănaci, în comparație cu domnii mihaicro și AdiJapan, doi stâlpi ai culturii românești. Domnilor, faceți-mi plăcerea și dați-mi, vă rog, bibliografia cu opera dvs. Îmi doresc foarte mult să o studiez. Eu, tăntălăul, mă bazez prostește pe amărâții de academicieni, care „apelează la trucuri ieftine de genul sentimentalismelor și a îndemnurilor moralizatoare”

#336
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostCBV, on Nov 27 2008, 21:12, said:

Academicienii, care au votat, sunt niște prostănaci, în comparație cu domnii mihaicro și AdiJapan, doi stâlpi ai culturii românești. Domnilor, faceți-mi plăcerea și dați-mi, vă rog, bibliografia cu opera dvs. Îmi doresc foarte mult să o studiez. Eu, tăntălăul, mă bazez prostește pe amărâții de academicieni, care „apelează la trucuri ieftine de genul sentimentalismelor și a îndemnurilor moralizatoare”
Domnule CBV, vi s-a pus în față un morman de argumente pentru î și sînt, publicate de lingviștii noștri cei mai buni. Le-ați citit?

Apoi vi s-au cerut argumente pentru â și sunt, publicate de lingviști sau de cine vreți dumneavoastră. Le-ați adus?

Ceea ce faceți aici este o elementară eroare de logică, numită „argumentul omului de paie”. Nu a spus nimeni că Mihaicro și eu am fi „stîlpi ai culturii românești”, deci nu are rost să contraziceți o asemenea afirmație.

#337
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Domnule AdiJapan, mi-ați arătat, nu o dată, că stați prost cu logica. Am scris de la bun început că nu am timp de pierdut. Am scris că normal este să respectăm Hotărârea Academiei Române și pentru această normalitate am pledat. De aici trebuie să se înceapă. Dacă ați fi scris conform normelor în vigoare și ați fi adus dovezi că aceste norme sunt greșite, credeți-mă că aș fi venit cu contraargumente. Dar dacă ceea ce au spus niște academicieni în Adunarea generală considerați că ține doar de emotivitate, dați-mi voie să vă consider cel puțin neserios și cu neserioșii nu-mi pierd vremea. A sfida Academia Română cu nesfârșite șiruri, culese de unde vă convine, nu este un exemplu de abordare științifică serioasă. Nu aveți căderea, prin nimic, să criticați Academia Română. Ați declarat că sunteți fizician, dar eu nu vă cred; nu mi-ați dovedit prin nimic. În schimb cred că locuiți, într-adevăr, în Japonia și nevoia v-a împins să studiați limbile. Din păcate sunteți doar un diletant pasionat. Mă impresionează teribil enormul timp de care dispuneți. Se trăiește ușor în Japonia! Mă rog, nu mă interesează, dar lăsați-i pe tineri în bună pace, să învețe gramatica și să scrie corect. Nu-i mai zăpăciți cu tot felul de frământări proprii, pentru că am senzația că i-ați luat drept cobai.

#338
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostCBV, on Nov 27 2008, 23:05, said:

Domnule AdiJapan, mi-ați arătat, nu o dată, că stați prost cu logica.
Dar dumneavoastră nu aveți simțul ridicolului! Îmi reproșați că stau prost cu logica și în același timp îmi faceți o demonstrație superbă a lipsei de logică.

* Ce relevanță au afirmațiile astea despre fizică, Japonia, diletant, timp liber etc. în discuția despre grafie? (Vă spun eu: este o altă eroare de logică, numită „argumentum ad hominem”, care constă în a discredita interlocutorul pentru a da impresia că argumentele sale sînt greșite.)
* Cum adică hotărîrea Academiei este un argument? După logica asta și propaganda PCR era un argument că aveam parte de o viață minunată... (Încă o eroare de logică: se cheamă „argumentum ad verecundiam” și constă în a face apel la respectul unei autorități, fără însă a demonstra că acea autoritate are dreptate.)
* Cum adică să combat grafia cu â și sunt scriind cu â și sunt? Nu vă dați seama de enormitatea afirmației?
* Dacă există contraargumente la î și sînt, cum se face că n-au fost publicate deja?
* Unde sînt acele dovezi de abordare științifică serioasă cu care vă lăudați? Pînă acum n-ați construit aici nici un raționament prin care să vă susțineți poziția. În schimb de cîte ori v-am demonstrat eu că greșiți ați tăcut mîlc și v-ați făcut că plouă. De exemplu, ziceați sus și tare că Eminescu scria sunt. După ce v-am arătat de fapt pronunța sînt n-ați mai zis nici pîs. Unde vă este etica? (Între timp am auzit că și Alexandru Graur a făcut aceeași deducție.)

Eu îi zăpăcesc pe tineri? Eu care scriu aici pe forum și citesc 10 oameni? Mă faceți să rîd. Dar Academia, care a dat peste cap generații întregi de elevi (milioane!), nu i-a zăpăcit?

#339
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007
Domnilor, în ce privește polemica dv., nu pot zice decît ca cum onor contemporanul nostru Iri: "mișto."

În rest, comentez ce mă interesează:

View PostAdiJapan, on Nov 27 2008, 08:39, said:

În MS Word apar corect pentru că face Wordul conversia lor.

Asta m-am prins, slavă Domnului că o face.

View PostAdiJapan, on Nov 27 2008, 08:39, said:

Eu folosesc driverul de tastatură românească de la secarica.ro. Ghilimelele sînt pe tasta cu tilda (~). Cele de jos („) se obțin apăsînd tasta pur și simplu, iar cele de sus (”) se obțin cu shift (logic, nu?). ...

Absolut logic. Numai că eu am tastatură nemțească, nu vreau să mi-o zăpăcesc cu secărică.driver și se pare că ghilimelele românești nu există pe asta (am căutat, prin experimentare cu layouturi, pe toate butoanele).

View PostAdiJapan, on Nov 27 2008, 08:39, said:

Una peste alta m-am obișnuit să las tastatura în configurația RO inclusiv atunci cînd scriu în engleză, franceză sau cînd programez, pentru că am absolut toate literele și simbolurile de care e nevoie. Cine vrea să scrie în maghiară, germană și alte cîteva limbi poate face și asta, tot fără a comuta tastatura.

Înțeleg și argumentul ăsta, pînă la umă tot o chestiune de învățare și reflex e, deși la maghiară aș avea dubii, căci mai sînt și "umlautele" alea cu trema înclinată, semn al lungimii. Cum probabil nimeni nu scrie în mai mult de 2-3 limbi, s-o învăța orice.

Pentru mine însă nu e o soluție. Eu am tastatură nemțească, scriu mai des în germană decît română, prin urmare nu vreau să mi-o zăpăcesc cu secărică.soft. Sînt satisfăcut de faptul că SO curent și MS Office îmi oferă posibilitatea de a scrie cît de cît corect și în română. (ș, ț cred că momentan pot fi acceptate ca atare, iar ghilimelele nu tocmai românești cred că mi le poate trece lumea trece cu vederea; dacă nu, I don't care anyway...)


View Postmihaicro, on Nov 27 2008, 09:07, said:

Felul tău de a gîndi este foarte întîlnit și trebuie să recunosc că eu însumi nu am scris mult timp cu diacritice tot din motivul că ar putea exista persoane care să nu le vadă bine. Dar este un raționament greșit care nu face decît să alimenteze cercul vicios ce stă la baza perpetuării scrisului fără diacritice.

Ba s-avem pardon, cred că n-ai citit cu atenție tot ce am scris. Eu sînt pentru diacritice (mai puțin pentru â și sunt, după cum se vede), am fost de la bun început pentru (de fapt nici nu știu cînd a apărut exact acest contra), nu am scris niciodată fără diacritice, poate doar atunci cînd terminalul unde mă aflam nu le suporta nicicum. Ideea este că atunci cînd 10 oameni îți spun că nu le văd (de pildă pe mail), iar tu te încăpățînezi să le folosești, pentru a le da peste nas, firoscos, s-ar putea ca mesajele tale să nu mai fie citite.

View Postmihaicro, on Nov 27 2008, 09:07, said:

Repet, toate serviciile mari de poștă electronică bazată pe internet sînt acum compatibile Unicode, inclusiv Yahoo. Ca urmare dacă se trimite un mesaj care e scris cu diacriticele cu virgulă el va fi afișat corect, însă cu condiția ca utilizatorul să aibă XP peticit (!) sau Vista.

Giugiuc. Și dacă n-are? Ce faci? I-o tragi, că ești tu mai cu moț? Sperînd că se va bălega de atîta spirit și va instala val-vîrtej ce-i lipsește ca să vadă mesajele tale?

View Postmihaicro, on Nov 27 2008, 09:07, said:

Asta este o reacție fundamental greșită. Scrierea fără diacritice nu este rezultatul unor condiții adverse obiective, ci al unui lanț al slăbiciunilor autoîntreținut și bazat pe lene sau pe frică. Foarte multă lume nu scrie cu diacritice pentru că nu are tastaturi cu ele preimprimate și probabil spune că nu va scrie pînă nu vor apare acestea.

Da' de unde. Păi eu de ce scriu cu diacritice, deși n-am? (Și nici nu mi-am lipit vreodată mizerii pe butoane, btw, d. fer.  :lol: ).

PS pentru CBV (mă cam mănîncă  :P ): Nu știu dacă Academia era instituția care trebuia să facă ceva, atîta vreme cît pe români în general nu i-a durut prea tare la bască de scrierea cu diacritice cam multă vreme de cînd computerele au intrat în masă în gospodăriile românești. Păi trebuia să vină Microsoft și să se roage de noi, "hai, mînca-v-aș, ziceți cum e cu limba voastră"?

Sau poate că da, Academia era chemată să facă ceva, dar atunci înclin să le dau dau dreptate lui AdiJapan și lui MihaiCro că onor Instituța era prea ocupată să se războiască cu î și sînt, pasămite comuniste. (Din cîte mi-aduc eu aminte, doar doi lingviști au fost în mareața adunare care a votat schimbarea ortografiei, din care unul a fost împotrivă, iar celălalt s-a abținut. Restul marilor bărbați ar fi vituperat că limba e a poporelui, iar el, poporul, e anticomunist, deci lingviștii să mai tacă, fincă ei ar fi adus scrierea "rusească" cu "sînt" și "romîn".)

#340
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View Postpamfil nastase, on Nov 28 2008, 02:56, said:

Ba s-avem pardon, cred că n-ai citit cu atenție tot ce am scris. Eu sînt pentru diacritice (mai puțin pentru â și sunt, după cum se vede), am fost de la bun început pentru (de fapt nici nu știu cînd a apărut exact acest contra), nu am scris niciodată fără diacritice, poate doar atunci cînd terminalul unde mă aflam nu le suporta nicicum. Ideea este că atunci cînd 10 oameni îți spun că nu le văd (de pildă pe mail), iar tu te încăpățînezi să le folosești, pentru a le da peste nas, firoscos, s-ar putea ca mesajele tale să nu mai fie citite.

N-am zis că ești contra, am zis doar că ai o reținere (sau o frică) de a le folosi peste tot, deși acest lucru nu se mai justifică acum sau pot fi găsite ușor soluții pentru persoanele care nu văd bine nici măcar diacriticele cu sedilă.

View Postpamfil nastase, on Nov 28 2008, 02:56, said:

Giugiuc. Și dacă n-are? Ce faci? I-o tragi, că ești tu mai cu moț? Sperînd că se va bălega de atîta spirit și va instala val-vîrtej ce-i lipsește ca să vadă mesajele tale?

Am spus că trebuie XP peticit sau Vista pentru diacriticele cu virgulă. Pentru cele cu sedilă nu e nevoie de nimic, toată lumea care e pe XP/Vista le vede perfect fără să fie nevoie de a instala ceva în plus. Deci dacă scrii cu sedilă nu ai probleme. Iar dacă totuși cineva nu le vede pe cele cu sedilă încerci să afli care-i cauza. Poate că a setat în programul de poștă electronică să fie afișate mesajele cu codarea ISO-8859-1 (Windows-1252), cea care conține doar literele alfabetelor din Europa de Vest, deci ă/ș/ț nu sînt afișate bine. E o posibilitate, deși cele mai folosite programe de poștă electronică sînt compatibile Unicode și afișează bine ambele tipuri de diacritice românești.

Nu văd de ce ar trebui ca tu să-ți adaptezi/degradezi scrisul la cerințele unor persoane, în loc ca aceste persoane să folosească setările ce permit afișarea diacriticelor cu sedilă.

Să presupunem că persoanele respective folosesc Outlook Express (în XP) sau Windows Mail (în Vista). Dacă un mesaj nu le apare scris corect atunci înseamnă că nu e bună codarea aleasă automat de program. Se deschide mesajul, se face clic pe meniul View>Encoding>More și se alege de acolo Central European (ISO) sau Central European (Windows). Diacriticele cu sedilă ar trebui acum să se vadă perfect.

View Postpamfil nastase, on Nov 28 2008, 02:56, said:

Da' de unde. Păi eu de ce scriu cu diacritice, deși n-am? (Și nici nu mi-am lipit vreodată mizerii pe butoane, btw, d. fer.  :lol: ).

Scrii pentru că ești conștient de avantajele acestui tip de scris și pentru că îți dai seama că acesta e scrisul corect. Însă pentru multă lume diacriticele nu sînt esențiale, de acea nu-și dau silința să afle cum ar putea scrie cu ele. Iar alții cred sincer că nu se poate scrie cu diacritice, pentru că dacă s-ar fi putut le-ar fi găsit pe taste. Foarte multă lume a învățat să scrie fără diacritice pentru că nu le-a avut imprimate pe taste, nu pentru că așa ar fi dorit. Asta s-ar fi întîmplat și în alte țări dacă cei de acolo nu ar fi avut prezența de spirit să impună vînzarea de tastaturi cu diacriticele preimprimate. Dar în România Academia se poartă dictatorial doar cu instituțiile de învățămînt, altfel e mielușică față de companiile comerciale, pe care nu le poate atinge nici c-o floare, că altfel se prăbușește țara și nu mai sînt bani de impozite din care să trăiască Academia. Deci s-a dat liber la importul de tastaturi US 101 nemodificate și uite unde s-a ajuns acum, la mai mult de 80% din utilizatori care nu folosesc diacritice. Nu e de mirare, nici academicienii nu le folosesc cînd scriu la calculator (dovadă mesajul lui Marius Sala din josul paginii acesteia)

Mai mult, din cauza problemelor care au apărut cu afișarea diacriticelor corecte (pentru care s-au luptat să apară niște persoane particulare, nu Academia) există unii care sugerează modificarea ortografiei limbii române. Toate aceste lucruri ar fi putut fi evitate dacă Academia își făcea treaba și nu s-ar fi transformat în organ polițienesc stalinist.

(clic pe "Afișare text în citat" în primul mesaj de mai jos)
http://groups.google...50976ebe80278d2

Edited by mihaicro, 28 November 2008 - 09:12.


#341
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008
i just love my new proxy  :D  e cel mai afurisit de pana acum, nu face discriminare intre diacritice - fie ele cu virgula sau sedila.

Attached File  diacritice.jpg   179.71K   19 downloads

pana acum cel putin numele subforumului nu-l vedeam cu patratele.

Attached File  limba_romana.jpg   133.42K   20 downloads

#342
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,785
  • Înscris: 13.01.2005
La mine se vede bine.

Edited by mufa, 01 December 2008 - 02:17.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate