Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#181
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Poporul muncitor are o vorbă:
”Precum coada caprei. Râioasă, da' bățoasă”
El e prost ca noaptea, dar se ține tare...

#182
Strict

Strict

    Custom member title

  • Grup: Members
  • Posts: 5,226
  • Înscris: 07.08.2006
Distractiv clipul cu Eminescu.

Ar fi totuși de făcut o precizare.  Deși spunem că scriem cu sau fără diacritice, este incorect să spunem că vorbim cu diacritice.  Semnul diacritic este un simbol grafic folosit împreună cu o literă pentru a o modifica.  Nu avem suficiente litere în alfabet pentru a reprezenta toate sunetele de care avem nevoie, și atunci refolosim unele pe care le marcăm cumva pentru a le deosebi de original.  Scrierea fonetică - un sunet o literă (facem abstracție de î și â) necesită un număr de litere egal cu numărul de sunete, ceea ce în mare se respectă.  Deci ă, ș, ț ar trebui privite ca litere disctincte.

#183
Mr.Jinx

Mr.Jinx

    Gigant ca NY

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,186
  • Înscris: 11.07.2006

View PostSINEKT, on Jun 7 2008, 07:27, said:

Pierdut esti tu ma. In spatiu.

Ia uite de ce nu puteam io dormi noaptea, ca poate i-am spus lu' nenea ȚuȚu Tutu sau Tuțu in loc de ȚuȚu. :deadtongue:

E de neinchipuit cati oameni ca voi exista printre noi... mdah... asta e, sa speram ca vor veni vremuri mai bune si pe la noi si cantitatea de prostie pe cap de locuitor va mai scadea, ca e un pic cam ridicata momentan.
uite vezi, d-aia nemții, polonezii, cehii, toți sunt mult în fața noastră pentru că se respectă! nu au specimene cu gândirea ta printre ei...

#184
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Tocmai pentru ca ma respect nu ma sinchisesc sa stau sa caut virgulita de la TZ si SH :lol: Crede-ma, eu personal am multe alte chestii cu mult mai importante de facut si multe alte lucruri mai importante la care sa ma gandesc si care sa ma ingrijoreze.

#185
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Între limba română și internet nu există o legătură de cauzalitate; pot funcționa ignorându-se reciproc. Prin urmare, cei ce folosesc limba română, în scris, este preferabil să o folosească cu grafia corectă, dar nu se întâmplă nimic dacă nu se folosesc diacriticele pe internet. Sunt situații în care suntem nevoiți să nu folosim diacriticele. Asta nu înseamnă că e corect să nu le folosim. Necazul e că tinerii, care nu știu bine grafia limbii române, consideră că, dacă diacriticele nu se prea folosesc pe internet, este corect așa, sau și așa. Sfatul meu este să folosiți diacriticele, pe cât este de posibil. Nu le tratați cu indiferență pentru că, din neglijență în neglijență, ajungem să nu ne mai respectăm.

#186
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

View PostCBV, on Jun 8 2008, 08:31, said:

Nu le tratați cu indiferență pentru că, din neglijență în neglijență, ajungem să nu ne mai respectăm.

'Ai de mine !!! Daca tu crezi ca la momentul de fata respectul romanului se reflecta in diacritice, atunci du-te cu Dumnezeu. Ete dom'le care era marea problema a poporului rioman si a respectului sau de sine : diacriticele.

Si uite ceva care mie mi-a placut - reclama, PE SOFTPEDIA, cu diacritice... :rolleyes: pf.. pff... pfhahahahahahaahahaa :roflmao:  :roflmao:  :roflmaofast:

[ http://i263.photobucket.com/albums/ii128/SINEKT/diacriticelecurului.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#187
Mr.Jinx

Mr.Jinx

    Gigant ca NY

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,186
  • Înscris: 11.07.2006

View PostSINEKT, on Jun 8 2008, 08:46, said:

'Ai de mine !!! Daca tu crezi ca la momentul de fata respectul romanului se reflecta in diacritice, atunci du-te cu Dumnezeu. Ete dom'le care era marea problema a poporului rioman si a respectului sau de sine : diacriticele.

Si uite ceva care mie mi-a placut - reclama, PE SOFTPEDIA, cu diacritice... :rolleyes: pf.. pff... pfhahahahahahaahahaa :roflmao:  :roflmao:  :roflmaofast:

[ http://i263.photobucket.com/albums/ii128/SINEKT/diacriticelecurului.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
păi tocmai, nu ai să vezi pe la televizor de exemplu vreo campanie publicitară fără să folosească diacritice !

#188
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008
Se spune diacritice, dar de fapt ar trebui să se spună "litere cu diacritice", pentru că "diacriticul" este un semn adăugat unei litere. În română literele cu diacritice sunt asociate cu sunete distincte, tocmai de aceea sunt absolut necesare. Adică între "a" și "ă" sau între "i" și "î" există o diferență majoră de pronunție. În franceză între "e" și "é" este doar o diferență de tonalitate, ambele litere se pronunță tot "e", însă în al doilea caz este un "e" mai accentuat. Deci hai să zicem că francezii ar putea să scrie é fără diacritic, adică fără accent, pentru că tot "e" se pronunță. Însă francezii nu scriu fără diacritice, pentru că în limba lor accentele sunt foarte importante, ceea ce nu se poate spune despre română, unde accentele nu se scriu tocmai pentru că nu au prea mare importanță.

Francezii folosesc și ei sunetul "ș", chiar foarte mult. Însă ei îl scriu "ch" (chaise = scaun, champion = campion, etc.). Românii îl scriu "ș", în limba română există o corespondență aproape perfectă între litere și sunete. Deci una e "s" și alta e "ș", aceste două litere se pronunță diferit, nu e vorba de o situație similară cu cea de la francezi cu "e" și "é". Tocmai de aceea trebuie scris "ș", el nu poate fi înlocuit de "s". A-l folosi pe "s" în ambele cazuri nu e o simplificare, ci o complicare. Cel care citește trebuie totdeauna să aibă în cap un proces de gândire paralel cu cititul în care să analizeze automat cuvintele fără diacritice și să le transforme în cele cu diacritice la nevoie.

Mai e o chestie secundară care pledează pentru folosirea diacriticelor pe internet. Există străini care vor să învețe româna, însă n-o pot exersa bine pentru că ei nu sunt capabili să diferențieze într-un text scris fără diacritice locurile unde S este S și unde este Ș, din cauză că au un vocabular sărac în română, deci nu le este clar sensul unui cuvânt scris fără diacritice.

#################################
Uite ce spun doi străini comentînd un post despre nefolosirea diacriticelor pe internet:
http://romesperi.blo...n-language.html
-----------------------------------
A: Yes, for (correct) use of Romanian diacritics!! I'm learning Romanian and it really is frustrating and difficult for me to read websites, weblogs etc. in Romanian now.
-----------------------------------
Romerican: I can understand diacritics not being used on blogs, email, and IM... particularly when engaged in dialogue with another native speaker. I agree with romesperi, however, that it is absolutely critical in business presentations or official document of whatever nature. Furthermore, I agree with the first commenter. As I set about expanding my limited knowledge of Romanian, it is painfully difficult to predict the ț versus t or s versus ș correctly.
#################################

În concluzie, internetul nu poate funcționa ignorând regulile limbii române. Vorbesc aici de internetul serios, adică de siturile serioase, profesioniste. E o chestie de prestanță, de a arăta faptul că proprietarii siturilor respective scriu corect în limba română. Se tot face mișto de afișele scrise incorect în română lipite pe geamurile magazinelor sau buticurilor. Asta se întâmplă pentru că angajații care le-au scris sunt agramați. Tot așa de agramați apar și proprietarii de situri care nu folosesc diacritice pe ele. Sau cei care refuză să scrie cu diacritice. Cui nu-i pasă de propria imagine poate să scrie în continuare fără diacritice pe situl său sau pe forumuri.

Edited by mihaicro, 08 June 2008 - 13:53.


#189
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View Postmihaicro, on Jun 8 2008, 14:49, said:

Tocmai de aceea trebuie scris "ș", el nu poate fi înlocuit de "s". A-l folosi pe "s" în ambele cazuri nu e o simplificare, ci o complicare. Cel care citește trebuie totdeauna să aibă în cap un proces de gândire paralel cu cititul în care să analizeze automat cuvintele fără diacritice și să le transforme în cele cu diacritice la nevoie.
cand dintr-un s ai un s si un ș si reguli pentru ambele, as spune ca asta este o situatie mult mai complicata decat atunci cand ai un s si il citesti din context direct.

in plus, asa cum am explicat mai sus, tu care esti obisnuit cu diacritice, in momentul in care esti in postura de a citi un text fara ele, ai brusc o mica problema, pentru ca-ti lipseste ceva .. mie (sau oricare obisnuit fara), in momentul in care citesc un text normal, n-am niciun fel de probleme (cu exceptia situatiilor cautate cu lumanarea) iar daca cumva acel text contine si diacritice, atunci este un plus dar in mod clar nu ma incurca.

nu-s gica contra, n-am nimic impotriva diacriticelor care le folosesc in scrierea curenta dar atat timp cat tastatura este una si trebuie sa tii minte taste ce nu au nicio legatura cu diaritica cu pricina, n-am de gand sa adopt ceva mai complicat doar ca sa ce ... ?

si apropo de francezii aia, ia studiaza o tastatura cu layout francez sa vezi de ce scriu ei asa simplu :)

View Postmihaicro, on Jun 8 2008, 14:49, said:

În concluzie, internetul nu poate funcționa ignorând regulile limbii române. Vorbesc aici de internetul serios, adică de siturile serioase, profesioniste. E o chestie de prestanță, de a arăta faptul că proprietarii siturilor respective scriu corect în limba română.

sa fim seriosi, functioneaza bine mersi iar in momentul in care un site devine "serios" automat trece in limba engleza daca vrea sa aiba si vizitatori .. mai interesant este invers, gen yahoo in romana, ca tot e atat de vehiculat pe aici.

#190
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
Am vaga impresie că cei ce nu folosesc diacriticele nu prea știu unde se pun. Spre exemplu, una este Caracăl și alta Caracal. Nu vreau să spun cum este corect, ca să nu se supere unii olteni, ca Marius Tucă, de exemplu. La fel este și cu respectarea regulilor gramaticale. E mai sigur să scrii aiurea, că nu mai știe nimeni dacă glumești, sau nu știi gramatică.

#191
Mr.Jinx

Mr.Jinx

    Gigant ca NY

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,186
  • Înscris: 11.07.2006
să nu mai spun iar de nemți care fără umlaut nu s-ar mai înțelege deloc. de exemplu este o diferență ca de la cer la pământ între schon și schön, care pe lângă pronunția diferită înseamnă și lucruri diferite, primul deja și al doilea frumos.

#192
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View PostCelest, on Jun 8 2008, 15:59, said:

in plus, asa cum am explicat mai sus, tu care esti obisnuit cu diacritice, in momentul in care esti in postura de a citi un text fara ele, ai brusc o mica problema, pentru ca-ti lipseste ceva...
.....................
nu-s gica contra, n-am nimic impotriva diacriticelor care le folosesc in scrierea curenta dar atat timp cat tastatura este una si trebuie sa tii minte taste ce nu au nicio legatura cu diaritica cu pricina, n-am de gand sa adopt ceva mai complicat doar ca sa ce ... ?
.....................
si apropo de francezii aia, ia studiaza o tastatura cu layout francez sa vezi de ce scriu ei asa simplu :)

sa fim seriosi, functioneaza bine mersi iar in momentul in care un site devine "serios" automat trece in limba engleza daca vrea sa aiba si vizitatori .. mai interesant este invers, gen yahoo in romana, ca tot e atat de vehiculat pe aici.

Nimeni din cei care folosesc diacritice nu are vreo problemă cu citirea unui text fără ele. Și eu și alții putem citi rapid un astfel de text, mai ales când e mai mic, așa ca un mesaj de forum sau ca un post de blog. Se poate citi și un text mare, dar e mai neplăcut, de aceea eu evit textele mari fără diacritice, dar dacă e interesant atunci i le adaug eu. Copiez textul și îl bag în AutoCorect, un progrămel gratuit care le pune automat. Toată treaba ia un minut, softul ăsta lucrează foarte rapid.

Tastele nu trebuie ținute minte, e ușor să pui niște mici etichete pe tastele în cauză, asta la aranjamentul care pune diacriticele pe nivelul 1, adică taste speciale pentru ele. Sunt și unii care preferă să aibă diacriticele la nivelul 2, adică să scrie cu ajutorul lui AltGr (Alt din dreapta) : Ă = AltGr+A, Ș = AltGr+S, adică să folosească aranjamentul Programmers, nu pe cel Standard. Avantajul aici e că semnele ortografice ca parantezele sau ghilimelele rămân pe nivelul 1 și de aia e preferat de programatori pentru că ei le folosesc frecvent. Deci în cazul ăsta chiar că nu trebuie puse etichete iar locul diacriticelor e ușor de ținut minte, Ă e pe A, Î e pe I, etc.

Francezii scriu simplu pentru că au literele cu diacritice pe tastele cu numere, deci sunt ușor de apăsat. Dar există și tastaturi românești care au literele cu diacritice imprimate pe taste, totul e să fie căutate pe internet, sunt de vânzare. Se poate folosi și Ergoromanian, un progrămel făcut de niște americani care schimbă aranjamentul clasic și pune literele cu diacritice lângă cele din care sunt derivate. Adică pune pe Ă la nivelul 1 pe tasta lui Q (Q ajunge pe nivelul 2 și se obține din AltGr+Q), Î pe tasta lui K, etc. Și asta e o chestie intuitivă și de fapt așa ar trebui făcut aranjamentul unei tastaturi românești, pentru că acum sunt puse la loc de cinste litere care nu sunt folosite frecvent în română, precum Q sau W.

Asta cu siturile serioase românești care trec pe engleză e de discutat. Cel mult să facă și o variantă în engleză, nu să renunțe la cea în română. În spațiul englez sunt mai mulți bani de câștigat, dar și concurența e mai mare. SP e un exemplu, poate singurul, de sit românesc vizitat de mulți vorbitori de engleză. Courage zicea pe un alt topic că el menține amestecul de română și engleză pentru că "romanul a devenit englez de cand se da pe internet". Poate că o fi devenit un pic englez (sau mai degrabă american), dar asta nu înseamnă că amestecul de limbi nu lasă o impresie proastă. Nu cred că se supără nimeni dacă se trece complet pe engleză, adică să fie Subtitles / Members / Search / Photo Gallery / Photo Contest / Blogs / Arcade în loc de cum este acum, cu niște cuvinte românești rătăcite pe-acolo și pe deasupra scrise fără diacritice. Oricum este surpinzătoare absența siturilor scrise în engleză de către români, ținînd cont de transformarea în englezi a internauților români...

Edited by mihaicro, 09 June 2008 - 09:20.


#193
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Nitam-nisam:
acum se reia, pe Eurosport, meciul România - Italia de la C.E. Nefericitul moment Rădoi și pe ecranul EUROSPORT!!! scrie că iese Mirel Rădoi și intră Nicolae Dică. Sic! Cu diacritice. În plus, pe tricou scrie: Tamaș.
Spune asta ceva?

#194
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

View PostAgeamiu, on Jun 17 2008, 13:15, said:

Spune asta ceva?

Pentru mine nu. Imi sorb cafeaua cu lene in fata PC-ului dupa care ma voi duce la servici ca sa imi recuperez orele de somn, asa cum fac zi de zi, indiferent daca pe Eurosport se scrie cu diacritice sau nu.

#195
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postmufă, on Jun 22 2008, 12:35, said:

Motiv: Jigniri. Vulgarit�ƣi. Cimpoac�

decat sa-mi apara asa ceva (si-as mai putea gasi exemple cu patratele sau alte simboluri afisate in locul diacriticelor) prefer sa nu le  folosesc. e mai estetic :)

si mai coerent, ca mufa nu se intreaba daca-i prostulplanetei, stie sigur :P

Edited by mianna, 22 June 2008 - 12:01.


#196
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,785
  • Înscris: 13.01.2005
E de la scriptul lui ciuly. Cînd scriu direct pe forum cu diacritice arată foarte bine.

Am și eu o curiozitate, în viață de zi cu zi, cînd folosiți hîrtia și creionul sau pixul, de ce folosiți fraților diacrtice? Că-s nașpa tare, nu sunt kul! :bleah:

#197
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
As zice ca pronuntia si diacriticile sint doua subiecte diferite.  Pot scrie sh sau tz si nu e nevoie sa folosesc diacritice. Dupa mine diacriticele, indiferent de limba, pot lipsi, simplificind mult scrierea. Cred ca mai degraba e o problema de nationalism. Ca si scrierea cu majuscule dupa punct si alte citeva elemente. Ginditi-va ca sint unele popoare care nu au majuscule in scriere si comunica foarte bine asa, ba chiar au o literatura bogata si frumoasa.

#198
ILoveMyBunny

ILoveMyBunny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,535
  • Înscris: 06.04.2007
Pot lipsi numai dacă decidem să ne mutilăm limba ...care oricum este destul de mutilată de avalanșa de neologisme(în ritmul acesta vom ajunge ca în 20 - 30de ani să nu mai fie nicio distincție la nivel de vocabular între română și engleză=

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate