Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13795 replies to this topic

#13285
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Initial, corpul de iluminat tip tronconic, a avut echipare cu tuburi fluorescente de 20 W, acestea erau in numar de 6, in montaj tandem cu 3 balasturi de 40 W dispuse central si 6 startere.

Constructia scheletului era un pic diferita, avand o tija groasa centrala, iar in partea de sus, un disc suplimentar pentru montarea aparatajului.

La exterior nu existau diferente estetice, astfel incat daca vezi un corp cu dispersorul intact, din sticla alba, nu putem spune ca e cu tuburi sau cu bec fara a-l demonta.

Principalul lor dezavantaj era ca nu prea functionau la temperaturi scazute, iar din cauza multitudinii de contacte si elemente de aparataj in schema, defectiunile erau dese.

Odata cu aparitia si dezvoltarea becurilor cu vapori de mercur, cele cu tuburi au fost inlocuite astfel incat e foarte greu sa mai gasesti una in stare cat de cat acceptabila in ziua de azi.

Nu s-au mai montat din 1966 dar cele aflate deja in exploatare au fost pastrate mult timp, unele chiar find adaptate la becuri prin diferite improvizatii.

Mai jos avem o poza de la Uzina de Autocamioane Brasov, din 1965, unde vedem o astfel de tronconica la interior, dispersorul fiind lipsa.

Attached Files



#13286
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,557
  • Înscris: 13.06.2004
Pe asta nu o ştiam. Dar tuburile alea fluorescente montate afară nu erau de construcţie specială?    :huh:   Au fost şi cărţi despre iluminatul fluorescent.
Corpurile alea neidentificate, de existau pe Cal. Victoriei şi pe bulevardele Magheru şi Bălcescu e posibil să fi fost de origine Italiană... că am văzut ceva ce semăna, dar doar un pic.
În 1963 era deja în curs ideea de desfiinţare a centralelor Diesel-Electrice din oraşe.    :disgust:

#13287
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,801
  • Înscris: 14.10.2008
Si ulterior ideea de diesel-electric a revenit sub forma generatoarelor de rezerva pentru locurile unde o pana de curent ar face dezordine, pagube sau pierderi de vieti. Eu prima data de generator care sa fie folosit cand pica reteaua am auzit la spital. Dar in iarna 1999-2000 cand erau multe pene de curent noaptea in Slatina, spitalul era la fel de negru ca restul cladirilor, nu se vedea nimic din exterior.

In 2008 cand am mers prima oara in Turcia-Antalya la hotel All Inclusive, am constatat existenta generatorului diesel cu automatizare. Nu m-as fi gandit vreodata la generator la hotel, pentru ca nu vazusem in Romania. In 2021 tot in Turcia, la o pana de curent de 6 ore, am vazut ca hotelul avea 4 generatoare diesel, functionand de jur imprejurul cladirii, in spatii tehnice deghizate, laolalta cu unitatile externe ale aerelor conditionate, in functie de designul hotelului, AC-urile pot fi sau nu pot fi pe acoperisul cladirii, generatorul il gasesti numai prin spate pe langa cladire, sau chiar langa postul de transformare aerian (PTA).

Astazi generatoarele diesel pot fi si mobile, pe roti, trase de masini si duse unde este nevoie, fie din lipsa retea electrica, fie din pana prelungita de curent, chiar si cei de la distribuitorul de electricitate pot apela la generator pentru un cvartal la care se arde transformatorul sau se buleste zdravan un cablu subteran de medie tensiune.

Edited by Neaceasca85, 26 March 2023 - 14:29.


#13288
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006

View Postdjl, on 26 martie 2023 - 12:22, said:

Pe asta nu o știam. Dar tuburile alea fluorescente montate afară nu erau de construcție specială?

Problema e că singurele tuburi cu variantă și pentru exterior erau cele de 40 W, adică alea mai mari, folosite la banane, pe când la tronconică din cauza dimensiunii reduse nu puteau fi folosite decât cele de 20 W, cu balast și startere normale, la fel ca cele din casele oamenilor, neexistând și variantă de exterior.

#13289
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,801
  • Înscris: 14.10.2008
Dimensiune redusa si totusi o lampa inestetic si ineficient de mare tronconica.

#13290
Lotusisrael

Lotusisrael

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,714
  • Înscris: 05.01.2020

View PostNeaceasca85, on 27 martie 2023 - 09:34, said:

Dimensiune redusa si totusi o lampa inestetic si ineficient de mare tronconica.

Dacă sursa de lumină e puternică și dospersorul de sticlă albă, este cel mai eficient corp pietonal. Tocmai pentru combinația de putere și dispersie.

#13291
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Corpurile A, B si C conform STAS 803-66,

dintr-o fisa tehnologica aflata in vigoare in 1973.

Attached Files



#13292
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,557
  • Înscris: 13.06.2004
1) Troncoice. Ieri mă uitam pe o revistă "Arhitectura" din anii 1966-1969 şi într-o poză din Danemarca am văzut una. Deci au fost şi pe acolo. Diferea însă la pălărie, că avea una mai conică, adică a la "pălărie Vietnameză". Din păcate nu am aşa ceva.
2) În ultimul număr din 1970 al revistei (nr. 6) e şi ceva cu hidrocentrale, posturi de transformare. Într-un număr din 1966? apare şi staţia de transformare 110.000 - 25.000 Volţi (deci pentru C.F.R.) de la Valea Largă, făcută o dată cu extinderea electrificării căii ferate Braşov - Predeal (9 Dec. 1965) - Valea Prahovei - Câmpina - Ploieşti - Bucureşti. Uite, că era să uit ceva legat de hidrocentrale

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XAfFiLRUt38?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

3) Corpuri de inspiraţie Elveţia erau mai multe pe la "23 August/Faur" că era o poză cu una pe la F.M.U.A.B. (sau cum se numea).
Pe la nu ştiu ce hotel am văzut corpuri cilindrice, deci nu au fost numai în Bucureşti şi la Mamaia.
Credeam că tuburi fluorescente speciale au fost produse în România în mai multe dimensiuni. Tuburile fluorescente (neoanele) erau the thing pe atunci, cum sunt azi L.E.D.-urile. Eficenţă luminoasă bună, nu se încălzeau prea tare (L.E.D.-urile se pot), puteau fi adaptate în diferite corpuri...
4) C-urile nu aveau abajurul perfect drept, cel puţin cele produse în România?   Posted Image
5) Pe vremuri, dacă aveai frigider, ţi se oferea reducere la tarif. Cel puţin în anii '30. Azi e manie cu consum.
Propagandă pentru folosirea frigiderului, dar şi a altor aparate în locuinţă. Azi s-a ajuns la dileală, că să consumăm cât mai puţin (a nu se confunda consumul cu risipa).
Parcă Ceauşescu nu mai era.
6) Promisesem că pun o reclamă cu "ElectroPutere" Craiova. "Pagini Naţionale" 1997, pg. 12. Locomotivele alea pentru British Railways au fost un eşec, dar dintr-o poză cu locomotive de clasa aia de locomotive am aflat că erau tronconice şi în Marea Britanie.

Attached File  Pagini Nationale 1997 pg. 12 reclama ElectroPutere Craiova.jpg   394.07K   8 downloads

Edited by djl, 29 March 2023 - 09:51.


#13293
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Au mai existat corpuri asemanatoare tronconicelor, de asemenea echipate cu tuburi fluorescente, dar cu mici diferente, intalnite de obicei in statiuni turistice, mai ales pe litoral, montate de obicei la sol, cu rol ornamental.

Din aceasta categorie fac parte corpurile cilindrice si cele tip "Mamaia", cu dispersor in diferite forme si dimensiuni.

Nu cred sa mai fi scapat vreuna intreaga pana in zilele noastre, mai ales ca fiind montate la sol, erau supuse vandalizarii.

Daca aveti informatii sau gasiti vreuna pe undeva rog sa dati un semn pentru a fi recoltata in cadrul muzeului.

In imagini puteti vedea cateva exemplare, aflate in zone de pe litoral, poze circulate pe internet.

Attached Files



#13294
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,557
  • Înscris: 13.06.2004
Posibil să fi văzut pe litoral în revistele alea, dar e posibil să fi fost şi în altă zonă. Oricum, mi le doresc (revistele), deşi şi un corp din ăla ar fi mişto. Culoarea aia lăptoasă are farmecul ei.   :)  Da' cum arătau alea 4 grupate, ca o familie sau ca un grup de prieteni.   :)    Într-o poză văd (ultima) şi un chioşc, probabil de ziare. Mă întreb dacă astea aveau vitrinele iluminate sau aveau doar spaţiul de vânzare - din păcate nu am găsit informaţii despre ele în vreo revistă de arhitectură.
Apropos de chestii lăptoase, ieri am trecut pe la Bis. Sf. Visarion, biserică care mai are la altar becuri cu incadescenţă (nefiind în timpul slujbei, nu am văzut dacă erau funcţionale; erau din alea de frigider şi unele rotunde, pară/balon). Ies din biserică şi mă uit la bloc... iete abajururi din alea parţial calotă (am luat unul, din greşeală l-a aruncat mama), care apar şi în "Licht und beleuchtung"... sunt pe balcon: https://www.google.r...!7i16384!8i8192
Pe Intrarea M. Eminescu au rămas ceva console. Una părea a fi avut glob ultima dată.

#13295
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,557
  • Înscris: 13.06.2004
Am uitat să zic: tare aia cu corp Mamaia. Nu m-am gândit la o asemenea denumire. Păcat că nu au păstrat tronconicele, mai ales cele cu abajur de sticlă mată. Date fiind L.E.D.-urile, ar fi putut fi aduse unele la original sau creat ceva mai modern înăuntru şi pe dinafară să rămână original. Punctual, să rămână şi cu lămpi cu vapori de Mercur.
Aliniate în noapte, pe mai multe coloane, păreau a fi un fel de colonade sau culoare de la un bazin de înot.
Vreţi să scanez din "Licht und beleuchtung"?

#13296
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,801
  • Înscris: 14.10.2008
Clar cea mai frumoasa tronconica este cea cu sticla alba laptoasa, dar in acelasi timp este si cea mai fragila si cu cele mai mici sanse de pastrare, spargerea dispersoarelor de sticla ori din joaca de fotbal de maidan ori la manevrarea electricienilor nacelisti (mai degraba scaristi pe vremuri, dar azi tot cu nacela se lucreaza si la pietontale) a fost cauza pentru care multe au avut oribilele dispersoare de fibra si rafie.

Plastic alb laptos, inventie germana, are kaffer72 una la tara in Prahova. O Siemens.

In rest tronconica e pentru tuburi fluorescente, in banane nu s-au putut pune lampi cu mercur asa ca in tronconice, banana fiind lunga, gazduia lejer 2 becuri de 250 W sau chiar mai multe. Posted Image

Am tot spus-o si o repet, daca nu existau lampile de inalta presiune care au fost absolut fascinante pentru mine incepand cu 1992, iluminatul public nu era o pasiune pentru mine, el a avut o epoca neinteresanta, epoca fluorescenta (azi in era anostelor leduri tubul fluorescent in interior e painea lui Dumnezeu si am destule, la birou si acasa in bai si in camera tehnica a centralei) si dupa epoca mercurului de inalta presiune, a sodiului de inalta presiune (partial si metal halide), iluminatul public reintra in epoca neinteresanta a ledurilor si a ledurilor smart, Caciulata desi la prima vedere avea de gand sa ramana vintage multi ani (atat la iluminat stradal, cat si la hoteluri si TV cablul din ele) a fost executata, masacrata, asasinata in 2 timpi si 3 miscari cu leduri smart mai urate decat la Slatina :disgust:

Si nu ma mai pot uita pe balcon afara pentru ca toate terasele sunt pline de fotovoltaice. As fi de acord cu ele unde nu exista retea electrica, dar asa FV pentru mine reprezinta o involutie (provocata de scumpiri), daca e ceva mai trist decat LED-urile, apai astea sunt, LED si FV, moartea completa a electro-pasiunilor mele.

Urasc si masinile electrice (EV), daca nu era chestia cu panourile poate nu le uram asa de mult. Insa cea mai smechera masina mi s-ar parea hibridul, care merge electric in oras (ca orasele mari au creat necesitatea de EV in mod sigur, prea mult carburant ars aiurea in coloane la semafoare) si pe carburant in afara orasului la viteze mari, producandu-si singura curentul pentru partea electrica, nu dependenta de priza precum EV, unde incarcarea mereu va dura mai mult decat atunci cand pui motorina, benzina sau GPL. Posted Image

#13297
Lotusisrael

Lotusisrael

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,714
  • Înscris: 05.01.2020
Tronconica de sticlă este, pentru mine, pentru becuri, nu pentru tuburi, pentru că, din a doua decadă a anilor 80, de când aveam doi ani ca vârstă, am cunoscut tronconica pe becuri, nu pe tuburi. Și nici scheletul nu este la fel la tuburi și becuri, iar mintea s-a atașat și de tronconica fără dispersor, deci și forma scheletului contează pentru mine.

#13298
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Corp ramas inca neidentificat in zona aeroport Otopeni si camine Agronomie, cine are mai multe informatii sau cunoaste corpul rog sa ma contacteze.

Attached Files



#13299
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,801
  • Înscris: 14.10.2008
Posibil tot ceva italian. Seamana cu Fivep dar nu este. Ceva asemanator este si in Slatina in intersectia de la Catedrala. Un scuar are 3 din astea, alt scuar care avea 3 Mira PX are 3 leduri acum, in rest in zona mai avem stalpi metalici vechi schimbati la Mira PX de pe trotuare si un 7 B cu sodiu pus in locul unei Mira PX al carei aparataj probabil nu a mai putut fi reparat.

Cei de la Dasip imi spun clar, de acum incolo nu se vor mai monta lampi cu sodiu noi, doar se vor inlocui becuri si corpuri defecte sodiu-sodiu unde este cazul, dar orice noua plantare de lampi va fi pe LED, chiar si 1 singur stalp de pe o strada daca trebuie iluminat, va fi cu LED.

#13300
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006

View PostNeaceasca85, on 03 aprilie 2023 - 01:02, said:

Posibil tot ceva italian. Seamana cu Fivep dar nu este.

Iti dai seama ca la ala m-am gandit si eu initial.
Am epuizat toate cataloagele si resursele pana sa ajung sa pun intrebarea asta aici si pe FB.

#13301
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,801
  • Înscris: 14.10.2008
Din ciclul nazbatii facute de copilul nostru din grup, de juniorul lampilor, trecem la catastif faptul ca a fost la munte la o cabana argeseana si nu a putut fara sa ia cu el macar 1 din cele 3 lampi pe care le aprinde simultan in camera sa seara de seara, o Philips Malaga Sgs 101, cu becurile cu sodiu 70 W si metal halide 70 W, a aprins-o in camera de la cabana, mai mult pe halide decat pe sodiu, ca doar nu era singur in camera sa streseze pe altii (parintii sai) cu lumina de sodiu, el zice ca nu din cauza aia dar eu asa inclin.

In rest isi face temele la sodiu de 250+150+70 W, Malaga prinsa intre 2 Mira, una VTP si una PX de la Slatina, o baie de sodiu veritabila nepracticata de altii din grup, imi place si mie sa aprind sodiu dar nu sa stau cu el in camera, pot sta daca nu ma uit la TV sau la telefon, e obositor si greu de urmarit ecrane in fundal galben-portocaliu, pe cand mercurul cu lumina alba este excelent la asa ceva.

M-am gandit si eu la lampa hoteliera, un PVB 9 C e usor de luat, dar camera separata nu am decat in Turcia unde lampa nu pot lua pentru ca intervine avionul in ecuatie, in Romania nu am camera sa stau singur la hotel sau pensiune, prefer sa fac teleaprindere si sa privesc pe camera video lampa Malaga mercur 125 W la locul ei acasa, de plimbat am plimbat un Z2 sodiu 250 W la tara la Miesti pentru a lumina curtea asta iarna, acum se intuneca tarziu si in magazie am pus un CFL de 23 W intr-o veioza donata de Logatu.

#13302
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Un alt corp pietonal ciudat si neidentificat era aici, in curtea unei firme de constructii:   https://www.google.r...!7i13312!8i6656

Se pare ca erau cel putin 3 stalpi, ce au rezistat pana in 2020, apoi au disparut cu totul, astazi nu mai e nicio urma.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate