Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

DESPRE PORUMBEI SI GUGUSTIUCI

- - - - -
  • Please log in to reply
210 replies to this topic

#199
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Facand curatenie pe balcon (neinchis), am descoperit ca, sus pe rafturi, unde am o cutie mare (de televizor), un cuib de porumbei (din astia de pe la bloc si parcuri). Era cu cateva betigase/ramurele si doua oua! :(

De ce primavara trecuta am "scapat"? In fiecare an isi fac cuib in alt cuib?

Cutia cu pricina am apcuat sa o dau jos (noroc ca nu au cazut ouale; ca nu stiam ca sunt acolo). Si acum nu stiu ce sa fac: sa pun cutia la loc (deci sa ii las) sau sa le arunc? Parca imi e mila totusi...

Cat dureaza pana vor parasi de tot cuibul (puii) si cuibul se va putea strica? Asta inseamna ca acela fiind culcusul lor, de acum vor dormi tot timpul acolo?

Ma gandesc la galagie, la mizeria pe care o fac (ca de hranit nu am eu timp si nu stie eu din astea). Dar problema cea mai mare este ca intr-o luna maxim urmeaza sa ma mut (de asta am si inceput curatenia si stransul). Si nu stiu daca proprietarul de fapt si de drept... Deci, soarta cuibului este cumva oricum peceptluita.

Nu am pus inca mana pe oua. Stiam ca daca pui mana pe ele, oricum nu le mai cloceste. Daca le dau cuiva care are aceasta pasiune si posibilitate (amenjari etc), se va mai putea face ceva cu ele sau nu? Si acum nu stiu ce sa fac... Astept un sfat cat mai repede. Multumesc.

#200
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Eeeee.... am pus cutia la loc... timpul a trecut si... a iesit si puiul (doar unul din cele doua oua), care acum este mare si aproape sa-si ia zborul :)

Nu stiu daca aceia care se vad in poza sunt parintii lui sau altii care asteapta sa-si faca alt cuib acolo (am inteles ca ar scoate mai multe randuri de oua pe an?). Pentru ca, uneori, il mai "ciocanesc" pe asta micu'. Totusi, cand nu sunt prin preajma aia mari, sta pitit acoloooo, poti sa faci ce vrei... de zici ca nu e nimic inauntrul cutiei. I-am dat niste paine (nu stiu daca e bine sau nu). Cateva poze

Attached Files



#201
mihaicatalinamariana

mihaicatalinamariana

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 02.10.2011
Buna ziua! Am o mica problema ieri cand ma plimbam cu iubitul pe Stadionul Olimpia am vazut un porumbel gri,gugustiuc care mergea si nu putea sa zboare.M-am indreptat spre el si s-a ascuns in iarba.L-am luat acasa l-am pus intr-o cutie de carton,i-am pus apa si malai umezit nu mananca dar bea apa,inca nu poate zbura.
Am fost la cabinetul veterinar si mi-a spus ca nu stie ce sa ii faca va rog din tot sufletul meu imi este mila de el si vreau sa il fac bine.Cum pot ajuta biata pasare ca sa se faca bine si sa poata zbura? :confuzzled:  :confuzzled: o aripa o tine langa corp iar cealalta ridicata,cea bolnava doar o intinde si o lipeste iar de corp cum il pot ajuta?

#202
mihaicatalinamariana

mihaicatalinamariana

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 02.10.2011
A inceput sa manance singur si sa bea apa,incearca sa zboare, mai nou Kiri caci asa l-a numit nepotelul meu zboara dar foarte putin pe o distanta foarte mica. ^_^  ^_^  ^_^  ^_^

 colombo2003, on 21st May 2011, 08:28, said:

Eeeee.... am pus cutia la loc... timpul a trecut si... a iesit si puiul (doar unul din cele doua oua), care acum este mare si aproape sa-si ia zborul :)

Nu stiu daca aceia care se vad in poza sunt parintii lui sau altii care asteapta sa-si faca alt cuib acolo (am inteles ca ar scoate mai multe randuri de oua pe an?). Pentru ca, uneori, il mai "ciocanesc" pe asta micu'. Totusi, cand nu sunt prin preajma aia mari, sta pitit acoloooo, poti sa faci ce vrei... de zici ca nu e nimic inauntrul cutiei. I-am dat niste paine (nu stiu daca e bine sau nu). Cateva poze





Foarte frumos dar porumbelului ii place mai mult malaiul si adora semintele,asta am observat de la pacientul meu :peacefingers:  :peacefingers:  :peacefingers: caci eu l-am luat sa il ingrijesc si este ca un pacient.

#203
piggywiggy

piggywiggy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 11.09.2008
Salut! Sint in cautare de sfaturi si informatii despre gugustiuci, am multe intrebari carora nu le-am gasit inca raspuns. Va rog sa ma ajutati, daca puteti.

Am gasit un gugustiuc cu penele din coada lipsa. Cred ca este pui, judecind dupa dimensiuni, dar nu-s sigur. Are gulerul negru din jurul gitului format, dar "inelul" nu este inchis complet - partea din spate, la ceafa, nu-i neagra. L-am gasit in spatele blocului, depistat de pisica mea. Am crezut ca poate ea l-a jumulit, insa am aflat mai tirziu ca gugustiucul a fost gasit in starea aia in alta zona, de o vecina. Ea l-a luat, dar gugustiucul s-a speriat si a fugit din balconul ei. Dupa ce l-am gasit, l-am pus pe balcon la mine, intr-o cutie. Era speriat. I-am pus in fata seminte de floarea soarelui farimitate, ceva boabe de griu, seminte pentru papagali (kiri kiri), apa. N-a mincat nimic, n-a baut, se uita la noi (eu, frate-meu si pisica) si se ferea cind ne apropiam. L-am hranit fortat vreo 2 zile si i-am dat apa cu seringa. Am incercat sa mergem la vet cu el, dar doctorul lipsea nemotivat (si n-am mai avut apoi timp). Incet, incet, a inceput sa ciuguleasca. Acum se descurca de minune. Bea si apa, ciuguleste si nisip. Face gainati multi, dar cam aposi. Am fost foarte bucuros sa-l vad descurcindu-se asa de bine. Seara il tinem in casa la caldurica, ziua pe balcon, intr-o lada de fructe (cu gauri prin care intra lumina). Problema acum e ca Marcel (haha, asa il cheama pe gugustiuc), e foarte prietenos. Nu se mai sperie de nimic, nici macar de pisica. Din pacate ne-am dat seama prea tirziu de asta. Informatiile gasite pe net sint foarte rasfirate si subtiri, am gasit prea putine si prea tirziu din lucrurile esentiale. Acum, daca e obisnuit cu omul si pisica, sansele lui de supravietuire in libertate ar putea fi destul de mici. Ar fi trebuit sa limitam interactiunea cu el, dar initial prioritatea era sa-l hranim si am scapat asta din vedere.

[ https://i.imgur.com/hJs5i.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Concret, daca stie cineva resurse de informare detaliate despre gugustiuci (streptopelia decaocto), sau specii apropiate, va rog sa-mi dati titlurile cartilor/materialelor sau link-uri. M-ar interesa informatii inclusiv de anatomie, habitat, comportament, hrana, reproducere, etc., dar mai detaliate decit pe wikipedia, de exemplu.

Acum, citeva intrebari.
1) Cum as putea aproxima virsta gugustiucului? Stiu ca gulerul negru nu este prezent la pui, dar la ce virsta apare n-am reusit sa aflu. Faptul ca Marcel n-are gulerul complet inseamna ca e inca in formare?
2) La ce interval "napirleste", cind isi schimba penele? Procesul de inlocuire incepe imediat ce-i cade o pana sau in perioade stabilite (gen primavara si toamna)? Acum gugustiucul nostru n-are coada deloc, doar ceva puf. Poate zbura, totusi, si fara coada?
3) Trebuie sa faca exercitii cu aripile? Cit de des, cit de intens? In ce ar trebui sa constate activitatea lui zilnica?
4) Ce mincaruri se preteaza cel mai bine si in ce cantitate? Sa aiba la discretie e gresit? Dar apa? Trebuie ceva suplimente (vitamine)? Cit si ce fel de nisip si pietricele sa-i dau? Ce marimi? Cit de des? De exemplu, daca maninca de 2 ori pe zi, sa-i dau de 2 ori ocazia sa ciuguleasca si nisip/pietricele?
5) Pina acum n-a scos nici un sunet. In ce situatii scoate sunete, pot fi interpretate in vreun fel?
6) Cum pot determina sexul gugustiucului, care sint deosebirile dintre mascul si femela?
7) Care-i programul lor de somn/activitate, de obicei? Cit de mult conteaza? Am observat ca motaie/doarme imediat cum vine seara. Deocamdata e foarte linistit noaptea, in cutia lui. De fapt pina dimineata, cind deschid cutia (e din carton, cu o gaura pentru aer, dar intunecata), nu face nici un zgomot. Apoi vrea mincare, ciuguleste literele de pe ziare.

Altceva... Ce ar trebui sa fac cu el pe termen scurt si lung?

Cam astea-s, pentru moment. Daca aveti in plus sfaturi avizate, informatii, astept!

Va multumesc!

#204
piggywiggy

piggywiggy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 11.09.2008
Noutati, pentru eventualii curiosi. Marcel si-a luat azi zborul din balcon spre un cires din apropiere (la 5 metri). Imediat a fost vazut si atacat de alt gugustiuc. A plecat din cires si a zburat cam 50 de metri in alt copac, cu "atacatorul" dupa el. A zburat binisor, chiar si fara coada. Gugustiucul strain il cam "batea" cu aripile si ciocul. Cel putin asa mi s-a parut mie. Au plecat si de acolo in afara razei mele vizuale. Sper sa fie ok.

In ultimele zile am observat o modificare in comportament. Initial, cind l-am gasit, era speriat si nu minca, apoi a mincat mult. Dar in ultimele doua zile nu prea mai avea apetit (minca, dar nu ca in "zilele bune"), desi facea mai mult exercitiu. Isi intindea aripile, facea zboruri scurte. Am observat ca se uita mult in sus, cu gitul intins si devenea putin agitat cind era liber prin balcon. Mi-am dat seama ca vrea sa exploreze mai mult, dar ma gindeam totusi sa-l mai tin macar citeva zile. In coada i-au aparut doua pene noi, mici. Azi i-am dat dimineata ceva de mincare, dar tot slab a ciugulit. L-am scos din colivia improvizata (dintr-o ladita de legume, din plastic) ca sa-i fac curat si l-am lasat prin balcon liber. A sarit putin, dind din aripi, iar apoi si-a luat zborul.

Fac update la intrebarile din postul anterior:
1) N-am reusit sa-mi dau seama de virsta lui. Am observat la alti gugustiuci ca gulerul negru nu-i inchis in partea din spate, ca si in cazul lu' Marcel. Singurul lucru care ar indica virsta destul de frageda ar fi dimensiunea mica a corpului, comparativ cu ce-am studiat la exemplarele de pe afara (am incercat sa iau in calcul si coada lipsa).
2) 6 saptamini, am citit pe undeva. Banuiesc ca se schimba penele pe rind, una cite una, nu toate de-odata (in lumea pasarilor exista ambele tipuri de reinnoire a penajului, iar in cazul cind se schimba de-odata, pasarea ramine la sol pina ii cresc din nou penele).
3) Nu prea multe, se pare. A dat de citeva ori din aripi, dar n-as crede ca si-a intarit muschii in perioada cit a stat la mine. Poate deja e prea mare si a trecut de faza respectiva.
4) Am observat ca prefera boabele de dimensiunea griului. A mincat bine griu, seminte de floarea soarelui. Nici de mixul pentru papagali (boabe mici) nu se ferea, dar avea ceva dificultati in apucarea semintelor. Am incercat sa-i dau 2 mese pe zi, dimineata si spre seara (asa aveam eu timp, de fapt). A mers ok sistemul. O data pe zi ii dadeam nisip normal de pe afara, deci continea si ceva pietricele. Apa bea destul de multa (initial avea tot timpul apa linga el) si facea gainatul apos, asa ca i-am mai redus ratia (de 2 ori pe zi, citeva guri).
5) Nu l-am auzit, n-a zis nimic. Banuiesc ca afara o sa zica si el ceva, cit a stat in captivitate n-a prea avut nevoie. Poate nici n-a trecut destul timp ca sa fie perfect relaxat.
6) N-am studiat problema asta. Am asa o banuiala ca era mascul, fiind atacat de gugustiucul de afara. Acu' nici gugustiucul de afara nu stiu ce era, dar m-am gindit ca poate femelele nu se ocupa cu protectia si... In fine, greu de zis.
7) A fost foarte cuminte cit a stat la mine. Nu era agitat, isi aranja penajul (cica e semn bun, ca se simte ok), i se inchideau ochii cind se lasa intunericul si era treaz dimineata cind il scoteam din cutie.

Cam asta-i. Chiar sper sa se descurce, desi probabil n-are cele mai bune sanse.

#205
andrei121212

andrei121212

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 13.03.2016
Salutare,
Avem un cuib de gugustiuci la pervaz, locuim la et 6, este o caserola destul de inalta si mare(incap amadoi in ea in acelasi timp). Acum totul era ok, se schimbau intre ei ca sa cloceasca ouale, ieri chiar am verificat ca i-am auzit ca se schimbau si m-am uitat erau 2 oua in cuib. Azi dimineata am vazut ca a zburat din cuib fara sa vina perechea sa stea pe oua, m-am mirat ca a lasat ouale singure si m-am dus sa vad. Nici un ou in cuib, nici o urma, coaja, resturi, nimic....Care poate sa fie explicatia?

#206
since2004

since2004

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,553
  • Înscris: 13.01.2016
Am gasit un pui de gugustiuc inghetat in zapada(-12 grade + vant) avea crusta de gheta pe piept si picioare. Ce naiba fac cu el.....?! Mai bine il lasam acolo... Selectie naturala...

Attached Files


Edited by since2004, 07 January 2017 - 17:32.


#207
pimi

pimi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.01.2007
nu e pui e adult
greu de crezut ca doar frigul l-a rapus
ori e bolnav ori e ranit de uliu sau pisici
il pui la caldura ii dai graunte si apa , verifica-l sa nu aiba rani .

#208
since2004

since2004

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,553
  • Înscris: 13.01.2016

 pimi, on 08 ianuarie 2017 - 17:58, said:

nu e pui e adult
greu de crezut ca doar frigul l-a rapus
ori e bolnav ori e ranit de uliu sau pisici
il pui la caldura ii dai graunte si apa , verifica-l sa nu aiba rani .
Totusi cred ca e pui; cand l-am gasit inghetat ii dadea tarcoale o pereche de gugustiuci. Posibil sa fie si adult si sa fi fost victima unei batai intre ei... nu ma pricep. A facut o tona de ganieti, mai degraba era un pui bine hranit... Vestea buna e ca l-am eliberat de dimineata si a zburat de unul singur singur pana pe ramurile copacului sub care l-am gasit cazut. Cat a stat la mine n-a mancat, n-a baut; la prima raza de lumina ce-i patrundea in cutie dadea sa zboare; asa ca l-am tinut pe intuneric L-am tinut intr-o cutie de aspirator, mai mare, pana azi cand i-am dat drumul. Daca este ranit nu stiu, posibil, n-am reusit sa-l observ pt ca se zbatea si daca il luam in mana riscam sa-l ranesc eu.
LE
Nu cred ca va supravietui... inca e vant si -12 -13 grade afara
LE
Cred ca am riscat sa iau si vreo boala, microb ceva; m-a stropit pe fata cu ce se toapea de pe el cand se zbatea

Edited by since2004, 08 January 2017 - 18:18.


#209
pimi

pimi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.01.2007
daca inca nu ai inceput sa canti ca un gugustiuc eu zic sa stai linistit, nu ai luat nici un microb

#210
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.10.2009
Salut.am gasit si eu un pui de porumbel.acum o saptamana.l-am luat acasa si l-am pus in cusca.aveam una ramasa de la perusi.2-3 zile i-am dat eu de mancare niste mamaliga lichida cu seringa.apoi am cumparat un amestec de graunte care are grau porumb mazare si multe alte seminte mici.o zi i-am dau eu cateva boabe in cioc.apoi din senin a inceput sa mance singur si sa bea apa.azi dimineata l-am gasit parca respirand mai greu cu ciocul deschis si nu a mancat nimic.vreun sfat?porumbelul pare a avea varsta de 3 saptamani,nu ma pricep dar dupa pozele de pe net.are pene doar pe aripi.spatele gatul si burta sunt mai golase cu putin puf si cotoare.

#211
Mad One

Mad One

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 29.12.2004
M-am trezit cu un porumbel "defect" in balcon (deschis) initial era zgribulit, nu prea manca, nu scotea sunete pur si simplu statea, nici de mine nu se speria. Am zis ca sunt doua variante ori are vreo boala ori s-a izbit de vreun geam si e dezorientat. i-am pus la dispozitie apa si mancare zilnic si am facut casuta dintr-o cutie carton sa aiba unde dormi. De atunci a trecut mai mult de o luna, s-a inzdravenit, la gat a capatat pene perlescente, e alert, se fereste de mine, naparleste, mananca cu pofta semintele, isi face toaleta zilnic, isi intinde muschii, piuie ca un pui cand ii pun de mancare, singura problema e ca ... nu zboara, da din aripi uneori, se uita in sus spre copaci si cer, dar nu l-am vazut sa se inalte mai mult de 10cm.

Incep sa ii reduc portia zilnica ca sa il determin sa isi procure singur hrana.

Ce pot sa fac cu pasarea ? Stie cineva un adapost / persoane care sa primeasca in grija astfel de cazuri in Iasi ? As vrea sa isi ia zborul cat mai repede pentru ca isi mai fac drum pisicile prin balconul meu si risca sa ajunga mic dejun garantat.  Posted Image

Edited by Mad One, 19 October 2017 - 19:53.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate