Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Aport termic fereastra

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Vom considera o fereastra catre sud intr-o zona de campie sau deal a tarii, fara inversiuni termice sau alte fenomene. Fereastra este tripan 52mm si are si perdea, nu este umbrita de nimic din exterior. Camera sa zicem ca e incalzita la 21 grade. Efectul de sera de la bataia soarelui in perioadele care necesita incalzire cat aport de caldura vor aduce? Va compensa partial sau total pierderile de caldura prin acea fereastra, sau se poate chiar iesi pe plus cu fereastra decat fara? Stiu ca nu are nimeni calcule precise, dar care este banuiala voastra?

Nu se poate compara in niciun caz, dar la masina uneori am vazut ca pot sta in tricou iarna daca bate soarele vreo ora-doua in ea, desi afara e nevoie de geaca.

Edited by VarfulOmu2505, 25 March 2023 - 14:52.


#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Aduce aport consistent de caldura iarna .....si vara.

Pentru vara e obligatoriu sa ai umbrire naturala.

Edited by pasilla, 25 March 2023 - 15:09.


#3
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Nu ma intereseaza deloc ce se intampla vara si vreau sa aud opinii care sa cuantifice clar, chiar daca aproximativ, "consistent" e ceva prea vag.

#4
mircea812

mircea812

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,967
  • Înscris: 08.06.2005
Citește aici. Stiu sigur ca a luat in calcul caldura care "intra" pe fereastră. Folosește "search" ca sa nu citești tot jurnalul.


https://forum.softpe...6#entry29845131

#5
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

View Postmircea812, on 25 martie 2023 - 16:32, said:

Citește aici. Stiu sigur ca a luat in calcul caldura care "intra" pe fereastră. Folosește "search" ca sa nu citești tot jurnalul.


https://forum.softpe...6#entry29845131

Multumesc! Unii chiar isi amintesc ce-am mai scris eu, pe-acolo Posted Image

Cautarea, in topicul meu, trebuie facuta dupa "factor solar".

Iata ce spuneam, acolo, la un moment dat:

"varianta pe care am preferat-o este cea cu 52mm grosimea amsablului sticlelor, 72mmm grosimea tocului. Sticlele sunt de 4 mm grosime, lowe4+float4+lowe4. Habar n-am ce inseamna astea din urma, fiindca eu m-am concentrat pe preformanta ansamblului. Rata de transfer termic se situeaza intre 0.71 si 0.84W/m2K, exceptand cele trei ferestre mari, fixe, care vor contribui la incalzirea pasiva a casei, si care au rata de tranfer termic de 1.03 W/m2K dar si un factor solar, g, de 65%."

Intre timp, am optat pentru ferestre cu rame din PVC, Barrier 100, cu rei randuri de sticla dar ... daca primele doua randuri sunt cum spuneam, mai sus, al treilea rand de sticla este din sticla simpla, fara tratament, fara folie, nimic. Intre acest ultim rand de sticla si restul ansamblului este o camera umpluta cu un pic de aer; nu vid 100%, dar nici argon si nimic low e. Am lucrat cu cei de la Saint Gobain si am ajuns la aceasta solutie care, la momentul respectiv, era singura care-mi asigura un grad de insorire g de 68%. Dupa cum spuneam, acest factor g, mai inalt, vine la pretul unei rate de transfer termic mai ridicate. Nu am apucat sa pun draperiile prevazute in stadiul de proiect si, cu toate acestea, nu am simitit niciun disconfort, curent de aer s.a.m.d. Ma refer, aici, la situatia de noapte.
Mai jos, pun o poza cu "configuratia" ferestrelor. In ghilimele, pentru ca programul lor de ofertare nu accepta fluturii din capul meu Posted Image Voi reveni, daca intereseaza, cu datele si cifrele exacte. Nu am cum sa le prezint acum deoarece, spre rusinea mea, mi-a murit computerul vechi; inainte de a salva, datele importante, in alt loc Posted Image Computeru' e la doctor si revine, in familie, abia peste vreo trei saptamani.
In fine ... am lucrat cu o firma specializata in ferestre (proiectare si montaj) pentru case pasive. Din nou, daca intereseaza ...

Ca principiu, ferestrele din Romania sunt gandite sa tina caldura, la interior, si sa nu permita razelor soarelui sa incalzeasca incinta. E varianta punctului de optim, intre performanta si pret, pentru zona climatica.
Pentru ferestrele cu aport de caldura este obligatorie umbrirea, pe timp de vara. Eu am rezolvat asta prin configuratia acoperisului.

Attached Files



#6
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Nici eu nu am probleme vara, tot datorita acoperisului, de asta ma interesa doar aportul in perioada rece. La noi in tara se pun geamuri 4seasons, pentru ca majoritatea lumii isi face casa incat bate soarele in ferestre mereu, indiferent de anotimp, iar cu sticla simpla rezulta macel vara. Eu pun sticla simpla pentru ca vara sunt mascate ferestrele complet. Ce nu stiu este daca sa le mai maresc, adica sa le fac foarte mari din mari, in speranta ca voi recupera cand bate soarele caldura pierduta cand nu bate (adica 90% din timp in perioada rece, adaugand si noptile si timpul noros). Si nu vreau sa imi produc un dezastru energetic facand ferestrele foarte mari si nereusind apoi sa recuperez din soare caldura pierduta prin marimea lor.

#7
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Unde locuiesc acum un perete al casei  (5m x 2,5 m) este doar sticla (geam dublu termopan in rama de lemn) orientat perfect pe sud.
Pe timp noros iarna , nu este o placere, la cea mai mica aparitie de soare nu am nevoie de incalzire.

#8
Annoying

Annoying

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,859
  • Înscris: 03.05.2014

View Postketa, on 25 martie 2023 - 19:28, said:

Pe timp noros iarna , nu este o placere, la cea mai mica aparitie de soare nu am nevoie de incalzire.

Adică 10 zile pe iarnă? Posted Image

#9
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Nu chiar, in majoritatea tarii cred ca aduni vreo 60 zile, pentru ca incalzirea merge 6 luni pe an, iar in astea 6 luni cred ca ai 2 luni de soare, mai ales primavara si toamna devreme, cand inca mai bate soarele cu putere. Ma refer daca aduni toate orele cu soare sa rezulte 60 zile cu soare continuu pe perioada in care pozitia soarelui i-ar putea permite sa bata. Problema e ca soarele bate in medie vreo 6 ore in perioada rece, deci ar rezulta alea 60 zile impartit la 4, = 15, deci ar rezulta 15 zile din cele 180 in care ai avea incalzirea asigurata complet de soare (stiu ca nu o asigura total, dar o calzulezi ca total pentru ca partial se si absoarbe in camera si degaja si dupa). Asa, la un calcul grosolan, nu ar parea ca faci mare lucru cu soarele, adica ies pe minus serios.

Ideea era sa maresc o fereastra de 2,5m latime pana jos, acum avand pervaz la 85cm, insa doar daca pot recupera total sau aproape total pierderea de caldura prin soare, ceea ce pare a nu fi cazul. Mie, estetic si ca luminare a camerei mi-e aproape indiferent, pot ramane cu ea si asa fara sa ma deranjeze, plus ca implica deranj la spart caramida si pret in plus la ferestre.

#10
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Iarna soarele dispare zile si saptamani, nu are putere, bate 1-2 ore pe zi cand e ceata sau nori  dimineata - seara, e depresiv intr-un cuvant. Vara iti face sauna in casa.

E o greseala sa te bazezi pe el iarna si sa nu te feresti vara. Nu degeaba majoritatea folosesc sticlele cu control solar.
Daca vara poti asigura umbrire ar mai merge fara control solar, dar doar  daca pachetul de geam e performat termic, ca nu e asa multa caldura de la soare iarna incat sa recuperezi pierderile.

Edited by Prototype2, 25 March 2023 - 22:01.


#11
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Pai nu iarna neaparat ma gandesc sa pot recupera marea parte, ci primavara si toamna. Control termic in mod clar nu pun, pentru ca vara soarele nu va atinge ferestrele, doar ceva protectie UV pentru primavara si toamna as cauta (din fabrica sau folie), una care sa nu afecteze spectrul termic (e la capatul opus al spectrului vizibil fata de UV), ca nu vreau sa-mi ofilesc lucrurile prin casa.
De exemplu, toamna si primavara asta a batut soarele in draci, zile intregi cu soare continuu, iar in camera apare efectul de sera. Nu stiu daca destul cat sa poti compensa mare parte din pierderi, insa, deci probabil ca o sa las fereastra asa.

#12
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 650
  • Înscris: 21.05.2016
Eu am 80% dintre ferestre pe SV (vreo 16mp).
Nu sunt cel mai performant tripan de pe piata dar efectul e 100% pozitiv in sezonul rece.
Intr-o zi insorita temperatura creste cu pana la 4-5 grade (in combinate cu o izolatie buna).

#13
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Mi-am mai dat seama de o chestie, avand in plan IPAT, nu voi putea sa adaptez puterea incalzirii corespunzator, pentru ca inertia termica e mult prea mare, dureaza jumate de zi ca sa modifici doar un pic de tot temperatura, iar soarele iti incalzeste camera in 1-2 ore lejer, nu voi putea corela vreodata sistemul de incalzire ca sa acomodez aportul adus de soare.

Poate doar sa spun ca daca am setata caldura sa am 21 grade, sa ma bucur in unele zile/ore ca imi creste la 22-23 si cam atat

Edited by VarfulOmu2505, 26 March 2023 - 12:40.


#14
mircea812

mircea812

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,967
  • Înscris: 08.06.2005
Tu parca ai cauta motive sa nu-ti pui IPAT...ai grija ce-ti doresti Posted Image


Soarele ala care intra pe fereastra iarna trebuie sa incalzeasca ceva gen gresie, microciment, terrazzo, materiale care inmagazineaza caldura si apoi o elibereaza mai tarziu in casa.

Cam asa ceva:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/j3KV6YYayEU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by mircea812, 27 March 2023 - 07:54.


#15
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

View PostVarfulOmu2505, on 25 martie 2023 - 18:35, said:

Nici eu nu am probleme vara, tot datorita acoperisului, de asta ma interesa doar aportul in perioada rece. La noi in tara se pun geamuri 4seasons, pentru ca majoritatea lumii isi face casa incat bate soarele in ferestre mereu, indiferent de anotimp, iar cu sticla simpla rezulta macel vara. Eu pun sticla simpla pentru ca vara sunt mascate ferestrele complet. Ce nu stiu este daca sa le mai maresc, adica sa le fac foarte mari din mari, in speranta ca voi recupera cand bate soarele caldura pierduta cand nu bate (adica 90% din timp in perioada rece, adaugand si noptile si timpul noros). Si nu vreau sa imi produc un dezastru energetic facand ferestrele foarte mari si nereusind apoi sa recuperez din soare caldura pierduta prin marimea lor.

Singura solutie pe care o recomand este aceea a unui proiect. Daca vrei sa vezi care este suprafata optima, a acestor ferestre, trebuie sa ai parte Posted Image de un pic de proiectare. Eu, spre exemplu (am aratat, toate astea, si in jurnalul meu!) am avut si simulari pentru insorirea pe perioadele reci, si centralizator de date cu numarul de ore insorite, pe ultimii ani, si Claumen, etc.

Raspunsul nu-l vei afla aici, intreband. Raspunsurile de aici sunt, multe, dupa ureche. Nici dupa mine sa nu te iei fiindca este foarte posibil ca o diferenta, de conditii, sa duca la un rezultat diferit.
Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le-am facut, in aceasta casa. Nu numai ca ne bucuram de incalzire pasiva, din toamna pana-n primavara, dar ne bucuram si de starea de bine pe care ti-o da combinatia de lumina si caldura, in timpul iernii.

In ceea ce priveste caldura, trebuie sa mentionez ca aerul este cel mai slab manager al energiei termice. Cu alte cuvinte, daca incalzesti numai aerul, nu rezolvi mare lucru in ceea ce priveste situatia de noapte. Ideal este sa inmagazinezi cat mai multa energie intr-un alt mediu; placa parterului, spre exemplu. Ei bine, exact asa am procedat noi. Cu nota explicativa ca placa parterului, in casa noastra, nu este legata de fundatie, ci este flotanta; instalata (turnata) pe un pat de nisip (asta-i facultativ; se leaga cu o alta inovatie, din proiectul nostru) care, la randu-i, este foarte bine izolat. Simplificat, placa aceasta, care se incalzeste de la soare, este foarte bine izolata.
In timpul zilei se incalzeste dar, pana sa ajunga la o temperatura care sa dea, peste cap, IPAT-ul ... vine noaptea. Iar noaptea IPAT-ul va consuma mai putin. Daca reglezi functionarea IPAT-ului dupa temperatura agentului termic, si nu dupa temperatura aerului, in incinta, nu vei avea probleme. Da, iti sunt necesare cateva incercari, dar se poate ajunge la un echilibru. Pe noi, cel mai tare ne-a incurcat setarea, din fabrica, a pompei de caldura aer-apa (sursa suplimentara de caldura) care stia si se baza pe temeperatura exterioara. Treaba asta nu se pupa cu IPAT-ul nostru. Odata ce-am anulat setarea asta lucrurile au devenit mult mai simple.
Nu mai intru in alte amanunte, pe directia asta. Iti faci, tu, temele si decizi.

Momentele in care temperatura aerului o depaseste pe cea dorita se inregistreaza, de obicei, tomana si primavara. Daca aste este, pentru tine, o problema ... poti renunta la ideea suprafetelor vitrate pentru incalzire pasiva. Daca consideri ca este simplu sa deschizi o fereastra, esti ok. Daca ai impresia ca nu-ti place sa deschizi fereastra, pentru reglarea temperaturii ... iti iei doi caini, ca ai nostri, si vrei, nu vrei, faci aerisire naturala ori de cat ori au chef sa intre sau sa iasa Posted Image

Doresc, insa, sa mai spun ceva legat de confort. Confortul termic este determinat de trei factori: temperatura, umiditate relativa si curentii de aer; mai precis, lipsa celor din urma. E bine sa fii atent la combinatia astora. De aceea pomeneamm, la un moment dat, de draperii, pentru perioada rece, pe timp de noapte. Tine cont ca noi ne-am dorit o casa cat mai putin dependenta de automatizari, apps sau altele asemenea. O casa cat mai smart, din proiectare, dara fara gadget-uri. De aceea tot pomenesc de draperii, nu de obloane automate, izolate, controlate din Ti, s.a.m.d.
Revenind ... Celor trei factori de confort termic, le-as aduga si factorii de confort mental. Confortul mental la unei locuinte este dat (printre altele) de gradul de luminozitate (atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte - doar ca, noaptea, depinde de chiar mai multi factori ... alta poveste ...) si raportul dintre suprafata vitrata si aria zonei pe care respectiva suprafata vitrata o deserveste. Din cate stiu eu, la ora asta, singurul standard care sustine lucrurile astea este LEED.
... food for thought ..

Edited by DIY, 27 March 2023 - 18:04.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate