Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 

Espresoarele Jura

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
krtyna

krtyna

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 07.04.2021
Cum se compara aceste espresoare cu alte branduri consacrate in domeniu, Delonghi, Krups, Saeco?
Am vazut ca sunt foarte scumpe, 8000-10.000 lei in medie. Este justificat pretul?

#2
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
Am unul la firma, pt ca baiatul meu e cam cafegiu.

Stiu ca a costat multi bani, dar personal nu m-a impresionat cu absolut nimic.
Din ce vad, au 15 bar, iar majoritatea celor mai ieftine au 10 bar presiune.

#3
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,327
  • Înscris: 24.09.2017
nu man, espressoarele alea sunt o prostie si toate in principiu fac acelasi lucru si nu-l fac bine. Iti recomand sa citesti pe forumul espressoman, citeste aici pentru inceput: https://www.espresso...arele-automate/ .
eu nu fac espresso, dar fac cafea la filtru, manual, si sunt sigur ca pot face cu cafea de specialitate si sculele mele care-s 1000 de ron toate, cafea de vreo 10 ori mai buna decat orice automat, din cele enumere mai sus.

Edited by bobitad, 22 January 2023 - 11:42.


#4
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,061
  • Înscris: 06.01.2007
Depinde de la om la om. Ca 10000 lei nu inseamna acelasi lucru pentru fiecare dintre noi.
Eu nu am luat Jura deoarece nu am gasit informatii despre modul de a-l repara in caz de ceva. Si despre modul de curatare temeinica.
Am luat un Gaggia.
Insa, ulterior, mi-a cam parut rau, deoarece am vazut un Jura J8(parcal) si mi-a placut tare mult ce cafea facea. Ar mai fi fost si sotia, care nu ar fi fost de acord sa dau 7000 lei pe un espresor, insa daca ar fi fost dupa capul meu, l-as fi cumparat si l-as fi donat pe asta cuiva.
Dar, pe mine personal ma intereseaza mult cum e construit inauntru. cum functioneaza si ce are in plus fata de altele, in termeni de componente interne. cum il desfac, cum il curat. Stiu ca nu intereseaza pe nimeni treaba asta, insa pentru mine asta ar face diferenta intre a-l cumpara sau nu. Cafeaua poate sa fie buna azi si proasta maine. Oricum, toate se imbacsesc dupa un an sau doi si nu mai fac cafea ca unul nou, indiferent de modul de intretinere.
Eu il desfac, scot furtunele, scot electrovalvele, scot tot din el si-l curat la ultrasunete o data pe an sau 2 ani. Si asta se simte imediat in calitatea cafelei, nu-i doar un placebo.
Stiu despre jura ca au rasnita de otel cu diametru mai mare decat rasnitele ceramice de prin espresoarele comune. Asta face diferenta si, desi toata lumea spune ca rasnita ceramica e mai buna, eu am observat contrariul. Rasnita de otel face o cafea mai buna, mai ales ristreto sau cafea scurta. Se toceste in timp, insa daca o desfaci, are elemente de reglaj ce permit folosirea ei si partial tocita. Al meu e cu rasnita ceramica, dar in trecut am avut cu rasnita de otel. Ala vechi a ajuns la serviciu, dar pot spune ca in mod sistematic ala face o cafea mai buna decat asta nou de-l am acasa. Deinde de curatare, de cafea, de reglaj, insa in mod sistematic face o cafea mai buna.

Deci, eu personal as zice un DA pentru Jura. La modul provizoriu pentru ca, dupa cum am spus, ca sa-l cumpar am nevoie de informatii despre cum e facut in interior si cum functioneaza, cum dozeaza cafeaua, apa, temperatura, etc. Trebuie sa inteleg pe ce dau banii.

#5
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,140
  • Înscris: 30.08.2017

 bobitad, on 22 ianuarie 2023 - 11:41, said:

nu man, espressoarele alea sunt o prostie si toate in principiu fac acelasi lucru si nu-l fac bine. Iti recomand sa citesti pe forumul espressoman, citeste aici pentru inceput: https://www.espresso...arele-automate/ .
eu nu fac espresso, dar fac cafea la filtru, manual, si sunt sigur ca pot face cu cafea de specialitate si sculele mele care-s 1000 de ron toate, cafea de vreo 10 ori mai buna decat orice automat, din cele enumere mai sus.

Pe Espressoman am mai citit și eu (am și cont acolo), la recomandarea lor am luat espressorul (Gaggia Clasic). Sunt cam elitiști în ceea ce privește cafeaua. DeLonghi, Krups, Saeco sunt considerate chinezării pe acolo (ce-i drept, multe despressoare de-ale lor sunt fabricate în China).
Jura dacă nu mă înșel se poziționează mult mai sus decât brandurile enumerate mai sus iar preturile sunt pe măsură. Și sunt asamblate în Europa (Elveția și Portugalia din câte știu).

Edited by george_alexandru, 22 January 2023 - 11:53.


#6
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,327
  • Înscris: 24.09.2017

 george_alexandru, on 22 ianuarie 2023 - 11:49, said:

Pe Espressoman am mai citit și eu (am și cont acolo), la recomandarea lor am luat espressorul (Gaggia Clasic). Sunt cam elitiști în ceea ce privește cafeaua. DeLonghi, Krups, Saeco sunt considerate chinezării pe acolo (ce-i drept, multe despressoare din de-ale lor sunt fabricate în China).
Jura dacă nu mă înșel se poziționează mult mai sus decât brandurile enumerate mai sus iar preturile sunt pe măsură.
nu-s elitisti man, doar ca apasatul pe un buton nu da espresso bun, e atat de simplu. la fel cum nici cafeaua din comert nu se compara cu cea de specialitate. eu mi-am facut o rutina si fac cafea buna, dulce, nu amareala trista pe care multi o asocieaza cu taria. cand am facut trecerea de la cafea din supermarket la cafea din specialitate a fost ca si cum s-a luminat mintea, adica cafeaua putea sa fie dulceaga, complexa cu tot felul de gusturi. Iar de unde iau eu cafea, dau cam 85  ron pe 500g( e cam cea mai scumpa cafea), cafea prajita de maxim o saptamana, se gasesc si mai ieftine.  Adica, ce considera lumea ”premium” lavazza, illy sunt fix apa de ploaie, ca sa nu mai vorbim ca stau pe raftul magazinelor jumatate de an pana ajung la tine in ceasca si sunt prajite de zici ca-s carbuni. Iar asta se traduce prin gust 0 si putinul gust care a ramas este naspa.

uite, iti mai recomand sa te uiti la James Hoffmann, care de obicei vorbeste pe limba tuturor.

Edited by bobitad, 22 January 2023 - 12:08.


#7
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,140
  • Înscris: 30.08.2017

 bobitad, on 22 ianuarie 2023 - 11:57, said:


Adica, ce considera lumea ”premium” lavazza, illy sunt fix apa de ploaie, ca sa nu mai vorbim ca stau pe raftul magazinelor jumatate de an pana ajung la tine in ceasca si sunt prajite de zici ca-s carbuni. Iar asta se traduce prin gust 0 si putinul gust care a ramas este naspa.

uite, iti mai recomanda sa te uiti la James Hoffmann, care de obicei vorbeste pe limba tuturor.

Adevarul e că și eu am avut un șoc când am trecut de la Lavazza/Illy la cafea proaspăt prăjită. Davidoff mi se pare singura acceptabilă din ce am încercat din comerț.

Pe Hoffman îl mai urmăresc ocazional, e ok pentru cine vrea să se informeze pe subiect.

#8
krtyna

krtyna

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 07.04.2021
Wow acel video cu neamtul este edificator.
Eu am un espresor din acela ieftin acum. si ma gandeam ca unul din cele scumpe arata complet diferit in interior, dar se pare ca sunt foarte asemanatoare - un ansamblu de plastice dubioase..
Daca ar fi sa trec pe varianta manuala, care ar fi "sculele" necesare/recomandate de voi?

#9
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,327
  • Înscris: 24.09.2017

 krtyna, on 22 ianuarie 2023 - 12:10, said:

Wow acel video cu neamtul este edificator.
Eu am un espresor din acela ieftin acum. si ma gandeam ca unul din cele scumpe arata complet diferit in interior, dar se pare ca sunt foarte asemanatoare - un ansamblu de plastice dubioase..
Daca ar fi sa trec pe varianta manuala, care ar fi "sculele" necesare/recomandate de voi?
fa cont pe espressoman si vorbeste acolo. in principiu, pentru incepatori, fie iti iei gagia clasic, dar acolo trebuie sa cumperi un arc care sa-ti modifice presiunea la 9 bari, ca din fabrica vine cu 12 sau 15 parca. Dar un lelit ar fi ok, au si reduceri si toate cele. Dar sa stii ca in cafea cele mai importante chestii sunt cafeaua si dupa rasnita. Probabil rasnita electrica o sa te coste cam 2000-2500 ron minim. Espressorul are rolul de a baga apa cu o anumita temperatura si presiune si eventual pentru lapte.

Diferenta intre astea automata si cele manuale ca la cele manuale cafeaua rasnita fin opune rezistenta si creeaza presiunea, fata de astea care au sita presurizata si nu conteaza prepararea. Dar chestia asta sa o privesti ca un hobby, fiindca o sa necesite timp, poate frustrari si toate cele, dar odata prinsa treaba o sa fii mai castigat. Adica, espressoarele manuale dureaza pana se incalzesc, ca sa-ti asigure stabilitate in extractie, 15 minute sa zicem, trebuie sa fii atent cum prepari puckul, masura cu cantar timp si greutatea s.a.m.d.

Eu fac cam asa ceva si raman la asta(alta reteta fata de a lui, dar ca sa intelegi), nu fac espresso ca nu am chef si nici nu vreau sa investesc: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/1oB1oDrDkHM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Dar, cum ti-am mai zis, daca vrei un nou hobby, te duci pe espressoman, iti faci cont, te inarmezi cu rabdare si aia e.

Edited by bobitad, 22 January 2023 - 12:32.


#10
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,505
  • Înscris: 19.06.2018
Hai sa articulam un pic lucrurile. Depinde ce vrea fiecare de la aparat, ori cafea ori aparatul in sine. Depinde cum o bea, simpla, cu zahar, cu lapte. Pentru cei care vor cu lapte, inutil sa dea mai mult de 300 lei pe espressor, laptele oricum altereaza gustul si poti folosi inclusiv cafea ieftina si buna. Buna pentru cei care vor cu lapte, altfel nu e recomandata o cafea ieftina sub nicio forma.

In al doilea rand e vorba de temperamentul cafegiului, espresso sau filtru. Unii, printre care ma numar, prefera o cafea mai lunga, nu doua degete cat are espresso. Deci daca iti place sa sorbi indelung din ceasca, nu ti iei espressor ci cauti metodele de brew(v60 , Aeropress, presa franceza ).

In al treilea rand, se poate espressor f ieftin si bun daca acorzi timp, e vorba de celebrele Caffiano Compresso. 350 lei si face 90 la suta din espresso ul scos din aparat de mii de euro. Asta e parerea cvasiunanima a expertilor din toata lumea.

In al patrulea rand, vad ca s a tot vorbit de forumul cu pricina dar nu s a spus ce era mai important, cu ce se incepe. Setup ul incepe si se face in jurul rasnitei. Cea mai ieftina rasnita capabila espresso nu o gasesti sub 1000 lei.

Apoi, nici cafeaua nu e ieftina. Ultima cafea pe care am luat o e Costa Rica de la Yume, 98 lei 250g, deci 400 lei kg. Sunt si de cateva ori mai scumpe si mai exclusiviste la unele magazine.

In concluzie, destul de complicata situatia la espresso. Sunt destui cu aparate bune, capabile espresso care spun ca nu le a iesit un espresso bun decat dupa 2-3 luni.

Concluzia concluziei, un aparat care nu da 7-9 bari ci se lauda cu 15, nu are treaba cu espresso.

Edited by audiofidell, 22 January 2023 - 13:01.


#11
jafo

jafo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 06.11.2005
Esspresoarele Jura sint printre cele mai bune de pe piata. Si scumpe.

#12
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,140
  • Înscris: 30.08.2017

 bobitad, on 22 ianuarie 2023 - 12:22, said:


fa cont pe espressoman si vorbeste acolo. in principiu, pentru incepatori, fie iti iei gagia clasic, dar acolo trebuie sa cumperi un arc care sa-ti modifice presiunea la 9 bari, ca din fabrica vine cu 12 sau 15 parca.

Pentru presiune și PID am apelat la cineva de la Espressoman, arcul a fost scurtat pentru a avea presiunea la 9 bari și s-a adăugat PID - ul pentru controlul temperaturii.

Dar, așa cum menționează cineva mai sus, rasnita e mai importantă. Eu am luat o Eurika Mignon Specialita, care a costat mai mult decât espressorul.

Deci, cine dă bani pe un espressor ce nu are rasnita inclusa, să aloce 1500-2000 lei pentru rasnita dacă vrea să scoată ce-i mai bun cu espressorul respectiv.

Edited by george_alexandru, 22 January 2023 - 14:16.


#13
krtyna

krtyna

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 07.04.2021
Daca pentru espreso trebuie 9 bar de ce toate se fac sa aiba peste 15 ?

Attached Files



#14
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,140
  • Înscris: 30.08.2017
Da bine la marketing (si probabil conteaza daca spumezi laptele pentru cappucino). 9 bari sunt suficienti pentru o cafea proaspat prajita macinata fin. Daca cafeaua nu e proaspat prajita (adica orice cafea din comert), te descurci si cu mai putin.

Edited by george_alexandru, 22 January 2023 - 14:30.


#15
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,327
  • Înscris: 24.09.2017
Aia e puterea pompei, poti sa ai pompa si de 100 de bari, insa ce obtii la final e alta poveste, scria in articol si despre asta. Oricum in unele cazuri ai o valva, se numeste opv(overpressurevalve), care restrictioneaza presiunea, e ceea ce s a amintit mai sus. Dar si 9 bari e ceva invechit, dar asta e alta discutie.

#16
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,470
  • Înscris: 28.11.2017
Presiunea o fi de 15 bari, a maxima, dar presiunea de lucru sa ii zic asa este data de cat de fin este macinata cafeaua.

Parerea mea.
Decat un superautomat cu o cafea de 50 de lei kg mai bine pe capsule, mie mi se pare ca e mai decenta, cu toate ca e mai scumpa.
Apa iar conteaza mult.
In cazul meu am observat o diferenta in bine intre apa de fantana si aceiasi apa de fantana trecuta printr-un filtru cu osmoza inversa cu remineralizare.
Si asta pe o jucarie de 200 lei , ceva tchibo caffisimo easy!

#17
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,505
  • Înscris: 19.06.2018

 theionutzradu1991, on 22 ianuarie 2023 - 17:03, said:

Presiunea o fi de 15 bari, a maxima, dar presiunea de lucru sa ii zic asa este data de cat de fin este macinata cafeaua.
Asta e cheia prepararii la espressor. O presiune de 7 bar (7 este noul 9 in espresso) care sa treaca apa prin puc intr un timp determinat. Aici intervine gradul de macinare, rasnesti atat de fin incat sa te incadrezi in timp.

Oricum, recomandarea mea este sa se inceapa de jos cu moduri mai simple si mai ieftine de preparare si cu inceputul, adica cu cafeaua de specialitate. Apoi, daca te prinde microbul, alegi daca sa bagi bani mai multi sau nu in pasiunea asta.

Concret, o rasnita XEOLEO de pe aliexpress sau oricare alta la limita capabilitatii espresso(aprox 70 dolari) , un Cafflano Kompresso (350 lei) un kettle , cafea de specialitate de la o firma serioasa (Yume, Guido etc) si incepe distractia.
Metodele alternative de filtru sunt inca si mai ieftine, un setup de v60 e aproximativ 60-80 lei si rasnita nu e atat de importanta, poate fi si o rasnita vintage de pe OLX. Doar calitatea cafelei trebuie respectata la fel de mult ca la espresso

Toate de mai sus, repet inca o data, sunt pentru cei care nu adauga nimic in cafea, poate un pic de zahar, singura exceptie. Pentru cei care beau cu lapte, cardamon, alte minunatii, orice cheltuiala cu aparatele si cafeaua e pur snobism si risipa de bani. Eu insumi, pasionat de cafea, fac cafelele pentru musafirii nepasionati la un espressor de 300 lei cu cafea Jakobs de noua lei punga.

#18
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,140
  • Înscris: 30.08.2017
Eu nu m-am înțeles deloc cu ransnita Xeoleo. Varia prea mult nivelul de măcinare, avea o piulița care se tot slăbea in timp ce macinam.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate