Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Amintiri din viitor: Blondele, termocentrala si automobilul.

* - - - - 6 votes
  • This topic is locked This topic is locked
17 replies to this topic

#1
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006
A fost candva o republica populara si socialista.
Sistemul de invatamant si educational era puternic influentat de unica politica a statului si in mod particular de cea a celu mai iubit
"fiu al poporului".
Sistemul era unul inchis, putin elegaturi cu exteriorul.
Unii se lauda ca ascultau "europa libera", ca se uitau la filme pe video, ca faceau execursii in late tari di lagarul socialist si alte mici bucurii personale de gen.
IPentru mine totul nu se rezuma doar atat.
Politica nu aveai posibilitatea sa faci in mod liber, cea oficiala era extrem de picticoasa, insipida si deseori irationala.
Prin "politica" ma refer in primul la schimbul liner de idei, de informatii, de discutii.
La asa zisele ore de invatamant economic, politic un functie de profesor,;lector si gragul de legaturi cu expteriroul se putea asimula unle cunostinte interesante.
Adica intr-o lume inchisa unde partial se mai invata si discuta dintre cele oficiale, ma refer la Marx, Engels si Lenin, primii doi niste simpli apostoli de incaput si dupa de mare profet dar erau multi politruci zelosi care citau din aberatiille lui niciolae c.
Pe scurt, incepeam o discutie incepand de la "patusopt", adica de la "Capitalul" lui Marx si ajugeam pana in acele zile si incercam sa aflam ce nu a mers, sau de ce nu merge sistemul.
Teoretic multe din cele aclamate de Marx suht valabile si azi.
Era si o gluma politica in acei ani, "Marx a dat "capitalul" tarilor din vest si celor din est le-a "manifestul".
Unele principii economice enuntate de Marx se regaseau si in unele tari capitaliste, ca exemplu "planificarea".
Ca exemplu Franta, aveau pe atunci si au si azi un fel de CSP - Comitetul de stat al planificarii cum avea Romania pe vremuri.Binteles ca in privinta de politicilor dezbatute si planificate erau diferente , ceva normal daca si partea finala a celor planificate urmareau scopuri defirite.
Pe partea de capital privat banuima ca exista legaturi directe,foarte directe cu acele "comitete,comisii ............LOBBY sau un termeni mai noi de azi ONG, "societate civila"..............
Viziunea si succesul unior corporatii private pur si simplu ne uimeau comparativ cu cele din "ograda" noastra,
Deseori  avem tendinta sa credem ca multe afaceri au depins de o singura persoana , Bill, Steve sau Elon.
Partial adevarat, sunt multe de discutat.
Dupa decembrie 1989 au urmat tot niste ani de izolare, avem dreptul oricand doream la pasaport dar erau necesare vize.In plan economic marele "CAPITAL" a ignorat Romania pana la sfarsit de ani 90.
De ce, alte discutii. lungi si fara sfarsit, adica sa cadem toti de acord sau sa ajugem macar la un "numitor comun".
Incepand cu anii 2000 situatia s-a schimbat.Am avut sansa sa intalnesc pe cei care conduc la cele mai inalte posturi executive mari "afaceri" si cum "capitalul" produce profit, asa cum spune romanul "ban la ban trage si paduche la paduche".
In anii 2000 personal aveam si eu o parere, opinie mai optimista, vom munci, vom strange din buci si ne vom farui un viitor mai bun.Asa sunau si lozincile inainte de 1989.
Usor pe masura anii ce au trecut mi-am schimbat destul de mult unele prognoze pentru viitor.Motivul sau motivele sunt generate de diverse intalniri si discutii in special cu compatrioti, de la mic la cel mai mare in grad sau functie,
Pana in 2011-2012 in Romania pe partea de prodiucere ENERGIE ELECTRICA nu a existat nici o investitie mare, de sute milioane de euro sau dolari sau de mare capacitate.Cele 2 reactoare de la Magurele puse in functiune in cei aproape 20 de ani nu se pun, ma refer o investiei inceputa de zero.

https://ro.wikipedia...ala_de_la_Brazi

https://www.omvpetro...ric-de-la-brazi

Investitia Petrom a fost foarte bine "PLANIFICATA".
Nu pentru anul 2012 cand a fost finalizata si periaoda scursa de atunci pana azi.
Petrom a investit o suma mare de bani in termocentrala, in 2018 erau recuperati integral din fonduri europene si are puterea sa influenteze multe politici ale statului roman , nu se va rezuma doar la cele "energetice".
Pa langa investiti in cosntructia termocentralei Petrom a investit mult in mass-media si unele "mese-rotunde" pe care deseori erau de toate cu factori de decizie din diverse autoritati ale statului, politicieni, diversi "influenceri" locali.
Adica multe simpozione, vizite in locatie cu transport si diurna platite de Petrom, mese imbelsugate cu de toate, posibile conexiuni pentru "afaceri viitoare".
Din suma investita de Petrom o infima parte a ajuns si in buzanrul mei, nu am comentat nimic cu nimeni,  afacerile sunt afaceri, cand toata lumea este multimita este perfect.Basca ca sunt si diverse evenimente unde sa ne descarcam de unele suparari si tensiuni acumulate si inerente pana la finalizarea afacerii.
La un eveniment ceva m-a pus pe ganduri.
Stim toti ca in institutiile statului sunt multe persoane angajate pe orice criterii si sunt excleuse total cele profesionale.
La orice eveniment privat unde se mananca si bea bine regasim pe cele numite ca "hostess" dar si multe persoane care insotesc pe cei/cele cu functii inalte, am scris in titlu "blonde" dar nu puteam sa trec "muiardeza" si "muiardezi", azi traim vremuri cand este voie, nu mai sex, avem gen.
Basca diversi indivizi cu diplome si "doctorate" in diverse domenii dar destul de slabi pe partea profesionala.
Ce a fost in neregula?
Niste anagajati ai statului care prin functiile ocupate la ANRE de exemplu trebuie sa aibe o viziune clara asupra pietei de energie de exemplu.
Ca pretul la energie va creste se stia de mult prin institutii de gen ANRE din Romania sau strainatete.
Unele argumente din teoriile conspirationoste sunt valide, nu discutam azi.
In 2012 in Romania era "energie" ifetina in exces si bineinteles IEFTINA.
Multe termocentrale si grupuri energetice pe carbune si alti combustibuli fosili erau in functuine.
"Muiardezele si muiardezii" din ANRE si alte institutii de stat plini de diplome si patalamale se intrebau intre ei unde VA VINDE Petrom energia produsa in noua treemocdentrala si cu cat?
Atunci am avut o revelatie si am facut si ceva preziceri pentru viitorul profesional al unora, i-am sfatuit sa-si caute altceva de lucru,
Petrom a in vestit intr-o centralape productie electica in cogenerare.
Adica poate furniza si agent termic intr-un oras mare din Romania, cu retea de termoficare, multi clienti CAPTIVI chiar daca teoretic se pot
"debransa".
Multi dintre voi sunteti absolvdenti de energetica, unii dintre voi ati remarcat in timpul vizetei in centrala Petrom totul din punct de vedere al fluxului tehnologic asa cum ati invatat sau va fost prezentat la cursurile din politehnica.
Adica pe partea de alimentare cazan pentru turbina de abur exista alimentare duala gaz si combutibili lichid, un fle de CLU - combustibil lichid usor.
La turbina cu gaze cutare a intrebat daca are regim de alimentare dual, gaz sau gaz plus "pacurina" - adica tot CLU si raspunsul a fost ca fiecare turbina poate functiona la regnim nominal si cu procent de maxim 80% combustibil lichid.
Cum s-ar traduce pe viitor strategia Petrom?
Pe viitor vom fi obligati sa renuntam la unele centrale pe carbune sau se le modernizam pentru emisii mai mici.
Sa luam in calcul ipoteza ca vom regasi fondurile necesare sa retehlogizam multe grupuri termo pentru emisii scazute si pe unii ii vor apuca
o "moda eco", vor renunta in masa la automobilele pe combustibili fosili si vorr trece pe automobil electric.
Chiar daca va fi electricitate suficienta din alte surse Petron nu va pierde nimic , va reusi sa-si conserve profiturile, motorina care nu se va mai vinde ca au renuntat multi la motor diesel va fi arsa in termoncetrala si energia electrica va fi vanduta celor care sunt posesori de "electrica".
Dupa 10 ani, Petrom are profituri imense, vinde motorina scumpa, emergie electrica scumpa.
Valul "eco" pentru automoblisti a venit dar perioada romantica se va incheia curand.Nici pretul la energie pentru PF va ramane plafonat la 80bani KW, iar la 550euro MH nu vor mai nici statii cu incarcare "moca" si nici un cost de 15 lei per suta de kilometri,
Daca povestea a placut voi continua cu "termocentrala ,Ponta , chinezii si mamaliga."

#2
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,224
  • Înscris: 29.12.2006

View Postdanutzu22, on 19 august 2022 - 12:05, said:

...discutii. lungi si fara sfarsit...

Nu s-ar putea face un rezumat al textului ?! Că eu am început să-l citesc dar...am renunţat în prima jumătate. Acuma, lumea nu intră pe un forum ca să citească tomuri, ci să discute scurt şi rapid.

#3
Alireza

Alireza

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,016
  • Înscris: 11.09.2017
Nu-i corect!
Blondele. Unde-s blondele?

Noi am intrat aici pentru blonde iar tu ne duci cu povești interminabile cu "productia electica in cogenerare".

#4
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,856
  • Înscris: 06.10.2003
Unde-s blondele în poveste?

Se lucrează momentan la o centrală pe gaz la Turda. Imediat trebuie să facă probele la motoare
https://turdanews.ne...0-ori-mai-mare/

Țeapa cea mai mare o luăm noi, cu schema de compensare. Era mai eficient reducerea TVA sau accize la energie / combustibil, pentru a păstra și industria în priză. Dar nu prea se bate toba în presă cu închiderea combinatelor chimice și de aluminiu.

#5
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,083
  • Înscris: 09.01.2007
Cum... ce... ?! A inceput cu blondele si a terminat cu Ponta. Urmeaza sa fim pedepsiti cu o continuare ?!

#6
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006

View Postshiva, on 19 august 2022 - 12:39, said:

Unde-s blondele în poveste?

Se lucrează momentan la o centrală pe gaz la Turda. Imediat trebuie să facă probele la motoare
https://turdanews.ne...0-ori-mai-mare/

Țeapa cea mai mare o luăm noi, cu schema de compensare. Era mai eficient reducerea TVA sau accize la energie / combustibil, pentru a păstra și industria în priză. Dar nu prea se bate toba în presă cu închiderea combinatelor chimice și de aluminiu.

Am dat o explicatie in text ca nu mi-am permis sa utilizez iun termen mai dur.
Prin "blonda" stim toti sau aproape toti si toata ca ne referim la o persoana care se incadreaza in "fericiri".
"Fericiți sunt cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția Cerurilor!"
Centrale de capacitati similare ca in exemplu tau 13.4 MW s-au mai construit, multe dupa ceva timp au incheiat producita.
Asta de 22 de ani incoace si partea de profit baban nu era asigurata de vanzare de erngie electrica care cu ani in urma era iefina, profitul era generat de "certificate verzi".
Multe parcuri fotovoltaice si eoliene care cica produc energie electrica sunt fix pix in problema de a asigura "securitatea energetica" a tarii , au fost foarte profitabila din simplu motiv ca schema de bonusare pentru productia de "energie verde" a fost si este foarte generaoasa plus relglementati "euro" pentru acel de mix de energie produs din surse regenerabile care sa fie in oferta comerciala pentru consumatorul final.
Pretul de 550 euro MW este pentru categoria de "energie in banda", adica un producator isi ia angajament ferm ca in periaoda de la pana la va furniza atatia MW pe ora.
Daca nu respecta angajamentul trebuie sa cumpere energie din alta parte sau sa suporte niste penalzari foarte mari.
Alte raspunsuri,
Pentru probleme complexe nu exista un raspuns scurt sau simplu.
Partea cu termicentrala si Ponta nu se refera doar la PSD, intre noiembrie 2012 si vara lui 2013 pa partea politica era ceva simular ca azi pe nume USL.
In lovul lui (ma)Ciuca sef la PNL era unul "Cacarau".

View PostAlireza, on 19 august 2022 - 12:33, said:

Nu-i corect!
Blondele. Unde-s blondele?

Noi am intrat aici pentru blonde iar tu ne duci cu povești interminabile cu "productia electica in cogenerare".

Sunt multe blonde si pe aici , cum am afirmat mai sus azi nu mai conteaza sexul de la nastere totul se rezuma la gen.
Termenul de cogenerare egergetica precum si cel trigenerare iti este  servit sub forma de rahat poleit, pompa de caldura, panouri solare si statutul de "prosumator"...........si altele.
Atatea timp cat afacerea cu "panouri fotovoltaice" este puternic subventionat de stat se creeaza impresia ca sistemul merge.
In termeni reali nu prra merge, este tot un fel de compensare cum este azi pentru anume plafon de KW si dupa cum vezi sau stii satul nu mai era bani.
Nici schema de mai sus nu merge sau tine la nesfarsit, doar niste bani de la mime, de la tine, de la altii stransi de stat prin taxe si impozite se duc in buziunare private.

Edited by danutzu22, 19 August 2022 - 13:22.


#7
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,709
  • Înscris: 14.10.2008
Nicio capacitate de productie a energiei electrice nu trebuie inchisa niciodata. Absolut niciuna, indiferent ce anume foloseste, dar cu atat mai mult termocentralele care produc indiferent de vreme, daca iei prin eliminare, in cele mai extreme conditii doar termocentrala nu scade productia, hidro si nuclearul depind de seceta, scade Dunarea ca in 2003, Cernavoda da shutdown ca nu se poate raci.

Prostiile gen solar si vantos pot avea doar un rol complementar, niciodata un sistem energetic nu se va baza pe ele ci pe tripleta termo-hidro-nuclear. Carbunele trebuie sa ramana, nu se poate sa muti tot ce inseamna Termoelectrica pe gaze. Gazele ne trebuie la incalzirea si apa calda din locuinte, din fericire avem gaze, nu ca nemtii, dar la pret scump ca sunt listate la bursa de la Viena.

Sa inchizi termocentrale e o prostie. Sa nu dai voie la constructia de noi hidrocentrale alta prostie. Iar personal asta cu panourile FV pentru casele particulare si statutul adica vrajeala de prosumator mi se pare cea mai mare mizerie a secolului.

Pentru programul de FV si mai ales pentru scumpirea carburantilor si a utilitatilor pentru ca grosul energiei nu este "verde" adica nu provine din sursele pe care nu ne putem baza, imi vine sa ies din minunata Uniune Ioropeana, la a carei carma au ajuns atehnici totali. Cand vii cu neocomunismul verde, vreau sa ies ca UK.

Edited by Neaceasca85, 19 August 2022 - 14:02.


#8
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,460
  • Înscris: 30.10.2003
Maine, poimaine, nu mai avem ce semana, ca nu mai ploua, dar nici irigatii nu se vor putea face ca nu o sa mai curga apa pe Siret. Dar sa nu inchideti centrala pe carbune ca va ia naiba!!! S-a inteles?!?!?!?!

#9
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,709
  • Înscris: 14.10.2008
Irigatiile nu trebuiau distruse.

A plouat binisor in zona mea vara asta, nu e seceta grava.

Nu putem sa ne punem in pericol securitatea energetica si sa ne intoarcem la pesteri ori la comunism pentru o presupusa incalzire globala provocata de om, care poate nu e asa de rea precum pare si poate ca avea loc si fara oameni pe planeta.

Epuizarea resurselor fosile e alta discutie. S-ar putea termina in 2050-2060, dar nimeni nu poate sti.

#10
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,908
  • Înscris: 12.03.2010
Pfai, am crezut ca e un thread rasist sau doomsdayist al rasei albe.
Moving along.

#11
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009

View PostNeaceasca85, on 19 august 2022 - 13:59, said:

Nicio capacitate de productie a energiei electrice nu trebuie inchisa niciodata. Absolut niciuna, indiferent ce anume foloseste, dar cu atat mai mult termocentralele care produc
Cât timp nu este secetă. Cărbuni -> APĂ -> Abur -> Turbine -> Energie Electrică!

https://arstechnica....r-power-plants/

View PostNeaceasca85, on 19 august 2022 - 13:59, said:

Gazele ne trebuie la incalzirea si apa calda din locuinte, din fericire avem gaze, nu ca nemtii, dar la pret scump ca sunt listate la bursa de la Viena.
TAXELE sunt calculate la nivelul bursei de la Viena, nu gazele, ci TAXELE încasate de statul român.

https://www.profit.r...triaca-20606616

#12
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,067
  • Înscris: 02.09.2009

View PostNeaceasca85, on 19 august 2022 - 14:42, said:

I

Epuizarea resurselor fosile e alta discutie. S-ar putea termina in 2050-2060, dar nimeni nu poate sti.
Carbunele este suficient pentru inca 150 ani
Pentru ecologistii care "salveaza" planeta,Europa "contribuie" cu 7% la nivel planetar ca si efect de sera
Daca "Evropa"se intoarce in evul mediu{ca si emisii cu efect de sera}, clima va continua sa se bulibaseasca la fel.
Concluzie : ce se intampla acum in Europa cu energia verde este o mare tampenie,singurul efect este saracirea europenilor.

Edited by florinellll, 19 August 2022 - 18:33.


#13
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,118
  • Înscris: 10.07.2013

View Postflorinellll, on 19 august 2022 - 18:22, said:

Carbunele este suficient pentru inca 150 ani
Pentru ecologistii care "salveaza" planeta,Europa "contribuie" cu 7% la nivel planetar ca si efect de sera
Daca "Evropa"se intoarce in evul mediu{ca si emisii cu efect de sera}, clima va continua sa se bulibaseasca la fel.
Concluzie : ce se intampla acum in Europa cu energia verde este o mare tampenie,singurul efect este saracirea europenilor.

Foarte bine punctat! Posted Image

Dar unde sunt microcentralele nucleare promise de SUA?

Edited by xmanyacs77, 19 August 2022 - 18:46.


#14
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,229
  • Înscris: 27.10.2007
nu vad nimic nemapomenit, dar poate n-am inteles eu bine.
tu ne spui ca decizia luata in 2007 PETROM  privind construcţia centralei electrice cu ciclu combinat la Brazi, de fapt preluarea unui proiect planuit in defuncta termoelectrica demuuuuuuuuult,   s-a facut, anticipand ca in timp va creste pretul energiei? da, toata lumea se astepta ca pretul energie sa creasca. cel putin in Romania. in 2007 abia intrasem in UE...era clar ca se vro alinia preturile.
ne mai spui ca Petrom "a avut o relevatie divina" cand a luat decizia de a-si diversifica sursele de venit, contruind o termocentrala? nu chiar, orice compania mare face asta, gandeste in viitor. gaze, petrol, electricitate sunt forme de energie, daca iti permiti, faci un mix, pe principiul pariurilor sigure.

in ce priveste arsul motorinei in termocentrale, la nivel industrial, nu s-a intamplat si nici nu o sa se intample in Romania.

Quote

Investitia Petrom a fost foarte bine "PLANIFICATA".

Chiar daca va fi electricitate suficienta din alte surse Petron nu va pierde nimic , va reusi sa-si conserve profiturile, motorina care nu se va mai vinde ca au renuntat multi la motor diesel va fi arsa in termoncetrala si energia electrica va fi vanduta celor care sunt posesori de "electrica".
Dupa 10 ani, Petrom are profituri imense, vinde motorina scumpa, emergie electrica scumpa.

PS.
cand ai ceva de spus, spune!
renunta la texte introductive lungi, ca dilueaza ideea (daca ea exista) si il pierzi pe cititor. renunta la detaliile inutile (nu intereseaza pe nimeni ca ai participat la sindrofiile Petrom si ce ai mancat acolo). pune un titlu care sa aiba legatura cu subiectul, utilizeaza virgulele, paragraful (nu scrie doar cu litere mici, cum fac eu!) textul trebuie sa fie lizibil.

Edited by strongsss, 19 August 2022 - 20:47.


#15
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006
In defuncta Termoelectrica s-au planuit multe si pana la urma a ajuns defuncta.
Fostul CET Brazi teoretic mai exista si azi, candva a fost sub umbrela Termolectrica.
Pe partea de producite energie electrica au fost 2 grupuri a cate 16MW fiecare ,suficient pentru consumul rafinariei,
Plus niste CAF-uri, pentru abur tehnologic pentru rafinarie si bineontles termoficare Ploiesti.
Ai spus un mare adevar, reveneam si eu pe subiect cu proxima ocazie,
"toata lumea se astepta ca pretul energie sa creasca. cel putin in Romania. in 2007 abia intrasem in UE"
OMV a anticipat nu numai cresterea de pret pentru energie, a "anticpat" prea bine ca unele grupuri energetice pe carbune vor fi inchise dar si asta se stia de ani buni, doar ai amintitt de fosta Termoelectrica dar si o viitoare criza a gazului cum avem azi tot in UE,
Cand spun grupuri energetice pe carbune nu ma refer ca la fostul CET Brasov sau pe unde au mai fost grupuri de 50MW pe carbune, ca exemplu la Giurgiu, aceste "temocentrale" construite mai mult pe baza indicatiilor pretioase din trecut erau inchise sau aproape in 2004 cand OMV a preluat Petrom.
O criza a gazului cum aveam astazi era  "anticipata" cel putin in plan local, renuntarea si carbune si caz strict in Romania, prin privatizarea Petrom accesul la un combustibil numit pacura a devanit prohibitiv pentru multe alte termocentrale.Pret mult prea mare, inainte de privatizarea Petrom pretul era "reglementat" de stat.Toate termeocntralele Elcem nu mai ard de foarte multi pacura pentru productia de energie electrica sau pentru termoficare.
Dar au in continuare pacura in rezervoare sau derivate de alte produse petroliere  pentru in cazul daca se produce o disfunctionalitate oe oartea de alimentare cu gaz, atentie nu avarie majora, sa se evite oprirea fortata a generatorului siituatie in care intr-um "sistem energetic sincron" poate duce la oprirea fortata a altor grupuri generatoare din sistem.
Noua termocentrala centrala OMV Petrom a  "ars" de toate pentru productia de energie electrica in anii care au trecut de la punerea in functiune, daca cineva intreaba au si justificare de orice fel.
Vom avea la irama si o criza a gazului pe plan national posibil care sa fie mai dureroasa comparativ cu Germania.Sau Austria, Ungaria.
Cand auzi un "guvernant" sau un "specialist" ca declara ca depozitele de gaz nu sunt pline dar sa stam linistiti ca este timp pentru umplerea pe lor dar vara se apropie de sfarsit este clar ca o parte din productia de gaz nationala se consuma peste hotare.
Ramane de vazut daca la iarna Elcen va reclama o posbila reducere a productie de energie electrica si termica din motiv de lipsa gaze naturale dar sunt sigur ca termocentrala
Petrom ca functiona la capacitate maxima.

PS.
Unii de pe aici se plang ca nu pot citi texte lungi, ca vor ceva pe scurt..................
Am doar un sfat pentru multi, a se citi cu mare atentie contractele pentru furnizarea de energie desi lectura este in mod real cam plicticoasa.
Daca operatiunea de citire a unui contract cap-coada a reusit propun pentru lecturare,
451º Fahrenheit
Pe scurt ceva despre subiect,
" Romanul prezintă o societate futuristă în care cărţile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a găsi şi arde cărţile. Titlul provine de la temperatura la care se aprinde hârtia obişnuită, şi anume 451 °F ≈ 233 °C."
https://ro.wikipedia...159;_Fahrenheit
Inainte de 1989 aceast roman SF a fost cunoscut cititorului roman ca si cartea "Amintiri din viitor".
O posibila "scapare" a cenzurii ideologice a vechiului regim, cei drept ambele carti au fost publicate in perioada cand regimul a foat mai permisiv pa partea culturala.
Personal m-am intrebat deseori cu ani in urma cu lecturarea sau re-lecturarea cartii 451º Fahrenheit cum este posibila o socitatea unde se ard cartile, pe parte de instruire de orice natura este necesar sa se apeleze, utilizeze altceva.
Axi am gasit raspunsul, totul se rezuma la diagonala unui smartphone, daca textul este mai mare, mai lung si nu incape intr-o simpla captura de display smartphone pentru foarte multi din pacate devine greu de citit.

Edited by danutzu22, 20 August 2022 - 01:51.


#16
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,229
  • Înscris: 27.10.2007
Eu am crezut ca te ai inspirat din Erik von Daniken, Amintiri despre viitor, tot o carte SF...

#17
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006
Cand am alles titlul da, am facut referire la Erik von Daniken, "Amintiri despre viitor".
In opinia mea "omul modern" oricand , in orice perioada istorica s-a considerat "frumos si destept".Au fost unii contra "conceptului" , putini la numar.
Plus ca au fost si izolati  de "altii" atat cat sa putut pentru a nu fi auziti de ceilalti dar condamnarea la uitare a venit din partea celor care au auzit dar nu le-a placut ce aud.
Esenta mesajului care reiese din cartea lui Daniken este relativ simplu si totdata unele posibile explicatii sunt si azi actuale, ideea de baza este  de oameni din trecut au avut unele realizari tehnologice dar de-a lungul timpului multe dintre acele realizari sau uitat sau au fost re-descoperite incepand cu perioada istorica care ese definita ca "moderna".
Sau cum ar fi daca unele dintre acele realizari nu sunt "creatia" oamenilor, poate a fost o invatura uitata de-a lungul secolelor si profesorii au foat "zeii" din vechile mituri.
Cartea respectiva a inspirat si inspira si azi , ma refer ca exmeplu "Extraterestrii antici" de la un post TV.
Inclusiv in "opera literera" de gen mai mult sau putin SF :a lui Alexandru Mironov regasim  teme similare cu cele expuse initial de Daniken.
Sunt foarte multi pe functii prea inalte sau de raspundere colectiva si incapabili sa faca macar o proiectie, planificare macar pentru un viitor apropiat.
Cand sunt chestionati despre  "lipsa de vziune" gasesc o scuza de gen, "lordul sith a fost atat de puternic incat a intunecat viziiunea , proiectiile despre viitor a cavalerilor jedi" .
Asta daca sunt capabili de o analogie simpla, scuza de gen este ca ceilalti sunt de vina, inclusiv "extraterestrii si/sau reptilienii".Acestia din urma pot influenta dupa voia lor chiar si "timpul" si ghinion propriu pentru ei dar si pentru ceilalti daca au venit  "timpuri" mai grele.
Au fost martori oculari la o "istorie a viitorului apropiat"  si cu toate cele necesare la indemana pentru o propria informare la un "click" distanta.
Fac referire in special la "cloaca" de la ANRE, o mare parte dintre "blondele si blonzii" care au s-au uitat ca "vitelul la poarta noua" cand vizitat noua centrala termoelectrica de la Brazi si au auzit doar ce vroiau ei insasi sa auda.
Timpul a trecut,

"Va mai putea cineva să plătească facturile în România? Energia electrică cu vânzare la termen, nu spot, a ajuns la prețul de 4.000 lei/MWh"
https://www.economic...mwh_607641.html
Redau partial din articol,

"OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din sud-estul Europei dar în același timp și un semnificativ producător de energie electrică, a scos la vânzare joi, pe platforma de contracte bilaterale-licitație extinsă, a pieței de la București, două pachete de energie electrică cu livrare în ultimul trimestru al anului: 1 octombrie-31 decembrie.
Compania, care operează centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi de 860 MW, a scos la vânzare câte 5 MW bandă, câte 11 GWh. Prețul solicitat fost unul foarte mare, dar în linie cu ce vedem acum pe piețe: 3.190 lei/MWh.
Ei bine, a reușit să vândă energia cu aproape 4.000 lei/MWh. Primul pachet a fost adjudecat de Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie din țară, cu circa 3,5 milioane de clienți, la un preț de 3.960 de lei/MWh. Al doilea pachet a fost adjudecat tot de Electrica Furnizare, pentru 3.970 lei/MWh.
Sunt cele mai mari prețuri de tranzacționare pe care le-am văzut vreodată pe platforma PCCB-LE Flex. Pe lângă acest lucru, prețul uriaș de aproape 4.000 lei/MWh pentru contracte cu livrare la termen, este mai mare decât orice preț spot de pe piață înregistrat până acum, chiar dacă în această lună am avut maxime istorice de preț în PZU: 3.461 de lei pentru energia cu livrare vineri. Acest lucru indică faptul că, cel puțin pentru ultima parte a anului, așteptările sunt tot de creștere a prețurilor, cel puțin din partea cumpărătorului."

Un pret extrem de mare pentru un contract cu energie la termen, adica cu furnizare pe un viitor(apropiat cei drept) la un pret chiar mare decat in pretul pentru o funrizare imediata si foarte urgeneta, piata spot si PZU.
Ce ne asteapta?

"Doar ca un scurt exercițiu de imaginație, dacă nu ar exista plafoane de preț și dacă furnizorul nu ar avea în mixul pentru client și energie cumpărată mai demult, la prețuri mai mici, un cost de achiziție de 4.000 de lei/MWh înseamnă, la clientul final, un preț de facturare de circa 4,5 lei/kWh. Adică o factură de 150 kWh, plafonată acum undeva la 120 de lei, ar ajunge la 675 de lei, calculul fiind, repetăm, absolut teoretic."

Exercitiul de imaginatie este facut pe scurt si editorul textului nu a dorit sa se complice cu calcule pentru ca la un moment dat cineva sa-l contreze de exemplu la un anumit post TV de stiri ca a estimat in plus cu 20 de bani per KW.
Suma de 120 lei pentru consum lunar de 150KW este relativ corecta, in functie de consumul lumar pret care este plafonat plus ca o mica parte din pret este :"compensata" adica o diferenta suportata de stat.
In suma de mai sus sunt incluse toate taxele.
In suma cu care Petrom a vandut energie pentru o anume perioada nu este insa inclusa nici o taxa, daca pretul energiei ar fi lsat liber pentru un consume de 150 KW lunar pretul ar depasi lejer 1000 lei.
Ce ne asteapta ,cat va fi pretul energiei electrice in viitorul apropiat?
Teoretic va fi plafonat si compensat de stat la valorile actuale ipentru PF si unele PJ in functie de plafoane de consum.
Vom vedea, asa a "promis" guvernul.
Dar daca pretul va fi liberalizat, sfatul meu este ca nimeni sa nu sa se streseze pentru costul consumului lunar din gospodaria proprie.Aici solutia este simpla, vom gasi solutii fortate pentru a face economie la sange, salabatica, sa strangem din *uci.
Problema va fi ca foarte multi isi vor pierde locurile de munca, pentru o PJ stransul din "uci la mod concret - practic inseamna concedieri.

Singura certitudine o are grupul Petrom.
Indiferent daca dintr-un motiv anume cu foarta sau de bunavoie sa cedeze altcuiva o parte din productia de gaze, mai mica,mare sau chiar totala  parte de profit din producerea de energie electrica produsa la noau centrala Brazi nu va fi afectata.
Ba din contra, previziunile pe viitor arara cresteri substantiala ale profitului.
Unii cu care am discutat pe atunci la punerea in functiune a centralei Petrom vor avea o "amintire despre viitor".
Vor avea o singur intrebare, Putin e de vina si stie toata lumea asta dar Putin asta este "extraterestru" sau "reptilian"?
Altii mai simplu care nu pot citi "texte" lungi se vor intreba , Putin sa fie un "lord sith" , exponentul "partii intunecate"?

#18
turbojet

turbojet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 19.10.2010

View Postflorinellll, on 19 august 2022 - 18:22, said:

Carbunele este suficient pentru inca 150 ani
Pentru ecologistii care "salveaza" planeta,Europa "contribuie" cu 7% la nivel planetar ca si efect de sera
Daca "Evropa"se intoarce in evul mediu{ca si emisii cu efect de sera}, clima va continua sa se bulibaseasca la fel.
Concluzie : ce se intampla acum in Europa cu energia verde este o mare tampenie,singurul efect este saracirea europenilor.

Sunt politici impuse de UE. Numai cu ROEXIT scăpăm de ele.
Pe de altă parte politicile astea au și sprijinitori. Din taxele pentru combaterea schimbărilor climatice UE finanțează subvenții pentru centrale eoliene, panouri solare și alte chestii din astea ineficiente economic și energetic, deci automat există beneficiari ai acestor subvenții care devin mari fani ai UE. îi găsești prin presă, televiziuni și forumuri de internet.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate