Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Abuz asociație de proprietari

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#1
baubau1121

baubau1121

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 06.02.2022
Am si eu o situatie mai deosebita in legatura cu o asociatie de proprietari din statiunea Mamaia.

De mai multi ani, cei care au apartamente la inchiriat au un conflict cu cei care locuiesc acolo. Conflictul se datoreaza mai multor cauze. In primul rand este vorba de un teren pe care proprietarii acelei asociatii l au cumparat de la dezvoltator, iar in urma cumpararii, fiecare proprietar are o cota parte pe teren. Terenul nu a fost vandut prin asociatie si nu are nici o treaba cu asociatia blocului 383. Adica in acte, nu reiese nicaieri ca acest teren ar avea legatura cu blocul si asociatia blocului. Insa, asociatia a luat decizii pe acest teren care implica automat persoanele care inchiriaza in mod legal in acel bloc.

In urma unei adunari generale, asociatia blocului a interzis turistilor cazati acolo sa se foloseasca de un foisor comun. Adica eu, ca proprietar cota parte pe teren, am primit interzis de la asociatie sa mi las turistul care sta la mine la foisor, iar in acest sens firma de paza care funcioneaza pe terenul acela privat si care a semnat un contract cu asociatia (nu cu proprietarii terenului), are obligatia de a interzice orice persoana care nu locuieste acolo permanent. De asemenea, aceeasi problema este legata si de parcarea care se afla pe acel teren comun. Asociatia a facut niste hartii prin care a solicitat proprietarilor sa semneze ca ar fi de acord ca asoctia sa aiba grija de teren, dar nu are voie sa interezica nimanui nimic.

Ar mai fi o situatie destul de grava, iar in acest sens am luat deja legatura cu un avocat, dar am zis sa intreb si aici. In urma cu 3 ani, asociatia a impus un fond de chirie in valoare de 300 de lei anual (de anul acesta 700 de lei) tuturor celor care inchiriaza in bloc, adica 30 de apartamente din 100. Din acest fond asociatia spune ca sunt reparate stricaciunile facute de turisti. De anul acesta s a introdus obligativitatea de a obtine certificare de la ministerul turismului pentru cei care inchiriaza in regim hotelier. Eu, si alti proprietari nu am fost de acord cu acel fond de chirie pe care il consideram abuziv. In momentul acesta asociatia obliga fiecare proprietar care inchiriaza in acel bloc sa plateasca suma de 1600 de lei + 700 de lei in fiecare an pentru a i se elibera aprobare din partea asociatiei si de a o trimite la minister pentru certificare. Este legal acest lucru? In cererea de aprobare, asociatia a trecut ca are dreptul sa contacteze ministerul turismului in cazul in care proprietarul nu respecta regulile impuse de aosciatie. Eu, ca prostul, am platit 900 de lei din acel fond de chirie, pe cei 3 ani in urma, pentru ca asa am inteles ca asociatia imi va da acea hartie. Doar ca dupa ce am platit, membrii ai asocitatiei mi au spus ca trebuie sa mai platesc si cei 700 de lei pentru a imi elibera hartia, altfel nu o vor face. Au spus ca asa au votat la adunarea generala. Adica cine nu plateste 1600 de lei + 700 de lei anual nu va primi aprobarea din partea asociatiei. Dupa mine acesta este santaj, avand in vedere ca o asociatie ma obliga sa platesc un "fond de chirie" pentru a obtine o hartie pe care ar putea sa o elibereza gratuit. Stiu ca se poate obtine certificarea si cu acordul doar al vecinilor cu perete comun. Eu am 3 vecini comuni, iar de la 2 am luat fara probleme semnatura, iar de la al 3-lea nu am reusit deoarece asociatia a discutat cu acesta sa nu imi dea semnatura. Unul dintre membri acestei asociatii mi a spus clar, pe nume, ca veciul din dreapta mea nu o sa imi dea niciodata semnatura, asta insemnand ca acesta a fost contactat de asociatia si i s a cerut clar acest lucru.

Eu personal, imi depun anual declaratia la anaf pe norma de venit la sub 5 camere, pentru care imi platesc taxele. Anul acesta am facut la fel, doar ca nu am depus inca actele la ministerul turismului pentru certificare din cauza acestei situatii cu asociatia.

A fost o descriere scurta a ceea ce se intampla la aceasta asociatie de 8 ani de zile de cand a fost construit blocul. Eventual eu pot veni si cu documente semnate de asocitatie cu deciziile luate de ei la adunarea generala. Mai este cineva in aceasta situatie? Multumesc

#2
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,303
  • Înscris: 11.08.2003
Participati la luarea deciziilor atunci cand sunt sedinte astfel incat sa nu mai existe astfel de situatii. Ia legatura cu ceilalti 29 de proprietari care inchiriaza, apoi cu asociatia sa faceti o sedinta si decidenti cum vrea majoritatea.
Probabil, daca ai fi in locul lor, sa vii acasa de la munca si sa te astepti la liniste in propriul apartament sau sa incerci noaptea sa dormi dar, in schimb, sa auzi tot felul de zgomote care nu-s prea normale,  si tu ai decide la fel.

#3
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,486
  • Înscris: 30.08.2006
Intr-un an de zile ai fost nevoit sa faci reparati dupa urma turistilor ? Eu cred ca da.
Ai locui intr-un bloc in care 30% functioneaza ca un hotel ? Eu nu.

#4
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,658
  • Înscris: 30.10.2009
Dincolo de aspectele cu deranjul e vorba, totuși, de taxe abuzive.  


 baubau1121, on 17 iulie 2022 - 21:20, said:

Este legal acest lucru?
Nu, dar nu puteți scăpa de ele ușor decât dacă ați reuși ce a spus colegul:

 sorin147, on 17 iulie 2022 - 23:39, said:

Participati la luarea deciziilor atunci cand sunt sedinte astfel incat sa nu mai existe astfel de situatii. Ia legatura cu ceilalti 29 de proprietari care inchiriaza, apoi cu asociatia sa faceti o sedinta si decideti cum vrea majoritatea.

Altfel există doar două variante:
- reclamație la primărie, la biroul sau serviciul care se ocupă de asociațiile de proprietari - poate îi conving cei de acolo că nu e legal ce fac
- acțiune în instanță, care costă și durează mult.

#5
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Daca inchiriati in mod legal pe baza HG 357/2001 cu fise de cazare si tot tacamul , atunci turistul are toate drepturile care decurg din contractul de inchiriere.

#6
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,631
  • Înscris: 28.11.2001
De ce afirmi ca respectivele sume sunt taxe? Si mai ales abuzive?

Sunt sume stranse pentru solutionarea problemele aparute din cauza activitatii de inchiriere ... ca sunt justificate (atat ca oportunitate cat si ca valoare) este de discutat ... iar discutia o faceti in cadrul asocierii.
Categoric locuitul in o cladire in care se face turism isi are inconvenientele lui.
Tu cauti doar beneficii ... fara minima responsabilitate?

#7
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,288
  • Înscris: 31.07.2017
Daca terenul este d-ala botezat de mazare si gasca lui, probabil ca este Karma, iar problemele se vor inmulti, impreuna cu lipsa de turisti.

#8
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,243
  • Înscris: 28.10.2018

 baubau1121, on 17 iulie 2022 - 21:20, said:


A fost o descriere scurta a ceea ce se intampla la aceasta asociatie de 8 ani de zile de cand a fost construit blocul.


Stii ca la Mamaia singura sursa de venituri este turismul, nu?

Daca nu le-ai dat tu, isi iau ei.

#9
exqusit_drunk

exqusit_drunk

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,714
  • Înscris: 17.12.2019

 baubau1121, on 17 iulie 2022 - 21:20, said:

adica 30 de apartamente din 100.
Când am văzut topicul am fost tentat să răspund ca în toate celelalte legate de asociațiile de proprietari și în asentiment cu sorin147 și alții că soluția este în ședințele adunării generale a locatarilor. Când am văzut procentul celor interesați de liniște în comparație cu „afaceriștii” m-am desunflat rapid.
Puteți încerca în cadrul acelor ședințe să modificați regulile dar mă tem că nu sunteți suficienți plus faptul că stând în altă parte e posibil să nu aflați sau să puteți ajunge la ședință. Rămâne soluția debază: acceptați situația și transferați consturile în sarcina clienților.

#10
Winc

Winc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 10.09.2018
Cere baza legala si facturi pentru acele sumele pe care le cere asociatia. Pe ce se cheltuie acele sume mai exact? Intreaba ce anume au stricat turistii de la tine din apartament si trebuie platit de asociatie? Daca aveai apartamentul de inchiriat in regim hotelier pe firma SRL nu puteai pur si simplu sa scoti bani din firma si sa le dai doar pentru ca asa s-a hotarat la asociatie, acele sume ar fi trebuit justificate cu o factura si cu o baza legala din partea asociatiei si ar fi trebuit sa ti le scazi din profitul pe care platesti taxe.
Sau pur si simplu nu mai plati si daca se ajunge la judecata ii reclami pentru taxe abuzive.

Edited by Winc, 18 July 2022 - 08:21.


#11
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,322
  • Înscris: 24.02.2017

 baubau1121, on 17 iulie 2022 - 21:20, said:

Ar mai fi o situatie destul de grava, iar in acest sens am luat deja legatura cu un avocat, dar am zis sa intreb si aici. In urma cu 3 ani, asociatia a impus un fond de chirie in valoare de 300 de lei anual (de anul acesta 700 de lei) tuturor celor care inchiriaza in bloc, adica 30 de apartamente din 100. Din acest fond asociatia spune ca sunt reparate stricaciunile facute de turisti.


Se numeste fond de rulment , nu fond de chirie. Si valoarea lui probabil a fost stabilita in sedinta comuna. Ai participat la ea ? Ti-ai spus punctul de vedere ?

Oricum, la cati turisti vor veni de acum inainte in Mamaia, adica spre zero , eu cred ca problemele voastre se vor rezolva de la sine.

#12
baubau1121

baubau1121

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 06.02.2022
Se numește fix fond de chirie, iti arat ce scrie pe chitanță. Este separat de acel fond de reparații sau fond de rulment. Este trecut la "alte fonduri" și trebuie sa l plătească doar cei care inchiriaza.

#13
NikoroB

NikoroB

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,401
  • Înscris: 26.05.2022
Sa vezi cand o incepe "abuzul" ANAF... :)

#14
baubau1121

baubau1121

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 06.02.2022
Eu îmi depun în fiecare an declarația pe norma de venit la anaf pentru care plătesc taxe. Inclusiv anul acesta am plătit suma de 2250 la anaf.

Edited by althea, 18 July 2022 - 09:14.


#15
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,648
  • Înscris: 23.04.2007

 Bogotta, on 18 iulie 2022 - 08:29, said:

Se numeste fond de rulment , nu fond de chirie.
pt. care "rulmenți" ?

PS - tu stii ce este, la ce se foloseste si cum functioneaza fondu' de rulment ?

Edited by adrian_r5, 18 July 2022 - 09:14.


#16
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,435
  • Înscris: 06.01.2014
As vrea sa știu eu. Se poate?

#17
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,524
  • Înscris: 07.03.2006
@intiator
e vb cumva de solid house-ul de langa fostul Planet? (acum e un mega acolo).

#18
paso87

paso87

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.08.2008
Mie mi se pare ca problema este la tine (sau la voi, cei care inchiriati). Sunteti nemultumiti ca s-au decis anumite lucruri in cadrul asociatiei. Inteleg ca esti nemultumit ca nu-ti poti primit turistii dar la locatari te gandesti ?
Ca ei stau acolo 24/7. Daca turistul tau vine si petrece la foisor, cu bere, vin, mici, seminte si lasa mizerie sau rupe ceva pe acolo cum procedati ? Adica cum pot ei dovedi ca turistul tau a stricat si cum poti tu plati pentru daunele facute? E doar o intrebare ca imi vine in minte acum.

Primul pas in rezolvarea problemelor este sa participi la adunarile asociatiei. Doar aici poti ridica problema taxelor sau a faptului ca nu pot turistii sa utilizeze foisorul comun. Daca nu ai fost la nici o adunare, atunci tu iesi in pierdere.
Si chiar daca ai fi impotriva celor adoptate, tot ai o problema pentru ca la asociatii se merge pe voturi. Daca din 100, 70 sunt pentru x taxe, atunci voi astia 30 nu prea aveti ce face. Si cum voi nu prea mergeti la adunari, deciziile raman in mana celor care sunt acolo si care participa.
Cumva, eu te inteleg ca pierzi niste bani / beneficii dar tu nu stai acolo asa ca orice turist care deranjeaza nu e problema ta ci a lor. Acum, tu daca ai fii in locul lor si ti s-ar perinda turistul la orice ora din zi si din noapte pe usa, pe hol, la lift, cu galagie, etc, ai reactiona la fel sau nu ?

Sfatul meu e sa mergi la adunarile generale si sa iti expui punctul de vedere. Daca incepi cu amenintari cu avocatul si ti pui in cap... tot voi aveti de pierdut. E vorba de confortul tau si de confortul lor.

Uite, de exemplu la mine la bloc, neavand nici o treaba cu problema ta, oamenii sunt nemultumiti de multe lucruri: ca nu se inlocuiesc tevi, ca reparatiile costa mult, ca fondul de rulment sau cel de reparatii e mare. Evident cei care sunt cei mai nemultumiti sunt cei care nu participa la sedinte / adunari. Si cum din 40 de apartamente, la sedinta se strang maxim 10, pe baza legii se decide cu cei care sunt acolo. Restul, multumiti sau nu, nu prea au ce sa faca.

Daca tot iti iei avocat, vezi sa se priceapa la partea asta de asociatii de proprietari.

Edited by paso87, 18 July 2022 - 09:58.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate