Criză alimentara, criza apei, criza energiei...
Last Updated: Jul 28 2022 21:06, Started by
PNX
, Jul 06 2022 20:53
·
0
#73
Posted 13 July 2022 - 23:21
Leo2006, on 12 iulie 2022 - 17:43, said:
Cerealele nu cresc in Africa nici cu irigatii. Pur si simplu au nevoie de trecerea anotimpului rece pentru dezvoltarea radacinilor. La fel e si cu rapita. Merg doar fermele de legume si ce fructe mai cresc pe la ei. La cat petrol au nici nu au nevoie sa munceasca pentru bani. Statul le asigura hrana la pret de nimic. Populatia Africii a explodat la propriu in ultimii 50 de ani. https://www.worldome...-by-population/ Nigeria creste cu 2,58% pe an!! 5 milioane crestere demografica de la un an la altul? Wtf? Lacuste nu alta. Populatia lumii creste in continuare. https://www.worldome...rld-population/ |
#74
Posted 14 July 2022 - 15:09
PNX, on 13 iulie 2022 - 22:14, said:
... Se produs se produce, dar nu e pe raft. Sunt deja unele produse care nu le mai găsesc. Un mic pont. La sellgros sunt la preturi foarte avantajoase produse la ambalaj mare. Orez de calitate la 7 lei kg. Fasole la sac. Faina la 10 kg. Ulei la 10l. Toate sunt mai ieftine din cauza ambalajului. Anul asta, instalez un cuptor în soba de încălzit. Vreo 200 de kg de faina, 120 de kg de grâu și 80 de porumb. Suntem 4 adulți, mama, tata, eu, soția și 3 copii. 200 de kg de cartofi. Vreo 50l de ulei, 30 kg zahar. Un sac de sare, ca să fie și pentru murături. Cam astea sunt în plan pentru la iarna. Îmi trebuie cam peste 2000 de lei. |
#75
Posted 14 July 2022 - 16:30
PNX, on 13 iulie 2022 - 22:14, said: Suntem 4 adulți, mama, tata, eu, soția și 3 copii. 200 de kg de cartofi. Cartofii trebuiesc depozitati la o anumita temperatura, si trebuie verificati permanent. Eu am luat 3kg si am uitat de ei intr-o punga. Dupa o saptamana putea ceva groaznic, si cand am vrut sa vad ce e cu cartofii, surpriza, unii se stricasera si erau putrezi, cartofi noi de la carefour. tiestodj20, on 14 iulie 2022 - 15:09, said: Eu am deja stoc de alimente de baza pentru aproximativ 12 luni, toate luate la promotii. Nu merita facute provizii. De asta se ocupa profesionistii, in depozite speciale. Daca iti recoltezi singur cartofii din pamant, atunci da, e datoria ta. Dar daca stai la bloc, e o prostie sa faci "rezerve". Si acuma daca mergeti la supermarket, puteti observa mere mari rascoapte la fructe. Alea nu sunt mere de acuma, proaspete. Sunt merele de anul trecut, care au fost stocate in conditii speciale, la 3-4grade. Odata scoase din acele depozite, incep sa se strice, in cateva zile. Edited by tfmercedez, 14 July 2022 - 16:23. |
#77
Posted 14 July 2022 - 22:37
Și eu am luat ulei pe când era 7 lei.
Mai am 15 litri. Expira anul viitor. Când îți faci provizii, știi cât consumi lunar, ce termen de valabilitate au produsele, unde le depozitezi, sau cât mănânci în oraș. Eu sunt la casa zona de munte. Pun și cartofi, dar în ultima vreme, nu prea ies. Am găsit un teren extraordinar de bun și am pus cartofi, dar tot nu imi ajung. Un teren cu împrumut unde îl întrețin. Cam 1ha . Acasa ceapa și usturoiul în gradina. Anul asta strângem multe plante medicinale pentru ceaiuri. Cred ca avem pana acum vreo doua kg uscate. Pojarnita, secarica, tei, sânziene, etc. Am luat o punga mare de cafea boabe. 5 kg. Deja am testat-o și iese extraordinar de buna, cu laptele de la vaca noastră. Edited by PNX, 14 July 2022 - 22:38. |
#78
Posted 14 July 2022 - 22:48
Vai de viitorul nostru.. uite cine va supravietui nu se stie carui cataclism imaginar. Ceapa si usturoiu sunt baza!
|
#79
Posted 14 July 2022 - 23:11
Cica e bine sa ai un stoc de alimente neperisabile (faina, malai, orez, paste, conserve etc) in caz de calamitate naturala (cutremur, inundatie etc). Dar nu toata lumea are beci bine izolat, in care sa tina sute de kile de cartofi.
Apropo, @tfmercedez, nu mai lasa cartofii in punga de plastic. Daca unul din ei e putin umed, in cateva zile se strica toti. Scoate-i din punga si pune-i intr-un loc unde sa fie aerisiti, si o sa te tina cel putin o luna. Eu am un cos de rachita (nu foarte mare) in care tin cartofii si morcovii, uneori si ceapa. |
#80
Posted 15 July 2022 - 07:05
Eu nu stiu cum puteti voi depozita cartofii. Si eu am patit faza cu împuțitul lor . E de ajuns sa fie unul stricat si ii strica pe toti.
De la comerciantul din piata am inteles ca trebuie tinuti la lumina, nu la intuneric. Acum nu stiu cat de adevarat e lucrul asta .... Hiper provizii de alte lucruri nu fac. Se strica sau expira si pe urma imi dau seama ca mai multa paguba mi-au adus. Fasolea face gargarite, faina se incinge , zaharul daca prinde un pic de umezeala se transforma in bolovani. |
#81
Posted 15 July 2022 - 08:58
Bogotta, on 15 iulie 2022 - 07:05, said:
Eu nu stiu cum puteti voi depozita cartofii. Si eu am patit faza cu împuțitul lor . E de ajuns sa fie unul stricat si ii strica pe toti. Pe lolopedia sunt decat patroni, miliardari in dolari, d-astia cu case mari, beci separat, ferma de greieri de casa aprobati de guvernu' Olandez pentru mancare, 5 ha de pamant special pentru frunze de lavanda, plus gara personala in care descarca vagoanele cu lemn pentru foc. Plus 3 camine de nefamilisti in care cazeaza vietnamezi care sa le mestece taiteii, mamaliga si sa le invarta elicele ecologice care fac energie electrica. |
#82
Posted 15 July 2022 - 09:30
O sa învățați voi cum se stochează alimentele și cât consumați.
Dacă nenea ala, nu cunoaște cum sa tina un cartof măcar o luna, ce sa mai zici de țăranii care știu sa tina și 6-7 luni. Cartofii poți sa ii selectezi înainte de ai depozita. Un sac durează cam 10 minute. Faina la loc uscat și rece. Zaharul la fel. Uleiul oriunde, numai nu la soare. Nu cumpăra ca un nesatul fără o socoteala. Vezi ce rețete faci, ce consumi, cât consumi, nu arunca resturi la gunoi, nu face mâncare prea multa ca să ai ce arunca. Ca nu mai este cum era. Peste 40% risipă. |
|
#83
Posted 15 July 2022 - 09:45
Zahar iau cat mai putin posibil. Daca se poate deloc. De ce ? Pentru ca e foarte nociv. Nici nu ma intereseaza cat se va scumpi. Despre restul... ce sa zic. Da, sunt metode de depozitare insa trebuie sa ai spatiu. Cum zicea futurist mai sus, ironic, nu toata lumea are vila de sute de metri patrati si beci si boxa si pe dracu'n patru.
|
#84
Posted 15 July 2022 - 11:44
Am consumat un kil de zahar intr-un an. Si ala in limonade cu multa lamie si menta. Acuma cand vine canicula o sa creasca iar consumul de zahar. 5 linguri la 1,5L de apa si 2-3 lamai.
Cartofii aruncati in fundu gradinii la compost au incoltit. La fel si niste rasaduri de tomate. Nu cred ca o sa rodeasca dar ideea in sine, ca am niste legume rasarite acolo din voia naturii, si pentru ca nu sunt buruieni tot e bine. Cred ca daca este sa fie o criza de orice fel, se vor lupta altii mai civilizati, mai bogati si mai puternici pentru binele lor propriu, si automat lucrurile se vor rasfrange asupra intregii populatii europene in diverse masuri, inclusiv a romanilor. La nivel individual, noi romanii nu am facut mare lucru in 15 ani, dar nivelul de trai s-a imbunatatit, discrepantele intre noi si occident au mai scazut, daca ar fi sa comparam cu diferenta intre Romania si Germania de west in 1989. Am recuperat noi, ne-au mai asteptat ei. Deci daca e sa fie nasolie, trag nadejde ca tot masurile europene ne vor scoate la liman. PNX, on 15 iulie 2022 - 09:30, said: Peste 40% risipă. O shaorma de 20 de lei nu cred sa coste mai mult de 5 lei "toata" carnea, si restul ingredientelor din ea. Edited by tfmercedez, 15 July 2022 - 11:41. |
#85
Posted 15 July 2022 - 12:23
Cu o mica nota de subsol ca saorma nu mai costa pe nicaieri doar 20 de lei. E cam 30.....
|
#86
Posted 15 July 2022 - 16:55
Pai nimeni nu a spus sa mănânci shaorma.
O poți face acasă. Inclusiv lipia. Eu asa fac pentru copii. Nu carnea da gust shaormei, ci sosul și salata acrisoara. Spre exemplu mămăligă, după ce se răcește alții o arunca. Eu mai am găini în curte, nu o duc la tomberon. Dar totuși, nu o prea dau la găini. O tai felii de câte un țol și o rumenesc în unt cu oua ochiuri și brânză de burduf cu smântână. Risipa de pana acum, se va termina. Ori îți pui capul la lucru, ori faci foamea. Eu sper, adică toți spera, ca ne vom reveni, dar o sa trecem cel puțin o prin o perioada grea. Asa ca ne adaptam pe de-acum pentru o perioada grea, inevitabila. |
#87
Posted 15 July 2022 - 20:29
Eu nu prea aruncam alimente nici inainte de criza lu' peste. Asa m-au invatat parintii, mai ales mama, care provine dintr-o familie saraca. Dar am prieteni care arunca kilograme de mancare pe saptamana.
PS Niciodata nu arunc painea. O pun intr-un sac de panza, pe care il dau unei cunostinte sa le dea la gaini. In schimb, ea ma aprovizioneaza cu oua de casa. Toata lumea castiga! |
|
#88
Posted 15 July 2022 - 21:29
pufonel, on 15 iulie 2022 - 20:29, said:
Eu nu prea aruncam alimente nici inainte de criza lu' peste. Asa m-au invatat parintii, mai ales mama, care provine dintr-o familie saraca. Dar am prieteni care arunca kilograme de mancare pe saptamana. PS Niciodata nu arunc painea. O pun intr-un sac de panza, pe care il dau unei cunostinte sa le dea la gaini. In schimb, ea ma aprovizioneaza cu oua de casa. Toata lumea castiga! Dar am fost luni în Iulius Mall Suceava unde zilnic se risipește tone întregi de mâncare. Un copil de 4-5 ani cu un giros de 34 de lei? |
#89
Posted 15 July 2022 - 21:45
Bogotta, on 15 iulie 2022 - 07:05, said:
Hiper provizii de alte lucruri nu fac. Se strica sau expira si pe urma imi dau seama ca mai multa paguba mi-au adus. Fasolea face gargarite, faina se incinge , zaharul daca prinde un pic de umezeala se transforma in bolovani. Laptele praf pentru copil costa in mod normal in jur de 55 lei cutia de 1,2 kg. Am luat 8 cutii cu 40 de lei bucata. Le va consuma cu siguranta economisind peste 100 de lei, iar la iarna nu mai cumpar lapte praf. Aceeasi treaba si cu uleiul, acum vreo 3 luni in urma am gasit ulei Spornic la 2 litri cu 18 lei bucata. Am luat 6 sticle si acum nu mai umblu dupa ulei, nu consumam foarte mult, plus ca aceeasi sticla costa in momentul asta in jur de 23 de lei. Pe masura ce se consuma o sticla o inlocuiesc cu ce gasesc convenabil. Uneori baga la Profi sticle cu un fel de suc de rosii, asa ca folosind asa ceva la mancare, cand apar ofertele potrivite, adica de la pretul obisnuit de 7 lei il scad la 4, merg si iau 15 - 20 de sticle, le pun in dulap si am mult timp. Acum vine perioada legumelor, an de an cumparam ce trebuie prin luna august si facem zarzavat pentru mancaruri, 2 ture din reteta respectiva si avem pana la vara, fara conservanti, doar cu sare. Gemuri nu cumparam, le facem noi si punem borcanele in dulap, iarna fiind excelente. Daca am cumpara gem ar trebui sa dam cate minim 8 lei pe un borcanel, obicei care ar face o gaura destul de mare in buget, ca sa nu mai zic de diferenta de gust si textura in favoarea produsului facut acasa. Loc de depozitare am facut in niste dulapuri, aranjate cat mai bine posibil incat sa incapa cat mai multe. Pentru zarzavaturi, muraturi si altele, folosesc o magazie unde am doua dulapuri. Edited by tiestodj20, 15 July 2022 - 22:00. |
#90
Posted 15 July 2022 - 22:10
Bogotta, on 15 iulie 2022 - 07:05, said:
Eu nu stiu cum puteti voi depozita cartofii. Si eu am patit faza cu împuțitul lor . E de ajuns sa fie unul stricat si ii strica pe toti. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users