Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Se va schimba paradigma industrială a Europei/lumii dezvoltate după evenimentele din ultimii 2 ani?

* * * - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
59 replies to this topic

#37
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002

View Postdjl, on 28 iunie 2022 - 16:20, said:

Trece criza destul de repede (2-3 ani), lumea revine la nebunie. Numai că vine Covidelu' şi bang, terorism în economie. Că nu mai vin chestii de prin Asia şi ghici ce, nici unele chestii de bază nu se mai produceau "în cartier". O lasă mai moale cu Covidelu', dar cum faza a fost a la puhoi de oameni ieşiţi versus nu prea mult mijloace de transport, aşa nici toate containere (că numai pe mare vin) nu pot fi transportate vreodată şi nici multe chestii produse deodată. Iar calea ferată via Rusia... Pe urmă Rusia invadează Ucraina şi avem probleme şi cu oţelu' şi... hârtia de tipar.
Lucrurile tind sa revina la normal dupa Covid. A fost o criza temporara...
BREAKING România a reintrat în grupul țărilor cu venituri mari, după revenirea puternică din 2021

Nu se prabusesc economiile europene dinr-o criza sau doua. Recuperarea e intotdeauna rapida.

#38
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 08.01.2021

View PostHunor_66, on 02 iulie 2022 - 13:31, said:

.


Bula o invatat la scoala despre bunastare si austeritate, da' n-o inteles prea bine.
Si-o venit acasa sa-i explice tac-su mai la concret despre ce e vorba.

- Mah Bula, cum sa-ti explic io..., ca sa intelegi. Uite, ca exemplu, bunastare inseamna: whisky, Mercedes si amanta.
- Si, austeritate ce inseamna ?
- Mah Bula, austeritate inseamna: sifon, metrou,... si ma-ta !

Mai e și sarakia: apa talpa l.bă :D

Edited by KiloW, 02 July 2022 - 16:26.


#39
Lexon

Lexon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,600
  • Înscris: 07.08.2011

View Postsylvius, on 28 iunie 2022 - 16:56, said:

...
Apune o lume si intram in alta...
Mai buna? Ca asta ar trebui sa fie intrebarea...

View Postlupini, on 30 iunie 2022 - 11:56, said:

...
Convingerea mea e că un Glob în care naţiunile se separă economic, aduce cu sine austeritatea şi conflictele, spre deosebire cea în care există un comerţ între toate naţiunile şi o economie fundamentată pe diviziunea munci, care e una a progresului.
Asa este!
Dar nu este si asta tot o separare si anume una industriala? Pentru ca lucrurile nu sunt asa de simple si nimeni nu a putut estima evolutia Chinei. Nu stiu in ce masura mai e China dependenta de licentele occidentale... iar asta ar putea fi o problema. Chestiunea cu "de maine nu mai cumparam de la voi si o sa va prabusiti economic" nu prea tine.
Iar scopul principal care este, sa asiguri accesul catatenilor tai la produse ieftine sau sa le oferi siguranta pe care o aduce cu sine o industrie "multilateral dezvoltata" ca a Chinei (daca iti aminteste de cava termenul asta) sau macar dominarea unei ramuri industriale...
Atunci cand fara tine ceilalti pot produce orice, inseamna ca ai o problema, ca esti dispensabil. Suntem?

#40
dacis2

dacis2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 03.01.2007

View PostNaijax, on 28 iunie 2022 - 16:36, said:

Este vorba de costul de productie  + costul fortei de munca
Din anii 90 si pana la pandemie, da, se considera ca singurele elemente care merita luate in calcul sunt cele care privesc eficienta productiei. De asta a si migrat mare parte a industriei occidentale in Asia, intai in China, apoi, pe masura ce salariile si costurile de productie din China au inceput sa creasca, o parte a ei in alte tari asiatice. De exemplu, industria textila a migrat in ani 1980-2000 in China, iar ulterior a inceput sa se mute in Bangladesh, Vietnam etc.. Industria microelectronica a intrat in China (in masa) mai tarziu.

Insa, odata cu pandemia, s-a evidentiat un set de riscuri sistemice majore, care au contrabalansat in mod evident avantajele economico-financiare: lungimea lanturilor de aprovizionare si lipsa de control a statelor democratice asupra deciziilor politico-economice din tari precum, mai ales, China, dar si India, Vietnam etc. a facut ca pentru bunurile produse si importate din tarile acestea sa apara un deficit semnificativ, prosperitatea si, mai ales, securitatea sanitara a cetatenilor statelor vestice dovedindu-se dependente si, deci, vulnerabile fata de deciziile politice si manageriale ale conducerilor statelor asiatice nedemocratice.

Prin declansarea razboiului din Ucraina slabiciunile lumii democratice au fost exacerbate la un nivel nemaivazut si au devenit si mai evidente, mai ales ca era vorba de bunuri, produse si servicii vitale pentru functionarea la parametri normali a aproape intregii vieti sociale din statele democratice, mai ales din UE, dar si din USA, Canada etc..

In mod evident ceea ce Eisenhower numea complexul militaro-industrial si azi am putea numi mediul corporatist transnational este interesat de o finalizare cat mai rapida a razboiului, fara a conta prea mult cine ce pierde ori cine ce castiga. Importanta pentru acest conglomerat amorf si suprastatal este finalizarea cat mai rapida a ostilitatilor, securizarea situatiei din teren si din zonele adiacente si revenirea la regimul anterior, business as usual. Adica o revenire la o viata economica in care doar economia si profitul sa conteze, chestiunile de securitate redevenind de o importanta minora.

Scoaterea in evidenta a vulnerabilitatilor de securitate din acest ultimi doi ani va face ca, pe langa importanta slabiciunii componentei logistice, scoase in evidenta de primul an de pandemie, mai ales de primele luni, sa capete o importanta de prima mana elementele de securitate in ce priveste productia industriala si aprovizionarea cu energie, a caror vulnerabilitate si importanta au devenit extrem de evidente, ca urmare a efectelor razboiului dintre Rusia si Ucraina.

Personal, consider ca, cu toate presiunile corporatiilor transnationale, statele democratice isi vor redefini anumite domenii si nevoi de prima importanta cu efect asupra securitatiilor sanitare si miliatare, in raport cu care vor promova o abodare mult mai autarhică a gestiunii acestora, disparand aproape complet dimensiunea globalizata a gestiunii lor, asa cum era aceasta pana in 2020.

In acest context, Romania are niste atuuri fenomenale, care o face sa fie una din tarile cu sansele cele mai mari de dezvoltare a unor sectoare delicate, mai ales industriale, de prima importanta in ce priveste asigurarea securitatii blocului tarilor democratice. Ce si cum vor initia, ce si cum vor face cei aflati azi la guvernare, asta nu depinde decat de abilitatile si capacitatile lor de a-si atrage aliati, prieteni, de a-si dovedi loialitate, onestitatea si, pana la urma, de a ne apara interesele nationale.

Edited by dacis2, 02 July 2022 - 17:28.


#41
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
Sa nu uitam

Quote

Bunicul meu a călărit pe o cămilă, tatăl meu a călătorit pe o cămilă. Eu am condus un Mercedes, fiul meu conduce un Land Rover și nepotul meu conduce un land Rover, dar strănepotul meu va călări pe o cămilă…  De ce este așa? Vremurile grele creează oameni puternici, oamenii puternici creează vremuri ușoare. Vremurile ușoare creează oameni slabi. Iar oamenii slabi creează vremuri grele… Spunea șeicul Rashid, fondatorul Dubaiului, întrebat despre viitorul țării sale. Pe scurt, asta ne așteaptă. E vizibil cu ochiul liber.



#42
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View Postdjl, on 02 iulie 2022 - 13:16, said:

Consumerismul nu e ceva rău, consumerismul exagerat e ceva rău de tot. Facem prea mult rău planetei şi nouă. E ca o schemă piramidală consumerismul exagerat.

Schemele piramidale sunt modalităţi de a se transfera în timp foarte scurt, banii de la marea masă la...mica masă.

Progresul ştiinţific şi tehnic vin din consum cât mai mare de produse materiale şi servicii, care la rândul lor sunt tot mai diversificate. Acesta e un imbold pentru dezvoltare şi, când apar probleme cum e cea cu planeta noastră, apar şi idei pentru rezolvarea lor. Întotdeauna problemele prin rezolvările pe care le necesită, aduc dezvoltare. Ţările cele mai avansate întotdeauna sunt cele care au de rezolvat cele mai teribile probleme.

Edited by lupini, 04 July 2022 - 11:19.


#43
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,225
  • Înscris: 13.06.2004
Păi da, o societatea care progresează e o societatea care ştie să-şi rezolve problemele, pentru a nu exista agitaţie nedorită.
Numai că:
1) Acest lucru trebuie făcut din timp, dar,
2) în timpurile actuale mai greu de făcut, pentru că:
3) societatea actuală a reuşit să creeze şi unele probleme care nu trebuiau să existe + ne mişcăm mai repede decât în trecut.

#44
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View Postdjl, on 05 iulie 2022 - 13:30, said:

Păi da, o societatea care progresează e o societatea care ştie să-şi rezolve problemele, pentru a nu exista agitaţie nedorită.
Numai că:
1) Acest lucru trebuie făcut din timp, dar,
2) în timpurile actuale mai greu de făcut, pentru că:
3) societatea actuală a reuşit să creeze şi unele probleme care nu trebuiau să existe + ne mişcăm mai repede decât în trecut.

Chiar faptul că un lucru nu a fost făcut la timpul său, e o problemă care necesită rezolvare. E exact ca în cazul Rusiei cu Crimeea: dacă problema era rezolvată atunci, în 2014, (poate că) nu se mai ajungea la cea de acum. Dar, dă Doamne mintea românului occidentalului de la urmă. Posted Image

Mişcarea mai rapidă a societăţii nu e o problemă în sine. Ba eu spun că e chiar folositoare. Acum, în decurs de o singură generaţie, oamenii pot asista la progrese ştiinţifice şi tehnologice care în trecut se făceau doar la intervale istorice.

Edited by lupini, 05 July 2022 - 15:11.


#45
Pictor_Fonta

Pictor_Fonta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 09.08.2012
solutia ar fi sa urmam si noi modelu Chinei ca sa incepem si noi sa producem si sa devenim o forta.

#46
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View PostPictor_Fonta, on 05 iulie 2022 - 15:15, said:

solutia ar fi sa urmam si noi modelu Chinei ca sa incepem si noi sa producem si sa devenim o forta.

Adică să fie scăzute salariile în Europa ? Sunt scăzute în Europa de Est, dar tot China, Taiwan, Vietnam sunt atractive. De pildă câştigurile de pe Bursele din Taipei sau Hong Kong, printre cele mai mari din lume, nu au nicio taxă pe dividende. La noi în România, taxa va creşte de la 5 la 8 %. Pe lângă că e o bursă paradită, mai bagă şi taxe-n ea ! :facepalm:

#47
Pictor_Fonta

Pictor_Fonta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 09.08.2012

View Postlupini, on 05 iulie 2022 - 15:21, said:

La noi în România, taxa va creşte de la 5 la 8 %. Pe lângă că e o bursă paradită, mai bagă şi taxe-n ea ! Posted Image
se numeste echitate sociala, iar dumneata, ca sustinator al PSD, ar trebui sa fii de acord cu ea. Eu as fi pus 15% daca ma intrebati pe mine.

#48
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View PostPictor_Fonta, on 05 iulie 2022 - 15:23, said:

se numeste echitate sociala, iar dumneata, ca sustinator al PSD, ar trebui sa fii de acord cu ea. Eu as fi pus 15% daca ma intrebati pe mine.

Mă susţin numai pe mine şi pe cei dragi. PSD-iştii se suţin ei pe ei.

Doar 15 % ?! Puţin, foarte puţin. Nu e destul pentru a ne crea o economie atractivă. Posted Image

Poate că în astfel de texte stă toată explicaţia migraţiei capitalului din Vest spre Est. În timp ce în Vest dividendele sunt taxate cu 20-30 %, în Orientul îndepărtat sunt taxate cu...0 %. Avantaj, ei.

Edited by lupini, 05 July 2022 - 15:31.


#49
dacis2

dacis2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 03.01.2007

View PostPictor_Fonta, on 05 iulie 2022 - 15:15, said:

solutia ar fi sa urmam si noi modelu Chinei ca sa incepem si noi sa producem si sa devenim o forta
Cateva decenii de misunat prin preajma lumii afacerilor m-au convins ca nu productia este importanta in perioade normale si fara turbulente, ci talentul de vanzator de produse si servicii, care in ultimii 50-60-70 de ani s-a transformat intr-un adevarat mix de stiinte.

View Postlupini, on 05 iulie 2022 - 15:21, said:

Adică să fie scăzute salariile în Europa ?
Tot aud mitul asta cu salariile mici din China. Spre sfarsitul lui 2019 zicea un analist de la unul din marile ziare occidentale de analiza economica ca in China la ora aceea erau cel putin 100 de milioane de chineji care aveau salariile lunare mai mari decat media salariilor europene, care parca era ceva de genul a 2400-2800 de euro lunar. Dealtfel, din 2015 pana acum am tot fost prin concedii si cu treaba in diverse orase europene, dintre care vreo sapte-opt capitale. Asiaticii si, din ce in ce mai frecvent, chinejii sunt turistii cei mai numerosi si, zice lumea comertului, mai dispusi sa cheltuiasca sume importante pentru achizitii exotice ori de superlux.

Un simptom aparent minor al intrarii Chinei in alta epoca este consumul de vin. In 2013 China a devenit un consumator de vin rosu mai mare decat Franta, unde tot omul bea doua-trei pahare pe zi. Ulterior, in 2018-2019 China a devenit al cincilea consumator mondial de vinuri. Estimarile sfarsitului de an 2019 erau ca in 2022-2023 China va deveni al doilea mare consumator de vin al lumii; bineinteles ca pandemia a dat totul espe cap. Intre timp de prin 2010 China a inceput sa cultive mari suprafete de vita de vie, iar de prin 2020 participa la concursurile de top, pe unele castigandu-le.

Nu subapreciati chinejii, dar nici nu ii supraapreciati! Evaluati-i corect. Pentru asta este nevoie de o cunoastere aprofundata a Chinei.

Edited by dacis2, 05 July 2022 - 20:37.


#50
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

Quote

nimeni nu a putut estima evolutia Chinei

'ai, ma?... :D

Daca to copiezi in draci, deci nu ai de bagat nimic in cercetare etc, si cumpara in draci altii de la tine, ca cetatenii tai traiesc in 15mp si cu 100 de euro pe luna, ce se poate intampla?

Occidentul a crezut ca fructele vor fi mereu la fel de jos si ca sky's the limit la propriu. Eroare, nu este!

#51
dmx85

dmx85

    antrenor dă jmekheri

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,249
  • Înscris: 06.01.2009
Avand in vedere cresterile de costuri si pentru fabricile chinezesti si cresterile fabuloase cu shipping-u', sper ca o parte din productie sa se mute si in Europa, mai ales cea de Est. Daca pana acum, concurenta Chinei era una neloiala, acum s-ar putea sa nu mai poata face dumping chiar la orice produs.

#52
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View Postdacis2, on 05 iulie 2022 - 20:35, said:

Spre sfarsitul lui 2019 zicea un analist [...] in China la ora aceea erau cel putin 100 de milioane de chineji care aveau salariile lunare mai mari decat media salariilor europene

Adică circa 7 % din totalul populaţiei Chinei. Restul de....1,3 miliarde de oameni au salariile sub media europeană. Cum ar fi ca doar 7 % dintre europeni, să câştige cât câştigă acum ?! O catastrofă.

#53
dacis2

dacis2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 03.01.2007
Puterea de cumparare a populatiei Chinei a crescut de zeci de ori in mai putin de 50 de ani. Un asemenea ritm de crestere nu l-a mai inregistrat nimeni, niciodata. Poate doar Anglia in epoca revolutiei industriale.

#54
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002
Da, dar rezultatul e ca sunt tot sub SUA si Europa ca si putere de cumparare.

Campioni avem si noi,cu rezultatul final din punct de vedere al puterii de cumparare mult mai mare.
https://zcj.ro/econo...le--219077.html

Edited by Wotan, 07 July 2022 - 22:25.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate