Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 

Socata băloasă

- - - - -
  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#1
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Nu știți de ce iese socata băloasă, lipicioasă, cu consistența apropiată de cea a unui albuș de ou crud?
Uneori iese cum trebuie, bună, dar de multe ori iese așa mai grețoasă. Cam jumi-juma.

Asta-i principala nelămurire, dar mai am și alte dileme:
- dacă o las 12-24 ore la soare cum zice la carte, atunci iese sigur rea, chiar mucegăită. Dacă o las doar câteva ore, atunci iese mai mult o limonadă și nu se dizolvă zahărul.
- foarte rar reușesc să o fac acidulată. Cu drojdie uscată nu am reușit, cu boabe de orez...o singură dată anul ăsta.

Există ceva experți în socată care să ne lămurească cum se face?

Edited by sandel1, 23 June 2022 - 04:19.


#2
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,486
  • Înscris: 30.08.2006
Temperatura care trebuie sa fie cam pe la 20 grade si pastrata intr-un loc intunecos. Conditiile trebuie sa fie la fel ca la fermentarea mustului.

#3
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016
Fenomenul se numeste ''balosire'', se petrece si la vin.
Se datoreaza unei aciditati prea mici.
Pune niste acid citric in ea, incepi cu 1 g / litru. (eventual zeama de lamaie cam 5 g pe litru), si adaugi apoi in functie de gust si de modul de curgere in pahar.

#4
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,969
  • Înscris: 28.10.2006
Nefasta face sirop de soc. Tine mult mai bine in timp, in sticle cu gura larga de 1 l de sticla, cu capac cu filet. Bineinteles la rece, in frigider sau in pivnita.
Consumam cu apa minerala, rece.
Si DA, pune si lamaie cand o fabrica!

#5
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 13.10.2010

 Hunor_66, on 23 iunie 2022 - 05:31, said:

Pune niste ...

zeama de clopot, ce sa mai faci cu ea daca are consistenta albusului!!!

#6
sirgoofy

sirgoofy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,960
  • Înscris: 06.09.2008
Apă + flori de soc + zahăr + câteva lămâi (preferabil bio, tăiate în câteva bucăți)
Eu fac într-un borcan mare de sticlă de vreo 12 litri..
NU îl pun la soare sau alte minuni, stă în bucătărie.
In aprox 2 zile e gata, mai amesteci ocazional și guști.
Când prinde gustul de socată și ușor acidulat e gata.
Tragi la sticle care se țin la frigider.

Posibil ai prea multe flori de soc de iese băloasă...
La 12 litri pun 12- 15, mărime medie.

Edited by sirgoofy, 23 June 2022 - 08:02.


#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

 canarel, on 23 iunie 2022 - 07:26, said:

zeama de clopot, ce sa mai faci cu ea daca are consistenta albusului!!!
Aia se pune inainte, nu dupa. Ca sa previna "albusul"... Dar banuiesc ca e in reteta, eu unul n-am auzit de socata fara zeama de lamaie...
Si zaharul ala ar trebui dizolvat tot inainte...

Ptr fermentare... merge cu niste stafide maruntite...

Eu nu fac socata ci bere de ghimbir. Dar n-am avut probleam asta.

Edited by eiffel, 23 June 2022 - 07:48.


#8
marco68

marco68

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 397
  • Înscris: 23.12.2007
Reteta la bere de ghimbir ,  se poate?!,

#9
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011

 Hunor_66, on 23 iunie 2022 - 05:31, said:

Fenomenul se numeste ''balosire'', se petrece si la vin.
Se datoreaza unei aciditati prea mici.
Pune niste acid citric in ea, incepi cu 1 g / litru. (eventual zeama de lamaie cam 5 g pe litru), si adaugi apoi in functie de gust si de modul de curgere in pahar.
Am stors o jumate de lămâie într-un pet de 2 litri cu socată băloasă și nu s-a subțiat deloc, doar s-a făcut mai acrișoară și mai bună. Tot arată ca o zeamă de varză eșuată. Nu se aude deloc când torn în pahar. Posted Image
La umătoarea șarjă nu o mai las în soare direct, să vedem diferența.
Am mai făcut și din cea fiartă cu flori uscate. A ieșit foarte bună, dar cu culoare de ceai și gust... altfel.

Edited by sandel1, 23 June 2022 - 09:18.


#10
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007
Dupa ce s-a balosit nu prea mai ai ce ii face.
Nu stiu de unde si pana unde a aparut ideea ca daca o tii la soare se mucegaieste. Tocmai ca ai nevoie de caldura ca sa fermenteze. N-am avut niciodata probleme cu borcanele in soare direct
Cand o pui la fermentat nu trebuie sa fie inchis ermetic recipientul, trebuie sa poata respira un pic.

Incearca reteta asta: https://savoriurbane...eta-pas-cu-pas/

#11
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Mucegaiul apare la suprafață pentru că se ridică florile la gura borcanului. E varză rețeta aia. Auzi acolo 3-4 zile la soare. Posted Image
Singura chestie pe care n-am făcut-o e să acopăr borcanul cu o farfurie, am folosit tifon. Poate contează, nu știu.

Edited by sandel1, 23 June 2022 - 09:31.


#12
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007
Ai incercat-o? Mi se pare ca ar trebui sa fii mai moderat in aprecieri de vreme ce nu iti prea iese cu retetele dumitale.

E normal sa se ridice florile, aici intervine partea in care borcanul nu e inchis ermetic.
Din nou, nu am avut niciodata probleme cu socata, urmand chiar reteta respectiva. Nici cu dizolvarea zaharului, nici cu aciditatea.
Si era vorba de 3-4 zile la soare daca nu sunt ridicate temperaturile.

#13
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 24.02.2011
Ok, următoarea o țin 2 zile dar nu la soare și cu o farfurie deasupra. Nu mă deranjează dacă iese mai mult limonadă, doar să nu fie grețoasă. Dacă nici așa nu iese bine, o să fac mai mult din cea fiartă.

#14
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

 marco68, on 23 iunie 2022 - 08:07, said:

Reteta la bere de ghimbir ,  se poate?!,
E deja - https://forum.softpe...e__hl__+ghimbir

#15
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007

 sandel1, on 23 iunie 2022 - 09:38, said:

Ok, următoarea o țin 2 zile dar nu la soare și cu o farfurie deasupra. Nu mă deranjează dacă iese mai mult limonadă, doar să nu fie grețoasă. Dacă nici așa nu iese bine, o să fac mai mult din cea fiartă.

Poti sa o pui pe pervaz, in casa, dar tot undeva unde sa bata soarele.
Daca o tii la intuneric o sa fermenteze in o mie de ani sau nu o sa fermenteze deloc si se baloseste.

#16
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 13.10.2010

 sandel1, on 23 iunie 2022 - 09:17, said:

Nu se aude deloc când torn în pahar. Posted Image


daca doar asta ar fi problema, când o torni, poți zice tu: gâl-gâl-gâl!  Posted Image

#17
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

 AlexEn, on 23 iunie 2022 - 09:47, said:

Daca o tii la intuneric o sa fermenteze in o mie de ani sau nu o sa fermenteze deloc si se baloseste.
Lumina nu are treaba decat daca vrei ca bacteriile si fungii din continut sa capete si putina vitamina D.
Caldura e importanta.

#18
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007
De obicei daca e intuneric nu e nici rpea multa caldura.
La soarele de acum poate fi gata si intr-o zi, o zi jumate :)

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate