Multicooker - oala sub presiune.
#1
Posted 14 April 2022 - 17:50
Salutare,
Am luat un multicooker, mai exact asta: https://www.emag.ro/...8/pd/D3ZLMHMBM/ Manualul lui este extrem de prost tradus si n-am reusit sa inteleg o chestie: cum functioneaza supapele alea de abur de pe capac, atunci cand gatesti sub presiune... Pe net am gasit multe informatii despre cum sa eliberezi presiunea la finalul gatirii (adica ori o lasi in pace si rezolva ea ori apesi pe butonul de eliberare si aburul iese instant, dupa care poti scoate capacul). Dar in timpul gatirii, cum e treaba? Daca eu vreau sa gatesc sub presiune 4 ore, asta inseamna ca inauntru in timpul celor 240 de minute se acumuleaza foarte mult abur, nu? Oala mai scoate singura din cand in cand din el sau trebuie sa ma duc eu periodic si sa apas manual pe buton? Nu vreau sa fac vreo nefacuta si ori sa blochez din gresala vreo supapa si oala sa devina o bomba ori sa las vreo supapa deschisa si sa nu se mai faca deloc presiune inauntru. Repet, cartea ei este foarte putin lamuritoare. Deci, ce trebuie facut in timpul gatirii? Ca la final m-am lamurit. Isi scoate ea singura din abur daca considera ca e prea mare presiunea inauntru sau trebuie sa ii fac eu ceva? Multumesc. Edited by Workman, 14 April 2022 - 18:04. |
#2
Posted 14 April 2022 - 17:58
#3
Posted 14 April 2022 - 18:00
Nu scoti nici un abur in timpul gatiri, presiunea este constanta fiindca oala controleaza temperatura in asa fel incat sa nu creasca presiunea peste specificatii.
|
#4
Posted 14 April 2022 - 18:07
Aha, deci nu se poate ajunge la suprapresiune? E bine, atunci...
Dar la oalele normale sub presiune (alea simple) cum se intampla? Ca alea nu au cum sa controleze electronic prin senzori. Acolo cum se previne acumularea de presiune la gatirea pe timp indelungat? Edited by Workman, 14 April 2022 - 18:07. |
#5
Posted 14 April 2022 - 18:07
Nu scoate presiunea ca o transformi din oala sub presiune in oala
Are supapa care se declanseaza la o presiune prea mare. Edited by Sef-chenko, 14 April 2022 - 18:08. |
#6
Posted 14 April 2022 - 18:09
Toate oalele sub presiune au o valva de siguranta setata sa elibereze presiunea excesiva.
|
#7
Posted 14 April 2022 - 18:12
Sef-chenko, on 14 aprilie 2022 - 18:07, said:
Nu scoate presiunea ca o transformi din oala sub presiune in oala Are supapa care se declanseaza la o presiune prea mare. Pai asta ma nedumereste si la supapa multicookerului....are doua pozitii: inchisa si deschisa. Daca o las deschisa banuiesc ca iese aburul si nu face presiune. Daca o las pe modul "inchis" cum mai declanseaza automat? |
#8
Posted 14 April 2022 - 18:19
Cel mai probabil mai are o supapa de siguranta.
Edited by sftpdt, 14 April 2022 - 18:22. |
#9
Posted 14 April 2022 - 18:21
Workman, on 14 aprilie 2022 - 18:12, said: Pai asta ma nedumereste si la supapa multicookerului....are doua pozitii: inchisa si deschisa. Daca o las deschisa banuiesc ca iese aburul si nu face presiune. Daca o las pe modul "inchis" cum mai declanseaza automat? La sfarsitul gatirii, daca vrei sa deschizi capacul mai repede, eliberezi aburul / presiunea din oala deschizand supapa "manual". |
#10
Posted 14 April 2022 - 18:26
hamal, on 14 aprilie 2022 - 18:21, said:
Se declanseaza "automat" cand presiunea creste peste presiunea setata de fabricant. Deci trebuie tinuta pe pozitia inchis. La sfarsitul gatirii, daca vrei sa deschizi capacul mai repede, eliberezi aburul / presiunea din oala deschizand supapa "manual". Merci. La final, ma lamurisem ce am de facut...in timpul gatirii era problema. Ok, deci chiar daca e pe inchis, valva aia tot se declanseaza automat in momentul in care e cazul sa faca asta. Edited by Workman, 14 April 2022 - 18:26. |
|
#11
Posted 14 April 2022 - 23:59
Workman, on 14 aprilie 2022 - 18:07, said:
Aha, deci nu se poate ajunge la suprapresiune? E bine, atunci... Dar la oalele normale sub presiune (alea simple) cum se intampla? Ca alea nu au cum sa controleze electronic prin senzori. Acolo cum se previne acumularea de presiune la gatirea pe timp indelungat? Nu-i nevoie de nici un fel de senzor, e suficientă gravitația. Sau un arc. |
#12
Posted 15 April 2022 - 07:27
dacul - daca nu e vreo boaba de mercur acolo (si sigur nu e), atunci ipoteza gravitatiei intr-un recipient supus la presiune interioara pica cu succes.
asadar, supapa este prevazuta cu un arc tarat la o anume presiune pt a putea fi apasat. de obicei exista 2 supape la orice oala sub presiune. una, la 1.1-1.2 bar de obicei, pt a elimina excesul de abur in timpul gatirii si asfel pastrand o presiune constanta de lucru in oala. a 2-a este cea de siguranta, de 1.5 sau 2 bar de siguranta. in cazul in care prima este lipita, blocata, mizerie in ea, etc, se declanseaza pt a scadea presiunea si a nu se acumula pana la explozia oalei in cauza. ca masura de verificare a supapelor, inainte de a pune la fiert, actionezi supapele, sa isi faca cursa si sa fii sigur ca nu e nici una blocata in pozitie. asta presupune ca de la folosirea anterioara le-ai si spalat bine si nu au mizerie in interior. dupa ce ai pus la fiert, dupa vreo 10 min, depinde si la ce program sau flacara ai pus, in cazul oalelor clasice pe aragaz, deja incepe sa acumuleze o usoara presiune, asa ca actionezi usor prima supapa spre verificare. daca se aude ca da drumul la presiune, esti sigur ca functioneaza si o inchizi imediat. apoi o lasi inchisa ca isi face treaba singura in timpul gatirii. eu ti-am scris cum functioneaza supapele astea, dar daca ti-a pus colegul manualul mai sus, verifici exact ce inseamna acel inchis/deschis la supapa, dar mai mult ca sigur acel inchis e vb de a fi inchisa pt functionare automata si a nu lasa presiunea sa scape constant. idem sunt si la oalele clasice. la oala clasica, supapele se si scot mai usor pt a fi curatate. de obicei la curat la cateva folosiri, in functie si de ce s-a gatit in oala. daca e ceva ce ar putea lasa depuneri acolo sau nu. sa fii foarte atent la nivelul maxim notat pe oala, sigur exista unul. are nevoie de spatiu pt a crea presiunea de gatire si mai ales pt a nu ajunge mancarea gatita fix in supape si astfel sa le blocheze. asa ca nu forta, ca se forteaza si ea, iar consecintele pot fi catastrofale.
Edited by Dany_Darke, 15 April 2022 - 07:57.
|
#13
Posted 15 April 2022 - 07:28
Workman, on 14 aprilie 2022 - 18:07, said:
Dar la oalele normale sub presiune (alea simple) cum se intampla? Ca alea nu au cum sa controleze electronic prin senzori. Acolo cum se previne acumularea de presiune la gatirea pe timp indelungat? Toate oalele sub presiune functioneaza pe acelasi principiu. Si alea de acum 50 de ani si astea noi,care-ti iau ochii si banii cu senzori,senzorasi si alte gajeturi. Principiul este foarte simplu:supapa care se deschide la o anumita presiune. ps. Intreaba in familie de celebrele kukta,alea antediluviene. Edited by adisz, 15 April 2022 - 07:29. |
#14
Posted 15 April 2022 - 23:16
Dany_Darke, on 15 aprilie 2022 - 07:27, said:
dacul - daca nu e vreo boaba de mercur acolo (si sigur nu e), atunci ipoteza gravitatiei intr-un recipient supus la presiune interioara pica cu succes. Gravitația e peste tot, nu doar într-un recipient. Ca să o exploatezi în contextul acesta e suficient să faci un ștuț prin care poate ieși aburul pe care îl acoperi cu un capac de o anumită masă. Din geometria ștuțului, a capacului plus masa capacului reglezi presiunea la care se deschide supapa. Adică se ridică capacul. Care capac poate fi un simplu cilindru astupat la un capăt. |
#15
Posted 16 April 2022 - 02:51
1. Foarte scumpă.
2. 4 ore să gătești la presiune...faci pireu din oase? 3. Orice oală de acest fel lucrează pe principiul supapelor dimensionate in prealabil. Acestea pot fi mecanice, cu arc, gravitaționale, cred că Kukta de pe vremuri era așa, sau electrice, un cvasi robinet care se deschide la o anumită presiune. 4. Nu-ți fă griji nu acumulează presiune până face b o o m |
|
#16
Posted 17 April 2022 - 14:18
Mi se pare interesant dispozitivul tau.
Mai exista si asta https://www.emag.ro/...u/pd/D3NK1SMBM/ Ma mananca palma stanga! |
#18
Posted 17 April 2022 - 18:40
Mda... deci nu m-am putut abtine.
Screenshot 2022-04-17 193913.jpg 43.61K 77 downloads Workmane, tu esti de vina. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users