Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

izolatie casa

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
92 replies to this topic

#55
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,617
  • Înscris: 07.02.2003
Adica mamaligile sunt frectiile alea ca un fel de inaltatoare ?

#56
san62

san62

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 26.02.2022
Asta-i concluzia!Posted Image
https://youtu.be/uzQu3xQrQsE?t=181

#57
msn2

msn2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,835
  • Înscris: 25.04.2008

View Postsubss, on 16 martie 2022 - 16:37, said:

Polistirenul expandat este suficient de permeabil la vapori pentru a fi utilizat în majoritatea tipurilor de construcții, dacă se efectuează calculele necesare și sunt adoptate soluții corespunzătoare.

Cel mai prost se împacă cu BCA-ul, cel mai bine cu betonul.

Puteți simula diferite tipuri de pereți în www.ubakus.com (în modul demo). Spre exemplu, Ubakus dă un factor sd de 2,3 pentru BCA, 12 pentru EPS și de 200 pentru folia de aluminiu, ca să vedeți cât de mare este diferența între ceva relativ permeabil și ceva aproape impermeabil la vapori.

The sd value is the resistance to movement of water vapour, when compared to the resistance of a meter of air.


În condiții termice și de umiditate tipice, EPS-ul de grosime suficientă nu generează condens nici măcar în combinație cu BCA-ul, după cum poate fi observat în această simulare:

Attachment ubakus.com.png

În condiții atipice este generat condens în termoizolație, dar de regulă se încadrează în limitele acceptate (de maxim 1 kg/m2 acumulat pe parcursul a 90 de zile la temperatura exterioară continuă de -15°C, ceea ce practic este aproape imposibil de atins în România):

Attachment ubakus2.png
problema e ca de f multe ori se pune tencuiala acrilica peste izolatie. si aia e bariera de vapori, cu consecinte nefaste asupra materialului izolator. deci chiar daca sunt 200mm de eps daca ai pus acrilica peste se aduna vaporii in izolatie si pe fata caramizilor

View Postfroome, on 16 martie 2022 - 16:23, said:

Atâta vreme cât se face condens în izolație, înseamnă că are o anumită permeabilitate la vapori, deci este permeabil.

Poftim, unul mai deștept ca mine:
da, logica ta e corecta, ceva vapori trec prin eps, dar f putini COMPARAT cu situatia cu vata. eps are coef de rezistenta la difuzie cam de 40 si vata are 1!

#58
Namidee

Namidee

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,249
  • Înscris: 02.06.2021

View Postandreic, on 14 martie 2022 - 16:13, said:

Pe tema asta e prima data si ma bazez pe realitate, asa ca sa lasam alte domenii, sa nu imprumutam alte valori aici. Prin 2000 mai toti vecinii mei de pe strada ne-am "izolat" cu 10cm. Acum dupa 20 ani... jumatate din ei recunosc ca nu se simte nimic la factura si cativa printre care si eu observ 10% imbunatatire. Am castigat mai mult prin schimbarea centralei decat prin izolare.
Deci n-are sens sa ne imbatam cu apa rece, pe bune... fiecare face ce vrea cu banii dar izolatie cat sa reziste la viitorul crizei enegriei la o casa de caramida facuta acu 60-80 ani la ccre o factura in prezent atinge 4000 lei, no way.
Solutia e reducerea incalzirii, eliminarea camerelor nefolosite din incalzire, atunci o sa timti ceva, altfel nope.

Lumea in general judeca izolatia dupa blocuri, fara sa realizeze ca blocurile in sine au cu totul alta izolatie constructiva fata de o casa si sunt mai usor de incalzit oricum, ai impresia ca izolatia face minuni dar nu la o casa... o sa ajungi sa bagi bani cat valoreaza casa sa scoti ceva.

Te.ai cam inselat in ce priveste previziunile. Am pus pana la urma polistiren de 15 cm, eps 80. Inainte consumam undeva pe la 550 mc/5500kw pe luna. In momentul de fata consum intre 6 si 8 mc pe zi, practic am un consum sub jumatate fata de ce consumam fara polistiren. Daca mai iau in considerare si faptul ca am dat drumul la caldura f tarziu, mijlocul lui noiembrie si probabil se va opri prin martie, fata de octombrie anul trecut pana aproape de mai, consider ca am ajuns la un consum de maxim 30% din ce obisnuiam sa consum.



#59
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,617
  • Înscris: 07.02.2003
E bine dar vezi ca e si iarna usoara, 550 e exagerat intr-adevar, facema asa ceva cu terracotele prin anii 90 cand erau iernile alea cu ger si in martie.
Daca vine valul polar si la noi macar o saptamana poate doua, o sa vezi 10-16m³/zi. Nu mai stiu cand a fost, 2003-2005 a fost o iarna mai grea, papam cu Ferroli 30KW vreo 17 pe zi atunci cand se faceau si 2-3 dusuri.

Edited by andreic, 01 January 2023 - 21:52.


#60
Anda2020

Anda2020

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.05.2020
Bună ziua . Am o casa de bca izolate pe exterior . La pod partea de sus este făcut din rombeton rumegus cu ciment partea de jos este pus rigips fără izolatie de vata . Acum as vrea sa I fac sus pe pod o izolație cu vata și folie , ce sfaturi I mi dati ? Vata de 5 cm 10 cm ... + osb .

#61
Dani19988

Dani19988

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.11.2023
La o constructie, pierderea cea mai mare de caldura e prin planseul superior peste 50 %, prin pereti exteriori peste 20 %, si pe le ferestre peste 20 % (dar daca sunt cu un provil de calitate incat daca bate putin vantul afara se misca perdelele din interior, procentul e mult mai mare), pa la pardosea peste 5 %

Termoizolatia cea mai eficienta este cu vata bazaltica de fatada, dar pretul nu e deloc ACCESIBIL!
Raportul pret accesibil material / eficianta termica este cel mai bun la polistiren si vata minerala.
Parerea mea din experieanta de constructor, solutia cea mai optima la pret accesibil, si cu recuperare a investitiei in cel mai scurt timp:
- planseu superior cu 40 cm vata minerala cu landa 32, sau grosime mai mare daca landa e mai mare si sa aiba si folie de aluminiu. Termoizolarea sa se faca peste planseu si sa acopere si zidurile. Daca se face sub planseu eficienta e mult mai mica si aproape sigur face condens.
- pereti exteriori cu polistiren cu grosime de 25 cm. Diferenta de pret intre 10 si 25 e de  0,15 mc polisturen, celelalte costuri sunt la fel (lipire, masa spaclu, manopera). La soclu extrudat de 15 si daca constructia are acces pe exterior, ar fi indicat sa se sape pe margine peste 30-40 cm. Daca se poate ar fi bine sa se inlocuiasca spuma de montaj a tamplariei exterioare, si sa se puna banda.
- tamplaria exterioar daca e cu profil bun + garnitura buna si feronerie buna se poate regla. Ideal e sa nu bata vantul pe langa sau prin.
La constructiile existente e complicat sa se elimine toate puntile termice dar la o constructie noua se poate.

#62
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 14.10.2023
Pierderile cele mai mari sunt prin zonele cele mai slab izolate, izolatia trebuie sa fie continua pe conturul casei. Degeaba pui 30cm in pot daca in rest pui 5cm, asa nu e nici o diferenta ca in pod ai 30cm sau 20cm. Da, prin pod se pierde cel mai mult dar grosimile trebuie corelate.
Termoizolatia cea mai eficienta e cea cu lambda mai mic, vata e la paritate cu polistirentul, are marele avantaj al permeabilitatii la vapori.
Ajung si 30cm cu lambda 0,035 sa intre in standardul nzeb.

#63
mariusyale

mariusyale

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 629
  • Înscris: 19.12.2011
Ma da al drak de termopan e sprijinit ,de bate vintu perdelele ?
Adicatelea fac o cojmelie de 3x3 si dupa izolarea propusa de tine imi iese de 7x9.?
Rombeton cu 40 vata ? Landa si cu cosinus se contrazic ..ca esti constructor.
,,Diferenta de pret intre 10 si 25 e de  0,15 mc polisturen" -si la geografie stai rau .
Daca ar fi la mine ...eu as lipi cu spuma polistiren de 10 cu folie binenteles , peste care
as monta x variante de ,,,,pe care sa calc...(nu stiu daca podul este folosit intens).

#64
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,182
  • Înscris: 06.10.2019

View Postrider_x, on 16 decembrie 2023 - 18:05, said:

vata e la paritate cu polistirentul, are marele avantaj al permeabilitatii la vapori.

Asta cu permeabilitatea la vapori a vatei este marketing si vrajeala. Posted Image Vaporii de apa nu vor trece prin termoizolatie, sa ajunga in exteriorul fatadei, si sa condenseze acolo. Posted Image

Din pacate, luam de bune toate vrajelile pe care le promoveaza diversi "influenceri" din domeniul constructiilor, uitand ca ei sunt foarte bine platiti pentru a promova diverse "solutii corecte".

#65
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,944
  • Înscris: 17.10.2003
Totuși sa-i răspundem fetei ca probabil s-a panicat când a văzut 40cm de vata cu lambda 0.32 si celelalte, sigur iese mai ieftin dacă îmbracă pereții în foiță de aur.
Eu nu zic ca nu si-ar dori oricine grosimile alea dar ca să bagi banii în asa ceva trebuie sa merite, adică sa ai toată casa pornita din start pe principiul nzeb. Altfel iese cârpeală scumpă și fără rezultatele dorite.
Așadar înapoi la subiect, cea mai ieftina soluție (pe care o vad eu în momentul asta, or fi și altele): caroiaj de scanduri de 20 ori 25 de cm (ca mai mult nu găsești ori trebuie puse 2 scanduri una peste alta pe lățime și e bătaie de cap) și umplut cu vata 20 ori 25 cm. E suficient și balansat cu pereții, n-as crede ca are mai mult de 10 cm pe ziduri și alea termopane de top. Sub vata pus folie bariera de vapori că în casă nu cred ca mai are cum. Ori luat primul strat de vata cu suport de aluminiu. Nu va fi etanș dar decât deloc...
Iar peste caroiaj bătută scandura. Osb-ul e mai scump, nu respira și mai e o mica problemă: la o casa gata construita pe unde naiba îl bagi în pod. Iar jumătățile de format sunt încă și mai scumpe per mp.

Edited by akeem, 17 December 2023 - 11:08.


#66
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 14.10.2023

View Postrazvan-softpedia, on 17 decembrie 2023 - 08:15, said:

Asta cu permeabilitatea la vapori a vatei este marketing si vrajeala. Posted Image Vaporii de apa nu vor trece prin termoizolatie, sa ajunga in exteriorul fatadei, si sa condenseze acolo. Posted Image

Din pacate, luam de bune toate vrajelile pe care le promoveaza diversi "influenceri" din domeniul constructiilor, uitand ca ei sunt foarte bine platiti pentru a promova diverse "solutii corecte".

Te rog nu incerca vrajeli cu mine ca nu tine. Simularea din atasament e din viata reala, daca mai pui un dulap langa acel perete mucegaiul apare instant. Te las pe tine sa cauti in jurnale cine a facut condens in polistirenul din pod.

Attached Files



#67
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,182
  • Înscris: 06.10.2019

View Postakeem, on 17 decembrie 2023 - 11:06, said:

Ori luat primul strat de vata cu suport de aluminiu. Nu va fi etanș dar decât deloc...

Vata aia cu folie este tot marketing. Mai corect ar fi sa cumpere si sa monteze vata simpla ( fara folie ), dupa care sa puna folie de aluminiu ( daca bugetul ii permite ), sau orice alta bariera de vapori, pe care sa o etanseze foarte bine.

#68
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,944
  • Înscris: 17.10.2003
De ce după? Eu vorbesc de pus vata pe planseu nu între căpriori.

#69
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,182
  • Înscris: 06.10.2019

View Postakeem, on 17 decembrie 2023 - 12:38, said:

De ce după? Eu vorbesc de pus vata pe planseu nu între căpriori.

Am inteles. Greseala mea. Am citit in fuga, si credeam ca te referi la izolatia intre capriori. Posted Image

#70
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,944
  • Înscris: 17.10.2003
După cum se exprima nu e clar, si eu am citit de vreo 3 ori sa inteleg unde vrea sa izoleze, noroc ca a pomenit de rombeton care stiu ca nu prea se folosește pe acoperiș :)

Edited by akeem, 17 December 2023 - 13:16.


#71
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,182
  • Înscris: 06.10.2019

View Postrider_x, on 17 decembrie 2023 - 11:53, said:

Te rog nu incerca vrajeli cu mine ca nu tine. Simularea din atasament e din viata reala, daca mai pui un dulap langa acel perete mucegaiul apare instant. Te las pe tine sa cauti in jurnale cine a facut condens in polistirenul din pod.

Salutare. Nu stiu cum am reusit, dar am "sarit" mesajul tau, in sensul ca de abia acum l-am vazut, si din acest motiv iti raspuns asa tarziu.

Am spus ca partea cu permeabilitatea la vapori a vatei este marketing, bazandu-ma strict pe observatiile mele, facute de a lungul timpului la lucrarile pe care le-am avut. Poate gresesc, dar am incredere mai mare in ce vad eu, decat intr-un simulator promovat de catre un tip despre care nu am o parere foarte buna Posted Image . O sa incerc sa explic mai jos rationamentul care m-a facut sa afirm ca "permeabilitatea la vapori a vatei este un mare avantaj", este vrajeala si marketing. Daca gresesc, va rog mult sa ma corectati.

La aceste lucrari am observat ca acolo unde nu s-a folosit bariera de vapori la acoperis ( indiferent ca vorbim despre un pod nelocuit, sau despre o mansarda locuita ), vata cu care s-a termoizolat acoperisul era mucegaita in partea dinspre interior a constructiei ( la partea dinspre exterior vata nu prezinta urme de mucegai ), ceea ce imi spune mie ca punctul de roua apare in termoizolatie, vaporii de apa neavand timp sa treaca de aceasta, si sa condenseze in exterior.

Daca in cazul acoperisurilor ( unde se foloseste o vata care are o densitate mica comparativ cu cea folosita la pereti ), condensul apare in termoizolatie, de ce in cazul peretilor condensul ar aparea in exteriorul termoizolatiei ??? Mie, logica imi spune ca un material cu cat este mai putin dens, cu atat este mai permisiv la vapori, deci teoretic vata folosita la acoperis este mai permisiva la vapori decat vata folosita la pereti. Mergand pe aceasta logica, vaporii de apa vor condensa si in vata folosita ca termoizolatie la pereti.

Parerea mea este ca daca vata era un material atat de permisiv pe cat lasa sa se creada cei care au interes sa o vanda, nu mai era necesar sa se foloseasca la acoperis bariere de vapori.

Cred ca doar timpul va spune daca utilizarea vatei ca termoizolatie la fatade este "solutia minune", asa cum este ea promovata acum. Personal, pe mine nu m-a convins. Sa nu uitam ca de-a lungul timpului au tot aparut "solutii minune" ( in toate domeniile ), care ulterior s-a dovedit ca nu erau asa "minunate".

Referitor la simularile in Ubakus ( care si el a fost foarte bine promovat, felicitari celor de la marketing Posted Image  ), vreau sa spun ca eu nu am mare incredere in el. Cel mai clar exemplu pentru mine a fost apartamentul pe care l-am cumparat si renovat. Doi pereti erau izolati la interior cu polistiren si toata lumea imi spunea ( inclusiv Ubakus ), ca sub acel polistiren voi gasi numai mucegai. Am dat jos polistirenul si surpriza, nu era pic de mucegai ( am postat si pe forum pozele respective, chiar din momentul renovarii ). La fel, si in cazul altor doua cunostinte, Ubakus a dat gres ( conform simulatorului ar fi trebuit ca apartamentele lor sa fie pline de mucegai, iar la ei era totul ok ).

#72
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,944
  • Înscris: 17.10.2003
Ce chestie, și eu am văzut mesajul colegului abia acum. Și nu l-am sărit ci în mod sigur nu era acolo la ora respectivă.
Mi s-a mai întâmplat azi odată în Poiana și tot asa am crezut ca am sărit postări. Deci a avut forumul ceva.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate