Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Probleme cu arhitectul

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
alexutu1989

alexutu1989

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 30.10.2013
Buna seara.
Doresc sa ma consult cu voi intr-o privința.
La finalul lunii ian 2022 am contractat un arhitect pentru a ne face un proiect de arhitectura. La întâlnire i-am dat in copii actele necesare, inclusiv certificatul de urbanism cu titlul :”anexa, put forat, împrejmuire teren”.
Noi pe terenul respectiv dorim sa ne construim un gard și o anexa, un spațiu de depozitare unelte. Terenul fiind in câmp, dorim sa depozitam acolo uneltele, gen sapa, teren, etc. Când ne-am întâlnit cu arhitectul, s-a uitat peste certificatul de urbanism și ne-a spus ca putem sa construim și o anexa gospodărească, poate fi prevazut in proiect un pat, o chicinetă, o baie, o fosa septica. Țin sa menționez ca ese exclus sa locuim acolo întrucât terenul se afla in câmp, nu exista canalizare, gaze, iar curentul se afla la mai bine de 600 m distanță. Ne-a surâs propunerea lui și am completat acolo o nota de comanda cu ceea ce dorim, trimițându-i la circa 2 zile distanță schița atât pt gard cât și pt anexa. Noi am menționat ca gardul dorim sa îl facem din rolă de plasa (nu panou bordurat) întrucât nu dispunem de fonduri necesare și ptr panou de gard, voiam doar stâlpi de 2 m îngropați in pământ cu ciment la piciorul stâlpilor. A terminat de făcut proiectul și am observat ca e desenat gardul cu panou bordurat, explicându-mi ca așa e mai bine, ca nu intra animalele și ca el nu poate fi tras la răspundere in cazul in care îl reclamam. Am depus dosarul la urbanism, și de acolo a venit acest răspuns:” certificatul de urbanism a fost emis ptr construire anexa, put forat, împrejmuire teren” fosa prezentată in planul de situație nu a fost solicitata(se va reface planul de situație). Pe planul de parter al anexei sunt figurate spații cu destinație de baie, chicinetă, terasa) aceste spații nefiind specifice unei clădiri cu funcțiunea de anexa, fiind necesară modificarea planului de parter.
Pe noi ne interesa ca sa fie făcut un proiect care sa fie eligibil, logic ca dacă știam ca nu sunt permise (nu sunt de meserie arhitect, tocmai de aceea am contractat un specialist) ii spuneam sa nu mai treacă in proiect chicinetă, terasa, fosa septica, deși fosa a zis ca e obligatorie de trecut acolo din cauza normelor de igiena etc...
Partea delicata este ca deși când i-am comunicat răspunsul de la primărie a zis ca va modifica proiectul, fără bani suplimentari, acum s-a sucit, ne-a dat un răspuns scris prin care ei spun ca pot fi incluse in anexa acele spații, chicinetă, baie, etc... și ma trimite ca acest răspuns sa îl duc la primărie.
Arhitectul acum se spală pe maini, îmi spune ca el nu are nicio vina, întrucât el a făcut ce i-am comandat noi, însă cum v-am zis mai sus, eu aveam nevoie de un proiect eligibil, nu de proiecte care sa fie refacute.
Ce pot sa fac in acest sens?
Va mulțumesc

Edited by alexutu1989, 10 March 2022 - 00:58.


#2
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,535
  • Înscris: 30.07.2007

 alexutu1989, on 10 martie 2022 - 00:52, said:

am contractat
Aici e cheia problemei. Daca ai "contractat" inseamna ca exista un contract de prestari servicii pe baza caruia poti actiona, in cazul in care nu s-au respectat cerintele.
Daca l-ai contactat nu poti sa faci mare lucru. Schimbi arhitectul.

#3
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,368
  • Înscris: 24.06.2008
Arhitectul face ceea ce ii ceri tu ,cu unele mici modificari care sunt obligatorii.Gen, daca tu ii pui in proiect ca vrei casa (ca exemplu) ,atunci el e obligat sa iiti faca si proiect de fosa (daca nu exista canalizare).Si mai sunt cateva chichite din astea...
Oricum inainte sa te apuci sa construiesti orice,te duci la primarie si ceri un certificat de urbanism de informare pentru ce ai tu nevoie.Si acolo vezi exact ce ti se cere....
In cazul tau, schimba prostul si ceri un alt certificat de urbanism la primarie.
Si ca fapt divers,la gardul pe care vrei tu sa il faci nu se cere proiect.Proiect se cere de obicei acolo unde se toarna ciment.Daca faceai gard cu baza de beton ,atunci da.Tu daca vrei poti scoate stalpii din pamant (un pic mai greu ce-i drept) si poti strange plasa...Eu daca as fi in locul tau as lua un container mai mare.La ala nu ai nevoie de autorizatii!

#4
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,993
  • Înscris: 07.11.2006
CU deja exista,de ce ar mai fi nevoie de inca unul sau un altul?S-a emis strict pentru nevoile lor.
Arhitectul i-a aburit ca se pot ocoli cerintele si conditiile din CU,adaugand de la sine orice ii vine prin cap.A fost greseala arhitectului.
In cazul de fata,ori arhitectul face proiectul respectand CU si considerand primul proiect o fantezie,ori schimba arhitectul.

#5
alexutu1989

alexutu1989

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 30.10.2013
Buna ziua
Va mulțumesc tuturor ptr răspuns
L-am contractat, am semnat contract, facturi și chitanțe. In contract nu face referire la ce se întâmpla in situația in care proiectul nu trece de filtrul primăriei cine e responsabil.
Eu vreau sa schimb arhitectul, însă doresc sa îmi recuperez și banii înapoi, intr-adevăr, am intrat in posesia unui proiect, dar acel proiect nu ma ajuta.
Unde pot reclama pe respectivul arhitect și ce șanse șut sa îmi recuperez sumele plătite.
Mulțumesc

#6
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,993
  • Înscris: 07.11.2006
In contract scrie cumva ca arhitectul poate interpreta CU cum vrea el?Nu cred.
Inseamna ca arhitectul nu a respectat cerintele din CU.In acest caz situatia este clara.Trebuie purtata o discutie cu arhitectul,punctand acest aspect.Daca nu vrea sa inteleaga ca a gresit,trebuie luata in calcul varianta plangerii,atat in instanta cat si la ordinul arhitectilor din Romania.

Toate astea avand in vedere doar ce ne-a expus initiatorul.Cine stie cum arata realitatea.

#7
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
In general, cei bine intentionati si profani , gresesc.

Trebuia sa te duci la biroul de urbanism de la primarie si sa rogi sa iti indice ei un arhitect/urbanist care este in zona ( si ei apeleaza la serviciile lui). Nici nu strambau din nas daca nu facea totul cum este fix pe fix, doar ei l-au recomandat!

Nu zic sa iti faca o ilegalitate dar sarea multe etape specifice obiceiului din localitate. Sigur era si mai ieftin.

Apropo, cati bani ai dat primului? Daca e confidential, sa imi dai mesaj pe privat.

Succes pe viitor !!!

Ganduri bune!!!

#8
Augustus1978

Augustus1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 934
  • Înscris: 01.02.2019
Asa-i daca faci legal. Eu as fi construit de capul meu ca tot nu au ce sa iti faca. Am scris de o gramada de ori pe acest forum - au fost dati la la TV, degeaba.
Ma repet a nu stiu cata oara. In Cluj doar deasupra de Auchan de pe bulevardul Muncii sunt vreo 500 de case ilegale. Unele snt si de vanzare  - si scrie clar in anunt - constructie fara autorizatie. In tot Clujul (aria metropolitana) sunt cel putin 3500-4000 constructii ilegale, inclusiv blocuri. Si eu am vrut sa iai o casa in Dezmir ilegala.
Ce pot sa faca autoritatile? Sa transforme, Clujul din Napoca in Dărâmidava? Posted Image
In Zalau un cartier intreg de case s-a facut ilegal - multe construite direct pe extravilan.
Ce sa faca? - Sa darme case la profesori, politisti, doctori dar si pulime obisnuita. Le-a dat o amenda modica la toti si cum plateau amenda ii punea in legalitate. Inclusiv intravilanul a fost extins. Ba mai mult, exita terenuri in intravilanul Zalau care nu sunt conectate de intravilanul propiu-zis al orasului. Sunt enclave.

#9
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,465
  • Înscris: 06.01.2014

 Augustus1978, on 10 martie 2022 - 13:18, said:

. In Cluj doar deasupra de Auchan de pe bulevardul Muncii sunt vreo 500 de case ilegale. .
Dacă tot suntem off topic...

Stai, mey, nu ai auzit ca le dărâmă pe toate boculrt ? Face finu' case în Salicea și nu are cumpărători. Sau, cu o maslina, o atenție, se face schimb , între finu'  si " nemernicii"  ce au făcut ilegalitati, și le baga finu' în legalitate. Sa mănânce și gura lor...

#10
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.11.2009

 alexutu1989, on 10 martie 2022 - 11:38, said:

L-am contractat, am semnat contract, facturi și chitanțe. In contract nu face referire la ce se întâmpla in situația in care proiectul nu trece de filtrul primăriei cine e responsabil.
Eu vreau sa schimb arhitectul, însă doresc sa îmi recuperez și banii înapoi, intr-adevăr, am intrat in posesia unui proiect, dar acel proiect nu ma ajuta.
Unde pot reclama pe respectivul arhitect și ce șanse șut sa îmi recuperez sumele plătite.

Mă tem că primăria se înșală și arhitectul are dreptate... respectiva construcție este perfect realizabilă.

Desigur, aceste aspecte legale sunt atât de rar uzitate în practică încât aproape nimeni nu prea le stăpânește. Așa se explică și atitudinea arhitectului care inițial a acceptat revizuirea gratuită a proiectului, apoi a studiat mai bine problema și a constatat că de fapt nu greșise cu nimic.

Problema este de ce nu ți-a explicat și ție care sunt motivele legale...

Concret, potrivit Anexei nr. 2 la Legea 453/2001, sunt definite anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole drept „construcţiile situate în zone izolate în extravilan şi îndepărtate de localitatea de reşedinţă a lucrătorilor agricoli, menite să adăpostească maşini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole”.

Aceste „spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole” pot avea chicinete, terase și fose septice fără nicio problemă...

#11
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.11.2009
Atenție, însă... :)

Potrivit legii fondului funciar (18/1991) pe terenurile agricole din categoriile I și II de calitate nu poate fi construit nimic:

Quote

Articolul 92

(1) Amplasarea construcțiilor de orice fel, definite la art. 91 alin. (2), pe terenuri agricole din extravilan, pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, precum și pe cele plantate cu vii și livezi, parcuri naționale, rezervații, monumente, ansambluri arheologice și istorice, este interzisă.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate următoarele obiective de investiție:
...
e) anexe gospodărești ale exploatațiilor agricole definite la pct. 4 din anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare;


Dacă terenul este din categoria de calitate I sau II nu-l vei putea scoate din circuitul agricol, această formalitate fiind necesară strict pentru suprafața pe care ar fi situată construcția.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate