Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Despre radiatii si cum putem sa le oprim

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

#73
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007

View Postpisoiu_22, on 06 martie 2022 - 13:28, said:

grafitul si parca si apa grea la reactoarele alea cu fisiune au rolul din ce am citit de a modera reactia parca, adica ele absorb neutroni asa incat sa nu se autoaccelereze reactia de fisiune a combustibilului si sa fie controlata.
Nu. E fix invers. Moderatorul are rolul de a accelera reactia.
Moderatorul are rolul de a modera viteza neutronilor rezultati din procesul de fisiune.

Reactia nucleara de fisiune folosita in reactoarele nucleare e o reactie inlant. Un nucleu care face poc (foarte rar) produce 3 neutroni, si acestia determina ca si altii sa faca poc, daca ajung sa loveasca alte nuclee.
Daca toti cei 3 neutroni ar lovi altte nuclee, asta ar insemna explozie nucleara deoarece procesul s-ar desfasura foarte rapid. Intr-un reactor nuclear procesul e tunat si controlat astfel incat doar 1 din 3 in medie sa continuie reactia in lant.

Cum se face asta?
In primul rand conceptul de masa critica inseamna o cantitate suficienta de material fisionabil, suficienta cat sa absoarba 1+ atomi. Cu cat bucata de uraniu e mai mica, cu atat numarul neutronilor care "scapa" si se pierd e mai mare. Daca bucata de uraniu creste ca si marime, atunci sansele ca un neutron sa ciocneasca un altnucleu cresc. La limita, cand media e de 1, masa aia se numeste masa critica.

Acuma, problema e ca uraniul natural contine un procent mic de izotop radioactiv. Atat de mic incat nu poate fi atinsa masa critica. Ca atare, uraniul trebuie imbunatatit, pentru a ajunge la un procent dorit. Asta e o metoda prin care se cauta ca reactia nucleara in lant sa existe .Imbunatatirea uraniului.

Alta chestie e ca un neutron rapid e mai putin probabil sa ciocneasca. E o chestie de fizica particulelor, dar cand particulele trec cu viteza una "prin" alta, exista sansa ca ele sa nu se ciocneasca, sa nu interactioneze. Pentru a mari sansa de interactiune, acei neutroni trebuiesc incetiniti. Si asta e rolul moderatorului, de a incetini neutronii. Neutronii sunt ejectati in procesul de fisiune cu energii si viteze mari, dar moderatorul, prin ciocniri succesive ii aduce la "viteza termica". Viteza termica insemnand viteza "obisnuita" pe care o are o particula in agitatie termica ( Boltzmann cu al lui kT).
Daca reduci energia neutronilor, poti face reactie in lant, chiar daca masa critica nu e atinsa. Desigur, dat fiind faptul ca si moderatorul e prezent in reactor alaturi de materialul fisionabil, asta complica ideea initiala de "masa critica", dar important e ca reactia nucleara sa aiba loc si sa fie intretinuta la un factor de absorbtie a neutronulor de 1 (din cei 3 emisi).

Cel mai bun moderator si cel mai usor de inteles e deuteriul. Un neutron are masa 1. Daca s-ar ciocni cu o alta particula cu masa 1, nu s-ar produce eficient o imprastiere a energiei. O bila daca ciocneste o alta bila de greutate egala, va ramane pe loc si va ceda integral energia celeilalte. Ciocnirea perfecta cu rolul de a incetini e aia intre un neutron si un nucleu de masa 2. Raportul de 1:2 e ideal in ceea ce priveste moderarea vitezei, fiecare ciocnire practic injumatateste energia neutronului initial si dupa un numar relativ putin de ciocniri succesive, neutronul ajunge sa fie termic, la viteza tuturor celorlalte particule din reactor. De aia deuteriul e bun. Apa grea e cu deuteriu.
Moderatoruk ideal nu absoarbe neutroni.
Asta in teorie. In practica se foloseste si grafitul, unul dintre motive e ca se topeste greu, apoi are proprietati mecanice (lubrifiere), termice (bun conductor). Chestie de inginerie nucleara de se alege moderator grafit, design, detalii care ma depasesc.

Autoreglajul e si el critic. Trebuie sa fie in jur de 1 neutron care sa continue reactia in lant, nu mai mult, nu mai putin. Moderatorul are si aici rolul de a autoregla. Daca >1, temperatura creste, moderatorul se dilata, densitatea lui scade si rolul de moderator scade, ceea ce duce la inc3tinirea reactiei nucleare. Alaturi de alte sisteme de control, asta e unul dintre ele, insasi prezenta moderatorului care prin dilatare si contractare autoregleaza reactorul.

La bombe atomice nu se foloseste moderator deoarece masa critica se obtine prin geometria materialului fisionabil si prin imbunatatirea materialului fisionabil. Moderatorul fiind inert din pdv al energiei nucleare, incurca. Se foloseste si aici reflectoare de neutroni, unele materiale reflecta neutroni facand posibila atingerea mai rapida a criticitatii si un raport cat mai supraunitar, sa nu fie bomba "fasaita" Au studiat baietii designul ideal, totusi au trecut vreo 80 de ani de la prima bomba, intre timp s-au mai imbunatatit. Oricum, bomba cu fisiune are rolul de a declansa fuziunea, bombele moderne se bazeaza pe fuziune, fisiunea e doar ca declasantor. De remarcat ca si pentru initierea bombei cu fisiune, pentru a atinge rapid forma supercritica a materialului prin geometrie, se foloseste tot explozibil clasic.

Dupa 2 ani de epertiza in covid, cine ar fi crezut ca ne vom apuca sa ne facem cunostinte despre bombe nucleare?
:)

#74
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021

View Postmaccip, on 07 martie 2022 - 14:39, said:

Dupa 2 ani de epertiza in covid, cine ar fi crezut ca ne vom apuca sa ne facem cunostinte despre bombe nucleare?
Posted Image

Stai sa vezi ce va urma  prin 2024 dupa ce se va termina razboiul, cand vom incepe sa avem "expertiza" pe oceane, curenti de aer, inundatii, uragane si tornade. Posted Image  
Sau despre canicula, incendii de paduri  si despre agricultura.
Sau poate chiar despre FURTUNI SOLARE si furtuni electromagnetice/geomagnetice.  

De aia spun ca nu e in agenda nimanui sa fie razboi nuclear acum. Sunt oameni mai puternici decat Putin acum care cu siguranta nu-i vor permite sa faca de capul lui.

View Postpisoiu_22, on 07 martie 2022 - 14:28, said:

Tot mereu problemele grave le-au facut incapatanatii care si cand erau jumate morti se incapatanau sa nu se predea sau sa nu accepte armistitiul cum a fost si Hitler. Incapatanatii astia sunt in stare sa distruga toata viata pe planeta daca ar avea posibilitatea.  Aicea intra probabil japonezii imperiali (desi poate ca japonezii nu) talibanii si acum ucrainienii.

Toti caposii astia mici ar trebuit sa priceapa ca in momentul cand provoci o mare putere care are spatiu si resurse nelimitate si o atati maxim cu siguranta nu o vei mai invinge si oricum vei deveni trofeu mai curand sau mai tarziu.

Ce-am fi patit noi daca in anii 40 am fi opus rezistenta totala nemtilor ca noi suntem smecheri sau ca ne ajuta aliatii? sau rezistenta totala sovieticilor ca invie forta lui Hitler si merge inapoi? ne macealareau total. Undeva la 4-5 milioane de morti am fi avut, ras bucurestiul si cateva orase mai mari, chestii de genul ori de catre nemti ori de catre sovietici. Ce folos? In toate tarile normale exista cam 2 tabere la orice eveniment si astfel se cantareste totul costuri vs beneficii si e bine sa fie fara fanatism. daca e doar una se ajunge la talibanism si distrugerea totala.

Problemele gen incalzirea globala poluarea si consumerismul sunt probleme de timp de pace, dar cand e risc nuclear astea nu mai conteaza.


Ti-am mai spus, era WW2, un razboi in care murisera zeci de milioane de oameni, era alta situatie atunci, era alta mentalitate atunci chiar si in cea mai mare democratie, nu exista ONU.

Sa dea Rusia cu bombardamente nucleare doar pentru Ucraina mi se pare aiurea in conditile in care dispune de termobarice, plus destule tancuri T-90 si destule avioane Suhoaie din seria Su-30s ca sa rada Ucraina de 10 ori.
Dar Putin nu vrea un teritoriu radioactiv in preajma sa, ar trebui sa stie ca si daca da cu doua nucleare tactice, regimul sau e mort in secunda doi, plus ca risca si vietile rusilor din Donbass si Crimeea.
A trimis gramada de soldati yokeli si tancuri sovietice T-80 pentru un show de forta, ca sa-i intimideze pe ucrainenii vestici sa nu adere la NATO/UE si sa le cedeze mai usor teritoriile alea.

N-a tras America cu nucleare in Coreea de Nord, Vietnam , Afganistan si Irak care erau la departare si unde nu exista riscul unui M.A.D., si credeti ca se risca Rusia?

Poate cel mai mare risc pentru Europa  ar fi sa distruga o centrala nucleara, dar din nou, daca distruge vreuna, toata Rusia si teritoriile ocupate de ea in Ucraina sunt imediat iradiate.

Edited by adriansdrei, 07 March 2022 - 19:58.


#75
apocalipsul

apocalipsul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,481
  • Înscris: 26.01.2014
îhî, stai sa vezi peste vreo 6 miliarde de ani ce probleme o sa avem...
acum e un moment la fel de bun ca oricare altul
te asigur ce e pe agenda alora care vor sa salveze planeta, sa imputineze populatia... cu covidu nu le-a iesit... poate le iese cu razboiul

Edited by apocalipsul, 07 March 2022 - 20:00.


#76
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021

View Postapocalipsul, on 07 martie 2022 - 19:58, said:

îhî, stai sa vezi peste vreo 6 miliarde de ani ce probleme o sa avem...
acum e un moment la fel de bun ca oricare altul
Viata terestra o sa dispara in 500-600 milioane de ani din cauza Soarelui.  Nu stiu daca vor mai fi pamanteni care sa aiba probleme.

Dar cu siguranta ii priveste pe martieni, caci Marte va avea temperatura optima si poate atmosfera odata ce se vor topi ghetarii de acolo.

#77
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019

View Postapocalipsul, on 07 martie 2022 - 19:58, said:

îhî, stai sa vezi peste vreo 6 miliarde de ani ce probleme o sa avem...
acum e un moment la fel de bun ca oricare altul
te asigur ce e pe agenda alora care vor sa salveze planeta, sa imputineze populatia... cu covidu nu le-a iesit... poate le iese cu razboiul
in loc sa dea lege sa nu se mai reproduca asa mult africanii si indienii prefera sa omoare deja pe aia nascuti si crescuti.

#78
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021
Sa mai diminuez putin panica.

Daca rusii vor sa  atace nuclear NATO, o vor face doar cu ICBM-uri, cu rachete nucleare balistice intercontinentale care sunt strategice.

Iar ICBM-urile se vad din spatiu, prin satelit.

Cu 4-5 zile inainte, rusii trebuie sa testeze, sa le deplaseze....iar americanii vad asta si o sa anunte.

In momentul ala, bombardierele B-2 Spirit, care in mod sigur se afla in stratosfera deasupra Rusiei, le vor nimici tot arsenalul nuclear.

In Romania deja se afla pe cer bombardiere nucleare B-52.

Singurele atacuri nucleare surpriza pe care le-ar putea efectua rusii sunt doar cu armele nucleare tactice, de raza scurta, numai in Ucraina.
Si cu cantitate de radiatii mai scazuta.

Edited by adriansdrei, 08 March 2022 - 00:25.


#79
adriansdrei

adriansdrei

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 13.10.2021
Daca trimit americanii vreo 10 din astea deasupra Moscovei si le face praf arsenalul nuclear, o sa tina minte rusii si peste 10 generatii, de o sa le povesteasca nepotii nepotilor lor despre avioanele-batman.


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3Mt6F57D9bo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/k56OoEbuJEk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ZpANo37zCUo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/v9dEwlmTEas?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#80
apocalipsul

apocalipsul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,481
  • Înscris: 26.01.2014
da, imi si inchipui ce invizibile sunt bombardierele alea de catre satelitii rusesti pe langa care zboara...
dai cumva dovada ca nu prea iti dai seama despre ce vorbesti
cu milioanele de ani si alte chestii
un singur pescarus american daca e detectat in spatiul aerian rusesc si e... iese scandal si iures mare
balistice intercontinentale se folosesc intercontinental... tari membre nato gaseste rusia cacalau la o aruncatura de băț daca vrea... cum sa dai cu intercontinentala la cativa kilometri?
nu stiu, ti-a zis cineva ca rusia detine cele mai multe arme nucleare? mai multe decat arsenalul celorlalte tari adunate?

#81
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,283
  • Înscris: 07.02.2003

View Postadriansdrei, on 08 martie 2022 - 06:03, said:

Daca trimit americanii vreo 10 din astea deasupra Moscovei si le face praf arsenalul nuclear,
Sa stii ca aia fix la Moscova tin arsenalul nuclear Posted Image
E drept ca americanii au tehnica suficienta si moderna pentru a invinge Rusia in razboi conventional fara dar si poate... de aia au si buget serios pe aparare si vorba aia rusii se chinuie in Ucraina... dar cu strategicele nucleare e altceva si asta tine ca statele sa fie "cuminti" in general, teama de arme strategice pe care nimeni nu poate garanta 100% ca le poate distruge in timp util in cazul in care cineva le lanseaza. Americanii pe langa scuturile clasice in sistem split au si sisteme in spatiu dezvoltate inca de pe vremea lui Kennedy dar nu se spune si nici nu se cunoaste cat de eficiente ar putea fi de fapt, de aia se prefera sa nu fie folosite.
Apropo de gluma ta cu arsenal la Moscova, rusii au triada nucleara, deci le pot lansa de oriunde, sumbarine, nave samd... nici macar nu le trebuie lansare terestra, chiar si cu spionajul american care urmareste miscarile de submarine si nave nu poti garanta ca o racheta nu scapa nedistrusa si e suficienta una ca sa termine o zona destul de mare.

Edited by andreic, 08 March 2022 - 11:10.


#82
lache1

lache1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,429
  • Înscris: 09.05.2006
Ceva util gasim si noi pe aici, gen o harta a curentilor de aer, o monitorizare online a radiatiilor, chestii reale?

#83
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,354
  • Înscris: 07.12.2002

View Postadriansdrei, on 08 martie 2022 - 00:24, said:

Sa mai diminuez putin panica.

In Romania deja se afla pe cer bombardiere nucleare B-52.

Si marmota ce facea?

#84
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,449
  • Înscris: 02.09.2006

View Postlache1, on 12 martie 2022 - 09:17, said:

Ceva util gasim si noi pe aici, gen o harta a curentilor de aer, o monitorizare online a radiatiilor, chestii reale?
https://www.uradmonitor.com/

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate