Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Despre radiatii si cum putem sa le oprim

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

#19
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,989
  • Înscris: 31.07.2007

 valirex, on 05 martie 2022 - 21:20, said:

Daca faceai armata stiai deja ca de asa ceva nu ai scapare.

Aveam acolo niste combinezoane impotriva radiatiilor care te acopereau complet, le purtam dupa noi tot timpu'. Posibil sa fie precum alifia pentru rechini, dar erau extrem de incomode, alergai 50 m si iti dadeai duhu' (cu tot cu masca de gaze, evident).

#20
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007

 pisoiu_22, on 05 martie 2022 - 21:24, said:

Bombele nucleare cu fuziune care functioneaza pe pricipiul Soarelui
Cele cu fisiune cum au fost in japonia au un grad de remanenta radoactvia de la deseuri.
Orice bomba cu fuziune e initiata de catre una cu fisiune care se imprastie foarte mult in particule foarte fine, putine raman la locul exploziei.

#21
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005

 edy_wheazel, on 05 martie 2022 - 21:43, said:


Aveam acolo niste combinezoane impotriva radiatiilor care te acopereau complet, le purtam dupa noi tot timpu'. Posibil sa fie precum alifia pentru rechini, dar erau extrem de incomode, alergai 50 m si iti dadeai duhu' (cu tot cu masca de gaze, evident).

cate zeci de kilograme ?

#22
apocalipsul

apocalipsul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,481
  • Înscris: 26.01.2014
de ce ai vreai sa opresti radiatiile?
de ce ai rata o asemenea experienta cu adevarat unica?

#23
Anca12

Anca12

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,253
  • Înscris: 12.04.2008
O deversare in aer a substantelor radioactive (reactii de fisiune controlata - regim stationar in reactor nuclear, cazul Cernobil), precum si o reactie de fisiune nucleara multiplicativa (arma nucleara cu fisiune), produce o unda de presiune care ridica pulberi de pe sol, resturi de constructii, apa ploii etc. contaminate cu substantele radioactive (produsii de reactie nucleara de fisiune).

Acest praf radioactiv emite radiatii electromagnetice gamma (fotoni) si radiatii corpusculare (alfa = nuclee rapide He2;4 si beta = electroni rapizi). Praful se depune pe alimente si pe apa, intra in locuinte si te iradiaza. Daca esti in adapost conform normelor de protectie, vei respira aer filtrat (de praf, aerosoli). Daca esti acasa, pui banda la garniturile ferestrei, pres umed la intrare, speli hainele, faci dus, nu faci curent de aer in casa, nu stai pe afara.

Radiatiile gamma trec prin pereti, dar numai in cantitate (doza) mare sunt foarte periculoase, deooarece ele traverseaza corpul uman si trec mai departe, fara sa produca ionizari, doar unele pagube in structura informativa a organismului (urmari pe termen lung, la urmasi).

Radiatiile alfa sunt franate raoid dupa parcurgerea catorva centimetri in aer, sau intr-o foaie de ziar, sau in haine, iar in piele sunt absorbite in stratul exterior (pot declansa cancere de piele, depinde de doza si de sistemul imunitar). Totul este sa nu inhalezi sau sa ingurgitezi praf radioactiv alfa - in acest caz, praful se fixeaza in plamani, stomac, intestine si te iradiaza mult timp din interior.

Radiatiile beta sunt absorbite de pereti, de table subtiri de fier, plumb, beton. De exemplu, tabla de fier de pe casa si tavanul te protejeaza suficient.

Radiatiile alfa si beta produc ionizari, deci modifica echilibrul ionic din sange si umorile organismului etc.

Ce-i cu iodul, de a intrat lumea in alerta?

Printre produsii de reactie de fisiune nucleara, este si iodul radioactiv. Cantitatea de iod radiactiv se injumatateste in timp relativ scurt (de ordinul a o luna de zile). In aceasta perioada copiilor, soldatilor si persoanelor pana in 50 de ani li se administreaza tablete cu iod. Dar nu cu mult inaintea poluarii radiactive, ci imediat dupa. Acest iod concureaza cu iodul radioactiv ce ar urma sa intre in organism, deci iodul inofensiv din pastile ocupa (satureaza) glanda tiroida, astfel ca tirioda nu mai primeste iodul radiactiv.

Dar mult iod poate duce la afectiuni ale tiroidei, in special la persoanele peste 50 de ani (statistica dovedita medical).

Nu uitati ca, de ani buni, prin hotarare de guvern toata alimentatia se face cu sare iodata (solnita, paine, prajituri). numai la muraturi se mai permite sarea simpla, ca sa nu se strice saramura. Deci avem mult iod in organism, nu va mai agitati prin farmacii dupa iod. Oricum, raman cateva sute de alte produse de reactie puternic radioactive si de lunga durata (timp de injumatatire de ani, zeci de ani, milioane de ani).

Praful radioactiv trebuie "rarefiat" prin spalarea ploii sau artificial, acoperit cu pamant arat proaspat, inglobat in sticla topita si racita. Izotopii cu timp scut de injumatatire vor dispare in timp.

#24
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,989
  • Înscris: 31.07.2007

 MarianG, on 05 martie 2022 - 21:47, said:

cate zeci de kilograme ?

Aveau vreo 5kg. Erau facute dintr-un material ca linoleu', da' mai subtire, si erau date cu un praf alb ca sa nu se lipeasca intre ele cand erau depozitate in ranita. Te umpleai de prafu' ala din cap pana-n picioare, literalmente.

#25
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,980
  • Înscris: 24.02.2006

 geopsi, on 05 martie 2022 - 20:57, said:

....o bomba nucleara explodeaza undeva in apropiere ....gen ceva la ~50 de km distanta.

Intrebarea este cum poti bloca acele radiatii? Cum se transmit? Daca izolezi ferestrele cum ajung in interior?

radiatiile rezultate din explozia propriu-zisa nu te vor afecta la 50km
problema e ca o sa existe o gramada de particule radioactive in aer (ex: praf, fum etc) care vor fi purtate de vant pe distante foarte mari. supravietuirea ta (din punctul de vedere al radiatiei) va depinde de cat de bine eviti ca aceste particule sa ajunga in corpul tau, fie prin respiratie, fie prin consumul unor substante contaminate (ex: apa in care aceste particule au cazut, sau legume pe care s-a depus praf radioactiv, sau carde a unor animale care s-au hranit cu plante contaminate etc).

#26
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Praful ala era talc probabil.

Cred ca omenirea e prea proasta daca se ajunge la arme nucleare. Pana la urma ce dracu se imparte? vreun paradis cu viata vesnica si nu stim?

Cineva trebuie sa cedeze ca si la criza rechetelor, sunt si rusii prosti dar si ucrainienii ca tin mortis sa atraga in cocina lor infecta pe toata lumea in loc sa fi oferit minoritarilor rusi posibilitatea limbii proprii ca sa nu aibe ce comenta. Pana in 2014 cum a fost pace aici au facut aia si campionat de fotbal?
Sa te pisi pe nationalismul asta, ca doar viata proprie si sanatatea e mai importanta decat tara si alte prostii, asta ar trebui sa aibe in gand fiecare soldat rus si ucrainian.

Cred ca e cazul sa emigram, dar si daca emigram, se pot da bombe atomice la distante mari. Poate in australia sau in america de sud departe de zonele astea infecte.

Afectiunile troidei sunt alea hiper si hopo tiroidism sau sunt si altele?

Oricum decat sa incepi cu cancerul si problemele alea mai bine direct vaporizarea instantanee.
Povestea spune ca in Japonia ar fi ramas un fel de umbra sau urma pe un material de beton sau sol a unui om evaporat de radiatia (caldura lumina partcule etc)  directa emisa atunci la explozia uneia dintre bombe.
Iar un ceasornic mecanic cred ca de mana a ramas intepenit la ora aia cand s-a detonat. Nu mi-am explicat de ce ceasul s-a blocat acolo ca doar e mecanic?

Edited by pisoiu_22, 05 March 2022 - 22:13.


#27
geopsi

geopsi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,368
  • Înscris: 08.09.2006
Wow, o gramada de raspunsuri, va multumesc.
Totusi, radiatiile alfa si beta cred ca ajung sa fie in proximitatea exploziei, cred ca in cazul ala slabe sanse sa scapam, nu? Radiatiile gama ar ajuge mai departe, nu?
Daca totusi esti sa zicem la o distanta decenta si ai o pivnita care are doar in partea de sus niste mici ferestre pe care sa zicem ca le poti acoperii pe interior cu niste spuma poliuretanica ca sa nu mai intre nici lumina sau sa intre praf pe la imbinari (in ideea ca sunt mici zone neetanse) si ai apa+ mancare+o sursa de incalzire cu lemne poti sa te feresti?
Ma gandesc ca spuma folosita pe la izolatii este mai buna decat banda adeziva ca se expandeaza rapid si poti umple o fereastra mai ales daca e dubla foarte repede fata de banda adeziva care dureaza.

Un filtru de polen de masina poate sa ajute? Eu ma gandesc ca daca ai gen 60-70mp izolati cu inaltime de aprox 4 metrii pana la tavan poti sa respiri destul de mult timp, nu?
Vazusem niste ventilatoare, cum sunt cele de baie dar cu filtru si alimentate solar, ma gandesc ca 2-3 de genul izolate perfect si cu un filtru hepa sau de polen extra bagat pe tubulatura ar trebui sa elimine ceva ceva din praful radioactiv.

#28
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007

 Anca12, on 05 martie 2022 - 21:50, said:

Daca esti acasa, pui banda la garniturile ferestrei, pres umed la intrare, speli hainele, faci dus, nu faci curent de aer in casa, nu stai pe afara.
Ce sa speli?
Nu speli ca nu vei avea apa. Apa se va opri rapid, in cateva ore.

De fapt dupa ce trec efectele initiale ale bombei, primul lucru ce trebuie sa-l faci e sa dai drumul la apa in cada. Apa va fi folosita pentru baut si pentru igiena pielii, nu te apuci de spalat haine ca probabil vei ramane fara apa. Usa de la baie ramane inchisa sa nu se contamineze apa.

Toti membrii familiei se baricadeaza intr-o singura camera, care are fereastra intreaga sau care poate fi izolata cel mai usor. Celelalte camere vor fi folosite de catre o singura persoana, care va incerca sa protejeze alimentele si imbracamintea de praf,
Tot acea persoana, care va fi si liderul gruparii, se va sacrifica si in primele ore va trebui sa iasa afara "la cumparaturi". Trebuie alimente si medicamente, pentru asta va trebui sa faca cateva drumuri, daca nu e prea mult praf afata sau daca nu ploua.
Ala va crapa, dar macar sa traiasca ceilalti.
Mai tarziu tre sa faca rost de un radio bun pe baterii, de o arma, eventual. Se prinde el pe parcurs, dar prima data are nevoie de aer, apa si  haleala necontaminata.

Masca covid neaparat. E buna si de praf. Deci va reveni la moda.
:)

Hainele contaminate se pastreaza in camera cea mai indepartata, eventual bucatarie, dupa ce eliberezi un dulap.
Indiferent daca-i vara sau iarna, iesi afara imbracat in haina de ploaie, groasa. Cand vii acasa, o dezbraci si o asezi cu exteriorul contaminat in jos, intr-un dulap pe care-l tii inchis.
Cand iesi afara vei purta manusi, preferabil de piele. Prima data iei manusile, ultima data dezbraci manusile. Sau bocancii.
Te porti ca si cum ai fi murdar de un toner invizibil. Nu trebuie sa-ti contaminezi casa.
Faci managementul hainelor de dupa geaca, toata lumea are mai multe camasi, tricouri, etc. Trebuie schimbate iar cele contaminate puse in ordinea probabila a gradului de contaminare, probabil in bucatarie. Nu te scuturi in speranta ca vei micsora contaminarea. Le dezbraci usor si le asezi cu partea contaminata in jos.

#29
Master_Yoda

Master_Yoda

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,140
  • Înscris: 27.08.2014

 pisoiu_22, on 05 martie 2022 - 22:07, said:

Povestea spune ca in Japonia ar fi ramas un fel de umbra sau urma pe un material de beton sau sol a unui om evaporat de radiatia (caldura lumina partcule etc)  directa emisa atunci la explozia uneia dintre bombe.

Vezi poza numarul 18 https://www.theatlan...bombing/482526/
Se observa si la stalpii balustradei.

#30
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
E fals ca cele termonucleare nu polueaza si inca din mai multe motive.

1. Fuziunea este initiata in practica cu fisiune, milioane de grade, presiune enorma, bombardament neutronic extrem, si uzual asta se face cu masa critica de uraniu foarte imbogatit sau cu plutoniu. Sunt si alti izotopi care au masa critica mai mica, si prin concentrare neutronica se poate scadea si mai mult masa critica, insa oricum ramane o cantitate care polueaza cu radionuclizi.
Teoretic se poate initia fuziunea si cu GigaLASER, dar in practica se foloseste initiere cu fisiune care are energie mult mai mare plus neutroni.
Izotopii radioactivi aruncati in aer sunt de multe feluri, sute chiar, cu diferite cicluri de injumatatire, de la nanosecunde la miliarde de ani.
Dintre izotopii de iod, iodul 131 are half life 8 zile, si pana la estompare in radiatia de fond care si ea e deja mare, se considera 15 cicluri, 120 zile sau 4 luni. Chiar si cu 12 cicluri sunt peste 3 luni.
Dintre izotopii de cesiu si strontiu, Sr90 are half life de 28,9 ani si Cs137 are half life de 30,17 ani, far sunt multi altii, Cs134 are peste 2 ani, Sr89 are half life peste 50,5 de zile, Sr82 are peste 25,3 zile,  Sr85 are aproape 65 zile, Sr 83 1,35 zile, etc.
15 cicluri de estompare pt Cs137 ajung la peste 452 ani, si chiar si 12 cicluri ajung la peste 362 ani.
Uraniul U235 care e izotopul foarte radioactiv folosit pt imbogatire, are half life de peste 703,8 Milioane de ani !!!, si 15 cicluri sau macar 12 ajung la miliarde de ani.
U238 are half life de 4,468 miliarde de ani si 12-15  cicuri sunt zeci de miliarde de ani.
Prin descompunere nucleara naturala, care duce la ciclurile de injumatatire, apar alti izotopi radioactivi, precum thoriu, radiu, radon care e gazos, etc.

2. Au suplimentar sisteme bust si manta exterioara care fisioneaza, e un ciclu fisiune-fuziune-fisiune. Mantaua e uzual din uraniu, poate fi si din cobalt sau alte metale, si in urma bombardamentului neutronic fisioneaza si produce alti neutroni plus radionuclizi. Bombardamentul neutronic produce transmutatii nucleare si astfel materia e dopata cu izotopi radioactivi care fisioneaza mai usor.
Mantaua este destul de mare.
Inclusiv cele asa zise cu neutroni au fisiune-fuziune-fisiune. E vrajeala cu nu polueaza. Au fost facute sa penetreze cu neutroni blindatele, buncarele, si sa initieze armele nucleare inamice daca explodeaza in apropierea lor. Poluarea produsa de mantaua care fisioneaza este foarte mare. Apar iar o gramada de izotopi radioactivi imprastiati ca radionuclizi.

3. Bombardamentul cu neutroni, plus radiatia gamma si beta, face ca toata materia expusa sa devina radioactiva.
Pe langa radiatie secundara cu electroni rapizi, fotoni de energie mare, apar si transmutatii nucleare si materia devine dopata cu izotopi radioactivi - cum era grafitul din reactorul de la Cernobal, dar orice material devine radioactiv, si metalic si nonmetalic si gazos, lichid, etc.

4. Explozia poate distruge stratul de ozon care filtreaza radiatia cosmica, solara si nonsolara, si gamma si cu particule.

Edited by loock, 05 March 2022 - 23:16.


#31
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Te imbraci in armura de plumb.

#32
Bahuru

Bahuru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 21.03.2016
"îmi pare bine c-au inventat bomba atomică. Dac-o fi să mai fie vreodată un război, o să mă aşez dracului drept deasupra ei. Am să mă propun voluntar. Jur c-aşa am să fac." Asta e un fragment din cartea De veghe in lanul de secara de Salinger. Acum, daca e sa vorbim mai serios, se pune intrebarea" la ce ti-ar folosi sa supravietuiesti unui astfel de eveniment?

#33
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,980
  • Înscris: 24.02.2006
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/snTaSJk0n_Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#34
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005
www.youtube.com/watch?v=dxJHecyYBno

Astia au facut o analiza ceva mai proaspata si ii vad de un optimism nebun (doar vreo juma` miliard pierderi)
Doar ca la minutul 3:08 arata temperaturile iernii nucleare ...-60 grade pe Romania si -20 la ecuator (sa rezisti la ele fara curent/gaz si fara sa te tragi din eschimos e doar cosmar)

............
Initiator: in Europa casuta undeva in vai de munti, panza freatica buna pana la prima ploaie, masti militare (cu multe cartuse de schimb) cand iesi afara (dar de ce sa iesi prima luna? stati in pivnita, rotiti dinamul sa incarcati acumulatorii pentru hidrofor, consumati fasole uscata, table de slana, etc)

Ai bani? America de sud...pana vine iarna nucleara si norul radioactiv.
Macar vezi cine a obtinut victoria pirica.

Edited by cuculili, 06 March 2022 - 00:24.


#35
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Am si eu intrebari de copil sa zic asa, si incerc niste raspusnuri, daca puteti sa ma ajutati:

1. Cum se explica umbrele alea? materialul unde nu e umbra este modificat fata de cel initial iar cel unde e umbra este partial protejat de acea modificare cumva?

2. De unde au stiut ei ca omul ala s-a evaporat si nu a cazut jos sau de pe podul ala? sau poate a ars acolo si apoi o ploaie a curatat locul sau poate a fugit apoi si a murit in alta parte la cativa metri?

3. Cum se explica ca aproape toate materialele devin radioactive in preajma radiatiilor emise de nucleele aflate in fisiune sau fuziune?  adica in preajma reactiilor nucleare cum zicea @look. Cumva materialele alea cel putin la suprafata lor in strat superficial sunt patrunse de radiatii si particule si acolo materia sufera modificari profunde? De exemplu chimic vorbnd, o placa de beton sa zicem ca are in compozitie grosier vorbind silicati de calciu CaSiO3 carbonat de calciu CaCO3 bioxid de siliciu SiO2 iar o parte aceste substante se modifica? de exemplu o parte din atomii de calciu loviti cu neutroni rapizi electroni etc pot sa sufere mutatii ale nucleului lor de exemplu sa se transforme in potasiu sau strontiu evident cu alte proprietati chimice total diferite sau chiar sa se sparga in alte nuclee mai mici de exemplu sodiu sau fosfor sau oxigen de asemenea si astea cu alte proprietati? lafel si ceilalti atomi din compozitia betonului pot suferii schimbari majore si astfel substantele sa se schimbe in complet altceva inclusiv in substante gazoase lichide la temperatura normala?

4. pai daca e asa va dati seama in cazul organismelor vii unde fiecare concentratie de solutie conteaza si daca e deranjata poate fi mortal, nu mai zic de acizii nucleici,  ce efecte pot avea aceste modificari grosiere la intamplare a nucleelor atomice? ma gandesc ca practic nucleele schimbate isi reintregesc ele invelisul electronic conform noului nucleu si se cupleaza apoi acesti atomi noi in forma noua conform noilor proprietati chimice formand alte substante. Sa te pomenesti ca la o iradiere un atom de oxigen din corp devine atom de neon, ala nu face legaturi chimice cu nimeni deci sta singur, ba se si degaja fiind gazos. Sau poate sa devina atom de litiu, ala e metal alcalin are alte prorpietati chimice. Sau un atom de calciu din os sau sange lovit de un nucleu deseu de la o reactie de fisiune se transforma intr-un atom de aur ingloband si nucleul primit.

Eu cred ca in cazul asta tot ce e chimie si biologie sunt bulversate in ultimul hal, e ca si cum ai amesteca intre ele toate chimicalele dintr-un laborator fara sa intereseze pe cineva ce reactii se pot face acolo.

Arsurile alea biologice sunt de la caldura sau de la modificari chimice? ati vazut ca si la cernobal unii aveau arsuri desi poate nu au stat in caldura. Nu-mi explic. Arsurile ar fi date de energia cinetica a unor particule si energia unor radiatii cu care corpurile vor au venit in contact? adica poti pati arsuri d-alea si in frig?

Edited by pisoiu_22, 06 March 2022 - 00:41.


#36
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,980
  • Înscris: 24.02.2006

 Bahuru, on 05 martie 2022 - 23:19, said:

...o să mă aşez dracului drept deasupra ei...
cam asa :)
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/snTaSJk0n_Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


 Bahuru, on 05 martie 2022 - 23:19, said:

....Acum, daca e sa vorbim mai serios, se pune intrebarea" la ce ti-ar folosi sa supravietuiesti unui astfel de eveniment?
te-a speriat prea mult propaganda cu bomba cea mare si rea :)
discutam aici de o singura bomba atomica, nu de un bombardament sustinut care sa duca la o iarna nucleara. si realitatea e ca efectele unei astfel de bombe nu sunt atat de mari si puternice incat sa nu-ti doresti sa mai supravietuiesti. pot fi, daca se doreste asta (Tsar Bomba - 50MT, caz in care cei 50 KM nu mai sunt suficienti), dar devin prea grele si prea greu de folosit;un focos nuclear modern are cel mult 400-500KT, suficient incat sa nu-ti doresti sa cada langa tine, dar nu atat de mare incat sa nu poti avea o viata normala daca esti la 50-100km si eviti radiatiile.
gandeste-te la japonezi, au incasat doua bombe si uite-i ca traiesc destul de bine.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate