Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Cât mai costă să faci o facultate?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#37
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
spider8, nu neg ca ai si tu dreptate, insa e bine ca un tinar sa stie ce inseamna munca si valoarea banilor. La mijlocul anilor 90 cind eram student ma duceam si munceam orice (la cules de fructe si legume, la incarcat piatra cu lopata in vagoane in balastiera, salahor in constructii etc.) pentru a cistiga niste bani pe care mi-i dramuiam foarte bine, mai faceam meditatii, un desen etc. De ce spui ca varianta ar fi sa fure ? Eu am furat ? Am muncit, am cistigat ceva, putin daca ma gindesc bine, insa am stiut si stiu ce inseamna banii. Eu nu i-am cerut bani tatalui meu din ziua in care a murit mama si am ramas numai noi doi. In acel an, 1990, am dat la liceu si chiar NU aveam bani. Cu mari eforturi (vreo 3 salarii), tata mi-a cumparat un calculator compatibil Spectrum. 2-3 ani mai tirziu faceam programele de admitere in liceu (liste, note, optiuni etc) si cistigam o multime de bani, desi eu eram clasa a 10 sau a 11-a la Lazar in Bucuresti. Nu m-am dus NICIODATA la tata sa ii zic: da si mie 100 de lei. A avut = mi-a dat, nu a avut = am muncit si am cistigat bani. Am continuat in facultate cu ORICE munca mi-a aparut in cale, de la programe pe calculator pina la sapat santuri. De ce consideri ca sfatul meu pentru initiator de a-si sfatui juniorul sa munceasca este gresit ? Gresit este sa ai banii de-a gata, pentru ca mai tirziu, cind acesti bani probabil nu vor mai veni, vor apare greutatile. In fine, e parerea mea, dar o respect si pe a ta. Eu am fost crescut in conditii mai grele, sa nu spun altfel, si, probabil, am alta perceptie asupra vietii.
Cred cu adevarat ca baza trebuie sa fie munca si nu Tik-Tok-ul, desi acum cistig si eu ceva banuti din Youtube.

Edited by ionut76, 20 February 2022 - 22:07.


#38
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
Am uitat sa spun ca la facultate am intrat al doilea (am fost cam 3,5 candidati pe loc) si am terminat al treilea cu media generala pe 5 ani de 9.76. Deci munca nu mi-a afectat invatatura, si pot spune ca situatia de sfirsit a anilor 90 a fost mai grea ca acum. Insa orele de invatat erau pentru invatat si nu pentru belit ochii in telefon pe Insta.
Sigur ca acum sunt multe tentatii si mereu se va gasi un coleg cu bani care sa isi permita mai mult decit juniorul initiatorului. Dar de ce trebuie sa ii pese acestuia ca ala vine si arunca cu banii de la balcon ? Sunt in vreun concurs sau trebuie sa dovedeasca ca si tata are bani ? O multime de oameni au inceput de foarte jos si au ajuns prin munca si tenacitate foarte sus, apoi au ramas acolo fiindca merita.

Edited by ionut76, 20 February 2022 - 22:26.


#39
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006

View Postneagu_laurentiu, on 20 februarie 2022 - 18:05, said:

Atunci de ce socotesti pe toata durata? Te intereseaza cat dai pe o luna sa vezi daca iti permiti ori nu. Daca socotesti cat ai dat in viata pe (stii tu) are vreun haz?

Nici io nu inteleg trendu' asta ridicol (aparut ultimii cativa ani) cu calculul pe perioade lungi a diverselor cheltuieli / costuri.

Cate tigari fumezi in 15 ani, cate sute de ore pierzi pe WC in 10 ani, cate minute adunate petreci in statia de autobuz timp de 7 ani, cata benzina consumi in 10 ani, cate kile de crenvursti mananci intr-o viata si asa mai departe.

Mi se pare naivitate d-aia puerila, baieteasca, de clasa primara.

De unde dracu a venit ideea asta ca viata e un soi de mare Excel si ca totul, dar absolut totul, chiar si fiecare respiratie ar trebui cuantificat(a)? Ca sa...ce?

Initiator, dar nu-l mai da, frate, la facultate, daca aia 3600 de euro sunt importanti. Ca sa nu mai zic ca doar par importanti, pentru ca nu-i ai in mana pe toti deodata, e o simpla adunare ridicola, cum ziceam mai sus.

Cand l-ai facut nu te-ai gandit ca o sa vina vremea de dat la facultate? Ce vrei mai mult: binele lui sau 3600 de euro?

Tu cat castigi in aia 3 ani?

Ireal, fratica... Ireale aceste intrebari / ganduri / sentimente, pe cuvantul meu...

Pana si Moromete l-a dat pe Niculae la scoala, din saracia aia lucie, vorba aia...

Edited by cattavencu, 20 February 2022 - 23:08.


#40
AWE

AWE

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,559
  • Înscris: 12.10.2005

View PostB_M, on 20 februarie 2022 - 16:24, said:

[...] cât mai costă să faci o facultate (orice facultate în general) într-un alt oraș (să zicem București sau Cluj).

Fara nicio suparare, dar e ca si cum ai intreba cat mai costa o masina Posted Image Depinde foarte mult de cum a trait copilul in urbea natala pana atunci, daca e ok pt el sa stea cu inca cineva intr-o garsoniera, sa evite iesirile la terasa sau cheltuieli altele decat cele strict necesare atunci da, putem vorbi de niste costuri cat de cat decente.

Din pacate nu se prea intampla asa, am ca exemplu niste prieteni de familie care si-au dat fata la facultate in Bucuresti (nu ca in Timisoara n-am avea dar a vrut ea sa fie independenta si cool), nu cred ca in cea mai buna luna au iesit sub 7-800 de euro cheltuiala. Chiria vreo 350-400 plus cheltuieli (a stat initial cu alte 2 fete intr-un apartament de 3 camere mai prin camp dar se pare ca ori nu i-a placut ori i-a placut prea mult si au decis parintii sa-i ia chirie singura), dupa care bani de buzunar, haine, mancare, carti etc, se aduna incredibil de repede cheltuielile. Parintii nu castiga deloc rau dar pana si lor li se pare ca e cam mult.

#41
spider8

spider8

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 834
  • Înscris: 14.01.2006

View Postionut76, on 20 februarie 2022 - 22:02, said:

spider8, nu neg ca ai si tu dreptate, insa e bine ca un tinar sa stie ce inseamna munca si valoarea banilor. La mijlocul anilor 90 cind eram student ma duceam si munceam orice (la cules de fructe si legume, la incarcat piatra cu lopata in vagoane in balastiera, salahor in constructii etc.) pentru a cistiga niste bani pe care mi-i dramuiam foarte bine, .......................De ce consideri ca sfatul meu pentru initiator de a-si sfatui juniorul sa munceasca este gresit ?

Eu nu consider ca sfatul tau este gresit - dar nici ca este bun, spun doar ca poate sa fie bun sau gresit, depinde de la caz la caz.
Si eu am muncit foarte mult, nici parintii mei nu mi-au dat foarte mult pentru ca nu aveau de unde, si eu am copil, si eu am avut note foarte bune in facultate si acum am ajuns bine - dar daca ma uit in urma eu am avut o viata foarte grea iar unele lipsuri m-au marcat mult.

Si eu sunt de parere ca nu trebuie sa ii dai unui copil totul pe tava, insa ce spui tu imi pare prea radical - deoarece acele experiente care pe tine te-au călit este posibil sa fie prea mult pentru copilul tău. Adica sunt convins ca nu doar tu ai fost in aceeasi situatie, adica ai muncit si ai invatat, insă nu toti au reusit sa se descurce la fel ca tine.
Eu inteleg si ce spui tu și anume ca tu ai muncit și nu ai furat - insa spun ca fiul/fiica ta poate nu vor avea aceeași mentalitate, aceleași oportunități, aceeași dorință de muncă, aceeași rezistență etc. iar la asta se va adăuga si presiunea din partea ta - pentru ca din cate spui tu ai reusit dar nu stiu daca din partea tatălui tau a fost o presiune sa reusesti sa termini facultatea cu acele note si sa mai si muncesti. Deci este posibil ca in unele imprejurari oamenii sa aleaga calea mai usoară - să mintă, să înțele, să fure etc.

Adica pe de o parte conditiile actuale din societate sunt diferite de conditiile de acum 25 de ani, copii nostri pot fi diferiti ca mentalitate/putere de muncă față de noi si in plus este posibil sa existe o presiune pe care noi nu am avut-o de tipul - Dacă eu am reusit in conditii foarte grele tu (adică copilul ) de ce nu reușești ?

In cazul meu de exemplu parintii mei nu au facultate deci simplul fapt ca am ajuns la facultate si inca la una buna a fost o chestie extraordinara, adica din partea lor nu a mai existat o presiune suplimentara sa fac mai stiu eu ce, era suficient sa termin facultatea si sa am un loc de munca - de-a lungul timpului eu am tot evoluat, astfel ca in prezent am ajuns mult mai bine decat au fost parintii mei vreodata - eu imi dau insa seama ca pentru copilul meu ar fi extrem de greu sa ajunga cum sunt eu acum chiar si in conditii normale, de asta din partea mea nu exista aceasta presiune, eu ma comport cam cum s-au comportat si parintii mei cu mine.

Cu atat mai greu i-ar fi daca i-as spune ca pe langa invatat trebuie sa se descurce sa isi castige banii de cheltuiala - asta nu ar fi decat o presiune suplimentara - practic in acest caz nu ar avea alta optiune decat succesul absolut sau esecul deoarece in aceasta varianta un succes obisnuit, ca orice om care termina o facultate si se angajeazza undeva ar fi aproape ca un esec.

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este si faptul ca parintii nostri nu ne dadeau bani pentru ca nu aveau de unde - dar in cazul meu și probabil in cazul tau nu este aceeasi situatie - ori eu cred ca este foarte greu de explicat copilului tau care invata si este ascultator de ce il trimiti sa descarce legume in piata ca sa aiba bani de mers la un film si care vor fi relațiile intre voi in continuare.

#42
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostAWE, on 20 februarie 2022 - 22:59, said:

Parintii nu castiga deloc rau dar pana si lor li se pare ca e cam mult.
Din pacate nu e deloc mult pentru ca un tanar sa traiasca decent in B. Cam astea sunt costurile. Asta nu inseamna ca nu se poate descurca si cu jumatate din acea suma.

In principiu..... fara pachet de acasa. Asta nu mai e valabil, in majoritatea cazurilor.

#43
SfaturiFaraTroleala

SfaturiFaraTroleala

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 719
  • Înscris: 12.05.2021
Eu cand am fost student in 2013-2016 la cluj ma descurcam cu bani foarte putini
Nu aveam de platit chirie, ci doar cheltuieli la bloc, nu prea mancam, trimiteau parintii pachete de mancare cu autocarul, sau imi gatea o tanti din vecini in mare parte. Insa nici nu gateam.
Privind retrospectiv nici nu stiu cum as fi preferat...
Aveam conditii foarte bune de cazare, camera mea proprie in apartamentul decomandat impreuna cu fratele meu, dar nu ne-am suportat niciodata, un lucru care a accentuat felul meu de a fi inchis, fara sa am prieteni, sau sa ies cu cineva, sa invit pe cineva acasa.
Primeam bani de buzunar de la maicamea care se adunau, ca mancare aveam, cheltuielile la bloc erau platite, dar nu aveam cu cine sa ies in oras sa cheltui banii de buzunar

#44
AztecWarrior

AztecWarrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 17.02.2020
Nu ai dat detalii suficiente.
Unde face? La stat la buget unde nu plateste nimic sau pe locuri cu plata?

Unde sta? Ai zis ca nu vrea camin. Se multumeste cu o garsoniera modesta - sau vrea apartament sau chiar casa sa impresioneze femeile?

Cat alcool si tigari consuma zilnic? Astea costa mai mult decat mancarea. Am avut colegi care aveau un buget de 2 sau chiar 3 ori mai mare decat mine dar vesnic erau fara bani.

O sa aiba masina la facultate sau nu?

Bea acasa sau la bar? Asta iti dubleaza factura la alcool. Pun accent deoarece studentii beau serios. In Cluj in Hasdeu iarna dimineata sau seara la 12 nu gaseai locuri in bar. Vara terasele sunt la supracapacitate. Aveam colegi ce bagau intr-o seara 0.5 l vodca si 3 beri. Daca nu bea o sa se apuce!

Sta acasa sau in fiecare week-end iese cu colegii in excursii pe nu stiu unde?

Imbracamintea este importanta cand esti student, costurile cresc.

Ce alimente consuma? - Fast-food si restaurant zilnic o sa te usuce de bani - sa te astepti la minim 2000 de lei pe mancare daca mananca zilnic fast-food si restaurant

Cafeaua si-o face singur sau o cumpara - daca cumpara 2-3 zilnic asta te usca de minim 300 lei lunar. Minim.

Apoi sunt cheltuieli gen admisii la sali de fitness, concerte, cinema etc

Edited by AztecWarrior, 21 February 2022 - 10:04.


#45
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Cel mai simplu raspuns:
  • Taxa de scolarizare anuala
  • Taxe de examen (Restante. REre-uri, etc)
  • Taxa de camin lunara/anuala
  • "Taxa" de mancare (sunt camine care impun cantina, altele nu)
  • Transportul lunar (chiar daca esti caminist, facultatea poate fi in alta parte: Exemplu. Stai la camine la Drept, care e la Opera/Metrou Eroilor, dar faci Facultatea de Litere, care e la Universitate)
  • Rechizite (manuale+caiete+pixuri/creioane/rigle/truse)
In functie de cum raspunzi, vei afla cat costa, vei afla (cu o marga de eroare de 5-10%).

#46
RazvanEtti

RazvanEtti

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 13.10.2020
200 euro bani de cheltuiala.Au fost vremuri la facultate când trăiam și cu 15 lei 8 9 zile, dar acum tinerii vor sa meargă în cluburi în weekend, ca na...

#47
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
La Cluj in caminele UTCN din observator vad ca e 155 de lei pe luna cazarea, absolut decent. Alea-s caminele de la politehnica...

https://www.utcluj.r...RIFE_CAZARE.pdf

#48
R3dP4nda

R3dP4nda

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 22.01.2018
Am intrat la ACS CTI din cadrul UPB. Putem face o cerere pentu ce camin am vrea si cu cine am vrea sa stam in camera. Avem de ales intre P3, P5, P6, P16 si P22. Unde e mai bine, in caminele de 2 sau in cele de 4 persoane? Care camin e cel mai "bun"? Am voribit cu un amic sa stam in aceeasi camera, dar nu am stabilit caminul.

#49
adanulea

adanulea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 24.09.2021
Aș recomanda 3, 5, 6. Baia pe modul și modulul sunt esențiale. Chiar dacă prinzi 4 în camera. Dacă ai noroc, poate prinzi și camera cu balcon. :)

#50
StefanAldea

StefanAldea

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.09.2022
Salutare,

   Cautam aticole si subiecte de interes pe tematica sustinerii copiilor si am dat peste acest topi.
  De 3 ani de zile m-am specializat pe subiect si aduc plus valoare lrin informatii si solutii pentru tinere familii sa nu ajunga in ipostaza grea de a da din umeri la momentul 0.
  Asadar in functie de oras, tipul de chirie si facultate costurile variaza intre 2000 de lei si 4000 de lei lunar.
Sper ca ajuta raspunsul scurt si la obiect.
  Mult succes in sustinerea lor si un viitor cat mai stralucit✌️

#51
Ariana-234

Ariana-234

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.05.2023
Salut ! Sunt în clasa a12 a  .
Aș avea câteva întrebări despre facultate?
1. Ce șanse sunt să prind un loc la cămin în Cluj dacă întru printre ultimi la buget Informatică în limba Engleza ?
2.Cum se face repartizarea locurilor?
3.La ce cheltuieli sa ma aștept? Minime!!!(fără ieșiri ori altceva, strictul necesar)


#52
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Nu stiu cate locuri sunt in camin, insa acum 15 ani cand am fost eu student avea loc cam oricine era la buget.

#53
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,602
  • Înscris: 30.07.2003

View PostAriana-234, on 21 mai 2023 - 14:34, said:

1. Ce șanse sunt să prind un loc la cămin în Cluj dacă întru printre ultimi la buget Informatică în limba Engleza ?
Depinde de nr. de doritori, nu stii in generatia ta cati vor avea medii mai mari si chiar doresc un loc.

#54
BucsaMobilul

BucsaMobilul

    Bucșeanul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,851
  • Înscris: 02.11.2016

View PostRazvanEtti, on 21 februarie 2022 - 11:20, said:

200 euro bani de cheltuiala.Au fost vremuri la facultate când trăiam și cu 15 lei 8 9 zile, dar acum tinerii vor sa meargă în cluburi în weekend, ca na...

Se pare că noi ăștia de la matematică suntem complet plictisitori din punctul ăsta de vedere. Puțini din anul meu au o viață de noapte.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate