Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Perioada 1997-2001 in IT, file de istorie

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
pisoiu_22

pisoiu_22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,842
  • Înscris: 13.01.2019
Buna ziua, deschid acest topic de istorie a IT-ului pe o anumita perioada anume 1997-2001. Ma intereseaza aceasta perioada chiar cu mici iesiri din ea pt ca din ce am reusit sa citesc si sa ma documentez totusi am ramas mai degraba cu o nebuloasa sau o ceata, desi perioada teoretic ar fi fost chiar foarte tumultoasa. Si ar fi placut de citit niste pareri ale celor care au trait live perioada sau au butonat si documentat ulterior cum e si @djl, oarecum dincolo de articolele gazetaresti pe care le-am citit si cele de tip clasificari cu tabele si grafice.

De ce tumultoasa as zice? pt ca in acest domeniu in doar 4-5 ani au avut loc multe evenimente notabile care azi nu ar parea extrm de spectaculoase.

De ex pe partea de procesoare de pc-uri lansari a unor clase si arhitecturi noi foarte diferite de anterioarele si a fost introdusa atat la intel cat si la amd o linie de procesoare low-cost. Unii producatori de procesoare si cipuri video au disparut fiind absorbiti de ceilalti ceea ce azi ne-ar parea teribil.

De asemenea cine a atins bariera pshihologica de 1GHz este cam hilar pt ca din 2 surse diferite am aflat exact 2 lucruri contrare. Evidet unii au scris ca athlon altii ca pentium 3 coppermine sau tualatin.

Iar pe software daca nu ma insel s-au lansat vreo 4 sisteme de operare pt desktop anume windows 98 98se milenium 2000 si XP spre finalul lui 2001, pe langa astea si mai putin cunoscute publicului variante server si distributii linux. Astfel in acesti ani in Romania oamenii butonau de la pc-uri 386 cu windows 95 pana la pc-uri athlon cu windows 98se 2000 sau xp.

In materie de pc-uri si laptopuri , se intalneau configuratiile pe socket 5 socket 7 procesoare pe slot socket 370 si socket 462 si socket 423 sau 478 pe la finalul anului 2001 si posibil si alte socketuri.  Socket 7 a fost ultimul care suporta procesoare de la multi producatori firme concurente, ulterior, socket 370 suporta doar cateva variante de la Via si posibil si cyrix pe langa evident cele intel.

Conflicte procese si decizii judecatoresti despre cati productaori sa detina posibilitatea de a fabrica procesoare x86 au tot fost.

Rolul unitatii floppy a inceput sa scada iar unitatile optice au inceput sa-si faca aparitia la preturi exorbitante ca orice tehnica noua care promite enorm in special inscriptoarele iar spre finalul anului 2001 chiar variante dvd.

Placile de baza in format AT au inceput sa fie inlocuite cu cele ATX si apoi si mATX, au fost reduse nr de sloturi de extensie, au fost integrate treptat porturile PS2 pararel si serial apoi si cel audio si video in unele cazuri usb-urile (gen 1.0) si la final cel de retea. Astfel ca existau carcase care suportau ambele tipuri de placi de baza si surse care aveau mufe pt ambele tipuri de placi, ca o stare de tranzitie.

Tototdata incepuse sa se renunte la tastaturile de tip AT si mausii de tip serial.

Din ce am citit se pare ca producatorii de pc-uri brand ar fi dat ideea integrarii anumitor mufe pe placa de baza impreuna cu circuitele necesare, unii fabricand chiar de prin 1997 sisteme socket 7 cu toate aceste functionalitati integrate exceptand sunetul si reteaua. Gaseai de exemplu un chip video S3 cu memorie dedicata lipit pe placa de baza. Pe un sistem de genul win 98 intra manusa si avea toate driverele incluse si se bucura de o mare stabilitate.

Placile video au evoluat de la cele pe port PCI pana la cele pe port AGP 2x 4x in timp ce 8x cred ca a fost introdus dupa 2002. Astfel memoria placilor video crescand precum memoria RAM adica in puteri ale lui 2, si aceasta ajunsese de regula folosita de multi useri in a caracteriza o placa video.

Multi productaori e placi video si cipuri video de atunci nu mai sunt azi si au existat chiar cazuri ciudate, de ex placi video intel pe slot AGP. Destinatie probabil office.

In materie de telefoane stiu ca mai erau copii si tineri care aveau mobil dar nu faceam diferenta intre cele de jucarie si cele reale. De regula nu "puneam botul" si presupuneam ca sunt de jucarie, cei mai multi avand probabil fara cartela sau fara credit adica nefuntionale si ne miram de sunetele produse de sonerie sau alte comenzi.

Pt ascultat muzica incepuse sa se dezvolte mp3-playere, asa ceva stiu ca undeva dupa 2004 am vazut, lafel stick memory undeva in 2005.

In materie de PDA-uri, au existat 2 directii de dezvoltare, cea cu windows mobile si cea cu alte sisteme de oeprare de exemplu cu palm os. De regula PDA-urile si telfoanele au cochetat intre ele existand variante de PDA cu telefon inclus ca un fel de smartfon arhaic.

Dar totusi n-am deschis topicul ca eu care nu am prins perioada pt ca eram prea mic si practic nu stiam ce e un pc, ca sa povestesc ce au scris altii, deci as lasa userii si cititorii care au prins sau gasit mai multe informatii sa scrie povesteasca expuna ganduri pareri trairi despre acea perioada.

Presupun ca era spre deosebire de acuma un delay important intre lansarea si intrarea pe piata externa a unor produse si momentul cand acestea deveneau disponibile si mai ales  accesibile in Romania.

Cum te adaptai de exemplu sa schimbi formatul placii de baza? trebuia sa treci de la simm-uri la sdram de exemplu. Apoi chiar la ddr mult mai tarziu.
Se vorbea mult de o crestere a domeniului, eu nu intelegeam nimic, stiu ca erau niste reclame cu Windows 2000 in anul 2000 sau 99 pe la televizor sau radio. Imi parea ceva SF.

Mie imi ramasese in cap numerotarea de tipul 286 386 486 si nu intelegeam ca se terminase demult acea numerotare chiar dinainte de a afla eu.  Imi amintesc de undeva din 2000 sau 2001 de duron, aveam impresia ca e ceva extrem de bun si extrem e performnat si scump, probabil de la cum suna in romana ca ceva "dur". Existau inca internet cafe iar acasa nu stiu cati isi permiteau sa aibe internet chiar cu dial-up. De pentium nu stiu sa fi auzit decat pe la pentium 3 sau 4, atunci mi-am dat seama ca trebuia sa existe si 2 si 1 si altele. De fapt calculatoarele aveau o viata relativ scurta fata de acum, desi fiabie placile si piesele ele se devalorizau moral foarte rapid.

Puteti sa scrieti cum am spus mpresii, trairi comentarii despre cum ati trecut peste acea perioada, cum ati trecut dintr-un mileniu in altul practic, apropo, imi amintesc ca erau discutii despre problema care ar putea aparea la trecerea din 99 in 2000 ca nu ar recunoaste PC-urile acest proces si ar da toate eroare confundand cu anul 1900.Posted Image

Edited by pisoiu_22, 25 January 2022 - 02:28.


#2
Bebeluka

Bebeluka

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 980
  • Înscris: 28.07.2015
Prin '98 eram angajat la Brenac in functia de "cash colector"(depistam si incercam recuperarea facturilor restante de la clientii companiei) si aveam la dispozitie la birou un Pentium 1 ,166 mhz  cu W95. Foloseam pentru munca ,daca imi amintesc bine programul de contabilitate "CielContab"
In 2003 parca,mi-am cumparat primul computer personal. Un AMD Barton 2500+ cu placa video Nvidia FX5200 pe care instalasem un XP si pe care eram fericit ca pot juca un Quake 2 sau un CoD2 cu detalii destul de ridicate...L-am achizitionat destul de tarziu pentru ca pana  atunci,imi placea sa fiu un client fidel al "Internet cafe-urilor".
Au trecut ceva anisori...

#3
george_eu25

george_eu25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,362
  • Înscris: 24.06.2008
Asta imi vine mie in cap din anii aia....

Attached Files



#4
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
Pe vremea cand internetul era la portie acasa, dupa 22:00 pe dialup, te rugai sa nu te sune cineva sau sa vina idei vreunei rubedenii sa ridice receptorul asteptai cu infierbantare Chip si Level in fiecare luna sa vezi ce se mai joaca lumea si ce noutati tehnice mai sunt.
In 98 am avut primul PC personal, cand am intrat la liceu la clasa de info. P2 400MHz pe slot 1, 32MB RAM, video Intel on-board, HDD 8,7GB Maxtor, monitor CRT de 15 ". 670 USD a fost tot, au facut ai mei 2 CAR-uri sa il ia si era o uzina pe langa Cyrix-urile 233MHz, 16MB RAM si disc de 3.2GB ale colegilor.
Pe el am invatat depanare hardware, reinstalare de Windows, ceva C, Foxpro si Delphi.
Mergeau NFS Porsche, Quake 3, rip-uiam MP3-uri cu softuri demo de pe discurile Chip, descarcam de pe Napster si Kazaa, pe dial-up si faceam schimb la scoala de diskete cu muzica arhivata.
Colectia de filme tot atunci a inceput, inca mai am din discurile scrise atunci.  
Am facut rost de un switch 10Mbps si am facut retea in bloc, 3 PC-uri cu cablu UTP, mufat cu cutter-ul.

5 ani l-am folosit cu succes, a primit upgrade la 64 MB RAM si in primul an de facultate, CD-RW cu BurnProof. Scriam in camin discuri in dusmanie.

In Romania erau vremurile de glorie ale magazinelor dedicate, multi nu mai stiu ce scoala au insemnat UltraPro, Flamingo, Best Computers, Depozitul de Calculatoare, cu cataloagele lor stufoase si magazinele mari ticsite de stoc. Incepusera sa apara primele firme care vindeau PC-uri SH, cred ca inca mai am cateva cicatrici de la HP Vectra si IBM Netvista pe care le descompuneam si reasamblam. Imi aduc aminte cand am dat de un sistem dual CPU 486, ne uitam toti la el ca la Dumnezeu.

In liceu am dat prima oara pe bune de conceptul de server, primul contact cu Linux si Netware, doar la nivel de curiozitate.

#5
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 08.01.2021
In '97 încă de foloseau disketele. Primul window95 pe care l-am instalat a fost de pe diskete, o versiune "barbierita" din care se eliminase tot ce era inutil (gen Internet Explorer :D )
Eu am avut primul pc in '96, un 486-Dx5 la 133mhz și 8megi de ram. Windows pirat, office pirat, autocad pirat (la vremea aia benchmarkul de performanta a unui sistem era randarea unui Cadillac în autocad, putea dura zeci de minute), Bentley Microstation pirat, Marc Mentat (un programel element finit) guess what... tot pirat.

În perioada aia eram student și am descoperit o chestie numita mathcad. O chestie între un word și excel, facea și tehnoredactare și calcul. Făceam cu el proiecte studențești pe banda rulanta. Băgai manual datele de întrare, scoteai manual câteva valori din diagramele din cărți, câteva verificări și aveai proiectul de reductor la organe de mașini gata redactat. Juma de ora de munca, câștigai cât bursa pe doua săptămâni (e drept mai plăteai ceva la un chiabur care avea imprimanta sau subcontractai unui coleg desenarea planurilor, aveai și cheltuieli).

Pentru proiectul de diploma am scris în C un programel (de fapt, doua) de câteva sute de linii care calculau  niște moduri proprii de vibrații și niște excitatii. Un hibrid între aplicarea unui algoritm cunoscut, rapid însă f împuțit de codat, algoritmul fiind probabil conceput pentru calculatoare foarte lente, și forța bruta însă care pe un Pentium rula într-o secunda. Succes total, mai ales ca încă erau rari studenții la injinerie "chioara" sa scrie cod "original".  

La master am început sa lucrez la universitate în Unix pe calculatoare serioase (gen 4 procesoare, rachete, nasa frate) cu o un soft de simulări care cred ca exista și acum - Fluent. Treaba asta mi-a adus și niște bani, și o viata ușoară la master, și chiar și niște faima galactica (fusesem coautor la câteva articole prezentate pe la Galați, Constanța etc).

#6
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Anii '95-'00 a fost o perioada minunata pentru IT din cauza entuziasmului de inceput si mai ales din cauza faptului ca accesul la tehnologie si Internet il aveau doar o mana de oameni, cei mai inteligenti, ca o comunitate stransa de prieteni cu interese comune. Ca feeling perioada aceea a fost depasita doar de perioada '85-'90, cand un HC, Cobra, Cip, Jet lega niste prietenii foarte stranse si simpla mentionare a lor te clasifica in categoria oamenilor inteligenti. Nu pot decat sa-m inchipui cum a fost in occident perioada anilor '80 perioada in care home computers ajungeau la gloria lor. Si mai mult, cum percepeau anii '80 entuziastii care in anii '70 isi faceau calculatoarele din kit-uri si pentru care anii '80 erau "comerciali" Posted Image .

Edited by spooky51, 25 January 2022 - 10:41.


#7
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,304
  • Înscris: 02.09.2007
In 97 am intrat la liceu si tin minte ca in prima zi ne-au dat liber si m-am bucurat ca m-am putut juca Doom sau Quake. Tocmai primisem cadou de intrare la liceu un 386.
In general, prin liceu n-am facut nimic. Ma jucam pana-mi ieseau ochii. Net ioc, nici macar dial-up. Prima oara am avut dial-up prin clasa XIIa, dar mi l-au taiat ai mei ca sa invat pentru facultate.

La facultate, in 2001, "am primit voie" la dial-up si stateam pana la 3 noaptea sa-mi fac temele. Mai rupeam si mIRC-ul in doua cand n-aveam teme, dar a fost chinuita treaba.
Prin 2003-2004 am aflat ca mai sunt pe strada cativa cu calculatoare si m-am apucat sa fac retea. Am cumparat cablu, switch-uri, i-am pus pe toti sa dea bani. Cabluri clandestine langa firele de curent. Pescuit cabluri cu lanseta. Am avut vreo 2-3 sponsori/bogatani care au subventionat si pentru pulime. Era o retea cu vreo 10-15 oameni pe cateva strazi.
La un moment dat ma suna un amic din retea. Aveam Nokia 3310. Baaaa! Avem net!!!
Am intrat si nu-mi venea sa cred. Mergea sa intri pe home.ro si mergea si yahoo messenger-ul.
Am aflat ca unul mai indepartat s-a legat cu alt prieten/vecin care era la reteaua de cartier vecina si aia aveau net. Am mers pe burta aproape 1 luna pana au taiat aia macaroana. Pe urma am intrat in sevraj. Am vorbit cu prietenul prietenului care platea netul la unii. M-am dus sa platesc netul si m-a vazut ala ca mai stiu si mi-a dat access pe servere sa le mai repar niste probleme. Am mai facut ceva treaba. Moka, bineinteles, pana le-am dat reboot la servere si n-au mai pornit alea. Nu mai aveam access la alea si a inceput lumea sa faca gura ca nu merge netul. Atunci "m-au dat afara". Dar am vorbit cu un prieten si am facut mac spoofing si intram amandoi. Prin 2006 m-am mutat la gagica-mea si am terminat cu reteaua.

Inainte de 97, in scoala generala am avut HC si rupeam Elite si Saboteur. Jocurile erau pe caseta si faceam schimb cu 1-2 pusti din clasa care mai aveau calculator. Schimbam si diskete, dar mai era doar 1 cu disketa si era mai greu. La scoala am invatat logo si basic.

#8
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 08.01.2021
mmmm....elite Posted Image Si nether earth, primul real time strategy pe care l-am jucat.

In basic am invatat sa programez cand aveam 13-14 ani. Ironia sortii, ultima linie de cod scrisa a fost tot in Basic (visual), saptamana trecuta, pentru un macro in excel.  :)

Edited by KiloW, 25 January 2022 - 11:56.


#9
djl

djl

    Smrt fašizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Acest topic (thread) este pentru corasonul lui disc jockey lampă. Primul P.C. l-am avut în 1997 sau 1998. Primit cadou de la tatăl meu (a fost a lui sau al naşului meu). 'Windows' 95. Cam antic ca şi concept, că nu avea mufă P.S./2, ci A.T. (D.I.N.) la tastatură (măcar era mai ţeapănă) şi port serial cu 9 pini pentru şoarec. Procesor de 133 M.Hz. Pe urmă a mai venit şi al doilea, cu 166 M.Hz.
Prea mare lucru nu am făcut cu ele. Jocuri, tehnoredactare, dar şi ascultat muzică de pe C.D. Că o dată cu primul computer (la care am primit şi boxe) am putut asculta C.D.-uri. C.D.-urile le mai am şi acuma. Sunt originale (matriţate). Numai că la un moment dat s-a stricat unitatea optică (după 200x) şi nu am putut rula C.D.-urile... şi nici nu am ştiut cum s-o desfac s-o curăţ. Noroc că aveam ceva m.p. 3-uri.
Internet am avut în 1999-2000. Prin dial-up, fireşte. O altă lume. Că mă pasionau anii '50 în S.U.A. (C.D.-urile audio cumpărate erau în mare cu Teen Pop şi Rock'n'Roll din anii '50 şi început de anii '60) şi găseşte informaţie despre aşa ceva în România. Foarte rar. Cică să nu stau pe net în timpul zilei... stăteam, că era o lume nouă. Începând cu 2001? (că atunci când am avut televizor color, pe 12-12-2000 încă aveam internet; televizorul mai e şi acuma) până în 2006 nu am mai avut internet acasă. Din 2006 am prin reţea de cartier. Mergeam la internet cafe şi luam informaţie pe dischetă. Şi disketele le mai am. Fără de ele nu-mi puteam închipui viaţa şi cred că am fololsit aşa ceva până prin 2008-2009.
Îmi pare rău că nu am avut inteligenţa de acuma la vremea aia... poate învăţam mai mult despre depanarea computerelor. 'Windows' XP a fost cam primul plug and play.
@lyanna : eu tot în 1997 am intrat la liceu. Să nu-mi spui că ai fost la "Sfântul Pantelimon"

Edited by djl, 25 January 2022 - 12:45.


#10
__roman__

__roman__

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 444
  • Înscris: 08.03.2021
Pentru cei cu multe nopti nedormite la activ din cauza acestui joc, in vremurile frumoase cand trisorii erau blamati si primeau un sut in noada, nu ridicati in slavi ca acum pentru ca isi cumpara cheaturile legal, direct de la taraba jocului.
Inca il mai joc.


Attached File  ut99.jpg   228.84K   55 downloads

#11
2Unlimited

2Unlimited

    "No limits"

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,596
  • Înscris: 29.12.2016
Prin 1996 m-a mâncat în fund să trec și eu la noua generație de computere 386. Vecinii mei începuseră să se laude cu ele și eu rămăsesem cu bătrânul HC-91. Până și interfața era altfel, se folosea Norton Commander, iar mouse-ul acela făcea toți banii. Asa că am găsit un băiat de prin vecini, Gabi, care mi-a vândut un 386, el urma să treacă la un 486, cumputer mult mai performant, însă eu nu aveam bani de așa ceva. Computerul avea și mouse, și monitor color, și era încorporat intro carcasă DeskPro. Fusesem informat de către Dan, colegul meu din liceu care se pricepea la calculatoare, să-mi iau 386 numai dacă are instalat pe el Windows 3.11. Computerele mai vechi nu permit acest lucru. Gabi mi-a spus că a avut instalat și Windows-ul, însă datorită unui virus a fost nevoit să-l șteargă. Mi-a promis că o să-mi aducă dischetele cu programul și o să mi-l instaleze. Mi-a și arătat folderul intitulat Windows ca să-mi arate că l-a avut. Am avut încredere și am cumpărat unitatea. Desigur că mai târziu am aflat că puteam să-mi creez foldere cu orice denumire, și că pe acel computer nu funcționase niciodată Windows-ul de niciun fel. Nu permitea placa video, placă încorporată în unitate care nu se putea înlocui decât dacă schimbai unitatea complet. Nu se mai puteau face upgrade-uri pe ea sub nicio formă. Gabi îmi tot promisese că o să-mi aducă dischetele, însă după un timp nu mai dădeam de el pe-afară. L-am căutat și pe-acasă, însă niciodată nu l-am găsit. Țeapă. Îmi aduc aminte că am jucat Dangerous Dave - Haunted mansion, Vikings și Fantastic voyage în neștire. Tot prin 1996 pentru că deja începusem să am foarte mulți clienți pentru înregistrat casete am simțit nevoia de a creea impresia unui studio de înregistrări profesional, și pentru că înregistrările erau de calitate, tot ceea ce îmi lipsea erau niște liste profesionale făcute pe calculator. Am căutat și am găsit un anunț în ziar făcut de cineva care făcea technoredactare și imprimare A4. L-am sunat și pentru că locuia în zonă i-am făcut o vizită. Așa l-am cunoscut pe Sergiu, un prieten care întotdeauna a fost expert în tot ceea ce privește calculatoarele. A fost odată la un concurs de calculatoare la București, unde trebuia să asambleze un calculator într-un mod complicat. A terminat în vreo 4 sau 5 ore, apoi a mai ajutat pe cineva să termine după încă o oră, iar restul nu au resusit să termine nici după opt ore. Atât de bun era Sergiu. Am început să-mi fac coperți alb-negru cu textul artiștilor și melodiilor prezente în topurile pe care le înregistram. Cu timpul a început să-mi arate ce poate să facă pe calculatorul lui, avea un Pentium cu monitor de 17 inci, Sony Trinitron. Mi-a arătat un CD video MPeg2 cu videoclipurile lui Michael Jackson și am înlemnit. I-am povestit despre computerul meu și a trecut să îl vadă. Atunci am aflat că dacă voiam ceva mai mult decât să mă joc Supaplex pe el, era cazul să-l vând și să-mi iau altceva. Mi-a explicat că el poate să-mi facă un computer cu carcasă de tip Turn, unde pot schimba componentele de câte ori am nevoie și îmi permit, dacă apar aplicații sau jocuri care necesită upgrade. Și așa a început călătoria mea adevărată în lumea computerelor. Când mi-a adus acasă computerul eram în al nouălea cer. După câteva zile nu știu ce-am făcut și mi-a crăpat Windows-ul. Utilizam Windows 95, era un salt imens de la Norton Commander și Dos Navigator. Sergiu m-a lăsat să fierb în suc propriu câteva zile, apoi a venit să-mi instaleze din nou sistemul. Mi-a arătat cum să fac, să pot să mi-l instalez singur pe viitor. Așa am învățat să reinstalez sisteme. Am ascultat inclusiv Mp3-uri și mi se păreau că se aud superb. A trebuit să-mi măresc memoria ram ca să meargă și egalizatorul de la Winamp. Apoi am mărit placa video de la 1MB la 2MB, pentru a putea vedea fără sacadare videoclipurile Mpeg2. Când mi-a arătat primul film codat DivX în anul 1999 mi s-a părut că se vede impecabil. Era primul film cu rezoluție mai mare decât cea standard 320x240 folosită până atunci la filmele înregistrate la video. Pentru început mi-am luat un procesor Cyrix cu frecvența de 166MHz. Apoi am trecut la 266MHz. Când mi-am luat un computer cu procesor AMD K6/2 de 500MHz eram deja în rând cu lumea. Am început să colaborez mai mult cu Sergiu și l-am cooptat în altă afacere, el lucra într-un service de computere care livra și componente noi. A început să-mi facă unități centrale pentru vecini sau colegi de-ai mei, și mai adăugăm și eu vreo componentă mai veche de-a mea, făcându-mi upgrade, și în acest fel având și eu un avantaj când îi duceam vreun client lui Sergiu. Cu timpul am început să fac afaceri direct cu directorul de la firmă, îi duceam lui clienții pentru sisteme noi, și în felul acesta îmi mai făcea și mie upgrade la vreo componentă, oferindu-mi contravaloarea la componenta veche. Mai târziu am început să cumpăr componentele separat, și să configurez eu singur sisteme. În acest fel îmi dădeam componentele la prețul de vânzare și îmi permiteam să-mi fac upgrade la sistem din trei în trei luni. Era necesar atunci, apăreau în premanență jocuri noi care cereau componente mai performante. În 1998 deja îmi permiteam să am procesor Celeron, apoi am trecut la Pentium 2, apoi la Pentium 4, Intel Core 2 duo, și acum am un procesor i5. În ultimul timp nu mi-am mai modificat unitatea centrală decât când se ardea câte o componentă. Cel mai mare salt a fost când mi-am luat o placă NVidia cu slot AGP, de 16 Mb, placă cumpărată special pentru un joc nou apărut, Unreal Tournament, joc care mi-a făcut foarte multe nopți albe. Primul joc FPS de care îmi aduc aminte a fost Half-Life. La prima instalare l-am șters după câteva ore, nu-mi plăcea să umblu prin spitalul acela și nu știam ce să fac. Apoi am aflat dintr-o revista Chip că era jocul SF cel mai premiat al anului 1999, așa că l-am instalat din nou. 6 luni m-am chinuit să-l termin, a fost primul și cel mai bine creat joc din acea perioadă. Și rezoluția era incredibilă pentru acel an. Am mai pierdut nopți în compania jocurilor StarCraft, Quake 1, 2, și 3, Doom, Heretic, Duke Nukem, Tomb Raider, Need for Speed și multe altele. Am început să facem rețea adunându-ne câte 5 sau 6 în aceeași cameră la finul meu, jucându-ne Call of duty in versiunea de multiplayer. Când a apărut Unreal Tournament III, varianta pe 3 CD-uri, mi l-am cumpărat instantaneu. Aveam deja și internet și am intrat să-l joc online. Nici n-am apucat să vad bine harta, că am și pierdut 20 de vieți. Cu timpul am ajuns să fiu eu primul din cei 8 jucători, prinsesem o dexteritate maximă la jocurile de acest gen. Îmi aduc aminte că am făcut un sistem complet pentru o cunoștință care avea fiul la liceul de informatică. Locuia într-un bloc de garsoniere din cartierul Tractorul. Mă duceam săptămânal de 2 sau de 3 ori la ea acasă să-i reinstalez Windows-ul, și nu înțelegeam de ce crapă atât de des. Când am aflat că acolo nu existau contuare și curentul se plătea în sistem paușal, întrerupându-se de câteva ori pe zi, mai ales în perioada de frig când aproape toți foloseau reșouri electrice făcute în uzină pentru a se încălzi, i-am comunicat doamnei că nu voi mai veni să-i reinstalez sistemul până nu-și cumpără un UPS. Nu m-a mai sunat, probabil că un UPS era destul de scump. A găsit ea un copil de prin vecini care pentru că era lăsat să se joace îi instala sistemul de câte ori era nevoie...

#12
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006

View PostKiloW, on 25 ianuarie 2022 - 11:50, said:

mmmm....elite Posted Image Si nether earth, primul real time strategy pe care l-am jucat.

Elite nu m-a prins prea tare, insa Nether Earth rau de tot. Sa nu uit de Saboteur 2, Dan Dare, River Raid, Sai Combat Posted Image
Jumping Jack Posted Image - acum mi-am adus aminte! Bomberman Posted Image !

Edited by spooky51, 25 January 2022 - 14:42.


#13
Drumroll

Drumroll

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 16.07.2021
Vremuri tumultoase. M-am pricopsit cu primul virus distrugator, loveletter. Windoaze 98 era varza, foarte usor infectabil. Si era si instabil cu o gramada de blue screenuri pt. te miri ce.

Arhitecturile mai noi la PC-urile obisnuite nu au suferit modificari radicale. Ce avem azi sunt in linii marii continuarea 286, 286, 486 samd. , adica arhitectura x86, s-au mai schimbat spatiul de adrese(16 -> 32 -> 64 biti) si s-au adaugat capabilitati noi.

Macintosh avea intr-adevar altceva, procesoare RISC, insa trecerea la x86 a venit mai incolo, prin 2006, 2007. Iar acum migreaza iar, de la Intel(x86) la ARM. :lol: Care mai vreti mac-uri cu intel ati face bine sa va grabiti, deja multe au fost migrate. :lol:

#14
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,566
  • Înscris: 26.06.2003
Daca scriu p'acia AlphaStation si primul procesor la 1GHz?

#15
djl

djl

    Smrt fašizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
@ 2Unlimited : da' ce computer era ăla de nu mergea nici 'Windows' 3.11 pe el?   :huh:  Eu am avut în colecţie un 386 căruia i se plantase un procesor 286 şi a rula aşa ceva; avea şi sloturi I.S.A. Ce-i drept, era un "Olvietti".
Coprocesor matematic 287, 387, 478 aţi avut?   :huh:
Când eram adolescent şi neinformat credeam că computerul e în televizor (adică monitor)   :lol:   :rolleyes:   :samui:   Au existat computere din astea, dar au fost foarte puţine.

#16
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
3.11 era ala cu retea dar si 3.0 sau 3.1 nu mergeau pe o placa video CGA de exemplu (nu-mi mai amintesc dar parca nici EGA nu era pe lista). Doar VGA.

Edited by neagu_laurentiu, 26 January 2022 - 12:10.


#17
djl

djl

    Smrt fašizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
3.11 permitea navigarea şi pe www?   :huh:
Ăla de l-am avut în colecţie, nu ştiu ce placă video integrată avea. L-am dat cuiva şi din păcate e la subsol acuma. Era un "Olvietti" M290S.

#18
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Suportul pentru retea era pt. protocoalele MS, sa poata comunica intre ele calculatoarele si sa detroneze Novell Netware.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate