Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie

TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran
 M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...

Pastrare numar inmatriculare !
 

Romania pe locul 3 la viteza de internet.

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#37
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Romania a avut, in primul rand, "norocul" sa fie in comunism cand internetul incepea sa mijeasca ochii, iar dupa "90, cand internetul de mare viteza scotea capul, la noi sa se treaca mai usor la fibra. Din moment ce firele Romtelecom erau deja instalate, cheltuiala cu investitia initiala era, practic, 0, iar adaptarea (construirea) pentru noile standarde era mult mai ieftina (nu trebuia recuperata investitia de cablare initiala).

Acum, dupa aproape 30 de ani, doar se face upgrade la primele retele (care, sa fim sinceri, nu au fost de prima generatie si erau putine).

#38
STARTREK1

STARTREK1

    căutător pe gugăl

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,167
  • Înscris: 27.06.2007

 unbrutus, on 25 ianuarie 2022 - 01:09, said:

Hai sa discutam si de topuri relevante, cum ar fi gradul de acces la internet al populatiei, unde sintem pe ultimele locuri...
de fapt gradu de acces la internet a crescut enorm
- pretu cartelelor sau a abo. la retele mobile a scazut sau a ramas cam acelasi, dar a crescut traficu inclus
- extinderea retelelor de telefonie sau cablu continua in ritm alert fiind o competitie acerba intre principali jucatori
- nu mai e situatia din ani de dinainte de 2010
ps. https://ec.europa.eu...ro&oldid=349115

#39
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,824
  • Înscris: 14.08.2007

 LensFlare, on 25 ianuarie 2022 - 08:27, said:

Fara legatura, de fapt Bucuresti sta mai bine la capitolul asta.
Clujul e locul de unde a pornit Astral, deci initial aici a fost mai bine dezvoltat UPC-ul (care a preluat Astral) decat Digi. Iar UPC nu avea vitezele Digi, in special la upload era limitat ... asta la home-use. In schimb s-au dezvoltat rapid retelele de net in campusurile studentesti, atat UBB cat si Universitatea Tehnica au avut un rol important in dezvoltarea internetului de viteza mare in fazele initiale ale internetului in Romania (anii '90).

In rest, Clujul are 10% din angajati in IT, iar Bucurestiul 5%. Ca si densitate a joburilor in IT sta mai bine, iar un procent semnificativ mai mare dintre birouri sunt alocate pentru domeniul IT raportat la Bucuresti, deci e de asteptat ca si viteza medie office sa fie semnificativ mai buna datorita concentrarii mult mai mari de joburi IT din cladirile de birouri clujene.

#40
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,780
  • Înscris: 13.07.2011
Retelele de cartier de prin anii 99-00 au adus internetul unde este astazi. La noi nu exista restrictii urbanistice, astfel ca avem cabluri trase din bloc in bloc. Drumuri scurte, putini oameni intr-o retea, perfect pentru viteze ultra fast.

Dupa care Romtelecomul si ulterior RCS/RDS s-au dezvoltat foarte rapid si au ajutat retelele de cartier sa aiba o infrastructura si mai buna. Astazi profitam maxim datorita internetului si cred ca in anul 2022 este singurul lucru pozitiv pentru care suntem cunoscuti si in exteriorul tarii.

#41
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,824
  • Înscris: 14.08.2007

 business11, on 25 ianuarie 2022 - 10:50, said:

Astazi profitam maxim datorita internetului si cred ca in anul 2022 este singurul lucru pozitiv pentru care suntem cunoscuti si in exteriorul tarii.
Care e lucrul pozitiv pentru care suntem cunoscuti, viteza internetului sau IT-ul in general?

#42
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
In 2018 aveam in Germania 1 Mbps upload (un singur megabit!) si 10 Mbps download, cost 19 Eur/luna. Mergea whatsapp voce cu chiu cu vai..
Dupa 1an am cerut marire, maximul posibil a fost de 10 Mbps upload/30 download (29eur/luna) fire de cupru din vechea retea de telefonie (acele 10000 de sarme legate intr--un panou in fata blocului). Nu se putea instala fibra in cladire, nu se puteau pune cabluri noi.
In Bucuresti aveam deja 1gbps, era ireal

Edited by aeon, 25 January 2022 - 10:56.


#43
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,158
  • Înscris: 08.01.2021
Povestea spusa de friskey mi-a spus-o și unul care a avut o rețea de cartier pe care a vândut-o ulterior celor de la RDS parca.
Lipsa de reglementari, statul habar n-avea ce e aia internet și ce se întâmplă si dezvoltarea rapida (și haotica) a rețelelor de cartier care nu aveau în spate o birocratie. Mulți nici nu știau la început cine e conectat la ei. :)

Apoi când au început ăștia mari sa vina și să-i cumpere și s facă oarecum "ordine" nu și-au prea putut permite sa crească preturile pentru ca lumea era deja obișnuită sa fie mici.

Reversul medaliei e ca s-ar putea ca datorita preturilor foarte mici nici sa nu-și permită să facă prea multe investiții atunci când va fi nevoie de reînoirea infrastructurii.

Pe de alta parte eu trăiesc într-o tara mai dens populata decât România unde netul costa exorbitant și nici măcar în capitala nu e fibra disponibila peste tot,încă se folosește vdsl sau coaxial (eu am 400mbps /40 pe upload pe coaxial)
. Iar pe fibra acum pentru rezidențial cel mai rapid e 350/30mbps (mai puțin decât am acum). Mi-au tras fibra acasă abia anul trecut însă încă nu e disponibila oferta și stau în oraș în pana mea nu în pădure sau vreo suburbie la mama naibii). Aici banii tot nu se duc în infrastructura ci birocratie, taxe, etc... Si pauza concurenta, ai de ales între operatorul național de stat și încă unul, cei privați și-au împărțit zonele și nu se baga unul peste altul.

Nici cu 5g-ul nu-i treaba mai buna, ani de zile sau judecat între ele autoritățile de stat ca să hotărască cine e responsabil sa vândă frecventele.. Probabil o sa fim ultimii din univers cu 5g.

Edited by KiloW, 25 January 2022 - 11:09.


#44
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,824
  • Înscris: 14.08.2007

 aeon, on 25 ianuarie 2022 - 10:53, said:

In 2018 aveam in Germania 1 Mbps upload (un singur megabit!) si 10 Mbps download, cost 19 Eur/luna. Mergea whatsapp voce cu chiu cu vai..
Sigur ca e foarte putin dupa standardele romanesti, dar vocea are nevoie de foarte putin trafic, sub 50 kbps, care e infim. Deci problema era de stabilitate a semnalului/vitezei, nu ca aveai doar 1 Mbps, pe 1 Mbps poti duce linistit 20 de canale de voce la calitate buna.

#45
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,659
  • Înscris: 22.05.2011
Romania este printre cele mai competitive piete in telecom din Europa.  Adica lupta e ascutita, operatorii au marjele/ veniturile cele mai mici, ARPU etc..

O retea de telecomunicatii inseamna costuri cu proiectare, materiale , echipamente retea,  manopere   samd..
Investitia, costul mai redus a fost in RO si pt ca s-a putut  'taia cornere' :)   precum s-a tot spus in postari.

Putem face o paralela cu viteza medie a traficului auto pe E85  de ex,   unde e mare probabil >20 kmh peste viteza legala  dar  rata de accidente / morti  e deasemeni in top.

#46
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,158
  • Înscris: 08.01.2021
Eu in Belgia aveam in 2018 90mbps pe download și 10 pe upload prin cupru (vdsl). Era cea mai rapida oferta, cea standard, standardul era 30mbps. Plăteam premium, cu tv (pachet minim) și doua abonamente de mobil 100e.

În 2018 la "casa de vacanta" în ro aveam 100mpbs. A bătut unul la ușa la taica-miu și i-a spus ca pentru 2e în plus il trece la 200mbps. Taica-miu i-a răspuns ca nu-i interesat ca nu are nevoie. După vreo doua luni au mărit aia viteza oricum. Când le povestesc ăstora pe aici se uita la mine ca la extratereștri. Sau când le zic de gigabit pa persoana fizica...

#47
Jemapel_cenzuratul

Jemapel_cenzuratul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 262
  • Înscris: 18.07.2020

 bobitad, on 25 ianuarie 2022 - 00:41, said:

omu vrea raspunsuri mai smechere si mai in detaliu. dar nu cred ca stie chestii de baza. gen ce e internetul? de unde-si ia RDS ”internetul” ca sa ti-l livreze tie. dupa care vrea sa-i explicam cum trag astia cabluri prin ocean ca sa ajunga internetul la el. dupa care poate sa explicam cum functioneaza fibra optica. si sunt sigur ca multe lucruri nu le-ar intelege.
Nu mai fi atat de sigur de cunostintele mele. Inteleg foarte bine faptul ca internetul este doar o retea de calculatoare si device-uri de retelistica interconectate. Ai putea incerca sa imi explici daca ai cunostinte in retelistica nu sa vii cu un raspuns arogant de felul asta...

 Jemapel_cenzuratul, on 25 ianuarie 2022 - 11:42, said:

Nu mai fi atat de sigur de cunostintele mele. Inteleg foarte bine faptul ca internetul este doar o retea de calculatoare, servere si device-uri de retelistica interconectate. Ai putea incerca sa imi explici daca ai cunostinte in retelistica nu sa vii cu un raspuns arogant de felul asta...


#48
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Acest mediu de transmisie care este fibra optica e, inca, imbatabil. Inca nu s-a inventat dispozitivul electronic care sa aiba o putere de comunicatie mai mare decat suporta un tub de "sticla" de sub 1 mm. Daca ai infrastructura ADSL pe cupru, care nu duce mai mult de 8 Mbps, degeaba pui ultimul racnet de placa de retea, fiindca viteza e limitata de "teava". Prin simpla inlocuire a sarmelor de cupru cu fibra optica, ai eliminat bariera pusa de capacitatea de transfer si deja depinzi doar de echipamentele de la capetele fibrei, pe care le poti schimba in ritmul in care evolueaza.
Numai ca simpla inlocuire nu e chiar asa de simpla, uneori e nevoie sa distrugi o parte din oras ca sa duci un traseu nou intre cele doua puncte de comunicatie.
In Romania, toate cablurile de cupru subterane sau aeriene s-au inlocuit cu fibra optica asa cum se vede intr-o poza, mai sus. Cand inlocuiesti un furtun de un tol cu o conducta de cinci metri, poti sa transferi mult mai mult fluid, daca ai pompe corespunzatoare, nu?
Cand toata cablaraia a devenit de nesuportat ochilor, primariile au dispus ingroparea "sarmelor". Dar s-au ingropat tot fibre optice ;)

#49
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,426
  • Înscris: 13.06.2004
Cablul de Cupru, pentru telefonie fixă, are rolul lui.
Eh, măcar să ne bucurăm şi noi de distracţie cu netul rapid, că la transport feroviar nu mai suntem în top   :(

#50
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,659
  • Înscris: 22.05.2011
Uneori e mai scump fibra comparativ cu Wireless ( vezi Starlink), depinde de distanta si densitate.

Vesticului nu-i trebuie 'jde Giga MBps ca nu rupe torentii ca romansii ,  latimea de banda pt voce standard e 9.6 kbps.

#51
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Asta nu e adevărat, vesticului îi trebuie jde Giga MBps doar că n-are ce face și înghite sec. Am fost în Germania și neamțul avea nevoie de actualizarea hărților HERE (toată Europa avea undeva la 12 gb) , iar pe o conexiunde de 6 Mb/s a durat....destul. În același timp, ei folosesc foarte intens funcțiile de backup/restore PLĂTITE ale marilor furnizori (în special Apple Icloud) și fac trafic destul de intens, deci au nevoie de așa ceva. Oricum situația dincolo nu e peste tot nasoală, în Franța, zona de est, oraș mediu, SFR îmi livra 500 Mb/s pe fibră cu 20 Euro lună.

#52
Jemapel_cenzuratul

Jemapel_cenzuratul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 262
  • Înscris: 18.07.2020

 jakota, on 25 ianuarie 2022 - 12:42, said:

Uneori e mai scump fibra comparativ cu Wireless ( vezi Starlink), depinde de distanta si densitate.

Vesticului nu-i trebuie 'jde Giga MBps ca nu rupe torentii ca romansii ,  latimea de banda pt voce standard e 9.6 kbps.
Dar nu e vorba numai de torenti. Ai nevoie de banda mai larga pt. Netflix, pt. Youtube in 4k pt. jocuri ( aici e mai mult vorba de latenta ) etc.

), pt. momentul in care descarci spre exemplu GTA 5 de pe Steam. Tovarasul mei din UK trebuie sa lase calculatorul dechis 2 zile daca vrea sa descarce GTA 5 de pe steam. Si are cel mai "bun" abonament disponibil pe piata.

#53
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,141
  • Înscris: 19.09.2005
pe vremea cand s-au dezvoltat retelele de cartier, era DC++  si jocuri in retea.
eu am fost la czone, am trecut de la dial up la 100mbs era GENIAL, tehnologie de folding space fata de mersul cu bicicleta.
pe urma i-au cumparat rds-ul si au pastrat infrastructura, dupa cativa ani au schimbat-o dar mergea la fel.

rds-ul a rupt norma, efectiv a sfarmat concurenta, la fel in GSM.
noi avem nu cel mai rapid internet din lume ci firma cea mai DARNICA cu clientii.

am fost prin europa prin delegatii, ma bufnea rasu cand vedeam cum merge netul lor cel mai smecher.

#54
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,775
  • Înscris: 09.01.2007

 utopium, on 25 ianuarie 2022 - 10:31, said:

In rest, Clujul are 10% din angajati in IT, iar Bucurestiul 5%. Ca si densitate a joburilor in IT sta mai bine, iar un procent semnificativ mai mare dintre birouri sunt alocate pentru domeniul IT raportat la Bucuresti, deci e de asteptat ca si viteza medie office sa fie semnificativ mai buna datorita concentrarii mult mai mari de joburi IT din cladirile de birouri clujene.

Nu prea functioneaza asa, depinde de cum s-a extins infrastructura. In 2015-ish bucurestiul era pe locul 6 in Romania si Cluj pe 7 la viteza internet. Pe primele locuri erau Constanta, Brasov, Oradea, etc, orase relativ mici. Chestie care pare sa fie inca valida daca verifici diverse siteuri de gen testmy.net, unde CT are 34 mbps medie, bucuresti 30 mbps, brasov 28 mbps, cluj 23 mbps.
Aia 5-10% nu conteaza foarte mult daca media diferentei (90-95%) e considerabil mai mare in unele orase.
Oricum, irelevant, au fost retele destul de mari in toate orasele importante. Ca media e mai mare intr-o parte decat in alta nu prea conteaza, sunt multi factori care afecteaza asta.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate