Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Modalitati de a iriga 3 ha

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
br91nic

br91nic

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 20.12.2015
Va salut.
Treaba e simpla si complicata in acelasi timp.
Sa va explic.
Dispun de 3 ha teren arabil cu urmatoarea configuratie: lungime 1000 m si latime 30 m. (Stiu, urata configuratie)
Pana acum am avut diverse culturi agricole, in sistem neirigat.
In primavara as vrea sa cultiv 1 ha de fasole si 2 de soia/porumb, ambele la 70 cm intre randuri.
Dispun de 1 hidrant de 2 toli in capatul solei, fix la jumatatea celor 30 m latime, alimentat dintr-o SPP (slava domnului, la mine in Braila mai functioneaza parte din statiile regimului comunist), cu o presiune la iesire de cca 4 bari.

Dupa parerea mea, sa investesc intr-un tambur de irigat nu merita, dat fiind suprafata mica, lungimea mare ( un tambur accesibil la vreo 10k euro are lungimea de 300 m, si cu o duza de 28, o raza de peste 25 m, iar tinand cont de latimea solei de doar 30 m, pierdere inutila.
Aripi de ploaie din pvc, sunt mai accesibile, dar la fel de la hidrant nu ma pot duce mai mult de 22 aspersori, adica cca 400 m, restu pana la 1000 cam greu cu multa teava de prelungire.

Acum intrebarea este... merita sa investesc intr-un sistem bazat pe benzi de picurare?
Necesarul de banda e simplu de calculat. Dar oare la 2 toli iesire cu 4 bari, imi duce 40 si ceva de benzi la 1000 m, cu sa zicem 20 cm intre picuratori?
Ce tip de filtru ar trebui sa folosesc?
Ce tip de banda?
Ce tip de teava?

Cu respect, Nicu.



#2
rex

rex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 16.06.2004
tu acolo ai pista de aterizare, nu teren.

#3
br91nic

br91nic

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 20.12.2015
Asa e configuratia lor

#4
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 23.09.2005
No, ceva solutii?

[ https://c.tenor.com/d7izlBXvclAAAAAC/waiting-patient.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5
br91nic

br91nic

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 20.12.2015
Still wait
...

#6
bostanu_4u

bostanu_4u

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 30.12.2020
Nu cred ca ai alta varianta decat prin picurare.
La capat unde ai sursa de apa pui 30m teava de 2 toli, si scoti din ea benzi de picurare, 40 de randuri sau cat ai nevoie,.
Le prinzi cu valve de teava, si astfel daca nu ai suficient debit pentru toate benzile mai inchizi din valve si asta e... faci irigarea pe rand pe 2 sau mai multe zone.
Dar banda e subtire si are obiceiul sa se rupa in diferite locuri, si la suprafata ta e cam incomod sa tot repari. Si nu cred ca rezista peste iarna.
Eu am renuntat la ea in favoarea tuburilor pentru racire de terase.
Sunt realizate pentru presiuni mari, deci foarte groase si odata ce le-ai montat, nu mai ai treaba cu ele.
Numai ca la suprafata ta ar fi prea scump. 100m de tub costa minim 700 de lei, la care mai adaugi costul pieselor conexe, adica vreo 100.000 de conectori + duze.
Sau pulverizezi de sus si atunci o duza acopera 3-4 mp, dar tot ai nevoie de cateva mii + o pompa de ridicare a presiunii macar la 8 bar.

#7
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Problema este ca nu poti pune benzi de picurare de 1000m. Pe unde m-am uitat lungimea maxima recomandata era 80-90m. Si cu cat e mai lunga banda cu atat e mai greu sa irige uniform. Cred ca ar merge doar invers, teava pe latura lunga si benzi de 30m, sau tevi intermediare perpendiculare pe teren, din 80 in 80 de metri, dar cred ca ar fi destul de costisitor.

#8
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Cumperi si tu 1km de teava PEHD, D 32 mm, PN 6 la ~2,95/m = ~2.950 ron si dupaia vezi tu cum cuplezi la e benzi de picurare si ce randament ai si cit anume din acel 1km va fi irigat corect si cit nu.

Poti cumpara si 500 metri cu diametrul de 50mm la ~5,69 lei metru si dupaia sa te reduci.
Trebuie prima data sa-ti faci bugetul, ca sa vezi pina unde te poti intide cu plamu, ca a nu fie mai mare decit profitul.

Daca terenul ar fi fost la vale, era mult mai simplu.

#9
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Nu cred ca problema ta găsește o rezolvare cât de cât pertinenta pe forum, cu tot respectul dar cu idei gen "pune banda" nu ajungi departe.

Ca fapt Divers, banda nu funcționează peste 100m, sau poate ca funcționează cumva dar deja e un fel de "decât deloc, cât de cât ajunge ceva ceva la planta)
Realist, banda între 50-100m are lungimea maxima optima.
Presiunea de funcționare... De asemenea e cam de 1 bar.
Merge și mai jos dar atentie la mai mare ca sar benzile.
La tine nu 3 cazul sa te îngrijorezi ca ai unde varsă apa dar ca idee, și din acel punct de vedere trebuie grija când deschizi robineți..
Oricum, banda e o tâmpenie în acest caz din multe alte motive, se distruge, ți-o rod sau înțeapă diverse orătănii, trebuie lucrări și o bagi în draci, o misti...asta și presupunând ca ar merge 9 banda din cap în cap, sau orice fel de. Sistem de. Picurare....
Ca sa stii, și celelalte sisteme prin picurare tot cam la. Lungimile alea funcționează optim, reper 100m, exista tuburi ldpe pe care se monteaza picuratori individuali la livezi șamd și la care. Lungimea poate fi mărită însă și acolo punând țeavă mai groasa alimentarea se face în inel.pe ambele capete odată....

Realist, trebuie sa stii ca și aspersoarele sunt problematice, de orice fel ar fi ele, aspersor înseamnă presiune maricica și debit mare, ambele în același timp. Nu degeaba și alea sunt rezonabile la lungimi și raze acoperite mult sub ce visezi tu cu 1km al tău...

Apa la distanta mare ca sa ai debit, sa nu ai căderi de presiune nesimțite șamd... Înseamnă magistrala de diametru mare.

Apoi, fiindcă ai și mai multe culturi care e posibil sa vrea apa diferit, iarăși ajungi fix. La aceeași soluție.

Adică, o magistrala din cap hidrant pana spre capătul opus, la o distanta care poate fi apoi acoperita de dispozitivul cu care irigi.

Pe aceasta magistrala conectori în care te înțepi cu instalația de irigare zonala, ceva gen un tambur.
Uzi pe. Zone, de la un cap la altul, câte o bucata de 100-200 sau cât ai tamburul.


Magistrala nu sunt eu în  măsura sa spun de cât sa fie însă în niciun caz 32 sau alte diametre dvastea meschine, as zice minim un 63 dar repet, nu sunt în măsura sa dau sfaturi teh Ice de acest gen pt ca nu am experienta cu ramurii sau celelalte sisteme de irigat... În general zic. Diametru mare, la 1km pt irigat serios, mai ales aspersie, trebuie diametru generos.

In opinia mea de nespecialist in irigații ai doua variante, una permanenta   scumpa și nu neapărat mai buna, țeavă de pehd... Repet, as zice 63,macar pe o buna porțiune din magistrala aia de 1000 minus lungime deservita de tambur.

Cu T-uri și ce. Mai trebuie... Scump și cu dezavantajul ca presupun ca nu o vei lasă iarna acolo, nu o îngropi permanent asa ca trebuie sa o cari anual și sa 9 depozitezi, nu vreau sa ma gândesc ce Implica asta.

Ca fapt divers, eu am un pui de livada sub 1 ha, lungime 200 m deocamdată sper sa am 300 cândva, 100m nune îngrădit încă și a fost nevoie sa trag 2 rahaturi de țevi, nu sa strâng, nu sa car... E distracție....

Realist, Soluția pentru tine este sa îți iei un tambur sau un sistem de tamburi mai mici și mai ieftini cu 2-3 aspersoare care bat pe rasa mai mica eventual, câte 10m, de lungimi deservite mici, 50m-100m....sau cum decizi tu  a îți e mai bine ținând cont și de transport, depozitare, costuri șamd..
Alimentarea de pe o magistrala mobila și cred ca variantancea mai ieftina e din furtun de pompieri...
Bucăți de furtun de pompieri cu conectori pe ele, lungi de câte 100m sau cât trebuie...
Insiri furtun ele. Din cap în cap...

Montezi un furtun și în cap conectezi tamburul...scoți tamburi, conectezi Următoarea secțiune de furtun, în capătul ei iar bagi tamburul.  Și tot asa...


Sunt și în acest caz inconveniente, furtunul e mai ușor de furat decât țeava, dar sa îți fie ție ușor iar hoților greu nu prea se poate...

E cel mai ieftin probabil, poate fi dus acasă toamna, nu ai nimic permanent în afara de o magistrala care sta pe un răzor și nu încurcă absolut nimic, poți uda chiar dacă ai 10 culturi, câte 100 m diferite cu nevoi diferite, nu arunci nimic(benzile se arunca in fiecare sezon), nu ai ce supraveghea sau repara în 100 de locuri, totul la vedere, etc... Scapi de filtrare care nici nu e necesara la ce culturi ai tu, un lucru extrem de important. 9 bătaie de cap inimaginabila, îți spune asta unul pățit care a cheltuit ceva pana a găsit o soluție unei probleme temporare cu un foraj...

Problema ta nu e una simpla în irigații, nu pt cei care știu câte ceva, cum e florin, dar nu au și e perie ta cu diverse dispozitive de gen, sa cunoască bine diverse "nevoi" ale acestora. Pt ceilalți nici atât, ideile gen banda sunt ultimul lucru care iti trebuie, i tra la categoria aberatii(cu tot respectul pt cei care le emit, dar asta sunt, nu au nicio treaba cu subiectul din orice punct de vedere ai privi lucrurile)

Îți repet, nu lua părerile mele ca pe sfaturi, sfatul e sa consulți pe unul care se ocupa de irigații, a mai făcut și știe ca merge, ce merge și cum merge,  eu sunt doar cineva cu o experienta limitata într-o conjunctura doar aparent similara dar suficient de diferita cât sa nu te ajute prea mult.

Altfel, dacă încerci trăznăi, o sa cam toți la bani pana găsești soluția funcțională și din păcate 3 vorba de bani mulți....

Pt cineva care nu știe sau nu e patit un sfat gen "banda' sau țeavă nunstiu de care înseamnă 2 vorbe...
Eu când citesc o idee vad neajunsurile, ca omul pățit... Țeavă, 1 km... Asa, costul și restul, montat șamd le omit. Ma gândesc numai cum mama zmeilor iau eu aia de acolo.... Sau cum o îngrop la 60 cm dacă vreau sa o. Fac permanenta... Sau ce înseamă după ce o îngrop sa treacă un bou binevoitor care are boala pe mine sa îmi bage o galeata de pietre concasare pe. Țeavă și eu sa ma. Prind la anu și la mulți ani, sa le. Mai scot de acolo... Cum...

Asta zic de omul care știe teoretic vs omul trecut prin lucruri.... De aia care nici măcar nu au mers pe câmp la pas osola de 1km nici nu are rost sa discutam....

Spor la treaba și chiar sunt curios sa aflu cum ai decis sa o rezolvi








#10
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Nu cred ca merge nici cu teava de 63. Trebuie mult mai groasa.
M-am uitat la prima banda de picurare gasita pe net si la 100 metri are cam 300 de duze si in cazul asta are un consum de 1,2mc/h. Pe teava de 63 se pierde 0,1 bar pe suta de metri daca pornesti o singura banda. Dar daca pornesti 10 si ai un debit de 12mc/h se pierde 0,54 bar pe suta de metri. Asa ca daca pe capat pornesti 4-5 benzi, cam ramii fara presiune.

#11
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
banda nu este o soluție. eu as cumpara o coloana de aspersie de 330 m din plastic si apoi as îngropa in pământ 600m de țeavă de 2 țoli luată la val. asa vad eu cea mai ieftina soluție. sau daca nu vrei permanent o lasi pe teren.

#12
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Trebuie renuntat la ideea ca poti iriga tot odata.
Tamburi si aspersoare(functie de buget) cat sa acoperi sectoare din teren. Apoi irigi in consecinta, ia ceva timp, dar fiecare cultura are necesitatile ei, de ex. nu o sa irigi porumbul la fel de des ca fasolea in floare.

#13
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005

 florin71_skoda, on 04 septembrie 2021 - 10:19, said:

Nu cred ca merge nici cu teava de 63. Trebuie mult mai groasa.
M-am uitat la prima banda de picurare gasita pe net si la 100 metri are cam 300 de duze si in cazul asta are un consum de 1,2mc/h. Pe teava de 63 se pierde 0,1 bar pe suta de metri daca pornesti o singura banda. Dar daca pornesti 10 si ai un debit de 12mc/h se pierde 0,54 bar pe suta de metri. Asa ca daca pe capat pornesti 4-5 benzi, cam ramii fara presiune.

Asta ziceam și eu... Merge și pe 63, cam asta e uzual la tarlale mici, cu tamburi, poate nu sa bata 15m unul dwr 2 aspersoare de 15m diametru fiecare ar merge..

De aia am si zis de furtun de. Pompieri de 2 țoli...

Oricum e dificil și oricum nu va iriga perfect uniform. Nu va fi simplu cu munca șamd... Dar e varianta de compromis cât d3 cât acceptabila...

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Furtunu de pompieri nu e bun decât daca este dintr-o bucată, daca e din sectiuni cu mufe atunci la fiecare mufa a lui se creează turbulente în circulația apei si scade presiunea... ajungi ca după vreo 7 mufe de cuplaj sa nu mai ai presiune deloc.

#15
rvd55

rvd55

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 251
  • Înscris: 11.04.2014
Prima data îți iei un quad, după 950 m polietilena de 75 cel puțin apoi încă 300m pehd de 50, 18 teuri de 50 cu robineți, banda de picurare și irigi pe porțiuni,

#16
eugendragnea2412

eugendragnea2412

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 219
  • Înscris: 21.12.2013
Pot sa-ti spun cum ud eu un solar de 24 m din sila de manopere+materiale+filtre+ingropat+dezgropat...poate te ajuta cu ceva idei...

Una bucata furtun de 1/2 intinsa printre randuri pana la capat, dat drumul la apa direct pe furtun si la fiecare sticla de bere mai trag de furtun din capatul solarului cate un metru-doi functie de cat de repede am baut berea Posted Image

Ma gandesc ca la tine ar merge cu  1000 m de ceva furtun de diametru direct proportional cu bugetul detinut, pus pe un tambur rotativ (gen alea mari de se trag cablurile electrice pe stalpi) montat pe un cadru metalic...si de aici poti deriva: tambur motorizat/temporizat, sarma sau cablu pe un troliu ca sa tragi inapoi furtunul pe urmatorul rand etc. ... frecarea cu solul o vad ca potentiala problema dar cred ca poti rezolva  cu sarma pusa paralel cu furtunul de cauciuc si  prinsa cu tub termocontractil in puncte, daca folosesti PEHD sau PEX nu e problema.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate