Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Am absolvit facultatea de psihologie - nu faceti aceeasi greseala

* * * - - 6 votes
  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1
marianca

marianca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 12.02.2019
Da. Am terminat facultatea de psihologie si un master in psihologie clinica si psihoterapie in cadrul UAIC, Iasi.
Am vazut ca si anul acesta facultatea de psihologie este cautata, iar mediile de admitere foarte mari.
In continuare vreau sa imi exprim opinia despre aceasta facultate si sa ofer un sfat (nesolicitat) persoanelor ce doresc sa se inscrie la psihologie.

1. Concurenta la admitere este foarte mare. Prin urmare viitorii tai colegi vor fi fosti elevi silitori, care invata bine. Va fi o lupta permanenta pentru a te mentine la buget sau pentru a lua bursa. Daca nu iti permiti sa platesti taxa ia si acest aspect in calcul. La licenta mereu erau colegi care trebuiau sa plateasca taxa cate un semestru. Cazare la camin vei primi doar daca ai medie mare.
2. Desi este o facultate ”umanista” nu este una usoara, contrat opiniei unora! Posted Image Se studiaza statistica, metodologia cercetarii, analiza datelor, SPSS (un program statistic de care aveti nevoie pentru licenta). Stiu ca aceste materii nu sunt pe sufletul studentului ps psiho. Posted Image Atentie mare la psihologie experimentala, Analiza datelor (SPSS) si Psihodiagnostic 1. Posted Image Atentie si la psihopatologie. Posted Image
3. LIMBA ENGLEZA. Pentru a putea urma facultatea de psihologie aveti nevoie sa stiti limba engleza, altfel va fi extrem de greu. Inca din anul 2 veti avea de citit articole in limba engleza. La unele materii veti avea 1 articol de citit pe saptamana, la alte materii 2 articole. Cam 10 pagini un articol. Unii colegi au renuntat la facultate pentru ca nu stiau engleza (desi la momentul admiterii nu le-a spus nimeni ca fara engleza nu au nicio sansa aici). Alti colegi s-au tarat prin facultate cu 5 si au platit taxa... pentru ca licenta sa nu si-o poata da: nu stiau engleza si nu se descurcau cu SPSS. La licenta va trebui sa cititi articole si carti (in engleza! materialele in romana nu sunt privite bine!).
4. In facultate practica de specialitate a constat in completat chestionare. Posted Image

Vreau sa adaug si cateva lucruri care mi-au placut:
1. Sunt multi profesori (asistenti universitari sau doctoranzi) tineri, deschisi si apropiati de noi, studentii. Profesorii sunt in general de treaba, desigur sunt si unii mai...Posted Image, per total profii sunt ok.  
2. Colectivul/ colegii. Aici in general intalnesti fosti elevi buni, care invata constiincios.Posted Image Sau persoane la a 2-a facultate sau la a 2-a tinerete (unii cu copii acasa), insa foarte pasionati si bine pregatiti. Cine nu e bine pregatit nu rezista, concurenta mare, remember? Posted Image
3. Asociatiile studentesti sunt un loc grozav pentru socializare. La psihologie sunt ASPP si Eteam. Organizeaza excursii. Ca viata de student pentru mine a fost frumos. Insa, aceste lucruri nu tin de facultatea de psihologie, sunt valabile la orice alta facultate.
4. Nivelul meu de limba engleza a crescut in facultate.Posted Image Aveam o baza insa. Dar repet, fara engleza nu ai sanse. Punct.
5. Am invatat unde sa caut informatia veridica. Revistele internationale de psihologie, google academic sunt mana cereasca pentru un adevarat pasionat de psihologie. De psihologie nu de sarlatanie care se practica pe la noi, vezi Reiki, terapii cu ingeri si alte minuniPosted Image. Avantajul e ca acum stiu unde gasesc un articol stiintific, pot sa il citesc si am informatia care ma intereseaza. Acest aspect ajuta si in alte domenii. Eu am citit inclusiv articole din alte domenii profesionale. Te ajuta, dupa ce prinzi gustul e o placere.

Despre master:
Sunt mai multe masterate pe care le puteti urma: EFCP (resurse umane), PCP (psihologie clinica si psihoterapie), PEC (psihologie scolara). Trebuie sa alegeti unul din aceste domenii pentru a va specializa pe mai departe. Toate aceste masterate sunt la fel de (in-)utile. Sunt in mare aceleasi chestii ca la facultate.

Depre oportunitatile de dupa:
Situatia este extrem de trista.
1. Pentru a avea cabinetul tau ai nevoie de ..... bani, multi. Posted Image Pentru a fi psihoterapeut trebuie sa va formati intr-o scoala de psihoterapie. Adica sa gasiti un psiholog smecher care si-a facut scoala de formare si sa ii dati bani 4 ani de zile (nr de ani difera de la formare la formare). Timp in care teoretic invatati, practic doar risipiti bani. Posted Image Apoi iti treuie supervizor, adica un psiholog cu experienta care te va superviza. Ei bine, ati ghicit (!) semnezi un contract si ii dai bani. Apoi mergi la Colegiul psihologilor unde iar dai bani. Posted Image Taxe peste taxe. Posted Image Banii despre care vorbesc depasesc 1500/ 2000/ 2500 euro.
2. Daca sa spunem ca ai reusit sa iti deschizi cabinet situatia nu e cu mult mai buna. Ai de platit taxe la Colegiu in continuare, ai de platit formari continue (bani aruncati). Nevoie de psihologi si psihoterapeuti este. Insa, problema cea mai mare este ca oamenii care au nevoie de terapie nu au bani sa o plateasca. Serviciile publice prin CAS sunt o mizerie si adesea nu exista. Posted Image
3. Teoretic te poti angaja la DGASPC, spitale. Practic nu sunt posturi. Sau sunt 2 posturi si 200 de absolventi doar anul asta... Categoric ajuta sa ”cunosti” pe cine trebuie. Am observat un anumit fenomen la unii colegi. Au obtinut un loc de munca in domeniu, ei avand alta facultate la baza. Acum faceau facultatea ca sa aibe diploma. Posted Image Oare cum s-au angajat ei fara studii? Posted Image
4. Poti da titularizare si incerca in invatament. Asta e cam cel mai bun si realist loc de munca. Trebuie sa ai modulul pedagogic facut. Posturi se pot lua in invatamantul special, profesor de psihologie sau consilier scolar.
5. Mai poti lucra in resurse umane la corporatii. Dar trebuie sa stii engleza bine.
6. Terapia cu copii cu autism. Aici este de munca, intradevar. Dar, sa stiti ca se plateste prost. Am auzit de 10/20/30 de lei pe ora pentru a insoti un copil cu autism la scoala. Parintii fac eforturi mari, statul nu ajuta suficient.

PS: Poate ca aceste informatii vor folosi persoanelor interesate de facultatea de psihologie. Daca aveti alte intrebari pot raspunde. Posted Image

#2
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Invata Germana si intereseaza-te ce poti face in domeniul asta in Germania. Aici oamenii cand au probleme se trateaza la psiholog sau psihiatru, nu exista atitudinea aia dobitoaca din Romania conform careia daca ai o depresie esti nebun. Dar nah, educatia precare de la noi din tara isi face simtita prezenta si in domeniul asta.

#3
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006

 marianca, on 21 iulie 2021 - 17:23, said:

...........3. LIMBA ENGLEZA. Pentru a putea urma facultatea de psihologie aveti nevoie sa stiti limba engleza..........Dar repet, fara engleza nu ai sanse. Punct......

poate e bula mea de vina (lucrez in IT), dar am impresia ca aproape in nici un domeniu nu ai sanse daca nu cunosti engleza.

#4
marianca

marianca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 12.02.2019

 _Smiley_, on 21 iulie 2021 - 17:36, said:

poate e bula mea de vina (lucrez in IT), dar am impresia ca aproape in nici un domeniu nu ai sanse daca nu cunosti engleza.
Eu am precizat acest aspect pentru ca la noi la facultate au fost materiale (multe) de studiu primite de la profesori in limba engleza. La multe alte facultati materialele erau in romana. Am colegi care din cauza limbii engleze nu au terminat facultatea de psihologie. Cred ca un viitor student trebuie sa stie acest aspect.

Edited by marianca, 21 July 2021 - 17:43.


#5
Ann0nyym0us

Ann0nyym0us

    Arrogant bastard

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,413
  • Înscris: 15.12.2009
Eu cred ca un student, indiferent de domeniu, nu ar trebui sa-si puna problema cunoasterii limbii engleze. Ar trebui sa fie de la sine inteles ca e nevoie, in mediul universitar.

#6
Piktoree

Piktoree

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 942
  • Înscris: 28.12.2009
Destul de tristut daca dupa 18 ani de viata, generatiile nascute dupa anii 2000 nu sunt in stare sa citeasca/scrie/vorbeasca in engleza. Nu de alta, dar te lovesti la tot pasul de ea. Majoritatea articolelor sunt in engleza pt ca guess what, romanii nu fac atat de multa munca de cercetare in domeniu incat sa scrie articole in romana. Si probabil cei care fac le scriu tot in engleza pt mediul academic international.
Destul de trist ca la fel de multi merg la o facultate doar ca sa fie facuta, fara un plan de viitor, fara sa arunce o privire asupra materiilor ce se studiaza.

#7
superm

superm

    The difference is...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,770
  • Înscris: 30.07.2008
pe scurt parerea mea ..."psihologia" este vocationala ca majoritatea profesiilor, deci se poate sau nu se poate  Posted Image  "do or do not.there is no try".   La fel ca peste tot, cand vrei sa fi bun, sau cel mai bun, este greu.  Un "umanist" la "real" sau invers nu se va simti confortabil si uneori chiar si pentru un "umanist" psihologia te scoate din zona de confort.  Clar si sigur psihologia (sau sociologia) se face cu mult citit si prin citit, citit si iar citit ...2-5 carti pe luna e la limita cred ... am dus in 2 ani de master cel putin 30 de carti si sute de articole pe net ... in romana sa mearga repede si mai bine 10 in romana decat 1 in engleza. 10 idei fac mai multe cand le combini decat un rezumat de cateva pagini in engleza. Nu insist cu engleza ca poate fi un caz subiectiv ...

Deci, este grea, complicata si mult de citit Posted Image DAR daca faci de placere, din pasiune si esti interesat este ok ca peste tot. Sfatul meu este sa se faca dupa liceu imediat o facultate si dupa ceva timp si experienta de viata sa se faca si psihologia...o sa fie si frumoasa in acest fel Posted Image.


Succes.

Edited by superm, 21 July 2021 - 17:55.


#8
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014

 marianca, on 21 iulie 2021 - 17:23, said:

Depre oportunitatile de dupa:
Cabinet pentru ce iti trebuie? Abia ai terminat facultatea, ai zero experienta. Nu te-as lasa sa lucrezi cu pacienti pana nu ai toate actele alea la mana, drept de libera practica samd. Trebuie sa te bagi ucenic pe undeva ca sa capeti experienta.

Edited by persona695, 21 July 2021 - 18:09.


#9
marianca

marianca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 12.02.2019

 persona695, on 21 iulie 2021 - 18:08, said:

Cabinet pentru ce iti trebuie? Abia ai terminat facultatea, ai zero experienta. Nu te-as lasa sa lucrezi cu pacienti pana nu ai toate actele alea la mana, drept de libera practica samd. Trebuie sa te bagi ucenic pe undeva ca sa capeti experienta.
Eu nu am spus ca imi deschid cabinet. Oricum nu am banii necesari. Am scris asta pentru colegii mai visatori despre care stiu ca au venit la aceasta facultate cu acest vis. Vis spulberat cand au aflat aceste lucruri. Poate ca un elev de clasa a 12a ar trebui sa stie informatiile pe care eu le-am postat. Atat.

#10
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014

 marianca, on 21 iulie 2021 - 18:17, said:

Poate ca un elev de clasa a 12a ar trebui sa stie informatiile pe care eu le-am postat. Atat.
Informatiile astea ar trebui sa fie usor accesibile pentru oricine vrea sa devina psiholog.
Tu cand ai aflat ca iti trebuie si licenta si master si formare profesionala ca sa ai drept de libera practica?

#11
cipri2bau

cipri2bau

    Violonist sarac care nici nu mai canta de disperat ce e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,993
  • Înscris: 30.11.2017
Facultati inutile si necorelate cu piata muncii.
Mai bine faceai o scoala profesionala cautata evident.

Cica astia cu reforma vor sa fie 40% oameni cu facultate dar nu le ofera si loc de munca

#12
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Acum eu in locul tau as face un curs de bucatar sau chelnerita m-as angaja pe un vas de croaziera,as studia cazuri de oameni batrani pensionari si de copiii rasfatati si dupa 3-4 ani cu banii adunati mi-as deschide un cabinet.

#13
cipri2bau

cipri2bau

    Violonist sarac care nici nu mai canta de disperat ce e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,993
  • Înscris: 30.11.2017

 Piktoree, on 21 iulie 2021 - 17:47, said:

Destul
Destul de trist ca la fel de multi merg la o facultate doar ca sa fie facuta, fara un plan de viitor, fara sa arunce o privire asupra materiilor ce se studiaza.
merg la facultate ptr ca sunt locuri si sunt si impinsi de sistem. N-au nici o vina ca ajung aia studenti si nu au unde lucra apoi

#14
marianca

marianca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 12.02.2019

 Kean, on 21 iulie 2021 - 18:32, said:

Acum eu in locul tau as face un curs de bucatar sau chelnerita m-as angaja pe un vas de croaziera,as studia cazuri de oameni batrani pensionari si de copiii rasfatati si dupa 3-4 ani cu banii adunati mi-as deschide un cabinet.
Problema este ca degeaba ai cabinet daca oamenii nu isi permit sa plateasca servicii psihologice. In general se face o sedinta pe saptamana. 100 lei sedinta *4 saptamani pe luna. Nu sunt atat de multi oameni care sa isi permita acesti bani.
Oamenii care au cea mai mare nevoie de asistenta psihologica nu au bani sa o plateasca.
Ce folos sa ai cabinet si sa platesti taxe pe el daca iesi in pierdere?
Ca sa nu mai vorbim de concurenta facuta de videcatori, teraputi energeticieni si tot felul de sarlatani.

#15
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,599
  • Înscris: 30.07.2003

 marianca, on 21 iulie 2021 - 18:37, said:

Oamenii care au cea mai mare nevoie de asistenta psihologica nu au bani sa o plateasca.
Trebuia sa stii asta inca de la admitere.

#16
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014

 marianca, on 21 iulie 2021 - 18:37, said:

Ca sa nu mai vorbim de concurenta facuta de videcatori, teraputi energeticieni si tot felul de sarlatani.
Cea mai mare concurenta o aveti de la BOR. De asta este psihologia unde este in Romania.

#17
cipri2bau

cipri2bau

    Violonist sarac care nici nu mai canta de disperat ce e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,993
  • Înscris: 30.11.2017
In Ro nubse cauta decat informaticieni ptr posturi care ar necesita facultate si ceva medici economisti si ingineri. In rest sunt degeaba toate specializarile.

Si reformatorii vor 40% oameni cu facultati, adica 40% informaticieni si medici

#18
marianca

marianca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 12.02.2019

 cipri2bau, on 21 iulie 2021 - 18:48, said:

In Ro nubse cauta decat informaticieni ptr posturi care ar necesita facultate si ceva medici economisti si ingineri. In rest sunt degeaba toate specializarile.

Si reformatorii vor 40% oameni cu facultati, adica 40% informaticieni si medici
Adevarat.
Sa zicem ca se mai angajeaza si profesori, cat de cat.
Cerere asa mare pentru economisti ma indoiesc ca este. Facultatile de economie produc studenti pe banda...

O alta problema de care nu se vorbeste. Acum au inceput sa se ceara studii tot mai inalte pentru orice loc de munca. De exemplu, fara facultate e greu sa te angajezi vanzatoare la mall. Vorbesc cat se poate de serios.
Am cunoscuti care lucreaza in HR. Au oamenii licenta si master. Stiti ce inseamna ”HR”? Distribuie anunturi de angajare pe facebook. Efectiv, iti trebuie licenta si master sa postezi pe facebook oferte de munca pentru  soferi si infirmiere (in Germania)?!!!

Nu condamnati un om ca face o facultate. Vedeti ca se cere peste tot.... Posted Image Nu e normal.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate