Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 

Schimbare cariera spre informatica

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
callmelazy

callmelazy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 22.06.2021
Buna tuturor.

Ma intereseaza o schimbare de cariera si imi analizez de ceva timp optiunile. Am nevoie de pareri avizate. In momentul de fata, sunt arhitect, dar vreau sa ma orientez catre programare (mi se pare mult mai potrivita pentru tipul meu de gandire). Intentionez sa ma inscriu la cursurile Step IT Academy pentru Software development (cele care dureaza 2 ani si jumatate), dar ma intreb daca nu ar fi bine sa am si o diploma de facultate in domeniu. La facultate ma gandeam la Informatica ID, la Universitatea Bucuresti. Credeti ca ar ajuta si facultatea sau ar fi suficient un curs detaliat?
Mi-e putin teama de aceasta schimbare, avand deja peste 30 ani. Am facut liceu mate-info, mi-au placut matematica si informatica enorm de mult si chiar ma pricepeam la amandoua, doar ca, evident, in 14 ani de cand am terminat liceul, am uitat destul de multe.

Ce parere aveti? Merita si facultatea? Ar fi indicat sa incerc sa imi reamintesc matematica de liceu?

#2
vladut01

vladut01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 23.12.2015
Nu cred ca facultatea te-ar ajuta si nici matematica prea mult. In IT daca te duci spre partea economica nu-ti trebuie prea multa matematica sau chiar de loc. Mai problematica ar putea fi varsta mai ales in conditille in care in Romania (in Europa la fel?) se pune data nasterii pe CV (peste ocean e interzis acest lucru ca de alftel si orice intrebari personale precum starea civila, copii, etc). Cum crezi ca un posibil angajator ar prefera pe cineva la 34-35 de ani (cati o sa ai tu cand termini studiile) pe un post de junior in detrimentul cuiva de 23-25 de ani? O solutie ar fi sa te angajezi pe timpul studiilor in diferite proiecte (chiar gratis) sau sa incerci sa te angajezi la o firma de IT pe orice pozitie si sa incerci din interior sa te muti pe partea de programare (lucru care nu e de altfel usor si e posibil sa nu reusesti, dar oricum sunt mai multe sanse)

Trebuie sa mai tii cont si de faptul ca IT poate fii o meserie fun(sau stresanta dupa caz, unde nu se prea aude de platit overtime-ul), banoasa la fel cand esti tanar, dar cand esti mai in varsta (peste 50 sau chiar peste 60) se schimba treaba. Te adaptezi mai greu si cum e privit un programator de 60 de ani in comparatie cu unul de 30 si ceva de ani? Nu cred ca e acelasi lucru la un arhitect, doctor, contabil, etc...

PS: Daca tot vrei sa-ti schimbi meseria de ce nuincerci  undeva unde ti-ai putea combina calitatile si eventualele cunostinte? Ma gandesc de exemplu la vanzarile de software din arhitectura. Cunosti arhitecura (chiar daca n-ai profestat-o niciodata) suficient pentru cineva care sa poata demonstra ce ar putea face o aplicatie de arhitectura pentru un arhitect, sa "vorbeasca" aceasi limba ca un arhitect si sa raspunda la eventualele intrebari (simple) ale unui arhitect  si in plus ai putea aduce in plus argumentul ca studiile din liceu de IT te-ar putea ajuta sa intelegi cum functioneaza IT si sa faci legatura intre cele doua domenii. Daca nu-ti place sales care nu e pentru oricine ai putea incerca ceva legat de suport in special daca mai sti si o limba straina. Apropo, cred ca sti engleza la un nivel avansat intrucat in IT e foarte posibil (e chiar o cerinta) sa poti sa discuti cu clientul si chiar o sa ai nevoie de asa ceva. Iar de discutat o sa trebuiasca sa discuti si la telefon unde e mult mai greu decat discutatul fata-n fata.

Mult succes

Edited by vladut01, 23 June 2021 - 05:59.


#3
callmelazy

callmelazy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 22.06.2021
Multumesc pentru raspuns.

Informatica economica nu pot sa zic ca ma atrage (economia in general nu e "pe felia" mea), ci mai degraba partea mult mai abstracta si matematica. Nu imi e frica de matematica, ma pricep la ea si imi place, doar ca au trecut niste ani de cand nu am mai invatat-o si am mai uitat din ce stiam. Dar cu siguranta vreo 2-3 luni de reluat materia de liceu m-ar aduce la acelasi nivel sau chiar mai sus decat absolventii de anul acesta. Deci cumva de asta intrebam, ca sa stiu daca e cazul sa imi aloc timp pentru reluarea materiei sau daca ma pot descurca cu ce mai stiu de acum 14 ani.

Stiu ca varsta este problematica, sper doar ca potentialii angajatori sa nu aiba ochelari de cal si sa elimine un potential angajat bun doar pe criteriul varstei. Pana la urma, chiar si un pustan de 25 ani poate fi casatorit si sa aiba copii. Iar faptul ca am peste 30 ani nu inseamna ca nu am capacitatea cognitiva necesara (invat extrem de usor si de repede, mult mai repede decat sora mea de 25 ani), ci doar ca sunt in cautare de mai multa stabilitate decat un pusti de 20 ani, deci nu caut joburi la care sa stau 3 luni. De lucrat gratis nu poate fi vorba, cel putin nu full-time, poate in weekenduri sau seara, cand nu lucrez la biroul curent, dar asta mai mult ca hobby. In plus, apropo de varsta... nu e chiar o diferenta colosala, sunt doar 10 ani diferenta intre mine si un proaspat absolvent de informatica, pana la urma. 32-33 ani nu e acelasi lucru cu 50 Posted Image) Cand eu voi avea 60 ani, un proaspat absovent va avea 50, deci vom fi cam tot pe acolo.

Si apreciez sugestiile, dar chiar nu am absolut nicio dorinta sau vreun interes sa lucrez in vanzari sau support. Sunt probabil printre joburile pe care le pun pe ultimele locuri in preferinte, ba chiar in afara topului, atat de sila imi este de ele. Sunt oameni buni pe asa ceva si ii respect, dar eu nu ma numar printre ei si nici nu imi doresc. Sunt arhitect practician, nu am doar o diploma de fluturat Posted Image) Lucrez in proiectare de 8 ani si, in mod ideal, mi-ar placea sa lucrez ca programator pe programele de proiectare, de exemplu sa fac aplicatii pentru Autodesk sau lucruri de genul asta. Nu am nicio dorinta sa lucrez cu clientii la modul support, ci ma intereseaza efectiv partea de programare, aceea este cea care ma atrage si pentru care stiu ca am abilitatile potrivite. Lucrul project-based este probabil cel care ma atrage cel mai mult, care sa imi ofere flexibilitate de lucru. Ca arhitect, am multe in comun cu programarea, pentru ca stiu deja ce inseamna termene scurte, predari stresante, overtime etc, deci been there, done that, nu e nimic care sa ma sperie. Eu nu caut acum doar o schimbare de cariera si atat, ca am un job sigur si bine platit, nu ma roade sa caut altceva. Eu sunt in cautare de ceva care sa fie mai adecvat pentru mine, pentru mintea mea si pentru felul meu de a fi, care sa imi ofere mai multe satisfactii personale pe termen lung.

Edited by Dany_Darke, 23 June 2021 - 09:57.
Nu mai cita degeaba


#4
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,316
  • Înscris: 24.02.2017

 callmelazy, on 22 iunie 2021 - 17:46, said:

Intentionez sa ma inscriu la cursurile Step IT Academy pentru Software development (cele care dureaza 2 ani si jumatate), dar ma intreb daca nu ar fi bine sa am si o diploma de facultate in domeniu. La facultate ma gandeam la Informatica ID, la Universitatea Bucuresti. Credeti ca ar ajuta si facultatea sau ar fi suficient un curs detaliat?



Unu la mana, niciodata nu e prea tarziu sa inveti ceva nou. Gandeste-te la medici sau profesori care invata toata viata si participa la diverse congrese sau se documenteaza pentru carti.

Doi la mana, eu nu as face o facultate separata sau cursuri de lunga durata. E un timp pe care il poti utiliza pentru a invata singur. Un amic a terminat sociologia iar acum e programator in Canada. Sa nu mai vorbesc de altii care au inceput politehnica prin anii 2000 si nu au terminato nici astazi. Si sunt angajati bine mersi. Unul (nu ii dau numele aici ca nu are rost) lucreaza la ESA, langa Roma.

Acum na, decizia este a ta.

#5
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

 callmelazy, on 22 iunie 2021 - 17:46, said:

(cele care dureaza 2 ani si jumatate), dar ma intreb daca nu ar fi bine sa am si o diploma de facultate in domeniu.
Mai bine facultate daca tot dureaza cat ea.

In rest, invata ca ai la dispozitie N surse, intreaba aici pe forumul dedicat unde intampini probleme, acumuleaza notiuni profesionale cat mai variate. Nu cauta cursul minune ori cartea cartilor pentru ca nu exista. Doar eforul tau face minuni. Alte temeri sunt neintemeiate cat timp ai meseria-n cap.

Edited by neagu_laurentiu, 23 June 2021 - 10:55.


#6
callmelazy

callmelazy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 22.06.2021

 Bogotta, on 23 iunie 2021 - 10:42, said:



Multumesc! Si eu cred la fel, invatam toata viata, trebuie doar sa fim dispusi sa facem asta. In plus, invatarea continua ne pastreaza creierul alert si tanar si nu ii permite sa se degradeze la fel de repede cum s-ar degrada altfel.

Si ideea cu facultatea in paralel era cumva din teama ca poate angajatorii prefera persoane cu studii oficiale in domeniu. Evident ca as prefera sa nu fie nevoie, pentru ca e vorba si de timp, si de bani, iar ambele sunt resurse valoroase. Deci multumesc, mi-ai intarit ideea ca un curs de lunga durata ar trebui sa fie suficient.

 neagu_laurentiu, on 23 iunie 2021 - 10:54, said:

Mai bine facultate daca tot dureaza cat ea.

Sincer, intre cursul respectiv si facultate, mai util ar fi cursul, pentru ca este mult mai aplicat si merge mult mai in detaliu decat ce e la facultate (am analizat programa de la ambele). Facultatea, ca oricare alta, iti ofera notiuni generale, de baza, pe care sa le poti folosi indiferent de drumul pe care il alegi, dar cursul respectiv e mult mai concentrat pe software development, plus ca ofera si conexiuni cu mediul de lucru ulterior.

Si desigur, intentionez sa acumulez cat mai multe informatii oricum. Multumesc!

Edited by Dany_Darke, 23 June 2021 - 11:17.


#7
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

 callmelazy, on 23 iunie 2021 - 11:02, said:

mai util ar fi cursul, pentru ca este mult mai aplicat si merge mult mai in detaliu decat ce e la facultate
Tu esti pestele vizat de astia cu academiile minune. Da, si eu cand nu stiam domeniul as fi picat in plasa asta.
In realitate, nu faci o facultate pentru un instrument (aici ai manual tehnic). Tu la arhtectura ai facut facultatea sa te joci cu Autocad sau alta aplicatie? Ori pentru principii, tehnici, istoria domeniului, viziunea lumii asupra arhitecturii etc. La fel si la Informatica, bazele astea ce le ignori acum, eu spun ca ma definesc ca informatician, nu Turbo/Borland de acum 30 ani ce am studiat candva (acestea au fost utile cat sa pun in evidenta teoria). Formandu-ti bazele cum trebuie, singur te documentezi cu tehnica actuala, o intelegi, rezisti in timp. Doar nu mai faci o facultate iar ca nu stiu ce solutie tehnica a aparut! Asa ca nu ignora valoarea ce nu o regasesti in alte cursuri.

Edited by neagu_laurentiu, 23 June 2021 - 13:00.


#8
callmelazy

callmelazy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 22.06.2021
In 6 ani de facultate de arhitectura am facut multe "baze", care, sigur, au fost utile, dar nu m-au pregatit in mod real pentru practica decat intr-o mica masura. De asta si avem un stagiu de 2 ani dupa cei 6 de facultate, pentru ca in acei 2 ani invatam de fapt aspectul practic si real al meseriei. Desigur, bazele sunt importante si e bine sa le stii.
Ce as vrea eu sa stiu de la tine este daca cunosti cursul si vorbesti in cunostinta de cauza. Pentru ca spui ca stii domeniul si as fi curioasa de ce spui lucrurile astea. Nu vorbim aici de cursuri care te invata un program (in cazul arhitecturii) sau un limbaj de programare (in cazul informaticii), ci de programe complexe. Pentru ca, evident, cineva care invata Revit nu devine arhitect la finalul cursului, asa cum cineva care invata C++ nu devine automat programator doar pentru ca stie sa scrie un programel in C++.
Ce baze consideri ca ar fi omise, de fapt? Ca sa iti inteleg punctul de vedere.

#9
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
E publicat la academia in cauza, pe site, titlul materiilor.

#10
callmelazy

callmelazy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 22.06.2021
Eu ti-am cerut punctul de vedere personal. Programa am analizat-o, atat pentru facultate, cat si pentru curs.

#11
BucsaMobilul

BucsaMobilul

    Bucșeanul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,839
  • Înscris: 02.11.2016

 callmelazy, on 23 iunie 2021 - 11:02, said:

plus ca ofera si conexiuni cu mediul de lucru ulterior.

Eu zic că ai destule oportunități și cu facultatea în sensul ăsta, că există parteneriate între firma și facultate.
Poate nu contează opinia mea, abia am terminat anul 1, dar încredere în școlile minune nu aș avea vreodată plus prețul de școlarizare imens cerut de acestea.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate