Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Instalații SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
8468 replies to this topic

#19
Ana_Karr

Ana_Karr

    Ana

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,500
  • Înscris: 06.04.2005
Hai sa-ti zic eu o parere, dar nu de specialista, ci de utilizatoare.
Am avut panou solar in Israel. Acolo toata casele sunt dotate cu asa ceva, pt ca anotimpul cald este f lung. Toata vara nu aveam probleme. Apa clocotita non stop. Daca noaptea o terminai,bagai boilerul in priza. Iarna cand era inorat, nu prea aveam apa calda de la panou, treceam pe electric. Dar erau momente in iarna, cand nu erau nori si aveam apa calduta.

Acolo nu ne puneam problema ce e mai bun, pt ca doar asta era, si 8-9 luni pe an aveam apa clocotita gratis.

Aici cand ne-am facut casa cu cofraje de la AMVIC, aia ne dadeau panouri solare bonus, cu 2500 euro. Pt ca suntem trecuti prin multe cu casa, sunt sigura ca atunci cand te apuci sa le instalezi, constati ca mai trebuie sa scoti inca vreo 2000 de euro.  
Le-am pus pe ultimul plan, asa ca in momentul de fata nici  vorba sa le mai achizitionam, desi vara sunt nemaipomenite. Dar vara e cam scurta aici ...

Am mai auzit o "barfa" ca cica nu ar fi bune la clima noastra, ca daca pica grindina pe ele, ti-ai luat ramas bun de la toata investitia. Si cica nu ar exista nici o plasa sau ceva protector impotriva grindinei. Eventual daca le scoti din uz cand incepe anotimpul ploios si le acoperi cu ceva. Dar uneori avem grindina si vara.

#20
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001
Ideea era pentru iarna in special, pt ca vara cel putin.. consumul de gaze este infim comparat cu anotimpul rece...
Cu cresterea certa a metrului cub de gaze, e bine sa gasim alternative viabile, mai ales ca maine auzi ca s-a suparat pe noi maica Rusie si opreste robinetul -> ma duc la tara sa ma incalzesc cu lemne din padure.
Ma gandeam ca ar ajuta iarna centrala, in sensul ca ar aduce pana la temperatura X temperatura apei din retea, iar restul este preluat de centrala.

Am vazut ca exista si optiunea de incalzire geotermala, insa la prima vedere pare o solutie costisitoare.

Intr-un cartier rezidential am vazut ca exista optiune panouri solare si costau 8000 euro (cred ca erau 4-6 mp), de aceea eram curios de eficienta si de amortizarea investitiei.
Daca trebuie sa le acoper in caz de grindina.. mai bine lipsa :)

#21
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
@Courage: nu strica sa ai si un cazan pe lemne, just in case. ;)

Eu am instalatie dubla la incalzirea centrala: pe langa centrala pe gaz mai am o ramura optionala pe care pot sa o pun daca imi trebuie care functioneaza cu lemne si trebuie incarcata cam odata la 5-6 ore... ideea e de prin 88-89 cand trebuia sa fie mai cald in casa din cauza anumitor kinderi. :D Desi nu am mai folosit instalatia regulat de ani de zile, un stoc de lemne cat sa tina vreo luna-doua nu strica.

#22
Ana_Karr

Ana_Karr

    Ana

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,500
  • Înscris: 06.04.2005
Panourile solare sunt inutilizabile iarna la noi in tara. Sunt bune numai vara, intr-o tara cu clima mediteraneana / calda. Iarna, nici acolo, nu sunt folosite.
Daca iti faci casa, si nu stai la bloc, mai bine iti iei cazan pe lemne. E cea mai buna optiune, daca nu vrei sa depinzi de scumpirile gazului.

Despre incalzirea geotermala, am auzit ca functioneaza pe curent electric (si consuma zdravan) pt  recircularea si incalzirea  apei. Si daca ramai fara curent, e o bucurie. Asta lasand la o parte pretul  instalatiei, si faptul ca "meseriasii" o sa cam invete sa instaleze pe banii tai.

Oricum : indiferent ce alegi, sa ai pe prima linie, un generator puternic.

#23
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Courage,

Problema nu e asa simpla ca alegerea unei masini de spalat sau centrale termice, care au niste parametri de functionare, investitii si costuri de exploatare foarte clar stabiliti.

Solutia care o cauti depinde de multi factori.

Sunt multe moduri de a exploata energia solara, pentru cazul tau - incalzirea spatiului de locuit - solutia care mi se pare foarte profitabila este proiectarea si amplasarea casei a.i. sa exploateze la maxim incidenta solara - deci o solutie pasiva, fara panouri.
Dar raspunsul asta s-ar putea sa nu fie valabil pentru tine, daca de exemplu deja ai construit casa poate e mai rentabil sa investesti in izolatie suplimentara.

Daca vrei sa discutam detalii da-mi un MI cred ca pot sa-ti dau un sfat care sa-ti foloseasca - dar trebuie sa aflu detalii despre situatia concreta in care te afli.

Daca ai timp si vrei sa te documentezi singur gasesti multa documentatie pe web.

O descriere a sistemului pasiv de incalzire solara: http://www.newenergy...ts/passive.html

---------
S-a discutat ceva asemanator aici: http://forum.softped...howtopic=175413

Exista si un forum dedicat romanesc, din pacate nu foarte animat - http://forum.mangus.ro

Pe forumul modelistilor sunt vreo doua-trei thread-uri cu tema asemanatoare
---------
Cezar

P.S. Ana_Karr,  pe Courage vad ca il intereseaza mai mult incalzirea imobilului, iar panourile de care vorbesti sunt mai mult pentru incalzirea apa de consum. Orice raza care vine de la soare poate sa reduca necesarul de energie conventionala, chiar si iarna. Exista si sisteme solare pentru apa calda capabile sa reduca substantial consumul energetic iarna. Chiar daca doar pre-incalzesc cu numai 20 de grade apa aproape inghetata ce intra in casa, asta poate insemna o reducere la jumatate a consumului pentru incalzirea acesteia. Sunt panouri care in zile de iarna cu soare (cum multe au fost pana acum iarna asta) sunt suficiente pentru a incalzi apa de consum.

Edited by scheleton, 15 August 2011 - 23:56.


#24
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001
Per total mi-as lua o casa intr-unul din noile cartiere rezidentiale ce apar ca ciupercile dupa ploaie, pt ca tot vad ca preturile cresc de la zi la zi, asa ca merita sa faci unc redit din timp, ca sa nu o iei in 6 luni cu N mii mai scumpa.

Citind razant pe net am gasit panouri solare ce exploateaza banda infrarosie (si pe cer innorat), dar nu zice nimic clar de temperatura apei

Cele mai eficiente panouri solare cu tuburi vidate


Dacă aveți suficient loc liber pe acoperișul sudic al locuinței, puteți înlocui chiar mai mult de 50% din energia necesară încălzirii, cu energie solară.


Suna SF...

Edited by scheleton, 15 August 2011 - 23:57.


#25
adris1919

adris1919

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,114
  • Înscris: 10.10.2006
pentru regimul climatic din patria noastra muma, aceasta investitie, la un calcul "binevoitor" pentru situatia unei casute locuita de doi "porumbei" se amortizeaza in cca 24 de ani, asa ca, cei care au planuri pt nunta de argint, sa-si puna repejor panouri, sa-i prinda evenimentul cu ele amortizate.
Lasand gluma la o parte, solutia suna foarte fancy, dar cam tot asa si ramane, cu sunetul , pt ca intensitatea luminoasa captabila si convertibila la latitudinea noastra nu este una care sa prezinte eficienta economica la utilizarea in regim casnic, si cu investitii enorme si riscuri asemenea in regim industrial.
In contextul manifestarilor climatice extreme prezente in ultimul cincinal pe plaiurile mioritice, singurii carora le-as recomanda solutia panourilor solare sunt viri si monica, pt ca lor le tare place mult sa fie la moda. Si atat.

#26
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Intr-adevar pt.incalzire nu vad cum sa fie rentabile. Dar cred ca pt. apa calda pot fi o solutie. Ar fi  o problema cu grindina,dar ma gandesc ca s-ar putea realiza artizanal un gen de plase protectoare pe un cadru prins in acoperis. Ce ziceti?

#27
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,778
  • Înscris: 02.06.2006

 Courage, on Jan 4 2007, 08:50, said:

Am observat ca cei cu dare de mana in ROmania incep sa isi puna pe vile panouri solare.
Mi se par mai interesante pompele de căldură. Încă nu mi-e clar în cît timp se amortizează.

Edited by scheleton, 15 August 2011 - 23:58.


#28
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Ceva mai demult mi-am facut un calcul. Nu mai stiu decat ca le-am exclus rapid din discutie.

Edited by scheleton, 15 August 2011 - 23:58.


#29
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

 Courage, on Jan 5 2007, 09:48, said:

Per total mi-as lua o casa intr-unul din noile cartiere rezidentiale ce apar ca ciupercile dupa ploaie, pt ca tot vad ca preturile cresc de la zi la zi, asa ca merita sa faci unc redit din timp, ca sa nu o iei in 6 luni cu N mii mai scumpa.
E important sa poti decide asupra gradului de izolatie, amplasarii si modelului de casa a.i. sa maximizeze incalzirea solara naturala. In general in cazul solutiilor la cheie e mai greu de obtinut asa ceva, dar depinde cu cine faci casa firma/arhitect/constructor.

Quote

Citind razant pe net am gasit panouri solare ce exploateaza banda infrarosie (si pe cer innorat), dar nu zice nimic clar de temperatura apei
Asta-i gargara publicitara, toate panourile plate pentru incalzit apa sau aer exploateaza banda infrarosie numai ca pe cer innorat dau mult mai putin decat in mod normal. Adica de 5-10 ori mai putin, in f. de cat de desi sunt norii.
De temperaturi nu zic decat (iarasi exagerand grosolan) ca atinge 290 de grade celsius. In realitate apa care-ti vine tie nu va depasi 100 de grade - dar asta e mai mult decat suficient.
Problema panourilor solare este - pe langa temperatura maxim atinsa - si cantitatea de apa care poate fi incalzita la aceasta temperatura.
Practic sunt cativa factori care intra in ecuatie - cat soare straluceste in timpul zilei, cat de eficient este panoul, cat de frig este afara, cat de rece e apa care o incalzesti si cata apa calda folosesti in ziua respectiva. Practic ei nu pot sa-ti garanteze o anumita temperatura, pentru ca nu pot controla toti acesti parametri. Cel mult pot sa promita o temperatura maxima a apei livrate (in conditii optime), o cantitate maxima de caldura livrata (in alte conditii optime care nu-s neaparat aceleasi) sau o cantitate de caldura livrabila intr-un an pentru o amplasare optima a panoului.

Quote

Cele mai eficiente panouri solare cu tuburi vidate
Panourile cu tuburi vidate sunt eficiente energetic si ofera temperaturi mari in acelasi timp,  problema lor e ca sunt printre cele mai scumpe moduri de a obtine caldura. Pot fi de 10 ori mai scumpe decat un panou mai putin sofisticat DIY care are mai mult de jumatate din capacitatea acestora

Quote

(poze)

Dacă aveți suficient loc liber pe acoperișul sudic al locuinței, puteți înlocui chiar mai mult de 50% din energia necesară încălzirii, cu energie solară.
Suna SF...
Se poate, mai ales daca e vorba de apa calda. Se poate incalzi si spatiul cu asa ceva dar sunt si alti factori de luat in calcul, nu numai panoul.. necesita poate de 10 ori mai multe panouri decat pentru apa calda si un rezervor pe masura - problema e costul unei astfel de instalatii.  Mult mai ieftin e sa ai geamuri de dimensiuni corespunzatoare.

Edited by scheleton, 15 August 2011 - 23:58.


#30
adris1919

adris1919

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,114
  • Înscris: 10.10.2006
vad ca nu vreti sa intelegeti! :cursing:
in romania NU SE POATE OBTINE SUFICIENTA ENERGIE RADIANTA PENTRU A DECLARA EFICIENTA ECONOMIC SI PRACTIC O INSTALATIE PE BAZA DE PANOURI SOLARE!
vreti neaparat sa puteti face un dus vara fara sa umpleti buzunarele e-on sau electrica ?  mergeti si va cumparati vreo 20-30 metri de teava din polipropilena neagra la 1,5 ron/metru, o rulati frumos pana iese o spirala, o fixati pe un panou pe care-l amplasati pe acoperis sau intr-un alt loc expus la soare, faceti racordurile corespunzatoare pentru alimentare cu apa si consumul acesteia, asteptati o zi insorita si evrika! un astfel de instalatie costa maxim-maximorum 100 lei, iar ca eficienta este cel putin la 80% din ceea ce pe mai bine de 1000 euro ati putea obtine de la o instalatie simandicos promovata de nu stiu ce firma de "super specialisti" (in marketing, pacaleala clientilor, orice altceva decat energii alternative) !
sau , daca nu vreti sa ma credeti, umpleti buzunarele unor smecheri, dar sa stiti ca mult mai bine ar fi sa ajutati cu banii astia niste pensionari bolnavi lasati in voia sortii de toti cei care ne conduc! :peacefingers:

#31
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

 adris1919, on Jan 9 2007, 11:51, said:

vad ca nu vreti sa intelegeti! :cursing:
in romania NU SE POATE OBTINE SUFICIENTA ENERGIE RADIANTA PENTRU A DECLARA EFICIENTA ECONOMIC SI PRACTIC O INSTALATIE PE BAZA DE PANOURI SOLARE!
vreti neaparat sa puteti face un dus vara fara sa umpleti buzunarele e-on sau electrica ?  mergeti si va cumparati vreo 20-30 metri de teava din polipropilena neagra la 1,5 ron/metru, o rulati frumos pana iese o spirala, o fixati pe un panou pe care-l amplasati pe acoperis sau intr-un alt loc expus la soare, faceti racordurile corespunzatoare pentru alimentare cu apa si consumul acesteia, asteptati o zi insorita si evrika! un astfel de instalatie costa maxim-maximorum 100 lei, iar ca eficienta este cel putin la 80% din ceea ce pe mai bine de 1000 euro ati putea obtine de la o instalatie simandicos promovata de nu stiu ce firma de "super specialisti" (in marketing, pacaleala clientilor, orice altceva decat energii alternative) !
sau , daca nu vreti sa ma credeti, umpleti buzunarele unor smecheri, dar sa stiti ca mult mai bine ar fi sa ajutati cu banii astia niste pensionari bolnavi lasati in voia sortii de toti cei care ne conduc! :peacefingers:

La 1000 euro sunt cele mai ieftine !  Din cate stiu eu in UE sunt binisor mai ieftine ca la noi; poate se mai ieftinesc si la noi; sau ne luam buletinul si trecem granita.   :)

#32
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
A! Cat despre energia solara de la noi,scuze,dar in partea de sud a tarii e muuult mai mult soare decat in Germania,unde se folosesc destul de mult. E adevarat ca depinde de zona unde locuiesti.

#33
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006

 DDuras, on Jan 9 2007, 13:58, said:

A! Cat despre energia solara de la noi,scuze,dar in partea de sud a tarii e muuult mai mult soare decat in Germania,unde se folosesc destul de mult. E adevarat ca depinde de zona unde locuiesti.
urmaresc topicul de ceva vreme si cred ca a venit momentul sa-mi dau si eu cu parerea:
cred ca atunci cand ne orientam spre energii alternative o facem sa mai scutim niste bani si nu sa asteptam 20 de ani sa se amortizeze vreo investitie promovata de vreo firma care profita de golul de pe piata noastra si de lipsa de informare a potentialilor clienti.
sunt de acord cu adris1919, cu minim de pricepere si bani se poate face un panou pt incalzirea apei, mie mi-a luat cam o ora sa il fac si sa il pun direct pe tigla de pe casa si il folosesc deja de 2 ani, de primavara pana toamna, la tzara. daca mai investesc ceva munca si un rezervor (chiar si un butoi de plastic) il tranform intr-unul cu acumulare ca sa am apa calda si dupa apusul soarelui.
la fel si cu generatoarele eoliene, la preturile la care se vand la noi de diverse firme, cu banii aia platesti renelul ani buni. parerea mea e ca tot varianta DIY e una economica, eu am trecut si prin asta si nu sunt la prima "abatere" , la tzara folosesc ulei presat la rece in loc de motorina, dar subiectul e altul si nu vreau sa fiu offtopic

#34
adris1919

adris1919

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,114
  • Înscris: 10.10.2006

 validoe, on Jan 9 2007, 17:03, said:

urmaresc topicul de ceva vreme si cred ca a venit momentul sa-mi dau si eu cu parerea:
cred ca atunci cand ne orientam spre energii alternative o facem sa mai scutim niste bani si nu sa asteptam 20 de ani sa se amortizeze vreo investitie promovata de vreo firma care profita de golul de pe piata noastra si de lipsa de informare a potentialilor clienti.
sunt de acord cu adris1919, cu minim de pricepere si bani se poate face un panou pt incalzirea apei, mie mi-a luat cam o ora sa il fac si sa il pun direct pe tigla de pe casa si il folosesc deja de 2 ani, de primavara pana toamna, la tzara. daca mai investesc ceva munca si un rezervor (chiar si un butoi de plastic) il tranform intr-unul cu acumulare ca sa am apa calda si dupa apusul soarelui.
la fel si cu generatoarele eoliene, la preturile la care se vand la noi de diverse firme, cu banii aia platesti renelul ani buni. parerea mea e ca tot varianta DIY e una economica, eu am trecut si prin asta si nu sunt la prima "abatere" , la tzara folosesc ulei presat la rece in loc de motorina, dar subiectul e altul si nu vreau sa fiu offtopic
perfect ai zis-o frate! Meriti o bere sau o sticla de vin!
pai unde recuperezi asemenea investitie, la azilu de batrani unde te arunca nepotii peste 20 de ani? si, pe bune, nu e nici pe departe cum o lauda vanzatorii astia de iluzii. Ai mai mult parte de oftica decat de satisfactii!
@ dduras : corect, in zona sudica a tarii parametrii energiei radiante sunt ceva mai buni, dar hai sa fim seriosi, crezi ca sunt multi nemti care folosesc panouri pentru incalzirea apei menajere si a casei? Vorbim de 1 pana la 3 grade latitudinale, nu e cine stie ce mare diferenta, sau, ma rog, ceva care sa-ti bucure substantial buzunarul si inima. Raman la parea ca la noi e doar moft. Si atat!

#35
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006

 adris1919, on Jan 10 2007, 12:24, said:

perfect ai zis-o frate! Meriti o bere sau o sticla de vin!
pai unde recuperezi asemenea investitie, la azilu de batrani unde te arunca nepotii peste 20 de ani? si, pe bune, nu e nici pe departe cum o lauda vanzatorii astia de iluzii. Ai mai mult parte de oftica decat de satisfactii!
@ dduras : corect, in zona sudica a tarii parametrii energiei radiante sunt ceva mai buni, dar hai sa fim seriosi, crezi ca sunt multi nemti care folosesc panouri pentru incalzirea apei menajere si a casei? Vorbim de 1 pana la 3 grade latitudinale, nu e cine stie ce mare diferenta, sau, ma rog, ceva care sa-ti bucure substantial buzunarul si inima. Raman la parea ca la noi e doar moft. Si atat!

vreau sa mai adaug ceva referitor la firmele care vand produse din gama "energii alternative"  . spre exmplu panouri fotovoltaice . dintre toate firmele la care am cerut date tehnice, fiind direct interesat la un moment dat, una singura a precizat ca e de 6-7 ori mai scump kw produs de ele decat cel de la retea si ca se justifica doar acolo unde chiar nu ai incotro, nu e retea.
  la turbinele eoliene , amortizare min 10 ani si garantie 2ani... pai unde e economia??
parerea mea e ca se pot face ceva economii prin folosirea energiei solare sau eoliene doar daca iti faci singur o instalatie de genu asta , care chiar daca nu are decat 70-80% din randamentul celor comerciale te costa de 10 ori mai putin (asta o spun din experienta)

#36
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Un metru patrat de panou termic (nu fotovoltaic) bine amplasat poate produce la noi 1000-1500 kwh energie termica pe an.  In functie de pretul curentului sau combustibilului cu care se incalzeste in mod normal apa, asta poate insemna cu mare aproximatie intre un castig anual intre 30 si 150 de euro pentru fiecare metru patrat de panou. Un panou asamblat acasa cu cheltuiala de 50-100 eur/metru patrat se amortizeaza in 1-5 ani, unul cumparat in 6-20 de ani. 20 de ani e cam mult, 5-6 e destul de rezonabil.
Trebuie adaugat la calcul si un rezervor termoizolat corespunzator, eventualele schimbatoare de caldura, tevaraia, posibila pompa de recirculare si montajul tuturor componentelor.

Furtunul pe acoperis e foarte ieftin daca nu  intereseaza decat apa calda in timpul zilelor de vara.

------------
Nemtii -  mai ales partile de nord si vest - au destul de putine ore de soare pe an. Era o harta pe net cu insolatia prin europa, inclusiv la noi. Nu o mai gasesc acum, dar retin ca stam sensibil mai bine decat multi nemti.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate