Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Info pt. cei care doresc sa dea admitere la facultatea de Medicina Dentara

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
41 replies to this topic

#37
Miss_K

Miss_K

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 05.08.2011

View Postwaterman, on 09 mai 2021 - 15:55, said:

Da de ce nu te angajezi la o clinica de Stomatologie pana pui ceva bani deoparte ?

Indiferent de studii, startul unei afaceri e greu...
Și in IT dacă îți faci un service de exemplu, costurile sunt mari.

Inteleg ca durerea mare e ca e greu sa îți faci cabinet.
Pai nu e plin deja?

Câte Cabinete sa tot apară ?

Crede-ma ca daca era usoara angajarea la o clinica dentara deja problema era rezolvata si nu imi mai bateam capul.


Ideea e ca majoritatea clinicilor nu angajeaza medici fara experienta adica proaspat absolventi. Ti se cer intre 2 si 3 ani de experienta dupa termimarea facultatii.

Plus multe clinici recruteaza direct medici stomatologi specialisti in endodontie, ortodontie sau pedodontie pt. care iti e necesar rezidentiatul, respectiv 3 ani de studiu suplimentari.


Dintre toate rezidentiatele in domeniu medical cea mai mare concurenta este pt. locurile scoase in domeniul medicina dentara (unde sunt cele mai putine locuri), urmata de farmacie si abia apoi de medicina generala.

Eu urmaresc sa prind loc la rezidentiat si abia apoi sa imi echivalez cativa ani pt a putea studia medicina generala pt. ca am nevoie de o sursa de venit constanta, iar acest rezidentiat iti asigura un venit fix lunar. Daca nu intri in schimb la rezidentiat la momentul actual perspectivele sunt sumbre pt. ca nu ai alta alternativa (pana iti strangi anii de experienta necesari pt a fi angajat de o clinica dentara fie din tara, fie din strainatate) decat sa iti inchiriezi un cabinet dentar cu toate costurile aferente plus impozite.


E un drum lung cu siguranta si nu va fi nicidecum usor.

Cum ziceam postarea se adreseaza acelora care considera medicina dentara precum am fost si eu si provin dintr-o familie modesta. Postul nu se adreseaza celor care au in familie medici stomatologi si un loc asigurat dupa absolvire, nici celor care dispun de mijloacele financiare necesare deschiderii unui cabinet dupa terminarea facultatii.

Eu ma adresez celor care cred ca dupa 6 ani va fi cumva si se vor descurca si cred ca de la inceput generezi profit dupa ce tragi linie la sfarsit de luna. Si eu eram cu ideea naiva ca dupa plata toturor impozitelor, chiriei si consumabilelor imposibil ca un medic stomatolog sa nu ramana macar cu 1500 de RON si uite ca nu e cazul. Cum ziceam la niste cheltuieli lunare adunand totul de 2000+ lei facand un profit sub 1500 lei iesi pe minus deci trebuie sa mai vii cu bani de acasa (profit zero). Poate in contextul pandemiei e asa de greu si la anul se mai schimba situatia, desi nu prea as crede sa se imbunatateasca radical situatia.

Si asta inseamna ca pt. a trai trebuie sa te sustina financiar parintii in continuare sau iti cauti un al doilea job in paralel in alt domeniu. Unii aleg medicina dentara fix in ideea ca pot lucra dupa 6 ani de facultate si falsa idee a unei independente financiare 😅

Ca sa trag o concluzie, singura sansa sa te descurci decent e sa intri la rezidentiat. Deci inca minim 3 ani de studiu. Asta pt cei fara multe posibilitati financiare. Sa analizeze daca sunt dispusi sa investeasca 9 ani plus sa existe riscul sa nu prinda loc din prima la rezidentiat si atunci sa dea de situatia descrisa de mine... Am cunostinte care au intrat din a doua, respectiv a treia incercare la rezidentiat.

E riscant sa pornesti la drum cu ideea ca tu 100% prinzi loc la rezidentiat. Cam asta e esentialul.

Edited by Miss_K, 09 May 2021 - 19:00.


#38
Miss_K

Miss_K

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 05.08.2011

View PostAlex432, on 09 mai 2021 - 03:35, said:

E bine ca ai deschis topicul, astfel altii se pot informa inainte de a se apuca.

Acum e concurenta foarte mare in majoritatea domeniilor. E greu sa ghicesti ce va merge bine pe termene lung...
exemplu:  Medicina e printre primele care va fi acoperita de IA, deci in maxim 10 ani 80 % dintre medici vor putea fi inlocuiti de un robot, sau o cutie, cum vrei sa-i spui... 20% sunt cei ultraspecializati, ei vor rezista mai mult.

Viitorul bun e al celor usor adaptabili, al creativilor,  al celor care vor face chestii cautate,  al celor care vor sti sa (se) vanda.

Interesanta perspectiva! Eu nu cred ca medicii vor fi inlocuiti de roboti peste 10 ani. Chiar si in tara e deficit de medici pe anumite specialitati, sa nu mai spunem ca, cei cu facultatea de medicina generala si cei absolventi de asistenta medicala generala sunt la mare cautare si in momentul de fata in strainatate.

#39
Miss_K

Miss_K

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 05.08.2011

View PostEMPP, on 09 mai 2021 - 08:11, said:

tu crezi ca mecanicul auto nu-si cumpara scule sa aiba cu ce lucra?
idem instalatorul,maturatorul,IT-istul isi ia laptop,cel de la medicul de familie isi ia macar un ecograf si-un pat de gravide
iar raportat la  bonuri primite de la stomatolog fata de celelalte laturi ale medicinii nu are rost sa facem comparatii ca este 1 la 100 raportul.
cei ce primesc bonuri de la stomatologi,implanturi sau lucrari sa ma contrazica

daca s-a auzit vreodata c-a venit stomatologul cu proteza-n mana si bon fiscal atasat dau o sticla de vin din care vreti
cine a patit sa ridice mana

vezi ca mai sunt cabinete care te lasa sa lucrezi cu materialele lor pe baza de comision  la lucrari

iar taxa la cmsr-pe prostia voastra de ce-o acceptati?niste smecheri au pus stapanire iar acum se lafaie-n banii vostri si nu stiu pe ce sa-i cheltuie


Taxa la CMSR nu poti evita sa o platesti daca doresti sa ai drept de libera practica (altfel nu poti lucra legal). Ca sa iti explic, daca nu platesti aceasta taxa de 60 RON pe luna timp de 6 luni ti se retrage dreptul de libera practica! Nimeni nu ar cotiza altfel, deci te forteaza sa contribui.


Din 2008 pana in 1 Ianuarie 2021 taxa era de 40 RON pe luna, acum au majorat-o la 60 RON pe luna (fix in pandemie) si au anuntat ca din 1 Ianuarie 2022 cotizatia lunara va fi de 80 RON pe luna.

S-a intocmit o petitie si s-au strans cateva mii de semnaturi, ramane sa vedem daca se schimba ceva...


Referitor la impozite, ca dai sau nu dai fiecarui pacient bon fiscal, nu te face sa platesti taxe mai putine cel putin in primul an.

In primul an ti se raporteaza totul la salariul minim pe economie. Nu esti scutit de plata CAS, CASS si cei 10% impozit pe venit. Cum ziceam toate astea adunate fac 1400 si ceva RON pe luna raportate strict la salariul minim. Pe ei nu ii intereseaza daca nu strangi acel salariu minim pe luna sau daca iesi constant pe minus.


Oricine lucreaza legal nu are cum sa nu plateasca aceste impozite mentionate de mine. Asta nu depinde de bonul fiscal dat. In primul an statul iti cere cotizatia raportandu-se la salariul minim pe economie. Deci nu ai cum sa platesti mai putin. Ca sa intelegi, un medic stomatolog incepator ca sa ramana la sfarsit de luna cu 1500 RON in mana ar trebui sa produca manopere de cel putin 3700-3800 de RON ceea ce nu se intampla.


Majoritatea care te angajeaza la procent stipuleaza sa iti platesti tu darile catre stat. Ei iti asigura materialele si acel 20-30% pt lucrarile tale. Si eu iti ziceam ca daca nu prea sunt pacienti ca au fost multi afectati de pandemie cu pierderea locurilor de munca sau pur si simplu oamenii nu merg la stomatolog decat in caz de urgente pt. ca isi dramuiesc banii plus unii inca cred ca se expun unui risc mai mare de a se contracta Covid-19 daca merg la medic, atunci tot acolo esti.


Ideea era ca dupa 6 ani de facultate sa stii in primul an ce taxe te asteapta si sa iti poti permite sa le platesti. Sa nu ai parte de o surpriza! Cum ziceam multi nu concep ca e posibil sa iasa luni de zile pe minus dupa absolvire si sa nu se poata intretine. Ca aceasta tema nu prea e discutata. Toti cred ca se descurca cumva si ca nu poti castiga asa putin ca un medic stomatolog.

#40
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
OP, multumesc pt. sinceritate - e o chestie atat de rara zilele astea...!

Pe de alta parte, desi tind sa fiu d'acord cu spusele colegului din Cluj - adica, noi, practicantii profesiunilor liberale avem un start mai greut :) la intrarea in paine - daca vrei sa ai succes in meseria pe care ti-ai ales-o, va trebui sa strangi putin din bucisoare pana se netezeste drumul...

Daca nu, desi ar fi pacat, te poti oricand reprofila in posturi de vanzari, de ex., la importatori de accesorii si echipamente dentare, substante, medicamente, etc.

Bafta!

#41
Pity_sal

Pity_sal

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 04.06.2022
Salut, in primul post spuneai ca esti studenta in an terminal. Ai dat rezidentiat? Ai prins locul pe care ti-l doreai/sau orice loc?

#42
vivivi

vivivi

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 25.09.2022

View Postgogosaru100, on 08 mai 2021 - 20:28, said:

salut colega .
iti inteleg frustrarea, si eu AM FOST student al facultatii de stomatologie, dar spre deosebire de tine am fost mai inspirat si am dat admiterea a2a oara la generala , si nu am pierdut nici anul 1 de dentara, pt ca am dat diferentele .Am luat admiterea cu 9,80 .
de ce m am transferat?fix din cauza problemelor pe care le enumeri tu . Nu uit vorba unui profesor de morfologie dentara care m-a picat in anul 1 ; cand a auzit ca vreau sa ma transfer, mi-a spus- "ba baiatule, invata cheia lui Angle, cateva boli genetice, cum se noteaza dintii, morfologia molarilor si eu te trec." dupa 2-3 replici imi spune-" ba, fa-i tot ce poti si renunta la dentara, ca mori de foame. sunt foarte dezamagit ca baiatul meu e dentist si nu gaseste sa se angajeze "
Deci...
dupa, la alte cursuri, dupa ce m-am transferat , imi spune un prieten ca un profesor d emanagement le-a spus- "dragi studenti, 70% nu o sa profesati niciodata, 20% nu o sa stiti nimic, si nu o sa profesati, iar 10% o sa va loviti de obstacole"
Eu m-am transferat pt ca nu mi-am asumat ca dupa cei 6 ani de facultate sa nu am siguranta financiara. Sunt student acum si la a2a facultate, fizica medicala, unde o sa ma angajez la anul .
Ca un sfat , oricum nu o sa te ajute, dar doar sa stii, am un coleg transferat dinn Timisoara,stomato, a fost anul 6, l-au bagat anul2  si a repetat tot la generala .
Acum stiu ca e greu sa iei de la capat tot, dar poate e o solutie.Si nu te demoraliza !! Capul sus, exista speranta in mai bine .
Buna. Poti cumva sa mi spui la ce facultate de medicina ti au echivalat?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate