Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagrã

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#19
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
With this conclusion well structured, the team started to perform simulations to see what is the impact of the use of a water booster having a low impulse on orbital vehicle’s performance.
We named it the Launch Assist System (LAS).
At impulses in the range of 50-60 sec, the engine’s performance is lower compared with the ones using classic propellants, but we found it ideal from many points of view to assist the launch of current rockets.
The Launch Assist System (LAS) is a lifting vehicle, designed to boost the orbital vehicle’s performance, using hot water as propellant, safe and clean, allowing a major cost reduction of orbital launches. Built in the corresponding size for the lifted payload, it can transport any orbital rocket to altitudes of around 3,000m and speeds of around Mach 2.

It was concluded that LAS can be used both as booster as well as a first stage for an orbital rocket, providing a boost of their payload weight with up to 30%, or make the current rockets use 25% less polluting propellant.

View PostLeo2006, on 16 martie 2021 - 13:27, said:

Racheta care va lansa satelitul este un cazan pe aburi.
Din filmare se vede ca e tinuta sa nu cada la testele de lansare.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0B-bEiBjg6M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Este vorba doar despre primul etaj propulsor, in timp ce al doilea etaj propulsor acesta va lansa satelitul si se va propulsa arzand kerosen in oxigen ori metan in oxigen.

Sper sa mearga mai departe si sa realizeze o racheta integral pe aburi chiar daca nu va fi electrica, ma gandesc la formule de termit si apa ori ejectarea de aburi peste un jet produs prin arderea unui combustibil solid clasic.

#20
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,484
  • Înscris: 30.08.2006
Boilerul asta cu apa este incalzit sub presiune printr-o rezistenta electrica cu energie primita de la sol. Cand temperatura apei presurizate ajunge sa zicem la 1000 de grade se deschide ajutajul boilerului si apa este evacuata violent sub forma de vapori. Asta e principiul cazanului cu abur romanesc. Exact ca o oala sub presiune la care se deschide supapa. Problema e ca pe masura ce cazanul evacueaza vapori de apa el incepe sa se raceasca puternic si sa piarda presiune. Ca un tub de spray deschis 10 secunde si care iti ingheata in mana. E imposibil sa folosesti intreaga apa din el. Ramane o cantitate de apa care practic nu mai asigura tractiune suficienta si devine  un lest pe care il cari degeaba in prima faza a lansarii. In plus e un drum doar dus si fara un motor de franare si ghidaj pe combustibil lichid nu vad cum mai poate fi recuperat. Poate daca ataseaza mai multe boilere perfect izolate termic sa poata si ateriza tot pe abur. Toata chestia asta imi pare o abureala totala.

Edited by Leo2006, 16 March 2021 - 15:42.


#21
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Na, e popa dupa studii, ca ingineria n-a mai terminat-o.

#22
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,437
  • Înscris: 31.01.2010

View PostLeo2006, on 16 martie 2021 - 15:30, said:

Boilerul asta cu apa este incalzit sub presiune printr-o rezistenta electrica cu energie primita de la sol.....
Toata chestia asta imi pare o abureala totala.

Si e legata de un stilp de inalta tensiune???
Posted Image

P.S. Vuia macar a folosit bioxidul de carbon la motorul lui insa ...era INGINER!

Edited by Ion_Bumbu, 16 March 2021 - 17:23.


#23
VOC

VOC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 24.11.2020

View PostInfinitty, on 16 martie 2021 - 14:26, said:

Stiam ca aburul are cea mai mare forta tractoare din acest motiv a fost ales ca mediu propulsiv de la astronavele  fisionucleare  de tip fragment-nuclear propulsion, Medusa, Icarus, pana la astronavele fuzionucleare de tip Daedalus, Orion, Longshot, samd.

Da, dar aici e pe bază de cărbuni aruncaţi cu lopata. Posted Image

#24
Cousteau

Cousteau

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,365
  • Înscris: 25.04.2007

View PostPiscopescu, on 16 martie 2021 - 10:10, said:

"Asociaþia Românã pentru Cosmonauticã ºi Aeronauticã (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetã proiectatã ºi construitã integral în România."


http://tvrmoldova.md...ropriul-satelit


De ce stirea asta nu deschide editiile de stiri TV din Romania? Mai ales ca "România devine a doua þarã din UE care îºi lanseazã propriul satelit"?!
Pentru ca ARCA are o intreaga istorie numai de excrocherii, hoaxuri. Butaforie.

Asa zisa racheta atarnata de un balon cu hidrogen care nu a mai zburat dar a papat o groaza de bani de la sponsori, patrioti entuziasti dar naivi.

Asa zizul avion supersonic sau hipersonic stratosferic facut din fibra de sticla cu niste capace de plexiglas aplicate in exterior peste niste gauri si fixate cu cateva suruburi (era un film pe net de care se radea cu lacrimi cum un dorel cu bormasina facea gauri unde trebuiau sa intre suruburile).

Apoi relocandu-se in SUA deoarece aici i se cam inchisera portile, in urma si a zvonului ca de fapt sponsorii faceau spalare de bani, a continuat "marile realizari":

Asa zisa plansa ce amintea de skateboardul din "Back to the future 2), o scandura de cca. 1m x 0,5m in care erau incastrate vreo 10 motorase cu elicile lor si niste acumulutari si care iti asigura o plutire la vreo 10-15 cm de pamant timp de 4-5 min si ptr care cerea vreo 20 000 de dolari in avans de la fraieri.

Asa zisa drona, ce amintea cu un MQ-9 Reaper dar care nu era decat o alta carcasa din fibra de sticla si atat.

Singura reusita adevarata a fost puscaria pe care si-a tras-o presedintele dupa ce a fraierit niste americani de prin New Mexico si fugise in Georgia, dar a fost prins si extradat in New Mexico unde a fost acuzat de deturnare de fonduri (5 acte), frauda (13 acte) si fals.

Attached Files



#25
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
Excrocul de la ARCA a gasit noi smecheri dornici de spalare de bani prin sponsorizari, plus trei sferturi din populatie suficient de analfabeta cat sa creada ca vaca zboara si rata impunge.

Ganditi-va ca toata viata lui activa, in care nu a facut decat zgomot, a fost din banii unor sponsori, a trait din acei bani fara sa realizeze nimic. Macar daca lucra la sapat santuri, proportional deci cu pregatirea, si tot era o realizare, un plus pentru societate.

Eu i-as lua serios la intrebari pe cei care dau bani unui excroc notoriu international. De obicei chestiile astea se fac fifty-fifty, sau usor diferite procente, mai ales cand nu exista promisiunea sau necesitatea indeplinirii vreunui obiectiv.

Veti spune desigur ca au existat amatori care au facut rachete in garaj, calabile sa ajunga in spatiu, la un cost de Logan mai rasarit, dar ce zice sfintia sa ca vrea sa faca, e altceva.
Tinand cont de cat de corupta este media, e foarte posbil sa cititi ca minunea arcasului, nu numai ca a ajuns pe orbita, dar orbita e cea a Lunii. Ziaristii scriu orice ptr ban.
Tineti-va bine, 3,2,1, Fssss

#26
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,316
  • Înscris: 24.02.2017

View PostVOC, on 16 martie 2021 - 10:54, said:

Echipajul e format din mecanic, ajutor de mecanic si fochist.


Pe fochist cred ca il cunosc. Il cheama Nea Relu si sta la mine in cartier  :)

Am inteles ca vor avea ca si provizii hrana specifica cosmonautilor , respectiv o naveta de bere si eugenii cu termen de expirare aproape nelimitat.

#27
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Pare a fi motor de Karcher SC2.

#28
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,316
  • Înscris: 24.02.2017
Nuuuu, nu e de Karcher. Era mult prea scump. E de la o motocositoare SH , cumparata de pe OLX  :)

#29
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
https://arcaspace.com/

But how such water-based, electric rocket engine works?
The rocket tank is filled with 98% water and benign phase destabilizers. In the tank, the water is electrically heated to 250 deg.C. When the water is injected into the engine, part of it evaporates. A second heating phase occurs in the engine powered by high discharge LiPo batteries. The same type of batteries used by ARCA to power the cutting edge, 700kW ArcaBoard. At 21MW for LAS 25R, the amount of electric energy released during engine run is more than what a small nuclear reactor generates. Solar and wind power can recharge the rocket’s batteries after each launch.

https://en.wikipedia...ki/Steam_rocket

More complex designs can involve passing the water through pumps and heat exchangers and employing nuclear reactors or solar heating; it is estimated that these can give a specific impulse of over 195 s Isp,[2] which is still well below the standards of more complex designs, for example the 465 s of the hydrogen-oxygen Vinci engine.

https://en.wikipedia...ki/Water_rocket

World records
Apogee photograph taken by the onboard video camera from U.S. Water Rockets' record breaking X-12 Water Rocket at an altitude of 2,068 feet (630 m).
The Guinness World Record of launching most water rockets is held by Kung Yik She Secondary School when on 7 December 2013, they launched 1056 of them at the same time, together with primary school students in Tin Shui Wai, Hong Kong.[21]
The current record for greatest altitude achieved by a water and air propelled rocket is 2723 feet (830 meters),[22] held by the University of Cape Town,[23] achieved on 26 August 2015, exceeding the previous 2007 record of 2044 feet (623 meters) held by US Water Rockets.[24] The rocket also carried a video camera as payload as part of the verification required by the competition rules.


PS: O racheta cu aer comprimat ar fi si mai interesanta.

#30
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Imi pare rau, nu stiam de "antecedentele" respectivului personaj... eu chiar ma bucurasem sincer :(

#31
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Pai lasand la o parte ispavile individului, un cazan cu aburi sub presiune la 40bari, are el energie sa devina satelit?
Pai daca era asa de simplu, la cate butelii de aragaz au explodat in epoca ceausista, era deja colonizata luna. Aveai si shaormerie, ciobani de la Jina cu branza de Sibiu, tot ce vrei pe luna.
:D
Si un simplu calcul energetic, n--are cum sa dea.
Ignoram frecari, ignoram alte pierderi de randament, si tot nu are cum sa se ridice hardughia aia pana sa devina satelit, sau sa plaseze sateliti.

#32
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
Baba Veta ca si 90% din noii absolventi de inginerie sunt gata sa creada in cazanul zburator.
Chestiile astea se vand prin presa si TV, cu cat e mai cretin subiectul si pute mai tare,  cu atat mai multe muste se inghesuie la rahat.


#33
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostPiscopescu, on 17 martie 2021 - 22:07, said:

Imi pare rau, nu stiam de "antecedentele" respectivului personaj... eu chiar ma bucurasem sincer :(

La Rosebud a devenit deja ceva aproape personal.

In realitate se poate gresi foarte usor lucrand cu acte si termene doar s-au dat ani de puscarie si pentru un cucuruz cules din propria ograda luata de banca aici in Romania daca mai tineti minte cazul cu cele doua batrane gratiate de Basescu dupa ani de inchisoare.

In SUA 245 de persoane au fost absolvite de la inchisoarea pe viata ori de la executie dupa implementarea probelor ADN, dar altii sute de mii nu au fost salvati. Cei din aparatul de justitie, procuratura si politie in majoritatea cazurilor au fost absolviti de orice in aceste cazuri.

Daca se citesc datele despre aceste propulsoare inclusiv pe Wikipedia se va observa ca este un capitol oficial din astronautica testat intensiv chiar si de catre NASA iar astazi exista o competitie de tip XPrise recompensata cu un premiu pe masura pentru rachete ECO.

PS: Primul etaj propulsor al ARCA nu urca sateliti pe orbita ci urca racheta cu kerosen pana pe la 3 km altitudine facand racheta mai ieftina cu 30% si mai prietenoasa cu mediul.

Propulsia cu abur si propulsia cu aer sunt abia la inceput si probabil ele vor constitui viitorul.

Nu m-as mira ca rachetele viitorului sa si colecteze aer atmosferic precum misilele, adica strategii cu structuri multihibrid cuprinzand toate aspectele de mai sus intr-o racheta ori avion-cosmic ecologic.

View PostPiscopescu, on 17 martie 2021 - 22:07, said:

Imi pare rau, nu stiam de "antecedentele" respectivului personaj... eu chiar ma bucurasem sincer :(

Lumea este in nuante de gri, doar priveste ce se intampla in spitalele de la noi cat si la vaccinul terapie genetica aplicat pe oameni, iar acum fac studii clinice pe copiii cu varsta sub 6 luni,,... ma gandesc ca i-au gasit pe alta planeta deoarece pe Pamant nu este etic sa faci experimente genetice mai ales pe copii.

#34
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,316
  • Înscris: 24.02.2017
Un Nanosatelit se pare ca a mai fost lansat cu ceva ani in urma, de data asta cu succes si de catre niste oameni seriosi, nu pacalici.


https://forum.softpe...age__hl__spatiu

#35
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 08.01.2021
Pentru mine faptul ca unii si-au bagat banii in niste idei crete dovedeste ca foarte multi oameni au mai multi bani decat creier Posted Image  

@Infiniti
Cum sa faci o lansare cu 30% mai ecologica, atunci and "eco" ridici hardugia la  sub 3% din altitudine si, mai important, ii imprimi 0% din viteza necesara?  Daca "etajul" respectiv urca hardughia la 3km si mai ales 10 mach da, puteai sune ca ai castigat 30%.... insa am foarte madi dubii ca motorul cu aburi te duce la mach10.  Sau ala cu baterii dealfel. Densitate energetica a bateriilor e egala cu zero. Cred ca motorul cu  apa si carbid are sanse mai mari la momentul actual decat ala cu apa si baterii. Posted Image

Edited by KiloW, 18 March 2021 - 11:03.


#36
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostKiloW, on 18 martie 2021 - 11:03, said:

Pentru mine faptul ca unii si-au bagat banii in niste idei crete dovedeste ca foarte multi oameni au mai multi bani decat creier Posted Image  

@Infiniti
Cum sa faci o lansare cu 30% mai ecologica, atunci and "eco" ridici hardugia la  sub 3% din altitudine si, mai important, ii imprimi 0% din viteza necesara?  Daca "etajul" respectiv urca hardughia la 3km si mai ales 10 mach da, puteai sune ca ai castigat 30%.... insa am foarte madi dubii ca motorul cu aburi te duce la mach10.  Sau ala cu baterii dealfel. Densitate energetica a bateriilor e egala cu zero. Cred ca motorul cu  apa si carbid are sanse mai mari la momentul actual decat ala cu apa si baterii. Posted Image

Vom vedea.
Eu cred ca nu ideea este gresita ci probabil modul ei de abordare.

Aburul este foarte puternic, dar si el poate fi la sub +100C fie la +1000C, ceea ce este foarte foarte diferit.

La fel aerul comprimat la cativa bari ori la sute de mii de bari.

Chiar si cu balonul ar fi reusit daca racheta ar fi fost ancorata vertical de varf si ar fi urcat  strapungand balonul incinerat spontan in sincron cu ascensiunea rachetei.

Cu ceva timp in urma citeam despre un kerosen de siliciu foarte stabil si energetic, momentan inca secretizat militar.

Edited by Infinitty, 18 March 2021 - 15:12.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate