Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Spalatorie auto

- - - - -
  • Please log in to reply
285 replies to this topic

#1
RoKeRu

RoKeRu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 07.03.2005
Salutare
Ma tot gandesc de ceva vreme ca nu ar fi rea deloc o spalatorie auto si ca ar aduce ceva bani .
Am incercat sa pun pe hartie ce stiam :
- am considerat un program de la 9:00 - 20:00 = 11 ore /zi
- (minim) 2 posturi de lucru ; am observat ca un interior / exterior dureaza cam aproximativ 30 minute
   iar pretul ...usual (decent ) e de 7 ron interior , 7 ron exterior , 1 leu ceara ; Asta am observat ca cer cam
   90% din clientii unei spalatorii .
  
   Un scenariu prost (zic eu ) o masina la 30 minute (desi ..poate am fost eu ghinionist dar de o groaza de vreme nu am mai intrat intr-o spalatorie fara sa astept minim 30 minute ) ar rezulta 22 masini pe zi * 15 ron = 330 ron / zi * 6 zile pe saptamana = 1.980 ron * 4 saptamani = 7.920 ron / luna

Si acum incep platile :
- (minim) 4 angajati * 5 mil / luna adica 675 ron (pe cartea de munca ) = 2.700 ron  raman : 5.200 ron
- Utilitati ( apa , canal , curent electric , ?, ?) = ..habar nu am ..am zis un minim 2.000 ron  raman : 3.220ron
- Chiria spatiului ....(minim ?) 1000 dolari / luna . Si deja am ajuns pe zero profit .
- Consumabile (detergenti si alte minunatii pentru spalat ...curatat ..spreiat ..etc )...iar nu stiu ... 1.000 ron ??
- Un contabil pentru toate cele ....nici asta nu stiu cu cat trebuie renumerat ...1.000 ron ??
- probabil mai sunt si altele dar nu le stiu eu .

total pentru un scenariu prost : minus 2.000 ron  Ceea ce din cate am auzit eu ...in afaceri o mica performanta este si aceea de a iesi pe zero .

Pentru un scenariu bun - adica 2 masini pe ora ( nu stiu daca ar fi bine sa fac un asemenea sscenariu ...mi se pare ...prea bun ) s-ar dubla venitul adica : 15.840 ron / luna .....Eu as considera un ...12.000 ron pe luna pentru calcule cat mai realiste si abia acum ar rezulta dupa toate cheltuielile un profit de 2.000 ron pe luna . Intervine insa un mare "dar" in ceea ce priveste calculele facute de mine pentru ca sunt multe aproximari si necunoscute ; Adica : chiria reala a unui astfel de spatiu ; salariu angajatilor ; costul consumabilelor si al utilitatilor ....alte cheltuieli .

Mai este desigur de vazut si cat de mult trebuie investit in asa ceva ;

Cel mai probabil o chirie platita in avans pe cateva luni .....cateva zeci de milioane (poate o suta si ceva )
Costul echipamentelor ....nu stiu cum se numesc ..cele de presiune pentru apa ...aspiratoare ....si poate si altele pe care nu le cunosc .
Infiintarea unui SRL ...din cate am citit pe aici ...aproximativ ...1.000...1.500 ron .Si parca se poate opta pentru ...neplatitor de TVA ...si ar fi si mai bine (oare ?).
Din cate stiu eu nu se poate lua in calcul PFA dearece aceasta nu poate avea angajati ( ???).

Rugamintea mea la voi ...in mod special pentru cei ce au avut de aface cu acest domeniu este sa ma ajutati cu cateva cifre acolo unde am gresit eu sau unde nu le cunosc deloc ; si daca se poate o estimare mai corecta a calculelor (scenariilor ) mele .

Va multumesc .

#2
Tzepi

Tzepi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,986
  • Înscris: 04.08.2003
o idee daca e cazul: la "x" spalari, 1 gratis. sau la "x" spalari, interior sau exterior sau ceara gratis. ceva promotional, care sa prinda clientul. si un program (macar redus) duminica. azi am cautat o spalatorie si nu am gasit nici dupa 45 de minute...

multa bafta

#3
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003
Am o spalatorie auto aproape care avea 3.5 RON exterior, 3.5 RON interior, adica 10RON cu "spaga". Aproape 15 spalatori, cate 2 pe masina, 7 "posturi", 5 in interior, 2 afara.  Avea clienti ca asteptai chiar si o ora pana gaseai spalator liber, si mergea la preturile astea de vreo 2 ani.

De vreo 2 luni a dublat dintr-o data preturile, 7RON interior, 7RON exterior. Gasesti liber la orice ora, mai are doar 4 spalatori. Probabil acum scoate bani din altceva.

In schimb, la 1km distanta e o benzinarie cu spalatorie. De cand a dublat asta preturile acolo aproape mereu e coada. Ai masina spalata in 5-7 minute, spalat + ceara + uscat e ~ 8RON, prespalat + spalat + ceara + spalat genti + spalat sub masina + uscat e ~ 120RON. Inchiriat aspirator, 25RON. Carpa de praf si siliconul ti le aduci de acasa. Spalatoria e automata, un angajat care din cand se mai uita la ea cand nu alimenteaza cu benzina, bagi cartela cumparata si iti freci mainile cu gandul la o tigara ca in benzinarie nu poti fuma. Deci nici un salariat  platit pentru masinaria aia.

Legat de afacerea ta: conteaza enorm spatiul. Cu un vad bun poti avea clienti de nu-i poti duce, cu unul prost poti sa-ti speli singur masina toata ziua si sa nu te intrerupa nimeni.

#4
RoKeRu

RoKeRu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 07.03.2005
Tzepi : categoric asa ceva trebuie aplicat ...sau orice altceva de genul asta .Insa pana acolo e un drum lung zic eu ...as mai avea de tras pana sa incep sa ma gandesc la marketing (cred ca asa se numeste ).

Astor :
1 . cu un pret mic sunt foarte deacord insa atat timp cat firma inregistreza un profit ..cat de mic ;sau pentru prima luna ..sau poate chiar 2 ..pana se formeaza clientela ...macar sa merg pe zero profit ....m-ar incanta si asta foarte mult .

Referitor la spalatoria aia "automata" de la benzinarie ...mi se pare foarte foarte mic timpul : " 5-7 minute" si ma mai gandesc la ceva ....sunt destui (nu stiu cati dar sunt ) care nu cred ca ar prefera sa ramana cu 5..7 ron in buzunar si sa-si dea singuri cu aspiratorul prin masina .

Cu spatiul ....e delicat intradeva insa eu merg in mare parte pe ideea ca un vad bun inseaman si ceva vechime ; adica dupa ...sa zicem 3 luni de functionare a spalatoriei ...eu sunt de parere ca o sa afle tot cartierul despre ea .

#5
again

again

    WEB DUDE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,068
  • Înscris: 21.10.2005
o spalatorie automata si maxim 2 angajati pt retusuri nu ar merge? asa poti pune preturi mai mici si mai multe masini pe zi

#6
RoKeRu

RoKeRu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 07.03.2005
again : ...ce sa zic ..poate ca merge dar tot am nevoie de niste calcule estimative in ceea ce priveste cuantumul investitiei si rentabilitate .....amorsarea investitiei .intelegi ? ori eu tocmai aici am probleme ; nu cunosc o groaza de preturi ( nu exacte dar macar ceva aproximativ ) si tocmai de aceea am postat aici ...in speranta ca este cineva care are / a avut de aface cu acest domeniu si cunoaste mai multe date .

#7
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,728
  • Înscris: 03.12.2005
stii ce conteaza mai mult decat preturi mici si bonusuri?

calitate si constiinciozitate. mie unu, daca mi-ai tras o zgarietura pe masina in veci nu mai calc la tine. si daca faci treaba de mantuiala nu ma va impresiona cu nimic un polish gratis.

oi fi unicat, dar prefer(si recomand mai departe) doar locurile unde se face treaba buna.

#8
zaboss

zaboss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 12.10.2005
În orice afacere din zona serviciilor, nu contează atât preţul, cât calitatea serviciilor. La un moment dat, toţi angajaţi de la spălătoria unde îmi "dichiseam" maşina au plecat la o alta, cam la o staţie distanţă. Cu ei au plecat şi toţi clienţii fideli. Nu ştiu cât înseamnă asta din numărul total de clienţi, spălătoria iniţială avea un vad bun şi o vizibilitate mai mare, dar ştiu că la noua spălătorie sunt permanent 4-5 maşini la coadă, în vreme ce dincolo maxim 1-2 maşini, asta în weekend. În cursul săptămânii găseşti mereu cel puţin unul-două locuri.
De asemenea, trebuie să găseşti modalităţi de fidelizare a clienţilor. Preţurile nu contează foarte tare (oricum, variaţiile sunt destul de mici şi majoritatea lasă o atenţie celor care spală de vreo 50,000)... Apropo de asta, ca metodă de fidelizare, eu primesc la sfârşitul lunii factură (foarte puţine dau factură fiscală) şi pe factură este şi "ciubucul" lăsat băieţilor. Pe bune.

În ceea ce priveşte preţurile, uite ce am găsit: http://anunturi.bizc...noi-a32337.html
Poţi suna să-l întrebi. De asemenea, încearcă la www.mafra.ro. AM văzut că aproape toate spălătoriile au sigla lor.

#9
RoKeRu

RoKeRu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 07.03.2005
sebulbus : hmmm ...ai dreptate dar ...eu nu am patit si nici nu am auzit de "accidente" in spalatorie ; cat despre "treaba de mantuiala" ai mare dreptate ...mai devreme sau mai tarziu clientul renunta chiar daca e pretul mic sau mai primeste ceva pe langa ; Insa din cate ma gandesc aste depinde in cea mai mare parte de angajati ..de cat de motivati sunt .....sau de cat de supervizati sunt ( nu stiu dac as putea spune si calificati ).Dejeaba il pun eu la proba si o saptamana daca el dupa ce vede ca a ramas nesupravegheat face treaba in doru' lenii .

zaboss :mi se pare destul de dubios faptul ca "atentia" baietilor apare pe factura ....eu as fi inclinat sa cred ca aceea "atentie" trece in contul firmei din buzunarul baietilor ...altfel nu imi explic ! Cum sa platesc eu persoana juridica taxe si impozite la banul incasat de angajat ; sau ar mai fi o posibilitate : ala sa fie salariul lor ;sau procent din salariu ...ceva in genul cum e in vanzari : salariu fix ....cel minim pe economie + "atentia" de la client ....faci treba buna ...primesti ....nu ....te uiti la coleg cum primeste .....

Mersi de link-uri .

Nu are nimeni idee de chiria un spatiu pentru asa ceva ? sau de costul utilitatilor (apa , canal , curent ..)??

#10
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,728
  • Înscris: 03.12.2005
crede-ma, daca faci un topic la auto te lamuresti.
eu am o mare pi#da pe parbriz din cauza unui retard care l-a sters cu o laveta care agatase o pietricica. sa-i dea dumnezeu sanatate aluia.

si sunt sigur ca mai sunt destui altii ca mine.

pentru supraveghere poti recurge si la mijloace automatizate, nu-i nevoie sa fii tu acolo tot timpul.

edit: si in unele restaurante din vest bacsisul este trecut pe factura..

Edited by sebulbus, 27 March 2006 - 22:36.


#11
owl

owl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 293
  • Înscris: 15.12.2003
Eu zic sa mai studiezi terenul, inainte sa te apuci de treaba. Si e bine sa o faci de unul singur si nu dupa scaunul din fatza calculatorului.

Stai de vorba cu un angajat de la mai multe spalatorii, pe motiv ca vrei sa te angajezi. Vezi concurentza, vezi clientii. Mai ales clientii. :) aia despre care crezi ca e "marketing"....

Orice calcul de costuri pe care-l faci din birou mai bine dubleaza-l. O sa constati ca iti trebuie taxe si aprobari la mediu, bazin de decantare, contabil, etc... O sa constati ca vin norme UE si ca e foarte posibil sa gasesti spalatorie de vanzare, chilipir...

:) Nu e simplu.
Si nu inseamna ca nu se poate!
Inseamna ca e bine sa ai grija de banii tai... :peacefingers:

Edited by owl, 28 March 2006 - 15:35.


#12
RoKeRu

RoKeRu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 07.03.2005
owl :...cred ca ai mare dreptate in tot ce ai spus .Nu mi-a trecut niciodata prin cap ca o sa rezolv ceva dein fata calcultorului ci duar ca o sa imi pot face o idee ...cat de mica in ceea ce priveste cuantumul investitiei si rentabilitatea ;sa stiu daca are rost sa ma agit sau nu .Daca suma necesara depaseste cu mult asteptarile mele ..nu mai are nici un rost sa strabat orasul in cautarea unei spalatori scoasa din uz ...sau pusa la vanzare / inchiriere  nu ?.

#13
Cristist50

Cristist50

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,523
  • Înscris: 28.08.2003
Haideti sa va spun opinia mea de client.
In general evit spalatoriile "ieftine" din cauza faptului ca baietii te matrasesc repede ca sa ia alt client. Atentia data masinii e minima, majoritatea lucrarilor se fac de mantuiala si pe unde se vede. De fiecare data cela care o spala asteapta un bacsis, chiar daca esti in regula.

Eu prefer sa o spal la OMV unde este automata, o spala si o samponeaza de imi vine mie sa ma urc pe pereti. NU o sterge cu carpa si o usuca de 2 ori cu aer cald.

Platesc pentru interior + exterior 25 de lei insa stau aproape 40 de minute. Ce face in timpul ala? O spala nu o manjeste.

Una peste alta sunt supermultumit de spalatoria respectiva :D

Edit: Am bagat opinia asta ca sa stiti ca exista si alte tipuri de clienti nu numai cei care cauta ieftin. Si din aceia care cauta calitatea inainte de toate. Dau un ban dar stau in fata.

Edited by Cristist50, 29 March 2006 - 01:29.


#14
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Vezi ca in calculele tale nu ai avut in vedere zilele ploioase,care nu cred ca iti vor aduce clienti!

#15
anaoi

anaoi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 09.01.2008
RoKeRu , ce ai mai facut cu spalatoria?

#16
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,979
  • Înscris: 24.02.2006
si, evident, afacerea incepe prin a-ti da tie niste bani pentru echipamente automate :)

stii foarte bine ca romanii evita spalatoriile automate. in plus, costurile pentru o spalatorie manuala sunt mult mai mici.

#17
Bocacio Junior

Bocacio Junior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,616
  • Înscris: 04.11.2005
mici preturile...si mai zicea cineva ca in bucuresti e viata scumpa :) eu platesc la spalatorie interior + exterior + ceara = 25 RON fara spaga.
la cat s-ar ridica investitia intr-o spalatorie manuala ... fara angajati si fara teren?

#18
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,979
  • Înscris: 24.02.2006
beautycar, mi se pare putin jenant sa te apuci sa te rogi de oameni sa-si faca spalatorie. daca afacerea merge cu adevarat bine (ma refer la afacerea vanzarii de echipamente pt spalatorii) atunci n-ar trebui sa ai posturi scrise cu caps de genul "NU VREA NIMENI SA ISI FACA PROPRIA SPALATORIE AUTO ...?".

cat despre spalatoriile automate evitate de romani, desi sunt super-uber-ultra-rentabile, arunca-ti si tu un ochi prin oras si vezi cate spalatorii automate exista si cate manuale. si dintre cele automate, cate sunt cu perii si cate folosesc alte metode (jeturi de apa).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate