Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Metode de fertirigare

- - - - -
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

#19
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007
Nici 2 vase nu sunt foarte scumpe, singura conditie fiind sa fie doar perfect etanse. Pe langa faptul ca nu necesita nici pompa, nici acumulator, se elimina riscul ca la alegerea unei pompe prea puternice, o parte din ingrasamant sa refuleze in rezervorul de apa in loc sa mearga in retea, iar montarea unei clapete unisens ar ingreuna curgerea apei din rezervorul suspendat. Ar exista dezavantajul ca apa care inlocuieste aerul din vas se pierde sau trebuie repompata in rezervorul suspendat, dar daca nu se cere o dozare riguroasa orice vas etans cu 1 intrare si o iesire pe jos poate fi folosit ca tanc de fertirigare. Mai simplu decat asa chiar nu mai vad cum altfel.

Edited by dragos I, 15 December 2020 - 23:19.


#20
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Poate nu îți dai seama dar e o fractura de logica, în principiu.
Care e de fapt ideea? De ce am ajuns la pompe când puteam simplu sa folosim un venituri banal?

Tocmai pt ca venituri ne limiteazã pt ca e dependent de anumiți parametri hidraulici ca sã funcționeze.
Ca sã nu mai depindem atât de mult de echilibrul fragil al acestor parametri(debit, viteza, secțiuni, presiuni), am ajuns la injectarea forțatã folosind o pompa, astfel sistemul funcționeazã cu mult mai puține restricții și deci este incomparabil mai flexibil.
Plaja de debite, volume, secțiuni ale conductelor, presiuni este incomparabil mai mare, practic nu mai depinzi de ele, te doare în bascheți.
Poți uda și de la rețea, și din butoi, și pe țeavã de 50 și pe țeavã de 20, și cu 5-10mch și cu 200l pe ora, poți uda în aceeași configurație a instalației și5000mp și 50 mp.
Singura condiție rãmâne ca presiunea de care e capabila pompa de injectare sa fie mai mare decât presiunea în coloana la punctul de injectare.
Cum la irigare prin picurare presiunea e mica, în jur de 1 bar de regula e reperul, pompa care poate urca pana în 4-5 bari (pe hartie) e ok.

Practic acest sistem nu are limitãri, are doar mici ajustãri de finețe care pot fi utile, nu musai necesare, asta pt optimizare mai buna a sistemului.
Ca exemplu, concentrația soluției injectate, timpul de injectare, omogenizarea soluției finale înainte sa ajungã la distribuitor pt o fertilizare uniforma.... Detalii care în genere pot sa fie omise, sistemul tot funcționeazã cel outin ok și dacã nu îți bați capul cu ele.

Și în aceste condiții, deci, in care fugi de probleme hidraulice delicate și cauți flexibilitatea maxima, tu ce propui? Sa lãsãm pompa pt ca are niște dezavantaje și ea, dar sa alegem o soluție chiar mai proasta decât cea inițialã, cu venturi? O soluție care implica presurizare/etanseitate a unor tulumbe diverse, supape de sens care trebuie alese cu foarte mare atenție pt ca depinzi de o porcãrie de arc, și care e posibil sa nu le poți gãsi  și oricum reprezinta cel mult o soluție punctuala?
Sper ca îți dai seama ca, spre Exemplu, supapa ta de sens mie îmi poate fi perfect inutila pentru ca eu pot avea total alta presiune, deci arcul "tãu" poate fi prea tare pt mine si prea slab pt altul pt ca ghici ce, avem alte înãlțimi ale butoaielor poate...

Deci o asemenea soluție e la Fel de problematica precum aia de care am fugit de la bun început, banalul venituri, dar mai are și atributul ca poate fi foarte personalizata din cauza altor detalii hidraulice, deci implementarea ei ca soluție universala e mult mai greoaie.
Nune deci o soluție doar mai proasta, e și inutila de vreme ce fiecare trebuie sa o adapteze.

Ori tocmai asta e valoarea și scopul unei discuții și a unei soluții, sa ofere o soluție simpla, universala, care sa meargã și "pe luna" .


Nu am nimic împotriva ideilor, dimpotrivã. Consider însã cã o soluție buna e aia care e flexibila, simpla ca și concept, care îți rezolva probleme mult mai multe și mai mari decât îți creeazã.


Și ca sã îți rãspund la dilema cu "contaminarea" dacã pompa e prea puternica îți spun ca e o problema închipuita, ai astfel de dileme pt ca nu ai și pt sau experiente practice.
Acea pompa e vai mama ei, debitul ei e infim chiar și în gol, in circuit 3 și mai slab.
Presiunea de care e capabila pe hartie pare mare, 4-5 bari, practic încearcã și mai discutam dupã aia, discuția e ridicola, vei înțelege de ce dupã aia.
Daca vrei neapãrat sa rezolvi un neajuns de acest gen, deși e inexistent practic, nu e cazul sa apelezi la tulumbe "etanse" sau supape de sens, lucruri infinit mai greu de controlat practic.
E de ajuns sa pui un robinet fin, cu ac de exemplu, pe țeavã prin care pompa aia injecteazã.

Adicã practic spun ca și dacã ar exista neajunsuri ele pot fi rezolvate altfel decât prin schimbarea totala a sistemului.


Fiecare face cum vrea pana la urma dar cred ca în cazul asta discuția nu prea are sens.



#21
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007
Pacat de timpul irosit ca sa explici despre venturi si clapete, care nu au ce cauta in solutia propusa de mine. Ca sa fiu suficient de scurt incat sa nu le mai incurci, eu spuneam ca apa care vine prin cadere din bazinul situat la 6 m inaltime poate fi trecuta la un moment dat printr-un vas inchis (numit tanc de fertilizare), aflat la nivelul solului, in care se gaseste fertilizantul lichid (pe care il va dislocui), impingandu-l in reteaua de udare. Nu necesita pompe, acumulatori, si daca are conductele de racordare si orificiile suficient de largi nu necesita nici energie suplimentara. Ce putea fi mai simplu decat asa si unde era fractura de logica? Dar nu mai intru in alte detalii ca sa nu te mai distraga de la subiect.

Attached Files



#22
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Ok, fa tu asa.


#23
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007
Fac, de ce n-as face? Daca nu functiona, nu se mai fabrica... Posted Image

#24
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,188
  • Înscris: 28.02.2008
Eu sunt de acord cu dragos I, asta pare solutia cea mai simpla de construit si nu necesita energie externa pentru a o face sa functioneze. Si eu tot la pompe ma gandeam pana acum, dar nu cred ca se poate face mai simplu decat sa treci o parte din apa de irigat printr-un bazin intermediar. Totul se regleaza din robinetul pus intre cele doua furtunele care intra in bazinul cu fertilizator.

#25
yoaca70

yoaca70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 146
  • Înscris: 06.01.2012
Va salut,
Referitor la metodele de fertirigare pentru solarii cu suprafata mica, indraznesc sa va prezint (fara poze momentan, deoarece sint la hotel in izolare partiala si doar saptamina viitoare voi fi liber) metoda mea. Eu am un solar de 62 mp si folosesc aproximativ metodele aratate de colegi in postarile anterioare. Zic aproximativ deoarece folosesc in locul pompei de vermorel, bateriei de 12V si vasului un vermorel electric de 18 litri. Furtunul de vermorel care pleaca din refularea pompei (in exemplele aratate de colegi), il conectez direct la iesirea vermorelului (am varianta cu filet la iesirea vermorelului). Dupa umplerea vermorelului cu solutia de fertirigare, pornesc vermorelul si deschid simultan ventilul de pe linia de irigare. Pot regla presiunea din potentiometrul vermorelului la valoarea dorita (o citesc pe un manometru montat pe linia de irigare). Tin cont de timpul de functionare dorit (cam 40 min) si mai pregatesc solutie pentru a reumple rezervorul vermorelului daca este cazul. Cu 5 minute inainte de oprire adaug doar apa curata si in final opresc vermorelul si inchid robinetul. Am ales aceasta varianta deoarece nu aveam vermorel electric si dupa ce l-am cumparat (exact acum un an) mi-a venit ideea. Metoda a functionat perfect si tot ce a trebuit sa fac (fitingurile adaugate la linia de irigare le aveam pe acasa), a fost sa cumpar un furtun de vermorel cu filet, pe care l-am taiat la jumatate si am folosit una din parti (una a ramas rezerva). Furtunul l-am luat din DDman, in jur de 10 lei, dar mult mai calitativ decit cele din piata.

#26
partenerul

partenerul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 334
  • Înscris: 23.12.2019
Mai simplu de atat nu se poate, atat metoda ta cat si a colegilor cu pompa de vermorel. Avantajul la metoda ta este ca poti regla presiunea cu ajutorul potentiometrului.

#27
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,188
  • Înscris: 28.02.2008
Nu se poate mai simplu decat sa pui o pompa pe curent care sa impinga solutia in teava? Cred ca poate fi simplificat si mai mult, punand un senzor de nivel controlat de arduino ca sa nu se arda pompa atunci cand se termina lichidul din bazin, ba chiar sa lasi arduino sa regleze presiunea automat punand si un senzor de presiune pe coloana.

#28
partenerul

partenerul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 334
  • Înscris: 23.12.2019
Parca am citit pe topicul de automatizari de la colegii care au Arduino ca acesta stie si sa fertilizeze, fara senzori sau alte cele, doar in functie de timp. Pare destul de simplu, stii in cat timp pompa termina solutia din vas si reglezi in asa fel incat dupa fertilizare,  irigarea sa mai functioneze cateva minute. Nu gasesc postarea acum...

#29
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,188
  • Înscris: 28.02.2008
Eu sunt curios, are vreo importanta faptul ca se pastreaza concentratia de fertilizant pe toata perioada fertirigarii sau nu conteaza, atat timp cat se livreaza cantitatea ceruta? La metoda bazinului intermediar, apa care impinge solutia pe instatie scade concentratia acesteia pe masura ce inlocuieste lichidul din acesta, pe cand la folosirea unei pompe sau Venturi, concentratia ramane la fel pe tot parcursul irigarii. La final, toata cantitatea de solutie ajunge in sol, dar merita luat in calcul acest aspect?

#30
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007

View PostSkyler-ftw, on 17 decembrie 2020 - 11:18, said:

Nu se poate mai simplu decat sa pui o pompa pe curent care sa impinga solutia in teava?

Pe aici nu e simplu ce e simplu. E ca la Festivalul San Remo, nu conteaza cum canti, conteaza cum te vad prietenii...Posted Image
Pentru a nu se modifica dilutia fertilizantilor odata cu patrunderea apei in tanc, am pus initial varianta cu 2 vase, dintre care primul are doar rolul de a forma o perna de aer separatoare intre apa care intra in vas si fertilizanti, dar n-a prea prins. Posted Image  Concentratia se mentinea astfel neschimbata pe toata durata operatiei, iar cantitatea injectata se mentinea si ea destul de constanta in timp.
Dar cea mai buna solutie ar fi tot un tanc de fertilizare, insa unul cu membrana de separatie intre apa care intra in vas si amestecul fertilizant, daca ar exista.

#31
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Interesant, sa cuplezi un vermorel electric la reteaua de irigare printr-un T, un robinet si un ștuț e complicat. In schimb e simplu sa faci "varianta cu 2 vase, dintre care primul are doar rolul de a forma o perna de aer separatoare intre apa care intra in vas si fertilizanti" sau daca te fortezi un pic, varianta ideala e "un tanc de fertilizare, insa unul cu membrana de separatie intre apa care intra in vas si amestecul fertilizant, daca ar exista"....

#32
gap2007

gap2007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 542
  • Înscris: 27.07.2007
Salutari,

Probabil sunt unul dintre primii care au adoptat celebra pompa de vermorel (chiar inaintea lui @Corsica). O folosesc de ceva ani, aceiasi pompa, am abuzat-o la greu, lasata in ploaie etc, tot ce scrie la manual sa nu faci :P. Traieste si in ziua de azi si merge fain frumos. Deci cei care isi fac griji ca nu tine, sa stea linistiti. Dupa juma' de ora de functionare nu se incalzeste. Cel putin a mea. Cu vermorelul merg si cu cate 6 vermorele de 20L, cu pauza cat reumplu, nu mai mult de 5 min. Si ala e bine merci, mai putin capacul care s-a dus dreaq de la soare si a trebuit sa il reconstruiesc.

Daar, colegul @yoaca70 a venit cu o idee si mai buna, sa folosesti un vermorel ca atare. Are avantajul ca poti reduce debitul. Eu merg cu 2 bari pe instalatie, dar altii au un IBC cocotat, ala nu produce mai mult de 0.3-0.4 (trei patru metri inaltime). La asa presiune joasa , debitul pompei va fi prea mare, si atunci e de super mare ajutor ca poti "temporiza" debitul.
Parerea mea, e cea mai buna metoda!

#33
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Eu la varianta cu vermorelul m-am gandit inca din vara de cand am planuit sa aplic metoda cu pompa. Dar am luat-o evreieste (nu e rasism :) ) nu m-am gandit la varianta ca pot regla debitul din acel potentiometru ci sa nu mai dau bani pe alta pompa si acumulator. M-am gandit ca vor rade unii de ideea mea. N-a mai fost cazul din cauza de grindina cand am pierdut tot ce era in gradina.

#34
gap2007

gap2007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 542
  • Înscris: 27.07.2007
La mine era simplu atunci, nu stiam daca merge si nu voiam sa risc sa stric vermorelul nou nout Posted Image. asa ca am luat si o pompa o data cu vermorelul, gandidu-ma ca, mneah, daca nu merge la ce m-am gandit eu, macar am o pompa de schimb. Ce nu am luat in consideratie e ca e nu mai am nevoie de un vas de alimentare pentru pompa si ca e mult mai usor sa conectez vermorelul. Cand termini treaba, decuplezi vermorelul, ii pui ansa la loc si iti vezi de treaba cu el. Acum, sincer, cine are nevoie de fertirigare, are nevoie si de vermorel. La anul sigur trec pe schema asta! Si uite cum, din idee in idee ajungem la variante imbunatatite. Asta e avantajul forumului!

View Postdragos I, on 16 decembrie 2020 - 04:39, said:

Pacat de timpul irosit ca sa explici despre venturi si clapete, care nu au ce cauta in solutia propusa de mine. Ca sa fiu suficient de scurt incat sa nu le mai incurci, eu spuneam ca apa care vine prin cadere din bazinul situat la 6 m inaltime poate fi trecuta la un moment dat printr-un vas inchis (numit tanc de fertilizare), aflat la nivelul solului, in care se gaseste fertilizantul lichid (pe care il va dislocui), impingandu-l in reteaua de udare. Nu necesita pompe, acumulatori, si daca are conductele de racordare si orificiile suficient de largi nu necesita nici energie suplimentara. Ce putea fi mai simplu decat asa si unde era fractura de logica? Dar nu mai intru in alte detalii ca sa nu te mai distraga de la subiect.

Daca inca mai stiu fizica, varianta propusa nu va functiona. Sau va functiona doar daca limitezi atat de mult debitul direct, incat circuitul prin vasul tau de fertilizat sa prezinte aceiasi rezistenta la inaintare ca varianta prin legatura directa (robinet). Daca nu faci legaturi la vasul de fertilizant cu conducte mari, fara prea multe coturi, etc, in asa fel incat sa limitezi caderile de presiune pe circuitul de fertilizant, tare mi-e ca o sa ajungi ca mai toata apa sa treaca pe acolo, si mai nimic pe circuitul direct. Daca mai iei in cosiderare si costurile cu vermorel sau pompa de vermorel.... ramande doar un experiment frumos. Sa ne spui daca functioneaza.

Daca idea ta era ca toata apa sa treaca prin tancul de fertilizare si apoi dat drumul pe direct, da va merge, dar bagi fertilizantul prea dintr-o data. Ar putea avea efecte averse....

Edited by gap2007, 17 December 2020 - 22:15.


#35
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007

View Postcotzi, on 17 decembrie 2020 - 20:06, said:

Interesant, sa cuplezi un vermorel electric la reteaua de irigare printr-un T, un robinet si un ștuț e complicat. In schimb e simplu sa faci "varianta cu 2 vase, dintre care primul are doar rolul de a forma o perna de aer separatoare intre apa care intra in vas si fertilizanti" sau daca te fortezi un pic, varianta ideala e "un tanc de fertilizare, insa unul cu membrana de separatie intre apa care intra in vas si amestecul fertilizant, daca ar exista"....

E lucru stiut ca drumul cel mai usor este cel cunoscut. Unii sunt mai deschisi spre nou, altii prefera sa poarte mai departe grija bateriei, vermorelului etc decat sa isi bata capul cu ceva cu care nu s-au mai intalnit. Fiecare in functie de ce anume pretuieste...  Posted Image

#36
dragos I

dragos I

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 08.05.2007

View Postgap2007, on 17 decembrie 2020 - 22:05, said:

Daca inca mai stiu fizica, varianta propusa nu va functiona. Sau va functiona doar daca limitezi atat de mult debitul direct, incat circuitul prin vasul tau de fertilizat sa prezinte aceiasi rezistenta la inaintare ca varianta prin legatura directa (robinet). Daca nu faci legaturi la vasul de fertilizant cu conducte mari, fara prea multe coturi, etc, in asa fel incat sa limitezi caderile de presiune pe circuitul de fertilizant, tare mi-e ca o sa ajungi ca mai toata apa sa treaca pe acolo, si mai nimic pe circuitul direct. Daca mai iei in cosiderare si costurile cu vermorel sau pompa de vermorel.... ramande doar un experiment frumos. Sa ne spui daca functioneaza.

Daca idea ta era ca toata apa sa treaca prin tancul de fertilizare si apoi dat drumul pe direct, da va merge, dar bagi fertilizantul prea dintr-o data. Ar putea avea efecte averse....

Cum spuneam, daca tancul de fertilizare are conductele si racordurile dimensionate corespunzator, reteaua de udare lucreaza si ea la presiuni cat mai mici te asigur ca functioneaza impecabil. Ati luat in gluma refularea ingrasamantului in bazinul cu apa, dar la retele foarte mici, acolo unde debitul pompei (adica vermorelului) cu care se injecteaza ingrasamantul este mai mare decat debitul necesar retelei de udare acest pericol devine real.
De altfel, de proiecte si instalatii cu tanc de fertilizare am auzit, dar cu vermorel inca nu, desi nu spun ca nu ar functiona. Probabil ar fi vremea sa-l brevetati. Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate