Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Ascensiunea Chinei si computerul cuantic

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#37
serban57

serban57

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 28.02.2017
Nu, dar și îndoiala ar fi fost mult mai mare dacă această afirmație venea din SUA spre exemplu.

#38
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
america a fost superputere , economic mergeau foarte bine, se putea vedea de catre economistii europeni , nu era nimic de mintit

#39
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,904
  • Înscris: 07.11.2006

View Postrigmarole, on 14 decembrie 2020 - 03:10, said:

Europei nu-i ramin prea multi bani dupa ce cheltuie resursele in proiectele ei de interes. Astea ar fi drepturile imigrantilor, ecologie, redistributie/nationalizare ascunsa, munca cit mai putina, regulamente cit mai multe, taxare aberanta.

Europenii,de cand s-au transformat in maimute europene cu drepturi,nu vor putea in veci sa tina pasul cu SUA sau China.
In primul rand ca in Europa lupta pentru hegemonie se duce de secole intre vreo cateva tari si pentru asta,in afara de teluldeclarativ,aceste tari nu fac nimic ca sa inghete cearta si sa treaca la treaba.
Cand se linisteste o tara,sar alte trei si tot asa.Nu mai spun de incompetenta crasa a conducatorilor care se incurca in declaratii si sa caca pe ei care mai de care.
Pe de cealalta parte SUA,China si chiar Rusia isi vad de interesul lor,actionand fiecare ca un intreg.SUA,o democratie,n-are treaba prea multa in Europa,se multumeste cu Asia.In schimb rusii si chinezii au ajuns in sfarsit exact acolo unde si-au dorit,adica sa tina in sah economia mondiala in general si cretinii europeni in special.
Pentru asta s-au luptat decenii la rand,trimitand la inaintare milioane de conationali,China si cateva zeci de asa-zisi dizidenti,Rusia,care si-au facut treaba cu brio iar acum cele doua superputeri culeg roadele,reusind sa dezbine atat SUA cat si Europa,cea locuita de primate.
Degeaba peroram impotriva chinezilor si rusilor.Pana cand nu suntem in stare sa le recunoastem meritele,pana cand nu ne scoatem din cap prejudecatile idioate,noua nu ramane decat sa carcotim si sa ne uitam cu jind la cei din jurul nostru,care dau dovada de mult mai multa intelepciune,lasand la o parte mandria nationalista prosteasca tipica romanilor.

Si ca tema de casa,pentru dreptacii acestui forum,pentru cei carora le spumeaza gura cand rostesc Rusia sau China,doresc sa le pun o intrebare.
Puteti sa ne explicati,pe intelesul nostru,al prostanilor,cum se face ca pe langa atata mandrie patriotica si preaplinul de sine,Romania a reusit "performanta" trista de a ramane pe acelasi loc in Europa timp de 30 de ani,adica ultimul?

#40
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View PostFriskey, on 14 decembrie 2020 - 05:14, said:

China poate sa spuna orice si indiferent de ce spune ea, pana la computerul cuantic e cale lunga.

Într-adevăr ! A construi un calculator cuantic înseamnă a stăpâni superpoziţia şi nonlocaţia particulelor elementare dintr-un atom, adică a şti şi poziţia şi viteza în acelaşi timp, ceea ce, în lumea microcosmosului nu se poate. Şi acest aspect a fost demonstrat raţional. Dacă va exista însă un calculator cuantic, acela va purta doar numele, dar va funcţiona folosind numai logica ternară (cu trei valori), logica cu patru valori, cea cu cinci şi...apropiindu-se asimptotic de logica multi-valoare.

În prezent, orice calculator din lume funcţionează pe bază de logică binară (cu două valori, adică 0 sau 1; închis/deschis; pornit/oprit; viu/mort; alb/negru...etc.). Asta ne arată că încă nici măcar nu s-a ajuns la utilizarea în masă a maşinilor de calcul cu logică ternară. Dar poate va veni o minte luminată care va inventa direct maşini pe bază de logică 10-valoare.

Edited by lupini, 14 December 2020 - 13:53.


#41
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,064
  • Înscris: 06.01.2007
Ati dat-o full pe politica in puii mei..
:D

View Posthalflife, on 14 decembrie 2020 - 09:36, said:

Deci merita sa te pui acum pe invatat quantum computers ? Cat costa unu si merita bani dati ?
La o anumita varsta nu merita decat asa, ca si cultura generala. Cultura generala intotdeauna merita in opinia mea. Daca te apuci de invatat acum 100% nu vei avea ocazia sa-ti folosesti cunostintele in ceva util in domeniu. Poate daca esti vreun Ramanujan al cuanticii. Dar e bine sa ai cultura generala. Asa se naste o scoala de gandire, poate modele de educatie, poate doar pentru constientizare la nivel de popor. Dar nu vei activa in domeniul asta decat daca ai o scoala adecvata si meseria de cercetator.
Programarea pe astfel de dispozitive inseamna 100% cercetare. Si nici macar cercetare tehnologica a caror rezultate sa poata fi folosite. Deocamdata e vorba doar despre un fel de cercetare intelectuala, nush cum sa ma exprim. Adica trebuie cercetat sa se vada ce anume se poate face cu calculatorul asta. Adica chestii de studenti si teoreticieni, nu de ingineri care sa puna talpa pe coada si sa-l dreseze sa lucreze, sa produca.

Terenul e necercetat. Cica acum 20 de ani, fizicienii de renume nu credeau posibila realizarea dispozitivului din motive ce tin de fizica. Ei uite ca odata cu descoperirea faptului ca se poate face error corrections, a implicat ca se poate realiza si dispozitivul in sine. Cel putin asa zice Morello in filmul pus de mine anterior. Omul stie ce zice ca cu asta se ocupa.

Oricum, cercetarea presupune in momentul asta cercetarea scalabilitatii, realizarea de dispozitive la scara mai mare care sa retina functionalitatea. Asta presupune mai mult decat cativa pasionati + studentii lor. Nu e doar o lucrare de laborator ci e o constructie care trebuie finantata serios. De aia cred ca sansa ca rezultatele sa vina de undeva unde se face lucrul asta sistematic e mai mare decat sa vina dintr-un mic laborator populat cu cativa pasionati. Astia in general sunt buni la descoperirea principiilor de baza, nu la aspecte ingineresti sau de design.

Totodata in lume sunt cateva dispozitive functionale. Cei de la IBM au si un computer cu acces liber pe net pentru educatie sau pentru curiosi. Dar nu exista o convergenta tehnologica, practic fiecare exploreaza designuri si arhitecturi complet diferite.
Deci, nu exista calculator cuantic mai bun sau mai rau. Fiecare prezinta avantaje si dezavantaje. E prematur pentru a avansa un design ca fiind superior altuia, nu se pune inca problema realizarii pe scara mai larga.
Exact ca stelaratoarele sau ca tokamakurile . Ele exista in diverse locuri, in diverse designuri, in diverse tehnologii, dar nu au avansat la faza in care sa fie standardizabile. Se ... cerceteaza. Si rezultatele uite ca intarzie sa apara.

Asa si cu calculatorul asta cuantic. E posibil sa exista limitari teoretice sau ingineresti imposibil de depasit care sa nu-l faca scalabil pana intr-acolo unde sa poata rezolva probleme reale. Dar oricum, daca exista, trebuie cercetat si din aceasta cercetare va rezulta.... cunoastere. E buna si aia. Se pune la dosar si.. cine stie pe viitor ce va genera?

Dar eu vad urmatoarea problema. Omul invata algoritmic, in pasi. Si are o fereastra de 20-30 de ani in care poate face asta, dupa care e ineficient, nu mai are neuroplasticitatea necesara.
Si nu putem transmite cunostintele acumulate in capul nimanui fara ca el insasi sa parcurga algoritmul.
Si chestiile devin complicate. Din ce in ce mai putine capete vor fi capabile sa inteleaga si sa opereze cu notiunile necesare. Probabil ca va trebuie sa regandim sistemul de invatamant astfel incat cei care par a promite sa fie capabili, sa avanseze mai repede in domeniu. Asta e o chestie care trebuie facuta cu cateva zeci de ani in avans.
Si probabl ca tari ca China sa poata face asa ceva. Noi in niciun caz, scuzati-ma ca mi-am amintit ca existam si noi pe planeta. :)
Eu o vad ca pe o sansa si o oportunitate unica. Nu poti avansa doar cu mandrie nationalistica, mai tre sa faci si ceva. Dar hai sa n-o dau si eu in politica ca va enervez si pe voi si ma enervez si eu.
:D

#42
ciine

ciine

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 04.06.2007
Bre , cica nu e terminat , mai au cca 10-15% de furatPosted Image de la google , azi au mai progresatPosted Image

#43
serban57

serban57

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 28.02.2017

View Postmaccip, on 14 decembrie 2020 - 14:41, said:

Ati dat-o full pe politica in puii mei..
:D
Nu asta a fost intenția mea. Asta e, am reușit să trezesc toți gargariștii cu un singur cuvânt. Eu am întrebat dacă poți crede un stat cunoscut pentru minciună, manipulare, cenzură și spionaj industrial, că au reușit ei de unii singuri să construiască un super-computer de o asemenea putere.

#44
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,064
  • Înscris: 06.01.2007
Judeca prin comparatie cu statul din care faci tu parte. Asa e corect.
Astia or sa ajunga sa mearga prin farfurii sburatoare cu ceas cuantic la mana si noi o sa gasim sa-i criticam de pe tronul din fundul curtii, de pe un allview 100% brand romanesc.

Eu zic hai sa furam si noi ca ei, a manipulam, sa mintim, dar sa facem ce fac ei. Adica sa jucam in aceiasi liga inainte de a-i critica.
Dar repet, pe o arie de stiinta nu vad rostul rasismului, xenofobiei si politicii.
Stiinta e ceva universal, transcede granitelor, de aia mi-a placut de mic, era singurul loc unde m-am putut retrage sa nu mai intre adultii cu problemele lor idioate cu comunisti si alte rahaturi.
Cel putin pe aceasta arie, numitorul comun e ca sunt oameni care au facut ceva, mai putin conteaza nationalitatea, important e ca au resurse si ca isi permit sa le dirijeze inspre cunoastere. Cunoasterea e universala, toata lumea va beneficia de ea sub o forma sau alta. Sau macar cei care au pasiunea asta a stiintei.

#45
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,548
  • Înscris: 02.10.2009
De acord in cea mai mare parte, dar e totusi problema daca acele realizari stiintifice su fost obtinute corect si in masura sa intareasca rezultatul anuntat. Au fost obtinute prin forta gandirii sa prin forta banului?

Desigur ca depinde de cine apreciaza, de cultura din care provine si caracterul sau.

Apoi, faptul ca face catralioane de calcule le secunda nu inseamna ca le face si bine, mereu.

Oricum, chiar daca vom considera exagerat anuntul, nu iese fum fara foc, si este inca un semnal puternic “Desteptarea” pe care increzutii vestici ar trebui sa-l auda si sa-i faca sa-si mai mute gandul de la imbecilitatile cu care au amortit societatea.

Pentru o baba surda nu trag clopotele de noua ori.

Chinezii isi vor vedea linistiti de quantumul lor nestingheriti de nimeni si-si vor indeplini obiectivul.

Edited by Rosebud09, 15 December 2020 - 03:30.


#46
H6D-100c

H6D-100c

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,482
  • Înscris: 27.01.2017
Computerul ala cuantica va fi utilizat la numararea boabelor de orez ce reprezinta ratia zilnica a unui chinez.Posted Image

#47
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003

View PostMembruAnonim, on 14 decembrie 2020 - 02:25, said:

China declara ca a construit cel mai puternic computer cuantic din lume. Depaste orice supercomputer construit pana acum depasind cu mult chiar si pe cel construit de Google ori de japonezi.
Dupa socul initial al stirii, dupa ce lumea s-a mai calmat... Anton expolica cat de departe de vreo utilitate reala este si cat de limitat este spectrul acestor dispozitive cuantice deocamdata cel putin :)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/BZcW_5D-euY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#48
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011
ok... daca explica Anton, ne calmam :P

#49
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,064
  • Înscris: 06.01.2007
Cica cel mai remarcabil rezultat folositor obtinut de catre un computer cuantic e factorizarea lui 21.
Adica the fukin computerul si-a dat seama ca 21 e compus din 3*7, chestie pe care o face orice copil de clasa a 2a. Posted Image
Termeni ca cuantul supremacy e unul ambiguu si preluat de presa in mod neadecvat.

De fapt caclulatorul cuantic nu va fi niciodata mai rapid ca unul clasic in anumite taskuri.
Chestia e ca poate face (ipotetic) lucruri pe care un calculator clasic le-ar face in mai mult de 1mld de ani, indiferent de cat de mult ar evolua sau cat de mari s-ar construi. Pentru ca acesti algoritmi cresc exponential, chiar si cu inputuri mici ajungi imediat la valori colosale ale duratei de calcul.
Calculatorul cuantic practic rezolva problema asta a algoritmilor de complexitate exponentiala.
Dar algoritmii de cautare binara vor fi rezolvati mult mai lent cu un computer cuantic. Unul clasic o face in log(n) timpi.
E drept ca opereaza pe date sortate care necesita si alea un timp de sortare (n*log(n) in medie, depinde de algoritm) iar calculatorul cuantic nu are nevoie de date sortate, dar in principiu nu va fi posibila depasirea vitezei unui algoritm clasic, indiferent de configuratie.

Apoi din cauza faptului ca portile quantice necesita un cuplaj direct cu celula de memorie(qbitul), asta presupune ca majoritatea algoritmilor au nevoie de implementare partiala hardware. Ca atare, cel putin dupa cunoasterea din acest moment, nu va fi posibil in viitorul rezonabil ca un calculator cuantic sa functioneze altfel decat ca un circuit cuantic superspecializat.
Apoi mai exista problema portilor logice cuantice care nu pot fi scalate pe un numar foarte mare de qbiti, majoritatea masinilor actuale folosesc doar inputuri de 2 qbiti si aia specifici, nu oricare doi din matricea de qbiti.
Pentru a cupla un numar mai mare de qbiti (sa obtii superpozitie de mai multe stari cuantice sa poti beneficia de cei 2^n "biti de memorie" promisi de tehnologie), e nevoie de un control foarte precis al microundelor. Necesita forme de unda extrem de complicate pentru ca sa cuplezi mai multi qbiti dispusi fizic in anumite locuri din circuit, iar un design complet nu prea pare ca ar fi posibil vreodata, cel mai probabil se va gasi exact o limitare teoretica data de simetria spatiului in care sunt pusi qbitii. Pentru a-i corela cuantic, e nevoie la un moment dat sa shareze un singur foton. chestie care implica niste limitari geometrice.
Dar desigur, nu s-au realizat practic toate tipurile de porti cuantice posibile. Ele ar putea la o adica sa ofere un control si asupra acestor fotoni, cupland cumva unde pe mai multe frecvente. Deocamdata nu se pot cupla decat fotoni de aceiasi frecventa, teoretic ar fi posibil printr-o interactiune gravitationala, electromagnetic nu se poate, cel putin nu printr-o interactiune de ordinul 1, poate printr-o interactiune de spin, habar n-am, ma depaseste.
Deci domeniul e nou, nebatatorit si optiunile sunt multe, mult mai promitator avansul tehnologiei ca de exemplul avansul in tehnologia fuziunii controlate. Karax saracul l-ati vazut ca inca se mai chinuie, dar cu niste scule primitive, avansul in acest domeniu e ceva ultra hi-tech si hi--science. La calculatorul cuantic inca nu e asa, pot veni idei din partea unor ingineri care inteleg, exista destule tehnologii sau efecte cunoscute din industria semiconductorilor care e expoatata acum de majoritatea designurilor de computer cuantic. Desigur, niciun alt element nu e cunoscut la acest nivel ca siliciul din cauza ca se cerceteaza in permanenta si se joaca la limita posibila a acestui material. Dar e impropriu tehnologiei cuantice,ar putea fi altul mult mai bun.
Sau inca nu s-a experimentat structura de latice a impuritatilor facute sa lucreze cuantic. Asta ar reduce drastic distanta intre qbiti, ceea ce ar face posibila cuplajul printr-o microunda (sau infrarosu poate) de lungime de unda mult mai mica si mult mai coerenta. Deocamdata microundele se produc in rezonatoare de tip antena, nu se folosesc de exemplu ca la laseri proprietatile unor cristale, proprietati care sunt cu mult mai stabile, rezultand o coerenta mai mare.
Si cate si mai cate posibilitati. Bani sa fie si industrie adiacenta care sa furnizeze materiale si tehnologia aferenta acelor materiale.
Bani, adica forta de munca, ca pana la urma asta inseamna banul. Ideea e , noi ca umanitate ne dorim asta? Pana acum umanitatea a dat dovada ca-si doreste sa cunoasca tot timpul.  Si ca atare s-au facut multe eforturi in numele cunoasterii. Eu cred ca obtinerea unui prototip functional si potent capabil sa rezolve o problema reala, ar declansa un tsunami de constientizare si o reactie alergica si imediata a marilor puteri capabile. Pentru ca implicatiile sunt si pe plan militar, acolo lumea vad ca e foarte sensibila. Ar investi cu lejeritate cateva zeci de miliarde pe un prototip de bomba sau racheta sau avion, dar cand vine vorba de tehnologia viitorului inca nu se constientizeaza.

Edited by maccip, 16 December 2020 - 21:09.


#50
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003

View PostDude_2nd, on 16 decembrie 2020 - 20:48, said:

ok... daca explica Anton, ne calmam Posted Image
Ar trebui, e un blogger de stiinta foarte renumit, fizica si astronomie in special, dar si programare.

Edited by andreic, 16 December 2020 - 21:30.


#51
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,548
  • Înscris: 02.10.2009
Anton Petrov asta e cel mai tare de pe net la chestiile astea, si-a cucerit pozitia cu multa munca.
Tot asa e Tim Todd pe aria Spatiale. Munca multa, minte buna, capacitate de exprimare mai ales, nici unul nu intra in chestii care ar plictisi auditoriul mediu, nu bat campii cu sf uri. Plus o doza de optimism. Realitatea conteaza, ca ne place sau nu.

Asta in conditii de competitie acerba pe net, ca sa  zic asa sunt multi buni.

#52
lost_in_a_dream

lost_in_a_dream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,688
  • Înscris: 03.07.2019
Mi-a zis sor-mea ca a auzit ieri (sau alaltaieri) pe nu stiu ce post TV ca chinezii au facut un super calculator cuantic care ar costa doar 5000 de euro. Mi se pare putin. Foarte putin, pentru ce ar putea face.
Parerea mea ca vom vedea calculatoare cuantice de vanzare pe PC Garbage cel devreme in zece ani!

#53
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,064
  • Înscris: 06.01.2007
Zi-i lui sora-ta ca ti-a zis unul de pe forum ca calculatoarele cuantice nu vor fi gasite pe piata consumatorilor in urmatorii 50 de ani sigur, posibil peste 100, indiferent de cost.
Iar costul nu va fi niciodata asa de mic deoarece necesita racire pana la sutime de grad Kelvin, lucru ce presupune niste chestii.

#54
lost_in_a_dream

lost_in_a_dream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,688
  • Înscris: 03.07.2019
Calculatorul cuantic a devenit realitate.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mMPrfnLJvss?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate