Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Constructie P+2E pe perna de balast

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
1587 replies to this topic

#109
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Prima măsurătoare doua prima trecere a compactorului de 12t arată deja mai bine. Am ajuns la EVD aproape 14. Revin cu detalii după compactarea stratului.

Attached Files



#110
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Ultima măsurătoare a dat EVD 19. Sun la laborator sa văd ce soluție găsim, pentru ca îmi pare ca nu mai avem ce sa compactam.

#111
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Zilele astea am retrăit legenda meșterului Manole.

Pe scurt, dimineața bag balast, pe seară sau maxim următoarea dimineață îl scot. Și tot așa, de doua ori.
Azi am făcut consiliu pe șantier, 10 persoane in total cu beneficiarii, culmea e ca cei responsabili de soluția tehnica nu au venit. Aviz amatorilor de perna de balast, măsurați de zece ori, umpleti groapa o singura dată.

Sa o iau de la capăt.

Studiul geo a fost efectuat imediat după achiziția terenului. Cumpărător - prost! Nu faceți ca mine! Înainte de achiziție, obligatoriu sa aveți CU pentru construire (vedeți retrageri, regim de înălțime, etc), și studiu geo (analiza pământului care se cumpără).  Nu exista tocmeală la așa ceva! Nu le faceți inainte de achizitie, pățiți ca mine.
Examinarea geotehnica a gasit (poza atasata):
- primul strat (0.00 - 2.80) umplutura din pamant argilos, cu resturi de la constructii.
- urmatorul strat de 80cm (-2.80 la -3.60) nisip argilos cenusiu, plastic consistent spre vartos
- stratul trei  de 160cm (-3.60 la 5.20) nisip argilos brun-cafeniu, plastic consistent
- ultimul strat forat de 80cm (-5.20 la -6.00) pietris cu nisip galben, mediu indesat.
Extras din studiu geo, sectiunea recomandari: Se recomanda ca sistem de fundare radier general din beton armat sau fundatii continue tip talpa din beton armat. Pentru imbunatatirea terenului de fundare in vederea fundarii directe se recomanda excavarea totala a stratului de umplutura sau partial si inlocuirea cu un strat de pamant bun, alcatuit din piatra sparta, pietris si bolovanis, balast sau pamant stabilizat. Materialele folosite pentru realizarea pernei de balast sunt nisip, pietris, geotextile si geogrile. Utilizarea geogrilelor reduce grosimea pernei de pamant cu 20-25%. Grosimea pernei de balast se recomanda ca fiind de minim 0,5m. Fiecare strat de material are 20-30cm grosime si se compacteaza pana la un grad de compactare de cel putin 90% pentru a evita tasarea pernei. Pamantul stabilizat poate fi realizat din piatra si nisip cu 2-3% ciment sau var. Apoi se paseaza responsabilitatea catre proiectant...

La momentul respectiv, nici macar nu am studiat ce scrie in acest studiu. Pe aceasta cale ii multumesc lui fitzi69111 care mi-a atras atentia ca terenul este unul problematic, si mi-a dat exemplele Operatiunea "Casa noua" si Casa SONY. Intr-o noapte am citit cat n-am citit in 12 ani de scoala. A doua zi, i-am sunat pe structurist si pe arhitect sa ii intreb de studiu geo, si cum interpreteaza ei rezultatele, se pare ca le-au omis... Au refacut solutia tehnica pentru structura, a aparut aceasta perna de balast si talpa din beton armat, si indicatiile de executie a acestei perne de balast, ce contine sapatura generala, asternere perna de balast compactabil in grosime de 1m, stratificat, si material de pus in opera.

Am facut sapatura generala la -2.1m fata de CTN, am chemat geotehnicianul, nu m-am sincronizat cu el, mi-a spus ca terenul este bun de fundare, si putem sa ii dam inainte cu perna de balast, si materialul de pus in opera este balast compactabil de Stancesti (care contine si argila pe post de liant). Am transmis acest lucru executantului, mi-a spus raspicat ca solul meu este moale, sigur e buba sub el, si ar trebui ca primul strat sa fie beton concasat. Am cerut confirmarea proiectantului, acesta mi-a spus sa urmez sfatul geotehnicianului. Executantul pernei de balast s-a conformat, dar m-a atentionat ca nu o sa mearga lucrurile.

Am nivelat fundul gropii cu cilindru compactor de 3t. Lasa urme cilindrul. Trimitem poze catre geotehnician, primim acord de continuare a lucrarilor. Executantul pune primul strat de balast, in 30-40cm grosime. Nu se compacteaza. Ii explic din nou, strat de maxim 25cm, altfel nu e bine. Scoate din acest strat pana a ramas un strat de 20cm, a adus cilindru compactor de 12t, si a trecut la treaba. Balastul pus in opera face burta, se ridica in urma cilindrului. Ne oprim. Chemam laborator de incercari, rezultate praf (EVD<6), primim recomandari de la geotehnician si inginer laborator, baga nene ciment (asa cum e recomandat si in studiu geo), si obtii teren stabilizat.
Cati saci, intreb eu.Pai cam 10-12-15 saci pe primul strat, dar din ala, ciment rapid, 50+. Spus si facut, am comandat si adus pe santier un palet de 64 de saci de ciment rapid 53 Romcim.  Am raschetat balastul compactat, am pus ciment, l-am lasat sa se usuce, l-am compactat, am testat cu placa dinamica, rezultatele aratau deja mai bine (EVD 13-14-19). Balastul de sub cilindru tot facea burta. Chemam inginerul de laborator din nou, spune ca cimentul asta se intareste in 28 de zile, si ca abia la final o sa vedem rezultatele. Imi garanteaza 100% de vreo 10 ori ca nu or sa fie probleme. Ma uit la sotie si ii spun ca acum avem un strat de 20cm pus, poate ar fi bine sa-i bagam in p***** m**** pe toti expertii astia, si sa ascultam de executant (cu un portofoliu foarte vast in asa ceva). Il sunam inca o data pe geotehnician, ii explicam de burta, ne spune ca de la al 2-3-lea strat lucrurile se vor imbunatatii. Executantul spune, o sa dam gres, o sa il scoatem, nu arata bine. Inca o data, am mers pe mana geotehnicianului. Am adaugat al doilea strat, am ajuns la o grosime de 40-45cm total. L-am pus pe masinistul de pe cilindru sa mearga pe fiecare parte de 15 ori. Nenea s-a conformat, dar imi tot repeta, e ud balastul, e ud balastul. Perna de balast facea acum burti/perne si mai mari. Ne oprim.

La ora 13, sotia a convocat consiliu. Au lipsit geotehnicianul si structuristul (cel din urma, neconvocat). Au participat beneficiarii sot+sotie, viitorul constructor al casei ce ia in primire perna de balast, executanti (3 la numar), geotehnician (altul - cel ce ne-a dat sfaturi era plecat din localitate), diriginte de santier, expert laborator (altul - convocat de diriginte, caruia ii multumesc, nu cred ca o arde el pe forum), seful lu' cilindru (via teleconferinta!).

Am excavat o portiune, pana am trecut de perna de balast (50cm), apoi am continuat excavarile, si am ajuns la terenul de sub terenul pe care sta balastul. Nu mai era umplutura, dar era ceva cenusiu (am uitat cum ii spune). In total, am sapat inca 80cm sub balast. Am trecut la incercari mecanice (aruncatul cu pietre in solul ala negru). Trece?, intreb eu. Nu trece! Bun, va trebuie strat de stabilizare, format din beton concasat fara parti mici pentru a impana pamantul asta malos, spuse expertul de laborator. Geotehnistul aproba si adauga pe langa pietrele astea mari, punem si pietre mici, pana nu mai iese mocirla in sus.

Solutia de stabilizare primita:
- excavare totala pana sub perna de balast asternuta pana acum.
- razuire fund groapa cu excavator.
- beton concasat format din bolovani mari, asezati unul langa altul. Peste acesti bolovani, adusi bolovani de dimensiuni mai mici, care sa umple golurile dintre bolovanii mari
- compactare si adaugare material (beton concasat) pana cand pamantul de dedesubt nu iese peste.
- se pastreaza stratul de perna de balast compactabil, care in acest moment se prezinta bine, dar maine probabil ca trebuie udat. Grosimea acestuia ramane neschimbata, si anume 1m grosime.
- beton de egalizare
Nota: Solutia prezentata mai sus a fost propusa de catre executant inca de cand a terminat de sapat groapa. Nu l-am ascultat, si acum deja am trecut de la plata la lucrare la plata la zi pentru utilaje, care nu imi este benefica deloc (cilindru 12t - 1000Lei, Excavator 22t - 1500Lei, Bascula 8x4 1000Lei).

Am atasat si poze si un video de pe santier.
Poza 1 - extras din studiu geo
Poza 2 - solutia noua pentru stabilizarea solului
Poza 3 - pamantul de sub pamantul de sub perna de balast
Poza 4 - exemplu de umplutura gasita sub pamant, pana la cota -2.10m
Video - burta/perna facuta de stratul de balast sub cilindru compresor, trecere fara vibrare.

Attached Files


Edited by anothertwo, 27 July 2021 - 15:42.


#112
dragosdascalu

dragosdascalu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 17.10.2010
Eu as face radier general si gata cu balciul.
Scos tot balastul, facut retur pe alt santier.
Restul serviciilor platite trecute pe pierdere.
Beton de statie, fier cat trebuie si aia e.
PS:
Asa e la prima casa.
Nu terenul e problema, ci solutiile tehnice.

Bafta !

#113
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019

View Postdragosdascalu, on 27 iulie 2021 - 16:20, said:

Eu as face radier general si gata cu balciul.
Stiu ca am intrebat la un moment dat proiectantul, si pe la noi nu e o solutie foarte utilizata.

View Postdragosdascalu, on 27 iulie 2021 - 16:20, said:

Baiul este ca pana acum am platit doar prima sapatura, si ma ia frica sa incep sa fac calculele acum. Astept pana Joi, cand executantul spune ca termina.

View Postdragosdascalu, on 27 iulie 2021 - 16:20, said:

Asa e la prima casa. Nu terenul e problema, ci solutiile tehnice.
Asta e si singura pe care o construiesc. Sper sa iasa bine, altfel voi considera ca nu-s bun pentru asa ceva, si o sa iau totul de-a gata.

#114
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007
Cred ca in lantul de specialists ce au lucrat la proiect, unul a fost slab pregatit/neprofesionist....sau communicarea, spiritul de echipa a lipsit. Inclin sa cred ca este vorba de partea geo, solutiile lui sunt vagi, general valabile, universal aplicabile (imi plac si blondelle, dar si brunette Vs se poate raider dar si fundatii continue).

Probabil si tu, ca beneficiar, trebuia sa iei masuri mai devreme, eventual consutat un alt specialist/professor/verificator.

Oricum, acum esti pe calea cea buna, macar ati gasit solutia.

E o lectie de viata si asta!


#115
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Meșterul Manole, ziua trei.

Aseară a fost scos tot stratul de balast aplicat anterior.
De dimineața se excavează și stratul de dedesubt, pana ajungem la stratul moale, pământ bentolitic.  In acest strat bentolitic se vor împăna bolovanii din beton concasat.

Attached Files


Edited by anothertwo, 28 July 2021 - 08:00.


#116
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
A venit betonul concasat, primul transport. Granulație 10-20cm. Am confirmat cu expertul de laborator ce a fost ieri pe teren, mergem mai departe.
Bolovanisul se va impana cu vibratie. Primul strat de balast de după bolovanis se va cilindra fără vibratie.

Attached Files



#117
kuniva

kuniva

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 455
  • Înscris: 04.08.2008

View Postanothertwo, on 27 iulie 2021 - 15:36, said:

Zilele astea am retrăit legenda meșterului Manole.
Băi deci nu știu cum să mă exprim. Ăsta e cel mai nasol coșmar posibil! Doamne ferește!!!! Am citit și mă crucesc efectiv.
Păi să fi pățit și eu asta când au început să excaveze la mine terenul că mă aruncam în Dâmbovița direct... de nevasta-mea ce sa mai zic, poate și mai rău ajungea.

Răbdare multă și nervi de oțel.!!!!! Ăsta e singurul meu sfat Posted Image

Edited by anaki, 28 July 2021 - 13:18.
citare integrala inutila


#118
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Daca totul merge bine azi cu betonul concasat, Vineri termin perna de balast. Asa ca rabdare pana diseara!

Adaug aici "Cineva acolo sus ma iubeste!". Sincer, cu toate belele mele, s-au aliniat planetele cum nu se putea mai bine. Daca primeam autorizatia in perioada ploilor (eu trag de primarie din Aprilie sa emita AC), o puneam rau de tot. Am sa va povestesc toata patania mea, dar dupa ce termin perna de balast.
Zicea cineva acum cateva pagini, "cel mai greu este sa iesi din pamant." Adevar a grait!

#119
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,176
  • Înscris: 23.02.2007

View Postanothertwo, on 28 iulie 2021 - 10:39, said:

Zicea cineva acum cateva pagini, "cel mai greu este sa iesi din pamant." Adevar a grait!
Eu ziceam, citandu-l pe constructorul meu, care o fi vazut si el multe la viata lui de pe santiere.

Edited by bobitzaaa, 28 July 2021 - 12:08.


#120
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Azi n-a mers totul perfect. Stadiu beton concasat 75%.
A apărut o zona care in continuare crează probleme. A fost decopertata din nou, de data asta și mai adânc. A fost scos stratul moale, pana s-a dat de strat ce oferă portanță pentru betonul concasat. Mâine se va pune ciment in acest strat (pare nisip la mâna), și se va adauga un strat consistent de beton concasat, cât sa ieșim la nivel și sa nu mai facă perna sub strat.

Pe la prânz am discutat cu vecina din spate, care ne tot vede ca ne chinuim, și ne-a spus ca in zona respectiva a fost cariera de nisip, dacă continuam excavările s-ar putea sa ne duce in jos pana la 5m și sa nu dam de pământ.

Poze de pe șantier mai jos.

Dacă aveți ceva din beton de demolat, acum e cazul sa anuntați, ca pare ca mai intra câteva mașini de concasat pe lângă cele 3 de 18mc aduse azi. In groapă sunt doar doua.

Attached Files



#121
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
In cazul in care altcineva se va confrunta cu problemele mele, pun mai jos o poza cu o zona ‘contaminata’. In poza, se vede cum substratul de sub material (de oricare) iese prin stratul superior și face pernă. Petele respective indica umiditatea substratului.

Pur și simplu, acest substrat tasneste printre betonul concasat și iese la suprafața sub acțiunea compactorului.

In cazul balastului compactabil, cu argila pe post de liant, substratul nu iese la suprafața, dar tot stratul se umfla ca o pernă apăsată pe margini.

Attached Files



#122
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,821
  • Înscris: 17.03.2008
Cat te costa toata nebunia asta? Ca vad acolo utilaje ca la construntia unei autostrazi.

#123
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Suprafața de decopertat: 160mp
Adâncime: 2.1m
Săpătură: 4&euro;/mc
Balast (de orice fel): 100lei/mc. Include transport din cariera de la Stâncesti cu articulate de 27mc, depozitate la executant, transfer și transport cu 8x4 in șantier, descărcare, întindere și compactare.
Total inițial 7000&euro;

După pățaniile mele se adauga:
2 zile excavator 22t: 4000 lei
Beton concasat 3 mașini a 18mc: 5400 lei
2 zile cilindru compactor 12t: 2000 lei
Excavatorul și cilindru îl plătesc suplimentar pentru cele doua zile in care am urmat sfaturile unora prost pregătiți.

Adaug aici evacuarea mocirlei, o mașina de 18mc: 1000 lei

Când termin, pun toate costurile, detaliate.

Edited by anothertwo, 28 July 2021 - 20:53.


#124
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.11.2009

View Postanothertwo, on 28 iulie 2021 - 10:39, said:

Zicea cineva acum cateva pagini, "cel mai greu este sa iesi din pamant." Adevar a grait!

Acest aspect mă îngrijorează și pe mine. Ca atare, caut soluții alternative pentru a intra cât mai puțin în pământ, astfel încât să pot ieși cât mai repede... ;)

Este tardiv pentru tine, dar am deschis aici o discuție despre fundațiile de mică adâncime protejate la îngheț și mă întreb dacă ar fi fost oare o soluție viabilă în cazul tău.

Mă refer, de exemplu, la un pat compactat de pietriș de spumă de sticlă (Geocell/Energocell) de maxim 40-50 cm sub CTN, care să susțină un radier general. Aveai și termoizolație și rupere de capilaritate într-un singur element.

Specificații tehnice ale materialului indică o rezistență la compresiune de peste 570 kN/m2, adică peste 58 de tone/m2. Un radier general ar fi repartizat uniform greutatea casei pe toată suprafața de contact, ceea ce cred că nu ar fi generat probleme în cazul terenului tău.

View Postanothertwo, on 28 iulie 2021 - 19:11, said:

Pur și simplu, acest substrat tasneste printre betonul concasat și iese la suprafața sub acțiunea compactorului.

Nu ar fi putut să se aplice un geotextil deasupra acestui substrat, pentru a împiedica amestecarea celor două straturi?

#125
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Argila se comporta ca un dop, din acest motiv vedeam cum se ridica/coboară  stratul de balast chiar și 30cm după ce trecea cilindrul. Soluția a fost scoaterea stratului umed de acolo.
Chiar și atunci când am pus beton concasat, bolovani mari, acest strat iese pe lângă. Acel geocel e bun dpdv susținere (ca de altfel și balastul compactabil), dar problema e substratul.

In plus, eu am avut o groapa de moloz sub teren. Pietre, cărămizi, capace de WC, o toaleta, chiuveta, o cruce!!!, plastice cât cuprinde, placi de beton cu spații între ele (e o poza cu o caverna între placi acum câteva posturi).  După primele cupe scoase, am spus ca eu nu fac casa pe așa ceva, și tot ce e acolo trebuie sa dispară. Așa ca am excavat tot ce am putut.

O filmare cu perna de balast, strat de 20cm grosime, și felul in care ce umfla aceasta perna.

Of, vine ploaia!! S-a dus tot norocul meu…

Attached Files



#126
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007
Ma enervez eu cind vad, darmite Tu!

Cum de geologul nu a "detectat" acel teren/mocirla ? De ce nu te.a avertizat? Cred ca o mare parte din vina, pentru ce patimesti acum, I se poate ateibui/imputa lui.
Bafta

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate