Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Misiuni spațiale către Lună și Marte

- - - - -
  • Please log in to reply
481 replies to this topic

#1
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013
Misiunile ce țintesc către Lună și Marte aparțin agențiilor spațiale americane (Artemis), chineze (Chang'e) și indiene (Chandrayaan).
Topicul urmărește postarea de știri din toate aceste misiuni constând în pregătire, teste, zboruri și rezultate.
În anul 2020 se anunță programate (la acest moment) misiunile Chang'e5 și Chandrayaan3.

Noutăți despre misiunea Chang'e5:
https://mobile.twitt...138658399838209

#2
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
in afara de americani si chinezi nu prea vad pe nimeni altcineva sa poata face ceva.

#3
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Indienii caracse, indienii!

#4
Yoda

Yoda

    Eternal padawan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,466
  • Înscris: 04.10.2002
Aş adăuga la listă programul ExoMars, joint venture al ESA şi Roscomos.

În această vară este programată o primă misiune în cadrul programului: o rachetă Proton-M va duce pe orbita Planetei Roşii un lander rusesc, denumit "Kazachok". Dacă amartizarea decurge bine, roverul Rosalind Franklin construit de europeni se va adăuga populaţiei de roboţi de pe Marte:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LNZkgRwgMUA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Yoda, 20 January 2020 - 14:54.


#5
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013

View PostYoda, on 20 ianuarie 2020 - 14:53, said:

Aş adăuga la listă programul ExoMars, joint venture al ESA şi Roscomos.
Să fie primit, așteptăm vești.

#6
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View Postericmario, on 20 ianuarie 2020 - 14:32, said:

Indienii caracse, indienii!

astia abia au dus un rover pe luna mi se pare, insa avea extrem de putine aparate de analiza a mediului , de asta a fost si asa ieftin si a fost si functional. roverele americane au practic un laborator intreg de aparate pe care pe fiecare trebuiau sa le adapteze la mediu, sa le fereasca de radiatii si etc

Edited by karax, 20 January 2020 - 15:06.


#7
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,333
  • Înscris: 22.10.2007
toata ideea era sa ajunga acolo, din pacate a murit la intrare, au pierdut legatura cu el la cateva sute de metri de suprafata si s-a facut praf, indienii de la birou erau maxim de dezamagiti Posted Image

Edited by _-livio-_, 20 January 2020 - 16:38.


#8
doxan

doxan

    Disident politic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,491
  • Înscris: 22.12.2015
Bani irositi if you ask me...prioritara trebuia sa fie finantarea pentru telescopul spatial James Webb, abia aceea misiune ar fi produs date stintifice realmente importante pentru Omenire si astrofizica. Stiinta planetara e frectie la piciorul stang, faptul ca se vor gasi intr-o buna zi microrganisme unicelulare/pluricelulare pe Marte nu ar reprezenta o surpriza ! Din simplul motiv ca acele forme de viata nu vor constitui o geneza distincta a vietii in sistemul solar (alta decat ceea de pe Pamant)...este arhicunoscut faptul ca datorita proximitatii celor doua corpuri telurice, acestea au schimbat de nenumarate ori material organic de-a lungul eonilor (un organism primitiv poate rezista intr-o faza de inertie totala chiar si in interiorul unei ejecte meteoritice pentru multe milioane de ani).
Fara o a doua geneza a vietii descoperita pe Europa, Enceladus sau Titan, nu se va putea niciodata dovedi fara tagada ca ceea ce noi numim viata nu a constituit decat un eveniment bizar care s-a rezumat doar la sistemul Pamant-Marte...in intrega regiune observabila a Universului!
Iar ca sa ajungem acolo si sa studiem in detaliu aceasta problema...discutam de finantare de cel putin 15 miliarde de $ pentru a crea o sonda automata care sa perforeze banchiza si sa ajunga in oceanul colosal al satelitului Europa.

View Post_-livio-_, on 20 ianuarie 2020 - 16:37, said:

toata ideea era sa ajunga acolo, din pacate a murit la intrare, au pierdut legatura cu el la cateva sute de metri de suprafata si s-a facut praf, indienii de la birou erau maxim de dezamagiti Posted Image
Tu ai idee cat de greu este din perspectiva inginereasca ca sa duci un asemenea payload modest chiar si pe Luna ? Uita-te la Google Lunar X Prize...competitie demarata inca din 2004 si care nu a fost castigata de nici una dintre acele echipe care s-au inscris incipient.
De ce ? Fiindca e foarte greu si scump, nu rachetele in sine sunt problema ci bus-ul modular al vehicului, thrusterele de corectii si sistemul de entry/descent. Doar cateva natiuni pe planeta asta au izbutit aceasta performanta, natiuni care au investit miliarde de $ nu cateva sute de milioane precum indienii.
O suta de milioane de $ la NASA e bugetul unei misiuni marunte, din clasa Discovey/Scout. E o suma derizorie, faptul ca indienii au reusit sa trimita o sonda care orbiteaza planeta Marte cu bani atat de putini constituie o mare performanta inginereasca.

Edited by doxan, 20 January 2020 - 22:27.


#9
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,076
  • Înscris: 04.02.2011
Nu-s chiar irosiți, sunt oarecum moka, deoarece există un avânt popular în ceea ce privește Marte, cum cercetarea și banii vin în funcție de opinia publică, avantajul este evident, mai ales că se dezvoltă tehnologii utile pentru viitoarea industrie spațială. James Webb e cam la maxim din punct de vedere al dimensiunilor, cu rachetele actuale nu se poate duce o sculă mai mare de pe Terra în spațiu, oricât de împăturită ar fi.

#10
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View Postdoxan, on 20 ianuarie 2020 - 22:11, said:

Bani irositi if you ask me...prioritara trebuia sa fie finantarea pentru telescopul spatial James Webb, abia aceea misiune ar fi produs date stintifice realmente importante pentru Omenire si astrofizica. Stiinta planetara e frectie la piciorul stang, faptul ca se vor gasi intr-o buna zi microrganisme unicelulare/pluricelulare pe Marte nu ar reprezenta o surpriza ! Din simplul motiv ca acele forme de viata nu vor constitui o geneza distincta a vietii in sistemul solar (alta decat ceea de pe Pamant).
Fara o a doua geneza a vietii descoperita pe Europa, Enceladus sau Titan, nu se va putea niciodata dovedi fara tagada ca ceea ce noi numim viata nu a constituit decat un eveniment bizar care s-a rezumat doar la sistemul Pamant-Marte (in intrega regiune observabila a Universului)!
Iar ca sa ajungem acolo, discutam de finantare de cel putin 15 miliarde de $ pentru a crea o sonda automata care sa perforeze banchiza si sa ajunga in oceanul colosal de pe Europa.

Vor avea microorganisme de pe Enceladus, unde la polul sud exista gheizere vesnice care arunca vapori din oceanul de sub calota de gheata.

O sonda automata va culege acesti vapori inghetati de pe orbita lui Enceladus si aceasta este suficient sa probeze viata microbiana.

Am citit pe undeva de aceasta misiune pe undeva.

Cassini also investigated the plumes of Enceladus – huge “geysers” of water vapor erupting through cracks in the surface at the south pole of Enceladus. Cassini flew right through some of them, analyzing their composition, and found they contain water vapor, ice particles, complex organic molecules and salts. Cassini wasn’t capable of finding life directly, but it did find valuable clues and hints that there may well be something alive in that alien ocean, even if only microbes.

Another proposed return mission to Enceladus is the Enceladus Life Finder (ELF), which would orbit Saturn and make repeated passes through the plumes – like Cassini, but with updated instruments. Image via Jonathan Lunine.

Another proposed return mission to Enceladus is the Enceladus Life Finder (ELF), which would orbit Saturn and make repeated passes through the plumes – like Cassini, but with updated instruments that could even test whether any amino acids found have predominately left or right-handed structures. (Life on Earth predominately creates left-handed forms, and scientists think that life elsewhere will also favor one form over the other instead of a random mixture as would occur from abiotic chemistry.)


Cassini wasn’t designed to detect life directly, but on a future mission – such as the one proposed – a mass spectrometer would be able to detect carbon isotope ratios unique to living organisms, as well as other potential “biomarkers” of methanogens, including lipids and hydrocarbons.


https://earthsky.org...earch-enceladus

#11
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013

View Post_-livio-_, on 20 ianuarie 2020 - 16:37, said:

toata ideea era sa ajunga acolo, din pacate a murit la intrare, au pierdut legatura cu el la cateva sute de metri de suprafata si s-a facut praf, indienii de la birou erau maxim de dezamagiti
Așa e, tandemul sondă-rover Chandrayaan2 a ratat aselenizarea și s-a prăbușit pe Lună.
Dar asta nu înseamnă că indienii nu perseverează și sunt sigur că până la urmă vor reuși.
Ca reper aș reaminti că SpaceX a reușit să refolosească rachetele Falcon 9 abia la a 10-a încercare, celelalte 9 încercări fiind nereușite. Elon Musk ar fi trebuit să zică la un moment dat: "Băi băieți, nu merge, hai să renunțăm la ideea asta", nu?

Rămâne să vedem anul ăsta, sper, tentativa Chandrayaan3.

#12
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013
În cadrul programului spațial Chang'e, în Aprilie 2020 este programat zborul de test, fără personal uman, pe orbită terestră, a noii capsule spațiale chineze ce este proiectată în scopul de a duce oameni (chinezi) pe Lună.
https://mobile.twitt...248956414103552

#13
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Mangalyaan, misiunea indiana, intr-o serie de articole

spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170217155813

#14
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013
Noua capsulă spațială a chinezilor poate transporta 6 astronauți sau 3 astronauți și 500 kg cargo.
În aprilie 2020 va face un zbor similar capsulei Orion a Nasa urmând a atinge o altitudine de circa 8.000 km, până la prima centură Van Allen. Interesant de urmărit ce măsurători de radiații vor fi înregistrate în zborul de test.
https://mobile.twitt...1421595652?s=20

Edited by y999, 22 January 2020 - 08:47.


#15
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Pana pe 27 ianuarie se mai poate vota numele robotului Mars 2020

spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200123103556

#16
y999

y999

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,373
  • Înscris: 09.02.2013
Pe 10 Februarie va fi supus aprobării bugetul NASA pe următorii 5 ani, incluzând, evident, bugetul programului Artemis.
Asta înseamnă că va deveni clar dacă dorința NASA de a se ajunge pe Lună cu echipaj uman înainte de 31 dec 2024 va avea suport financiar.

#17
C8H11NO2

C8H11NO2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 528
  • Înscris: 05.07.2019
1. chinezii nu au nici o sansa sa puna oameni pe luna prea curand. insa in afara de rusi si americani ei ar avea cele mai mari sanse...
2. indienii is ani lumina departare de asa ceva.
3. rusii nu au bani pt asa ceva desi au tehnologia necesara. rusii is cu vreo 60 de ani inaintea TUTUROR cu exceptia SUA.
4. americanii au banii necesari insa o joaca la picatura… adica nu baga toti banii. nu se compara cu scala imensa a lui Apollo. nici pe aproape.

solutia reala si viabila...

sua si rusia merg impreuna pe luna.

kennedy a recomandat asta in 1962 si 1963. a avut intalnire cu presedintele urss si a cerut colaborare in 63 la UN. rusii au refuzat pt ca ei credeau ca is inainte… insa nu au avut banii necesari DESI ERAU INAINTEA americanilor.

a merge pe luna si a stabilii o baza acolo e nevoie de sua si rusia impreuna. e pur si simplu nevoie de atat de multi oameni , de atat de multe teste , etc...

ar fi in interesul specie umane sa se uneasca pt asa ceva.

mai mult , nu is incentive pt a militariza luna. pt ca te costa mai mult sa ai o bomba atomica pe luna si sa o trimiti pe pamant decat sa trimitic una de pe pamant tot pe pamant. si daca vrei sa bombardezi luna cu bombe , de ce le ai mai inmagazina pe luna? de ce nu le ai trimite de pe pamant? ar fi mai ieftin. plus , pe luna , bombele astea ar fi la temperature extreme ceea ce ar face stocarea foarte dificila si scumpa.

de ce nu am spus si de china sa fie parte?

pai din motive clare de umanitate.

DESI rusii si americanii  s au luptat in stiinta pt tehnologie si in ideologii… amebele au fost capabile de dezvoltari tehnologice ale tarilor lor. sa nu uitam ca sua pana in 1996 nici nu credeau ca e posibil sa faca un motor full cycle care arde predomininat oxygen. au incercat , sa topit motorul. rusii aveau deja tehnologia… la fel si americanii fata de rusi… americanii perfectionasera camera de ardere pe cand rusii erau inca la inceput...

NIMIC inovativ nu a venit din china. is o tara de Xerox. tot ce au e furat de la altii. nu is capabili sa faca nimic original. in schimb , chia e tara care iti baga artificii digitale , extra la olimpice…

nu vad nimic de admirat la societatea chineza ca si avansare in specia umana. nu e nimic de invidiat la stilul de viata chinez….

Daca ar fi o tara din asia care ar merita sa lucreze cu sua si rusia in un asemenea proiect , ar fi Japonia.

#18
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008

View Postmyspace, on 24 ianuarie 2020 - 00:13, said:

Pana pe 27 ianuarie se mai poate vota numele robotului Mars 2020

spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200123103556

Inca 2 zile de vot, Romania pe locul 6 la nivel international

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate