Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Noi nu furam ca romanii"

Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...
 Configuratie PC

Mufa TV

PPC Energy

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u
 Recomandare rulouri exterioare us...

Gaoyue 858

Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...
 Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP
 

Robor/IRCC peste 7%

- - - - -
  • Please log in to reply
212 replies to this topic

#19
Ephesos

Ephesos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,970
  • Înscris: 31.01.2011

View Postcorina_geo, on 16 noiembrie 2019 - 23:29, said:

Ai lipsit sau chiulit de la cursurile de Economie, asa-i? Cine a zis ca cresterea dobanzilor e o catastrofa? Ia uita-te de curiozitate ce dobanzi de baza (Fed funds rate) se practicau in anii '80, muuult mai mari decat acum,iar economia US crestea bine mersi.
Eu zic sa te uiti la nivelul de creditare si datorie din anii 80 inainte de a emite opinii si argumente ad hominem...
In septembrie BCE a reconfirmat politica de QE, desi unii investitorii si anumite banci au facut lobby masiv impotriva acestei politici. Crezi ca de bine ce merge economia impune BCE dobanzi negative iar Trump tipa la FED sa copieze politica BCE? Posted Image

https://www.cnbc.com...ate-policy.html
https://www.theguard...gical-next-step
https://www.ft.com/c...1e-4367d8281195

Problema acestei politici este evidenta: daca schimbi macazul esti mort. Daca promovezi credite ieftine si dupa cresti dobanzile faci genocid. Ai dovada Japonia care e intr-o spirala deflationista de 3 decenii si sunt inventatorii politicii de QE. Stii ce au facut de atunci? Mai mult QE...bine, la niponi se numeste Abe Economics, dupa numele unui ministru care a venit in Romania dar n-a avut cu cine sa se intalneasca Posted Image.

Edited by Ephesos, 17 November 2019 - 00:06.


#20
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,586
  • Înscris: 05.12.2005

View Postradu889, on 16 noiembrie 2019 - 17:44, said:

Nu e nici un miracol. Romaniei ii merge bine desi nu produce nimic din cauza ca 25% din populatie fac videochat si programare.
In momentul in care situri de videochat se inchid, Romania intra in criza pentru ca nu vor mai fi bani de salarii la bugetari, pensii etc
Ai uitat împrumuturile, mai ales cele de stat...

Dobânda negativă este deocamdată singura variantă posibilă pt. a lua de la bogaţi şi a da la săraci. De naţionalizări sau confiscări nu se poate pune totuşi problema.

#21
mannyx92

mannyx92

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 15.04.2017
Initiator, te-ai uitat macar de curiozitate cat a fost ROBOR3M prin 2009-2010?
Mult peste 7...Deci...

#22
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019

View Postmannyx92, on 17 noiembrie 2019 - 10:40, said:

Initiator, te-ai uitat macar de curiozitate cat a fost ROBOR3M prin 2009-2010?
Eu stiu ca a fost mult mai mult, dar nu cred ca stiu cei care fac credite azi cat poate sa ajunga Posted Image

View Postmihaicozac, on 17 noiembrie 2019 - 00:31, said:

Dobânda negativă este deocamdată singura variantă posibilă pt. a lua de la bogaţi şi a da la săraci.
Nu e tocmai corect ce spui. Dobanzile negative umfla anumite active ce sunt in mana tot a celor bogati, un exemplu sunt imobiliarele. Tocmai de aici vine si problema, ca ei vor sa stimuleze economia, adica sa faca omul de rand sa consume mai mult, dar de fapt stimuleaza bogatii sa creasca preturile imobiliare si chiriile ceea ce face tinerii si mai saraci. Vor sa creeze inflatie dar oamenii de rand trebuie sa plateasca si mai mult pe chirie si pe rate la banci. Lucrul asta a fost observat si de aia mai mari si incep sa spuna ca guvernele trebuie sa faca ceva pentru ca politica monetara nu poate rezolva situatia....

Ce ar putea sa faca? Pai ar putea umbla la taxe, sa taxeze bogatii mai mult ca sa poate respira omul de rand. Suna a solutie de stanga dar la asa ceva s-a ajuns...

View PostEphesos, on 17 noiembrie 2019 - 00:04, said:

Problema acestei politici este evidenta: daca schimbi macazul esti mort. Daca promovezi credite ieftine si dupa cresti dobanzile faci genocid.
Pai asta o sa se intample, dobanda mica stimuleaza consumul, in momentul cand consumul merge si inflatia creste, se trece pe cresteri de dobanzi. E o treaba care este scrisa in manualele de economie.

View PostTestosteron, on 16 noiembrie 2019 - 18:19, said:

Eu nu văd nici un motiv pt ca Fed-ul sau BCE să crească dobânzile în viitor. Ce interes ar avea sa facă treaba asta?
Nu este rezonabil sa te gandesti ca situatia actuala cu dobanzi mici va continua. Ce s-a vazut in ultimii 10 ani, cu dobanzi chiar negative, este doar o mica eroare din punct de vedere al istoriei.
Daca te uiti pe ce s-a intamplat anul trecut FED chiar a marit dobanda si a revenit abia dupa ce Trump a tipat la ei. Odata cu acea crestere de la FED, Romania deja intrase in fibrilatii si atinsese un ROBOR de 3.5%, ulterior a mai scazut pentru ca si FED si ECB au reinceput tiparirea de bani ieftini. Nu te poti baza ca statele occidentale sa astepte Romania, romanii vor fi victime colaterale a ceea ce se intampla la nivel mondial.
Dupa cum am zis, sectorul imobiliar romanesc are nevoie ca occidentul sa aiba probleme(si implicit dobanzi mici) dar sa nu intre intr-o criza financiara pentru ca acea criza ar lovi Romania prea mult.

View PostKres, on 16 noiembrie 2019 - 17:50, said:

Nu exista o corelație directă între Euribor și Robor/Ircc decât dacă e in favoarea băncilor.
Da, dar exista o corelatie indirecta la fel cum si dobanda de politica monetara nu este legata direct de nivelul cursului valutar. Totusi economistii au vazut acea relatie indirecta si ea chiar are un nume, se cheama "trilema" sau "imposibila trinitate".

View PostKres, on 16 noiembrie 2019 - 17:50, said:

Roboru românesc nu știu dacă a coborât vreodată sub 3% .
Eu zic sa te uiti mai bine, robor-ul a fost si sub 1%.

______________________________________

Ca sa sumarizez ce am tot scris, robor-ul creste si datorita situatiei internationale, Romania nu poate avea o politica monetara total independenta de restul lumii, sectorul financiar romanesc este interdependent cu cel international fie ca va doriti asta sau nu.

Un robor de 7% duce la dublarea ratelor unei persoane care sa spunem ca a luat un credit cand robor era 2%. Indiferent de valoarea inflatiei, daca acea persoana nu are salariul dublat,  ii va fi foarte greu sa plateasca ratele.

Edited by meta-cognition, 17 November 2019 - 16:14.


#23
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,882
  • Înscris: 27.01.2016
Nu cred ca dobânzile iternationale vor creste în viitor.  N-au de ce. Ceea ce a făcut Fed anul trecut a fost o excepție sinucigașa inexplicabilă. Adica au făcut QE și după aia au crescut dobânzile.  Au dat cu stângul în dreptul.
În plus în prezent în US nu se practică QE ci doar în UE.

#24
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019

View PostTestosteron, on 17 noiembrie 2019 - 17:26, said:

Nu cred ca dobânzile iternationale vor creste în viitor.  N-au de ce. Ceea ce a făcut Fed anul trecut a fost o excepție sinucigașa inexplicabilă. Adica au făcut QE și după aia au crescut dobânzile.  Au dat cu stângul în dreptul.
În plus în prezent în US nu se practică QE ci doar în UE.
Nu este o exceptie, dobanzile cresc si descresc in functie de cum este nevoie, asta inseamna sa faci politica monetara.
Nu poti sa bagi capul in nisip ca un strut si sa zici asa ceva nu se poate intampla, daca faci credit pe 30 de ani atunci e clar ca iti asumi niste riscuri. Unul din aceste riscuri este ca nu mai poti plati rata!
Uita-te pe graficul evolutiei dobanzilor la FED(banca centrala a SUA): funds rate
Este un grafic pe ultimii 64 de ani, e clar de acolo cat de mult pot varia ratele de dobanda! Daca te uiti doar la ultimii zece ani si tragi concluzia ca dobanda poate fi doar mica atunci e greseala ta ca si client. Ea variaza foarte mult si dupa 10 ani de calm cam toti finantistii au nevoie de o crestere de dobanda: s-au semnat atat de multe contracte de credit ipotecar incat ei abia asteapta sa marcheze profitul!

Edited by meta-cognition, 17 November 2019 - 19:31.


#25
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,882
  • Înscris: 27.01.2016
Pai deocamdată e cam deflație  peste tot sau inflație foarte mica în ciuda dobânzilor negative în zona euro. Pai dacă acum se-apuca sa mai și crească dobânzile deflația o va lua la deal și peste tot preturile vor scădea.  Asta este problema momentului. În aceste condiții nu văd nici o mărire de dobândă și nu înțeleg cum de americanii au încă dobânzi pozitive. Si urmareste ca din 1985 dobanda Fed o tine tot la vale. Pare ca problema momentului e deflația nu inflația. Oricum momentan pare ca cel mai bine e sa stai pe cash.

Edited by Testosteron, 17 November 2019 - 20:19.


#26
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019

View PostTestosteron, on 17 noiembrie 2019 - 20:15, said:

Pai deocamdată e cam deflație  peste tot sau inflație foarte mica în ciuda dobânzilor negative în zona euro. Pai dacă acum se-apuca sa mai și crească dobânzile deflația o va lua la deal și peste tot preturile vor scădea.
Ca sa fim intelesi, eu nu am zis ca dobanzile vor creste de maine pentru ca intr-adevar in acest moment nu exista inflatie.
Eu am zis ca in momentul cand Romania isi rezolva problemele, in orizontul de timp 3-5 ani, vor incepe sa creasca dobanzile la nivel international. Pe de alta parte nu inteleg punctul tau de vedere, cum ai putea crede ca dobanzile vor fi mici 30 de ani de acum incolo(pe tot parcursul unui credit Prima Casa), eu vad asta ca o asteptare prea optimista, ca sa nu zic nerealista.

Daca este sa vorbim de ECB(sau BCE cum ziceti voi) atunci au fost semnale chiar de la conducerea institutiei, pe atunci Mario Dragi, care spunea foarte clar ca guvernele trebuie sa faca mai mult pentru a crea inflatie. Apoi daca este sa ne uitam la FED in maxim un an de zile se va incheia administratia Trump, cea care a facut un deziderat din slabiciunea dolarului. Pe ambele maluri ale oceanului, ca sa zic asa, se intrevede o inasprire a politicii monetare intr-un orizont de 3-5 ani. Nu ma astept ca tu sa crezi aceste argumente, dar din nou revin la perioada unui credit Prima Casa, adica 30 de ani, iar daca tu nu crezi argumentele mele ptr orizontul de timp 3-5 ani, atunci in mod sigur nu poti afirma ca anticipezi dobanzi mici in urmatorii 30 de ani.

Romania va trece de la probleme interne, de ordin financiar, rezolvabile in urmatorii 3-5 ani, la problema dobanzilor mari la nivel international. Practic imobiliarele romanesti si clientii Prima Casa nu vor avea timp sa respire usurati.

#27
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,830
  • Înscris: 14.08.2007

View Postmeta-cognition, on 17 noiembrie 2019 - 21:09, said:

Pe de alta parte nu inteleg punctul tau de vedere, cum ai putea crede ca dobanzile vor fi mici 30 de ani de acum incolo(pe tot parcursul unui credit Prima Casa), eu vad asta ca o asteptare prea optimista, ca sa nu zic nerealista.
Ai dreptate, dobanzile nu vor ramane aici 30 de ani, ci vor mai scadea, acum sunt prea mari in Romania.

#28
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,882
  • Înscris: 27.01.2016

View Postmeta-cognition, on 17 noiembrie 2019 - 21:09, said:


Ca sa fim intelesi, eu nu am zis ca dobanzile vor creste de maine pentru ca intr-adevar in acest moment nu exista inflatie.
Eu am zis ca in momentul cand Romania isi rezolva problemele, in orizontul de timp 3-5 ani, vor incepe sa creasca dobanzile la nivel international. Pe de alta parte nu inteleg punctul tau de vedere, cum ai putea crede ca dobanzile vor fi mici 30 de ani de acum incolo(pe tot parcursul unui credit Prima Casa), eu vad asta ca o asteptare prea optimista, ca sa nu zic nerealista.

Daca este sa vorbim de ECB(sau BCE cum ziceti voi) atunci au fost semnale chiar de la conducerea institutiei, pe atunci Mario Dragi, care spunea foarte clar ca guvernele trebuie sa faca mai mult pentru a crea inflatie. Apoi daca este sa ne uitam la FED in maxim un an de zile se va incheia administratia Trump, cea care a facut un deziderat din slabiciunea dolarului. Pe ambele maluri ale oceanului, ca sa zic asa, se intrevede o inasprire a politicii monetare intr-un orizont de 3-5 ani. Nu ma astept ca tu sa crezi aceste argumente, dar din nou revin la perioada unui credit Prima Casa, adica 30 de ani, iar daca tu nu crezi argumentele mele ptr orizontul de timp 3-5 ani, atunci in mod sigur nu poti afirma ca anticipezi dobanzi mici in urmatorii 30 de ani.

Romania va trece de la probleme interne, de ordin financiar, rezolvabile in urmatorii 3-5 ani, la problema dobanzilor mari la nivel international. Practic imobiliarele romanesti si clientii Prima Casa nu vor avea timp sa respire usurati.
Există semnale ca dobânzile mari nu vor mai reveni prea curând.  Exista motive serioase pt asta. Deflația mondială nu este întâmplătoare. Chiar și așa cei care cumpără  acum un apartament s-ar putea să aibă surpriza ca peste 10 ani sa-și injumatateasca valoarea în condițiile unei deflatii persistente.

#29
_-Aether-_

_-Aether-_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 29.09.2019
Economie instabila.

#30
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019
Va ziceam eu ca de obicei am dreptate in ce zic si sunt chiar enervant din cauza asta.

Uite ca apar confirmari ca din ce in ce mai multi oficial s-au saturat de dobanzile mici la nivel international. Perioada cu dobanzi mici(chiar istoric de mici) nu poate continua la nesfarsit.

Quote

Jens Weidmann, the head of Germany’s central bank, spoke a few hours after the new ECB president and delivered a clear warning that he would oppose any effort to signal that interest rates would be lower for longer by changing its inflation guidance. Laying down a marker ahead of the strategic review, the Bundesbank president said he would look unfavourably on any shift to a more symmetrical target that accepted a period of inflation in excess of its objective.


#31
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019
Ideea terminarii perioadei cu dobanzi mici apare din ce in ce mai des in cercul finantistilor.

Banca centrala a Suedei trece la actiune si renunta la dobanzile negative.

Dobânzile negative pot fi un medicament atât de toxic pentru economie încât suedezii vor să renunţe la ele.

#32
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,023
  • Înscris: 24.02.2006
vezi ca acolo se vorbeste despre dobanzile la depozite, nu la credite :)

#33
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019

View Post_Smiley_, on 06 decembrie 2019 - 06:53, said:

vezi ca acolo se vorbeste despre dobanzile la depozite, nu la credite Posted Image
Nu ai citit articolul cu atentie. Probabil ai citit fugitiv si doar parti din el. Daca citeai tot, vedeai urmatorul paragraf:

"Pentru banca centrală a Suediei, şi pentru suedezi, luna aceasta este importantă. Instituţia este aşteptată să meargă contra curentului global majorând dobânda de politică monetară, chiar dacă economia încetineşte."

Banuiesc ca intelegi ce inseamna "dobanda de politica monetara" si ai fost doar neatent.

#34
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019
Te-ai lamurit?

Ai recitit articolul?

#35
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,023
  • Înscris: 24.02.2006

View Postmeta-cognition, on 06 decembrie 2019 - 14:53, said:

Banuiesc ca intelegi ce inseamna "dobanda de politica monetara" si ai fost doar neatent.

nu stim noi d'astea, explica-ne tu. ce e aia si ce legatura are cu creditele?

#36
meta-cognition

meta-cognition

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 27.08.2019
Iti citez direct de site-ul BNR: "Începand cu 1 septembrie 2011, rata dobânzii de referinţă a devenit egală cu rata dobânzii de politică monetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al BNR (conform art.3 din Ordonanţa nr.13 din 24/08/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar - Monitorul Oficial nr.607 din 29/08/2011)"

Dobanda de politica monetara este folosita(ca instrument de politica monetara) pentru a stimula/inhiba economia prin mecanismul creditarii.
Scaderile de dobanda stimuleaza creditarea.
Cresterile de dobanda inhiba creditarea dar aduc profit bancilor(adica o monetizare a contractelor de credit).

Asta spune teoria, insa practica ultimilor 10 ani a dovedit si ca apar mai multe efecte adverse. Cresterile de chirii si de preturi in sectorul imobiliarelor pun presiune pe bugete tinerilor si inhiba cresterea celorlalte sectoare ale economiei. Tinerele familii amana sa se mute impreuna, sa se casatoreasca si sa faca copii, situatie ce afecteaza cresterea economica. Bancheri, ziaristi si oficiali de rang inalt isi pun problema daca aceasta strategie, a dobanzilor mici, a facut mai mult rau decat bine.

Iti dau un articol de pe bloomberg, in cazul in care te descurci cu engleza: The Shock and Awe Era for Central Banks Is Over

Articolul spune ca in 2019 inca au fost reduceri de dobanda. O banca centrala mai curajoasa(a Suediei) deja a trecut la actiune si a crescut dobanda. E de asteptat ca in urmatorii ani, poate 3-5 ani, dobanzile in toata lumea sa creasca iar stimularea sa se faca exclusiv prin mijloace fiscale.

Quote

Effectiveness of monetary policy will be clearly limited going forward. If anything, suspicion over possible side effects will become an increasingly big issue.

But there’s also the view that ultra easy policies -- and negative interest rates especially -- are doing some damage.

Pacific Investment Management Co. last week became the latest contributor to the debate over whether the negative rates witnessed in the euro-area and Japan hurt rather than help. Going below zero squeezes bank profitability and so reduces lending, depresses market returns and by extension consumption, according to the bond giant.

Edited by meta-cognition, 09 December 2019 - 13:43.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate