Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Idee: masa monetara fixa

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#37
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,793
  • Înscris: 25.06.2007

View PostPhobos, on 25 septembrie 2019 - 16:30, said:

. Adica pretul constructiei + manopera.
Da-i unui chiriaș un teren și vezi dacă fără credit poate sa-și facă o casa, el singur, deci fără sa plătească manopera și fără niciun adaus comercial.

#38
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006

View Postantiqque, on 25 septembrie 2019 - 12:41, said:

Uita-te la un grafic al pretului bitcoin si gandeste-te daca ai vrea acelasi grafic pentru valoarea bunurilor tale, salariu, pensie, etc.
Eu unul nu as vrea ca salariul de luna asta sa fie costul unei paini luna viitoare.
dar ai vrea ca un salariu luna asta sa valoreze cat o masina noua luna viitoare? A mai fluctuat bitcoinu dar pe ansamblu a mers in sus.

View PostObivankenobi, on 25 septembrie 2019 - 14:25, said:

Sau legata strict de valoarea si cantitatea metalelor rare (gen aur, platina si ... diamante (care nu e un metal) detinute! Asa cum era odata.
Sau chiar baterea de astfel de monede din aceste metale sau care sa contina astfel de metale! Astfel valoarea banului nu ar suferi!
diamantele nu mai au valoare intrinseca. Se pot face acum diamante sintetice mult mai bune si mai mari ca cele naturale. Datorita faptului ca de beers aveau foarte multi bani si influenta au reusit sa impuna niste legi prin care diamantele sintetice sa fie marcate ca sintetice si cumva descrise ca fiind false fata de cele naturale ca altfel toata afacerea lor devenea una cu gablonturi. Se pare ca totusi nici ei nu mai pot sa tina treaba sub control si incep si ei sa vanda diamante sintetice. Diamantul nefiind altceva decat o forma alotropica a unui element comun odata gasit un procedeu prin care se poate obtine aceasta forma alotropica din grafit sau alte varietati comune de carbon el nu mai are valoare.

Edited by chilly willy, 25 September 2019 - 18:05.


#39
Paz

Paz

    Kitzbühel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,942
  • Înscris: 29.04.2018

View PostKarhu, on 25 septembrie 2019 - 15:12, said:

Acum economia se beazeaza in mare masura pe credit,
Stiu foarte bine cum functioneaza economia.
In ultimii 3 ani BCE a varsat pe piata 2600 de miliarde de euro. Si rezultatul e o stagnare, iar acum asteptam o noua criza. Asadar, unde e sus numita "dezvoltare a economiei" ?

#40
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Masa monetara fixa nu genereaza stabilitate.
Masa monetara fixa incurajaza scoaterea banilor din circuitul economic si pastrarea lor la saltea. N-ar fi rau daca ar fi bine dsr e f rau.
Cu cat se tin mai multi bani la saltea, cu atat raman mai putini in circulatie si valoarea lor creste. In felul asta faci bani nefacand nimic, daca ai deja bani. Intrebarea este, cine sustine acea crestere a valorii averii tale? Tu neoferind nimic in schimb economiei.

Stabilitate inseamna ca banii tai sa valoreze la fel si azi si peste 10 ani, daca ii tii la saltea. Nu sa valoreze dublu sau doar jumate. Asta se realizeaza doar prin emisie de moneda proportional cu cresterea economica. A crescjt economia cu 5%, maresti masa monetara cu 5%. Nu cu cu 10 si nu cu 2.
Cresterea puterii de cumparare se face prin cresterea veniturilor bazate pe cresterea productivitatii, nu pe pastrarea valorii nominale a veniturilor si cresterea valorii banilor. Asta se poate realiza doar prin conectarea masei monetare la economie. Celelalte variante nu sunt sustenabile.
Singura modalitate de a avea o populatie prospera e de a avea o economie prospera, nu de a gasi metode de a musca cat mai mult din economie facand cat mai putin sau deloc, indiferent de ce parte a economiei te afli scufandand economia. Exista aceasta practica de a face bani din pierderea altuia si cea mai rea chestia din toata povestea asta e ca celalalt pierde mult mai mult decat castigi tu.

Edited by underb, 26 September 2019 - 08:31.


#41
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
Problema e ca nu stii cat a crescut economia. Din cauza investitiilor speculative economia pare  mai mare decat este. Poate ca totusi o masa monetara "fixa" dar proportionala cu chestiile de valoare pe care le ai gen metale , (nu neaparat rare, si cuprul e bun), petrol, gaze etc. Aceste materiale constitue o garantie a puterii de cumparare oricand. Astfel fiecare produs are o valoare stabila raportat la materiile prime.

#42
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Corect, doar ca investitiile speculative influenteaza pe termen scurt evolutia indicilor economici. Chiar si in cazul asta, abaterea e destul de mica iar o usoara corectie dupa o anumita perioada se poate face.

Valoarea materiilor prime este conectata la economia mondiala dar doar la unele domenii ale ei.
Economia unei tari poate creste chiar si cand scade valoarea de piata a materiei prime sau invers. Scaderea pietei materiilor prima poate genera scaderea cresterii economice, nu scaderea economiei. E diferenta f mare intre scaderea cresterii si contratia economiei.
Ma gandesc ca pt tine nu e acelasi lucru daca facand acelasi lucru, primesti o marire mai mica de salariu decat ai spera sau ti se scade salariul. Gandeste-te ca lucrezi in IT si iti scade valoarea reala a salariul pt ca a scazut cu 5% pretul cuprului pe bursa.

Sau iti creste cu 5% din acelasi motiv. Dar ala care te plateste vinde ce produci tu pe o piata in care evolutia pretului cuprului este insignifianta. Pai se lasa de treaba.

Chestia asta s-a putea face si acum. Sa zicem ca ai plati angajatii in lei dar luand ca etalon pretul unor materii prime. Odata e salariul mai mare, alta data mai mic. Ce plan de viitor isi poate face firma aia? Cand face o investitie, in baza caror previziuni o face? In cat timp o amortizeaza?

Edited by underb, 26 September 2019 - 10:39.


#43
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
bursa e o chestie speculativa. Daca iei de referinta pretul cuprului valoarea lui nu poate sa scada. Nu? Sa zicem ca 1kg de cupru face 10$ si 1g de aur 100$ . Pretul altor lucruri care nu sunt materii prime neregenerabile poate fluctua fata de etalon. Tu gandesti dupa sistemul actual in care fiecare chestie are un pret variabil. Sigur ca trebuie sa alegi ca etalon materialele cu cautare aproximativ constanta. Asa cum era dolarul de argint sa zicem. Cantitatea de argint care intra in dolarul ala valora exact 1$. Daca am stabilit ca ai un salariu de 1000$ pe luna asta inseamna ca vei fi platit cu echivalentul a 1kg de argint. Suma aia e fixa. Ar putea varia puterea de cumparare daca sa zicem e seceta anul asta ai putea cumpara 8 paini de 1$ si intr-un an bun ai putea lua 10 paini de 1$ dar asta se intampla oricum. Ai putea spune ca s-ar putea sa scada cautarea cuprului fata de aur. Pe ansamblu se vor mentine aproximativ constante, unele cresc altele scad dar suma e cam tot acolo daca ai ales bine etaloanele. Pot apare metale care in trecut nu aveau valoare de ex galiul care pana la folosirea in semiconductori era o curiozitate de laborator ca se topeste la temperatura corpului. Asta ar duce la cresterea masei monetare in tarile care au respectiva resursa. In esenta suma materilor neregeneraile ar putea fi garantia din spatele banilor. In prezent nu e nici o garantie. E o definitie vaga ca banii au valoare atunci cand poti cumpara ceva de ei. Din cauza asta banii tarilor dezvoltate au valoare mai mare si $ e luat ca etalon pe principiul ca USA e prima tara si de acolo poti cumpara orice exista in lume. Daca nu este la ei inseamna ca nu exista deci banii lor ar avea acoperire ca poti cumpara cu ei orice. Banii romanesti pe de alta parte nu au aceeasi valoare pentru ca din Ro nu poti cumpara o multime de lucruri. Daca vrei un computer sa zicem Ro nu produce asa ceva deci nu-l poti lua, trebuie sa iei doar ce se poate gasi produs in Ro nu ce se importa ca bunurile importate nu constituie acoperire.
Sistemul ar functiona corect si asa daca nu ar exista specula. Investitia speculativa produce bani fara acoperire. Acesti bani dilueaza treptat valoarea banilor cu acoperire si de asta s-a ajuns la devalorizarea constanta a banilor.

Edited by chilly willy, 26 September 2019 - 12:15.


#44
Paz

Paz

    Kitzbühel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,942
  • Înscris: 29.04.2018
Asta a devenit topic de batut campii.


View Postunderb, on 26 septembrie 2019 - 08:24, said:

Masa monetara fixa nu genereaza stabilitate.
Masa monetara fixa incurajaza scoaterea banilor din circuitul economic si pastrarea lor la saltea. N-ar fi rau daca ar fi bine dsr e f rau.
Cu cat se tin mai multi bani la saltea, cu atat raman mai putini in circulatie si valoarea lor creste. In felul asta faci bani nefacand nimic, daca ai deja bani. Intrebarea este, cine sustine acea crestere a valorii averii tale? Tu neoferind nimic in schimb economiei.

Insinuezi ca ar fi exact cum e acuma ?

#45
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Inca n-a murit topicul asta ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate