Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Casa pe structura din lemn (sau aventura constructiei in regim diy)

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
453 replies to this topic

#433
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Pot sa spun ca am avut si un pic de noroc.
La manopeara pentru fundatie am platit doar 10,000 lei manopera (celelalte oferte erau la 4-6,000 euro) iar izolatia exterioara m-a costat 30lei/mp (pretul pietei era intre 35 si 50).
La materiale am avut o reducere serioasa la cherestea (am luat cheresteaua pentru structura  uscata/dimensionata la prêt de lemn verde) si, cand am luat cantitati mai mari, am reusit sa negociez un procent si la alte materiale.
Cred ca am salvat astfel pana la 5-6,000 de euro.

Conteaza si proiectarea si calcularea materialelor – fara supradimensionare inutila, fara materiale ‘’de fite’’, achizitionare  exact in cantitatea necesara (am fost acuzat de zgarcenie de baietii care au montat acoperisul sau izolatia cand le-a ramas doar o jumatate sipca pt caoiaj si doar 2 placi intregi de polistiren). Proiectantii si constructorii nu vor calcula niciodata prea exact, pentru ca asta cere timp ,si vor alege materialele si  solutiile tehnice pe care le cunosc si sunt mai comode pentru ei.

Cel mai mult cred ca a contat implicarea personala in toate activitatile si organizarea optima pe santier.
Lucrand cu mana mea sau cu ajutoare necalificate am salvat multe alte mii de euro. Cu exceptia a 5 zile platite ‘’mesterului’’ rigipsar, pot sa spun timpul de munca platita a fost folosit extrem de eficient (n-am fost vataf de sclavi, doar exemplu mobilizator 😊).

#434
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,822
  • Înscris: 17.03.2008
Da, la manopera ai economisit cel mai mult. Per total lucrare ai iesit la un pret foarte bun. Dar, dincolo de costuri, important este sa fii linistit si imacat cu decizia luata.
Stiu, la noi se poarta betonul, caramida, structuri care pot rezista secole. Dar, comparativ cu ciclul de viata al proprietarului, mie imi pare....inutil. Ma rog!.... Viziuni diferite.

#435
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Mentalitatea se schimba greu. Vor mai trece cateva generatii pana cand romanii, care pana acum cateva zeci de ani au trait majoritatea in case din paianta sau cutii din beton, vor descoperi ca mai exista si altceva in afara de beton si caramida.

Nu regret nici o secunda alegerea. N-as fi reusit prea usor la o casa cu structura din materiale grêle sa pot face poze care sa arate ca cele de mai jos.

Attached Files

  • Attached File  1.JPG   81.08K   40 downloads
  • Attached File  2.JPG   79.99K   36 downloads
  • Attached File  3.JPG   79.32K   33 downloads
  • Attached File  4.JPG   80.58K   32 downloads
  • Attached File  5.JPG   78.52K   34 downloads
  • Attached File  6.JPG   117.89K   35 downloads
  • Attached File  7.JPG   117.71K   32 downloads
  • Attached File  8.JPG   104.58K   36 downloads
  • Attached File  9.JPG   74.11K   36 downloads
  • Attached File  10.JPG   74.31K   33 downloads
  • Attached File  11.JPG   68.51K   35 downloads
  • Attached File  12.JPG   111.65K   33 downloads


#436
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
LE. O legenda pt poze:

Temperatura exterioara 2-3°C, cea interioara 22-26°C.

Poza 1 – Fatada sud – temperatura peretelui identica cu temperatura aerului. Temperatura ferestrei nu stiu daca poate fi luata in considerare, copie temperatura a ce se reflecta in geam. Cele mai calde suprafete sunt distantierele din aluminiu din structura geamului termopan, urmate de tamplarie.
Pozele 2,3 si 4 – Fatada nord – temperatura peretelui identica cu temperatura aerului. Cele mai ‘’fierbinti’’ puncte sunt aerisirea de la canalizare, urmate de cele doua luminatoare din caramida din sticla si fereastra de la baie.
Pozele 6 si 7  - Detaliu tipic de pierderi pe fereastra – distantierele din aluminiu in top urmate de rama ferestrei. In colt e probabil o problema de etansare (pe garnitura cel mai probabil). Sticla nu e de luat in considerare din cauza reflectivitatii.
Poza 8 – Luminator din caramida de sticla vazut din interior – cel mai slab material din anvelopa.
Poza 9 - Un colt cu doua laturi spre exterior (vedere din interior)– 3 grade diferenta intre cald si rece cu partea rece foarte ingusta ca suprafata. Temperatura planseu apropiata de temperatura peretelui (izolatie la sol de doar 60mm dar montata pe placa).  Nu e o diferenta sensibila intre intersectia perete-perete si cea perte-planseu.
Poza 10 – Usa de la intrare – combinatie de tamplarie PVC cu sticla si panel cu miez din spuma. Se vede clar efectul distantierelor din aluminiu de la geamul termopan (cele 5 patrate din partea stanga), comparat cu panelul (suprafata mare din dreapta usii). Cele mai reci puncte in afara de distantiere sunt feroneria dar si zona garniturilor.
Poza 11 – Semineul in functiune. Poti sa ii vezi binisor structura ascunsa.
Poza 12 – Poza de control – temperaturile par realiste 😊

#437
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018

View Postsacos, on 21 februarie 2022 - 12:49, said:

Acum ai fi cheltuit cu 50% mai mult. Mă surprinde prețul.
Azi ar fi cheltuit cel putin 60-70 % in plus ! Lemnul e cel putin dublu/ mc, celelalte materiale s-au scumpit intre 30-50%. Saptamana trecuta am facut gardul, 103 ml in total, 80-90 H/30-40 cm latime fundatie in pamant, 3 laturi adica 70 ml elevatie de 1 m/ 20 cm si partea din fata elevatie de 50 cm, in total au intrat 27 mc de beton C16/20 in fundatie si 13 mc de beton C20/25 in elevatie. Cost pana acum cca 10 000 de euro, nu am terminat calculele ! Plasa de buzau, etrierii si fierul il aveam cumparat la preturile din 2019. Doar manopera cu cofrajele inchiriate si 1 mc de scandura pt adaos m-au costat cca 210 lei/ ml. Sincer sa construiesti azi e sinucidere curata,o casa pe structura din lemn e de-a dreptul o aroganta !

Edited by danwd, 23 February 2022 - 18:36.


#438
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,822
  • Înscris: 17.03.2008
Eu nu mi-as mai face o casa din beton. Am sechele pe tema aceasta.
Domnule Danwd, dumneavoastra ati dus executia la nivel de.....mobila din lemn.
Raman la parerea ca o casa din lemn este mai usor de realizat decat una din beton si, cel putin teoretic, ar trebui sa fie mai ieftina.
Bine, poate ca aversiunea mea fata de caramida provine si din faptul ca nu-mi place sa tencuiesc, sa zidesc, deci nu as simti ca fac ceva ce m-ar destinde.


#439
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Nu mai stiu cum sunt preturile materialelor dar cu siguranta ar fi mai scumpa acum.

Ca o concluzie, daca ar fi sa imi mai fac o casa, tot pe structura din lemn as face-o.

De ce? Sunt multe motive pe care le intuiam inainte de a incepe constructia si care au fost confirmate :
- E mai usor, mai curat si mai rapid sa o construiesti cu mainile tale.
- Sunt departe de a fi fragile si perisabile, cum le vede romanul.
- Poti sa bagi usor in pereti multa izolatie ieftina si eficienta.
- Structura in sine este dintr-un material izolant.
- La acelasi grad de izolare e clar mai ieftina decat o casa din materiale grêle. As spune ca asta e inca valabila chiar si cu dublarea pretului lemnului.
- E usor, rapid si ieftin de incalzit / racit, chiar si dupa perioade mari de nelocuire.
- Nu ai suprafete reci si implicit curenti de aer.
- Inertia termica a structurii usoare e suficienta ca sa nu ai variatii sensibile de temperatura – nu se raceste casa doar pentru ca deshizi usa de 20 de ori pe zi sau aerisesti 10 minute.
- Se simte mai calda si mai placuta la interior.
- Poti usor sa montezi sistème masive precum ventilatiile fara sa pierzi spatiu interior.
- E la fel ca o casa de zidarie – arata la fel interior / exterior, nu se leagana (nici la vant si nici cutremurele de pana acum nu le-am simtit), nu apar fisuri (in afara de cele cauzate de mesteri tembeli), nu scartie, nu se aude orice sunet de sus sau din camerele alaturate.
- …

Ce as face diferit acum?
Doar cateva  lucruri :
- As face beciul mai mare, ca sa nu mai am reclamatii de la ‘’client’’ ca i-am umplut crama cu boilere, tevi, filtre si capcane de grasimi – ar fi fost un cost minuscul sa il extind pe toata parte mai ingropata a fundatiei…
- As face scara spre mansarda mai lata – 800mm e ok pt traficul normal dar pentru urcat mobila nu e.
- Nu as mai folosi caramida de sticla – am doua luminatoare de 400x600, izoleaza termic prost, sunt singurele suprafete pe care a aparut condens.
- As monta ferestrele cu banda de compresie si folii de etansare – m-am lasat pe mana ‘’mesterilor’’ care nu stiau altceva decat de spuma PU si am pierdut mult timp cu sigilarea imbinarii tamplarie-decorativa si probail va trebui sa revin.
Si, daca mi-as permite financiar, as face totul cu o firma specializata, dar nu pe proiectele lor standard ci un custom cu minim 300mm izolatie, ventilatie si altele, cu proiectare verificata atent si eu sau un diriginte de santier competent cu prezenta permanenta pe santier. In nici un caz nu as lucra cu mesteri ; desi am intalnit si un exemplu pozitiv, respectul pentru tagma lor a devenit extrem de scazut.

Spor la construit sa aveti, indiferent ce sistem de constructie alegeti!

#440
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,822
  • Înscris: 17.03.2008
Da, daca ne-am permite financiar, am rezolva multe.
Sieu cred ca o casa din lemn este mai ieftina decat una din caramida, la acelasi nivel de izolatie.
De ce banda de precomprimare si nu spuma si folie de etansare?


#441
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Banda precomprimata se lauda cu proprietati extraordinare, ca ar rezista si la uragane, plus alte minuni.

N-am experienta la termopane, probabil poti sa montezi bine o fereastra si cu spuma, dar pentru ca nu imi place ce am eu acum, daca ar fi sa mai fac o casa as trece la next level.

#442
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,822
  • Înscris: 17.03.2008
Stiu ca banda aia e scumpa rau. Iar spuma cu folia de protectie nu ar fi acelasi lucru?
Bine, acum asta ar fi ultima problema!....🤣🤣🤣


#443
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,377
  • Înscris: 16.03.2007
de ce nu scoateti voi fereastra in izolatie si terminati balciul?

#444
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,975
  • Înscris: 01.03.2013
Mai ales la o casa pe structura din lemn, se poate construi usor un "pervaz" care sa sustina geamul in termoizolatie.

#445
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018
Depinde si de ce zice nea Ubakus... la mine a pozitionat ferestrele la nivelul exteriorului peretelui in conditiile in care am 20 cm vata bazaltica in perete si inca 10 de bazaltica de fatada.
Eu am folosit de exemplu folii de interior si exterior. @bluemarlin crede-ma ca este un chin sa le lipesti ok atunci cand fereastra e aliniate cu peretele, in interior nu au fost probleme. La rosturile dintre fereastra si spaleti am folosit profile speciale autoadezive cu plasa. Acum exista pe piata banda precomprimata care nu mai are nevoie de folii int/exterior, pretul nu depaseste semnificativ costul benzilor precomprimate de calitate.

Edited by danwd, 26 February 2022 - 12:43.


#446
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,822
  • Înscris: 17.03.2008
Pai nu ar fi suficienta montarea ferestrelor la fata exterioara a peretelui? (Asta in conditiile in care s-ar monta o izolatie exterioara de 10 cm)
Pentru banda de precomprinare nu ar mai trebui folie? Nu am vazut nimic in acest sens.

#447
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Nu stiu daca la casele pe structura din lemn ajuta prea mult montarea  ferestrelor in izolatie.

Daca te uiti la poza de mai jos vezi ca zona calda de la imbinarea dintre tocul ferestrei si izolatie (perete) este foarte ingusta. Ca temperatura si extindere e similara cu pierderea din zona garniturii.

Nu cred ca mutarea ferestrei in izolatie ar imbunatati semnificativ zona asta, diferenta de izolare termica dintre lemn si materialul de izolatie nefiind atat de mare ca in cazul structurii din caramida / beton.

Un efect mai serios ar fi inlocuiraea baghetelor din aluminiu (distantierele dintre foile de sticla) cu unlele mai izolante.


In cazul ferestrelor montate in izolatie mie nu imi place partea de fixare mecanica.
Eu n-as monta ferestre de dimensiuni mari astfel.
Nu e doar propria greutate care sta doar in 4-6 puncte rigide ci si actiunea vantului sau cutremurelor se distribuie in aceleasi puncte dar pe alta directie.
La fixarea pe structura, spuma sau banda de compresie preia si ea din solicitari alaturi de HS-uri.
La fixarea in izolatie, din cauza elasticitatii polistirenului sau a saltelei de vata, efectul mecanic al spumei de montaj e 0.

E doar parerea mea, prea putin documentata. Poate sistemul e ok, dar nu imi place mie.

Attached Files

  • Attached File  c.jpg   195.51K   40 downloads


#448
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018
Exista sisteme profesionale pentru montaj exterior a ferestrelor, vin insa cu un pret pe masura...https://www.windowst...onal-triotherm/

Edited by danwd, 04 March 2022 - 07:45.


#449
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,730
  • Înscris: 03.12.2005
Massive overkill pentru ceea ce e in esenta un pervaz de polistiren. Si cu care obtii, totusi, o fereastra prinsa intr-un brau de polistiren.

#450
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 21.05.2016
Ideea e buna - o rama lipita din material izolator si destul de rezistent structural, usor de confectionat si montat pe exteriorul peretelui.

N-am vazut preturile pe site. Aveti vreo oferta?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate