Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Cum se face tuica acasa?

- - - - -
  • Please log in to reply
132 replies to this topic

#91
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
A 3-a concluzie. Prunele si prunele de damasc tinute 5-6 luni la fermentare vor face o tuica deosebita. Identic pentru ciresele tinute 2-3 luni. Dar, dupa fermentare, butoiul NU se mai deschide. Restul decocturilor, pentru a le tine mai mult trebuie acidificate pana la finalizarea fermentarii (se formeaza acel strat de bioxid de carbon deasupra care impiedica intrarea oxigenului). Intrarea oxigenului in decoctul fermentat duce la esecul fermentarii (apar niste drojdii care strica gustul).

#92
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
Mda, nici mie nu mi-a placut de samburii de piersica, dar nu am stat sa-i aleg. La caise e mai simplu, asa ca am scos samburii.

#93
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Intai:
- prima apa = este ce rezulta din prima fierbere
- a doua apa = este ce rezulta din a doua fierbere (palinca...)
A doua oara:
Multora nu o sa le placa. Eu i-am promis lui Til ca o sa scriu, o fac. Nu reprezinta punctul meu de vedere, ci ce scrie in carte.
Concluzii desprinse din cartea de mai sus referitoare la procesul de fierbere.
La cazanele simple (adica 99,9% din toate), sunt obligatorii 2 fierberi. Nu este necesara a doua fierbere la cazanele cu coloana de rectificare.
- prima fierbere nu permite eliminarea din "prima apa" a: metanolului, substantelor volatile (aromate dorite sau nedorite, uleiului de fuzil, acetat de etil etc.). Este o himera ca poti fractiona prima apa. prima fierbere trebuie sa dureze normal 2,5 ore - cazan de 100 l
Dupa prima fierbere si trecerea la a doua fierbere cazanul trebuie foarte bine curatat. Idem, daca se face direct a doua fierbere si cazanul curat a stat o perioada de timp.
- a doua fierbere are 3 parti: fruntea, mijloc si coada.
- a doua fierbere trebuie sa se faca foarte lent cu o crestere foarte usoara a temperaturii. Fruntea, trebuie sa incepa sa curga, la un cazan de 50l, abia dupa o ora. De regula, a doua distitare trebuie sa dureze 4 ore!
- fruntea are un miros intepator ca de super glue si are un gust iute!
- nu exista nicio metoda sigura de a separa fruntea de mijloc! Limpezirea nu este 100% sigura! Singura metoda acceptabila este... gustatul.
- Prima oara, pana cand se capata experienta - cazan de 100 litri: cand incepe sa curga, se pun deoparte in ordinea curgerii: 0,5 l, apoi 6-8 pahare de 250 ml. Incepand cu ultimul umplut, se ia din el si se amesteca cu minim aceiasi cantitate de apa si se miroase/gusta (cum se spune se pune pe limba etc.). Se continua in sens invers pana la aparitia mirosului/gustului de mai sus. La cazanul de 50, se pune deoparte 1,4l si paharele sa fie de 125 ml. Repet, pana se capata experienta!
- Fruntea o folositi doar la frectii sau, cine stie, la prepararea de unguente.
- Mijlocul este in continuarea fruntii. Nu exista niciun respiro intre frunte si mijloc asa cum gresit se crede.
- Mijlocul incepe la 70-80% alc. Componentele cozii apar la 55% alc. (uleiul de fuzil). Pentru a sti cand se termina mijlocul... se degusta! Se inmoaie degetul si se pune pe limba. Cand gustul este neplacut, incepe coada. O alta varianta este tot cu paharele pana la 45% alc., cu observatia ca de la 55% la 45% alc. paharele se verifica in ordinea curgerii.
- Mijlocul inseamna cam 30% din cazan. In carte se atrage atentia asupra necesitatii de a nu se lasa ca mijlocul, per ansamblu, sa ajunga la 50% volum alc.
- Coada este egala cu mijlocul si reprezinta cam 30% din cazan. Coada se termina la 4-5% alc., iar per ansamblu are 20% alc.
- Coada, impreuna cu alte cozi, se redistileaza pana la 3 ori, apoi se arunca. Redistilarea cozilor se face identic ca la a doua apa, respectandu-se separarea fractiilor. Mijlocul obtinut este de calitatea a II-a, III-a etc..
La a doua fierbere se insista (se repeta de cateva ori) asupra:
- fierberii lente
- separarii fractiilor.
Ce nu am inteles eu, daca ar fi sa mai iau dupa carte, este cum dracu' poti bea mijlocul ala? Daca el incepe la 70-80% alc si se termina la 55% alc, ar trebui ca o medie sa fie pe la 60-65% alc. Cine poate bea? Diluezi cu apa? Poate scrie mai incolo...

Edited by adip1962, 25 August 2022 - 08:25.


#94
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Da. Se dilueaza cu apa si apoi se filtreaza sa nu se tulbure.
Riscul de tulburare esteprezent la orice dublu distilat la care mijlocul a fost amestecat cu coada.
La finalul cartii sunt tabele comparative alcool-temperaturi, litrii-masa (greutate), precum si niste retete de specialitati (rachiu de scoruse etc).
Nu mai stiu cat a costat, cred ca in jur de 30 lei. Consider ca merita.

#95
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,704
  • Înscris: 03.02.2009
Am avut un zarzar care anul asta a dat multe fructe, o partea le-am facut gem, dar (din pacate din perspectiva mea) cealalta partea le-am facut tuica. Are tuica asta "naturala" vreun beneficiu, o proprietate din fructul initial? Exista un tabel de continut de minerale sau ce elemente semnificative contine? Sau e legenda populara in privinta proprietatilor benefice pt sanatae? Date stiintifice sunt curios daca exista.

#96
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,543
  • Înscris: 10.01.2019
Cartea e buna Adip dar nu trece de nivelul unui referat. Unul de la tara care nu stie carte da stie sa faca tuica, face tuica infinit mai buna decat unul care stie doar din carte, nu are experienta si urmeaza indicatiile din carte fara sa inteleaga ce se petrece in realitate. Dupa umila mea parere daca stiinta iti vine din invatatura asta simpla care o gasesti prin librarii atunci trebuie sa intelegi ceva mai mult decat ceea ce citesti sa zicem la prima citire. Daca insa stii din experienta, experienta de ajuta sa intelegi lucrurile altfel pt ca le-ai experimentat poate de zeci de ori.

#97
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Am doar 5 ani de cand imi fac tuica mea. nici nu sunt vreun bautor. De curand mi-am luat un cazan mic, pentru a doua fierbere si am cumparat niste carti pentru retete si intretinerea lui.
Cred ca in plan comercial/industrial, ce scrie se aplica cu succes, pe plan personal insa este aproape imposibil. Nimeni nu are atatea butoaie. Sa pastrezi cozile, sa le combini, sa le fierbi iar si iar... Nu neg ca autorul are dreptate, dar trebuie sa te ocupi numai cu asa ceva. In carte se repeta anumite conditii obligatorii pentru comercializare la nivelul UE (ex. minim 38% alc.  pentru distilatele din fructe, ph-uri, procent din continut de substante nedorite etc.) si de asta zic ca se adreseaza altora.
Sunt multe lucruri marunte in aceste carti ca-s bune insa. O sa mai dau un singur exemplu. In procesul de fierbere degajarea de bioxid de carbon impinge partile maruntite din fructe sus si se formeaza ceea se numeste pod. Ei bine, la butoaie, este bine sa spargi (mesteci) din acel pod, a.i. fructele din el sa fermenteze si ele. Se intelege ca fructele din pod nu mai fermenteaza, deoarece nu sunt in acel suc. Operatiunea trebuie insa facuta cu grija, a.i. sa nu se altereze stratul de bioxid de carbon care impiedica oxigenul sa ajunga la borhot. Greu... dar folositor. Daca oxigenul ajunge la borhot, se vor dezvolta alte 2 categorii de drojdie, iar tuica va iesi acra, cu gust rau etc.

Edited by adip1962, 26 August 2022 - 06:18.


#98
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,543
  • Înscris: 10.01.2019
Fermenteaza si alea din asa zisul pod. De fapt podul asta este destul de putin fata de intregul volum pus la fermentat deoarece in primele zile cand actioneaza si enzimele pectinice o mare parte din pulpa fructului se distruge, se lichefiaza si cantitatea de lichid creste foarte mult. . De asta e bine ca fructele sa fie zdrobite inainte de a fi puse la fermentat (sa formeze un terci) sau cel putin in primele zile dupa inceperea fermentatiei printr-o amestecare mai energica la cele care nu pot fi macinate din cauza samburilor. In aceste cateva zile de la inceput fermentatia se amorseza si in partile mai grosiere si pe parcurs ea se finalizeaza si acolo. Pe de alta parte si din partea solida care formeaza asa zisul pod doar o parte ramane nescufundat in lichid, o mare parte este in lichid deoarece capacitateaa de plutire a partiilor grosiere nu este prea mare. Doar dupa finalizarea fermentatiei o mica parte din acest pod se "usuca" si se desprinde de pe pereti vasului, parte care in acest timp se si oxideaza (capata o culoare inchisa) si care e bine sa fie aruncata, daca intre timp nu se scufunda in lichid (cand "cade podul")

#99
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
Povestind ieri la o palinca undeva pe langa Cluj, un nene mi-a recomandat asa:
- neaparat fiarta tuica a doua oara, sa iasa ceva la 52 grade.
- culoarea aia aurie pe care am vazut-o la ei in paharele nu o sa o obtin. Poate ca nici aroma. Asa ca pui cateva prune uscate bine in fiecare damigeana de tuica s-apoi vezi ce iese.

Deocamdata nu o sa ma incurc cu a doua fierbere, ca sunt foarte multumit de ceea ce a iesit. Si nici n-am cazan mic.
Ideea cu prunele uscate e interesanta.

#100
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,704
  • Înscris: 03.02.2009

View Posttil, on 26 august 2022 - 14:07, said:

neaparat fiarta tuica a doua oara, sa iasa ceva la 52 grade.
Dar cand curge prima data are vreo 70grade, si apoi se reduce procentul de alc treptat, si se aduna si te opresti la cate grade vrei sa fie in final. Zic si eu.. nu le am cu tuica/rachiu, mi-e teama ca mai mult contribuie vasul (am de nichel) decat fructele la componenta chimica a bauturii daca o tot refierbi.

Edited by bursucelu_viesel, 26 August 2022 - 14:20.


#101
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Posttil, on 26 august 2022 - 14:07, said:

Povestind ieri la o palinca undeva pe langa Cluj, un nene mi-a recomandat asa:
- neaparat fiarta tuica a doua oara, sa iasa ceva la 52 grade.
- culoarea aia aurie pe care am vazut-o la ei in paharele nu o sa o obtin. Poate ca nici aroma. Asa ca pui cateva prune uscate bine in fiecare damigeana de tuica s-apoi vezi ce iese.
Ideea cu prunele uscate e interesanta.
Culoarea aia o obti repede tinand palinca in butoi de dud. stejar sau salcam, daca-s aproape noi. Mai iese ceva asemanator cand faci palinca pe pat de fructe (prune). Chiar nu e greu dar e o delicatesa - cam asta vreau eu.
Prunele uscate se pun la a doua fierbere ca sa pacalesti clientii. Cam o galeata-doua. "E palinca de prune, bos nu a vazut merele in viata ei..."
Palinca mea de mere - mai am o singura sticla - are 52 grade si exact culoarea de care spui tu, dupa ce-am tinut-o 3 luni in butoi de salcam (prima palinca in butoi). Tuica de prune la fel (a doua oara in acelasi butoi). Chestia este ca dupa prune, nu mai pot pune altceva, de ex. de pere, pui tot prune. SI uite asa o sa ai butoaie separate... Posted Image si etichetate, sa nu le incurci. :)
Nu conteaza marimea cazanului. Completezi cu apa pana la 70-80 l. Parca 90 l este maxim la tine.
PS. in targ la Baicoi, un butoi de salcam/stejar de 10 l costa 200 lei, iar in market-uri au aparut butoaie din inox, dar sunt mai scumpe.

Edited by adip1962, 26 August 2022 - 14:52.


#102
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
Si cand se tine targul asta la Baicoi?

#103
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Duminica. Trebuie sa ajungi in jur de ora 9, apoi este omor de lume si nu mai gasesti loc de parcare.
Aici este: https://www.google.c...47!4d25.8296011
Iti recomand sa cumperi cana din cupru. Nu este el cupru curat, dar macar nu curge. Cei cu butoaie sunt la inceput, practic parchezi langa ei.
PS. Ultimul butoi l-am luat acum cateva luni.

Edited by adip1962, 26 August 2022 - 15:27.


#104
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
Am fost la spartul targului, am luat unul de 15l care de fapt are spre 20, ca era oferta, 250lei.
Am luat de la cel din dreapta, ca pare ca le are de dud, sunt galbui. Cel din stanga e cu salcam, posibil stejar dar nu prea cred.

#105
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Sa te folosesti sanatos de el!
L-ai luat bine.
Nu uita ca trebuie spalat. Prima oara cu apa rece, apoi de 2-3 ori cu apa oparita, lasata sa se raceasca in butoi, pana cand iese curata (o sa vezi ca prima iese maro). Apoi pui canaua si tuica. Daca vrei ca mirosurile/gusturie sa nu se altereze/combine, nu uita un lucru important pe care eu nu l-am stiut: fiecare butoi cu tuica lui!
Bafta!
PS. cel din dreapta, primul daca nu ma insel este de pe undeva din jud Dambovita. Eu l-am gasit pe net/facebook. In targ e batranul, cel tanar munceste acasa. Numai de la el am cumparat.
PS2. Daca nu sti ce lemn este, prima tuica nu o lasi mai mult de 4 luni in butoi. Altfel taninul o sa-ti amareasca tuica. Asa mi s-a spus si mie, nu stiu cat este de adevarat.

Edited by adip1962, 28 August 2022 - 18:21.


#106
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,691
  • Înscris: 30.07.2003
El a zis sa-i pun apa calda si sa o las o zi, apoi o saptamana apa rece... O fi bine?

#107
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,543
  • Înscris: 10.01.2019
Nu se lasa apa  mai mult de 2-3 zile ca prinde gus rau si se strica butoiul. Mai ales daca e cald dupa 2 zile se schimba apa.

#108
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,543
  • Înscris: 10.01.2019

View Postadip1962, on 14 iulie 2022 - 05:53, said:

Alcoolul metilic fierbe la 60 de grade. Nu te amagi ca nu exista. Verifica sa nu incalzesti prea repede borhotul. Normal, trebuie sa fie 2 etape. Curge ceva intre 60-75 grade, se opreste, apoi reincepe dupa 83, pe acolo… prima curgere este alcoolul metilic. Cu cat cazanul e mai mare, cu atat se separa mai distinct.
In carte metanolul fierbe la 65 gr dar in cazan el incepe sa fiarba pe la 75 gr si inceteaza sa mai fiarba cand opresti focul la cazan, cam ca si apa ca si asta fierbe la fel, in carte la 100 de gr dar in cazan si ea incepe pe la 75 gr si tot asa inceteaza sa mai fiarba cand opresti focul, de multe ori poate cateva grade peste 100 gr.  Lucrurile astea sunt ceva mai complicate in cazan decat in unele carti.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate