Alimentație fara gluten...
#1
Posted 14 March 2019 - 18:18
Dupa mai bine de 30 de ani am fost diagnosticat cu intoleranta la gluten. Asadar, de saptamana asta musai ca de voie buna trebuie sa renunt la majoritatea alimentelor cu care sunt obisnuit.
Am mai citit vreo 2 thread-uri pe aici, dar majoritatea sunt cam offtopic. Asadar, mai pornesc unul... Mai sunt pe aici oameni care au eliminat complet glutenul din alimentatia de zi cu zi? Cu ce l-ati inlocuit? M-am chinuit 2 zile sa gasesc paine fara gluten prin oras si....probabil curand pot sa renunt de tot la ea (ptr ca e meh). Mai nasol e ca trebuie sa renunt la sosul de soia, bere si majoritatea sosurilor (asiatice?) cu care sunt obisnuit. A da, si pizza. Am ajuns sa petrec jumatate din zi ori cautand produse fara gluten ori incercand sa gatesc ceva care sa nu ma omoare in timp. Voi ce mancati? Cum v-ati obisnuit cu ideea? Edited by [ady], 14 March 2019 - 18:24. |
#2
Posted 14 March 2019 - 18:24
Exista faina fara gluten, paste fara gluten, sosuri si da, exista bere fara gluten.
Sunt mai scumpe - asta e vestea proasta, dar vestea buna e ca exista. Iti poti face pizza de casa, cu faina speciala. Edited by sylvius, 14 March 2019 - 18:25. |
#3
Posted 14 March 2019 - 18:25
din cate stiu intoleranta la gluten nu se manifesta in nici un caz agresiv, asta daca nu cumva ai probleme cu scaunul. Mie personal aceasta intoleranta mi se pare o strategie de marketing pentru diversificarea produselor. Sa nu uitam ca boala celiaca in trecut era o boala care se trata singura, in marea majoritate a timpului apare la copii si se trateaza odata cu inaintarea in varsta. Acum din ce stiu diagnosticarea este ceva mai complicata si nu se face doar asa din ochi, cum multi doctori fac. Ai facut niste teste mai complexe ca sa se afle asta?
|
#4
Posted 14 March 2019 - 18:28
Daca ai supravietuit pana acum, nestiind ca ai intoleranta, cred ca vei supravietui in continuare prin reducerea glutenului.
Eu cred ca nu trebuie sa cauti produse "gluten free", ci sa eviti produsele cu mult gluten. Nu ar trebui sa ai probleme cu sosul de soia, berea, etc. Painea este foarte usor de scos din alimentatie. Pizza si spaghetele, mai greu, dar vei gasi alternative. Edited by pasilla, 14 March 2019 - 18:29. |
#5
Posted 14 March 2019 - 18:28
business11, on 14 martie 2019 - 18:25, said:
Ai facut niste teste mai complexe ca sa se afle asta? In cele din urma, s-a gandit unul dintre doctori sa ma trimita si la analize pentru boala celiaca. And there it was. Si, din ce-a zis doctorul cu rezultatul in fata, "valorile sunt foarte mari". (whatever that means). Edited by [ady], 14 March 2019 - 18:30. |
#6
Posted 14 March 2019 - 18:34
Porumbul si orezul sunt safe. Se poate face pizza si paine cu faina de orez.
|
#7
Posted 14 March 2019 - 18:34
Ce inseamna ca " dupa mai bine de 30 de ani am fost diagnosticat..." langa " de juma de an tot fac analize" ? Cum te-ai simtit in cei 30 de ani? Cand au aparut primele simptome? In ce perioada s-a agravat? Dupa 3-4 luni trec acele probleme?
Ai cerut si 2nd oppinion? |
#8
Posted 14 March 2019 - 18:35
Sfatul meu e sa vorbesti cu un profesionist si sa nu pui intrebari de genul asta pe net, ca o sa primesti raspunsuri ridicole precum cele de mai sus.
|
#9
Posted 14 March 2019 - 18:49
Dodo03, on 14 martie 2019 - 18:34, said:
Ce inseamna ca " dupa mai bine de 30 de ani am fost diagnosticat..." langa " de juma de an tot fac analize" ? Cum te-ai simtit in cei 30 de ani? Cand au aparut primele simptome? In ce perioada s-a agravat? Dupa 3-4 luni trec acele probleme? Ai cerut si 2nd oppinion? Bob493, on 14 martie 2019 - 18:35, said:
Sfatul meu e sa vorbesti cu un profesionist si sa nu pui intrebari de genul asta pe net, ca o sa primesti raspunsuri ridicole precum cele de mai sus. |
#10
Posted 14 March 2019 - 18:51
[ady], on 14 martie 2019 - 18:49, said: Adica e o boala pe care am dezvoltat-o (sau s-a "activat") recent (adica in ultimul de an de zile). Asta dupa ce timp de 30 de ani nu am avut problema / boala asta. Poate ajuti si pe altii cu "boala asta".. Exista paste/ spaghete de porumb, cam atat stiu eu fara gluten Edited by sirgoofy, 14 March 2019 - 18:55. |
|
#11
Posted 14 March 2019 - 19:00
Mecanismele prin care apare aceasta afectiune nu sunt inca pe deplin elucidate, singurele chestii certe sunt ca e o boala genetica si ca daca o tratezi cu superficialitate o sa iti faca existenta dificila. Vorbeste cu un nutritionist, dar cu unul adevarat, cu facultate, nu cu un 'tehnician' cu diploma luata la un curs online.
|
#12
Posted 14 March 2019 - 19:08
Eu nu am o alimentie frara gluten dar am scos piinea complet din alimentatie si toate produsele fainoase. Nu este o tragedie, parca de o viata intreaga am mincat ciorba fara piine. In 3 zile te obisnuiesti.
|
#13
Posted 14 March 2019 - 19:17
business11, on 14 martie 2019 - 18:25, said:
din cate stiu intoleranta la gluten nu se manifesta in nici un caz agresiv, asta daca nu cumva ai probleme cu scaunul. Mie personal aceasta intoleranta mi se pare o strategie de marketing pentru diversificarea produselor. Sa nu uitam ca boala celiaca in trecut era o boala care se trata singura, in marea majoritate a timpului apare la copii si se trateaza odata cu inaintarea in varsta. Acum din ce stiu diagnosticarea este ceva mai complicata si nu se face doar asa din ochi, cum multi doctori fac. Ai facut niste teste mai complexe ca sa se afle asta? Copilul meu are intoleranță la gluten, crede-ma, nu e marketing. Si după analize s-a dat diagnosticul, nu dat cu părerea. |
#14
Posted 14 March 2019 - 19:20
george_alexandru, on 14 martie 2019 - 19:17, said:
Copilul meu are intoleranță la gluten, crede-ma, nu e marketing. Si după analize s-a dat diagnosticul, nu dat cu părerea. Nu ma refer la senvisuri cu paine fara gluten. Mancare gatita, sau (in functie de varsta), ce mananca prin restaurante? Bob493, on 14 martie 2019 - 19:00, said:
Mecanismele prin care apare aceasta afectiune nu sunt inca pe deplin elucidate, singurele chestii certe sunt ca e o boala genetica si ca daca o tratezi cu superficialitate o sa iti faca existenta dificila. Vorbeste cu un nutritionist, dar cu unul adevarat, cu facultate, nu cu un 'tehnician' cu diploma luata la un curs online. Sa vad cum gasesc un nutritionist acuma |
#15
Posted 14 March 2019 - 19:22
Are 2 ani jumate, ii facem noi acasă si suntem atenți sa nu aiba gluten si proteina vaca (si la asta are intoleranta). La restaurant încă nu mănâncă.
|
|
#16
Posted 14 March 2019 - 19:27
Intreaba medicul de familie sau chiar gastroenterologul. Poti cauta si pe net, dar nu stii peste ce dai pana nu discuti cu ei si nu merita sa platesti consultatia ca sa dai peste cine stie ce instructor de fitness rebranduit. Sigur, mai e si varianta sa intrebi din start ce studii are, inainte sa faci programare
|
#17
Posted 14 March 2019 - 20:52
Foarte ciudat! In mod normal, diagnosticul de intoleranta la gluten, nu ti-l pune gastroenterologul ci diabetologul. Tot el o sa iti spuna care sunt cantitatile permise pentru tine. Pe drumul care ai pornit, s-ar parea ca o sa fi victima sigura a marketingului.
|
#18
Posted 14 March 2019 - 21:10
[ady], on 14 martie 2019 - 18:49, said: Adica e o boala pe care am dezvoltat-o (sau s-a "activat") recent (adica in ultimul de an de zile). Asta dupa ce timp de 30 de ani nu am avut problema / boala asta. Cautam mai mult idei si inspiratie de la cei care mananca gluten free, nu neaparat sa discut despre "situatia" mea. Banuiesc ca am formualt destul de prost primul thread... Baiatul meu a fost diagnosticat cu asa ceva. Stiu clar tot ce inseamna aceasta boala. Daca nu ai murit pana acum...nu ai sa mori nici de acum incolo dar cu timpul vei fi expus mai tare la boli de colon, chiar si cancer de colon. Simtomul cel mai usor de observat este scaunul usor galbui si moale. Ideea este ca si o firmitura de paine cu gluten reactiveaza sistemul imunitar din nou si boala revine. Bahuru, on 14 martie 2019 - 20:52, said:
Foarte ciudat! In mod normal, diagnosticul de intoleranta la gluten, nu ti-l pune gastroenterologul ci diabetologul. Tot el o sa iti spuna care sunt cantitatile permise pentru tine. Pe drumul care ai pornit, s-ar parea ca o sa fi victima sigura a marketingului. george_alexandru, on 14 martie 2019 - 19:17, said:
Copilul meu are intoleranță la gluten, crede-ma, nu e marketing. Si după analize s-a dat diagnosticul, nu dat cu părerea. La copii e si mai grav. Al nostru la 4 ani jumate are doar 14kg si e slabut pentru ca nu a asimilat mancare. Noi nu am stiut asta pana cand nu am inceput sa ne facem griji si i-am facut un set de analize. Spre norocul nostru in Norvegia gasim multe produse fara gluten, primim o mica subventie de la stat pentru el, la gradinita are regin fara glutem fara nici o discutie. In schimb e mai greu ca fata nu are astfel de probleme si ea mananca normal, baiatul mereu trebuie sa avem grija sa nu ia paine de la feta. Deja el oricum a inteles ca are cereale speciale, sticla lui cu apa, farfuria lui, biscuitii lui. etc. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users