Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Zborul lui Henri Coandă din 16 decembrie 1910

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006

View PostTsunnnami, on 24 februarie 2019 - 18:00, said:

1. N-a zis nimeni de "turbo" la avionul coanda, ci de "reactie" ceea ce nu e o minciuna
Fals, majoritatea se refera gresit la el cu denumirea de turbofan care in prezent (de mult timp) inseamna turboreactor dublu flux -( cele mai performante din ele au si reductor).
2. Nu e nici o elice carenata, ii poti zice cel mult ventilator
Este singura chestie care poate sa fie practic si real propulsorul la Coanda 1910 (elice carenata), care odata optimizata poate avea randament mult mai mare decat una necarenata. Deci motopropulsor cu elice carenata (motor cu pistoane)
3. M-as fi asteptat ca Coanda sa fi avut o cameara de ardere in spatele motorului care actiona ventilatorul
Cum sa actioneze, prin magie ??? Vezi - exact asta e problema...Nu are turbina posterioara, nu e turbopropulsor.
Nu este nici reactor. Un motoreactor ar putea sa aiba camere de ardere pt. reactie, alimentate cu aer comprimat de suflata din fata, insa evident Coanda 1910 nu este aeroreactor, ci cel mult un autoincendiator pt propriul fuselaj.
O camera de ardere pt reactie veritabila, arata altfel in interior, nu este indreptata spre fuselaj, si este alimentata cu o cantitate industriala de combustibil, cu pompe si rezervoare foarte mari.
4. Nu exista pericolul depasirii M1 IN INTERIORUL motorului turboreactor de dimensiuni mai mari. Asta se controleaza cu regularea presiunii compresorului (care se numeste compresor si nu turbina cum confunzi tu). Asta este si motivul pentru care chiar la motoarele care echipeaza avioane supersonice, este bub sonic, din cauza conditiilor de mediu
Nu confund nimic, turboreactoarele si turbopropulsoarele au o turbina in spate care antreneaza compresorul din fata si suflanta - doar asta am scris, nu exista nicio confuzie la mine. Este fals ce ai scris de nedepasirea vitezei sunetului. Este depasita datorita vitezei tangentiale inca inante sa intre in motor, direct pe suflanta din fata carea re viteza tangentiala foarte mare, si din cauza asta necesita reductor intre turbina si suflanta, si exista modele care au reductor. Poate sa fie depasita si in restul motorului, depinde de model - exista modele ramjet la care fluxul si arderea este hipersnica de la intrare la iesire...
5. Nu stiu ce motor performant cu "angrenaj demultiplicator", care de fapt se numeste "reductor) stii tu, mai ales pentru reducerea sunetului. La orice elicopter zgomotul principal si pierderea eficientei se realizeaza chiar in reductor.
Turbofanele (dublu flux) in variantele cele mai performante au reductor pt suflanta din fata ca sa nu aiba viteza tangentiala supersonica.
Elicopterele cu turbina au obligatoriu nevoie de reductor pt ca elicea are turatie muuuuuuult mai mica fata de turbina, insa majoritatea elicopterelor genereaza mult zgomot tot datorita vitezei tangentiale a elicii.
Ca sa fie pastrata viteza tangentiala subsonica, turatia se plafoneaza pe la 400 RPM pt o elice de 15,08m cat are IAR 330 de ex, si chiar si asa sunt peste 315,67m/s. Apropo, la minus 25 C viteza sunetului este de 315 m/s...si scade in continuare cu temperatura...

Poti incerca sa demonstrezi ca de fapt Coanda este un jmecher si un plagiator, n-o sa reusesti. Gucal te ajuta dar la un moment data nu mai are resurse.
Nu am de ce sa incerc, nu am ceva cu el, ci cu ignoranta altora care totusi comenteaza si afirma diverse lucruri false.
Coanda a avut realizari reale, si reusite si puse in opera, si legate de aerodinamica, probabil a inventat conceptul de turbopropulsor prin patentele ulterioare din 1911-1914, si posibil sa fi avut efect si asupra inventarii turboreactoarelor mult mai tarziu. Motoreactorul insa era inventat inaintea lui...

Daca isi continua studiile si experimentele sunt sigur ca ajungea la motorul cu reactie cu post-combustie mult inainte de 1939. Imaginatie si spirit ingineresc se dovedeste ca avea.
A lucrat la avioane in continuare, mai mult asta a facut, a propus si turbina in patentele din 1911-1914, dar mai concret a ramas sa proiecteze avioane cu elici in general necarenate. Mult mai tarziu, a ajuns iar la elici carenate, motopropulsoare, turbopropulsoare, pt nemti fara rezultate, aerodina lenticulara era iar carenata la care a lucrat mai inate conceptual din anii '30 si apoi mai concret la Avro in anii '50, insa iar fara scces din motive pe care le-am amintit deja intr-o postare anterioara, cu toate ca AVRO a avut fonduri atat din Canada cat si de la USAF pt dezvoltarea lor.

Mai mult ca sigur ai gasit undeva textul pe care l=ai tradus cu gugal
Te inseli, am cercetat multe zeci de ani ce a facut Coanda si nu numai Coanda, mult dinainte sa existe WWW, si desigur si dupa.


Edited by loock, 24 February 2019 - 20:37.


#20
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Am tot vrut sa amintesc, am evitat pt ca era oarecum off topic, dar pana la urma o fac pt. ca nu vreau sa omit o realizare concreta.

Efectul Coanda nu a avut succes la avioane, sporul de portanta realizat a fost mult mai mic decat cel estimat - mai mic decat cel obtinut de efectul Bernoulli care si el este minor si practic ignorat si irelevant la calcularea portantei, dar pana la urma acest efect Coanda are o aplicatie practica - ventilatorul Dyson fara pale.

Edited by loock, 24 February 2019 - 22:08.


#21
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010
@Look: intrebare. Esti cumva anul 1 sau2 la aeronave? Asa varza am vazut doar la unii colegi din anii descrisis mai sus. Bine, unii ramasasera la fel si dupa ce am terminat facultatea, dar asta e alta poveste.

Si doar inca ceva. Poti sa imi dai un exemplu din asta de turbofan performant cu reductor?
Eu stiam ca asa ceva se regleaza din ultima treapta de turbina si din profilul paletei de ventilator. Cel putin GE si RR fac asa.

Edited by kyrre, 24 February 2019 - 22:18.


#22
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,793
  • Înscris: 20.10.2015

View Postloock, on 24 februarie 2019 - 12:54, said:

1. Coanda 1910 original - ca asta e subiectul thredului, nu avea turbina posterioara deloc, deci nu avea ce sa faca cu acele camere de ardere.

2. Nu este nici turbopropulsor sau hibrid pt ca nu are turbina posterioara deloc !!!

3. Au aparut mult mai tarziu nascociri cu turbina posterioara, care insa nu exista la Coanda 1910.

4. la care a adaugat si turbina posterioara, si care de abea ele erau gresite si la turbina...


5. Legat de suflanta frontala care nu e turbina, turatia mare nu e o idee buna pt. ca are viteza tangentiala supersonica sau chiar hipersonica,

6. continua mult mai direct cu turbina de compresie frontala, insa si ele sunt antrenate de turbina posterioara -dupa camera de ardere. In general au si postcombustie - reactie.


1. Ce sa faca Conada cu turbina?
:lol:
Aia se foloseste DOAR la antrenarea compresorului care mareste "capacitatea" motorului.
O turbina iti mananca energia de reactie

2. In momentul incare spui "turbo" spui turbina.
Nu e cazul la Coanda

3. N-am auzit / citit de asa ceva.
Singureler studii ti-am scris ce-am facut o comparatie Bernoulli / Coanda la viteze mici

4. La ce folosea turbina.
Apropo, la ce te referi la "Turbina Posterioara", de referi la cea de joasa presiune?
Pentru ca din ceea ce scrii p-aici pare ca nu prea stii ce e aia turbina posterioara

5. Ia zi tu asa din citite cat e viteza tangentiala in ventilator, care e mangnitudinea si cat e Mach?

6. NU EXISTA turina de compresie frontala



View Postloock, on 24 februarie 2019 - 02:25, said:

... am si confirmarea unui inginer care a proiectat mai multe avioane si aripi de avioane, atat in RO cat si in alte tari, inclusiv zeci de ani sef la multe departamente Boeing - mi-a spus clar ca atat inainte cat si la 777 nu a tinut cont de Bernoulii niciodata la calcularea portantei. Calculul se face desigur automat de computere si pt acest efect, dar la proiectarea avionului, pt portanta efectul este ignorat, chiar daca la avioanele subsonice de obicei din traditie se foloseste aripa care are si acest efect.

Vezi ca te pacaleste ingineru asta al tau


View Postloock, on 24 februarie 2019 - 02:25, said:

Exista o confuzie stupida legata de denumirea propulsorului, aparuta si din ignoranta cat si datorita faptului ca oamenii privesc din perspectiva istorica ulterioara, cand prin turbo ne referim la turbina posterioara si nu la suflanta din fata/elicea carenata din fata la care se referea Coanda in 1910...
Prin turbofan si turbojet se intelege in prezent cu totul altceva decat in 1910 cand aceste tehnologii nu existau.

Se discuta de turbofan si turbojet in 1910?
Eu auzisem atunci numai de turbo-fun si se referea la postcombustia de la Lastun care era tinut in secret de Revolutia din Octombrie

#23
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010

View Postloock, on 24 februarie 2019 - 12:54, said:


Turboreactoarele militare pt interceptoare, vanatoare supersonice si pt cele de recunoastere-spionaj, au din motive aerodinamice - respectiv suprafata in sectiune, niste suflante frontale care se confunda si continua mult mai direct cu turbina de compresie frontala, insa si ele sunt antrenate de turbina posterioara -dupa camera de ardere. In general au si postcombustie - reactie.


Turbina asta o ratasem. Este epica.

#24
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006

View Postkyrre, on 25 februarie 2019 - 00:06, said:

Turbina asta o ratasem. Este epica.

Compresorul dintre suflanta si turbina, se intelege clar despre ce  este vorba, nu cauta nod in papura, mai ales cand ignori chestiuni de fond legate de subiect, si asta e cu adevarat ridicol.
Eu nu le-am confundat niciodata, si in ce ai citat am precizat de compresie.
M-am referit probabil asa pt ca vizual seamna si vad ca multi care citesc aici le confunda.
Toata povestea cu avionul si motorul de pe Coanda 1910 este o chestie f confuza pt multi oameni, cu toate ca este simpla si clara.
Iar cine nu se da ignorant, chiar nu se intelege de ce insista cu povsti ca e cu reactie si alte aiureli.
Nu e motoreactor pt ca nu asa arata o camera de ardere, nici nu e pusa asa pe avion indiferent ca inca nu descoperise efectul Coanda, si asta chiar ignorand restul - rezervoare pt reactie care consuma ca la balamuc.

Confuzia este intretinuta pt ca sunt oameni care tot insista cu reactia care nu este la 1910, si de asemenea este intretinuta de vehicularea in acelasi context a unor schite si desene legate de patentele ulterioare ale lui Coanda, in care a introdus si turbina.

Sigur ca turbina este generatorul de forta, si nu consumatorul- compresorul.

Legat de intrebarile din postarea anteriara:

- pe prima nu o ignor, nu, nu am facut facultate de aeronave, dar te includ in locul meu in categoria despre care vorbesti.

- legat de geared turbofan, ar fi asa:

- familia Garrett TFE731 care exista din 1970 incoace, se produc si in prezent variante noi, peste 11000 de bucati produse, care echipeaza mai multe avioane, in general pt business Jet
Initial produse de Garrett AiResearch, apoi de AlliedSignal, si in prezent de Honeywell Aerospace.
Ultima varianta TFE731-50 echipeaza avionul Dassault Falcon 900.
Sunt 9 variante
TFE731-2
TFE731-3
TFE731-4
TFE731-5
TFE731-20
TFE731-40
TFE731-50
TFE731-60
TFE731-1100
care echipeaza 25 de modele de avioane cu o gramada de exemplare ( peste 11000 de motoare pana acum)
Aero L-139 (doar prototip)
AIDC AT-3
Boeing Skyfox
British Aerospace BAe 125 Series 700
CASA C-101
Cessna Citation III/VI/VII
Dassault Falcon 10
Dassault Falcon 20 (retrofit)
Dassault Falcon 50
Dassault Falcon 900
FMA IA 63 Pampa
Gulfstream G100/G150/C-38 Courier (fost IAI 1125 Astra SPX)
Hawker 800/850XP/900XP
Hongdu JL-8
IAI Westwind
Learjet 31
Learjet 35/C-21
Learjet 40
Learjet 45
Learjet 55
Learjet 70
Lockheed JetStar/Jetstar II
North American Sabreliner (NA-465 model)
Textron AirLand Scorpion
Yakovlev Yak-40MS by SibNIA (Experimental upgrade)

- Lycoming ALF 502 / LF 507, care tot asa a trecut pe la AlliedSignal, si apoi la Honeywell Aerospace.
E din 1980, si e oaecum indirect celebru intre cele cu reductor prin faptul ca echipeaza BAe 146.

are mai multe variante:
The ALF502 - high bypass turbofan geared fan, axial-centrifugal flow high pressure compressor, reverse flow annular combustor, two-stage high pressure turbine, two-stage low pressure turbine
ALF502R-3 (single-stage LP compressor)
ALF502R-4: R-3 with higher thrust
ALF502R-5: R-4 with improved first-stage and second-stage turbine nozzle assemblies
ALF502R-3A: R-3 with gas producer turbine improvements, but operated at higher thrust
ALF502L (two-stage LP compressor)
ALF502L-2: L with fan blade modification for increased altitude performance
ALF502L-3: L-2 with turbine improvements and automatic power reserve features
ALF502L-2A: L-2 with gas producer turbine improvements and automatic power reserve features
ALF502L-2C: L-2A without automatic power reserve
ALF502R-6: L-2C with R-5 accessory gearbox
LF507-1H: R-6 with lower, flat-rated thrust
LF507-1F: 507-1H with a single-channel FADEC with hydromechanical b

Echipeaza:
YF102 -Northrop YA-9
   -C-8A Quiet Short-Haul Research Aircraft
ALF 502
-Bombardier Challenger 600: early CL-600 (1A11) series, 81 built from 1978 to 1982
-British Aerospace 146

LF 507
-Avro RJ

Pratt & Whitney PW1000G
E mai nou, 2008 dar in dezvoltare din anii '90

Applicatii:
Airbus A320neo: PW1100G
Irkut MC-21: PW1400G
Airbus A220: PW1500G
Embraer E-Jet E2 family : PW1700G & PW1900G
Mitsubishi Regional Jet: PW1200G
Este propus si pt. Sukhoi Superjet 130, si Rekkof Aircraft F-120NG

Turbomeca Astafan
In 1969 deja este functional, sunt dezvoltate o gramada de variante, zboara cu succes, e testat pe doua tipuri de avioane, e silentios, eficient, etc., dar nu ajunge in productie de serie.

Turbomeca Aspin
Dezvoltat la inceputul anilor '50, este chiar primul turbofan care a zburat, reusind asta in 1952.
Deci nu doar geared turbofan, ci si primul turbofan care a zburat...
A echipat avionul de testare Fouga CM.88 Gemeaux (primul zbor 1951)

Au existat tentative de la alti producatori:
-Rolls-Royce/SNECMA M45SD,
-  IAE SuperFan

Sunt in dezvoltare:
- Aviadvigatel PD-18R - estimat pt 2020,
- Rolls-Royce UltraFan care tinteste introducerea in 2025

Legat de povestea cu impartirea coaxiala fara reductor dar cu trepte diferite de presiune, cine are cap si logica realizeaza ca e o abureala, care nu are cum sa rezolve problema din doua motive majore - 1. e diferenta mare spre catastrofala oricum intre turatia necesara la suflanta mare pt dubluflux, tangential-subsonica , si orice se poate obtine cu o turbina "de gaz" si 2. faza cu joasa presiune la turbina e de mare amuzament pt ca ghice ce - acolo e destinderea mai mare, adica viteza mai mare - apropo de studentii la aeronave, motoare de aeronave, si inginerii lu' peste zburator prajit...

Edited by loock, 25 February 2019 - 02:04.


#25
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,793
  • Înscris: 20.10.2015

View Postloock, on 25 februarie 2019 - 01:34, said:

Compresorul dintre suflanta si turbina,

Compresorul la un jet nu se afla unde ai spus tu

View Postloock, on 25 februarie 2019 - 01:34, said:

M-am referit probabil asa pt ca vizual seamna si vad ca multi care citesc aici le confunda.

Nici macar nu seamana

orientarea profilului, aliajul din care-s facute, pozitionarea la motor, functionarea, lungimea paletelor

View Postloock, on 25 februarie 2019 - 01:34, said:

Nu e motoreactor pt ca nu asa arata o camera de ardere, nici nu e pusa asa pe avion indiferent ca inca nu descoperise efectul Coanda, si asta chiar ignorand restul - rezervoare pt reactie care consuma ca la balamuc.

Serios?
Un motor e sau nu aero-reactor in functie de forma camerei de ardere?
In nici un caz, nu e conditionata camera de ardere sa fie montata undeva anume

Ia-le si pe cele cu post-combustie.
Alea au 2 camere de ardere nu crezi?

La fel avea si al lui Coanda, in fluxul de aer de la ventilatorul actionat mecanic de motorul cu piston, injectoare care aduceau combustibil care mareau energia fluxului de gaze arse si care ieseau prin AJUTAJE.
Aia inseamna reactie, nu pozitia camerei de ardere.

Nu ma intereseaza daca Coanda a zburat sau nu, conceptia e destul de interesanta si progresista si viabila dpdv energetic

#26
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Ti-am ignorat postarea ante-anterioara, pt ca demonstra ca nu citesti atent, intelegi pe dos si raspunzi aiurea, deci practic discutia nu se poate purta.
Vad insa ca ai continuat.

View PostTsunnnami, on 25 februarie 2019 - 03:06, said:

Compresorul la un jet nu se afla unde ai spus tu

Ce pot sa zic, esti obosit, mergi sa te odihnesti...

Apropo de dormit, unde ai visat ca e compresorul ???

Nici macar nu seamana

orientarea profilului, aliajul din care-s facute, pozitionarea la motor, functionarea, lungimea paletelor

Eu nu le confund, am mai scris asta, nu e cazul sa detaliezi.

Serios?
Un motor e sau nu aero-reactor in functie de forma camerei de ardere?
In nici un caz, nu e conditionata camera de ardere sa fie montata undeva anume

Ia-le si pe cele cu post-combustie.
Alea au 2 camere de ardere nu crezi?

La fel avea si al lui Coanda, in fluxul de aer de la ventilatorul actionat mecanic de motorul cu piston, injectoare care aduceau combustibil care mareau energia fluxului de gaze arse si care ieseau prin AJUTAJE.
Aia inseamna reactie, nu pozitia camerei de ardere.

Nu ma intereseaza daca Coanda a zburat sau nu, conceptia e destul de interesanta si progresista si viabila dpdv energetic

Rachetele, chiar ignorand protoistoria, au fost inventate de mii de ani de chinezi.

Motoreactorul a fost inventat in 1908 de francezul René Lorin care a propus utilizarea unui motor cu pistoane pt. a comprima aerul in care apoi urmeaza sa fie injectat combustibil, care apoi este ars pt. a produce gaze fierbinti care sunt evacuate printr-un ajutaj pt. a genera forta.

In 1917, O. Morize of Chateaudun, Franta, a propus ejectorul Morize.
Termenul "motor jet" este stabilit intr-un patent in Anglia de catre J.H. Harris of Esher, U.K., in 1917.

A urmat Secondo Campini la inceputul anilor '30, cu toate ca abea in 1940 avionul the Caproni Campini N.1 (C.C.2), a reusit sa zboare cu motoreactorul. Campini a folosit termenul thermojet la acea vreme, dar era vorba de motoreactor.

Inginerul NACA Eastman Jacobs s-a ocupat cu cercetarea legata de acest tip de motor la inceputul anilor '40, dar fara fara mari rezultate.

Japonezii au dezvoltat motoreactorul Tsu-11 pt. a echipa Ohka, ca o alternativa la motorul racheta pe baza de combustibil solid folosit in mod normal.

Mikoyan-Gurevich I-250 proiectat in 1944 a utilizat un motor cu pistoane pt. a actiona simultan atat o elice frontala cat si un compresor pt un motoreactor din coada. Au fost intre 10 si 50 de I-250 (a.k.a. MiG-13) produse si folosite in anii '50, insa dezvoltarea suplimentara a fost oprita in '48 pt ca era deja depasit. A fost proiectat si Sukhoi Su-5 pt. o astfel de motorizare, dar nu a fost produs.

Edited by loock, 25 February 2019 - 04:08.


#27
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,793
  • Înscris: 20.10.2015

View Postloock, on 25 februarie 2019 - 04:08, said:

Apropo de dormit, unde ai visat ca e compresorul ???

:lol:

View Postloock, on 25 februarie 2019 - 01:34, said:

Compresorul dintre suflanta si turbina,

Ai bagat in compresor si camera de ardere si pilotul

Pe de alta parte stii istorie mai serios decat stiu eu, asta e clar

#28
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Piata Romana este intre Piata Universitatii si Piata Victoriei, (venind din oras nu de la aeroport...) si asta nu se schimba chiar daca Bulevardul Lascar Catargiu este foarte interesant, apropo are inclusiv Casa Henri Coanda  si Aeroclubul Romaniei, pe langa Observatorul Astronomic, Casa Dinu Lipatti, si altele, ba chiar si Trattoria Buongiorno daca vrei sa bagi niste "combustibil"...

Edited by loock, 25 February 2019 - 05:02.


#29
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,316
  • Înscris: 08.02.2015

View PostSmurfK, on 24 februarie 2019 - 19:19, said:

Probabil că nu, iar avionul lui e în ton cu marea parte a invențiilor atribuite românilor, multe dintre ele venind cu o sumedenie de semne de întrebare în ceea ce privește veridicitatea lor.
Fără să intru în detalii tehnice (care oricum mă depășesc, eu nefiind de specialitate), m-am gândit că dacă a amintit (chiar în 1956 sau 1964) că la momentul zborului au mai fost prezenți 2 cunoscuți oameni de aviație e o probabilitate mare ca zborul să fi avut loc. Dacă n-ar fi fost adevărat măcar unul din cei doi ar fi reacționat după apariția celor două mărturii și i-ar fi zis: coane Coandă, las-o moale, că doar am fost de față...
Evident, este o presupunere.

#30
SIR

SIR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,317
  • Înscris: 06.08.2005

View Postloock, on 24 februarie 2019 - 02:25, said:

Asa zisul efect Coanda este de fapt efectul Bernoulli redenumit, sau cel mult detaliat.

Efectul Bernoulli, in ciuda materialelor de popularizare, este in practica irelevant pt. avioane, deoarece chiar si la acea parte din avioane care au aripa cu profil in sectiune asimetric pro-Bernoulli, adauga doar un bonus de 10% la portanta.
Avioanele transonice si supersonice nici nu au profil asimetric, au zero efect Bernoulli.
Iar cele subsonice care au aripa cu sectiunea respectiva, sunt proiectate asa din traditie, insa nu se tine cont de ele la calcularea portantei - care depinde de suprafata portanta, unghiul aripii fata de fuselaj ( 3 grade traditional), suprafata flapsurilor si unghiul lor sau coeficientul aerodinamic al lor si desigur de viteza avionului, franarea aerodinamica fiind in relatie cu patratul vitezei, si este practic vorba despre o franare aerodinamica pe seama careia se obtine forta portanta, iar efectul Bernoulii este un bonus de ~ 10% peste portanta calculata. Stiam demult aceste lucruri, dar intamplator am si confirmarea unui inginer care a proiectat mai multe avioane si aripi de avioane, atat in RO cat si in alte tari, inclusiv zeci de ani sef la multe departamente Boeing - mi-a spus clar ca atat inainte cat si la 777 nu a tinut cont de Bernoulii niciodata la calcularea portantei.
...

Doamne Dumnezeule... simt nevoia să zic asta pentru ca incep sa cred in minuni. Sa fii absolvent de Aeronave și să nu ai absolut nici o idee de ce zboară avioanele tine de minunile învățământului românesc.

Nu exista un efect Bernoulli, există un principiu, o lege, o ecuație care este fundamenental unic responsabila pentru zborul avioanelor. Distribuția de viteze și presiuni in jurul profilului de aripa, legata intrinsec de principiul Bernoulli, e singura manifestare fizică aerodinamica responsabila de forța portanta.
La orice specializare la Aeronave ai fi fost, in anul 3 ai fi facut calculul manual al distribuției de presiuni pe un profil de aripa oarecare.
Apoi pur si simplu, in absenta unui accident vascular cerebral sever, nu ar mai fi trebuit sa debitezi enormitatile si elucubratiile din textul citat. Nu mai am cuvinte...




#31
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Ca sa te linistesti, chit ca e e doar un artificiu ca sa nu faci AVC, iti repet si tie ca nu am facut facultate de aeronave.

Uite babeste, avioanele supersonice - e drept ca nu a prea facut Romania asa ceva..., nu au profil asimetric pt Bernoulli, au zero efect Bernoulli.

Mesteca mai intai asta.

Si apoi poate o sa accepti ca si la cele subsonice efectul Bernoulli e doar un bonus de 10% pt. portanta.
Efectul este slab si pt ca se consuma energie pe bordul de atac special profilat pt acest efect...
La subsonice se fac aripile asa din traditie, insa proiectantii le cam ignora cand calculeaza suprafata portanta.
Aripa are 3 grade ( la care se adauga si flapsurile care pot avea unghi si mai abrupt de atat), are un anumit coeficient aerodinamic, si impreuna cu suprafata portanta si viteza minima de decolare caracteristica fiecarui avion / si limita de viteza pt zbor -e in relatie cu patratul vitezei, plus densitatea aerului care depinde de altitudine si temperatura, genereza portanta prin franare aeroinamica. Unghiul de 3 grade la aripa si mai mare la flapsuri da vectorul vertical al fortei portante.

Iar in practica efectul Coanda nu a obtinut nici macar atat.
Este insa smecheria de la ventilatorul Dyson fara pale.

Edited by loock, 25 February 2019 - 15:00.


#32
SIR

SIR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,317
  • Înscris: 06.08.2005
Mi s-a luat o piatră de pe inima, multumesc :)

Repet: scrii, explici detaliat pe zeci de randuri despre un fenomen aerodinamic fundamental  - distribuția (Bernoulli) de presiuni in jurul profilului de aripa, fara sa intelegi absolut nimic despre el. Nu are importanta ca profilul e simetric sau asimetric, tot variația de presiuni in jurul lui generează portanta, indiferent ca la viteze mari variația generată de unghiul de incidenta e suficienta, iar la viteze mici flapsurile generează asimetria de profil necesară.

Mi-ar trebui ceva studii de specialitate pentru a intelege de ce simti tu nevoia să scrii atât de mult referitor la un domeniu în care îți lipsesc cunoștințele elementare. Gata, ca e realmente timp pierdut...

#33
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Hai ca s-a luat cam mare distanta fata de ideea initiala a subiectului.
Cred ca Look ar trebui sa se intoraca la obsesia lui cu "replusorul" (e dracu mai e si ala, ca n-am priceput niciodata, probabil pentru ca am facut greseala sa citesc ce a scris el).

Eu nu mai stiu multe detalii despre ce vorbiti voi, doar asa, din practica de catva zeci de ani de construit jucarii zburatoare, dar daca mai citesc mult ma incurc de tot. Chiar zilele astea discutam pe aici despre eroarea (frauda!) cu inregistrarile altimetrelor cu traductor de presiune datorata "amicului" Bernoulli, dar iarasi, daca mai citesc mult dau de belea.

Punctul meu de vedere este ca in ciuda unor neintelegeri si exagerari, contributia lui Coanda in domeniul aeronauticii si mecanicii fluidelor a fost foarte importanta. Exista nenumarate aplicatii ale "efectului" si ale rezultatelor studiilor facute de Coanda, in domenii foarte variate, care nu se limiteaza doar la aeronautica si curgerea fluidelor.

Incercarea din 1910 a fost sau nu cum se zice dar oricum idea a existat si poate si  pe baza ei s-a mers mai departe. Macar a aratat cum "nu se poate" Posted Image si cum ar trebui sa fie ( baza pentru studiile din 1912-1914) si ulterioare.

Edited by Rosebud09, 25 February 2019 - 19:01.


#34
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,316
  • Înscris: 08.02.2015
Am urmărit cu interes discuțiile voastre și sunt depășit de situație. Un răspuns cert nu am reținut cu privire la faptul că a zburat sau nu.
Azi l-am sunat pe domnul Valeriu Avram ca să aflu și opinia dânsului despre acest episod. Era dezamăgit că sunt oameni care se îndoiesc de realizarea zborului cu pricina.
- Care sunt argumentele dvs. am încercat eu să fiu un fel de avocat al diavolului? Că doar mărturia lui din 1956 și scrisoarea din 1964 nu cred că sunt atât de relevante?
Ca istoric de aviație (doctor în acest domeniu, a punctat) a studiat arhive din țară și din foarte multe colțuri ale lumii. Mi-a vorbit de Alexandru Danielopol (de care, sincer, nu auzisem) care a ajutat foarte mult aviația română în plan istoric (mi-a povestit toată tărășenia cu placa de marmură de la Montesson). Mi-a spus că acest Danielopol a reușit să găsească în arhivele franceze procesul verbal prin care a fost amendat Henri Coandă după lovirea zidului cu aparatul de zbor!!!
Al doilea argument a fost cel la care m-am gândit și eu. La momentul efectuării zborului au fost prezenți doi mari aviatori: Breguet și Voisin și dacă în mărturia din 1954 Coandă ar fi făcut afirmații mincinoase măcar unul dintre ei ar fi reacționat mai ales că francezii sunt destul de orgolioși când vine vorba de realizări de o asemena anvergură.
Discuția a fost mai lungă, dar sper să reușesc să am o întâlnire față-n față și să dezbat probleme punctuale.
Nu am abordat latura tehnică pentru că nu sunt de specialitate.

#35
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,655
  • Înscris: 29.03.2006
Daca a zburat sau macar inaintat pe roti, a fost datorita elicii carenate care are randament semnificativ mai mare decat una necarenata.
E adevarat insa ca era de diametru mai mic...
Era suficient pt. inaintare si accelerare pana la o oarecare viteza.

Coanda era un om inteligent, si prefer sa cred ca nu a instalat arzatoare indreptate spre fuselaj, doar ca sa faca el cu orice pret primul motoreactor care era deja inventat in 1908 de francezul René Lorin.
Daca a facut o asa trasnaie, chiar constientizand ca orice om mai si greseste sau mai face lucruri impusiv sau necugetat, prefer totusi sa nu stiu, sa nu am certitudinea asta. Nu pierd nimic, nici eu si nici altcineva, nici daca stiu, si nici daca nu stiu.

Legat de discutia deraiata in off topic, a plecat ca o paralela legata demonstrativ de realizarile lui Coanda, si din pacate a fost trasa si agatata pana s-a intins mai mult decat am intentionat.
Chiar si asa, e mai interesanta decat accidentul avionului Coanda 1910 si amenada luata de el atunci...

Probabil ca unii oameni care chiar au oarece tangenta cu domeniul aeronautic, nu sunt totusi la curent cu unele aspecte relevante:
- 1. Legea lui Bernoulli, care apropo are ecuatia derivata de Euler ceva mai tarziu..., este valabila doar in curgeri isentrope - in care efectele unor fenomene ireversibile ca de ex turbulente, si de asemenea fenomene ne-adiabaticeke - ca de ex. radiatie termica, sunt mici si pot fi neglijate.
Ei bine, ghici ce, turbulentele pot sa fie si mari la curgerea pe o suprafata, mai ales in anumite puncte, vantul poate sa bata ca la balamuc din orice directie, aripile si fuselajul se pot incinge si ele ca la balamuc si de la soare si de la frecarea cu aerul - la viteze mari e chiar o problema sa nu se topeasca, deformeze, decaleasca, distruga structural, etc.
- 2. Legea lui Bernoulli poate fi derivata complet din legea conservarii energiei.
- 3. Legea lui Bernoulli Bernoulli poate fi de asemenea complet derivata din al doilea principiu al mecanice Newtoniene - daca un mic volum de fluid curge orizontal dintr-o regiune de presiune mai mare catre o regiune de presiune mai mica , atunci este o presiune mai mare in spate decat in fata - de unde apare si forta - in cazul nostru portanta.

In prezent sunt acceptate toate aceste demonstarii ca fiind la fel de valabile.
Problema este ca efectul Bernoulli nu se poate calcula corect decat pt. curgeri isentrope, si in practica proiectantii de avioane (adevarate) prefera calcularea franarii aerodinamice din care rezulta forta portanta, folosind un coeficient aerodnamic pt supraftelete portante ( si fuselajul poate fi ( sau nu) portant nu doar aripile. Acest coeficient este estimat in f. de forma si realizari anterioare in domeniu, apoi este testat si masurat in tunelul aerdinamic unde se vede mai exact care este valoarea lui.
Desigur ca depresurizarea pe extrados este legata filozofico-"intrinsec" de efectul Bernoulli, chiar si cand aripa are sectiune simetrica, in practica irelevant ca apare dintr-o curgere sau dintr-o vidare prin deplasarea in fata, insa dinamica este foarte complexa, afectata de turbulente, alaturari de suprafete (motoare. fuselaj, pozitie flapsuri si alte suprafate de comanda aerodinamica, vant din diverse directii, temperatura, radiatie termica, etc, incat pur si simplu se prefera pt. calcularea portantei folosirea coeficientului aerodinamic pt intreaga aripa, care include atat intradosul cat si si extradosul.
De multi ani tunelul aerodinamic se si simuleaza software, pe diverse rezolutii de suprafata in CATIA.
Inginerul de care povesteam anterior, care inainte a lucrat printre altele la proiectarea IAR 93 bimotor transonic, cand a ajuns in 1995 la Boeing unde lucreaza si acum, deja se lucra doar in CATIA acolo, dezvoltata de Dassault Aviation. A lucrat si la 777 si 787, inclusiv la aripi si structura lor de rezistenta.
Dassault a lansat prima versiune CATIA in 1977 si in 1984 deja Boeing a ales V2 ca principalul lor 3D CAD.
Ulterior CATIA a ajuns un manager de productie total, nu doar un CAD.
Din CATIA V5 a fost dezvoltat si Digital Project, CAD dedicat pt. arhitectura.

Edited by loock, 25 February 2019 - 21:23.


#36
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,316
  • Înscris: 08.02.2015
@loock am o rugăminte: dacă nu ai cunoștință de zborul propriu-zis, te rog eu frumos stai deoparte în această discuție. Dacă vrei să vorbești despre efectul Coandă sau Bernoulli sau orice alt efect vrei tu poți deschide un topic separat și poți abera acolo cât îi hăul.
Ți-aș fi recunoscător dacă mi-ai confirma că ai înțeles.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate