Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo
 Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo
 comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...

Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id
 DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana

Cum se imparte legal o mostenire ...

Avem sanse sa avem energie electr...
 

Cazane PELETI, porumb, deseuri agricole.. (2018+)

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
6527 replies to this topic

#1
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Vechiul topic care are peste ~700 de pagini, adunati in 10 ani, a ajuns sa fie prea stufos si depasit de tehnologia actuala.

Avind in vedere ca intre timp sa dezvoltat foarte mult aceasta "ramura" a centralelor / cazanelor, prin aparitia unor modele noi, care sint de la an la an tot mai performante si mai automatizate, am considerat ca se impune si creare unui nou topic, care sa fie la zi cu noile tendinte din acest domeniu.

Pentru ca unul dintre colegi de forum a avut bunavointa sa trateze (in vechiul topic) aspectele considerate de el ca fiind importante atunci cind dorim sa achizitionam un cazan pe peleti, am sa ma limitez in a cita postul respectiv (am considerat ca este la obiect si suficient de bine structurat).

 sanjuro, on 16 iulie 2018 - 19:26, said:

La ce sa fim atenti cand vrem sa cumparam o centrala cu peleti (la fel ca orice OpenSource, fiecare este liber sa adauge ce considera important...eu am trecut ceea ce conteaza dpdv tehnic )


1. Foarte multi "producatori" de centrale cu peleti nu fac centrale !!! Copiaza niste termosobe/termoseminee pe aceeasi platforma si uite asa au creat si centralele, pentru ca exista cerere mai mare la centrale ! Va dati usor seama rasfoind manualul tehnic al produselor de la acel producator si analizand dimensiunile dintre o termosoba de 25 kW si o centrala de aceeasi putere.

2. Automatizari si standarde centrala! Din punctul meu de vedere 90% sunt perimate tehnic, la modul in care, de exemplu Edilkamin are standard 2012 si le consider invechite din multe aspecte! Tot ce are standard sub 2010 nu trebuie sa le gasim decat la muzeu sau gunoi, nicidecum la vanzare.Suntem si asa groapa de gunoi a Europei...

3. Grosime material. Nu poti avea incredere in centrale cu tabla mai subtire decat o tigaie de gatit!

4. Certificarea puterii centralei ! Puterea in kw a multora sunt "certificate" in urma unor teste efectuate in tara lor de origine, fara nici o certificare europeana sau fara vreo participare la expozitii internationale. Cand alegeti o centrala, verificati daca a participat macar la unul din cele 5 targuri expozitionale internationale, unde nu poti falsifica certificari, pentru ca e plin de specialisti in adevaratul sens al cuvantului care au si posibilitatea de a verifica afirmatiile diversilor producatori.

5. Curatare creuzet MECANICA automata - lucru absolut indispensabila pentru o centrala de an 2018 !!! Curatarea drumurilor de fum se poate face si manual, pentru ca este nevoie de ea la un interval de timp mai mare, dar a creuzetului (acolo unde se blocheaza cu zgura si cenusa datorita peletilor prosti) trebuie sa fie permanent.
Curatarea automata cu aer, cu care ne-am obisnuit toti, si care s-a dovedit utila atunci cand calitatea peletilor era superioara, este de domeniul trecutului. Odata cu peletii de calitate inferioara s-a vazut ca nu mai face fata, si inca nu a inceput de-a binelea criza lemnului.

6. Povestea cu "Nu necesita setarea parametrilor dupa instalare, este configurata din fabrica" este o mare minciuna, aruncata datorita faptului ca multi nu au personal calificat care sa faca PIF-ul oficial, cu setarea parametrilor conform cererii de necesar termic si de circuit al casei unde se instaleaza !
Orice locuinta este particulara pentru ca nu exista aceeasi configuratie a tuturor parametri care contribuie la comfortul termic! Chiar la casele identice arhitectural avem surpriza sa trebuiasca setari diferite de functionare, dar asta se face o singura data la PIF, dupa care sa stie cum sa moduleze centrala in mod eficient.
Asa cum NU EXISTA medicament pentru 10 boli nu exista nici centrala care functioneaza foarte bine cu setarile de fabrica!

6. Furnitura de gestiune si control inclusa si eventual incorporata in corpul centralei, daca tot tinem la ergonomie! Pompa de circulatie, vas expansiune, supape, robineti, precum  si restul accesoriilor, se ridica undeva in medie intre 1800- 2500 ron (fara manopera de montaj care este mai scumpa decat in cazul conectarii simple la tur/retur) - parca nu mai este chiar atat de "compacta" daca trebuie sa insir un metru de matzaraie si piese in exterior! De aici si diferente de pret intre centrale aparent la fel: unele cu toate incluse, altele fara !

Din alte puncte de vedere, ca sa demontam putin miturile vanzatorilor:

- nici o centrala cu peleti care are ventilator pe final exhaustare nu necesita cos pana deasupra casei , ceea ce inseamna ca fumul va fi evacuat din centrala foarte bine, dar de acolo tot este nevoie de un cos de fum de minim 2 metri ca sa mentina centrala mai curata si randamentul la valori optime !

- toate centralele "moduleaza" - pe asta se bazeaza modalitatea de functionare, dar mai important este CUM moduleaza.
Cele vechi au trepte de putere care corespund unei valori de transfer a caldurii in apa - temperatura in gr. C , la atingerea acelui prag trec "automat" in treapta superioara sau inferioara. Centralele noi moduleaza dupa valori minime/maxime, respectand o temperatura a fumului si o presiune in focar/cos de fum, ceea ce este net superior consumului si duratei de viata a produsului. Optiunile mai avansate, gen sonda lambda, curbe de functionare dupa diverse valori interne/externe sunt din pacate SF pentru multe modele.

Nu in ultimul rand: ACM se realizeaza in doua variante, cu boiler termoelectric sau schimbator de caldura / ca la centralele pe gaz, DAR este obligatoriu in varianta din urma ca centrala sa fie pornita pentru a avea apa calda. Cu boiler termoelectric centrala functioneaza un timp prestabilit, urmand sa folositi apa din boiler oricand doriti !

Totul este in functie de comfortul dorit de fiecare Posted Image ! Sa va fie de folos!


#2
mihail1970

mihail1970

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 23.11.2018
Buna ziua, sunt nou pe forum si incepataor in centralele pe peleti.
As dori daca poate cineva sa ma indrume in setarea (exploatarea) unei centrala ABC PROIZVOD, pe care am cumparat-o de la Romstal.Mentionez ca este folosita la o casa parter de 120 m si am incalzire in pardoseala.Problema la aceasta centrala e ca o gasec in avarie la ceva intervale de timp, cu mesajul lipsa flacare si gasec peleti in oala de ardere nearsi.Dupa un restart merge ok, pana ce o gasec din nou asa.Am UPS cu baterie montat la centrala , aseara am montat si un stabilizator de 1500 w, sper sa mearga ok. Daca are cineva o astfel de centrala as dori sa-mi spuna si ce consum are la ea.
Va multumesc.

#3
albert-one

albert-one

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 231
  • Înscris: 31.12.2013

View Postmihail1970, on 23 noiembrie 2018 - 14:21, said:

Buna ziua, sunt nou pe forum si incepataor in centralele pe peleti.
As dori daca poate cineva sa ma indrume in setarea (exploatarea) unei centrala ABC PROIZVOD, pe care am cumparat-o de la Romstal.Mentionez ca este folosita la o casa parter de 120 m si am incalzire in pardoseala.Problema la aceasta centrala e ca o gasec in avarie la ceva intervale de timp, cu mesajul lipsa flacare si gasec peleti in oala de ardere nearsi.Dupa un restart merge ok, pana ce o gasec din nou asa.Am UPS cu baterie montat la centrala , aseara am montat si un stabilizator de 1500 w, sper sa mearga ok. Daca are cineva o astfel de centrala as dori sa-mi spuna si ce consum are la ea.
Va multumesc.

Daca peletii ramasi nearsi nu sunt multi, posibil sa fie de le rumegus sau peleti sfaramati care blocheaza snecul. Verificati, daca aveti acces, traseul pe care vin peletii, sa nu fie ceva obturat partial.

Sunt putini care au postat pe aici despre marca asta, cel mai bine sa puneti si modelul exact.

Edited by albert-one, 25 November 2018 - 09:58.


#4
piticanius

piticanius

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 28.02.2010
Buna dimineata.
Am cumarat un termosemineu pe peleti commo 21 kw. Problema este ca l-am cumparat second hand si  nu prea functioneaza mereu.
Nu am gasit un instalator care sa-i dea de cap setarilor, nu exista un manual de service pentru el iar cel al utilizatorului, care se gaseste pe net nu ofera prea multe explicatii.
Problema care "arde" cel mai tare acum este ca dupa cateva zile in care a functionat bine da eroarea " failure depress". A mai dat eroarea asta acum cateva zile si am presupus ca este de la vant, Am cumparat un cocos de vant care sa protejeze cosul si totul a fost minunat pana azi noapte cand a dat din nou aceeasi eroare de doua ori la interval de cateva ore.
Va rog, daca exista cineva pe forum care are acest tip de centrala si a intampinat aceasta problema sau cineva care se pricepe sa ne spuna ce avem de facut. La fel si cu setarile, poate ne indruma cineva ce setari ar trebui sa aiba centrala ca sa functioneze optim.
Va multumesc!

#5
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012

 mihail1970, on 23 noiembrie 2018 - 14:21, said:

Buna ziua, sunt nou pe forum si incepataor in centralele pe peleti.
As dori daca poate cineva sa ma indrume in setarea (exploatarea) unei centrala ABC PROIZVOD, pe care am cumparat-o de la Romstal.Mentionez ca este folosita la o casa parter de 120 m si am incalzire in pardoseala.Problema la aceasta centrala e ca o gasec in avarie la ceva intervale de timp, cu mesajul lipsa flacare si gasec peleti in oala de ardere nearsi.Dupa un restart merge ok, pana ce o gasec din nou asa.Am UPS cu baterie montat la centrala , aseara am montat si un stabilizator de 1500 w, sper sa mearga ok. Daca are cineva o astfel de centrala as dori sa-mi spuna si ce consum are la ea.
Va multumesc.

la prima vedere, io zic că ai rezolvat problema: ai montat stabilizatorul!
senzorii acestor centrale merg pe curenți mici și la orice fluctuație a tensiunii din rețea, senzorii o iau razna!
mă mir că vânzătorii nu dau la pachet centralele cu tot cu stabilizatoare de tensiune :o

#6
HausMeisterBv

HausMeisterBv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.03.2013
Va salut!
Am achizitionat (pana la urma) un Ferroli Biopellet 21S. Am instalat-o vineri. A pornit, totul ok, aparent. Nu locuiesc aici permanent. O las pe termostat sa imi mentina 10 grade. Dimineata cand ajung insa, o gasesc pe eroare E114 - timp de aprindere depasit sau rezervor peleti gol. O pornesc si incepe sesiunea de “Incalzire” apoi “Aprindere” (care dureaza aprox 15 minute) Imi da din nou aceeasi eroare. Apoi reiau procesul si din a 2-a incercare reuseste. Snecul invarte, vin peleti, flacara arde cele aprox 15 minute si totusi intra in eroarea asta.
Aveti idee daca e din cauza unei setari din meniul service?
Cum se poate intra in acest meniu? Vad ca are parola.
Are cineva un “manual” mai detaliat cu setarile din meniul service?


#7
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,016
  • Înscris: 01.05.2004
Trebuie să suni pentru o programare la unul din reprezentanții service de la tine din zonă. Fără PIF nu ai garanție si e păcat, ai 2 ani garanție la tot.

#8
feraru3333

feraru3333

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 27.02.2011
Buna seara
Am o centrala fornello de 24 kw , merg cu un amestec de porumb cu peleti -25% peleti 75% porumb.Care ar fi setarile pt a realiza un cosum cit mai mic?

Edited by feraru3333, 02 December 2018 - 18:54.


#9
HausMeisterBv

HausMeisterBv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.03.2013

 dcr, on 02 decembrie 2018 - 13:37, said:

Trebuie să suni pentru o programare la unul din reprezentanții service de la tine din zonă. Fără PIF nu ai garanție si e păcat, ai 2 ani garanție la tot.
E facut PIF de catre service autorizat. Am garantie 2 ani.

Intre timp am reusit sa aflu ca timpul de aprindere este setat la 15 min si, desi flacara arde foarte bine, temperatura fumului nu reuseste sa ajunga la 56 grade in acest timp, asa ca intra in eroarea cu timpul expirat. Asa ca am redus aceasta valoare la 53 grade. Vom vedea maine daca e de ajuns.
Centrala e setata acum pe nivelul 5 (auto). Stiu ca se poate regla intre 6-21 kw. Eu sigur nu am nevoie de 21 kw la ce volum am (aprox 200mc). Are cineva idee cum se poate optimiza din setari exploatarea cazanului?

#10
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,016
  • Înscris: 01.05.2004
Și dacă ai făcut PIF de ce mai pui întrebări pe forum și nu apelezi la service? :D

Nu așa se rezolvă cu E114 și oricum ai făcut o prostie. Trebuia sa marești puțin turația ventilatorului in stabilizare si să lași așa cum au fost temperaturile ca mai sunt si altele legate de acea temperatură. Poți să urmărești în timp real temperatura gazelor, tot din meniul de service. Dacă ai fi avut tirajul la coș corespunzător nu ar mai fi trebuit sa faci nimic.

#11
HausMeisterBv

HausMeisterBv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.03.2013

View Postdcr, on 02 decembrie 2018 - 21:16, said:

Și dacă ai făcut PIF de ce mai pui Ă®ntrebări pe forum și nu apelezi la service? :D

Nu așa se rezolvă cu E114 și oricum ai făcut o prostie. Trebuia sa marești puțin turația ventilatorului in stabilizare si să lași așa cum au fost temperaturile ca mai sunt si altele legate de acea temperatură. Poți să urmărești Ă®n timp real temperatura gazelor, tot din meniul de service. Dacă ai fi avut tirajul la coș corespunzător nu ar mai fi trebuit sa faci nimic.
Am apelat la service, n-am facut asta de capul meu. Acum merge. Ma gandesc ca acest forum de-aia e facut, ca sa intreb...no offence...si sa imi dau seama daca cei de la service imi dau informatii si imi fac setari ok. A se vedea cazul de fata...dvs. sunteti de alta parere...
Va asigur ca la cos chiar nu m-am zgarcit, este cos Schiedel realizat de firma specializata, si respecta, din cate stiu, toti parametrii. Nu stiam cand l-am facut exact ce cazan voi folosi. Acum, intradevar, nu stiu ce inseamna “tiraj corespunzator” pentru acest cazan.
Dvs. ma puteti ajuta sa-l optimizez din setari?
Platesc consultanta. 😁

#12
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012

View PostHausMeisterBv, on 02 decembrie 2018 - 20:29, said:

Are cineva idee cum se poate optimiza din setari exploatarea cazanului?

pleci de la următoarele date:
-treaptă mare de putere = flacără mare multă vreme = temp mare la coș = căldură aruncată-n vânt!
-temp mare la apa din cazan = (aceleași chestii) = căldură pierdută

deci trebuie să lucrezi după cum e vremea afară
-dacă nu-i frig, nu-ți trebe putere mare
-dacă poți suporta o diferență de 1-2(unu-două)*C, atunci când nu ești acasă lasă termostatul un pic mai jos
(vezi vreun avantaj să fie în casă 23*C când ești plecat la servici?)
-temp apei din cazan influențează viteza de încălzire a aerului, dar și pe cea de preparare a apei calde menajere (dacă ai boilerul legat la centrală); deci dacă nu ai fo boală grea, poți lăsa doar 60/65*C și nu să te urci la 70/75*C

mă calific la berea aia? :o

#13
HausMeisterBv

HausMeisterBv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.03.2013

View Postgushpi, on 03 decembrie 2018 - 15:10, said:


mă calific la berea aia? :o

Cel putin :))

E clar ca nu o las pe 20+ cand nu sunt acolo. Eu ma refeream la optimizare din setarile centralei, din parametri...viteza ventilator, treapta de putere, etc. Daca nu ma insel, acum nici macar nu am setari facute pt treptele inferioare. Sta pe 5(auto). Si ma gadesc ca n-ar trebui sa o folosesc la 21Kw daca necesarul meu e maxim 14kw. Poate mai sunt si alte setari “de finete” care se pot face, ca’ de dat mai jos din termostat, o dau ;)

#14
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012

Vizualizare mesajHausMeisterBv, pe 03 decembrie 2018 - 21:47, a scris:

Cel putin Posted image)

E clar ca nu o las pe 20+ cand nu sunt acolo. Eu ma refeream la optimizare din setarile centralei, din parametri...viteza ventilator, treapta de putere, etc. Daca nu ma insel, acum nici macar nu am setari facute pt treptele inferioare. Sta pe 5(auto). Si ma gadesc ca n-ar trebui sa o folosesc la 21Kw daca necesarul meu e maxim 14kw. Poate mai sunt si alte setari “de finete” care se pot face, ca’ de dat mai jos din termostat, o dau Posted image

alea cu viteze ventilator, șnec alimentare, viteză autocurățare folosesc la a putea arde diferite tipuri/calități de peleți - nu pt optimizare generală
deci acolo io nu umblu, până nu schimb tipul de peleți utilizați...
deci schimbă treapta și temp în apei în cazan!

#15
cirsteaadr

cirsteaadr

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 05.08.2015
Buna ziua
Am si eu o problema cu un Biodom 27 din 2014: la fiecare pornire apare eroarea Alarm Fire. Golesc arzatorul de peleti, pun o mana de peleti in arzator, si la reluarea procesului de aprindere centrala functioneaza corect.
Mentionez ca am curatit cazanul (camera de ardere, fumurile, cosul de fum).
S-ar putea sa fie o problema a snecului (infundat), si in procesul de aprindere nu ajung destui peleti in arzator?
Nota: sunt din Craiova si nu gasesc in zona un specialist pt acest tip de cazan.
Multumesc mult

#16
HausMeisterBv

HausMeisterBv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.03.2013

Vizualizare mesajgushpi, pe 04 decembrie 2018 - 12:22, a scris:



alea cu viteze ventilator, șnec alimentare, viteză autocurățare folosesc la a putea arde diferite tipuri/calități de peleți - nu pt optimizare generală
deci acolo io nu umblu, până nu schimb tipul de peleți utilizați...
deci schimbă treapta și temp Ă®n apei Ă®n cazan!
Apropo de peleti! Neavand pana acum cazan pe peleti, nu am stiut cum sta treaba. Stiu ca e un moment prost. Am luat cativa saci din bricolaje, dar nu e cea mai buna varianta pe termen lung. Aveti vreo sursa mai buna de peleti calitatea 1 ? Buna si din punct de vedere al calitatii si al pretului?

Cam asa arata depunerea in gratar dupa 2 saci de peleti arsi. Calitatea 1 de la Dedeman. Oltean parca scrie pe saci. E normal? Pai cum sa curat eu cazanul o data pe saptamana? Se face praf daca-l las asa. Sau era o data pe saptamana cand sunt 20 grade afara?! 🤔

Attached Files



#17
forbes29

forbes29

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 580
  • Înscris: 19.09.2013
daca vorbim de peleti schweighofer, cam ciudat. Cred ca trebuie sa mai verifici setarile la ventilatia sa vezi daca ai suficient aer la ardere.

#18
Blu3RO

Blu3RO

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 31.08.2014
Bună seara.
Am și eu nevoie de ajutor cu o centrală DZ Idrobox de 35 KW. De când am pornit centrala sezonul ăsta am observat că încălzește foarte greu. I-am tot schimbat rețeta de peleti, i-am schimbat puterea de combustie de pe auto pe manual, dar nici o îmbunătățire. Dacă iarna trecută o foloseam în medie 4 ore pe zi, acum o țin pornită 6-8 și încă nu a venit gerul. Chiar dacă setez temperatura apei la 65 grade, centrala intra in modulație la 51 grade. Singurul lucru care s-a schimbat față de anul trecut ar fi peletii. Anul trecut am luat peleti "no name", iar anul ăsta am luat de la o firmă din Neamț.
Mulțumesc.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate