Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Compresie de voce pe backbone-ul național al RCS-RDS

- - - - -
  • Please log in to reply
41 replies to this topic

#1
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Salutare!

Am observat că Digi aplică compresii agresive de voce pe backbone-ul național, ceea ce nu ține de partea radio ci este din core și vă demonstrez mai jos de ce.

Dacă sun de 10 ori consecutiv pe cineva pe Digi Mobil din altă rețea, o parte din apeluri încep cu sunetul cristal și rămân așa până la finalul conversației, iar altele care încep prost rămân cu sunet prost până închid.

Problema am observat-o sunând din alte rețele înspre Digi Mobil iar cele mai multe apeluri se aud infect pur și simplu. Dacă la scurt timp sun din nou se aude cristal.

Dar spun sigur că problema nu este din radio deoarece cei pe care-i sun au viteze foarte bune pe 3G, de genul a 8 Mbps, deci celule necongestionate din zone diferite. Am testat cu persoane din orașe diferite, cu telefoane diferite. Iar codecul negociat cu rețeaua radio este întotdeauna același adică AMR-NB 12,2 Kbps.

Eu dacă sun de pe Telekom pe DigiMobil pur și simplu e groaznic, deși Telekomul meu se aude cristal înspre orice altă rețea, și apoi dacă închid și reiau apelul către aceleași numere DigiMobil se aude extrem de clar. Totul depinde de noroc. Este cu probabilități, din 10 apeluri doar jumătate sau mai puține sunt clare.

Cum mi-am dat seama ? Când tonul de revers-apel (adică tonul care se aude când suni pe cineva) se aude clar și tare atunci și apelul se va auzi clar dacă persoana apelată răspunde. La apelurile care se aud infect cu compresii grave, chiar și tonul de apel se aude înfudat atunci când sun.

Problema am văzut-o din 2016 dar nu mi-am dat seama că e în curtea Digi ci am crezut că e Telekom de vină, deși doar în Digi se întâmpla, am crezut că e vorba de interconectările între Telekom și Digi. Dar am sunat și de pe Vodafone și la fel face, cu probabilități.

Dar întâmplător am avut nevoie să sun de mai multe ori consecutiv la 0314007777 care este IVR-ul DigiMobil și am sunat de pe Telekom, și ce să vezi. Primul apel se auzea cristal, iar următoarele s-au auzit ca niaba de infect. Apoi am sunat din nou și surprinzător s-a auzit iarăși bine.

Am reluat testul sunând de mai multe ori la 0314007777 la robot de pe Vodafone și unele apeluri se aud pur și simplu groaznic, vocea robotului se aude comprimată și rămâne așa până la finalul apelului, iar alte apeluri se aud cristal și rămân până la final.

Deci concluzia este că nu Telekom era de vină cum crezusem ci problema e în curtea Digi.

Dacă din Telekom sau Vodafone sun numere de RDS fix regionale, mai puțin cele cu 031, atunci se aude cristal indiferent de numărul de apeluri. Ia luați și sunați 0359400401 sau 0331400401 sau 0356400401 și apoi 0314007777 de mai multe ori să vedeți compresia care apare doar pe 0314007777.

Bine-ar fi să apelați din altă rețea deoarece eu așa am observat că se manifestă. De reținut că din ce cred interconectările din alte rețele cu RDS Mobil se fac la București sau unde mai au punct de interconectare și de acolo RDS transportă apelul. De aici apare problema.

Interval orar: Am observat că după 11 dimineața până pe la 10 seara se aude așa de groaznic.


Îi rog pe cei care au alte rețele să sune de mai multe ori 0314007777 să confirme/infirme dacă sunt diferențe audio între apeluri. Sau orice alt număr de Digi Mobil care are semnal full pe o celulă necongestionată sunat de mai multe ori din altă rețea, se văd diferențe enorme.

Exact cum se întâmplă cu calitatea audio când suni numărul de IVR al Digi și la unele apeluri apare compresia de zici că e răgușit robotul acela ce răspunde la IVR, exact așa se întâmplă când suni un număr de Digi mobil. În orice oraș s-ar afla DigiMobilul la fel se întâmplă, dacă suni de 10 ori acel număr, inclusiv tonul de revers-apel se aude mai înfundat atunci când sun și până răspunde persoana apelată.
Se întâmplă la fel și dacă suni numere ce sunt pe 3G sau pe VoLTE, deci se poate auzi prost sau bine. Deși din radio se alocă codecul bun NB-AMR la 12,2 Kbps la apelurile din alte rețele. Dar la unele apeluri se aude compresia deși codecul e același, deci ce este  ? Compresie pe backbone... Mai ales că și la numărul de IVR este la fel. Dar oare de ce nu se întâmplă și la numerele de fix regionale nu-mi pot explica. Decât la numerele de fix cu 031 se întâmplă, la fixomobile și la toate numerele de mobil.

Digi vă rog să rezolvați problema că e în curtea voastră, și chiar vreau să funcționeze bine înapoi și să se audă clar la orice apel. Sper ca Digi să nu fie la fel de tâmpiți ca și cei de la Telekom și să-mi ceară un exemplu de număr care pățește acest lucru, că vă spun clar că problema apare la orice client, și indiferent de rețeaua din care suni, dacă suni din altă rețea de pe fix sau mobil înspre DigiMobil sau IVR-ul 0314007777.

Că doar telekom vrea exemple de numere, dar eu vă spun că se întâmplă la orice număr. Sper că nu sunteți ca Telekom să nu înțelegeți că doar Telekom vrea neaparat exemple pentru a-și verifica o problemă ce apare la toți clienții. La Digi mă aștept la profesionalism. Am făcut toate testele ca să-mi dau seama că nu e particular pe un număr și nu e din rețeaua radio. Ci e din altă parte și vreau să aflu de unde.

Pentru nostalgici, umpic de istorie cu calitatea audio pe care o avea Connex și ce compresii agresive aplicau între MSC-uri diferite și între orașe diferite pe vremea când ei nu aveau inel SDH/DWDM și sunai dintr-un oraș în alt oraș în aceeași rețea. Dar RDS are o grămadă de fibră, deci de unde apare problema ?

https://forum.softpe...nnex-si-orange/

Edited by galsven, 20 September 2018 - 12:35.


#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Stii ca datele sunt separate de voce da? Poate fnctiona impecabil pe voce iar pe date sa ai "congestie" sau invers sa nu ai probleme cu datele si pe voce sa fie probleme. Intradevar sunt momente cand se aude foarte rau, dar cazurile astea au devenit rare. SI inainte aveam probleme desi maoi degraba probabil tine de celula si nu de altceva. Donno nu am experienta mare pe voce.

#3
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Datele sunt separate în core. Dar pe radio 3G mă refeream eu că dacă datele merg prost atunci celula e congestionată și inclusiv vocea suferă din radio nu din backbone.
Dacă ai 10 clienți ce ocupă toată purtătoarea de 21,6 Mbps și trag nonstop de pe net. Vocea se aude deja cu compresii din radio, se alocă un codec mai slab și nu cel AMR-NB la 12,2 Kbps ci la un bitrate mai mic. Asta am testat pe Oro personal.
Dar imediat ce se termină congestia radio, îți apare din nou calitatea audio bună. Dar la Digi nu e așa deci e de prin core problema și nu de pe radio.

@yblu poți confirma/infirma că inclusiv vocea e afectată când e congestie masivă pe radio pe date pe acea celulă ? Eu așa am observat. Iar dacă datele merg la 8 Mbps sau cu viteze bune niciodată nu am pățit ca vocea să aibe congestie radio.

 MembruAnonim, on 20 septembrie 2018 - 12:43, said:

SI inainte aveam probleme desi maoi degraba probabil tine de celula si nu de altceva. Donno nu am experienta mare pe voce.


Dacă suni de pe RTC fix la 0314007777 nu mai ține de celulă și nici din cauza RTC nu e problema pentru că inclusiv din Vdf am testat și se aude prost de cele mai multe ori iar dacă suni din nou se aude bine.

Orice ar fi eu am scris aici ca Digi să rezolve problema, că asta vreau!

Edited by galsven, 20 September 2018 - 12:53.


#4
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009

 galsven, on 20 septembrie 2018 - 12:50, said:

Orice ar fi eu am scris aici ca Digi să rezolve problema, că asta vreau!
o s-o citeasca aici, dar mai ales o s-o rezolve...la pastele cailor. mai ales acum,
ca le-ai atras tu atentia, ce dracu'...deja si-au sunat si oamenii care-s in concediu...

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 galsven, on 20 septembrie 2018 - 12:50, said:

Datele sunt separate în core. Dar pe radio 3G mă refeream eu că dacă datele merg prost atunci celula e congestionată și inclusiv vocea suferă din radio nu din backbone.
Datele pleaca intr-un fel din Node-B. Cum? Nu am idee. Nu am gasit pe nimeni sa imi explice cum functioneaza jucaria si la cate am de facut asta imi lipseste sa ma apuc si de telefonie mobila si daca sunt aici sa ma apus si de SS7 / Tekelek (parca asa se scrie). Donno stiu ca datele mobile ajung separat de la nodeB sau asa am trait eu cu impresia ca asa ar functiona jucaria.

#6
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007

 MembruAnonim, on 20 septembrie 2018 - 13:38, said:

Donno stiu ca datele mobile ajung separat de la nodeB


Da, după RNC datele și vocea sunt separate. Vocea la MSC/GMSC iar datele la SGSN. Prima data este nodeB și apoi RNC apoi se ramifică. (nB apoi RNC apoi CORE NETWORK unde se separa vocea de date si merg astfel. Core-ul de Circuit switching: Vocea la MSC-GMSC apoi retea de comutatie, interconectari iar Datele merg in core-ul de Packet Switching, adica SGSN-GGSN-internet)
Dar oricum asta nu are de a face cu problema descrisă de mine mai sus. Deoarece eu am vrut să zic că pe radio, adică pe nodeB, înainte de a pleca de pe nodeB, dacă e congestie foarte mare pe radio pe acea celulă atunci și vocea e afectată iar dacă mergeau datele cu 8 Mbps pe celulă deci nu e congestie iar problema la voce nu apărea din cauza celulei ci din core netowork, dar dacă datele ar fi mers prost acolo pe celula aceea era clar că și vocea ar fi avut de suferit. Ar fi fost toată capacitatea radio ocupată, adică spectrul acela de 5 Mhz din 3G B1 în acea zonă deservită de acoperirea radio a acelui nodeB. Știi cum zic, deci mă refer pe partea radio, fix în zona celulei nodeB-ului respectiv care nu avea congestie pt că mergea bine.


Totuși nu poate nimeni suna la 0314007777 de mai multe ori din altă rețea ca să confirme/infirme acele diferențe de calitate audio între apeluri și cum se aude compresia la unele ?

Edited by galsven, 20 September 2018 - 14:08.


#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

 galsven, on 20 septembrie 2018 - 12:24, said:

Interval orar: Am observat că după 11 dimineața până pe la 10 seara se aude așa de groaznic.
In linii mari, tonurile nu sunt referinte ca nu sunt standardizate fiind generate in diverse puncte.
Exista compresie standard care se foloseste in codec si e nromala dar se fac si alte smecherii gen autolevel in functie de semnal.
In rest pare sa fie o simpla problema de bitrare variat odata cu sarcina.

Edited by andreic, 20 September 2018 - 15:03.


#8
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007

 andreic, on 20 septembrie 2018 - 15:02, said:

In linii mari, tonurile nu sunt referinte ca nu sunt standardizate fiind generate in diverse puncte.


Când un apel începe prost cu compresie se aude prost inclusiv tonul de apel dar și vocea dacă interlocutorul răspunde. Adică totul se aude comprimat inclusiv tonul cum sună.
Înțelegi ce zic ? Dacă cel apelat nu răspunde și răspunde robotul cu Abonatul nu răspunde vă rugăm reveniți, inclusiv acea voce se aude comprimată.

#9
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
M-a rugat initiatorul sa scriu si eu niste idei...

Codec-ul AMR-NB este Narow Band, deci nu poate sa fie si de 12,2kbps, asta deja este AMR- FR, deci trebuie sa te uiti mai bine ce raporteaza telefonul.

In alta ordine de idei, tonul de revers apel este generat cel mai probabil de MSC-ul pe care este inregistrat telefonul in momentul acela, iar daca reversul se aude comprimat, cu artefacte problema nu mai este in link-ul radio.

Daca RDS-ul isi trece interconectarile prin IMS inseamna ca de la MSC fluxurile E1 trebuie undeva sa fie convertite la IP si probabil se face si transcoding/transrating.

In concluzie sunt multe locuri in care ceva poate sa nu functioneze bine, dar asa din ce-ai descris mai sus, ca fiind aleator, cred ca 1 sau mai multe fluxuri de E1 functioneaza cu erori intre MSC-ul care are numarul acela de fix si Mediagateway-ul la care este legat.


Cand faci o reclamatie se cere un numar de telefon pentru ca se folosesc instrumente de trasabilitate si monitorizare, iar acestea se seteaza sa monitorizeze un anumit target, nu se pot monitoriza toate numerele dintr-o retea.

In concluzie, tichetul trebuie deschis la RDS, dar trebuie sa treci de primul nivel de suport, trebuie sa ajunga problema ta la NOC-ul lor, ei au de obicei instrumentele descrise mai sus.

#10
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007

 Speedo, on 21 septembrie 2018 - 09:48, said:

Cand faci o reclamatie se cere un numar de telefon pentru ca se folosesc instrumente de trasabilitate si monitorizare, iar acestea se seteaza sa monitorizeze un anumit target, nu se pot monitoriza toate numerele dintr-o retea.




Înțeleg ce zici aici dar problema e următoarea, cât timp această problemă apare la apelarea din TLK/VDF/ORG a oricărui număr de mobil DigiMobil sau de fix care nu mai este pe centrală clasică (acelea cu tonul de rever-apel prrrrrr. ci este pe IMS și tonul de revers-apel la fix este ca la mobil) și eu le-am spus asta, cred că ar fi bine să testeze pe numerele lor, mai ales că și apelând chiar numărul lor de serviciul clienți 0314007777 de mai multe ori din VDF/TLK/RTC fix se observă diferență de calitatea audio enormă între apeluri.

De aceea nu le-aș da un anumit număr de mobil să verifice, mai ales că nu e al meu ci sunt numere pe care le apelez și cu care am testat, pentru că dându-le un astfel de număr mă tem ca să nu pățesc ce a pățit KyKyKyKy cu Telekom-ul și să-mi strice un număr care nu are nicio problemă ci rețeaua are o problemă care apare la orice număr. Și de aceea ziceam eu că sper că nu sunt atât de tâmpiți ca și Telekom ca atunci când le spui că o problemă apare la orice număr ca să-mi mai ceară un exemplu de număr, deoarece pot foarte bine să folosească instrumente de transabilitate și monitorizare pe numerele lor, dacă problema apare în mai multe orașe și pe orice mobil. Dacă și IVR-ul e afectat n-au decât să-și testeze pe ale lor numere, nu pe ale mele, deoarece problema nu ține special de numerele mele ci se întâmplă la orice număr iar n-aș crede că nu pot pune trace la ei pe numere, știi cum zic.

Edited by galsven, 21 September 2018 - 10:00.


#11
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
IMS-ul este necesar pentru VoLTE, pe care RCS l-a implementat, dar asta nu inseamna ca au trecut toate numerele mobile/fixe din RDS pe IMS, cel putin nu cred ca au facut asta, atat timp cat au MSC-uri care functioneaza fara probleme si cu costuri mici de mentenanta.
IMS inseamna licente, inseamna capacitati in Mediagateway, SBC-uri, etc, inseamna costuri.
Daca o tehnologie veche iti functioneaza fara probleme nu are rost economic sa treci totul pe IMS, mai ales daca nu este necesar.

Cred, presupun, ca pe IMS sunt portati doar abonatii de telefonie mobila cu acces la 4G si VoLTE.


In alta ordine de idei, nu stiu ce-a patit user-ul respectiv, dar clar intr-un tichet se cere un numar pentru monitorizare.
O reclamatie generala de obicei nu se ia in considerare (s-ar putea sa nici nu permita aplicatia de ticketing sa se inregistreze un nou caz fara spatiul de numar completat), sau ma bine spus, nu sunt resurse umane sa stea cineva sa sape la ceva ce-a zis un client.
Daca clientul este o persoana importanta poate....poate se acorda resurse sa vada ce problema are respectivul.

#12
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Numerele mobile pe care le sun au fost și pe 3G unele-marea majoritate. Problema se întâmplă și dacă cel apelat e pe 3G. Adică se întâmpla problema și înainte de octombrie 2017 când au lansat ei VoLTE oficial.

 Speedo, on 21 septembrie 2018 - 10:28, said:

In alta ordine de idei, nu stiu ce-a patit user-ul respectiv, dar clar intr-un tichet se cere un numar pentru monitorizare.
O reclamatie generala de obicei nu se ia in considerare (s-ar putea sa nici nu permita aplicatia de ticketing sa se inregistreze un nou caz fara spatiul de numar completat),
Daca clientul este o persoana importanta poate....poate se acorda resurse sa vada ce problema are respectivul.


Testat la Vodafone. A mers pe mail la serviciul clienți și apoi a fost redirijată, tot pe mail, la circuit switching și s-a rezolvat, fără număr, fără nimic, fără tichet.

Edited by galsven, 21 September 2018 - 10:54.


#13
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,189
  • Înscris: 18.04.2008
Confirm și eu problema cu apelurile.
Sunt sunat din Telekom, cât și eu sun în Telekom și sunt momente când îmi zice: „închid și te sun eu, pentru că nu înțeleg ce spui! Se aude înfundat!”

Nu mereu, ce-i drept.
Dar după ce se reface apelulm vorbim și câte 3 ore neîntrerupt. Posted Image

#14
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
Da, așa e!

Și mi-a mai tunat o idee de verificat. Am apelat simultan, deci apel peste un apel deja în desfășurare către același număr și apoi am comutat între apeluri, unul pe hold și celălalt activ și tot așa, deși erau originate de pe același telefon de altă rețea către același număr de Digi mobil și chiar către IVR 0314007777 am testat cu două apeluri simultante către același număr și schimbate pe hold între ele (și eu și interlocutorul schimbam apelurile și treceam celălalt pe hold).

Și s-a nimerit ca unul să se audă lacrimă de clar și celălalt înfundat dacă schimbam de pe hold, deși erau 2 apeluri pe aceeași conexiune radio. Deci asta clar nu mai e din interfața radio.

Edited by galsven, 21 September 2018 - 10:41.


#15
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,189
  • Înscris: 18.04.2008
Și eu tot din Telekom am zis că e problema, dar văd că mai sunt.
Câteodată nici nu-mi vine să mai spun problemele aici, că numai Digi e perfect, iar restul au probleme.

Iar asta nu e nimic. Stai să vezi când rămâi fără semnal cum e:
https://forum.softpe...8#entry23532805

#16
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007

 Speedo, on 21 septembrie 2018 - 10:28, said:

dar clar intr-un tichet se cere un numar pentru monitorizare.
O reclamatie generala de obicei nu se ia in considerare (s-ar putea sa nici nu permita aplicatia de ticketing sa se inregistreze un nou caz fara spatiul de numar completat),

Prostia cu tichetul doar la Oranj este. Doar ei sunt așa de bătuți în cap astfel încât să-ți ceară un număr de telefon când vrei să faci o reclamație pe motiv că nu este deloc semnal în localitatea X, că altfel tămpiții nu au auzit de altă posibilitate de a putea trimite la tehnic fără a deschide un tichet în mizeria aceea de Vantive. Că de mail nu au auzit! Iar dacă nu e semnal, evident că nu ai ce număr să le dai, nu folosește nimeni rețeaua. Doar nu o să mă apuc să cer numărul cunoscuților din altă localitate doar să poată ei înregistra un tichet. Logic. Dar ei nu pot să trimită numai cu tichet cică...
Ei s-au rigidizat doar în jurul Vantive-ului și a tichetelor deschise în acesta sau altă aplicație pe care o mai au ca singura opțiune de comunicare între departamente. La ei totul trebuie transmis între departamente doar pe tichet iar când sunt depășiți sau nu se poate, altă soluție nu au decât să lucreze după șablon!

De mail n-au auzit ca la orice firma normală, în cazul în care problema nu e particulară pe un anumit număr sau e o problema mai complicată/ciudată. La ei totul e birocratic mai rău decât la orice instituție de stat sau ex-comunistă, dar ei se consideră multinațională cu pretenții care are idei flexibile de gestionare a oricărei probleme, dar e mai inflexibil și mai birocratic gândit decât la oricine. Dar Oranj zice că nu, că ei consideră asta o ordine în relația cu clientul cu super modernele lor softuri care dacă problema e mai dificilă imediat nu mai nici știu cum să o gestioneze. Nimic nu e flexibil ci doar după șablon apoi au pretenții de multinațională deschisă la minte. Evident, mă refer la Oranj' și sper ca Digi să nu fie la fel.

Din nefericire, văd că problema asta se molipsește și la alte rețele.

Revenind la topic, problema cu calitatea apelurilor doar la ureche se simte. La *#0011# tot AMR-NB 12,2 Kbps apare și la cele comprimate și la cele care se aud clar! E normal, că doar e de prin backbone și nu din radio.

Edited by galsven, 21 September 2018 - 11:12.


#17
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
Ce si-a facut Orange, cu sistemul de ticketing, cu siguranta si-au facut toti operatorii.
Nu poti gestiona mii de reclamatii zilnic prin email, solutia asta nu se mai foloseste nicaieri de "secole".
Are logica si comunicarea inter-departamente printr-o solutie de urmarire a ticketelor sau a ordinelor de lucru, vezi unde s-a blocat, cine raspunde, ce trebuie facut.

Cu siguranta Vantive este o solutie de CRM cel putin civilizata, tind sa cred asta, si care are multe alte module cu care se interfateaza, billing, SO, EMS, etc.

Ideea este ca in fiecare companie exista persoane care pot sa sara aplicatiile acestea CRM sau de ce gen sunt si sa trimita ticketul peste capete unde cred ei ca este nevoie, insa trebuie sa ajungi sa le faci lor cunoscuta problema.
Cine sunt acestia la RCS, nu stiu.

Nu trebuie sa iei in considerare 100% ce-ti raporteaza telefonul la initiere apel, pe interconectare probabil trece prin niste mediagateway-uri care poate fac transcoding si transrating.
Daca luam in considerare ca problema apare cand suni de pe orice retea, iar RCS cu siguranta are interconectari separate cu fiecare operatori, inseamna ca problema este mai aproape de MSC destinatie, deci ori fluxuri E1 de la MSC ala catre Mediagateway, ori chiar o cartela din acesta.
As zice ca un flux E1 are erori pe transmisiuni.

Edited by Speedo, 21 September 2018 - 11:45.


#18
galsven

galsven

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 207
  • Înscris: 11.12.2007
În primul rând țin să-ți mulțumesc tare mult pentru postări și pentru lămuriri!

 Speedo, on 21 septembrie 2018 - 11:37, said:

Nu poti gestiona mii de reclamatii zilnic prin email, solutia asta nu se mai foloseste nicaieri de "secole".
Are logica si comunicarea inter-departamente printr-o solutie de urmarire a ticketelor sau a ordinelor de lucru, vezi unde s-a blocat, cine raspunde, ce trebuie facut.

Cu siguranta Vantive este o solutie de CRM cel putin civilizata, tind sa cred asta, si care are multe alte module cu care se interfateaza, billing, SO, EMS, etc.

Ideea este ca in fiecare companie exista persoane care pot sa sara aplicatiile acestea CRM sau de ce gen sunt si sa trimita ticketul peste capete unde cred ei ca este nevoie, insa trebuie sa ajungi sa le faci lor cunoscuta problema.
Cine sunt acestia la RCS, nu stiu.


Sunt perfect de acord cu tine! Mi se pare normal să se gestioneze în CRM toate reclamațiile și tichetele, că nu poți să gestionezi evident pe mail mii de reclamații, dintre care multe se rezolvă imediat și rapid și nu sunt complexe.
Dar ceea ce nu mi se pare normal este rigiditatea și blocarea doar la utilizarea sistemului de ticketing și fără a mai exista alte soluții atunci când problema este dificilă/mai aparte/mai complexă, și care pur și simplu nu poate fi transmisă între departamente pe baza sistemului de ticketing. Aici e problema că la unii se poate și soluția alternativă pe mail între departamente iar alții au devenit doar birocratici deși unele situații îi depășesc și astfel clientul e pus în dificultatea de a nici nu mai putea reclama acea problemă.

Iar dacă dau de o astfel de problemă, angajații sunt ca niște roboți, total neflexibili. Dacă după șablon nu se poate, ei se blocează acolo la un șablon și la o procedură rigidă. Nu-i mai duce capul la nicio altă idee alternativă (cum ar fi să o trimită pe mail). Știi cum zic. Cum e o problemă că nu e semnal în zonă și vrei să ajungă la departamentul de planning radio dar cei de la comercial nu pot să trimită și să înregistreze tichet în aplicația Vantive deoarece vor numere de telefon ca să înregistreze un tichet, dar evident că numere nu are nimeni în localitatea aceea dacă nu e semnal, sau alte variante ce nu merg doar pe șablon. Pentru acest tip de situații mi se pare normal ca să se poată trimite mail la acele departamente abilitate, evident mailul să fie trimis, redirecționat de către cei de la comercial dacă problema este de o așa amploare.

Am folosit la Vodafone metoda și a funcționat. Nu mi-au cerut niciun număr pentru că nu era nevoie. Imediat a ajuns la un așa numit departament de Radio-Frecvențe mailul și a venit și răspunsul înapoi. Apoi la Circuit Switching pentru altă problemă.

 Speedo, on 21 septembrie 2018 - 11:37, said:

Ce si-a facut Orange, cu sistemul de ticketing, cu siguranta si-au facut toti operatorii.


Și-au făcut toți operatorii dar nu s-au rigidizat astfel încât aceea să fie unica soluție. Da e normal și perfect că e soluția pentru 99 % din reclamații dar trebuie să fie mai deschiși la minte că dacă e una ciudată ce nu poate fi înregistrată în sistemul de ticketing din varii motive (cum ar fi lipsa numărului de telefon sau probleme generale) ? Asta e diferența între Orange și Vodafone de exemplu. Că la Vodafone pentru astfel de probleme ciudate merge și pe varianta clasică, de secole, adică pe mail fără tichet între departamente. Evident mailul fiind trimis de cei din call centerul comercial după ce studiază puțin unde să-l trimită sau le spui tu cam unde ar trebui că ei sunt habarniști.

Edited by galsven, 21 September 2018 - 12:03.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate