Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 

Era Windows s-a terminat?

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
97 replies to this topic

#73
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Linux nu moare, mai degraba Windows, candva. Pentru ca Linux e construit pe alte principii, mereu se va gasi un entuziast (de la habarnist pana la profesionist ) care sa duca mai departe povestea, are acces la ce s-a construit, pe cand Windows se invarte strict in jurul comercialului si aici depinzi numai de decizii economice, dincolo e vorba in primul rand de pasiune si ea n-are ecuatie economica.
Icoanele si alte nimicuri nu definesc un sistem de operare, maxim un desktop environment (DE) si nici asta pentru ca iti poti alege paleta cu asa ceva. Insa daca numaram cate servicii de baza ce le-a avut Linux si mai pe urma Windows, nu stiu cine pe cine a copiat (desigur, si Linux a copiat de la Unix).
Insa Windows e rege pe desktop si cei de la MS in ultima vreme tot ii dau cu dalta la temelie incercand sa unifice desktopul cu mobilele cand cele doua lumi nu asa se unesc, ele trebuie doar sa comunice. Asa ca moartea i se trage din interior.
Linux si-a castigat prezenta in zona mobila, a serverelor, a altor dispozitive automate, din perspectiva asta chiar nu dispare asa usor.

Edited by neagu_laurentiu, 27 August 2018 - 08:42.


#74
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

Nu stiu daca nici in proportie de 10% mai e asa de sigur cum era acum 15/20 de ani
Siguranta e data si de utilizatori, cum numarul lor a crescut si cum numarul ferestristilor care vor ca GNU/Linux sa fie ca ferestrele e normal ca anumite lucruri sa nu mai fie ca acum N ani. Cand Xulica vine din mediul micromoale si nu are idee cu ce se mananca GNU/Linux si face ce facea si pe ferestre clar ca acel sistem posibil sa fie spart. E de vina OS-ul sau user-ul? Sa fim seriosi mai gaunos ca ferestrele nu exista OS.

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

De a lungul anilor am incercat si eu diferite variante , dar pana la urma tot la windows am revenit
Atunci stai linistit cu el ca GNU/Linux nu e pentru oricine. Nu se supara lumea ca folosesti ferestre.

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

Foarte multe sau schimbat dupa windows , ma refer la iconuri/ferestre/mod de folosire
Ba sa avem pardon, s-a mulat dupa cerintele lusar-ilor, mai era unul pe aici care se plangea ca tema de la bubuntu 18 sau nu mai stiu care nu are o tema "moderna" rahat plat ca asa e pe ferestre. Pai daca balaria de la micromoale e exemplu bun de dat ce sa mai zicem. Iar la cate teme, seturi de iconite, culori si etc gasesti pentru DE-urile GNU/Linux, nu conteaza cate si care ca sunt 2 framework-uri mari si late asa ca temele sunt fie pentru QT fie pentru GTK, deci cata vreme ai un DE scris pe unul din cele 2 ai alegeri sa iti pui si in cap. Oricum ideea e ca user-ii aia multi migrati din ferestre vor GNU/Linux ca ferestre.

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

Dupa mine linux-ul a copiat foarte multe de la windows , fiindca acum 15/20 de ani nu orisicine putea sa instaleze/foloseasca un linux
Da' nici in ziua de azi nu sunt toti in stare sa foloseasca sau sa instaleze GNU/Linux. Normal deoarece folosirea zilnica a lui micromoale ferestre are efecte nocive asupra "intelectului". Oricum o gluma asta cu GNU/Linux care a copiat ferestrele sau de la ferestre foarte multe, daca cautam sa vedem cat a copiat micromoale de la Apple sau GNU/Linux vedem ca e fix invers. Chiar imi aduc aminte de "inovatiile" cu care se lauda micromoale inainte de a lansa vista, cand se numea longhorn. Nici nu erau copiate de la macOS, nu nici gand.

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

Pe cand in ziua de azi........ , la cate variante exista si toate care de mai care cosmetizate gen windows
Normal ca ai variante, asta e frumusetea, sa ai de unde alege. Cauti distributia care iti ofera ceea ce doresti, de ce ai nevoie.

View Postwather, on 27 august 2018 - 07:48, said:

Asta e parerea mea personala si tratati-o ca atare
O tratam ca atare, doar ca e eronata din pacate. Problema e ca vor veni alti useri sau guest si vor citi pe aici si isi vor face o parere gresita si iar intram in cerc si dam in discutii interminabile.

LE: O chestie arhicunoscuta de care mi-am adus aminte cand studiam InfoSec, un sistem e la fel de sigur ca ceea mai slaba componenta a sa. Average Joe care vine de la micromoale ferestre la GNU/Linux e cea mai slaba componenta a acestuia din urma.

Posted Image

Edited by MembruAnonim, 27 August 2018 - 09:09.


#75
alexandrupope

alexandrupope

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,053
  • Înscris: 21.08.2018
Multi nici nu au incercat linux, chiar daca au skill-uri pentru a-l utiliza.

#76
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Pai nu conteaza, licenta Linux spune ca-i pentru cine gaseste ceva util aici, fara nici o obligatie. Mai mult se zbat altii, degeaba, punand in comparatie si prezicand, decat o fac dezvoltatorii (acestia stiu pentru ce scot produsul).

Edited by neagu_laurentiu, 27 August 2018 - 10:30.


#77
wather

wather

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 09.05.2018
Asa pot scrie si eu despre parerile voastre ca sunt gresite , insa eu m-am raportat la mine si utilizarea unui linux
Intotdeauna vor fi pareri pro/contra in functie de doleantele fiecaruia
Dar de la a-ti place sau a nu-ti place ceva si a canta prohodul unui s.o foarte foarte raspandit e diferenta mare
Voi ramaneti cu parerile voastre si eu cu ale mele , fiindca orice user care va citi pe aici isi va scrie parerea in functie de doleantele personale sau/si cat de mult ia placut sau nu linuxul
Cat despre partea comerciala sa fiu eu sanatos , cate versiuni se vand pe bani
Acu 15/20 de ani nu stiu daca existau cel mult 5 variante comerciale , in prezent insa.......
Macar win-ul e mai stabil ca si versiuni , linuxul in schimb............si pt ce ca se pleaca de la acelas schelet si apoi se fac "n" personalizari care mai de care

#78
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Hai sa nu  confundam platitul supportului cu donatiile pentru proiecte, donatii ce iau forma discurilor vandute direct pe site-ul dezvoltator-ului sau a unui partener. Exemplu, pot foarte usor sa descarc Slack oficial si sa il folosesc sau Debian sau PCLinuxOS, iar daca sunt multumit de respectiva distributie si vreau sa ajut cum pot atunci fac o donatie, cumpar discul cu respectiva disributie pentu nimic, sunt jocuri proaste care costa mai mult decat un disc cu o distributie GNU/Linux. A si daca mai avem de a face cu rolling-release sau semi rolling-release deja vorbim de niste bani, putini, dati acum si cam atat. Stabilitate la rahatul micromoale? Aia sunt in stare sa scoata o versiune "noua" in fiecare zi doar sa mai prosteasca pe unii sa cumpere licenta penru ultima balarie aparuta. Singura stabilitate la ei sunt bug-urile din cod pe care nu le repara niciodata. Sau faptul ca nu sunt in stare sa repare ceva la produsele lor fara a nu beli ceva diferit. Dap, stim, suma viciilor ramane tot timpul aceiasi. Asa si la micromoale, suma bug-urilor e aceiasi.

Eu unul nu vad comercial in mediul GNU/Linux, pana si RHEL poate fi folosit de cine doreste, ca nu ai suport sau mai stiu eu ce e partea a doua. Cine renunta la managerul de pachete poate avea chiar un sistem cu update-uri la zi. Adica nu vad comercial ca in mediul micromoale.

Nu ma intereseaza cine si ce foloseste, cata vreme informatiile de aici sunt exacte. Dar sa vii si sa zici de Nspe versiuni comerciale cand vorbim de GNU/Linux e minciuna. Sunt cateva cateva distributii care se vad, pentru support, nu ca sa le folosesti, vezi tot mcromoale cae iti vinde OS-ul si supportul cica vine la pachet. Deci...

Edited by MembruAnonim, 27 August 2018 - 12:24.


#79
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

View Postwather, on 27 august 2018 - 11:17, said:

Cat despre partea comerciala sa fiu eu sanatos , cate versiuni se vand pe bani
Alea pot muri. Codul sursa e liber, pe acesta nu-l poti ingropa prin comercial, mereu vor fi si versiuni free.

View Postwather, on 27 august 2018 - 11:17, said:

si pt ce ca se pleaca de la acelas schelet si apoi se fac "n" personalizari care mai de care
Pentru ca se poate, e libertate, n-am cum sa-i spun vecinului sa nu faca asta. Dar el nu da tonul in materie, el are o distributie si atat. Insa cand te legi la cap cu Linux, o faci cu unii ce sunt in piata de ani de zile, nu cu vecinul si fluturii sai roz din distributia sa. Sistemul GNU/Linux ramane, e acelasi, indiferent de ce mai pune default unul sau altu' intr-o distributie.

View Postwather, on 27 august 2018 - 11:17, said:

Voi ramaneti cu parerile voastre si eu cu ale mele
Insa putem discuta, nu trebuie sa ne convingem unii pe altii, si nici nu trebuie sa ne uram.

Edited by neagu_laurentiu, 27 August 2018 - 12:40.


#80
Ramuran

Ramuran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,786
  • Înscris: 16.01.2017
Foarte multi utilizatori sunt ancorati in Windows in special pentru gaming, chiar daca ar vrea sa renunte la el. De curand li s-a deschis o oportunitate neasteptata.

Linux gaming gets a new head of Steam

"Steam's dream of Linux-powered Steam gaming machines never came to fruition, but the company has returned to Linux by bringing Windows-based games to Linux with a software-only approach."

Valve’s Steam for Linux compatibility tool already has 1,000 perfectly playable games

"The new Steam Play update for Linux contains a modified version of Wine known as ‘Proton’. This allows Windows games to install and run directly through the Steam client, complete with native support for Steamworks and OpenVR features. Vulkan support is added to improve compatibility and reduce performance impact."

#81
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Steam nu are toate jocurile si pentru Linux. Era bine, dar mai trebuie. Seful sotiei are pentru copii u calculator mai bun (zicea ca a dat vreo 4500 lei (licenta de windows, desi nu a fost achizitionata cu calculatoru, este inclusa in pret) sa stea mai bine pentru jocurile actuale, pentru viitor (4-5ani) va deveni al lui pentru un film, un solitaire, etc). A trebuit sa cumpere Windows pentru cateva jocuri care nu rulau sub linux (Ubuntu mai precis).

Vorbim in 5 ani despre cum vor ajunge PC-urile. Microsoft deja are Rolling release si nu cred ca mai scoate ceva nou (pentru piata PC) prea curand.

#82
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostRamuran, on 30 august 2018 - 10:06, said:

Foarte multi utilizatori sunt ancorati in Windows in special pentru gaming
In special, dar nu doar pentru gaming. Soft de simulări electronice sau soft pentru telefoane, mai greu in linux.

#83
CrocodiluMereuVesel

CrocodiluMereuVesel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 615
  • Înscris: 23.07.2018
cel mai probabil Linux va fuziona cu Windows si va deveni Azure Open OS

#84
_Atom_

_Atom_

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 63
  • Înscris: 28.08.2018

View PostRamuran, on 30 august 2018 - 10:06, said:

Foarte multi utilizatori sunt ancorati in Windows in special pentru gaming.



Nu! Foarte multi utilizatori sunt ancorati in Windows din doua motive :
1.Simplitatea acestui sistem de operare.
2.Politici de marketing a Microsoft

View PostCrocodiluMereuVesel, on 30 august 2018 - 18:30, said:

cel mai probabil Linux va fuziona cu Windows si va deveni Azure Open OS

...si marmota invelea ciocolata...

#85
sys

sys

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,958
  • Înscris: 27.03.2010

View PostRamuran, on 30 august 2018 - 10:06, said:

Foarte multi utilizatori sunt ancorati in Windows in special pentru gaming...
Asa credeam si eu. Cu 3-4 ani in urma mi-am facut cont pe un forum dedicat artelor vizuale cu cateva zeci de milioane de utilizatori si am descoperit cu surprindere ca foarte putini foloseau windows, iar cei care il foloseau erau trecuti de 50 de ani. Generatia tanara, pana in 20 de ani, aproape ca nu stie de windows. Ma intrebau cu ce am editat o poza sau alta si cand pomeneam de un program disponibil in windows imi ziceau ceva de genul "cred ca are bunicul un PC in garaj". Microsoft  a cumparat Nokia si a incercat sa promoveze windows-ul pe telefoane, dar a dat faliment. Androidul bate pas de defilare acum. In domeniul jocurilor, consolele fac legea si aproape ca nu mai exista titluri exclusive pentru PC. Nu cred ca o sa moara Windowsul prea curand pentru ca sunt multi nostalgici care il folosesc, dar vremurile cand Microsoft facea legea au cam trecut.

#86
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,189
  • Înscris: 24.02.2007
Softuri bazate pentru arte vizuale nu prea gasesti native pentru Linux. Iar cum nu toti au bani de Mac (sau vor vreo configuratie hardware anume) ramane...

#87
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Post_Atom_, on 30 august 2018 - 18:42, said:

1.Simplitatea acestui sistem de operare.
Hm, simplitatea... Daca ziceai asta pe vremea xp sau 7 iti dadeam dreptate, dar acum nu se mai aplica.

M-am chinuit aproape o zi sa instalez driverele nvidia dupa ce ce-am dezinstalat. Nu vroia si pace, dadea eroare. Am cautat de m-am saturat o solutie cu gugle, am testat vreo 10 idei pana am rezolvat.

Windows update-ul, alta bataie de cap. Este facut cu pisioarele, dureaza jumatate de ora sa downloadeze si sa instaleze un patch de cativa mega. Sa nu mai zic ca pursi simplu nu se poate dezactiva, cel putin in versiunea home. La un momet dat m-a intrebat daca vreau sa dau restart sa termine actualizarile. Bun, daca asa vrea nevunul, sa se restarteze. Dupa doua ore inca nu pornise, desi abia asteptam ca trebuia sa plec de acasa!!! Bai nene, doua ore pentru un parlit de update? Nici nu srica clar cat mai dureaza, cifrele abia se miscau. Actualizarile in Manjaro sunt puf, vad cat de repede downloadeaza, vad cam pe unde a ajuns cu actualizarile, oricum dureaza extrem de putin, dar in windows e de groaza.

W10 a devenit o amestecătura de idei, aplicatii normale si moderne. Singura aplicatie moderna pe care o folosesc e Freda, cea mai buna pentu citit epuburi. Mda, dar sa faci o asociere intre Freda si epub este imposibil. Imi da o lista de unde sa aleg sau sa dau manual calea catre exe. Dar aplicatiile moderne nu au exe, deci ... ciuciu asocierea. Nici la problema asta nu am gasit o solutie cu gugle.

Alta belea e MARIMEA. Dupa o vreme ajunge enorm, aproape 100giga, fara ca sa poata fi micsorat in mod semnificativ. Updateurile, bata-le vina. Chiar daca sunt anumite comenzi pentru curatare, mare lucru nu rezolva. In linux e destul sa tergi un simgur director si gata. Apropo, Manjaro KDE are acum vreo 13 giga, W10 in dualboot, din 100 giga partitia mai sunt liberi 8.

E de groaza cat de complex si aiurit a devenit windowsul in ultimul timp, pana si pentru cele mai simple taskuri trebuie sa pierzi ore intregi de cautare a solutiilor.

#88
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Ai gasit fix cu ce sa faci comparatiePosted Image . Pai Arch Linux, si automat Manjaro, are in clipa de fata cel mai rapid manager de pachete. Ca tot s-a pomenit simplitate, mai simplu ca Arch Linux nu exista. De aici si rapiditatea pacman / pacaur / yaourt. Iar de spatiu nu vorbim ca nu se compara:
┌(ghost)─(archlinux)─(4.18.5-arch1-1-ARCH)
└─(~)─(6 files, 460KB)─ $ df -h | grep -E "/$"
/dev/sda6	 32G 16G 14G 54% /

┌(ghost)─(archlinux)─(4.18.5-arch1-1-ARCH)
└─(~)─(6 files, 460KB)─ $ du -h --summarize /var/cache/pacman/pkg/
6,3G /var/cache/pacman/pkg/

┌(ghost)─(archlinux)─(4.18.5-arch1-1-ARCH)
└─(~)─(6 files, 460KB)─ $ echo "((16.0)) - ((6.3))" | bc -l
9.7

┌(ghost)─(archlinux)─(4.18.5-arch1-1-ARCH)
└─(~)─(6 files, 460KB)─ $

Poate pe vremuri s-a folosit ferestre ca era mai simplu. Acum e vorba de jocuri in majoritatea cazurilor si in cazuri particulare de softuri care nu sunt portate si sub GNU/Linux si nici nu au o alternativa de care cei ce folosesc asa ceva sa fie multumiti sau pur si simplu nu vor sa isi bata capul sa isi faca softul de sub GNU/Linux sa lucreze cum isi doresc.

Edited by MembruAnonim, 31 August 2018 - 09:36.


#89
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,759
  • Înscris: 09.05.2005
@Kagaroth, in general e vorba de drivere... cu jocurile s-a mai rezolvat intre timp.

#90
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009

View Postlucifer76, on 31 august 2018 - 05:31, said:

Alta belea e MARIMEA. Dupa o vreme ajunge enorm, aproape 100giga, fara ca sa poata fi micsorat in mod semnificativ. Updateurile, bata-le vina. Chiar daca sunt anumite comenzi pentru curatare, mare lucru nu rezolva. In linux e destul sa tergi un simgur director si gata. Apropo, Manjaro KDE are acum vreo 13 giga, W10 in dualboot, din 100 giga partitia mai sunt liberi 8.

Dacă ai ultima versiune de Windows 10, au adăugat un utilitar nou pentru eliberarea spațiului, undeva în setări la Storage trebuie să îți arate ceva cu "Free up space now", durează o vreme până descoperă ce e de curățat și după să curețe, dar face minuni.

Actualizările la Windows sunt nașpa... pe Linux am mult, mult mai puține probleme, iar ca durată este incomparabil, Linux este mult superior.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate